Widok

Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Dziwne losy Jane Eyre" bo lubię książki z tajemnicą i takie, których zakończenia nie jestem pewna do ostatniej strony :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki, jutro wypożyczam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bardzo lubię " Pamiętnik pisany miłością " :))
Vi , tak przy okazji - dziękuję ;)
Jak się rozpędzę z podawaniem tytułów to trzeba mnie będzie przywołać do porządku ;)

Ruda, bardzo proszę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Co do książek o miłości to ja polecam :
"Callas. Zbyt dumna, zbyt krucha" - Signorini Alfonso
To jest opowieść o tragicznej wręcz miłosnej drodze Marii Callas. Czytałam kilka jej biografii, jednak ta skupia się głównie na jej związku z Onassisem. Poruszająca i zmuszająca do refleksji.
Henri Charriere "Pappilon". Też książka napisana na faktach, opisująca życie więźniów kolonii karnej w Gujanie Francuskiej. Jest film na podstawie książki, ale jak to często bywa, nie oddaje treści tak jak książka.
Czy to ten film z Steve'm McQueen'em? Co prawda nie widziałam, ale powiadają, że dobry. Nie wiedziałam, że powstał na podstawie książki :)
powiadają i naprawdę dobry, polecam :D
Art, chętnie przeczytam - obozowa literatura mnie bardzo interesuje. Na pewno wypożyczę
Tak, to ten film, tyle że film jest jak pisałem, mocno okrojony w stosunku do tego co jest w książce. Nie będę opisywał, ale niektóre fakty wstrząsające. Polecam:)
Jeszcze takiej nie napisano.
Cheers.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
Choć królcio Jamesa, zajmował kiedyś zaszczytne miejsce na mych półkach. To fakt cokolwiek zaprzeszły.

Charles Bukowski.
Nie dam rady ograniczyc się do jednego tytułu, trudno:

-"gargulec" davidsona. moja ukochana książka. Można czytac po wielokroć i za każdym razem coś nowego się odkrywa.

- "miłość w czasach zarazy" Marqueza- niesamowita książka o miłości, jak sam tytuł wskazuje

- "ojciec eliasz. czas apokalipsy" M. D. o'Brien. Dla mnie prawie arcydzieło. Jest tu wszystko. Miłość, przyjazn, 2 wojna, thiller. Każdy znajdzie cos dla siebie.

To na dziś. ( mogłabym dopisac Kinga wszystko prawie, "lalke" Prusa, która kocham i niekonczaca sie ilosc tytułow)
Od "Miłości..." wolę "100 lat samotności" tegoż autora.
do każdej książki przydaje się zawsze zakładka. proponuje jedną z tych:

http://www.boredpanda.com/hand-made-carved-bookmark-silverleaf/
Sam...ależ piękne te zakładki:)
W powodzi wspaniałych tytułów trudno wybrać jeden,w zasadzie to niemożliwe więc wrzucę tyt. może niezbyt ambitnej aczkolwiek dającej do myślenia i prześmiesznej książki p.L.Legut "Piotrek zgubił dziadka oko a Jasiek chce dożyć spokojnej starości".
Mógłbym podobne zrobić, ale znając życie nikogo nie będzie na nie stać ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mnie się podoba ta z obrazu Klimta. Poproszę :)
Sam...i już odstraszasz;)...a ja bym chętnie kupiła tylko nie wymyśl ceny z kosmosu;)
Wracając na chwilę do lektur - polecam "Tajemniczego opiekuna" Jean Webster, zaczytywałam się w podstawówce, świetna powieść dla dziewcząt, pełna humoru. A, i jeszcze Małe kobietki Louise May Alcott :)
150-200zl to chyba nie aż tak sporo jak na taką zakładkę, co? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Możemy się potargować;)
Ok, ale w górę ewentualnie ;P Ale tak serio, to gdyby uprościć te grafiki byłoby taniej. W tych ze zdjęć facet włożył sporo roboty, nie mówiąc o tym, że wykonane są ze srebra, więc muszą być drogie.
No i pracuj nad ceną,pracuj;)...nie ma opcji targowania w górę:p;)
Taniej to ja mogę najwyżej prostokąt wyciąć i nawiercić kilka otworów i wypolerować ;P Ewentualnie z tektury zrobić ^^ Ale kto wie, może w wolnej chwili rzeczywiście jakąś miedzianą machnę.
Najpierw zrób a potem wyceń panie handlowcu;)
Właściwie to mam już inne plany ;) Musiałoby mi się baaardzo nudzić.
To ja sobie wyszukam takie śliczne zakładki w necie;)...nie będę czekała na przypływ Twojej weny twórczej;)
Ok, to będzie chyba najlepsze rozwiązanie
Sam, może jakąś książkę polecisz? Właśnie czytam Jane Eyre. Przyznam, że tego typu lektury nie należą do moich ulubionych, jednak ta zapowiada się bardzo interesująco. Czyta się "jednym tchem" :-)
Tak, jedną bym polecił szczególnie, ale wiem że i tak nikt nie przeczyta, to nie powiem o jaką chodzi ;P
Ja niestety czasu nie mam na czytanie pospolitych książek, jeśli już to literaturę fachową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
>nie mam na czytanie pospolitych książek, jeśli już to literaturę fachową

na przykład... "Kamasutra" :P :P :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Emilia, to czekam na recenzję po lekturze :)
hmmm tylko 4 osoby na tak obleganym forum czytają książki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja uwielbiam książki, ale nie jestem w stanie podać TYLKO jednego tytułu :)
Na pewno ktoś się jeszcze odezwie :)

Mikro, jeden tytuł dziennie ;)
ok, "Niezawinione śmierci" William Wharton
Mikro...głodnemu chleb na myśli?;);p
ps.to było do Kamasutry;)
Smutna to lektura.

Z Whartona najbardziej podobała mi się "W księżycową jasną noc".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Vi, ta, o której piszesz, była pierwszą, którą przeczytałam tego autora. Mi jeszcze bardzo podobali się "Spóźnieni kochankowie" (zaraz inka znowu mi przygada ;)).
Mikro...mam Cię;):))))
"Kochanków.." też czytałam, ale bez szału. "Tato" podobał mi się bardziej :)
Marcin Szczygielski - " Berek "
@na przykład... "Kamasutra" :P :P :P

Nie czytam zboczonych książek. Jestem samoukiem ;P
...i teoretykiem :P
Tu się o książkach pisze a nie o głupotach ;P
Sam , nie musisz czytać ;) Możesz oglądać obrazki :P
Ruda "Berek" uwielbiam, czytałaś "Bierki"? Też dobra:-)
Bierki także czytałam ;) Ja w ogóle bardzo lubię Szczygielskiego , staram się kupić każdą jego książkę , ale Bierki jeszcze nie są w mojej kolekcji ;) Tylko wypożyczone miałam :)
Emilio to, że tylko kilka osób poleca w Twoim wątku książki, nie oznacza, że tylko one je czytają.
Ja ze swojej strony polecam książkę:
Przeżyć z wilkami - Misha Defonseca opowieść o siedmioletniej dziewczynce, której rodzice zginęli, przygarnęła ją niezbyt miła kobieta,od której uciekła, przez cztery lata tułała się po świecie samotnie, aż zaadoptowały ją wilki. Dziewczynka zachowuję się jak szczenię, a one zapewniły jej zrozumienie, miłość czyli to, czego nie zaznała u ludzi.
Ostatnio czytałam Pl-boya ale mnie nie zachwyciła.
Graszko mój post miał być prowokacją, co jak widać się udało:-)
Bo Pl-boy to taka trochę pustota , ciuszki , makijażyki i ogólnie pusty show biznesik , ale przeczytać można ;)
A znasz jego Poczet królowych ... ? Całkiem ciekawa , sięgająca do czasów starego kina i przedwojennych aktorek ;)
Nie czytałam ale widziałam gdzieś, chyba w bibliotece. Właściwie to po tym PL-boyu się trochę do niego zniechęciłam. Skoro twierdzisz, że ciekawa to też łyknę:-)
Jak dla mnie jest bardzo ciekawa , wracałam do niej dwa razy i w końcu podjęłam decyzję o zakupie :)))
Wojna i Pokój Lwa Tołstoja, chyba najbardziej przekrojowy rzut społeczeństwa obecny w literaturze światowej. Piękne sceny batalistyczne i historie miłości, tych mężczyzn do kobiet, kobiet do mężczyzn, mężczyzn do ojczyzny.
Tołstoja właśnie przerabiam, a w sumie nadrabiam zaległości. Ale chyba lepiej późno niż wcale, co nie? ;)
Tołstojów było dwóch. Jeden Lew, drugi Aleksiej, Obaj świetnie pisali. Na dobrą literaturę nigdy nie jest za późno :)
">nie mam na czytanie pospolitych książek, jeśli już to literaturę fachową

na przykład... "Kamasutra" :P :P :P"

Raczej coś w stylu "Jak zdobyć kobietę z krwi i kości". :)))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Wojnę i pokój" mam na stanie, pewnie się kiedyś zabiorę za czytanie.Na razie mogę polecić "Annę Kareninę" :)
Graszka napisała o wilkach i przypomniała mi się książka, a właściwie 2, godne polecenia, tego samego autora: "W pętli" i "Zaklinacz koni" (jak ktoś oglądał film, to daleki on był od fabuły książki :/), Nicholasa Evansa.
A mnie się przypomniała jeszcze jedna powieść N.Evansa, "Serce w ogniu', bardzo dobrze mi się ją czytało.
Evans "Przepaść"
"Biała Masajka", "Burka miłości", "Kwiat pustyni", "Drzwi do piekła"...
Właśnie Kareninę czytam, ale pisana jest taką czcionką, że po dwóch stronach, czuję się jak po dziesięciu, idzie mi jak krew z nosa, szkoda trochę :(
Ktoś kiedyś namawiał mnie na przeczytanie "Zbrodni i kary" Dostojewskiego. Podeszłam do sprawy ambicjonalnie i... nie byłam w stanie przebrnąć :/
Poważnie ? Jak dla mnie po Lalce, najlepsza szkolna lektura ;) Zamierzam ponownie przeczytać, chyba pamięć już nie ta ;)))
Zaliczę do nich jeszcze Ludzi bezdomnych, również lektura warta polecenia
A ja mam ochotę na ponowne przeczytanie Pana Tadeusza :)
Zbrodnia i kara, to jedna z ciekawszych książek Dostojewskiego. Szkoda że taka krótka ;)

Lalka także była za krótka ;P
Z "Lalką" i "Ludźmi bezdomnymi" nie miałam żadnego problemu - zresztą szkolne lektury czytałam zawsze od początku do końca. A "Zbrodni i kary" jakoś nie mogłam dobrze zacząć. Cóż - może kiedyś jeszcze raz spróbuję :)
Zbrodnia i kara to pikuś, spróbujcie przeczytać Braci Karamazow ;)
Zbrodnia i kara jakoś nie mogłem przeczytać:) a każdy mówi ,że warto że super.
jak dla mnie "Zbrodnia i kara" to jedna z najlepszych lektur :-) Oprócz niej "Rozmowy z katem" i "Inny świat"
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
W sumie to musiałem się wielce zastanowić.
No bo co innego rwie duszę, gdy człowiek zakochany, a co innego, gdy w rozpaczy.
Inaczej się czyta mając 16 lat, a inaczej mając 40.
Zbyt wiele zmiennych.
Jedne książki są świetne rozrywkowo i wraca się do nich co jakiś czas, a inne wstrząsające i te wystarczy przeczytać jednokrotnie.

Gdybym mógł zabrać ze sobą na bezludną wyspę jedną tylko książkę i musiałaby mi ona starczyć do końca życia, to byłoby to "Się" Steda.
Przyznam się, że nie wiedziałam, kto zacz ten Sted, a to Edward Stachura :) Opis mnie zaciekawił.
Nie będę mogła wpadać tu codziennie więc podam kilka tytułów, które stoją na mojej półce.
Sensacja- "Proces" Irvinga i "Nagrody" Segala.
Z komedii- "Szalone życie Rudolfa"- Fabicka.
Kryminałów nie lubię ale ten jest przyjemny dla oka: "Sprawiedliwość owiec" Swann.
Czytam wszystko co wyjdzie z cyklu Metro Uniwersum- i jedną z najlepszych odsłon wg.mnie jest "Dzielnica obiecana", którą stworzył Polak- Paweł Majka.
A ponieważ dzięki temu cyklowi wygrałam książkę, której po przeczytaniu recenzji nigdy bym nie kupiła, a która okazała się zaskoczeniem bo była całkiem przyjemną lekturą toją również polecę: "Bat na koty" Niemczuka.

Gdybym jednak musiała zabrać ze sobą na bezludną wyspę tylko 2 książki:
"Upadek" Camus
"Misjonarze z Dywanowa" Zdanowicz

Jestem ciekawa co jeszcze polecicie bo będę miała teraz dużo czasu i mam nadzieję spożytkować go nadrabiając zaległości w lekturach.
Gadaj z głupim to Cię osr*.
To polecam dalej :)

Jacek Dehnel : "Lala" i "Balzakiana".

Pierwsza to wspomnienie o babce autora, a w zasadzie rozmowa autora z babcią, bardzo wciągające. Taka saga rodzinna :) Druga to zbiór współczesnych opowiadań.
A ja lubię czytać Grocholę:)
Grocholi to nie czytałam, ale polecam "Stateczną i postrzeloną" Moniki Szwai, dobrze się przy niej bawiłam :)
Szwaję też polecam,lekka,łatwa i przyjemna literatura:)
Szwaja ze Szczecina ;) Mam wszystkie jej książki , których oczywiście akcja dzieje się w moim rodzinnym mieście i w większości w miejscach faktycznie istniejących ;)) Fajna kobieta z niej i fajnie pisze ;)
Dokładnie Rudzielcu:)
To teraz ja będę lokalną patriotką i polecę "Pruską zagadkę" Piotra Schmandta, bardzo dobry kryminał osadzony w Wejherowie na początku XX wieku.
Właśnie kończę Kroniki Jakuba Wędrownicza. Niesamowita książka! Na pewno sięgnę po następną część :)
"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusz Piasecki.
Sam uwielbiam czytać, i chyba zawsze jestem w trakcie czytania kolejnej książki...
Zależy też, co się lubi czytać - czy książkę do przemyślenia, zastanowienia się, czy też dla czystej rozrywki.

Książki, które ostatnio zwróciły moją uwagę, lub które zapadły mi na dłużej w pamięci -

'Traktak o łuskaniu fasoli', Myśliwski - zdecydowanie wartościowa, przeczytałem na jednym oddechu..

'Jaskinia filozofów', Somoza - wstęp do twórczości Somozy, potem polecam jego kolejne książki, acz część może być dość wymagająca..

'Mag', Folwes - cóż, czy życie jest tylko teatrem?, również jegoż 'Kochanica francuza' oraz dla ludzi z twardymi nerwami 'Kolekcjoner'

Jeśli natomiast coś lżejszego, ale z szalonym poczuciem humoru, to może duet Sheckley'a i Zelaznego?

itd...

Pozdrawiam
O, Taki Tam, zalogowałeś się.:)

Kochanicę Francuza czytałam, o Magu słyszałam. Może się skuszę.
Ano, zalogowałem się... bo gdzieś mi ktoś mył głowę, żem anonim jakiś...

Jeśli 'Kochanicę..' czytałaś, to Mag też Ci się spodoba - choć jest inny
W przyszłym roku - o ile warunki na to pozwolą - zamiast czytać książki postaram się jedną samemu napisać :) W zasadzie to raczej ebook będzie ;)
Nie jestem pewna tego Maga, sprawdzę sobie, człowiek tyle czytał, że wszystkiego nie jest w stanie zapamiętać.
Dzień dobry :) O Traktacie słyszałam wiele dobrych słów, więc też się zapewne skuszę.
Ja natomiast czytam bardzo różne książki - od dobrych kryminałów/sensacji, przez horrory, obyczajówki do literatury dokumentu/przemyśleń. Kołakowski, Pilch, King, Koontz, Link, wielu innych autorów. Chętnie sięgam po polecane mi przez innych pozycje. Jedne z bardzo pamiętnych książek - Inny świat, Rozmowy z katem, Zbrodnia i kara, Tango, Krzyżacy, Chłopcy z placu broni, Dom sióstr, Pory roku...
A czy pamiętacie z dziecięcych lat książkę " Dziewczynka spoza szyby " ? :)
Tego nie czytałam, jeno "Dziewczę z sadu" ;)
P.S. Zrobiłam szybki rekonesans, Daniel Martin i Hebanowa Wieża to powieści Fowles'a, które na pewno czytałam. Maga nie. Musiałam sprawdzić, bo strasznie mnie to męczyło :)
O, a ja nie czytałem dla odmiany Hebanowej wieży!
Jak tylko skończę aktualną, zaraz się do niej wezmę!

'Mag' jest jego pierwszą książką, potem napisał swoją chyba najmroczniejszą i pewnie jedną z mroczniejszych, jakie czytałem - Kolekcjonera..
Lubię mroczne powieści. Zapamiętam tytuł.
To w takim razie jeszcze Somoza - z wykształcenia psychiatra - i można to wyczytać w jego książkach. Ale nie spokojna i frapująca 'Jaskinia..' ale 'Klara i półmrok'

ps
Ja to inny taki tam..
Klara i półmrok, już mi się podoba.
Hmm, mam wrażenie, że jest więcej 'takich tam' - tak tylko uprzedzam... bo tu sami 'tacy' się kręcą
To daj znać, czy to Ty TakiTam, czy inny, najlepiej pozdrawiaj, to będziemy wiedzieli :)
Aby nie było wątpliwości, już jestem Inny-TakiTam, i nie pomylą, bo po co... a TakiTam_ został usunięty.

Swoją drogą, to takich tam to dużo jest..
Witaj Inny- TakiTam:-) Cieszę się, ze raczyłeś nas poinformować o zmianie nicku:)) pozdrawiam:))
Zaraz , czy to jest Taki Tam od pozdrowień ? Bo chyba przestaję nadążać , coś się zakręcona robię :(((
No w tym rzecz, że ja nic nie wiem o pozdrowieniach, dlatego, żeby nie było wątpliwości, jestem 'Inny'.
Niech będzie, że ja, to ten od książek.
A mnie się mocno wydaje, żeś ten sam TakiTam.
A ja na wszelki wypadek nie będę dociekać , kto jest kto :))) Wiem , że ja to ja , za innych głowy nie dam :)))
Vi , Ty wróciłaś , a R.N. się pożegnał :((((( :(((
Ale może R.N. jeszcze nas zaskoczy i powróci w wielkim stylu :)

A ja będę dociekać, bo lubię wiedzieć z kim piszę. Zwłaszcza, że sympatyczne to pisanie :)
No fakt , nie napisał że to pożegnanie na zawsze , ale i tak trochę smutno... Mam nadzieję , że wróci :)
Ja także lubię wiedzieć z kim piszę , ale w sieci to nie zawsze jest możliwe :))
Nie zawsze, ale z tego, co zdążyłam przeczytać, to TakiTam się ujawnił na ognisku ;) Zatem jest szansa.
Hmm,

Szalenie mi miło, acz nie wiem, jak mam lepiej się zidentyfikować :) Dotychczas pisywałem na forum jako niezarejestrowany, albo '~taki tam' albo '~staszek'

A teraz niechcący wszedłem w buty kogoś innego i jakoś nie mogę przekonać, że ja to ja :) - rzekłbym - nawiązując do wątku - zrobiło się powieściowo :D
Taki tam , jak już ustalisz konkretnie swą tożsamość , to daj znać , bo sama jestem ciekawa , czy jesteś tym Takim Tam , czy tamtym Takim Tam :D :D ;)))
Dlatego warto od początku się rejestrować ;))
Staszek, Staszek Kolasa? Sorry, musiałam ;)

A wniosek z tego taki, że należy się rejestrować i mieć swój własny, jedyny nick, panie TakiTam.
Ok, pozostańmy przy 'Inny' i będzie OK.

A że na ognisku nie byłem, to chyba wszystko wyjaśnia.

A jeszcze bardziej dywagując, podchodzę z rezerwą do wszelakiej maści forum, wiedząc, jaki jest statystyczny poziom (podkreślam - statystyczny) - i z taką niechęcią się rejestruję..

A miało być o książkach.... właśnie kończę
'Los jest myśliwym' - jeśli ktokolwiek lubi lotnictwo, to gorąco polecam.. jedna z najwspanialszych książek w tym temacie, na bazie której zrealizowano przynajmniej dwa filmy.
Ja lubię lotnictwo :)

W takim razie będziesz TakimTamem od książek, przynajmniej dla mnie :) Tylko z kim ja gadałam o kinie niemym? Teraz mam zagwozdkę.
A gdzie gadaliście ?? Też w tym wątku ??
Nie, w wątku : Gdzie poznać interesującego mężczyznę ;) Chyba z TakimTamem od pozdrowień, muszę ich jakoś rozróżniać.
Nieme kino, to nie ja :)
No, pamiętam jeszcze chociażby 'Kaczą zupę' - ale raczej w temacie kina się tak nie udzielam...

A jak lubisz lotnictwo, to niech 'Los jest myśliwym' będzie pierwszą książką (przyznam, że wróciłem do niej...). Służę kolejnymi - od beletrystyko do podręczników lotnictwa (nie żartuję :) )

Będę od książek, a jak zabiorę głos w innym wątku, to mnie rozpoznają (chociaż już zabierałem chociażby o 'romantycznych mężczyznach' ... )
Dzięki za wyjaśnienie :) Ale filmy lubisz oglądać, niekoniecznie nieme?

Wybieram beletrystykę. Podręczniki mogą być za trudne :)
Z Takim Tamem od pozdrowień rozmawiałaś... ja o locie balonem też chyba z Takim Tamem od pozdrowień , aczkolwiek teraz to już nie jestem pewna :D
Inny Taki Tam , faktycznie , Ty byłeś w wątku o romantycznych... dobra , wobec tego będziesz " Inny Taki Tam" :)))
A gdzie się podziewa Taki Tam od balona ?? Ktoś widział ??
Ależ lubię filmy!

Począwszy od 'Między słowami' - jeden z moich ulubionych filmów, mimo, że tak niewiele się w nim dzieje... poprzez 'Pokój 1408', gdzie reżyser nie zapomniał, czym powinien być dobry horror a skończywszy... może na 'Mój sąsiad Totoro'?

A o balonach to nic nie wiem, jednie w temacie samolotów coś tam wiem...
Taki Tam od balona był na ognisku, może jeszcze przeżywa ten wypad? ;)
InnyTaki, nie mów mi, że jesteś pilotem? :)
:)))) bez obawy, niedoszłym :)
Z kursem ale bez egzaminu, więc żaden ze mnie pilot :)
Właśnie tak się zastanawiam , czy żyje po tej imprezie ;))))
Zawsze chciałam poznać pilota, naprawdę :) A egzamin zawsze możesz zdać :)
Musimy na razie żyć w niepewności. :) A może fotki ogląda?
Vilette, widać, że wiosna idzie ;)))
Albo jeszcze dochodzi do siebie , albo nas porzucił ... wszystko możliwe :)
Wiosna wiosną, ale naprawdę lubię patrzeć na samoloty, piękne maszyny, szczególnie wojskowe :) Kurka, obejrzałabym jakiś dobry film z pięknymi ujęciami samolotów w przestworzach...
Wiosna! Wiosna!! :)

A film, proszę bardzo: 'Les Chevaliers du ciel' (Sky Fighters) - ale nie pytaj, czy gdzieś dostępny, bo nie wiem... Oglądałem lat kilka temu - taka francuska odpowiedź na 'Top Gun' - tylko z dużo ładniejszymi ujęciami w locie.
InnyTaki, znalazłam w sieci zwiastun. Przepiękne ujęcia. Jeśli gdzieś znajdę film to na pewno obejrzę.
Mógłbym Wam o moje Drogie Twarze polecić wiele książek.
Tę skończyłem przedwczoraj.
Pierwsza Terrego.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/3980/prawda

Pan Tulipan i Wampir Otton to moje ulubione postaci.
Z tego 25 tomu.

Kurdę Koniecznie chcę przeczytać wreszcie drugi raz hehe Mistrza i Małgorzatę.
Ktoś ma pożyczyć?
Oddam w następne lato.
Jak nie umrę.

Vilettę?
Masz?
Nie umieraj, C, mam Twoje książki.

Mistrza czytałam, ale nie pamiętam, czy wypożyczałam, będę dziś u Rodziców to się ich spytam, może od nich miałam.Ewentualnie od brata.Chcesz poczytać na majówkę?
Jasne, toć mówię.
A chcesz świeże zioła?
To w weekend.
Dam Ci znać, jeśli zdobędę. Zioła zawsze :) Już rosną?

P.S. A ja najbardziej lubię kapitana Marchewę :)
Rosą.
:)

Marchewa kpt. tutaj był postacią poboczną.

ps. Ty masz wzrok ponoć słaby, ale pamięć masz dobrą.
Zastanowię się na osobności jakie są tego następstwa.
Następstwa tego mogą być różne.
Napisałbym nawet, że nawet różniste.
Różne, różniste od "a" do "n".

Nie ma ani A.
Nie ma ani N.
Bejbe.

Ażurowo różowe.
Do samej głębi.
Gdzie wydech jest spokojem.
A zmęczenie bezpieczeństwem.
Było o zakładkach, to teraz o okładkach.
http://www.boredpanda.com/polymer-clay-book-covers-mandarin-duck-aniko-kolesnikova/
Sam....te okładki są niezwykłe:)
Też mi się tak wydaje. Tak sobie myślę, że fajnie byłoby mieć taką jedną uniwersalną okładkę, do której można by wkładać dowolną książkę. Robiłaby wrażenie w autobusie ;)
>Kurdę Koniecznie chcę przeczytać wreszcie drugi raz hehe Mistrza i Małgorzatę.
Ktoś ma pożyczyć?

Jak Vi nie uda się zdobyć, to ja mogę Ci pożyczyć.
o to chodzi?
http://biblioteka.kijowski.pl/bulhakov%20michail/mistrz.pdf
Nie udało się, niestety.

Sam, ja jednak wolę wydanie papierowe :) Zdecydowanie i nieodwołalnie.
Ja też, inaczej to nie książka ;)

Sam - jak tam pogoda? ;)
@Sam - jak tam pogoda? ;)

Ptaszki śpiewają... wiosna ^^
U nas słonecznie, ale bardzo wietrznie :)
Właśnie słonko jest, ale wieje. Sam, może już nie dmuchaj w naszą stronę, daj żyć ;)
To ja proponuje na majówkę do mnie przyjechać ;P
Uwielbiam, kiedy zaczyna się sezon wyjazdowy, a to zazwyczaj jest z pierwszomajowym łikendem właśnie :-)
Zjeżdżają letnicy, sprzątają domki po zimie, przygotowują wszystko, żeby szkraby i śliczna żoneczka mogły być przez kilka dni zadowolone.
Grillują smacznie i popijają chłodnym piwkiem, słuchają muzyki i relaksują się.
Po ciężkich miesiącach kieratu w korpo czy innej tyrze się im należy.
Ach, jak fajnie, że wreszcie przyjeżdżacie :-)
I dzięki, że dbacie o to, abyśmy i my tutaj nie zgnuśnieli :-))
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/940a613ee29f05fd.html
Mansonie, taki widok zastałam niedawno również w MOIM lesie, będąc z psami na spacerze. Ale okazało się, że to w ramach akcji sprzątania w Dzień Ziemi takie worki w wielu miejscach zostawiono, żeby później wszystkie razem wywieźć, gdzie trzeba...
Bardzo ładnie Mikro, ale w moim lesie nikt nie obchodził Dnia Ziemi. Co najwyżej Dzień Letnika :-)))
Dzień Letnika? Chyba za wcześnie - może Dzień Wiośniarza? (albo raczej Dzień Wieśniaka zważywszy na syf, jaki zostawili ;P)
Dziś w lasku naprzeciwko mojego domu był mały pożar tuż przy samych torach, gdzie leżą szklane butelki, pety itd...parę lat wcześniej palił się lasek iglasty, mnóstwo śmieci zostaję zwłaszcza po zimie.Wstyd...
>To ja proponuje na majówkę do mnie przyjechać ;P

Sam, szybko proponujesz, niech Cie... ;)
Rozumiem, że już z trasy piszesz? ;P
No ba....piechotą idę i mam nadzieję, że jesteś odpowiednio przygotowany ;p
"Zjeżdżają letnicy, sprzątają domki po zimie, przygotowują wszystko"

Często śmieci wywożą do lasu właściciele posesji. Dom wybudowany na kredyt. Franek się umacnia. Szukają oszczędności a za dodatkowe kubły, worki trzeba dopłacić. Czego nie da się spalić to wypychają do lasu.
Często chodzę po lesie i widzę takie widoki. Z roku na rok mam przez to coraz dalej to pięknego lasu.

Chyba nie na temat...

Ja nie mam czasu na czytanie książek... czytam wszystko tylko nie książki
@No ba....piechotą idę i mam nadzieję, że jesteś odpowiednio przygotowany ;p

Trochę ci to zajęło, ale dobrze że się przed kolacją wyrobiłaś. Było super ^^ Dzięki że wpadłaś ;)
Myślę, że nikt szybciej by nie doszedł ;)
Było miło a kolacja przepyszna, następna majówka u mnie ;)
Zgadza się, tak jak to uzgodniliśmy ;) Moje urodziny także, co? To już nie długo :D
Hmm,

Myślę, że jednak to kwestia priorytetów - mowa o książce.. i coś o tym wiem, bo bynajmniej nie grzeszę wolnym czasem.

Ale nie ma się czym przejmować :) Może lepiej żyć życiem niż czytać książki?
Można żyć i czytać książki, to bardzo przyjemne ;)
Oczywiście..jedno nie wyklucza drugiego tylko nie należy przesadzać;)
Z życiem czy czytaniem? ;)
Można w ciągu dnia mieć mnóstwo obowiązków, życie towarzyskie, hobby...a wieczorem poświęcić się miłej lekturze przed snem:))
Vi...a jak myślisz rybko?;)
Ja już nic nie myślę, zmęczona jestem ;)
Gwidon przegonił Cię po trójmiejskich chaszczach to i się nie dziwię;)
Nogi mnie bolą, ale czuję, że po takiej dawce świeżego powietrza będę spać jak niemowlę ;)
Vi...tylko z tym spaniem nie tak dosłownie;)
No ja nie wiem, co masz na myśli ;)
Niemowlę średnio co trzy godziny budzi się do jedzonka;)
Ja się najadłam przed snem. Teraz tylko podjadam słodycze. Powinno wystarczyć na całą noc ;)
Sam
>Zgadza się, tak jak to uzgodniliśmy ;) Moje urodziny także, co? To już nie długo :D

Twoje urodziny u mnie? Pomyślimy ;) Jaką książkę sobie życzysz? ;)
@Jaką książkę sobie życzysz? ;)

Tą poproszę :)
http://www.welburngourdfarm.com/wildlifecarvinginrelief.aspx
Z okazji Dnia Gwiezdnych Wojen. Czytajcie ;)

image
Sam, no Ty masz wymagania....a gdzie jak to u nas kupię? ;)
@a gdzie jak to u nas kupię? ;)

Online zamówisz :)
Coś jeszcze? ;p
Nie śmiałbym prosić o więcej :) Póki co... ;D
No ja myślę, bo jedna majówka nie zapewni Ci spełniania życzeń do końca życia ;D
Ale i tak było wspaniale ;) teraz warto powtarzać to częściej co by z rytmu nie wypaść ;D
Ostatnio zaczytuję się w kryminałach Katarzyny Bondy - świetnie napisane, realistyczne i wciągają!
The woods are lovely, dark and deep...
Z ostatnich moich nowości - "Beksińscy, portret podwójny". Warto!
Trochę zjechał wam ten wątek na spód, bo w innych o książkach nawijacie ;)

Co powiecie o takich zakładkach?
http://www.boredpanda.com/leg-bookmarks-olena-mysnyk-mybookmark/
Sam....świetne:)))...ja poproszę te w szpilkach;)...żartowałam...te w skarpetkach w paski:D
Jedna wyśmienicie nadaje się do kryminałów ;)
Faktycznie...te stópki z metką;)
Niedługo zabieram się za taki jeden kryminał, zakładka byłaby jak znalazł.
Ale wiecie, że jak byście były mocno uparte to można sobie samemu zrobić taką zakładkę ;) Wystarczy odrobina zmysłu plastycznego i masa polimerowa ;)

Tutaj możecie sobie kupić takie zakładki
https://www.etsy.com/de/shop/MyBookmark?ref=shopinfo_shophome_leftnav
Nie mam ani jednego ani drugiego.
Wymyśliłem też inne rozwiązanie. Kupić figurkę, uciąć jej nogi, naciąć obie i włożyć w nie zakładkę na klej i gotowe :)
Mnie by na pewno nie wyszło ;) Ale jakoś to przeżyję.
16zl w archiwum allegro znalazłem dwie figurki holms i watson

image
Ja znam lepszy pomysł
Odkupić skarpet które się kulkują... pewnie Otoja sprzeda. I nie noszone albo jak kto woli po małym przebiegu, układamy starannie w książce. Gorzej będzie jak w pociągu zaczniemy czytankę ;)
To ja bardzo dziękuję, zostanę przy swojej zakładce.
Skarpety w postaci zakładek w pięknie oprawionej romantycznej książce...no miód malyna;)...mały przebieg przemilczę:))))
Cud, miód, ultramaryna, że tak zacytuję ;)

A kryminał już w czytaniu. Ciało właśnie zostało odnalezione. W wąwozie.
Trup jest...znaczy że to jednak nie komedia;)
Z opisu wynika, że mam być więcej niż jeden trup. Będę niecierpliwie czekać. I czytać ;)
Bo tam będzie trup w każdej szafie..tfu..wąwozie;)
Wąwóz duży, zapewne niejedne zwłoki można tam ukryć ;) Będę informować na bieżąco.
Liczę na Ciebie:)...nie mogę być niedoinformowana;)...a teraz zmykam spać...dobrej nocy i zdrowiej moja kumpelo:D
Masz to jak w banku :)

Zdrowieję, Gripex czyni cuda.
Witajcie :)
Zerknęłam na książki przez was polecane. Wybrałam póki co dwie:
- "Pamiętnik pisany miłością" - już po przeczytaniu kilku stron miałam nieodparte wrażenie, że znam zakończenie. Nie myliłam się. Kilka lat temu oglądałam film pod tym samym tytułem. Książka jest z takich jakie lubię - łatwa, lekka i przyjemna w czytaniu ;) Teraz i ja mogę ją polecić :)
- "Gargulec" - jestem w trakcie czytania.
Dzięki :)
Gargulec jest świetny, nie wiem, czy autor napisał coś jeszcze, ale jeśli tylko wyda kolejną książką to na pewno przeczytam.
Ocenię jak przeczytam. Póki co odnoszę wrażenie, że jest lekko
"pokręcony" ;) jeśli tak można w ogóle mówić o książce.
To czekamy na recenzję :)
Jaga , skoro Pamiętnik przypadł Tobie do gustu , to dorzucę tego samego autora " Listy pisane miłością " ;) ;)
Inko-- chyba że trup, który wcześniej umarł ze śmiechu:-D
"Chemia śmierci" Simona Becketta ;)
To była straszna książka.
jeszcze nie skończyłam, więc ciii ;)
Aaa, to nic więcej nie powiem :) Ale świetnie się czytało.
polecam też Camillę Lackberg - czytało się tak, że nie mogłam się oderwać ;)
Czytałam. W tej chwili na tapecie Hakan Nesser :)
Beckett ma całą serię, jest też "Zapisane w kościach" i jeszcze jedna, tytułu nie pamiętam. Też polecam.
Kości czytałam, kolejnych już nie. Może jeszcze nadrobię ;)
Uśpieni - Lorenzo Carcaterra wyłam czytając, bardzo poruszający obraz, film był na jej podstawie z Bradem Pittem;)
"Wichrowe wzgórza" Emily Bronte- też płakałam czytając
"Kane i Abel" J. Archer, taka historyjka polaka i amerykanina, lekka fajna
"Szata" L.C Douglas- mniej więcej czasy naszego qvo vadis
"Na pastwę aniołów" J. Caroll, zakręcona jak to ten autor ma w zwyczju, lit. z gatunku realizmu magicznego
"Duma i uprzedzenie" J.Austin
"Cichy pokój" L. Schiller- o schizofrenii na podstawie wspomnień bardzo fajne jak ktoś ciekawy
"Nad rzeką Piedrą usiadłam i płakałam" i "alchemik" P.Cohello
"Dożywotnie zesłanie" M. Clark przygodowa, był fajny serial na jej podstawie
"ebola" W.T Close- o wirusie ciekawe

Tak te książki fajnie mi się czytało jak jeszcze miałam na czytanie czas:)
Część podanych przez Was już przeczytałam, teraz się wkręciłam w Nurowską i czytam jedną po drugiej:-)
hehehehe
przypomnialem se jak to kilka lat temu niejaka pani Majkavel Skowroniasta przyrownala mnie czy moja osobowosc i sposob bycia do glownego bohatera ksiazki Filipiuka tyt. "Kroniki Jakuba Wedrowycza""

Tym razem se poslucham. Ksiazka w pl.

https://www.youtube.com/watch?v=3tKmaaEPqIk

ps kurcze pioro. Trafilas wtedy. :) wiem pisalem to wowczas takze :)
Anastazja - Dzwoniace Cedry Rosji
A ja zainwestowałem w Gargulca.
V i C tak zachwalali, a że trafiłem używanego za 10 zybli to kupiłem.
Nie powiem, ma facet papiery na pisanie.
Ale póki co jestem po jakichś 70 stronach i kompletnie nie moja bajka.
No ale przeczytam, coś tam musi być co Was tak zachwyciło.
Marianne Engel. Ona zachwyca.
Braciszku, czytaj dalej.
Polecam.

Anka mi kiedys dala Gargulca w prezencie, ale przepilem, znaczy zgubilem.
Czytaj, Mansonie, to naprawdę dobra książka. Dla mnie jednak zawsze numerem jeden będą "Dziwne losy Jane Eyre", choć to zapewne zupełnie nie Twoja bajka :)
Raz jeszcze polecę to:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/54309/ojciec-eliasz-czas-apokalipsy
Twoja propozycja Aniu ciekawi mnie.Skorzystam.Dzięki.
Polecono mi książkę "Polak katolik" aut.Obirek.
Spoko. Ja zawsze czytam do końca to, co zacząłem.

Vi, wbrew pozorom ja "Dziwne losy ..." czytałem. Tak samo jak wszystko o Ani z Zielonego Wzgórza. Ale pacholęciem będąc. Wtedy miałem mnóstwo czasu, to czytałem co wpadło w łapki. A teraz tyle czasu już nie mam, to muszę wybierać.

Dziś na ten przykład miast czytać obejrzałem sobie "Obcego". Jedynkę. Pierwszy raz oglądałem go na DKFie jak miałem 15 wiosen i wbił mnie w ziemię. Teraz już trąci myszką. Ale wartało przypomnieć. Sigourney ma płaską pupę.
> Sigourney ma płaską pupę

Nie ma płaskiej. Ma śliweczkę.
Uwielbiam scenę z Sigourney w majtkach, przed położeniem się do hibernatora :D
Anię mam w jednym paluszku :) Plus opowiadania z Avonlea, też czytałeś? ;) Panią L.M. Montgomery bardzo lubię.

A jeśli lubicie zakręcone książki to polecam Krainę Chichów Carrolla.
Sadyl, no jak dla mnie ma płaską, może mamy jakieś inne preferencje odnośnie kobiecych pup :-))) Ale właśnie o tej scenie myślałem :-)))

Vi, Carrolla bardzo lubię, a "Krainę ..." czytałem kiedyś w bookcrossingu. Pamiętasz tę akcję z uwalnianiem książek? Zresztą fakt, też polecam.
Montgomery nie napisała niczego, czego bym nie przeczytał. No może z wyjątkiem listów do MacMillana i Lucy Lincoln Montgomery :-)
To ja jeszcze to polece:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/272472/metro-2033
Co prawda, poki co przeczytalam tylko pierwszy tom, bo ten mielismy w domu, ale juz biblioteczka uzupełniona o dwa następne.
Z tym, ze nie czytam tylko trzymama na wyjazd.
> właśnie o tej scenie myślałem

Całego "Obcego" znam na pamięć a jedynka jest dla mnie filmem kultowym.
Długo się zastanawiałem, czemu akurat ta scena tak mi utkwiła w pamięci.
Bo to nie jakieś szczególne walory Sigourney. Możemy się kłócić, czy ma płaską, czy śliwkową pupę.. ale generalnie.. wzorcem kobiecej urody nie jest. Z Tym się chyba zgodzisz? ;>

Wg mnie,Scott dał w tej scenie pokaz swego mistrzostwa.

Heroina, która chwilę temu zabiłaby wszystko, co się rusza... została przez chwilę pokazana jako zwyczajna,(i mimo swej płaskości: całkiem apetyczna) kobieta. Z jej całą delikatnością i subtelnością w tych jedwabiach :)
No to Mansonie, wolisz Anię czy Emilkę? ;) A może Pat? ;)

Pierwszy raz spotykam kogoś, kto przeczytał całą Lucy. Jestem pod wrażeniem :)
Odnośnie Obcego...lata temu chcąc oderwać siostrę swą od pieluch porwałam ją ,celem miłego spędzenia czasu ,na Obcego...po wyjściu z kina podsumowała celnie "No to się rozerwałam...nie wiem czy mi pokarm nie zaniknie z tej traumy"
Pamiętacie Pawelskiego?

Byłem w szoku, że młode chłopię zna Pasoliniego.

Tym bardziej Vi mnie rozczarowała, że nie zna Pól Śmierci ani Greenawaya (ale to się nadrobi ;)

Jakieś 6-7 lat temu któraś z telewizji (jeszcze miałem telewizor) przypominała całą serię "Obcego". I za grosz nie uważam, żeby film trącił myszką. Przynajmniej jedynka i dwójka.. są ponadczasowe.
Jak "Blade runner" :)
No cóż, Sadylu, nikt nie jest doskonały. Ale Obcego widziałam! I Blade Runnera też. Gdzieś mi się obiło o oczy, ma powstać sequel tegoż.
> Obcego widziałam! I Blade Runnera też

To niewiele Ci brakuje do Absolutu ;)
Vi - zdecydowanie Ania, rudy trzpiot działał na wszystkie moje zmysły :-)))

Sadyl - jutro odpalę Obcego 2. A co tam. Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa. Ale ja mam pokirane i zwykle podobają mi się nie te rzeczy, co powinny.
@Sadyl

A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)
> Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa.

Scenę z łysą Sigourney, ociekającą kiślem Obcego... też pamiętam ;)

>A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mnie. Nagiego. Rano.
Kiedy najbliżej mi do pingwinka w wykonaniu Keitela ("Bad Lieutenant")

Jeśli to przeżyjesz,możesz mi rodzić całę stadko małych okularników i okularnic :D
Noo, Sadyl, ale masz marzenia ;) Rano zwykle jestem bez okularów, niewiele widzę, więc może bym to przeżyła ;)
> może bym to przeżyła

No widzisz.. mamy konsensus.
Nie musisz brać urlopu zdrowotnego, żeby nadrobić zaległości.
Pójdziesz na macierzyński :D
Z tego co pamiętam to kolega Sadyl chwalił się majtasami w kaczorki ;-D
Niee, Sadylu, to się robi tak, jak już zajdzie ten szczęśliwy fakt to idzie się na zwolnienie lekarskie. Następnie na urlop macierzyński a na końcu na zdrowotny. I tym sposobem ma się dwa lata na nadrobienie zaległości ;) Chociaż bardzo wątpię, czy miałabym czas na cokolwiek na macierzyńskim, musiałabym się sprężyć i nadrobić wszystko na zwolnieniu lekarskim :)
@Inka@sup2;:

Majtasy w kaczorki są na szczególne okazje. Nie nosżę ich na codzień

@Vi:

Czytając dziesiiątki anonsów znudzonych młodych mam, myślę, że dałabyś radę ;)
No nie wiem, moja bratowa jakoś nigdy się nie nudzi ;)
> Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)

Przemiła Vi, czasy, kiedy Ania mną powodowała minęły bezpowrotnie, mniej więcej tak jak moja podatność na kobiece wdzięki i wiara w to, że ludzie są w gruncie rzeczy dobrzy. Teraz to by się nazywało musztarda po obiedzie. Odpuszczę sobie. Wszystko bowiem płynie i po raz wtóry do tej samej rzeki wejść nie sposób.
...czasy, kiedy Ania mną powodowała minęły bezpowrotnie, mniej więcej tak jak moja podatność na kobiece wdzięki

Nie wierzę, albowiem zdarza Ci się napomknąć od czasu do czasu o blondynie o wiadomych wdziękach ;)
Vi...uwielbiam małe szkraby więc jestem gotowa pomóc cobyś mogła spokojnie zaległości filmowe nadrobić;)...tylko błagam maks bliźniaki:-D
Manson...doprawdy?
Doprawdy Inko, zaiste Vi. Wiecie coś, o czym ja nie mam pojęcia?
No cóż Mansonie...życie;-)
U nas w rodzinie nie było bliźniaków ;)
@Vi:

Póki co.
Zegar tyka, trza się spieszyć :D
Tak zupełnie btw.. synapsy..cholera :D

Jak się robi jedynaków?
Przez dziurkę od klucza

A bliżniaki?
Przez kalkę

Czworaczki?
Przez guzik.

Małe dziewczynki?
Tak jak małe deseczki. Rżnie się duże.

Potworki?
Nie wiem. Taty zapytaj :D
Mówisz? Moja mama byłaby z pewnością zachwycona ;)
No to jadziem.. Vi..
Jutro jestem co prawda zajęty.. ale od pojutrza możemy się przyczynić do odwrócenia trendów demograficznych.
Szczególnie.. jeśli opiekunka sama się deklaruje ;D
Twoj Tata z pewnoscia tez Vilette.
Swoja droga ten Twoj Tata jest super facetem.
Ma jaja.
I mily.

Charles Bukowski.
Sadylu, opiekunki byłyby dwie ;)

Tak, C, Tata z pewnością też, gdyby pojawiła się wnuczka byłby w siódmym niebie ;)
Wiem.
Taak? Czyżbym już kiedyś o tym wspominała? ;)
Nie napokmknelas nigdy.
Twoj Tata jest (nie mnie to oceniac) wyjatkowym czlowiekiem.
I tyle.
Ludzi poznaje po wzroku i spojrzeniu.
On ma dobre serce.

Dobra, nie bede prawil truizmow.

Charles Bukowski.
Ależ kontynuuj, chętnie poczytam jeszcze kilka miłych słów o moich bliskich :)
Doktor Sen
Czyli Lśnienie trzydzieści lat później.
chyba nawet lepsiejzsze od lsnienia..
i jakze fajnie ukazana walka ze slaboscia lub choroba.
A propos Lśnienia.

http://media.giphy.com/media/Oa2vc5td2qREc/giphy-downsized-large.gif
Dobra książka!

http://www.bazarek.pl/produkt/7236393/szatanska-czarownica-la-vey-anton-szandor.html
"Rosyjski kochanek" M.Nurowska . Mądrze i pięknie pisze o trudnej miłości. Polecam bardzo.
algorytm pustki glowackiego
z milczaceh planety c.s. lewis
dan milman droga milujacego pokoj wojownika ( chyba moja ulubiona )
malo i bez opisow, ale kac... : C
Jeśli ktoś lubi kryminały, thrillery to fajna jest trylogia Sekielskiego i też Miłoszewskiego
O, Miłoszewski tak, cała trylogia jest świetna. Polecam też Domofon i Bezcennego. Obydwie wciągające bardzo :)
Fanom fantasy polecam twórczość Jarosława Grzędowicza, szczególnie serię "Pan Lodowego Ogrodu".
Panowie, wzruszyłem się. Książkę dla nas napisali. Może pojedziemy do Cisnej z dyktafonem i w Siekierezadzie zrobimy z tego audiobooka? Brzęk szkła, toasty w tle i lekko plączący się język wskazane

http://splay.pl/2016/01/28/porab-i-spal-recenzja/
Z tego co wiem najlepsza ksiazka jesli chodzi o wschodni teatr dzialan II WS. Nie przeczytalem jeszcze. Prawdopodobnie najlepiej ukazuje znoj zolnierza szeregowego jakiegokolwiek fronu wspolczesnego.

To jesli chodzi o moje zainteresowania historyczne.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/164364/soldat
Wrzucam do swojej listy.Mocna rzecz.
"Sądziłem, że Fuhrer nie znosi pedał*w.
Kalek także nie znosi, ciekawe więc, co zrobi, kiedy się w końcu dowie, że Goebbels jest kuternogą."

Philip Kerr, Marcowe fiołki
Fuhrera interesowali ludzie na poziomie.
Kreatywni z polotem i wizja.

Dr Goebbels byl wyjatkowy pod wieloma wzgledami. Wystarczy poczytac o nim.
Kulal lekko, takie male niedomaganie.
Może i był wyjątkowy, jako nazista, zapewne. A że miał wizje, to się zgodzę, jeno raczej przerażające, jak dla mnie. Ale w/w książka nie jest o nim.
Nie wiem czemu powrócił temat nazizmu. Los sowieckiego żołnierza tak się Wam skojarzył? W sumie nazizm i stalinizm tak samo ludobójcze potwory. Żadna idea nie jest warta takich ofiar.
A rządu głupców? Znaczy tego, sorry, a demokracja?
V.
To Ty ni z gruszki, czy innego warzywa wrzucilas cytat (idiotyczny zreszta wg mnie) zas ja tylko... No coz... Polecam literature historyczna nt. dr Goebbelsa. I tyle.

Inka, nie sposob czytac relacje, dzienniki, ksiazki czy artykuly o sowieckiej wielkiej wojnie ojczyznianej bez odniesienia do nazizmu, hitleryzmu.
Zapewne tak. Wszak działali wspólnie, aczkolwiek przyświecały im inne idee, póki jeden potwór nie pożarł drugiego. Myślę że ta książka pokaże jak straszna to była walka. Nie będę wiedziała jak nie przeczytam, o ile dotrwam do końca. Może będę zbyt przerażona. Zobaczymy.
Manson...myślisz że to jest porównywalne?
To chyba jest wątek, w którym poleca się książki czy się mylę? A fragment, który zacytowałam, to przykład dowcipu opowiadanego przez jednego z bohaterów. I ja uważam, że jest celny.
Inko, a Ty masz nadzieję, że nie?
Manson...nie odpowiada się pytaniem na pytanie :)...stosujesz uniki :-)
Proszę uprzejmie: bez względu na to jak grube denka założysz na oczy świat nie zrobi się przez to różowy. Lepiej?
Ja noszę grube denka. Świat z całą pewnością nie jest różowy. Wyraźny, ale nie różowy.
No cóż...poczułam się potraktowana protekcjonalnie...dziękuję
Proszę.
Świat jest taki jaki myślisz, że jest.
Wy sie tak nie spinajcie. Ludzie. Nie ma zadnej demokracji. To matrix. Jak łaziłem po tym forum, to manson mi trochę czachę otworzył. Poszedłem tym tropem dalej i już wiem, ze rządzą Rockefelerowie, Rotschildowie i paru innych. Nie rozpiszę się bo z telefonu nadaje. Książka wygląda ciekawie, ale mam dystans. Nie wierzę, żeby ruski sałdat potrafił coś sensownego napisać. To była swołocz i bydło. Tak, wiem, że Rosja to Dostojewski, Czechow i Tołstoj. Cały bajer polega na tym, że ZSRR nie był kontynuacją wspaniałej Rosji tylko jej zalrzeczeniem i mordercą. Tak jak Mao rozwalił całe piękno Chin i kinfucjanizmu swoim szaleństwem zwanym rewolucja kulturowa. Tu macie książke wybitną. Autorem jest ss-man. Ale francuskiego pochodzenia. Dlatego zalapal sie na parade zwycięstwa na polach eluzejskich. Nasi się nie załapali. Maczek piwo nalewał potem. Sk... stalin. Bo historia nie jest sprawiedliwa. I nigdy nie byla

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zapomniany_%C5%BBo%C5%82nierz
No.
Wiec lepiej nic nie myslec.

Ide po piwo.
Litrowy Putin poczeka.

https://m.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg
To i ja coś dopiszę, w sumie klasykę, więc pewnie wszyscy znają:

"Gra w klasy" Julio Cortazar

można czytać bez końca:)

z s-f "Nowy wspaniały świat" A.Huxley'a

z kryminałów "Mozaika Parsifala" Ludluma

typowo życiowe dla babeczek - książki Sonii Raduńskiej (naszej trójmiejskiej w sumie:), np. "Białe zeszyty", "Kartki z białego zeszytu"

dla myślących i wątpiących oczywiście Dawkins, np. "Samolubny gen", "Zegarmistrz światła", "Kapłan diabła"

a dla czujących się jeszcze trochę dziećmi - Harry Potter :)))

pozdrawiam!
Książka rozweselająca "Nie tacy oni straszni" F. Bosco.
Raczej dla babek ale może i facetom się nada.
Janusz Majewski, bardzo dobry reżyser, napisał bardzo dobry kryminał, "Czarny mercedes", polecam wielbicielom gatunku. Ponoć w planach jest też i ekranizacja. W reżyserii autora, rzecz jasna ;)
"Złodzieje piasku "Ben Brown ...rzecz o korespondentach wojennych. Mocna i raczej nie dla delikatnego czytelnika.
Polecam książkę " Księżniczka złodziei" super się czyta nie można się od niej oderwać
Wszyscy, czy tego chcemy, czy nie (choć Ci pierwsi mają zdecydowanie lepiej;) uczymy się przez całe życie http://www.szukamszkoly.com/
Ja mogę polecić Szpital Przemienienia Lema. Jestem świeżo po lekturze.

Świetna opcja rozrywki.

Posłuchaj bezpłatnych książek na stronie internetowej: https://horbuchkostenlos.de/

"Lesio" Chmielewskiej - to pierwszy kryminał przy którym uśmiałam się do łez, dawno się tak przy żadnej książce się nie bawiłam, polecam też wszystkim sceptykom kryminałów, którzy nie wiedzą, czemu inni się tak nimi zachwycają ;)

A może ktoś wydawał samodzielnie ksiażkę? Jakieś porady jak to zrobić?

Jest mnostwo drukarni, ktore za kase Ci to zrobia, nawet nadadza nr ISBN, Ty musisz potem tylko sprzedac.

Zerknij sobie najlepiej na stronę wydawnictwa Novae Res:
https://novaeres.pl/jak-wydac-ksiazke

Jest tutaj wiele porad, jak wydać książkę.

Ostatnio ktoś tu polecał tutaj książkę ""Stara Słaboniowa i spiekładuchy"" pani Łańcuckiej i dzięki temu przeczytałam najbardziej chyba wiejską książkę w życiu. Ten język, klimat starej wsi i tych wierzeń.. coś wspaniałego. Nie jest to jednak milutka historia o dobrej babuni wręcz przeciwnie, mimo to(a może właśnie dlatego) książka jest warta przeczytania zwłaszcza jeśli masz ochotę przenieść się w ten wiejski świat.

Alex Kava Dotyk Zła

Katharsis i Gambit- obie Michała Siembiedy. Ponadto Guillaume Musso- prawie wszystkie tyuły.

Inne tematy z forum Hydepark

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (698 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (8 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

do góry