Widok

LEWATYWA

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się czy w szpitalach robią lewatywę przed porodem, wydaje mi się to konieczne, a gdzieś czytałam że trzeba sobie zrobić samodzielnie w domu...pewnie zależy od szpitala...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w Wojewódzkim robią, ale jeśli sobie nie zyczysz to oczywiście na siłe ci nie podadzą :)

image
jak chcesz mozesz w domu , mozna tez poprosic położną w szpitalu ale konieczne to nie jest ......generalnie nie zawracaj sobie tym głowy - nie ma takiej potrzeby.
No właśnie wydaje mi się że by się przydało, bo jakoś na myśl o ewentualnym "wypadku przy pracy" wydaje mi się nie zbyt miła, mimo że pewnie w szpitalu położne i lekarze na oglądali się nie jednego...
to zupełnie normalna rzecz i na nich to wrażenia nie robi - nie martw się nawet się nie zorientujesz ze się cos stało .......tak mi mówiła moja połozna żebym sobie tym tematem wcale głowy nie zawracała i się dostosowałam do jej rad heheheh :-)
Bardzo mnie tym podejściem uspokoiła :-)
ja rodzilam na Zaspie, mialam ze soba lewatywe, ale polozne powiedzialy, ze nie ma warunkow na Izbie, zeby mi ja podac....
image
image
tu kiedys pisała taka dziewczyna ktora sama sobie zrobiła w domu lewatywe jak juz czuła ze bedzie rodzic niedługo....no i załatwiła cała karetke:)
dokładnie tak jak piszecie nie ma sie czym przejmowac
image
Rodziłam na Klinicznej i miałam ze sobą lewatywę.
Położna mi podała na porodówce.
image
image
mi lewatywe zrobiono w wojewodzkim jak sie zglosilam do porodu.
dzięki za info, no cóż pewnie kupię i się zobaczy co los przyniesie:)
a ja miałam ze sobą, a pomimo to nikt mi nawet nie zaproponował lewatywy. Szczerze powiedziawszy jak miałam skurcze parte, to nie przejmowałam się tym specjalnie. Położne nawet powiedziały że nic się nie stanie jak tam coś "wyjdzie" to mnie umyją i tyle ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
Ja nie planuję lewatywy... Raczej pod koniec ciąży będę starała się jeść potrawy nie zalegające i lekko strawne...
myślę, ze będziesz jadła to na co będziesz miała ochotę ;))))
a to raczej nie zawsze są potrawy lekko strawne ;)))
Na razie mam taki plan, a co będzie, to czas pokaże :D
Heheh, to będziesz musiała już ok 3 tygodnie przed terminem tak jeść ;) Bo nikt nie zna dnia ani godziny ... :)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
No i to właśnie jest problem... Ale póki co obstaję przy swoim :D Choć się nie upieram... plany swoje, a natura swoje :)
Ale to musiałaby być dieta nie tyle lekkostrawna, co bezresztkowa (czyli wszystkie zjedzone składniki musiałby być wchłaniane w procesie trawienia)- szpitalna i zdecydowanie niezbyt smaczna :)
Chyba lepsza lewatywa jednak... chociaż ponoć często organizm tuż przed porodem sam z siebie się "oczyszcza", bez środków farmakologicznych :)
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
w wejherowie robią na izbie przyjec jak cie przyjmuja do szpitala,ale mi zapomnieli:P
Efekt? glupio opowiadac,ale....wszystko zostalo na porodowce zanim wyszlo dziecko:]
image
ja niestety miałam cc,ale może w przyszłości uda mi się rodzić naturalnie.wtedy napewno chciałabym,aby zrobili mi lewatywe;)nie wyobrażam sobie porodu rodzinnego bez tego.wiem,że możecie pomyśleć,że męża powinno się mieć "na dobre i złe",ale to musi być nieprzyjemny widok i doświadczenie.czułabym się z tym bardzo skrępowana.niby piękny moment,narodziny dziecka,a z 2 str.....
nawet poród bez osoby towarzyszącej:) z takimi niespodziankami wydaje się być wstydliwy.tak mi się wydaje,ale osoby,które rodziły naturalnie napewno wiedzą lepiej,to tylko moje przypuszczenia.
domyslam się,że może w trakcie porodu jest ci pewnie i tak wszystko obojętnie...
oj duzo juz napisano na temat lewatywy, jednak o jednym nie wspomniano - ja dzieki lewatywie przyspieszylam porod, jelito sie oproznilo, zrobilo sie wiecej miejsca i wiecej natlenionej krwi ( dzieki prawidlowemu oddychaniu) poszlo do macicy.
Pozatym to nic strasznego, grunt to zrobic to w odpowiednim momencie, ja bylam na patologii wiec nie bylo problemu. Po Enemce (do kupienia w aptece) nigdy w zyciu nie czulam sie tak lekko :)

Pozatym dziewczyny po porodzie ze zszytym kroczem lepiej nie przec na kupke ;) bo to nie nalezy do przyjemnosci, a dzieki Lewatywce mamy problem z glowy na dwa-trzy dni.
Ja miałam robioną rano na izbie przyjec,ale zupełnie niepotrzebnie bo nie szłam rodzic,tylko miałam skierowanie na patologie bo byłam 12 dni po terminie,urodziłam prawie dobe pózniej noi w trakcie parcia cos wyszło,ale był przy tym tylko mój mąż i on to sprzatnał,połozna w tym czasie była zajeta gadaniem z kolezankami na korytarzu.
o matko,bez komentarza:P
swietne polozne nie ma co :P
image
nic strasznego tra chwilę a miejsce w izbie przyjęć nie koniecznie -w wejherowie wychodzi się do toalety
image
w wejherowie gdy zdarzy sie to na porodowce a dokladnie na lozku to polozna sprzata bez problemu:)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry