Re: Kto posiada przepis na dobre, mieciutkie ciasto do uszek? ;)
Mąka z ciepłą wodą, sól i odrobina roztopionego masła. Na pierogi i uszka.
Ciasto zagniatamy tak, ze wydaje sie, że jest trochę za dużo mąki, wkładamy pod miskę albo podwójnie...
rozwiń
Mąka z ciepłą wodą, sól i odrobina roztopionego masła. Na pierogi i uszka.
Ciasto zagniatamy tak, ze wydaje sie, że jest trochę za dużo mąki, wkładamy pod miskę albo podwójnie złożoną mokrą ścierkę, odczekujemy godzinę i dopiero wtedy robimy pierogi.
Jeszcze jeden patent - zamiast mąki do posypywania tac do mrożenia, można tace wykładać folią spożywczą. Mrożone pierogi odchodzą idealnie i można je przełożyć do woreczków bez paprania mąką. Folia tylko nadaje się do zamrażania, inaczej pierogi na niej rozciapują się.
zobacz wątek