Widok
znam problem, naszej raz na jakiś czas odbija i właśnie wszędzie sika; teraz ma akcję sikania na dywany w salonie i korytarzu i to na naszych oczach; my zrobiliśmy taki numer: kupiliśmy specjalny preparat odstraszający koty i psy i spsikaliśmy małe dywaniki w korytarzu, a narożniki dużych dywanów w salonie popsikaliśmy woda z octem i rozsypaliśmy delikatnie pieprz - podobno koty najbardziej "boją" się octu, cytryny i pieprzu - nic w domu nie śmierdzi od tych zabiegów, teraz czekam na efekty
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Też się zgadzam, że najpierw trzeba wykluczyć przyczyny czysto zdrowotne. Jeśli kici nic nie dolega, to najprawdopodobniej przyczyną jest stres, jakiś dyskomfort albo właśnie próby zwrócenia na siebie uwagi. Tutaj już trzeba przeanalizować uważnie i na spokojnie okoliczności tego sikania. Może kot robi tak, żeby "odregaować" wizyty gości? Może nie odpowiada kuweta? Albo za rzadko zdaniem kotki zmieniasz żwirek?;) Przyczyn może być wiele.
Nie używałabym natomiast w kontekście kota określenia "złośliwy", bo jak dla mnie to złośliwi mogą być jedynie ludzie;) To tak odnośnie jednej z wypowiedzi. To, że kot posikuje, bo coś mu się nie podoba, nie jest moim skromnym zdaniem oznaką złośliwości, tylko sposobem zakomunikowania, że coś jest nie w porządku, i że mu źle. Bo powiedzieć przecież nie umie;)
Mój kocur sikał mi na buty, gdy miał chory układ moczowy, na tym etapie nie było innych objawów i nie wiedziałam o co chodzi. Też się wkurzałam strasznie, zwłaszcza jak 3 pary skórzanych kozaków trzeba było wywalić:/ Ale teraz wiem, że nie robił tego, bo był wredny czy złośliwy - sikał w MOJE buty, bo chciał zwrócić MOJĄ uwagę;)
Życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu!
Nie używałabym natomiast w kontekście kota określenia "złośliwy", bo jak dla mnie to złośliwi mogą być jedynie ludzie;) To tak odnośnie jednej z wypowiedzi. To, że kot posikuje, bo coś mu się nie podoba, nie jest moim skromnym zdaniem oznaką złośliwości, tylko sposobem zakomunikowania, że coś jest nie w porządku, i że mu źle. Bo powiedzieć przecież nie umie;)
Mój kocur sikał mi na buty, gdy miał chory układ moczowy, na tym etapie nie było innych objawów i nie wiedziałam o co chodzi. Też się wkurzałam strasznie, zwłaszcza jak 3 pary skórzanych kozaków trzeba było wywalić:/ Ale teraz wiem, że nie robił tego, bo był wredny czy złośliwy - sikał w MOJE buty, bo chciał zwrócić MOJĄ uwagę;)
Życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu!
do 14.01. to ta kotka i Ty naprawdę zdążycie się zmęczyć: ona - dolegliwościami, Ty - praniem.
Umiem czytać, nadal sądzę, że powinnaś przyspieszyć wizytę u weta, bo im prędzej zaczniesz kotkę leczyć (prawdopodobnie ma infekcję pęcherza i/albo kamienie struwitowe), tym krócej to potrwa i będzie mniej kosztowało.
Umiem czytać, nadal sądzę, że powinnaś przyspieszyć wizytę u weta, bo im prędzej zaczniesz kotkę leczyć (prawdopodobnie ma infekcję pęcherza i/albo kamienie struwitowe), tym krócej to potrwa i będzie mniej kosztowało.
moja kotka też ma 5 lat i mój weterynarz powiedział, że takie kotki słabo znoszą takie zabiegi. im wcześniej wykonany zabieg tym lepiej. dlatego moja 5 letnia kotka słabo przeszła sam zabieg i potem ten dwutygodniowy kaftan. jej się nie chciało nawet iść do miski, to znaczy nie chciało to ubranko ją paraliżowało. także z siusianiem też miała problem. ale tak jak mówiłam jak wróciliśmy od weta pierwsze co było to poleciała do kuwety i załatwiła się. była taka szczęśliwa.
Koty nie są złośliwe, zazdrosne itp. Bywają natomiast chore, zestresowane i mogą czuć się zagrożone pewnymi osobami , zachowaniami, zmianami , zapachami innych zwierząt czy utrata dotychczasowych źródła bezpieczeństwa .
Od siebie polecam zerknąć sobie tutaj:
https://atrakcjepogodzinach.pl/swiece-dla-zwierzat-nowosc-na-rynku-co-warto-wiedziec/
Warto jest sobie poczytać o świecach neutralizujących takie zapachy.
Od siebie polecam zerknąć sobie tutaj:
https://atrakcjepogodzinach.pl/swiece-dla-zwierzat-nowosc-na-rynku-co-warto-wiedziec/
Warto jest sobie poczytać o świecach neutralizujących takie zapachy.