Widok

LIPCOWE I SIERPNIOWE MAMUSIE 2009*****81

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
16.05 gosiar - syn Tomek, 1875g, 49 cm / Zaspa (wątek *35)
16.06 akmka - córka OLIWKA 2970g, 54 cm / Zaspa (wątek *41)
29.06 Trotka - córka Oliwka ,2880g, 52 cm / Wejherowo (wątek *44)
02.07 Kaska2308 - córka Zosia, 3065gr, 54 cm / Kliniczna (wątek *46)
02.07 Jumelka - syn Dominik, 3620g, 55cm / Zaspa (wątek *47)
05.07 _karolcia_pf - syn Nikodem, 3670g, 57cm / Zaspa (wątek *49)
05.07 ryba_gda - syn Jaś, 3080 gr,56 cm / Wojewódzki(wątek*48)
05.07 karolajnaaa - córka Pola 3450gr, 54cm / Zaspa (wątek *50)
05.07 Asiulka - syn Karolek 3375g, 52cm / Wojewódzki (wątek *50)
09.07 effcia, syn Adaś, 3650g, 54cm / Kliniczna (wątek *49)
12.07 olala82 córka Zosia 3390g, 57 cm / Redłowo (wątek*52)
14.07 Evelinka - córka Oliwka 2845g, 54cm / Kliniczna (wątek *53)
16.07 Sasza - syn Krzyś 3950g, 57cm / Swissmed (wątek *52)
19.07 asior - syn Marcjan 3280g, 57 cm / Kościerzyna (wątek *56)
20.07 J czy J - córka Nina 3000g, 54 cm / Redłowo (wątek *55)
21.07 Valentnik - syn Damianek 3250g, 54 cm / Zaspa (wątek *56)
22.07 stynka - córka Nina 4050g, 55 cm / Wojewódzki (wątek *57)
24.07 kasia-125 – córka Maja 3115g, 56 cm / Kliniczna (wątek *56)
26.07 Martek - córka Michalinka 3900g, 60cm / Wejherowo(wątek *56)
29.07 adziula - syn Mikołaj 4050g, 56cm (wątek *58)
01.08 KaskaGdansk - syn Tomasz, 3265g, 54 cm / Kliniczna (wątek *59)
01.08 MiA_2008 - syn Kajtuś 3730g, 56cm / Kliniczna (wątek *60)
06.08 larisa27 - syn Marek, 3150g, 54cm / Zaspa (wątek *60)
06.08 jolga - córkaLiwia, 4300g, 58cm / Zaspa (wątek *60)
12.08 iwonka_ika - córka Zuzia, 3040g, 50 cm / Zaspa (wątek *61)
12.08 Dagusia - córka Dagmara, 3700g, 59 cm / Zaspa (wątek *63)
16.08 Madia - córka Amelia, 3200g, 55cm / Kliniczna (wątek*62)
16.08 olas - córka Hanna, 3600g, 56cm / Zaspa (wątek *63)
19.08 Agutek81 - syn Antek 3020g, 54 cm. (wątek *64)
20.08 demolka - córka Hania, 3420g, 53 cm / Kliniczna (wątek *62)
22.08 bruks1983 -syn Miłosz, 3100g, 53cm/ Redłowo (watek *63)
24.08 Ola81 - córka Agnieszka, 4115g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
26.08 iwi32- córka Oliwia, 3650g, 57cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 monalizka - córka Lenka, 3950g 60 cm/ Wejherowo (wątek *63)
27.08 Ania Wejherowo - syn Tymoteusz, waga 3560 g, 55 cm/ Wejherowo (wątek *64)
29.08 ewa.gdynia - syn Piotruś, 3350g, 55cm / Zaspa (wątek 65)
01.09 MagdaRed - dziewczynka Zuzanna, ok 3665g, 57cm /Wejherowo (wątek 65)
02.09 Asiunia81 - córka Zosia 4130g, 60cm/ Puck (wątek *65)
04.09 zora1 - córka Helenka 3470g, 51cm/ Wojewódzki (wątek *65)
05.09. panishmitowa - syn Maurycy 3800g , 58 cm/Wejherowo (watek 66)
07.09 mijka - córka Laura 3140g, 57cm/ Kliniczna (wątek *66)

link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/LIPCOWE-I-SIERPNIOWE-MAMUSIE-200980-t142871,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martek powiedz im wprost że z NK kopiują zdjęcia pedofile i że nie chcesz żeby (uwaga ważne) "ICH WNUCZKA" była na to narażona.
Ale się nie domyślą.
Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć wprost, mam tego świadomość..
Z mężem nie rozmawiałam jeszcze o tym, ale jakoś mam wrażenie że chyba nie zrozumie
Martek uważam ,ze w 100% masz racje z tymi fotkami Waszej córci na NK. Tesciowie w ogóle pytali Was o zgodę?
Różni ludzie oglądają te fotki i nie wiadomo co komu do głowy wpadnie:/
Twój mąż powinien zwrócić uwagę im bo to jego rodzice.
Tak wiesz delikatnie nawet jakoś w żartach np.: "czy czasem nie za dużo tych fotek mają na NK?" lub typu " ale małej galerie zrobiliście - prawa autorskie zastrzeżone". powinni się domyśleć sami....
powodzenia ...

Hehe, Miśka pod choinkę dostała sukienkę która jej się kończyła powyżej pieluchy prawie, no ale tak efekt...
A na chrzciny lalkę, która raczkuje i coś śpiewa, na której też pisze pow. 3 lat. A teściowa się przy każdej okazji dopytuje czy mała się nią bawi :D
Oj Martek rozumiem cię bo mam ten sam problem, co chwilę dokładają zdjęć na NK. Ale powiem szczerze że nie wiem co z tym fantem zrobić uważam że to jednak mój mąż powinien zwrócić uwagę. Tak samo mam bo ciągle dostaję jakieś beznadziejne chińskie ciuszki no i np. ostatnio coś w stylu osiołka na biegunach i jeszcze byli oburzeni czemu zuzi nie chcę w nim posadzić (w instrukcji pisze dla dzieci powyżej 3 lat ). A mój mąż nie ma ochoty się z nimi użerać, bo wedgług niego skoro widujemy się tak rzadko to nie warto sobie język strzępić :-)
Tylko żeby nie było zbyt drastycznie, hhe, jakoś mało odważna jestem, albo może po prostu chcę zachować resztki dobrych stosunków.
Fajnie MiA, tylko ciekawe co powiem kobietom w rejestracji.. :D

Dziewczyny, potrzebuję porady w idiotycznej sprawie. Mianowicie:
Moi teściowe oboje mają konta na NK. Ok, nie żałuję im. Problem polega na tym, że pakują tam prawie każdne jedno zdjęcie Miśki które sami zrobią, dostaną od nas mailem albo MMSem. Mają ich już z pięć razy więcej niż my z mężem razem wzięci :) A my mamy chyba po dwa, hehe :) Doszłam właśnie do wniosku że w gruncie rzeczy mi się to nie podoba. Różni ludzie różne rzeczy robią i różne zdjęcia kopiują. Zresztą nieważne, nie podoba mi się i tyle. Tym bardziej że ogólnie Miśkę mają w poważaniu, widujemy się średnio raz w miesiącu albo i rzadziej, a w opisach zdjęć nasz kochana wnuczka itp. Chcieli się pochwalić, ok, jedno - dwa zdjęcia wystarczą i każdy będzie wiedział że są dziadkami.
W ogóle, jak młoda była mała, to się teściowa i szwagierka rwały strasznie do małej, a my z kolei wtedy nie bardzo chcieliśmy ją dawać nawet na ręce komukowleik, bo raz że zaraz płakała, dwa że wychodziliśmy z założenia że im więcej spokoju dziecko ma tym lepiej. Teraz już jest inaczej, mała się śmieje do każdego i tylko czeka żeby ją pozabawiać. A teściowa się pewnie na mnie obraziła, i za każdym razem mówi, niby to do małej, ze jak będzie większa i będzie umiała mówić to wtedy się lepiej poznają i pobawią, bo teraz to ona nie wie jak się zająć i zabawić. Ale wtedy to już mała powie że ona nie zna tej pani ;P Mnie nie zależy, nie namawiam, ale chodzi o sam fakt i podejście. Przykro jest szczególnie mężowi, gdy widzi jak moja mama bierze małą na ręce, sadza sobie na kolanach, mówi wierszyki, śpiewa, pokazuje zabawki itp.
No ale wracając do NK, chciałabym żeby przestali pakować tam wszyskie zdjęcia, ew. nawet usunęli te które mają, zostawiając wspomniane jedno lub dwa. Mogę sobie życzyć czegoś takiego jako matka? Co im powiedzieć?
Moja siostra znalazła u Hani pierwszy ząbek:)))
ale się cieszę:)
na razie jest taki malutki ale jest pierwszy ząbek:)
Hania ma też super pediatrę, świetna babka, cierpliwa, spokojna ,opanowana a przede wszystkim kompetentna.
Jestem bardzo zadowolona.
Marta,

nie mozesz lekarza zmieniac czesciej niz 3 razy w ciagu 6 miesiecy (bez wzgledu na poradnie - kazdy nowy lekarz moze byc z nowej poradni)

limit: 3 szt / 6 m-cy :))
pawik na czółku mnie usmial :D

odnosnie radzenia sie pediatry - nie chodzi o ty aby o kazda pierdole pytac, ale uwazam ze o zmiane fotelika mozna
na pewno nie zaszkodzi zapytac
tak samo jak wszystkie jak jeden maz bylyscie u ortopedy na usg bioderek - kazda z nas zna swoje dziecie najlepiej na swiecie ale sa pewne tematy w ktorych warto zasiegnac opinii (oby !) wykwalifikowanej osoby ktora niejedno dziecko i niejedna chorobe widziala

prazynki z lidla mnie zabiły
A no głupota ma się do tego jak najbardziej, bo np moja sąsiadka swojego 9-miesięcznego synka dokarmiała prażynkami z lidla...

Jeśli chodzi o moją pediatrę to z tego co widzę nie muszę jej pytać jak karmić Małego, bo ona zawsze podchodzi do plakatu ze schematem żywienia, pyta w jakim dokładnie wieku jest Dominik i mówi, że tak to już można. Poza tym nie oczekuję, że ktoś będzie mi ciągle mówił jak mam postępować. W końcu to ja jestem matką i znam moje dziecko najlepiej :)

I proszę nie odbierać tego jako jakiś zarzutów wobec kogokolwiek. Po prostu takie jest moje zdanie (które chyba mam prawo wyrazić) i wcale nie oczekuję, że wszyscy będą je podzielać i że muszą się do niego stosować :) Każda z nas robi to co uważa za słuszne :)

My jesteśmy już po szczepieniu. Mały jest zdrowy i waży 9410g. Kolejne szczepienie mamy na roczek. Lekarka zabroniła nam wychodzić teraz na spacery do czasu aż temperatura nie będzie niższa niż -5 stopni.
Jeśli chodzi o fotelik, to się jej podpytałam i stwierdziła (tak jak przypuszczałam), że trzeba poczekać aż dziecko samo będzie siedziało z prostymi plecami (czyli u nas można by już).
Ale wiadomo każdy lekarz jest inny i co innego będzie radził.

Wczoraj w końcu Dominik nauczył się raczkować (trochę czasu mu zajęło nauczenie się przekładania rączek), ale jest po prostu pocieszny. Również wczoraj Tatuś zaliczył pawika na czółko, kiedy Dominik 'udawał' samolocik :)))
Jumelka a co ma głupota czy jej brak do żywienia dziecka ?
matczyna intuicja owszem podpowie mi czy Marek woli marchewkę czy jabłko, ale nie podpowie mi np. kiedy i w jakich ilościach wprowadzać dziecku gluten ( a jest na ten temat kilka teorii ) nie podpowie mi też czy po 6 miesiącu stosować mleko początkowe czy może już następne,
czy dalej podawać witaminy czy nie...
chyba lepiej zapytać o to lekarza, który zna moje dziecko od urodzenia, obserwuje jak rośnie, jak przybiera na wadze itd. niż szukać porad w necie, radząc się na forum lub co gorsza eksperymentować na dziecku :)
gratulacje wszystkim zazębionym;)

Nina dziś mnie ugryzła w nasadę paznokcia tymi perełkami, myślałam że orła wywine;) jak żyletki!
ale tatusia za to ugryzła w nos, aż mu łzy w oczach stanęły. No i chyba idą następne bo trze poliki, nie chce jeść, strasznie wszystko gryzie i tak marudkowała, że na noc dostała nurofen w czopku (drugi raz w życiu dopiero) bo widać było że ją boli. Jak tylko zaczął działać to padła i śpi.
No proszę...
A może faktycznie chodzi o poradnię, a w ramach jednej lekarza można zmieniać co pół roku?
My też zrobiłyśmy zapas pieluszek :-)

Dzisiaj mieliśmy gości i pozowliłam sobie nawet na kieliszek wina, ale smakowało ;-) staram się przyzyczaić małą do butelki, abym czasem miała chwilę dla siebie ;-) ale nie pasuje jej to zbytnio, nie ma jak cycus.
wlasnie to samo chcialam napisac - dopiero za trzecia zmiane lekarza (nie, nie lekarza - poradni) w ciagu 6 miesiecy jest kara
do tego limitu mozesz zmieniac bezkarnie

a my uruchomilismy dzisiaj moje autko
grzecznie nas zawiozlo po pieluszki w promocji
zakupilismy 5 jumbopakow :D
Martek dziecko ma prawo mieć zmienić 2 razy w ciągu pół roku poradnię. Także spokojnie mozesz zmieniać. Tak samo jak dziecko ma prawo mieć dwie poradnie jednocześnie. Wiem bo w Liceum byłam w Internacie poza moim województwem i należałam do dwóch jednocześnie.
Martek nie łam sie my jutro oddajemy auto do zamontowania gazu-3 tysie;/ ale stary sprzedajemy tez jutro za cale 1500zl;P ale zawsze to jakis grosz.

Mloda katarek i kaszel(brzydki) jak do jutra nie bedzie poprawy to zasuwam d lekarza bo boje sie o oskrzela. Siedzimy w domku z racji tego i grzejemy dupki;)

Z gondoli wyjelam poduszke , ulozylam iinaczej spiworek i jeszcze bedziemy jedzily, troszke luzniej sie zrobilo wiec moze te mrozy przekulamy sie w gondoli
Ale fajny Dominik, a jaki duży! :)

U nas dalej pusto w szczęce :) A wypatruję już codziennie pierwszego zębola.

Mieliśmy dziś przygody z samochodem, trochę się mężowi rozkaszanił na drodze. Przy tej okazji wyciągałam teczkę z dokumentami samochodu i okazało się że druga rata ubezpieczenia była do 16 stycznia, a ja bym w nieświadomości żyła jeszcze miesiąc, bo myslałam że do lutego. I tysiączek poszedł :(

Larisa, chciałam zmienić pediatrę, ale dowiedziałam się w rejestracji że po pół roku dopiero można, i w ogóle nie częściej niż co pół roku można zmieniać lekarza, bo inaczej NFZ dowala kary pieniężne. Hehe. Czyli jak mi lekarz nie odpowiada to zmienić go nie mogę bo dostanę karę :)) Polska...

A jeszcze mi się przypomniało... marchewka u nas świetnie schodzi płynem do naczyć, tzn ludwikiem miętowym akurat. Od razu po zabrudzeniu zapieram płynem i zimną wodą a potem normalnie do pralki. Tylko żeby mi się tak chciało po każdej plamie...
Młoda dziś znów zjadła zupkę z cielęcinką, wciąga aż jej się uszy trzęsą, jeszcze niczego nie jadła z taką radochą. Rośnie nam nieodrodna córcia mięsożernego ojca :))
duzy i fajnie siedzi :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry