Widok
Który fotelik BeSafe iZi Comfort X3 czy Romer King Plus
Zastanawiam sie nad zakupem i nie wiem który wybrać?? Czy ktos używa BeSafe??Wydaje mi sie ze ma bardzo fajnie rozkładanie do pozycji półleżącej, i jest troszkę wyższy przez co dziecko więcej widzi. Nie wiem jak sprawdzają sie te magnesy które podtrzymują pasy. Będę wdzięczna za rzeczowe argumenty ;)
My mamy besafe i jestesmy bardzo zadowoleni. Tomus siedzi bardzo wyskoko i moze sie rozgladac w aucie. To rozkladanie tez jest bardzo wygodne,bo nie ma efektu "zwisajacej glowki" jak maly zasnie, po prostu go kladziemy. Nam zalezalo na isofix i myslelismy o romerze, ale sprawdzilismy, ze izi comfort wypadl lepiej w testach i znalezlismy "promocje" w bobowozkach ;D Co do tych niby "magnesow" to ja jakos na nie nie "trafiam" ale to bez znaczenia. Tapicerka super mieciutka. Uzytkujemy od marca i jeszcze nie pralam. Polecam!
Ja w obu autach mam romera king plusa. Celowo najpierw kupiłam do jednego samochodu aby go przetestować. Po dwóch miesiacach byłam pewna, że to dobry wybór i kupiłam drugi. Bardzo satbilnie się mocuje, łatwe naciąganie pasów, szeroki zagłówek oraz ma możliwość pozycji półleżącej. Tapicerka tez łatwa do zdjęcia i wyprania. Co ważne dla mnie montaż w samochodzie zajmuje minutkę. Bardzo polecam
witam, mam pytanie dot. besafe. jaki macie Państwo model? ja zastanawiam się nad zakupem izi comfort x3. Jaka jest tapicerka, wiem że besafe mają też z obiciem alcatara. Jak się rozkłada do spania? wiem, że za boczne pokrętła. Wygodny to sposób? i jest dziecku wygodnie? macie z isofixem czy bez? pozdrawiam
1. Sprawdź, który dobrze pasuje do twojego samochodu. Nie każdy fotel pasuje do dowolnego auta, zależy od kształtu i wyprofilowania kanap w samochodzie. Napewno możesz to sprawdzić w Mama i Ja.
Warto z nimi pogadać o cenie, są elestyczni.
2. Najlepszy jest z pewnością Be Safe Combi. Szwedzi stosują inny test - Test Plus. Wymagania są dużo wyższe, a bezpieczeństwo zupełnie z innej bajki.
3. Poszukaj wsród sprzedawców tych, którzy mają certyfikat fotelika info, nie jest łatwo go zdobyć i ci co go posiadają zanają się na rzeczy.
4. Niestety kazdy korzysta tylko z jednego fotela i zawsze chwalić lub ganić będzie tylko swój.
5. Powodzenia, obie firmy są dobre.
Warto z nimi pogadać o cenie, są elestyczni.
2. Najlepszy jest z pewnością Be Safe Combi. Szwedzi stosują inny test - Test Plus. Wymagania są dużo wyższe, a bezpieczeństwo zupełnie z innej bajki.
3. Poszukaj wsród sprzedawców tych, którzy mają certyfikat fotelika info, nie jest łatwo go zdobyć i ci co go posiadają zanają się na rzeczy.
4. Niestety kazdy korzysta tylko z jednego fotela i zawsze chwalić lub ganić będzie tylko swój.
5. Powodzenia, obie firmy są dobre.
Niestety nie miałam okazji zobaczyć jak rozkłada się BeSafe, ale wydaje mi się że sopień rozłożenia w Romerze jest ok. Olek zasypia w foteliku i widzę, że jest mu wygodnie. Dodatm tylko, że my mamy wersję niemiecką z szerszym zagłówkiem, więc może to też ma jakieś znaczenie.
Ale tak jak pisał poprzednik warto podjechać do sklepu i dopasować fotelik do samochodu. Profesjonalny sprzedawca na pewno doradzi i zamontuje w aucie.
Ale tak jak pisał poprzednik warto podjechać do sklepu i dopasować fotelik do samochodu. Profesjonalny sprzedawca na pewno doradzi i zamontuje w aucie.
Jestem po zakupie moze sie komuś przyda informacja ze kupilam jednak Romera i mimo że ogólnie miał dużo lepszych bajerów - miedzy innymi sposób rozkładnania do spania...to jesdnak Be Sate wydał mi sie zdecydowanie mniejszy... :( a to przeciez na 3 lata i jeszcze zima kurtka i spodnie cieplejsze...Mam nadzieje ze bede zadowolona
Napiszę tak wizualnie Be Safe mnie bardziej przekonywał ale jednak Romer jest większy wieć stety niestety jest nadal moim wyborem. Jedyne co mi sie nie podoba to takie zagłówki podpierające główkę ale oba to maja wiec...bo to przeszkadza dzidzi w ogladaniu świata....No i romer jest do spania malo rozkladany ale przeciez dziecko nie spi tam cala noc
A ja sie pochwale,ze juz trafiam na te magnesy i jest to calkiem praktyczne ;) Wczoraj wlasnie, jak jechalam z malym do prababci, to zauwazylam ze juz mu glowka zaczyna wystawac u gory i dzisiaj mu podnioslam zaglowek. Tapicerki wciaz nie pralam,bo nie ma takiej potrzeby. Generalnie nadal jest super i mam nadzieje,ze zima nie zmienie zdania.Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie bym miala wkladac tam dziecko w kombinezonie, bo nie tylko byloby mu niewygodnie ale przede wszystkim za cieplo, bo przeciez nie bede jezdzic bez ogrzewania.
my mamy besafe i jestesmy b. zadowoleni. tapicerka jest b. praktyczna (alcantara) - nie przywiera kurz a ewentualnie plamyy schodza po przetraciu wilgotna szmatka. fotelik jest b. stabilny a obsluga intuicyjna. jest wysoko osadzony, wiec maly moze ogladac caly swiat zza okna. ja polecam. jak dane nam bedzie kupic drugi, to z pewnoscia tylko besafe.
witam. Mamo Filipa chciaabym zadac jeszcze kilka pyt. dot. fotelika. Tez chcemz kupic izi comfort x3 w alcantarze. Czy dziecko w pozycji lezacej ma wygodnie, czy sie wysypia. czy macie z isofixem. czy dziecko nie poci sie w lecie. mam drobne dziecko i myslalam poczatkowo o Romerze, ale on jest bardzo szeroki i nie rozklada sie tak do spania. pozdrawiam i czekam na info. a, no i zycze szczesliwego rozwiazania juz teraz.
postaram sie odpowiedziec :)
1. pozycja do spania, to pozycja polezaca, pod katem ok 70stopni, nasz synek jezdzil w nim od kiedy mial 5-6mcy i od samego poczatku dobrze mu sie w nim spalo, glowa mu nie opada na boki, bo takie pochylenie jest wystarczajace. pozostale 2 polozenia to 90stopni (do siedzenia) i ok. 80 stopni (taka niby pomiedzy). regulacja jest bardzo prosta, za pomoca dzwigni.
2. tak, mamy z baza isofix i noga, ta rozdwojona na koncu. fotelik jest bardzo stabilny. jest wysoki, wiec czasem moze sie poruszyc na boki, ale minimalnie, probowalam nim kiedys potrzasac i sie nie da, baza i noga sprawiaja, ze fotelik jest b. stabilny. dzieki temu, ze jest wysoki, maluch moze sobie ogladac swiat. ma 4 albo 5 gwiazdek w testach wiec jest b. bezpieczny.
3. maly zaczal jezdzic w nim pod koniec wrzesnia i nie bylo juz wtedy upalow, ale nigdy sie nie spocil - a w poprzednim, bez wzgledu na pogode sie pocil (berbero).
4. fotelik jest dosc waski, nie ma regulowanej szerokosci jak np concord ale jak maly jest teraz w kombinezonie, to nie ma miejsca na wiercenie sie ;)
fotelik zajmuje sporo miejsca, nie na szerokosc, ale glebokosc. musisz tylko sparwdzic, czy bedziesz miec wystarczajaco duzo miejsca miedzy tylka kanapa a fotelem kierowcy/pasazera, bo wiem, ze w niektorych samochodach moze byc za ciasno. choc wazne jest, w fotelikach montowanych tylem do kierunku jazdy, zeby tyl fotelika byl jak najblizej przedniego fotela.
jesli bedziesz miec jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem.
fajna sprawa jest z pasami, bo maja magnesy i jak rozpina sie dziecko, pasy przyczepia sie do bokow fotelika i przy wkladaniu dziecka nie ma problemu z wyciaganiem pasow spod dziecka ;)
1. pozycja do spania, to pozycja polezaca, pod katem ok 70stopni, nasz synek jezdzil w nim od kiedy mial 5-6mcy i od samego poczatku dobrze mu sie w nim spalo, glowa mu nie opada na boki, bo takie pochylenie jest wystarczajace. pozostale 2 polozenia to 90stopni (do siedzenia) i ok. 80 stopni (taka niby pomiedzy). regulacja jest bardzo prosta, za pomoca dzwigni.
2. tak, mamy z baza isofix i noga, ta rozdwojona na koncu. fotelik jest bardzo stabilny. jest wysoki, wiec czasem moze sie poruszyc na boki, ale minimalnie, probowalam nim kiedys potrzasac i sie nie da, baza i noga sprawiaja, ze fotelik jest b. stabilny. dzieki temu, ze jest wysoki, maluch moze sobie ogladac swiat. ma 4 albo 5 gwiazdek w testach wiec jest b. bezpieczny.
3. maly zaczal jezdzic w nim pod koniec wrzesnia i nie bylo juz wtedy upalow, ale nigdy sie nie spocil - a w poprzednim, bez wzgledu na pogode sie pocil (berbero).
4. fotelik jest dosc waski, nie ma regulowanej szerokosci jak np concord ale jak maly jest teraz w kombinezonie, to nie ma miejsca na wiercenie sie ;)
fotelik zajmuje sporo miejsca, nie na szerokosc, ale glebokosc. musisz tylko sparwdzic, czy bedziesz miec wystarczajaco duzo miejsca miedzy tylka kanapa a fotelem kierowcy/pasazera, bo wiem, ze w niektorych samochodach moze byc za ciasno. choc wazne jest, w fotelikach montowanych tylem do kierunku jazdy, zeby tyl fotelika byl jak najblizej przedniego fotela.
jesli bedziesz miec jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem.
fajna sprawa jest z pasami, bo maja magnesy i jak rozpina sie dziecko, pasy przyczepia sie do bokow fotelika i przy wkladaniu dziecka nie ma problemu z wyciaganiem pasow spod dziecka ;)
Ja mam co prawda z izofixem i nie wiem, czy to robi roznice ale bez problemu siegam z siedzenie kierowcy, do tego "pokretla" do rozkladania/skladania, a fotelik malego jest za siedzeniem pasazera (a mam combi)-takie pokretla sa 2,wiec nie wazne z ktorej strony fotelika bedziesz-zawsze mozna to zrobic
Widzę, że ostatnio nie dodał się mój długaśny komentarz na temat BeSafe :(
W skrócie: mam X3 z 2010 roku i jestem zadowolona. W testach wprawdzie nie ma X3 tylko X1 a szkoda. Fotelik lepiej wypada w isofixie niż montowany na pasach. Duża zaleta to nie grzanie się tapicerki (w poprzednim foteliku mała przepacała się na wylot) i magnesy przytrzymujące pasy przy wkładaniu dziecka oraz pokrętła do kładzenia fotelika kidy dziecko zaśnie.
My kupowaliśmy w MAMA i JA, w Akpolu nie prowadzą. Z innych wątków wiem, że jeśli na stronie MAMA i Ja znajdziesz fotelik taniej niż w sklepie, możesz negocjować cenę. Sprawdź też bobowozki.pl, z tego co widzę aktualnie cena z isofixem jest około 100PLN niższa niż w MAMA i JA w sklepie w Gdańsku.
Takiego Roemera o którym piszesz kupili ostatnio znajomi w Akpolu, była nawet promocja 20% z kartą stałego klienta.
W skrócie: mam X3 z 2010 roku i jestem zadowolona. W testach wprawdzie nie ma X3 tylko X1 a szkoda. Fotelik lepiej wypada w isofixie niż montowany na pasach. Duża zaleta to nie grzanie się tapicerki (w poprzednim foteliku mała przepacała się na wylot) i magnesy przytrzymujące pasy przy wkładaniu dziecka oraz pokrętła do kładzenia fotelika kidy dziecko zaśnie.
My kupowaliśmy w MAMA i JA, w Akpolu nie prowadzą. Z innych wątków wiem, że jeśli na stronie MAMA i Ja znajdziesz fotelik taniej niż w sklepie, możesz negocjować cenę. Sprawdź też bobowozki.pl, z tego co widzę aktualnie cena z isofixem jest około 100PLN niższa niż w MAMA i JA w sklepie w Gdańsku.
Takiego Roemera o którym piszesz kupili ostatnio znajomi w Akpolu, była nawet promocja 20% z kartą stałego klienta.
To mi się podoba w MAMA i JA, że z uśmiechem na ustach pomogą zamontować, z isofixem i bez. W Akpolu montują na swoim fotelu i jest wielkie halo jak chcesz żeby ktoś wyniósł fotelik do twojego auta i pomógł. A prezentacja montażu i obsługi fotelika u nich pozostawia wiele do życzenia, zależy jeszcze która pani się trafi.
Witam
mamy be safe trochę inny model (Combi x3 montowany na razie tyłem bo to zdecydowanie bezpieczniej), ale główne cechy chyba są w nich takie same. Obicie alcantra jest ok, my na wszelki wypadek przed wakacjami w ciepłym kraju dokupiliśmy matę antypotową aerosleep i w moim poczuciu się sprawdza. Combi trochę mniej się rozkłada do spania, ale mały ma poduszeczkę na szyję i jest ok. Pozdrowienia :)
mamy be safe trochę inny model (Combi x3 montowany na razie tyłem bo to zdecydowanie bezpieczniej), ale główne cechy chyba są w nich takie same. Obicie alcantra jest ok, my na wszelki wypadek przed wakacjami w ciepłym kraju dokupiliśmy matę antypotową aerosleep i w moim poczuciu się sprawdza. Combi trochę mniej się rozkłada do spania, ale mały ma poduszeczkę na szyję i jest ok. Pozdrowienia :)
nie , rozkladanie to jest taka "wajcha" pld spodem (tam gdzie nogi dziecka) i trzeba uzyc sily zeby fotelik podniesc. Najlepiej od razu jechac z rozlozonym (BS to jest jakies 10 - 20 stopni odchylu wiec dzieciak i tak nie bedzie miec wielkiej roznicy z pozycja "siedzaca". Dodam ze fotelik powinien przylegac tylem do przedniego oparcia fotela.