Widok

Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego Rumia

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy jest ktoś kto ślubował w tym Kościele? Czy były jakieś zakazy i nakazy ze strony księży? Czy można stroić sobie jak się chce? itd ;)

i czy może jest ktoś z 28 08 2010? :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nikt mi nie zda zadnych relacji...? :(
wiem juz ze niewolno miec w dekoracji swieczek i platkow roz... o ile platki i tak mi sie nie podobaja... to z powodu świeczek troche mi przykro :/
image
Wiesz...
Ja też miałam ślubować w tym kościele 08. 2010 ale się rozmyśliłam...
Proboszcz jest dziwny delikatnie mówiąc, liczy się dla niego TYLKO kasa, jest bezczelny. Byłam ostatnio świadkiem spisywania kontraktu ślubnego (siedziałam w poczekalni przy kancelarii) i widziałam jak potraktował młodych... wychodzili co chwilę, ona płakała, słychać było krzyki księdza...
Jest mi przykro bo chciałam mieć ślub w tym kościele, ale to mnie przeraziło. Mam nadzieję, że nie przeraziłam Ciebie. Życzę powodzenia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
łał... przerazilas :|
znajomi hajtali sie w sierpniu i nie narzekali...
heh w sumie to musze sie tam w koncu przejsc i dowiedziec wszystkiego :) bo tylko termin zaklepalismy, bez zadnych pytan :P
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
niech sie teraz ktos odezwie i mnie pocieszy :P
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zabroniono sypać płatków

hmm fotografowałem w tym kościele czasem,
wiem na pewno, że jedna para miała firmę zajmująca się przystrajaniem etc nie związana z parafią, płatki były, świeczki nie :)
kilka zdjęć jest u mnie w galerii "ceremonia"

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://www.krawcywizerunku.pl/gallerysluby.php?galeria=ceremonia&numer=71
piekny ten kosciol :) i na tyle jasny (chyba) ze klimatu świeczek i tak by nie bylo... (sie pocieszam) ;)
image
wydaje mi sie ze to akurat dekoracja wykonana przeze mnie:)z dnia czerwiec 2008 dokladnie nie pamietam:)i wtedy zgadza sie platki mogly byc w tym roku juz nie...
Pozdrawiam Agata

http://www.agatadekoracje.pl/fotodekoracjekosciola/images/0060_resize.JPG
image
www:http://www.agatadekoracje.pl tel:508 414 614

...całkiem możliwe, musiałbym zerknąć w daty zdjęć w RAWach.
W każdym razie co do wystroju pamiętam że młodzi byli zadowoleni.

Zdecydowanie gorzej było co do obsługi foto-video (ja zostałem zaproszony jako dodatkowy fotograf z polecenia, dlatego zdjęcia są..). Z przyzwoitości nie kontynuuje opowiadania...

Wracając do kościoła uważam, że jest najpiękniejszym w Rumi (o ile ktoś lubi starą architekturę). Jest raczej średnio jasny, dlatego wspomniałem pani Perfectangel coś na temat znajomości terenu;) Jeśli chce Pani zdjęć w świetle zastanym tego wnętrza nawet w słoneczny dzień proszę zapomnieć o amatorach.

Co do świeczek na zdjęciach zapanuje klimat trochę inny niż widzi oko, myślę że pokusiłbym się o nie jak proboszcz pozwoli...
up!!!
image
Robiłem tam zdjęcia slubne 25 grudnia 2009 i nic złego o nim nie powiem ;)
up up jakies nowe info? co jest takiego strasznego z tym proboszczem?
image
na moje oko nie jest taki zły :)nam tez dużo naopowiadał, wdał się w dyskusję odnośnie mieszkania razem itp ale nie był jakoś szczególnie niemiły, wszystko wyjaśnił, jak powinno być, jak podejść do spowiedzi.

Dużo mówił, ale i dokładnie słuchał. Ksiądz jak ksiądz, swoje musi powiedzieć :) nie ma czego się bać :)
A tak poza pytaniem... Sam mam tam ślub 14.08.2010 i z opowiadań znajomych, swojej pracy i wizyt w tym kościele stwierdzam że ksiądz faktycznie czasem jest lekko "humorzasty" ale to chyba każdemu się zdarza. Generalnie sam kościół jest lekko ciemny, okna mają witraże, są ąskie i dość daleko więc mało światła przez nie tam wpada i zawsze trzeba się czymś posiłkować. Widziałem tam już różne dekoracje ale faktycznie świec przy ołtarzu nie widziałem od dawna.
Nie błyskałbym flashem w tak pięknym wnętrzu, moze i trudny aale są trudniejsze. Wnętrze bogato zdobione i malowane więc flash wracając po odbiciu od nich będzie dawał zafarby na skórę..
Witam.

Ja biorę ślub 14.08.2010 i moje rodzeństwo też brało tam ślub.

Z tego co mi wiadomo to większych problemów nie stwarzają w tym kościele.
Wiem że nie wolno sypać ryżem bo potem gołębie przez to zdychają i trudno jest im to posprzątać.

Proboszcz jest bardzo w porządku większe problemy sprawia ksiądz który jest w kancelarii czyli ksiądz Józef to z nim załatwia sie wszystkie formalności.

Mu zawsze coś nie pasuje ale to nie jest nic strasznego więc sie nie przejmuj.

image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/u
A ja się nie zgodzę z tym, że ksiądz Józef (z kancelarii) sprawia jakieś problemy. Nam wiele spraw wyjaśnił i pomógł z formalnościami. Ma specyficzne poczucie humoru, fakt, ale jest bardzo pomocny i chce, żeby wszystko było tak, jak należy.
To też zależy jaki ma humor.

Ogólnie jest fajny.

Ale nie zawsze idzie sie z nim dogadać przynajmniej ja tak mialam.
image
image
jest ktoś kto będzie tam ślubował 28.08.2010?? :)
proszę o kontakt na maila perfectangel85@gmail.com
image
Ja jakoś nigdy nie miałem problemu, a wiele spraw już załatwiałem. Nawet jak chciałem, by mi coś załatwił, to tak wytłumaczył, że odszedłem nie jak przegoniony intruz, tylko miał on racje. Zapominamy kochani czasem, że nie wszystko on może załatwić. Wiele spraw wypływa z urzędu, wiele z dokumentów a spora część bo taki nakaz dał mu proboszcz. Ale tak ogólnie to on jest SPOKO!
Do myszulka69: o której godzinie masz ślub?? My mamy o 14.00 :)
ja mam o 15.30
image
image
Planowałaś już coś w kwestii wystroju kościoła?
nie bedziemy zbytnio stroic koscioła jakos nie bardzo mi to pasuje
image
image
znalazł się ktoś z 28.08. 2010 ? :)
image
grrr... trza ruszyć tyłeczek do księdza...
image
w tym kosciele ja tez bralam slub i nie nazekam proboszcz byl mily i nie chodzi mu o kase tylko jak pisza. kosciol jest piekny niema takiego kosciola ale decyzja nalezy do ciebie. ja nie mam zadnych zlych uwag dziecko tez mialam tam chrzczone
Mam tylko piętnaście lat, jednak trochę wiem o tym kościele. Od urodzenia jestem związana z tym kościołem. Moi rodzice 20lat temu brali tam ślub, ja zaś miałam tam chrzest i komunę świętą. Teraz uczęszczam na msze dla bierzmowanych .
Prawdę mówiąc proboszcz jest dość rygorystyczny, jest tu od paru lat, ale bardzo dobrze sobie radzi. Dzięki niemu w końcu coś się ruszyło w tym kościele.
Co do spraw typu ślub, chrzciny , komunię i bierzmowania.
Powiem krótko, bez papierów typu wielkich zaświadczeń nie ma co liczyć na ślub w tym kościele.. Bierzmowanie jak i komunia święta trwają bardzo długo.
Co oznacza że wszystko jest bardzo sumienne. Co prawda proboszcz tej parafii bierze dość dużo pieniędzy za te i owe sprawy. Ale powiem ze to się zwraca, w chociażby świeżo odnowiony kościół. Bardzo piękne wnętrze.
Pozdrawiam

A. Trojańczyk
zawsze musi się znaleźć ktoś kto narobi zamętu, pozdrowienia dla Sary
P.S do kościoła chociaż chodzisz ??
ślubowałam w tym kościele nie polecam ani chrzcic dziecka bo na kazaniu zamiast o pięknej chwili narodzin dziecka to ksiadz o smierci prawil wszyscy mieli zdegustowane mniny a slub tez odradzam ma byc jak sobie proboszcz zyczy w innych parafiach jest sympatyczniej juz nawet na msze tam nie chodze
witam.
Jestem z Rumi to właśnie jest moja parafia. zajmuje się dekoracją kościołów i jeśli masz chęć to mogę się tym zająć.
e mail mlenia@o2.pl
pozdrawiam Magda
No właśnie bardzo chciałabym udekorować ten i tak już piękny kościółek, ale... problem polega na tym, ze nie mogę tak sobie sama zrobić dekoracji tylko powinnam ustalić jakąś wspólną z pozostałymi parami... a to do tego muszę iść do księdza i przekonać go aby dał mi namiar na pozostałych i potem dopiero podzwonić i sie poumawiać... jeżeli w ogóle ktoś będzie chętny... masz może doświadczenie jak to wygląda w praktyce w św. Krzyżu?
mój mail perfectangel85@gmail.com
możesz przesłać tez ofertę dekoracji od razu :)
image
witam

wykonywaliśmy tam już dekoracje kilka razy i za każdym razem Pary dogadywały się i ksiądz nie robił im żadnych problemów.

zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą

image
image

Wiem, wiem Pani Agato... Jutro wybieram sie do księdza i jezeli uda mi sie dodzwonic do pozostalych par i umowic z nimi ,to bede sie do Pani odzywać :)
image
Proszę póki co o ofertę dekoracji z żywych kwiatów... chodzi o dekoracje ławek, krzeseł "Młodych" i świadków oraz bukiety na ołtarz... zależy mi na białych kwiatach... róże, lilie... prosze o propozycje atrakcyjne cenowo :P
perfectangel85@gmail.com
image
Wysłałam ofertę na maila :-)
Cześć dziewczyny,
może ktoś ma ślub w Krzyżu 21.08.2010?
Ja mam na 16:00 i sama chcę robić dekorację z racji swojego fachu ;)
będzie czerwony dywan.. stojaki z kwiatami sztucznymi wzdłuż ławek, łuk przy wejściu i żywe kwiaty na wejściu i przy parze młodej oraz przy ołtarzu.

W tym tygodniu idę do księdza omawiać temat.
Jak jest ktoś chętny to podaję kontakt
mbalejko@gmail.com
Byłam u księdza i mówił, że nie ma problemu z robieniem dekoracji. Nie był zbyt szczęśliwy, "bo kościół jest piękny i nic mu nie trzeba", ale "jak macie pieniądze, to proszę bardzo".
Ja mam 28 sierpnia, ale przekazuję info, że się da. ;P
Też będę miał dekoracje, ale bez czerwonego dywanu...
image
nie ma problemu już robiliśmy tam kilka razy dekoracje . Ksiądz jedynie nie pozwala na świeczki i płatki róż

image
image

a na tym zdjęciu widać jakieś płatki :)
robił ktoś z Was tam poradnię? jak to wygląda?
wyjątkowo wyraził zgodę :)
image

Pani z poradni prowadziła jedno z zajęć nauk przedmałżeńskich na które tam chodziłam i... nie polecam - masakra, dawno nikt tak szybko mnie do siebie nie zraził...
za to polecam poradnictwo w Okrąglaku w Rumi :)
image
Agata a czemu w takim razie macie u siebie w galeri zdjecia z platkami roz jak i swieczkami(podgrzewaczami)?
image
wyjątkowo wyraził zgodę :)
image

Razem z mężem ślubowaliśmy sobie miłość w tym kościele 08.08.2009r. Generalnie, współpraca z proboszczem nie układala się doskonale. On ma swoje zasady, które nie bardzo chce łamać. Kościół stroiły nam siostry (zrobiły to po mistrzowsku) bo ksiądz nie bardzo zgadza się na kwiaciarnie z zewnątrz. Co do repertuaru pieśni wykonywanych w czasie mszy, równiez miał zastrzeżenia (ksiądz nie pozwolił zagrać Ave Maria).
Po pierwszej wizycie na plebanii, odniosłam wrażenie, że nie jesteśmy mile widziani. Zero usmiechu, tylko oschłe pytania kiedy i dlaczego w wakacje, bo przeciez ksiadz musi też odpowcząć... a przeciez chcielismy wziąc normalny tradycyjny ślub bez żadnych kontrowersji....
Witam serdecznie, w 2008 roku nie było przeciwwskazań, co do użycia świeczek w kościele czy płatków. Niestety nie podpowiem jak to wygląda teraz w tej parafii. Poniżej zdjęcia z kościółka.

image

image

image

Serdeczności, Dekori
Ten proboszcz jest jakiś dziwny..:/ raz tak raz siak.. :/
Ja też mam ślub w sierpniu i własnie się dowiedziałam, że on na żadną dekorację nie wyraża zgody, bo zamiast slubu ludzie robią cyrk wcześniej mówił że nie ma problemu...

Teraz mówił, że tylko ołtarz można i żadnych świeczek.. stojaków.. firm dekoratorksich i dywanów on nie chce widziec
i teraz mam dylemat czy zostać w tym kościele czy nie przenieść się gdzieś indziej :(
[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
jesteście śmieszni... czy najważniejsze w tej uroczystości jest piękno kościoła, fotograf, czy proboszcz jest dziwny czy nie!!!
zastanówcie się dobrze nad tymi ślubami, czy to przypadkiem nie jest na pokaz.
życzę szczęścia :)
skoro nie znasz powodów, dla których dekoracja jest dla mnie ważna to się może nie wypowiadaj w taki sposób żeby mnie urazić, bo pokaz to można robić na wybiegu a z pewnością nie robię go na swoim ślubie.
[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
czy ktoś wie ile potrwa jeszcze renowacja kościoła ??? Mam 7sierpnia ślub a dziś widziałam ,że w kościele stoja rusztowania :( i to przy ołtarzu ;(
jak powiedział wczoraj w ogłoszeniach proboszcz "remont posuwa się daleko" więc... :P poza tym o renowacji wnętrza było wiadomo od dawna i nie Ty jedyna masz zamiar zawrzeć w tym kościele związek małżeński, przed Tobą, choćby w minioną sobotę mój kolega, byli inni i jakoś rusztowania nie przeszkodziły im w świętowaniu tego wielkiego dnia; wydaje mi się też, że na weekend są one w miarę możliwości odsuwane na bok, tak stały w ostatnią niedzielę; zresztą na środku został im mały fragment, co można było zobaczyć wewnątrz w trakcie mszy lub po niej, więc do końca tygodnia powinien być zrobiony
myślę, że do końca lipca bądź 2-3 sierpnia i skończą, przynajmniej tak oceniam stopień zaawansowania prac
to nie jest moja parafia a ksiadz przy spisywaniu protokołu nic nam o remoncie nie wspomniał.Miejmy nadzieje ,że remont zakończą w lipcu.Niezbyt rusztowania wygladałyby na filmie ślubnym :)
Nam ksiądz mówił, że remont będzie zakończony do końca lipca :)
do 8 sierpnia remont bedzie zakonczony
image
image
Ja jeszcze nie jestem nawet zaręczona ale szczerze wam powiem że wszystkie moje kuzynki które brały ślub w tym kościele miały problemy a było ich dużo. Proboszcz jest bardzo dziwny. Jednej z kuzynek ksiądz wcale ślubu udzielić nie chciał gdyż jej narzeczony miał obywatelstwo Amerykańskie. Dopiero gdy ów Amerykanin zapłacił sporą sumkę to Ksiądz odpuścił wszelkie problemy :) Także ten..
PS. Zero ryżu, świeczek, ozdób, kwiatków, płatków, bram ozdobnych, baloników, druhen itp.. a no i możecie również zapomnieć o AVE MARIA nie wspominając już o dodatkowych krzesłach dla rodziców pary młodej.
mi sie udalo zalatwic wszystko co chcialam i to bez placenia pieniedzy :)
i Ave Maria lecialo i dekoracje były :)
trzeba umieć rozmawiać :)
image
zgadzam się z perfectangel, trzeba mieć do pewnych ludzi odpowiednie podejście, czasem warto zrezygnować z roszczeniowości, że "mi się należy, to mój dzień, płacę, więc wymagam" każdy z nas ma jakieś swoje "odchyły", ale wydaje mi się, że przy odpowiednim nastawieniu z każdym da się porozumieć, również z tym proboszczem :)
oczywiście że tak :)

Dodatkowo dla tych które biora ślub w wakacje i później 2011 roku, wiosna kończy się służba proboszcza w tej parafii i przychodzi nowy :)
No, żeby się tylko nie okazało że ten nowy będzie jeszcze gorszy :P Bo my chcemy tam ślubować w 2012
Witam,
Jestem z Rumi i parafia św. Krzyża jest moja parafią :-) Zajmuje się dekoracją kościołów, jeśli któraś byłaby zainteresowana to z miła chęcią mogą się tym zając. Pozdrawiam gorąco.
Kościół ten jest okazały nawet z bardzo skromną dekoracją. Miałem okazję gościć tam po zakończeniu remontu. Trochę zdjęć wnętrza pod linkiem:

http://blog.krawcywizerunku.pl/?p=2396
Kościół jest przepiękny,nie wymaga jakichkolwiek dodatków.Graliśmy w nim kilkakrotnie,również na ślubach.Mój kolega Sławek był tam organistą.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a właśnie, a jak tam z organistą jest? Ile bierze i czy to jakiś dziadek fałszujący niesamowicie?? Po tym co piszecie, spodziewam się najgorszego a mam tam wesele w czerwcu!
Organista jest jak najbardziej w porządku, przynajmniej w mojej ocenie. Zresztą mój Narzeczony też tak uważa i stwierdziliśmy, że nie potrzebna nam jest żadna dodatkowa oprawa muzyczna. Podoba mi się, jak śpiewa. A ile bierze - najlepiej dowiedzieć się od niego. I nie jest to żaden dziadek :)
Organista to dość młody człowiek i gra dobrze. W zeszłym roku miałem tam własny ślub :) Organista grał bez zarzutu a sam kościół wygląda naprawdę ciekawie :) Organista "skasował" 100 zł a kościelny 50 zł. I to są takie stawki "startowe".
a co gra? czy jakieś smęty, czy Ave Maria, marsz weselny??
w jaki dzień masz tam slub bo ja 11 czerwca?
Serdeczna Matko, wiesz?... Skąd się tacy ludzie biorą?! Gra to, co się gra zazwyczaj na ślubach. Podejdź i się zapytaj jeśli tak bardzo Cię to interesuje. Swoją drogą, nie wiedziałam, że teraz organizują tam też wesela... :P
mam pytanie aile daliście za cermonie ślubną ? co łaska czy jest tam ustalony cennik?
Jest cennik- za ślub zapłaciliśmy 300 zł, nauki przedmałżeńskie kosztują 60 zł od pary a nauki w poradni rodzinnej przy parafii 100 zł.
a powiedzcie mi o co chodzi z tym ave maria?? przeciez to piesn koscielna...z ciekawosci pytam, ajki jest argument owego proboszcza
Madness is the gift, that has been given to me!!
macie jakieś dziwne problemy,kościół jest piękny,proboszcze nie robi żadnych problemów a organista młody super gra.
Ciekawa jestem czy ten krytykowany tu przez niektórych proboszcz odszedł i jak na jego tle wypada nowy? :) Zastanawiamy się z narzeczonym nad tym kościołem. Czy stawka za ślub się zmieniła? Z tego co przeczytałam, w 2011 roku było to jeszcze 300 zł, więc generalnie chyba niedużo.
Jak wygląda teraz sytuacja ? My mamy ślub 5 września 2015 roku w tym kościele i jakby jakaś para z tego dnia chciałaby sie dogadać co do dekoracji to proszę o kontakt

wiola-myszyn@wp.pl

Inne tematy z forum Rumia

Locus (7 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

Formeli 17 (70 odpowiedzi)

Rumia jest integralną częścią małego Trójmiasta Kaszubskiego, od lat jednym z najważniejszych...

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

do góry