Widok

Krew pępowinowa?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Znalazłam taką wypowiedz na forum. Z góry przepraszam autorkę ze wklejam jej słowa. Ale bardzo mnie zainteresowała ta wypowiedzi chciała bym dowiedzieć się co myślą n/t inne mamy.
Ja byłam gotowa zatrzymać krew pępowinową a teraz mam mieszane uczucia.
To moja druga ciąża ( pierwsze dziecko jest zdrowym nastolatkiem) i na pewno ostatnia. Czy w takim razie ma sens opłacania banku komórek macierzystych?
cytat
O krwi pępowinowej rozmawiałyśmy dużo, i zgodnie wszyscy doszli do wniosku, że nie ma to sensu. Żaden lekarz i tak nie użyje krwi chorego dziecka do leczenia tego samego chorego dziecka parę lat później. Bo w tych komórkach też jest to samo DNA z zakodowaną ewentualną chorobą, która może się rozwinąć za parę lat (skończyłam biotechnologie na GUM) więc coś o tym wiem. Jedyne co miałoby sens to gdybyś pierwsze dziecko miała chore, zdecydowała się urodzić drugie, zdrowe i wtedy krew drugiego potencjalnie mogłaby być użyta to leczenia pierwszego dziecka. Albo stworzenie Państwowego Ogólnopolskiego banku gdzie byłyby zdrowe komórki dla innego chorego dziecka (no ale na tym nikt specjalnie nie zarobi więc u nas w Polsce nie ma).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny. Trochę poczytałam .Jeszcze mam trochę czasu ale wypytam mojego gina i pediatrę .
Jest wiele opinii na temat krwi pępowinowej, środowisko lekarskie i naukowe jest podzielone. Przypuszczam że autorka na studiach nasłuchała się od jakiegoś wykładowcy takich rzeczy i tyle :)

Jestem biotechnologiem o specjalności biotechnologia medyczna i tak, banowałam krew pępowinową swojemu dziecku :) nawet jeżeli nie sprawdzą się w hematologii to ja widzę ich potencjał w medycynie regeneracyjnej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z wami w 100%.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zgadzam się w 100% z cytowaną wypowiedzią. Uważam że jak na razie krew pępowinowa to tylko wyciąganie kasy i żerowanie na uczuciach rodziców którzy chcą dla swego dziecka wszystkiego co najlepsze... Na świecie jest puki co niewiele przypadków wykorzystania tej krwi, a rodziców którzy płacą coraz więcej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Było już pare wątków na ten temat.

http://forum.trojmiasto.pl/Krew-pepowinowa-t452629,1,160.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry