Widok

****LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009****14

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
LIPIEC:
Jumelka 01.07- chłopczyk
akmka 01.07- dziewczynka :)
_karolcia_pf 04.07
effcia 07.07- chłopczyk /Adaś
Matea 09.07
kaska2308 10.07
Sasza 12.07
olala82 15.07
Martek 16.07
gosiar 16.07- chłopczyk
J czy J 19.07
trotka 25.07
asior 27.07

SIERPIEŃ
agutek81 06.08
jolga 07.08
Ola81 07.08
adziula 14.08
bruks1983 15.08
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
gusia-sierpień/wrzesień
stokrotka15-sierpień/wrzesień
zora1- 30.08
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
leniwo-to prawda. To chyba taki dzień. Ja dzisiaj też coś nie mogę pozbierać się do kupy..nic nie zrobiłam przez cały dzień-nawet do sklepu po chleb nie poszłam. A tu zaraz za obiadek trzeba się brać :-(
Coś leniwo u nas dzisiaj.....Zazdroszczę już tym mamusiom co znają płeć.To że ja chcę wiedzieć to nie znaczy że moja dzidzia mi pokarze....Eh jak ten maluch już jest uparty to co będzie później.... Hmm ale ta upartość to niestety chyba po mnie....
Ja się zapisałam do lekarki na Dąbrówce, może to o nią Ci chodzi. Tomczyk - Małyjasiak, jest w katalogu na trójmieście.
zgadza się, wizyta na 14:00, wprawdzie zwykłe usg, ale najważniejsze, że pierwsze w towarzystwie tatusia i już ponad połowa ciąży za mną, a godzina odpowiada chwili aktywności Bąbla, więc mam nadzieję dużo zobaczyć :)
oczywiście wszystko napiszę wieczorkiem :)

za ok. 2 tygodnie planuję wybrać się na 3D, ale chciałabym trafić na lekarza z normalnym podejściem, bo wielu podchodzi do jednorazowych wizyt bardzo olewająco, mimo, że się za nie płaci
słyszałam o jakimś fajnym lekarzu w Gdyni Dąbrowie, gdzie jest mi po drodze, więc jeśli któraś z Forumek ma namiar - byłabym wdzięczna :)
witam dziewczynki.
Olala:tak jak już mówiłam...cierpliwość nasza najlepsza przyjaciółka w ciąży. Ważne, że dzidzia zdrowa i z Tobą też ok.
Karolcia też ma dzisiaj wizytę-mam nadzieję, że się nam pochwali co ma w brzuszku jak wróci od lekarza. Karolcia daj znać :-)
hej dziewczyny!
mialam wczoraj wizyte u mojego lekarza niestety dzidzius odwrocil sie pupcia i nie chcial nam pokazac co ma z przodu a szkoda bo tak juz chcialam wiedziec wiec do nastepnego razu za miesiac.lekarz pow. ze jak na 18 tydzien dzidzius jest dosc duzy wazy 300 gram czyli jakby o tydzien do przodu to pewnie dlatego ze karmie go slodyczami w duzych ilosciach wiem ze nie powinnam jesc ich az tyle ale nie moge sie powstrzymac, pytalam czy to bardzo zle ze tak duzo ich jem to pow. mi ze do polowy ciazy mige a potem juz nie za bardzo.
Ja idę do Preisa, tak polecił mój ginekolog.
Co do spania, to ja w sumie od zawsze spałam na lewym boku(jakoś najwygodniej mi było). W ciąży trochę się mi pozmieniało, najpierw spanie na plecach do ok 15 tc z powodu mdłości, a teraz najwygodniej mi na boku prawym.
Pewnie nie ma co do tego reguły i wybieramy pozycje w której nam najwygodniej.
tak jak wcześniej wspominałam usg 3d tylko u dr.Olszewskiego:)
LIPIEC:
Jumelka 01.07- chłopczyk
akmka 01.07- dziewczynka :)
_karolcia_pf 04.07
effcia 07.07- chłopczyk /Adaś
Matea 09.07
kaska2308 10.07
Sasza 12.07
olala82 15.07
Martek 16.07
gosiar 16.07- chłopczyk
J czy J 19.07
trotka 25.07
asior 27.07

SIERPIEŃ
adziula 06.08
agutek81 06.08
jolga 07.08
Ola81 07.08
bruks1983 15.08
larisa 16.08
Madia 16.08
olas 18.08
Asiunia81 21.08
ewa 23.08
monalizka 27.08
demolka 28.08
panismithowa 30.08
gusia-sierpień/wrzesień
stokrotka15-sierpień/wrzesień
zora1- 30.08

a pry okazji zmieniłam u siebie datę bo bardziej prawdopodobne, ze bede lipcowa niż sierpniowa :) ale po środku nie mam się jak wpisac :)
pozdrawiam was wieczornie dziewczynki...
no własnie ... próbuje znaleźć dobrego lekarza z usg 3d w gdyni ale cos cięzko idzie.... gdzie wy sie dziewczyny wybieracie?
kogo i gdzie polecacie aby zrobic usg 3d? i ile wczesniej trzeba sie zapisac?
ja mam do tej pory film z 3d Nadii :) ostatnio nawet ogladałam i tak sie zastanawiam jak teraz bedzie nasza dzidzia wyglądała :)
super jumelka;) napewno serducho ściska jak patrzysz na maluszka;)))
Niedawno wróciłam z USG 3D :) Ale było super pooglądać małego, mogłabym tak cały czas. Ten filmik to pewnie będę teraz codziennie oglądać :)))
Z małym wszystko w porządku, rośnie jak na drożdżach. W zeszły poniedziałek ważył 370gr a dzisiaj już 450gr. Zostało potwierdzone, że to chłopiec, widzieliśmy mosznę :) Serducho pukało jak oszalałe.
Udało się też zobaczyć malucha z profilu - chyba nosek ma po mamusi, hihihi. Po prostu nie mogę się nacieszyć :)

up spadamy....
Ja wzięłam się dzisiaj za porządki i troszkę czasu zeszło. Ja także śpię tak aby było mi wygodnie.
Ja niestety nie potrafię spać nieruchomo - niezły jest ze mnie wiercipięta :) Jeśli za długo leżę w jednej pozycji to zaraz mnie wszystko boli. Tak, że nie zamierzam się przejmować tymi zaleceniami, śpię tak jak jest mi wygodnie. Zresztą jakby się trzymać tych wszystkich zaleceń to chyba głowa by pękła. Nie można zacząć popadać w paranoje.
A propo paranoi: ostatnio koleżanka opowiadała, że jej kumpela mająca 3 miesięczne dziecko nie wychodzi z nim do sklepu, bo ponoć takiemu dziecku, które leży w wózku szkodzą mrygające spod sufitu światła.
Wrzućmy więc na luz :)))

Jak spać?

Dziewczyny znalazłam porady jak najlepiej układać sie do snu. Nie wiedziałam o tym lewym boku :-(

"Niedawno jedna z pań zapytała mnie w mailu, jakie są medyczne przeciwwskazania do spania w ciąży na prawym boku. Ponieważ przeczytała w wielu publikacjach, że w zaawansowanej ciąży powinna spać na lewym boku, czuje się zaniepokojona tym, że nie może zasnąć w tej pozycji.

Powiem tak: w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.

Jeśli z jakiś powodów nie możesz spać na lewym boku, nie oznacza to, że coś złego się stanie. Wiele kobiet nie wie o zalecanej pozycji i wybiera dla siebie najwygodniejszą (czasem nawet na plecach) i nic złego się nie dzieje. Jeśli pozycja jest niekorzystna to zaczynasz się w niej po prostu źle czuć. Poza tym często dzieje się tak, że pomimo że ułożysz się kładąc do snu na lewym boku, kiedy się przebudzisz już jesteś na prawym lub na plecach. I trudno z tym walczyć. Można podpierać się poduszką - wałkiem pod plecy i małą poduszeczką pod brzuch. Między nogi też najlepiej włożyć poduszkę. Wtedy spanie staje się wygodniejsze i można się łatwiej przyzwyczaić do zalecanego boku."

źródło: http://www.blog.przedporodem.pl/
Wszystko się może zdarzyć...:)
Ja cały czas odkładam pieniążki na małego. Jak przyjdzie do zakupów nie pójdziemy z torbami hehe tylko na wszystko starczy a i my będziemy mogli spokojnie żyć :-D
Jumelko: my mamy też cały czas remont. czekamy na fachowca, który dopiero do nas wejdzie w poniedziałek 2.03 (bo takie kolejki do niego). Ale to tylko pokoik małego-więc jakoś daję radę. Jutro już będziesz u siebie-to najważniejsze
A dzisiaj śnił mi się poród. Tzn. moment kiedy wiedziałam, że musimy już jechac do szpitala bo będę rodzić.A no i był to czerwiec a nie lipiec.. No zobaczymy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry