Widok
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA
1 cebula pokrojona w kostkę
5 korniszonów pokrojonych w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska pokrojona w kostkę ( posypać wegetą i odcisnąć )
1 pierś z kurczaka ( pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i usmażyć do miękkości )
Majonez
Ketchup pikantny
Ułożyć warstwowo:
Pierś
Ketchup
Ogórki
Kukurydza
Cebula
Majonez
Pekinka
1 cebula pokrojona w kostkę
5 korniszonów pokrojonych w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska pokrojona w kostkę ( posypać wegetą i odcisnąć )
1 pierś z kurczaka ( pokroić w kostkę, posypać przyprawą Gyros i usmażyć do miękkości )
Majonez
Ketchup pikantny
Ułożyć warstwowo:
Pierś
Ketchup
Ogórki
Kukurydza
Cebula
Majonez
Pekinka
moje ostatnie odkrycia - skrzydełka w coli :] http://hania-kasia.blogspot.com/2011/10/skrzydeka-w-coca-coli.html
robiłam też z innego przepisu - pieczone w naczyniu żaroodpornym, ale ten przepis na smażone/duszone jest lepszy :] przy pieczonych nie zrobił mi się taki "karmel" ;)
następnym razem mam zamiar zrobić wytrybowane kurze nogi ;)
_______________
drugie odkrycie - pierś z kurczaka po żydowsku (z cynamonem) :] http://atinabc.blox.pl/2009/10/Kurczak-po-zydowsku-na-Chanuka.html
robiłam kilka razy ;)
____________
moja Mama robi pysznego kurczaka w ryżu :] z reguły używa kurzych nóg (pałki i bioderka)
mogę od Niej wziąć przepis :]
_______________
fajne są też skrzydełka w jogurtowej marynacie - można upiec w piekarniku albo na grillu :]
*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz
skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)
(jeśli pieczesz w piekarniku, to nie trzeba wcześniej podgotowywać)
_______________
nam też znudził się generał - więc ostatnio piekłyśmy normalnie, na stojaku :] przyprawiony i nasmarowany majonezem ;)
_______________
udka po meksykańsku ;)
______________
no i przypominam o fantastycznym pieczonym faszerowanym kurczaku z przepisu mojej Mamy :] (wytrybowanym - więc trudność przygotowania większa ;) sama się na to nie porywam)
robiłam też z innego przepisu - pieczone w naczyniu żaroodpornym, ale ten przepis na smażone/duszone jest lepszy :] przy pieczonych nie zrobił mi się taki "karmel" ;)
następnym razem mam zamiar zrobić wytrybowane kurze nogi ;)
_______________
drugie odkrycie - pierś z kurczaka po żydowsku (z cynamonem) :] http://atinabc.blox.pl/2009/10/Kurczak-po-zydowsku-na-Chanuka.html
robiłam kilka razy ;)
____________
moja Mama robi pysznego kurczaka w ryżu :] z reguły używa kurzych nóg (pałki i bioderka)
mogę od Niej wziąć przepis :]
_______________
fajne są też skrzydełka w jogurtowej marynacie - można upiec w piekarniku albo na grillu :]
*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz
skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)
(jeśli pieczesz w piekarniku, to nie trzeba wcześniej podgotowywać)
_______________
nam też znudził się generał - więc ostatnio piekłyśmy normalnie, na stojaku :] przyprawiony i nasmarowany majonezem ;)
_______________
udka po meksykańsku ;)
______________
no i przypominam o fantastycznym pieczonym faszerowanym kurczaku z przepisu mojej Mamy :] (wytrybowanym - więc trudność przygotowania większa ;) sama się na to nie porywam)
Ola - poczytaj jeszcze tutaj http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-wystrzalowe-danie-miesne-poszukiwany-t258608,1,16.html ;)
ja robię tzw. płaskiego kurczaka. też jest z gatunku pieczonych...
Wycinasz z niego kręgosłup wraz z szyją (na zupę jak znalazł:) ). Przyprawiasz czym chcesz, kładziesz na patelnię (tylko bez plastikowych rączek, bo wkładasz do piekarnika później) skórą do dołu, wyginasz tak nóżki żeby był płaski (możesz też zgnieść ręką mostek). Zrumieniasz z obu stron i wkładasz do piekarnika z patelnią na ok. 50min.190stopni.
Wycinasz z niego kręgosłup wraz z szyją (na zupę jak znalazł:) ). Przyprawiasz czym chcesz, kładziesz na patelnię (tylko bez plastikowych rączek, bo wkładasz do piekarnika później) skórą do dołu, wyginasz tak nóżki żeby był płaski (możesz też zgnieść ręką mostek). Zrumieniasz z obu stron i wkładasz do piekarnika z patelnią na ok. 50min.190stopni.
Udka duszone z majerankiem :]
U nas robione w Zepterze - troszkę inaczej się duszą ;) w sosie własnym :] Gdy przez rok nie miałam dostępu do Zeptera - robiłam najpierw na zwykłej patelni Tefala (obsmażałam na złoto), później przekładałam do takiej patelni-rondla z pokrywą :] lekko podlewałam wodą :]
Udka umyć, oczyścić, przyprawić na noc (u nas jarzynka).
Następnego dnia obsmażyć na rumiano (żeby skórka nabrała ładnego koloru) z każdej strony. Przykryć i niech się duszą we własnym sosie :] Po kilkunastu minutach dorzucam pokrojoną cebulę (w wersji bez Zeptera najpierw smażyłam ją na patelni Tefal na tłuszczu wytopionym z udek), pokrojone ząbki czosnku i garść majeranku :] przykryć i niech dalej się duszą :]
fajne, mało roboty ;)
U nas robione w Zepterze - troszkę inaczej się duszą ;) w sosie własnym :] Gdy przez rok nie miałam dostępu do Zeptera - robiłam najpierw na zwykłej patelni Tefala (obsmażałam na złoto), później przekładałam do takiej patelni-rondla z pokrywą :] lekko podlewałam wodą :]
Udka umyć, oczyścić, przyprawić na noc (u nas jarzynka).
Następnego dnia obsmażyć na rumiano (żeby skórka nabrała ładnego koloru) z każdej strony. Przykryć i niech się duszą we własnym sosie :] Po kilkunastu minutach dorzucam pokrojoną cebulę (w wersji bez Zeptera najpierw smażyłam ją na patelni Tefal na tłuszczu wytopionym z udek), pokrojone ząbki czosnku i garść majeranku :] przykryć i niech dalej się duszą :]
fajne, mało roboty ;)