Widok

Kościół w czasie zarazy

Koronawirus Temat dostępny też na forum:
Czy racje na Pan Gądecki mówiąc : szpitale leczą choroby ciała, a kościoły służą m.in. leczeniu chorób ducha. Dlatego jest niewyobrażalne, abyśmy nie modlili się w naszych kościołach.
Czy człowiek wyposażony w umysł świadomie powinien narażać swoje zdrowie i życie przebywając w dużych zgrupowaniach ludzkich w trakcie mszy św. ?
Czy przypadkiem rezygnując z użycia swojego umysłu organizacja kościoła katolickiego w Polsce nie namawia nas do grzechu każąc uczestniczyć ciałem w imprezie masowej jaka jest niedzielna msza św w budynkach kościołów ?
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 56

Obawiam się, że udając się w miejsca przez ciebie wymienione nie grozi człowiekowi jedynie narażanie się na jakąś chorobę fizyczną, nie czytałeś? - " Ślepi wiodą ślepych...".
Wszak - " Wąska jest brama i wąska jest droga, która wiedzie do Życia i niewielu nią idzie...".

Owce głos znają.
Zawodowo zajmuję się szeroko pojętymi zagadnieniami skutecznej sprzedaży/ Mieszkam w Gdańsku, jestem /PRAWDZIWYM/ Chrześcijaninem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mogę się do boga, a nie do księdza i równie dobrze mogę to robić w domu. od ponad dwóch miesięcy nie byłam w kościele i choć miałam wyrzuty sumienia, to potem uznała, że tak jest lepiej i bezpieczniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

> Ale po co teraz my dajemy na tacę !!!!

A to obowiązkowe? Nie wiedziałem.
Skoro piszesz w liczbie mnogiej ("my") to znaczy, że sam również dajesz/dawałeś. A jeśli to robiłeś, to miałeś ku temu jakieś powody. Czyżby zniknęły?
Masz temat do refleksji nad motywami swego postępowania, ale nie do pytania innych o jego uzasadnienie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale droga do wieczności tylko jest drogą Pana Jezusa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

A po co iść do kościoła ? Tam nic nie załatwisz ani nie dostaniesz !!!!! No ,mogliby rozdawać dary jak za stanu wojennego !!!! Ale po co teraz my dajemy na tacę !!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

może i twoja prawda ale na pewno nie święta
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

>Pan Jezus jest Panem wirusa.

Serio ?
Stasio Gądecki tez tak uważa ? A co na to Tadzio Rydzyk ?

To jest już jakaś sekta.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan Jezus jest Panem wirusa. A wiara czyni cuda. Ludzie małej wiary siedzą w domach. Wczoraj tak jak tydzień temu byłem na drodze krzyżowej. o niedzielnej mszy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

święta prawda!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie martwcie się. Chodzę do Kościoła, ale w obecnej sytuacji, zresztą jak znaczna większość wiernych, uczestniczymy w transmisjach mszy i innych nabożeństwach za pośrednictwem mediów. Aktualnie niemalże wszechobecny dostęp do internetu, radia i tv sprawił, że uczestnictwo w obrządkach można zastąpić oglądając (mam wrażenie) setki opcji serwowanych przez Kościół. Przyznaję, że to nie to samo co realny udział w liturgii lecz w zaistniałej sytuacji to najwłaściwsze podejście, które szanują i rozumieją niemal wszyscy. Co przekłada się na oglądalność w mediach i absencję w kościołach, do czego ze względu na koronawirusa, nawołują hierarchowie instytucji kościelnych. Dla nas wierzących to nie koronawakacje od obowiązku uczestnictwa w Eucharystii. To trudny okres dla wszystkich. Przyznam, że transmisję Mszy niedzielnej sprawowanej przez dominikanów w Łodzi oglądałam ze łzami w oczach... aż do kazania. Niemoc, bezsilność i wzruszenie zarazem.. Wiem, może brzmi to dla niektórych nieco emfatycznie, a nawet całkiem niezrozumiale czy może nawet histerycznie. Trudno opisać doznania, z którymi mierzymy się teraz w zasadzie wszyscy, ale uszanujmy siebie nawzajem. Dbajmy o innych, o dobro wspólne. Przez własną niesubordynację czy może nawet lekkomyślność nie narażajmy życia i zdrowia drugiego człowieka. Przecież chyba nikt nie chce przyczynić się pośrednio lub bezpośrednio do uszczerbku na zdrowiu czy śmierci innych ludzi. Pozdrawiam i zachęcam zostańmy w domu, jeśli tylko możemy. Trzymajcie się cieplutko. Jeszcze raz pozdro dla każdego;)Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przynależność do jakiejkolwiek sekty zawsze była zgubna .Z utworzenia sekty korzystają tylko jej przywódcy , reszta to barany do strzyżenia .
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

poczta, pociągi, apteki, sklepy są potrzebne, kościół nie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

...jaki kościół daje głodnemu jeść? to kościół trzeba dokarmiać, vide post trutnia z Torunia.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 15

Musialem .Przepraszam. Niema obywatela! Trojka dzieci gloduje . W Gdansku miescie dobroci. Nie mam sie juz gdzie odezwac i prosic o pomoc. Pracuje tzn pracowalem i nic nikt nas nie zna.. Przepraszam dzwonilem do kilku Kosciolow w Gdansku o pomoc i nawet nie ma mowy,a potrzebuje tylko srodkow czystosci i jedzenia!!! nie dla mnie!!! pieniedzy nie chce!!! wladz nie prosze wiadomo. Pracowalismy na dniowki!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pomyśl człowieku!!! Dasz głodnemu jeść? Kosciół nie da!!! zamkniety!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 25

Używanie wobec pana Stasia Gądeckiego tytułu biskup mogłoby być mylące.
Wprowadzałoby bowiem mylne przekonanie, ze ten pan ma coś wspólnego z intelektem.

W przypadku zawezwań Pana Stasia do odwiedzin kościołów w czasach zarazy mamy do czynienia wyłącznie z aktem bezprzykładnego terroryzmu.

#zostajęwdomu
#nieidędokosciola
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Biskup to osobna płeć?
Biskup jest płci męskiej, więc to Pan.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sam jesteś pan, to jest Biskup
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

Proponuję nie wypowiadać się w materii, która jak widzę Pana nie dotyczy. Powyższy komentarz dość szczegółowo został rozwinięty w temacie, ale jak widzę każdy powód jest dobry aby przyłożyć w KK. Dlatego zamiast walić jak w bęben w kościół, które mimo wszystko przyjął jakieś zasady i dyscyplinę radzę zastanowić się kto poniesie odpowiedzialność za zaistniałą sytuację, bo jak na razie to my zwykli ludzie dostajemy w d...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (336 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (221 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry