Widok

Kto czyta nasze SMSy?

Odkryto wczoraj, że mobilna aplikacja Facebooka po zainstalowaniu w telefonie czyta nasze SMSy. Co więcej, Facebook sam przyznał, że faktycznie tak się dzieje, lecz tak naprawdę nie możemy nic zrobić bo instalując zgodziliśmy się na takie warunki.

Dane te odczytywane są przez aplikację Facebooka nie dlatego, że Mark Zuckerberg lubi sobie poczytać do snu korespondencję innych ludzi, lecz w ramach testów przed uruchomieniem własnej aplikacji do mobilnej komunikacji.

Co więcej Facebook nie jest jedyną mobilną aplikacją, która ma dostęp do naszych danych prywatnych. Wśród nich znajduje się także Flickr, Badoo czy Yahoo Messenger. Niektóre z aplikacji mogą nawet przechwytywać rozmowy telefoniczne, a inne na przykład YouTube uzyskać zdalny dostęp do aparatu w naszym telefonie i w dowolnym momencie robić nam zdjęcia lub nagrywać wideo.

Nasze dane są dla wszystkich producentów oprogramowania bezcenne i są one w stanie nawet zaryzykować swój wizerunek, byle tylko położyć na nich ręce. A według ankiet aż 70% użytkowników smartfonów przyznaje się do nie czytania Warunków korzystania z usługi (Terms and conditions) podczas pobierania aplikacji.

źródło - http://www.geekweek.pl/facebook-czyta-nasze-smsy/354202/

Brawo.........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nowy wspanialy swiat

kazdy dobrowolnie nosi przy sobie pdsluch oraz kamere (podglad na to co robi), do tego uzalezniajac sie od intenetu, urzadzen typu smartfon, przekazujemy swoje dane do wirtualnej przestrzeni, do ktorej ktos obceny moze uzyskac dostep

ja tam sie nie pozbywam ani tradycyjnej maszyny do pisania,
ani tradycyjnego organizatora,
poza tym stary telefon (taki z monchromatycznym wyswietlaczem, bez dostepu do neta, kamery) rowniez sobie zachowam na przyszlosc (taki moze byc co najwyzej podsluchem)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do tego gps w samochodzie, telefonie,
wyelminujmy gotowke i tylko karty platnicze wprowadzmy (najnowszy pomysl ue)

i czlowieka mozna sledzic prze 24h na dobe
Unikam jakichkolwiek portali społecznościowych, forum i innych tego typu miejsc. Nie używam w sieci swoich prawdziwych personaliów, chyba że coś kupuję online - a i wtedy, zaraz po realizacji zakupów wysyłam jasne i przejrzyste pismo, że nie wyrażam zgody, wyrażonej wprost i/lub w dorozumieniu, na jakiekolwiek przetwarzanie moich danych osobowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
A teraz gdzie siedzisz - na forum
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czytasz ze zrozumieniem, czy masz z tym problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja uważam że Hal ciężko haruje w robocie a na forum siedzi jego żona dla tego tak się zna na kobiecych i innych sprawach dla tego od tej pory jestem dla pani bardziej wyrozumiały...
proszę pozdrowić męża pani Halewicz...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który próbował tu swoich sił ze mną - zginiesz w kapciach, jak reszta troll`i. Amen.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
tak słyszałem...
Jezusa też załatwiłeś na amen.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spadaj troll`u...albo nie, zostań - będzie zabawnie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wpadam tu na forum na chwilkę, bo takową znalazłam, po ok. 2 miesiącach nieobecności, a tu wciąż ta sama śpiewka- Hal drze koty z... kimkolwiek.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć Niulka. A trafił się chętny, to przecież nie odmówię sparring`u o_O
kocham cię, dzięki tobie się nie nudzę sparaliżowany mózgu ;))))
Wzajemnie!! Nic mi tak nie poprawia humoru, jak kolejny psychofan:) Czekam na kolejne wpisy!
Kuzwa,Hal i po co Ty dyskutujesz?
Z kazdego wątku robisz pyskowke nie na temat,kontynuujac wymianę postow z kims komu po prostu nie podpasowałes.

Funky załozyl ciekawy temat i znowu to samo,Hal i jego fani!
W kazdym wątku to samo,naprawde musisz tym wszystkim pseudofanom udowadniać swoją wyzszość,nie możesz po prostu olać?
Tak,olać...ze Ci się chce na polemike z nimi,masz tyle w głowie zamast napisać coś ciekawego,na co wiekszosc uzytkowników czeka,to Ty się przepychasz niewiadomo z kim,tracac energię,zaczynam podejrzewac,ze to po prostu lubisz,czyzby naprawdę w Twoim życiu było już tak mało wrazeń,że taka głupia rozmowa Cię robi?Dziwne...

To już się robi nudne,moze i kiedys było to zabawne,ale teraz to po prostu NUDNE!!!! Kazdy wątek to samo,ile można?
W całym wątku moze kilka postów na temat,a potem pyskówka Halewicza z następnym jego fanem,kolejny wątek powiela to samo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Olewam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
świetnie,ale jakos Ci nie idzie:(

Powinienes założyc fanklub i poprosić admina by przypiął watek pinezką,by ciągle był na pierwszej stronie i niech tam Twoi fani wylewają swoje frustracje czy co tam chcą.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie da się. Admin czyta moje sms`y.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
oleńka24 inteligentniej nie potrafiłbym tego ująć....
dyskusja a nie demagogia...
pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
@olaolenka24 - one bridge too far
@8 po co zaczepki z Halem szukasz? Boli cię, ze wie wiecej od ciebie. Przychodzisz tu i mieszkasz.
Hal daj spokój z tym frajerem. Olej trola.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jejuu,Hal ze mną tez bedziesz tak pisał,łączac polski z angielskim i sypał tymi cytatami?
Nie możesz po normalnemu,zawsze musisz byc taki powazny(czyt.sztywny)?

Choć raz pokaż mi swój luz,ale taki spontaniczny bez pokazywania za kazdym razem swojego ilorazu inteligencji,choc raz napisz po prostu:

"Spoko,jestem jaki jestem,ale jest mi tu z wami fajnie i nadal bede was wkurzał",dodaj trochę usmiechu do swoich postów,przestań tatusiowac i pisac z takim ironicznym usmiechem.
Czas znalezc inny sposób na siebie,bo ten nudnawy jest już z lekka;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
@olaolenka - z Tobą? Nie:) Bynajmniej.
mieszkasz???
co ty biedronka
@KmK wytrzyj kąciki ust bo resztki zostały
@8 zjezdzaj stad frajerku, bo ci brzydko z buzi capi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciesze się:)

Spadam chłopaki,miłego klikania i wieczoru,tylko się nie pozabijajcie.
taka mała refleksja..w pewnych kręgach za słowo "frajer" można nieźle po .... zarobić,to tak na przyszłość.
Bujanko. 8 jesteś ciota wiesz. Taka ciota bez jajek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bo to jest frajer i ciotka
nie ciota tylko ciocia a jaj jako kobieta nigdy nie miałam i mieć nie będę lizusie ciepłej kluchy
Buehehehe głupia baba. Idź swojego bachorka pilnować bo znowu w majty narobi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@kmk - daj spokój, nie marnuj energii:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
do mnie to było?

już udowodniłes jaki prostak z ciebie,wiec po co się wysilasz dalej?
nakarmiony trollu?
baby masz w nosie chłopczyku,a to że nazywasz dzieci "bachorami" swiadczy o twoim spaczonym myśleniu.

a teraz z łaski swojej weź leki i połóż się spać,jutro będzie lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
bachora masz w matach jeśli te 10 cm można tak określić chłopczyku z kitasem zamiast nosa
W matach i kitasa? Naucz się prostaczko pisać :)))))) Pilnuj bachorka.
Hal,Twoim zdaniem to tylko marnowanie energii?
Przuklaskujesz typowi,bo się za Tobą wstawił?! A przecież tak nie cierpisz chamstwa i prostacta?Więc jak kolega Cię popiera to obojętnie jak się wypowiada,jakich epitetów używa,to już Twój funfel tak?
Acha..zero konsekwencji Hal.
@olaolenka24 - Nie zamierzam się taplać w tym trollowym bagienku. A Tobie się dziwię, bo przecież chwilę wcześniej sugerowałaś, abym się nie wtrącał i kłócił. Już zapomniałaś? o_O I kto tu jest niekonsekwentny?
p.s. mało mnie zajmują takie pyskówki, chyba że coś mnie podkusi V_V
Ludzie - wspulczuje wszytskim, ktorzy w Halewiczu widza autorytet, naprawde... to nie swiadczy dobrze o Waszej kondycji intelektualnej

żeby spojrzeć innaczej na Halewicza, radzę co niektórym zapoznać się z pojęciem debilitas superior
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Następny frajerzyna:) Sąsiada ściągnęłas? buahaha!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kmk nie na temat trollu,nie na temat.

A teraz z łaski swojej zapitalaj przydupasie dalej zad Halewiczowi lizać,bo zaczynam podejrzewać że to on ciebie tu ściągnął.

Jakie to fascynujące,że sam z siebie się smiejesz! hahaha
....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W porównaniu do Ciebie Hal to rzadko na hp wdaję się w pyskówkę,a raczej wcale z Twoimi fanarmi.
Bardzo proszę mnie w to nie mieszać - z naciskiem na słowo PROSZĘ.

Czy wyraziłem się jasno i klarownie? W szczególności piszę do Ciebie olaolenka24. Nie życzę sobie tego typu sugestii, że rzekomo kogoś ściągnąłem na forum. Bez wątpienia potrafię sobie poradzić ze smarkatym trollem.
Och,nie tlumacz się Hal.

Popierać kogoś i pisać o tym w sposob kulturalny,a popierac kogoś i wyzywać jego sprzeciwników od ciot i frajerów to roznica.

Wolałabym nie mieć w ogóle sojuszników niż kogoś takiego jak kmk.
Sojuszników? A cóż to za sugestia, że jestem odpowiedzialny za jakiegoś kmk? Daruj sobie tego typu sugestie. Grzecznie poprosiłem, nie potrafisz uszanować mojej prośby.
Dla mnie to rynsztok trolli, w którym widzę że zaczynasz się dobrze czuć - przykre. No, ale to już Twój wybór.
A teraz już czas na mnie, jutro podyskutuję z Tobą przy okazji innych wątków:) Szykuj się ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jestem gotowa.Teraz się na mnie uweźmiesz?Jestem już be,bo napisalam coś nie po Twojej myśli?straszne.

Nie czuję się dobrze wsrod takich typóe jak kmk,myślalam że Ty też ale chyba się mylilam.

Przepraszam panie i wladco ze nie ustsunkowałam sie do Twojej prosby i co teraz?Dostanę lanie?

...
@f-k przepraszam że zaśmieciłam temat przez trolli ale wiem że jesteś wyrozumiały i wybaczysz...@ola pozdro
No,sorry Funky za zaśmiecanie i ja dałam sie wciągnąć,nie moglam się powstrzymać,ot takie są kobiety>

też pozdrawiam
Veni...
...vidi...
...ego cecidit.

PS. Domena antyhalewicz.pl jeszcze wolna ;)
Jak dobrze, że nie korzystam z tych badziewi.

Nigdy nie ciągnęło mnie do portali społecznościowych etc.
Ale się porobiło;/ Jak na boisku szkolnym w gimnazjum;/

A już się łudziłam, że wątek zaowocował i dowiem się czegoś ciekawego.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Czasem się znajdzie jakieś indywiduum, które mnie sprowokuje. Chyba muszę olewać takie zaczepliwe posty.
---------------------------------------------------------------------------------------

A co do tematu, to uważam, że uczestniczenie w jakichkolwiek portalach społecznościowych z podawaniem swoich personaliów i szczegółów z prywatnego/zawodowego życia jest...najzwyklejszą głupotą.
Sam często weryfikuje ludzie poprzez sprawdzenie ich właśnie na takich portalach. Prosty przykład: swego czasu zatrudnialiśmy człowieka, który odszedł z firmy i założył konkurencyjną działalność, choć z mizernym skutkiem. Wiedziałem, że szarpie się jak może i szuka zleceń ale bez sukcesu.
Któregoś razu szukaliśmy nowego pracownika do administracji i zgłosiła się (osobiście) pewne dziewczyna, przyniosła CV i opowiadała jak to bardzo chciałaby u nas pracować. Trochę wydawało mi się to podejrzane ale pomyślałem, że mocno poszukuje pracy i być może należałoby dać jej szansę.
Ale wątpliwości pozostały - więc wszedłem na facebook`a i NK i co widzę...że ta pani jest w związku z naszym byłym pracownikiem:) Szpiega chciał do nas przysłać:)))) Zadzwoniłem do niej i pytam się, czy zna pana XXXXXX, cisza w słuchawce i nagle odpowiedź "tak, znam ale przelotnie"...oczywiście pracy nie dostała:)
I tu się facebook przydał.
Uuuu...tyle szczegółów z życia.
Ciekawe czy ona pani (czy też ten pan) czyta to i skojarzy fakty. Wtedy dowiemy się kim Halewicz jest :]
Wątpię aby czytali, a jeśli, to bardzo dobrze - niech wiedzą, że jeszcze muszą szpiegostwo przemysłowe poćwiczyć.
Kim jest Halewicz jest sprawą drugorzędną:)

O....i teraz Google?

http://www.geekweek.pl/ostatnia-chwila-na-unikniecie-czujnego-oka-google/354340/

Od pierwszego marca w życie wchodzi nowa, kontrowersyjna Polityka Prywatności Google, która ma być wspólna dla wszystkich usług oferowanych przez firmę z Mountain View. Co najważniejsze, z nowym PP znika zapora chroniąca nasze wyniki wyszukiwania przed wykorzystaniem w innych produktach Google (czyt. w reklamach). Jest to bardzo ważne, gdyż właśnie w tych wynikach zdradzamy o nas całą masę szczegółów dotyczących naszej lokacji, zainteresowań, wieku, orientacji seksualnej, religii, zdrowia etc.

Jeśli nie chcecie, żeby Wielki Brat patrzył teraz jest ostatni moment aby usunąć wszystkie zgromadzone do dziś przez wyszukiwarkę Google dane. Wystarczy zalogować się na swoje konto Google, przejść na stronę http://www.google.com i kliknąć opcję "usuń historię wyszukiwania/remove all Web History" (Jeśli ujrzycie tam przycisk Włącz historię oznaczać to będzie, że nigdy nie włączyliście zbierania historii wyszukiwania i jesteście bezpieczni). Spowoduje to także, że zapisywanie historii wyszukiwania zostanie zatrzymane, do czasu gdy sami ponownie je aktywujemy.

Nie spowoduje to jednak całkowitego zatrzymania zbierania przez Google tych danych i zapisywania ich w celach "użytku wewnętrznego". Po 18 miesiącach przetrzymywania zostaną one częściowo zanonimozowane. Pozostawienie tej opcji włączonej spowoduje, że Google będzie trzymać o nas informacje tyle czasu ile będzie mu się podobało.

Jak tylko pojawi się s****taśma zbierająca dane o naszym tyłku i dobierającą do niego reklamę uwzględniając dodatkowo konsystencję stolca - strzelę sobie w łeb.
Myślę, że nie możemy wszystkiego od razu tak demonizować. Wszystko z rozsądkiem.
Profil na FB mam, w dodatku ogólnodostępny. Ale wszystko co tam umieszczam staram się wyważać.

Np. uczestniczę aktywnie w życiu szkoły mojej córki, i tak głupio by było gdyby Pani Dyr poczytała sobie jakieś głupie wpisy.

Tutaj na forum jestem już jakieś 3 lata, i gdyby komuś się chciało, to pewnie znalazł by informacje, które zostawiłam po sobie. Natomiast staram się zanim cokolwiek takiego napiszę, przemyśleć czy mi to nie zaszkodzi.

Głupotą jest tak jak Halewicz napisał, zostawianie wszystkich WAŻNYCH rzeczy w sieci, w dodatku gdzie popadnie;/
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Bardzo często korzystam z wyszukiwarki altavista.com (yahoo), która swego czasu była konkurencją google ale teraz daleko im do google. Widzę jednak, że usprawniają swój serwis.
@Funky - faktycznie zauważyłem, że zbierają historię. Wszedłem głębiej w ustawienia konta i się przeraziłem. Wyłączyłem to badziewie ale chyba w ogóle zrezygnuję z google.
W zasadzie nie szukam niczego zdrożnego ale strzeżonego Pan Bóg strzeże, więc nie pozwolę aby ktoś mnie inwigilował. Bardzo lubię swoją prywatność i tak ma pozostać.
Zrezygnuj z forum lepiej.
nie:)
Funky
Dzięki za informację.
Oczywiście nie oparłam się pokusie i wykasowałam :)
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/juz-za-tydzien-korporacja-google-wlacza-wielkiego-brata

Ja w ogóle usunąłem konto na Google. I jeszcze bardziej będę ostrożny w sieci.
I jak tu się nie nabawić paranoidalnych zachowań?

Idąc dalej, zaczynam podejrzewać, że to spisek wielkich korporacji, przemysłu farmaceutycznego oraz kasty psychologów.
Korporacji szpiegują zarabiając na informacjach o nas, słaby człowiek zaczyna się bać, dlatego korzysta z psychologa. Tym samym nabija im kasę i stwarza zapotrzebowanie na kolejnych psychologów. Ci przepisują środki farmaceutyczne - kto na tym zarabia?
I tak się wszystko kręci! To SPISEK! Ludzie, nie widzicie tego?!?

Ok, oddech, raz dwa trzy...lepiej.

Kurcze...śledzą mnie.. Czuję niepokój.. Muszę iść do specjalisty..mamo!...

;)
Ja do tego podchodzę z całą powagą. Faktycznie, ten serwis HideIP VPN jest skuteczny, już go przetestowałem ale...nie wiem kto stoi za tym serwisem. Niby nie zbierają danych, jednak im nie wierzę - przyciśnięci do muru przez Google wydadzą dane.
Jedynym, w miarę bezpiecznym wyjściem, jest wpinanie się do niezabezpieczonych WiFi, tam można liczyć teoretycznie na anonimowość. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia sprzętu - czyli MAC adres karty sieciowej, po którym można ocenić, czy używano tego konkretnego laptopa.
Nie podoba mi się to...bardzo.
A z TORa próbowałeś korzystać? Nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie, ale zawsze to coś.
Tak, próbowałem ale to doraźne narzędzie. Nie "haczę" w sieci, nie szukam niczego nielegalnego, także nie mam poważniejszych obaw ale sam fakt, że ktoś ma dostęp do mojej historii przeglądanych stron, ściągniętych plików, etc., budzi mój stanowczy sprzeciw.
Kilka dni mnie nie było. Zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku i doszedłem do wniosku że poza kilkoma wpisami na temat i kilkoma uwagami ~olaolenka cały ten wątek to jedno wielkie szambo. Czytanie go to była strata czasu.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do usług Cross ;)
cieszę się,że mimo że zaśmieciłam Funky-emu wątek ktoś się ze mną zgadza,ubolewam jednak że dałam się wciągnąć w tę chorą dyskusję jakiemuś kmk,wiem jednak ze na pewno więcej takich pseudoużytkowników się tu pojawi więc obiecuję zatem,że więcej nie dam się sprowokowac.

Pozdro:)
Tak naprawdę to mi nie chodziło o Twoją dyskusję z kmk tylko o to jak trafnie opisałaś mentalność Halewicza.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
Wiem,wiem Cross. Dyskusja z kmk-no cóż...pozostawmy to bez komentarza hehe.
Cross, bądź tak miły i prowadź dyskusji na mój temat w sposób, jakby mnie tu nie było - w przeciwnym razie wywołasz u mnie irytacje i będę zmuszony wchodzić w dyskusję, w którą zwyczajnie nie mam ochoty wchodzić. Mogę Cię o to prosić?
errata: nie prowadź dyskusji. Dziękuję.