Widok
Moja córcia urodziła się 31,05,2010 i zasiłek mam wypłacany po 25 bm,jak pytałam kiedyś to mi pani powiedziała że mam wypłacane do końca miesiąca z tego co zrozumiałam to zależy to od nazwiska na jaką literę się zaczyna a mam na ż . czyli ostatnia w alfabecie :( i zawsze mam między 25 a ostatnim,zależy jak się "zechce" pani przelew zrobić,czasami już 25 miałam a czasami 29-30-31.
Dla mnie ZUS też jest jedną wielką zagadką... kiedy moja szkoła rozwiązała ze mną umowę, do końca ciąży (będąc na L4) moją "wypłatę" wypłaca mi ZUS, najpierw czekałam 2 miesiące na to aż się "dokumentacja skompletuje" ale tu ukłon w stronę zyczliwej pani księgowej ze szkoły, dostałam z wyrównaniem jakoś pod koniec miesiąca, w następnym miesiącu, zdaje się koło 8mego dostałam jakąś kwotę wysokości no może tygodniowej częsci mojej pensji... i też nie wiem kiedy mam się spodziewać reszty ;| jutro pojadę to się może czegoś dowiem, niemniej dość frustrujące dostać taką tygodniówkę czekając na normalną wypłatę...
em. mnie ZUS kiedyś prawie do zawału doprowadził. Oczekując na pierwsze pieniądze z ZUS za zwolnienie lekarskie dostałam w końcu 1/3 swojej pensji.
Okazało się, ze naliczyli mi tylko podstawę ( bez prowizji, uznaniówek itd. ) Dzięki życzliwemu pracodawcy zostało to wyrównane, ale ile się szef nabiegał i wyjaśniał to tylko on wie ;)
Później już było ok :) pomijając kontrolę itd ;)
Okazało się, ze naliczyli mi tylko podstawę ( bez prowizji, uznaniówek itd. ) Dzięki życzliwemu pracodawcy zostało to wyrównane, ale ile się szef nabiegał i wyjaśniał to tylko on wie ;)
Później już było ok :) pomijając kontrolę itd ;)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Generalnie pod koniec miesiąca.
W moim przypadku pierwszy zasiłek był opóźniony o 19 dni. Problem powstał przy przechodzeniu z zasiłku chorobowego na macierzyński. Zamiast pod koniec miesiąca czerwca dostałam 19.07.2010. Jak zapytałam skąd to opóźnienie bo mnie nikt terminów nie przesunie tylko naliczają odsetki pani dpowiedziała, ze przeprasza ale jest sama i dziś tylko telefony odbiera. Masakra. Jak próbowałam z tego zrobić awanturę dano mi do zrozumienia że z Zusem nie wygram.
W moim przypadku pierwszy zasiłek był opóźniony o 19 dni. Problem powstał przy przechodzeniu z zasiłku chorobowego na macierzyński. Zamiast pod koniec miesiąca czerwca dostałam 19.07.2010. Jak zapytałam skąd to opóźnienie bo mnie nikt terminów nie przesunie tylko naliczają odsetki pani dpowiedziała, ze przeprasza ale jest sama i dziś tylko telefony odbiera. Masakra. Jak próbowałam z tego zrobić awanturę dano mi do zrozumienia że z Zusem nie wygram.
Dziewczyny, a co w przypadku, kiedy urodziałm 1 sierpnia wieczorem a wypłatę Z GÓRY dostałam rano i pracodawca policzył ją za pierwszy macierzyński, wypłacił mi tez z góry za wrtzesień, a ok 15 września zgłosiłam sie do ZUSu. 1.10. czyli przedwczoraj nic na konto nie wpłynęło i obawiam się że za pażdziernik dostanę pieniądze dopiero przed listopadem ;( Jak jest u Wasm kiedy małyście w pracy płatne z góry, jak wypłacał potem Zus???
Niech mi ktos pomoże bo to ważne...
I jeszcze mam pytanie, macierzyńskiego są trzy czy cztery miesiące płatne?
Dzięuję za ewentualne odpowiedzi.
Niech mi ktos pomoże bo to ważne...
I jeszcze mam pytanie, macierzyńskiego są trzy czy cztery miesiące płatne?
Dzięuję za ewentualne odpowiedzi.
Zus nie przelewa zasiłku do zakładu pracy. Odbywa się to tak, że zakład pracy nalicza i wypłaca zasiłek a następnie zakład pracy przelewając należne składki do ZUS pomniejsza je o ten właśnie zasiłek. Tak jest w firmach zatrudniających powyżej 20 osób, natomiast w małych firmach po złożeniu odpowiedniej dokumentacji ZUS sam wypłaca zasiłek.
KIedy wkoncu dostalas ten zasilek?
Ja urodzilam w czerwcu. Skonczyla mi sie umowa w sierpniu 6 i pracodawca zlozyl wniosek 7 sierpnia. Dzis mamy 30 wrzesien a pieniedzy z zusu nie dostalam. Bylam osobiscie, dzownilam z 4 razy, ciagle kompletuja dokumentacje :/ Chore to. Jak pytam czy wszystko maja, to odpowiedz brzmi"chyba tak". Komunistyczny twor i chore zasady.
Ja urodzilam w czerwcu. Skonczyla mi sie umowa w sierpniu 6 i pracodawca zlozyl wniosek 7 sierpnia. Dzis mamy 30 wrzesien a pieniedzy z zusu nie dostalam. Bylam osobiscie, dzownilam z 4 razy, ciagle kompletuja dokumentacje :/ Chore to. Jak pytam czy wszystko maja, to odpowiedz brzmi"chyba tak". Komunistyczny twor i chore zasady.
Mi wypłacili wczoraj - termin wypłat mam do 25. każdego miesiąca. Jeśli macie 26., to wtedy wypłacają w kolejny dzień roboczy.
Już pisałam kilka postów wyżej - naprawdę polecam rejestrację na portalu ZUSu: https://pue.zus.pl/portal/
Będziecie mieć podgląd na kilka dni wcześniej, kiedy dokładnie wypłacą i ile.
Już pisałam kilka postów wyżej - naprawdę polecam rejestrację na portalu ZUSu: https://pue.zus.pl/portal/
Będziecie mieć podgląd na kilka dni wcześniej, kiedy dokładnie wypłacą i ile.
witam mam pytanie. rodziłam w październiku 2013 r. i macierzyńskie wypłacał mi pracodawca do grudnia bo skończyła mi się umowa o pracę. teraz od stycznia ma mi zus płacić ale dopiero dzisiaj złożyłam papiery i niewiem czy pod koniec lutego dopiero dostanę pieniądze za styczeń a pod koniec marca za luty? czy jakoś mi nadpłacą ten styczeń? pomóżcie proszę:)
nie prawda, że w każdy ostatni czwartek. pierwszą wypłatę, gdzie wniosek był składany we wrześniu, dostałam 14.10. W listopadzie dostałam już 25.11, ponieważ wypadał okres świąteczny wpłata była 23.12. W styczniu z kolei miałam 31.01. Jest 26.02 i póki co nic. Jak przed pierwszą wypłatą pytałam w zusie, kiedy robią wypłaty, kobieta powiedziała, że nie jest w stanie mi powiedzieć, którego dnia konkretnie, bo raz robią pod koniec miesiąca, a zdarza się pierwszego. Ale jak na mój gust faktycznie po 20 dniu w miesiącu. Którego.? To zależy może od alfabetu, może od daty złożenia wniosku, nie wiem.
kolezanka urodzila 3 ego stycznia i jeszcze jej nic nie wyplacili. ja czekam na kazskę za pierwsze zwolnienie 17.01-5.02 i tez na razie nic.
a ja dziś byłam w zus zanieść nowe zwolnienie i okazało się, że jeszcze mojego poprzedniego nie mają.
Księgowość w pracy dostała ode mnie zwolnienie 6 lutego i do tej pory go nie dostarczyła :(
jeśli się dobrze orientuję, to zus ma 30 dni na wypłatę kaski, więc pewnie na koniec marca dostanę za ten luty i pewnie jakoś równocześnie za marzec....czy dobrze myślę?
Księgowość w pracy dostała ode mnie zwolnienie 6 lutego i do tej pory go nie dostarczyła :(
jeśli się dobrze orientuję, to zus ma 30 dni na wypłatę kaski, więc pewnie na koniec marca dostanę za ten luty i pewnie jakoś równocześnie za marzec....czy dobrze myślę?
Mirandaja, ZUS ma 30 dni na wypłatę zasiłku, tak. Jest jednak pewne ALE... :) Jest to 30 dni od kiedy przetworzą twój wniosek o urlop i zasiłek, a nie od daty wpłynięcia twojego podania.
Zabawne, no nie? :)))
Też myślałam, że to 30 dni od kiedy im papierki przyniosłam, ale nieeee... Pani mi nawet stosowny zapis w regulaminie jakimś pokazywała... :)))
W kontaktach z ZUSem trzeba odrzucić wszelką logikę, zdrowy rozsądek i po prostu filozoficznie czekać, co się wydarzy. :)
Zabawne, no nie? :)))
Też myślałam, że to 30 dni od kiedy im papierki przyniosłam, ale nieeee... Pani mi nawet stosowny zapis w regulaminie jakimś pokazywała... :)))
W kontaktach z ZUSem trzeba odrzucić wszelką logikę, zdrowy rozsądek i po prostu filozoficznie czekać, co się wydarzy. :)
Babka przy okienku poinformowała mnie, że kwoty podane są kwotami brutto. Swoją drogą czy Wam zgadzają się wypłaty L4 z wynagrodzeniem jakie dostawaliście u pracodawcy? Ja zawsze mam jakieś niezgodności w wypłacie. Dziwi mnie, że potrącany jest podatek 18 % plus 13,71 % składki emerytalne. Z tego co wiem, to w 18 % zawarte są w/w składki. Czy ktoś orientuje się jak powinno to wyglądać?
no wlasnie ja tez nic nie dostalam ..a wogole pwinna byc decyzja ? nic na ten temat nie wiem .. a jesli chodzi pit to z teg co wiem jak sie rzliczasz przez internet t jest szybciej zwrot .. a tutaj mozesz sprawdzic jak sie ma twoja sprawa
http://www.is.gdansk.pl/zwroty/
http://www.is.gdansk.pl/zwroty/
ja ma na 28 ego, przyszedł wczoraj.
Hope no to dziwne, że nie dostałaś na pewno dostaniesz jeśli wszytko jest ok wyrównanie od 10maja. Ja urodziłam 5 marca to dostałam 10 kwietnia i to przez pracodawce tak późno dzięki Pani w zusie która nie wysłała listu tylko zadzwoniła poszłam szybko i się udało za marzec wypłacić 10kwietnia a 26 kwietnia dostałam za kwiecień.Może zadzwoń do zusu
dziewczyny które macie konto na PUE,
jak to jest z aktualizacją informacji?
jestem już na 3cim zwolnieniu ale nie widzę go w systemie, księgowa dostarczyła zwolnienie w zeszły poniedziałek do ZUSu , i trochę mnie martwi, czy nie zaginęło, bo minęło już 7 dni od wystawienia i żebym nie miała potem problemów.....
przy poprzednich zwolnieniach widać je było w systemie po 2 max 3 dniach, a teraz nic :(
jak to jest z aktualizacją informacji?
jestem już na 3cim zwolnieniu ale nie widzę go w systemie, księgowa dostarczyła zwolnienie w zeszły poniedziałek do ZUSu , i trochę mnie martwi, czy nie zaginęło, bo minęło już 7 dni od wystawienia i żebym nie miała potem problemów.....
przy poprzednich zwolnieniach widać je było w systemie po 2 max 3 dniach, a teraz nic :(
witam
urodzilam corke 9 lipca zaraz po byly zlozone wszystkie dokumenty o macierzynski i oddane do pracodawcy ktory podobno odrazu zlozyl do zus dzisiaj mamy 1 wrzesnia i dalej pieniedzy nie ma ... czy ktos mial podobna sytuacje ? czy to zawsze trwa tak dlugo ? nie wyobrazam sobie byc samotna matka jak tu zyc za co ... pozdrawiam
urodzilam corke 9 lipca zaraz po byly zlozone wszystkie dokumenty o macierzynski i oddane do pracodawcy ktory podobno odrazu zlozyl do zus dzisiaj mamy 1 wrzesnia i dalej pieniedzy nie ma ... czy ktos mial podobna sytuacje ? czy to zawsze trwa tak dlugo ? nie wyobrazam sobie byc samotna matka jak tu zyc za co ... pozdrawiam
a słuchajcie , jak to jest z przejściem z L4 na macierzyński, ZUS mi teraz wypłaca bardzo regularnie zasiłek chorobowy, a gin mi mówiła , że od momentu porodu L4 przestaje być ważne i leci już macierzyński, ale wiadomo, zawsze kilka dni minie zanim się to zgłosi , i co wtedy? trzeba zwracać kasę czy oni to od macierzyńskiego odejma czy jak?
ja miałam dostać dziś pieniądze i nie ma ;/ fakt córeczka urodziła się na początku wrzesnia. dokumenty dostali 22 i do dziś mieli termin wypłaty (30 dni od wpływu kompletu dokumentów) tak mi pani powiedziała w zus w koszalinie jak byłam ostatnio. a konto mam w ich banku więc pieniądze są księgowane od razu. a przez telefon nie chcą udzielić mi nawet info czy wyszły dzis czy nie. porażka jakaś z nimi. a dostać mam za wrzesień i październik razem.
u nas pojawił sie w piątek
Ale zrobili łaskę 23 grudnia dzień szybciej przeciez zakupy każdy robi kilka dni przed świętami zazwyczaj 23 spędza się w kuchni... Dobra dziewczyny mam inne pytanie macierzyńskie kończy mi się 1 stycznia czyli zus mi wypłaci do 23 grudnia tak a dopiero na koniec stycznia dostanę za ten zaległy tydz tak?
A jak nie obciążają za przekaz to super :-) ,bo myślałam,że tak jak z Urzędem Skarbowym i wysyłaniem zwrotu za Pit-a to tam kasowali około 10 zł za przekaz pocztowy,a dostałam rozliczenie pierwszy raz na pocztę,a dziwie się bo księgowa miała mój nr konta,a nie podała w Zusie,ach szkoda gadać co to za człowiek ta księgowa zamiast pomagać to utrudnia wszystko :-(
mam problem zaalogowaniem , bo wiarygodność musze potwierdzic w placowce,wyslalam wiec do nich zapytanie o kase bo nie mialam czasu dzwonic i czekac,bylam gdzies 20 w kolejce.Odpowiedzi nie mam,ale jak 23.12 wszyscy maja miec to chociaż dobrze wiedziec,szkoda ze wszystkie wydatki musz być zaplanowane na ostatnią godzinę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ja wczoraj zadzwoniłam i grzecznie zapytałam kiedy u nas będą wypłacane zasiłki macierzyńskie bo rzeczy dla dziecka mi się kończą i są mi potrzebne pieniądze to usłyszałam że oni mają jeszcze czas na wypłaty zasiłków i zaczęła się bezsensowna rozmowa z panią masakra dodała że zawsze można wrócić do pracy i zrezygnować z zasiłków :D gdybym miała z kim maleństwo zostawić to bym wróciła gdyż wolałam dostawać 2000 tyś na 10-tego niż tu prosić się o 850 zł
Cześć dziewczyny,
mam pytanie do tych które otrzymują zasiłek za L4. Pierwszą wypłatę wypłacił mi pracodawca, następną będzie wypłacał już ZUS, 2 kwietnia mineło 33 dni, kiedy mogę się spodziewać wypłaty w maju za kwiecień? Normalnie dostawałam z pracy do 10-tego, ale z tego co tu czytam to ZUS wypłaca raczej na koniec miesiąca?
mam pytanie do tych które otrzymują zasiłek za L4. Pierwszą wypłatę wypłacił mi pracodawca, następną będzie wypłacał już ZUS, 2 kwietnia mineło 33 dni, kiedy mogę się spodziewać wypłaty w maju za kwiecień? Normalnie dostawałam z pracy do 10-tego, ale z tego co tu czytam to ZUS wypłaca raczej na koniec miesiąca?
Ja urodziłam 19 czerwca ponieważ umowa kończyła mi się 30 czerwca, za te 11 dni macierzyński wypłacił mi mój pracodawca. Od lipca byłam już na ZUS-ie z tym, że wniosek złożyłam z końcem lipca i 1 macierzyński dostałam 14 sierpnia za lipiec a pod koniec sierpnia za sierpień.
Teraz macierzyński mam do 17 czerwca i tylko te 17 dni będę miała wliczone do wypłaty
Teraz macierzyński mam do 17 czerwca i tylko te 17 dni będę miała wliczone do wypłaty
mam pytanie jestem na macierzynskim umowa mi sie skonczyła jeszcze w trakcie chorobowego w trakcie ciazy teraz nie nalezy mi sie wychowawcze poniewaz umowa sie skonczyła i nie została przedłuzona bo byłam na chorobowym...co teraz moge zrobic czy na chorobowe po macierzynskim mozna isc bo wych mi sie nie nalezy
Kurcze ja dalej czekam...
A powiedzcie mi jak dostawałyście pierwszy zasiłek po porodzie. Ja urodziła 9.08. Dokumenty zostały złożone w Zusie 21.08. Jakieś 2 tygodnie temu zus dzwonił do mojej ksiegowej i mówił że wszystko jest ok i będzie zasiłek. I do dzisiaj go nie ma. Jest szansa że dostanę jeszcze we wrześniu? Czy w październiku będzie za sierpień i wrzesień?
A powiedzcie mi jak dostawałyście pierwszy zasiłek po porodzie. Ja urodziła 9.08. Dokumenty zostały złożone w Zusie 21.08. Jakieś 2 tygodnie temu zus dzwonił do mojej ksiegowej i mówił że wszystko jest ok i będzie zasiłek. I do dzisiaj go nie ma. Jest szansa że dostanę jeszcze we wrześniu? Czy w październiku będzie za sierpień i wrzesień?
O kurcze! Może warto do nich zadzwonić?
Zobacz jaki znalazłam artykuł:
http://www.infor.pl/prawo/zasilki/wyplata-zasilkow/329301,Terminy-wyplaty-zasilkow.html
Zobacz jaki znalazłam artykuł:
http://www.infor.pl/prawo/zasilki/wyplata-zasilkow/329301,Terminy-wyplaty-zasilkow.html
U mnie jest jeszcze cos takiego,ze 31.08 dostalam pismo,ze musze zlozyc jeszcze dokumenty dodatkowo i 7.09 składałam papiery potwierdzajace rzeczywistosc prowadzenia działalnosci gospodardzej ;/
A maja 30dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków. Wiec moze bede liczyc wlasnie od tego 7.09 ;/
A maja 30dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków. Wiec moze bede liczyc wlasnie od tego 7.09 ;/
Też dostałam księgowaniem po 11 :)
Ale nam ZUS dostarcza dreszczyku emocji co miesiąc..... :)
Anita, jeśli złozyłaś wszytskie dokumenty to ZUS na ogół po 30 dniach wysyła kase jeśli wszytsko jest ok, pisma nie przysyła. Jeśli będzie się chciał do czgoś przyczepić to ostatniego dnia w którym teoretycznie ma przyjśc kasa wysyła pismo że z jakiś względów zasiłek wstrzymuje.
Ale nam ZUS dostarcza dreszczyku emocji co miesiąc..... :)
Anita, jeśli złozyłaś wszytskie dokumenty to ZUS na ogół po 30 dniach wysyła kase jeśli wszytsko jest ok, pisma nie przysyła. Jeśli będzie się chciał do czgoś przyczepić to ostatniego dnia w którym teoretycznie ma przyjśc kasa wysyła pismo że z jakiś względów zasiłek wstrzymuje.
A czy komus to przeszkadza? Kto nie chce, i ten temat go nie interesuje nie musi wchodzic na ta strone. To chyba logiczne, wiec nie widze problemu. Skoro ciebie to nie inteeresuje to w jakim celu znalazlas sie na tej stronie. Ludzie zazwyczaj nie wchodza na fora ktore ich tematycznie nie interesuja. Dziekuje
Też czekam do 11stej. Potem będę wisieć w cholerę czasu na telefonie, żeby się do nich dodzwonić. A rachunek za telefon im kurde faxem wyślę.. W zeszłym miesiącu przelew miałam 22, a w tym już pazury gryzę, bo nie ogarniam budżetu. Przeliczałam dni między przelewami i wychodziło przeważnie 28dni. Teraz leci 31 dzień.