Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie i maluszki 2011 część 37

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-i-maluszki-2011-czesc-36-t307990,1,160.html

17.10.2011 - Lewcia - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA 1600 g - CC
23.10.2011 - kamilka85 - Szpital Zaspa - CÓRECZKA Zuzanna 3280 g, 56 cm - SN
25.10.2011 - biedronka24 - Poród domowy - SYNEK Oliver 3364 g - SN
28.10.2011 - paola89 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Lenka 2340 g, 43 cm - SN

2.11.2011 - Fiffi - Szpital Puck - SYNEK Bartek 3620 g, 56 cm - SN
2.11.2011 - Sylwia - Szpital Wojewódzki - CÓRECZKA Olga 3880 g, 54 cm - SN
3.11.2011 - Basieniak - Coombe Women's Hospital - CÓRECZKA Weronika 3420 g, 52 cm - SN
7.11.2011 - MamaMikołaja - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Helenka 3380 g, 55 cm - CC
8.11.2011 - 3oko - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Emilka 3500 g, 52 cm - SN
9.11.2011 - Lysmonka - Szpital Wejherowo - SYNEK Julian 2530 g, 51 cm - SN
11.11.2011 - kasiaka - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Oleńka 3270 g, 53 cm - SN
11.11.2011 - ramona178 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Anastazja 3620 g, 51 cm - SN
16.11.2011 - agusias81- Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 4600 g, 57 cm - SN
17.11.2011 - AGA111 - Szpital Woj. Elbląg - SYNEK Hubert 3810 g, 54 cm - CC
17.11.2011 - estopka - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Joanna 3100 g, 54 cm - SN
19.11.2011 - jodan - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Natalia 3500 g, 52 cm - CC
23.11.2011 - ola_86_22 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Lenka, 3940g, 54cm - SN
25.11.2011 - Olcia529 - Szpital Kliniczna - SYNEK Bartuś 2650 g, 50 cm - CC
27.11.2011 - carlar - Szpital Redłowo - SYNEK Jaś 3170 g, 57 cm - SN

2.12.2012 - aglow - Szpital Redłowo - SYNEK Antek 3300 g, 54 cm - SN
2.12.2012 - winogrona7 - Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 3200 g, 58 cm - CC
3.12.2011 - kati:) - National Maternity Hospital - CÓRECZKA Natalia 2790 g - SN
4.12.2011 - aniol184 - Szpital Zaspa - CÓRECZKA Amelka 3700 g, 57 cm - SN
5.12.2011 - mrenda - Szpital Zaspa - SYNEK Mikołaj 3410 g, 57 cm - SN
7.12.2011 - gosia24 - Szpital Wejherowo - SYNEK Sebastian 3390 g, 55 cm - SN
15.12.2011 - Kejtig - CÓRECZKA Nikola 3260 g - CC
19.12.2011 - zanetucha83 - Szpital Lębork - SYNEK Kacper 3700 g, 57 cm - CC
28.12.2011 - ania13 - Szpital Kliniczna - SYNEK Aleksander 4140 g, 59 cm - SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam się w nowym wątku - już tak prawie wiosennie ;)
witam w nowym wątku.
my planujemy przejść na spacerówkę pod koniec kwietnia, bo nie chce nam się na chrzest telepać z gondolą. my dziś tez 2godzinny spacer i jeszcze z koleżanką i jej ponad dwu letnim synkiem. no i on w swoja stronę, moja starsza w swoją, a nie nie wiedzialysmy które gonić:). ach te dwulatki:)
Cześć i czołem :)

Zostałam wykluczona z listy urodzeniowej za nieodzywamie się, więc chyba poproszę o przywrócenie :)

8.12.2011 - Modzelka - Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 3600 g, 55 cm - SN

Basieniak, pamiętam jeszcze ból noszenia Pawła na rękach i pchania wózka przed sobą. W innym razie darł się tak, jakbym go co najmniej we wrzącej wodzie woziła. Wtedy jeszcze broniłam się przed spacerówką, bo nie wolno za wcześnie i takie tam. Dziś już wiem, że nie będę się wygłupiać. W końcu spacerówka się rozkłada. Niby nie do końca, ale w domu na leżaczku siedzi, a ten też nie jest całkiem płasko. Głupia byłam, bo się bałam tego, co inni powiedzą ;)

Adaś dzisiaj zaskoczył mnie po raz drugi. Codziennie budzi sie po południu przed 17:00 i po 19:00 już odpada. A dzisiaj zasnął po 21:00. Czyżby jakiś skok rozwojowy? Najpierw ten spacer, teraz długie czuwanie...
co za durne forum - Modzelka przepraszam, ale dziś już nie dodam Ciebie do listy, bo powtarzanie wypowiedzi!!!!!!!!!!!!!
No i przepraszam za tą sytuację, ale jeszcze sprawdzałam czy to ostatnia aktualne lista i wyszło mi, że tak:/ jutro to zmienię i już zapamiętam, a jakby mieli wykluczać z listy za nieodzywanie się to jako jedna z pierwszych bym poleciała:D

no właśnie też porównałam bujaczka do spacerówki - jak wrócimy z Polski to chyba wymienię gondolę na spacerówkę, będzie akurat :)

właśnie uspałam małą, ale co się przy tym namruczała to szok:D
mam jeszcze pytanie o ten gluten - planuję podać małej jako łyżeczkę kaszy mannej i teraz jak długo podawać?? cały czas, codziennie po łyżeczce? czy tylko jakiś czas? a może co kilka dni? nawet nie mam czasu, aby o tym poczytać więc najpierw liczę na Was:)

no i czy powinnam skonsultować podanie glutenu z lekarzem czy samą mogę zdecydować o tym?
Witam w nowym wątku! mój maluszek już od 6:00 chcę się bawić więc ja na wpół przytomna zabawiam naszego śmieszka!gada jak najęty i śmieję się do wszystkich i też się mocno ślini i nie chcę za nic smoka ani TT ani Aventu już wszystkiego próbowałam i tak się krzywi wypluwa i wrzeszczy nie da się oszukać cycek to cycek dziewczyny po jakim czasie podać czopka jak nie robi kupki bo u nas cisza od niedzieli :-( pozdrawiamy czesnym rankiem :-)
Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-i-maluszki-2011-czesc-36-t307990,1,160.html

17.10.2011 - Lewcia - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA 1600 g - CC
23.10.2011 - kamilka85 - Szpital Zaspa - CÓRECZKA Zuzanna 3280 g, 56 cm - SN
25.10.2011 - biedronka24 - Poród domowy - SYNEK Oliver 3364 g - SN
28.10.2011 - paola89 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Lenka 2340 g, 43 cm - SN

2.11.2011 - Fiffi - Szpital Puck - SYNEK Bartek 3620 g, 56 cm - SN
2.11.2011 - Sylwia - Szpital Wojewódzki - CÓRECZKA Olga 3880 g, 54 cm - SN
3.11.2011 - Basieniak - Coombe Women's Hospital - CÓRECZKA Weronika 3420 g, 52 cm - SN
7.11.2011 - MamaMikołaja - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Helenka 3380 g, 55 cm - CC
8.11.2011 - 3oko - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Emilka 3500 g, 52 cm - SN
9.11.2011 - Lysmonka - Szpital Wejherowo - SYNEK Julian 2530 g, 51 cm - SN
11.11.2011 - kasiaka - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Oleńka 3270 g, 53 cm - SN
11.11.2011 - ramona178 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Anastazja 3620 g, 51 cm - SN
16.11.2011 - agusias81- Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 4600 g, 57 cm - SN
17.11.2011 - AGA111 - Szpital Woj. Elbląg - SYNEK Hubert 3810 g, 54 cm - CC
17.11.2011 - estopka - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Joanna 3100 g, 54 cm - SN
19.11.2011 - jodan - Szpital Redłowo - CÓRECZKA Natalia 3500 g, 52 cm - CC
23.11.2011 - ola_86_22 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Lenka, 3940g, 54cm - SN
25.11.2011 - Olcia529 - Szpital Kliniczna - SYNEK Bartuś 2650 g, 50 cm - CC
27.11.2011 - carlar - Szpital Redłowo - SYNEK Jaś 3170 g, 57 cm - SN

2.12.2012 - aglow - Szpital Redłowo - SYNEK Antek 3300 g, 54 cm - SN
2.12.2012 - winogrona7 - Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 3200 g, 58 cm - CC
3.12.2011 - kati:) - National Maternity Hospital - CÓRECZKA Natalia 2790 g - SN
4.12.2011 - aniol184 - Szpital Zaspa - CÓRECZKA Amelka 3700 g, 57 cm - SN
5.12.2011 - mrenda - Szpital Zaspa - SYNEK Mikołaj 3410 g, 57 cm - SN
7.12.2011 - gosia24 - Szpital Wejherowo - SYNEK Sebastian 3390 g, 55 cm - SN
8.12.2011 - Modzelka - Szpital Redłowo - SYNEK Adaś 3600 g, 55 cm - SN
15.12.2011 - Kejtig - CÓRECZKA Nikola 3260 g - CC
19.12.2011 - zanetucha83 - Szpital Lębork - SYNEK Kacper 3700 g, 57 cm - CC
28.12.2011 - ania13 - Szpital Kliniczna - SYNEK Aleksander 4140 g, 59 cm - SN
Witajcie!
A my dzis nie spimy juz od 5:/ Maly obudzil sie na butle i nie chcial juz zasnac tylko gadanie mu sie wlaczylo... Jezu ale bylam wsciekla! Myslalam, ze jeszcze pospimy do tej 7 a tu lipa.. A ja jeszcze przeziebiona wiec najchetniej w ogole bym sie z lozka nie ruszala. Nie wiem co sie stalo Adasiowi, ze tak wczesne wstal. Chyba nie dam mu za duzo spac w dzien dzisiaj bo boje sie, ze to mu wejdzie w nawyk takie wczesne wstawanie. Macie jakies skuteczne sposoby na przetyrzymanie malucha?? A w ogole jak myslicie jak to bedzie ze snem naszych pociech jak zacznie sie robic szybko jasno i pozno ciemno? Mam nadzieje, ze beda chcialy zasypiac i wstawac o normalnej porze a nie kolo 4!!:)
Na katar dla nas polecam Acatar Fast - rewelacyjny! Woda morska z olejkami. Udraznia nos i dziala szybko. Mozna stosowac tak dlugo jak potrzeba. Co najwazniejsze na ulotce napisane jest ze mozna stosowc w ciazy i podczas karmienia piersia:)
Czesc dziewczyny.
Oliver jezdzi juz w spacerowce od tygodnia i jest baaardzo zadowolony :).
dziewczyny a nie macie w gondolach podnoszonego zagłówka?
mi wczoraj mały zrobił aferę w sklepie, co prawda sam zagłówek podnosi się dosyć wysoko jeśli oprzeć go o tą podpórkę ale po prostu coś tam mu wrzuciłam pod spód żeby miał wyżej jak w bujaczku i już był zadowolony że nie leży całkiem na płasko :)
Hihi, Basieniak, z tym wykluczaniem, to jest tak: przeglądając Wasze wątki, w których mnie nie było, wyczytałam, że te mamy, które są na liście, a się nie odzywają, nazwałyście "mamusiami duszkami" i wymazałyście je, żeby nie zajmowały miejsca. No i załapałam się na duszka. Ale spoko, nie mam do Was żalu, sama sobie pościliłam :) Dlatego teraz proszę o przywrócenie :)

Winogrona, w tym wózku nie mam podnoszonego zagłówka, ale rzeczywiście warto pomyśleć, żeby włożyć coś pod materacyk. U Pawła w wózku miałam podnoszony, ale mimo wszystko małemu to nie pasowało. Tak jakby gondola mu nie pasowała, bo spacerówkę zaakceptował od razu.
Z tym glutenem to kompletnie się nie znam, bo przyznam bez bicia, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Znslałam na innym forum przepis na jego wprowadzenie:

Ekspozycja na gluten powinna byc robiona w ten sposób,że początkowo gotuje się 2-3 g kaszki manny (ok.pół łyżeczki) na wodzie i dodaje np. do obiadku, deserku czy mleka. W 7 i 8 mcu stopniowo zwiększamy ilość glutenu, żeby dojść do 6 g pod koniec 8-go m-ca. Oczywiście robimy to codziennie :).

Podobno zamiast gotować zwykłą kaszę, można dać gotową dla niemowląt, Bobowity np.
Gosia i co tam maluch zrobił kupkę?Powiem Ci, że ja też miałam z tym problemy i jak pediatra usłyszała, że moja Oleńka 5 dni kupki nie robi to sie za głowę złapała i kazała mi podawać herbatkę. Troche to trwalo zanim mała się przekonała ale teraz najbardziej lubi HIPP UŁATWIAJĄCA TRAWIENIE. Od tej pory kupka jest codziennie. Ja bym już dziś proponowała zapodać pół czopka skoro od niedzieli nie ma kupki.Pewnie puszcza bączki śmierdzące:):):)

Ja mam wózek Jedo Fynn 4 Ds i jeszcze na długo starczy mi gondolka.Tylko zagłówek podniosłam wyżej i mała zachwycona na spacerkach.Tak patrząc jak moja rosnie to my w spacerówkę wejdziemy na lato.Akurat jak mała zacznie sama siadać
No nie zrobił teraz odsypia bo o 6:00 już miała czas na zabawę próbuję podawać mu herbatkę ale to jest masakra on ją pluję nie chcę już butelką łyżeczką i troszkę zawsze wypije ale więcej wypluje jak karmie piersią kazali mi jeść jabłka gruszki buraki i też piję herbatki ziołowe ale jak dziś nie będzie to podaję czopka jak się obudzi dostanie cycusia i wyjdziemy na chwilę na spacerek choć w porównaniu z wczorajszą piękną wiosenną pogodą dziś lipa :-(
Kasiaka ta Twoja lekarka chyba troche przesadza z tym lapaniem sie za glowe, bo kupy nie ma 5 dni:) Gdybym ja nie trafila na obecna pania doktor, ktora uwolnila mnie od mysli, ze to jest od razu cos niedobrego, to pewnie do dzis bym sie umartwiala, ze dziecko robi kupke raz na tydzien. Wiadomo, jak dziecko sie meczy, boli je brzuszek to inna kwestia. Zapytaj sie jej z czystej ciekawosci na nastepnej wizycie, czy slyszala cos na temat wchlanialnosci pokarmu przez dziecko i jaki to ma wplyw na czestotliwosc wyprozniania sie.
Dziewczyny! Ile razy jedza Wasze dzieciaczki w ciagu doby? Jestem ciekawa. Napiszcie tez prosze czy dajecie mleko maluchom przed kapiela czy po? Pytam bo mam problem z ustawieniem karmienia mojego Adasia. On w ciagu dnia spi tak roznie ze nie ma stalych por jedzenia. I np. budzi sie o 15 - zje i potem najlepiej by bylo gdyby do 18 - czy;li do kapieli wytrzymal bez jedzenia. Niestety ciezko go przetrzymac i najczesciej konczy sie afera. A jak mu podam choc troche mleka przed kapiela to sie wydziera, ze za malo. Po prostu juz nie wiem jak to wszytsko zgrac. Chcialabym zeby kapiel byla przyjemnoscia a tu jest jeden wielki nerw bo maly juz zmeczony i scisnieniowany na mleko!
agusia ja też byłam zdziwina,że ta pediatra tak się przestraszyła, że dziecko nie robiło kupki 5 dni. Ja się tym aż tak nie przejmowałam skoro małej nic nie było.Nie brnełam w dalszą rozmowę z nią.
Kupki nie było i podaliśmy czopka i powiem, że niewiem gdzie to zalegało ale było tego mega dużo a synuś nie był marudny brzuszek też go nie bolał ale jak się wypróżnił po czopku to była dopiero kupka więc agusia nie wyobrażam sobie, że jeszcze miałam bym czekać
Dziewczyny robcie jak chcecie. Ja tylko przekazuje co powiedziala pani doktor. Nie wypowiadala sie tez najlepiej o czopkach glicerynowych. Juz lepiej podac Viburcol jesli kupy nie ma 3-4 doby, bo nie jest inwazyjny i nie powoduje, ze dziecko sie przyzwyczaja do "pomocy".
Mi położna powiedziała, że są dzieci, które robią kupki codziennie i takie, które robią raz w tygodniu. I że jeśli to raz na tydzień powtarza się dość często, to warto się nad tym zastanowić, bo to nie do końca dobrze jest u tak malutkich dzieci. Ale jeśli normalnie robi często, a czasem zdarzy mu się dłuższa przerwa, to nic złego. Adaś czasem też potrafi nie robić przez 5 dni, a potem trzaśnie kupsko wielkości pałacu kultury :) A w następnym tygodniu czyści jelitka i leci po trochę codziennie :)

Agusia, mój Adaś powoli stabilizuje się w godzinach karmienia i wychodzi mu to m/w o 6:00, 9:00, 12:00, 14:30, 17:00. Kąpiel mamy codziennie o 18:30 a po kąpieli dopełniamy się mlekiem do końca i śpi. W nocy budzi się o 23:00, 2:00, i czasem o 4:00.

Kiedyś karmiłam go przed kąpielą i po kąpieli dopełniałam, ale ulewał mi strasznie, więc przestałam
Modzelka tak jak obiecałam to dodałam i będę pilnować przy kolejnym wątku:) no i już nikogo z wątku nie wykluczymy;)

muszę ogarnąć ten gluten, bo głupieje - ale dzięki za info - kumpela jeszcze podpyta lekarza i będziemy działać:)

Ja z moją małą wstajemy między 10 a 12:)))) a zasypia przeważnie około 22 więc narzekać nie możemy:D

ja karmię małą tak niecałą godzinę przed kąpielą, bo jak głodna to afera jak cholera jest hahaha

podniosę w gondoli tą podpórkę, ale od kwietnia już na spacerówkę przejdę, u nas już bardzo wiosennie więc super będzie:)
no i nasza śpi w podobnych porach i również tak je:)
Dziewczyny mój Julek dostał temperatury po szczepieniu. Ma 38.5 C i jest rozpalony. Daliśmy mu czopek na zbicie i zrobiliśmy mu okłady na czoło. Co jaki czas można podawać czopki jeżeli by się temp utrzymywała? I co mogę jeszcze zrobić żeby tą temp zbić? Jestem przerażona bo to było nasze pierwsze szczepienie...
Dziewczyny, tak się ostatnio z Fiffi zastanawiałyśmy. wiecie może co się dzieje z Mamą Mikołaja? bo zaczęłyśmy się martwić. mamo Mikołaja-odezwij się:)
Ja u starszej córki jakoś specjalnie w gluten się nie wczuwałam. wiem, że pewnie nie jest to dobre podejście, ale ja jestem za bardzo chaotyczna, żeby pilnować się książkowych metod, niestety. ale generalnie ten mój chaos jakoś jej nie zaszkodził-zdrowa jak ryba:)
Basieniak, ślicznie dziękuję :)
Właśnie, Ty chyba mieszkasz na wyspach, prawda? Czy u Was też już jest wiosennie? Am kolegę w Londynie, mówił mi wczoraj, że w cuągu dnia mają juź 16 stopni, tylko pozazdrościć :)

Lymonka, ponoć temperatura po szczepieniu powinna ustąpić po 2-3 dniach. Najgorzej, że idzie weekend. Może na wszelki wypadek zadzwoń do przychodni i zapytaj się, co masz zrobić. Pielęgniarka powinna Ci powiedzieć. A czopki możesz podawać tak często, jak jest napisane na ulotce.

No właśnie, ciekawe co tam u MamyMikołaja.....
cześć dziewczyny!!!
Melduję się po dłuższej nieobecności: urodziny, nauka, egzaminy, wyjazd na uczelnię, wszystko to sprawiło, że nie miałam czasu nawet was regularnie czytać, nie mówiąc o pisaniu. U nas jest ok, misia śpi pięknie, każdej nocy przesypia 6-8 godzin. Jeszcze ją męczą kolki, ale jakoś dajemy radę. Z kupkami różnie to bywa, czasem podaję jej czopek glicerynowy, jak już nie mam pomysłu jak jej pomóc a ona drze się w niebogłosy.

Sylwia, dzięki za informacje o chuście. Jeszcze nie kupiłam sobie żadnej, jutro idę na spotkanie KK do Pana Dinka. Czy ktoś się jeszcze wybiera?? Olcia, może Ty?? mieszkasz niedaleko. fajnie będzie się spotkać.

pozdrawiam ciepło
my dziś po szczepieniu :)
mały trochę popłakał ale jest pogodniejszy niż ostatnio :)
i 2 razy pod rząd obrócił się dziś z brzuszka na plecy :D w końcu :)
waży już 5,8 kg a pani dr powiedziała że to okaz zdrowia =D

u nas z porami jedzenia spania i spacerowania chaos, także nic nie doradzę ;)
Lysmonka ja mam calpol syrop i można co 4-6 godzin podawać, z czopkami nie wiem

no i trzeba dopajać...mnie szczepienie czeka 7.03 - już się boję
u nas cieplutko, ale ze słońcem nie ciekawie, ale każdego dnia coraz więcej - dużo pączków na drzewach, żonkile i w ogóle super:D

no i dobrze, że ciepło, bo dziś małą ze spaceru musiałam znów nieść, ale na szczęście miałam nosidełko - mała nawet jak podniosłam w gondoli to oparcie to i tak leżeć nie chce

ja mam dość - z teściową mamy taką wojnę, że na chrzciny już tam nie chce jechać - baba ma urojenia, moja mama się też już wściekła i też nie chce tam jechać, a zdecydowaliśmy się, że w stronach męża ze względu na babcie jego - a teraz chrzciny to mogą być wielką porażką
U nas dziś piękne słoneczko ale wiatr dość zimny pojechaliśmy na spacerek do lasu z mężusiem bo wolne miał super spacerek ponad 2h a mały spał jeszcze po spacerze ponad 1h tak dotleniony :-) my nie mamy problemów ze spacerkami młody nadal jak tylko do gondoli włożony zasypia a śmieszek taki do wszystkich się cieszy a babcie wniebowzięte bo wnuczek się śmieję i gaworzy w głos właśnie słuchamy piosenek na RMF baby fajna stacja
no u nas było dobrze ze spacerkami, a teraz beznadzieja, wszędzie z nosidełkiem muszę chodzić:)
Basieniak, nie zazdroszczę sytuacji z teściową. Może moglibyście jeszcze zmienić miejsce i zrobić u siebie ? Moja kuzynka tak zrobiła, zaprosiła tylko rodziców chrzestnych, żeby się żadna z rodzin nie obraziła i już. Będziesz miała teściową z głowy, a Twoi rodzice może zrozumieją, skoro sami widzą, co się dzieje...

My też dzisiaj długaśny spacerek zaliczyliśmy. Przezornie skierowałam się od razu do lasu, żeby mały jak najszybciej przestał płakać i oczywiście ekspresowo zasnął, dzięki temu miałam spokój. Po spacerze też jeszcze 1,5 h przespał, więc superancko :)
I nici z jutrzejszego spotkania Klubu Kangura :( A tak się cieszyłam, że poćwiczę wiązanie chusty.... Oj szkoda, szkoda.
estopka dlaczego nici ??

Modzelka no właśnie chrzciny są w jego stronach rodzinnych ze względu na babcie mojego męża - jedna ma ponad 90 lat i może pierwszy i ostatni raz zobaczy swoją prawnuczkę, bo my na zielonej wyspie i raczej w najbliższym czasie nie zamierzamy lecieć do Polski, a przynajmniej w tamte strony. Dziś gadaliśmy z babcią czyli matką mojej teściowej i ona do nas miło, odlicza czas do naszego przyjazdu więc ze względu na nie muszę tam jechać i spędzić z nimi chociaż jedną imprezę, a są to właśnie chrzciny. Teściowie są po rozwodzie, ale teść trzyma naszą stronę więc jedynie teściowa i jej siostra mogą się burzyć...mąż zapewnił mnie, że jak tylko zacznie się mnie czepiać lub inne jazdy to ją usadzi, moja mama powiedziała, że również siedzieć cicho nie będzie...więc jak mam takie zaplecze to dam radę:D ale przykra jest ta baba, że szok - cieszę się, że jej wszystko powiedziałam (wykrzyczałam) co mi leżało na sercu:)
Szkoda, że przy takiej okazji będziecie mieli kwasy. Może do tego czasu teściowa odpuści. A jak nie.... Mój kuzyn kiedyś powiedział: do teściowej trzeba mieć twardą d.... :)
Witam się słonecznie!

Basieniak współczuję teściowej:)
My wczoraj po bulwarze śmigaliśmy ale wiało strasznie. Dziś też ruszamy na wojaże. Jaś nie śpi już w aucie, na spacerze dopiero po dłuższej chwili zasypia ale na chwilę:/ \my też mo szczepieniu, mały waży 6 kg:)

Może ktoś chce skorzystać:) http://dziecko.trojmiasto.pl/Pierwszy-marcowy-weekend-tanie-zakupy-magia-i-warsztaty-chustowe-n56059.html zastanawiam się czy nie pójść na zakupy po ciuszki:)

\pozdrawiam
witajcie. My dziś po 2 h spacerku bo sprzątałyśmy na budowie naszego domku:) Mała szczepienia dobrze znosiła ale mi doświadczone mamy polecały Nurofen również na bolące dziąsełka przy ząbkowaniu żeby posmarować.
Malutka w nocy raz się budzi na jedzenie bo mam wieczorem o 20 mało pokarmu więc o 2-3 w nocy znowu ją karmię i śpi do rana.
Od 2 dni daje jej jabuszko ze słoiczka i krzywi się strasznie ale zjada:)
Anioł, dzisiejsze zajęcia zostały odwołane. Sorry, że dopiero teraz odpisuję, mam nadzieję że się jednak nie wybrałaś do Dinka.
Tak czytam i czytam i popadam w niepokój!

Moje dziecko budzi się często w nocy na jedzenie.
Wasze dzieciaczki to śpią lub budzą się raz a mój ma taki schemat:

zasypia o 20
wstaje 23-24 -pierwszy raz
potem 2.30
potem 4.30
i pobudka na calego o 6.30

Jak na ukonczone 3 ms to chyba za często się budzi co?
Poradźcie błagam, czy to normalne?

Ps.Tracy Hogg w jezyku niemowląt radzi, żeby brać śpiace dziecko i karmić przez sen wieczorem, żeby spało długo w nocy.
Czy jeśli moje dziecko zasneło o 20 to brac go i budzic na karmienie o 22.30 kiedy ja kłade sie spac?

Zwariowac mozna...
Aglow ja od niedawna właśnie tak robię Jasiek też się budził często. Karmię go o 23 przez sen i dalej śpi. Budził się pare dni ok 2 ale dawałam smoka i teraz już przestał. Niestety o 4 muszę go już nakarmić ale choć trochę mogę sobie pospać jednym ciągiem:))
Carlar - czyli radzisz, żeby wyciagnąc z łóżeczka i nakarmić...a nie rozbudzi się na dobre?

Ps. a o 2 w nocy smoczek naprawdę starcza?

Chyba spróbuję tej metody, ale mam cykora:)
Witajcie

Nareszcie wiosna:D
U mnie wczoraj było domowe gootwanie z Winiary-wkrótce wstawie opis i zdjęcia na bloga.Tylko się nie zdziwcie bo ja bardzo zmęczona na fotkach jestem:/
Jutro moja córka ma 6lat w sobote impreza księżniczkowa:)
Bartuś w piątek miał szczepianie i jeden dzień strsznei marudził i chyba miał lekką gorączkę.Waży 6kg i jest na etapie 6 miesiecznego dziecka,bo sam już się przewraca,siedzi też jak mu pozwolę:)Pani doktor go pochwaliła,ładnie głowę trzyma.Silny chłopak,ale zasypia bardzo pózno bo około 1weszej i spi do rana:)

Basieniak=badz spokojna wszystko się ułoży:)ja też nie mam lekko z rodzinką męża

Calar-kiedy spotkamy się z jodan na spacerek i kawkę?
Pozdrawiam słonecznie pa pa
Moj Oliver tez wyglada na 6-sciomiesieczne dziecko. A wczoraj nawet kobieta zapytala czy ma 7 miesiecy :/. Od ponad miesiaca przewraca sie z brzuszka na plecki i odwrotnie, siedziec, to tez juz prawie siedzi.
Kilka dni temu dalam mu pierwszy pokarm - jabluszko. Kwasil sie strasznie hehe.
Musze sie Wam wyzalic...rozstajemy sie z mezem. Juz nie daje rady. Od jakiegos czasu wyrzucam go z mieszkania, ale dalej siedzi, bo nie ma dokad pojsc, ale wczoraj powiedzial, ze jutro sie wyprowadzi...zobaczymy. Mam nadzieje, ze to zrobi, bo juz nie moge na niego patrzec :(.
Biedronka, strasznie mi przykro.... Tzn, przykro, że się nie ułożyło.
Najważniejsze, żebyś odzyskała spokój i ułożyła sobie życie od nowa. Życzę szczęścia :)

Dziewczynki, wiecie może gdzie w Trójmieście można kupić naprawdę dobre poduszki puchowe? Moje mają ponad 10 lat i są, krótko mówiąc, wstrętne. Kiedyś był sklep "Polskie Pierze I Puch" W CH Osowa, ale ponoć już go nie ma. Może są gdzieś sklepy w Gdańsku? Kupować w Jysku trochę się boję, bo kupiliśmy tam kiedyś ręczniki, które były tak zakurzone, że brydziły ręce, dlatego boję się, jakie tam są poduszki....
Biedronko nie wiem co powiedzieć ... bardzo mi przykro :( mam nadzieję, ze z mężem czy bez niego będziesz szczęsliwa nie tylko jako mama ale i jako kobieta.

Aglow mój Hubcio identycznie budzi sie w nocy na karmienie. Pory budzeń zmienia sobie co jakis czas, więc nie martwię się, że jest to za często. Najwyrażniej obecnie tyle potrzebuje jeść. Za tydzień może zacząc przesypiać całe noce.
aglow moja mała też się budzi dokładnie o tych samych porach, plus minus pare minut :) marzy mi się aby przesypiała całe noce. mam nadzieje, że jak dostanie swoje pierwsze słoiczki to będzie lepiej ze spaniem.

Dziewczyny dalam dzisiaj pierwszy raz malemu wode w butelce i ...porazka :(. Nie umie z butelki pic. Gryzl smoka i sie cieszyl :(.
Oj bede miala z nim problemy. Smoczka nie chce, z butli nie umie pic :(.
Mój jest chyba wielkim nocnym śpiochem bo jak zapadnie o 20:00 spać to pierwsze karmienie o 3-4:00 pózniej ok 6:00 i wtedy ok 8:00 więc ja się wysypiam maluszek zaskakuje nas na każdym kroku dziś od 6:00 do 8:00 sam bawił się w łóżeczku pozwolił się mamusi i tatusiowi wyspać w niedziele :-)
Ja też mam problem podania herbatki z butelki znalazłam mały podstęp przystawiam do cycka popiję jak przestanie podsuwam szybko butelkę i wtedy dopiero załapuję na 2 łyki i znowu pluję no i tak sporo podejść aż w końcu wypija :-)
Biedronka, współczuję. ale wierzę, że teraz może być już tylko łatwiej.
a my właśnie wróciliśmy od dziadków z Olsztyna-drugi urodziny mega udane:)
aglow, moja starsza córka tak miała ze snem i najbardziej nam pomogła własnie książka tracy hogg
a mój klops też już wygląda prawie na półroczne dziecko, a dziś leżąc na mnie prawie na płasko usiadła
Witam Was wszystkie :) ostatnio cierpię na brak czasu , powoli ogarniam poprzedni wątek.
Basieniak współczuję teściowej:(
mam problem z Lenką ponieważ nie akceptuje żadnej butelki tylko cyca, drze się biedak w niebogłosy:( Już próbowałam i różnych butelek i smoczków i nadal to samo brak możliwości nakarmienia dziecka z butli, a potrzebuję ją nauczyć bo na wekendy będzie zostawała albo z mężem albo babcią i chciałam ściągać pokarm i zostawiać aby podawali jej butlą, ale jak na razie jest to nie realne:( Próbowałam też podczas karmienia piersią jej butlę podsuwać ale też nie zdawało rezultatów:(
Rozmawiałam z pediatrą o wprowadzaniu nowych pokarmów to powiedziała że pomiędzy 4a 5 miesiącem zaczniemy powoli wprowadzać, heh mam nadzieję że z łyżeczki będzie łatwiej nauczyć niuńkę jeść niż z butli:(
Moja waga nadal stoi w miejscu, nie chce nić w dół spaść a co dziennie jesteśmy przynajmniej na 2 godzinnym spacerku, i nic to nie daje.Na dodatek strasznie zaczęły mi włosy wypadać czy któraś z Was też ma taką przypadłość jest na to jakiś specyfik żeby nie wypadały?
U nas po szczepieniu też wystąpiła temperatura 38 przez 2 dni ale później się unormowało :)
Jak byłyśmy na szczepieniu to Lenka miała 6 kg i 62 cm , też się rwie do siadania.Co do wózka też bym chciała zmienić na spacerówkę bo lżejsza zdecydowanie , ale poczekam aż zrobi się cieplej:)
Jak miałyśmy problem z kupkami to pomagało masowanie brzuszka w cieplejszej kąpieli oraz podawanie przegotowanej wody niuńce.
Co do karmienia to jak na razie cały czas córcia jest karmiona na żądanie , ale staram się ok godzinę przed kąpielą jej nie karmić , dopiero po.Kąpiemy o 19.30 zasypia ok 20.30-21 i śpi do 6 więc jak na razie jest naprawdę aniołkiem :)
Biedronka trzymam kciuki aby wszystko szybko się poukładało:)
Miłego wieczorka życzę .
Oby jutro było ładne słonko:)
Biedronko przykro mi i trzymam kciuki żebyś zaznała spokoju i szczęścia. Masz swoich dwóch kochanych chłopaków!

Aglow pare dni się budził o 2 i dawałam smoka. Wystarczało a teraz już śpi:) Niestety ok 4 albo 5 smok już nie wystarcza i muszę łobuza nakarmić:) Jasiek pił już z butelki ale dawno i muszę spróbować jak będzie teraz. Jak pisała Jodan to metoda z książki T. Hogg.

Fiffi wiosna się zbliża więc wpadnę w Wasze rejony:)
ehh przeziebienie mnie odpadło:/ Boli mnie gardło i mam mega katar...
Kurcze fajnie byłoby się kiedyś spotkać ze wszystkimi mamuśkami z forum:))

Dobrej nocki
ola-mi też włosy wypadają i to jest normalne, bo w ciąży praktycznie nie wypadają wogóle-hormony chyba, a teraz muszą to nadrobić
Witam sie poniedzialkowo!
Dziewczyny jestem zalamana. Moj maluszek od wczoraj chory! Zarazil sie ode mnie chyba, choc wydawalo mi sie ze robilam wszystko zeby do tego nie dopuscic (maska na twarzy non-stop, mycie rak itd). Od wczoraj ma taki katar, ze oddychac nie moze. Sciagam frida ale konca nie widac. Do tego kaszel w nocy taki wilgotny:( Zarejestrowalam sie do naszej przychodni ale tam to jest system "komuno-wroc" normalnie! Mam przyjsc na 14 i czekac z dzieckiem! Czyli rownie dobrze moge czekac i do 20 jak bedzie duzo ludzi... Masakra! Dlatego mam nadzieje, ze uda mi sie dzisiaj dodzwonic do naszej prywatnej pani doktor i umowic na wizyte. Wole isc do niej niz do tej rutyniarskiej lekarki, o ktorej wizyta trwa 5 minut:/
Witajcie
Agusia-lepiej idz z maluszkiem,mój synek miesiąc temu miał zapalenie gardła i pierwszy antybiotyk.Dziś młodsza ma katar i kaszel a starsza też nie lepiej.po południu tradycyjnie do lekarza:(
Martwię się o Bartka,ale co zrobię.

Biedronka-nie znam Twojej sytuacji,ale czasami złosc minie i jest ok.może warto dla synków byc razem,dzieci trasznie przeżywają takie sprawy.Ja często kłócę się z mężem i nie raz mam dosc,ale wiem,że dzieci go potrzebują i wszystko mozna sobie wyjaśnic,no chyba,ze to coś bardzo poważnego np.zdrada.Zyczę powodzenia :)

Powiem Wam,ze mi też wypadaja włosy jak owcy:D przejdzie potem nie ma co się martwic,oststnio jestem strasznie zmęczona:(wszystko robie sama,dzieci w nocy płaczą,cięzko jest z trójką dzieci.
Dobrze,że jest coraz cieplej.

Pozdrwiam Was serdecznie:)
Mi też wypadają włosy :/ ehh cera się pogorszyła. W ciąży było tak super hheh

Ja również prycham i kicham. Boję się, że Janek się zarazi:/
Aglow jak biorę Jaśka na karmienie o 23 to je w sumie prze sen. Czasem oko otworzy ale po zaraz zasypia. Też się bałam, że się obudzi.
Modzelka - sklep z kołdrami z puchu jest w Gdańsku na rogu Korzennej i Na Piaskach (okolice Irish Pubu), tam jest też punkt czyszczenia
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
http://cudaismakiregionu.blox.pl/2012/03/Home-cooking-z-Winiary-soser.html

Dziewczyny to moje domowe gotowanie:)
Miłego dnia
Dziewczyny - załamka

Nakarmilam mlodego o 23 wczoraj i myslalam ze pospi chociaz do 3...

A on wstawał o 1.30
3.00
0 4.30
o 5.30 pobudka

Ja chrzanie...nie wiem czemu on tak czesto ie budzi ostatnio w nocy!!!
Ratuuunkuuuu
Aglow-dokarm go,może jest głodny,a u Ciebie mleko tak szybko się nie prudukuje,albo daj smoczek może po po prostu chce sobie pomemlac piers:)i byc blisko mamy.
Moj Bartus jak od taty wypije butelkę to spi dłużej w nocy a na cycyku potrafi się obudzic czasami w nocy.
Sorki nie loguje się bo pedzę do szkoły po córkę:)pa
Dzięki dziewczyny:) Gadaliśmy ostatnio z babcią mojego i normalna rozmowa była więc tylko teściowej odwaliło choć starała się nam wmówić, że babcia uważa również jak ona - teraz jestem spokojniejsza, poza tym ze mną będzie moja rodzina więc dam radę;) a nocować u niej nie będę choć ona tego żąda - rozwala mnie taka postawa, ale co tam:)))

Biedronka współczuję:(((

Ja mojej od początku dawałam butle z moim pokarmem, na początku nie chciała, ale próbowałam codziennie i załapała - jak jedziemy na zakupy to zawsze mam pokarm ściągnięty do butli, aby nie zapomniała jak się pije:) no i na początku też gryzła tylko, ale załapała więc próbujcie i może się uda...

moja budzi się raz albo dwa w nocy więc nie wiem jak pomóc, bo ona sama tak sobie ustawiła - też próbowałam ją karmić na śpiąco, ale szybko dałam sobie spokój, bo żal mi jej było brać jak tak słodko spała

jeśli chodzi o wagę to schudłam szybko po porodzie, ale potem brzuszek trochę wyskoczył i jak staram się ograniczyć pokarm to mam w cyckach mniej więc olewam i jak przestanę karmić to wtedy się wezmę za siebie

z włosami u mnie ok, ale to jak mam wysuszone dłonie, skóra mi pęka to makabra, ale ponoć się to unormuje jak skończę karmić - ból czasami nie do zniesienia, a wyglądam szkoda mówić
no i nasza dziś postanowiła wstać o godz.8 i już o 10 padła, bo to nie jej czas:D:D:D
Basieniek głęboki wdech, wpadło jednym uchem wypadło drugim J nie ma innej rady J
Biedronka przykro mi L
Włosy mi jakoś strasznie nie wypadają, za to mam mega suche stopy L
Mały po tygodniu spania od 22 do 5 wrócił do nocnego jedzenia i ok. 2-3 znowu karmnie, a z butli czasem daję mu wodę czy herbatkę, jak gdzieś idziemy to moje mleko i je bez problemu J
Mi został 1kg do wagi sprzed ciąży, ale chciałabym zrzucić ze 4 J póki co ćwiczę w domciu to co na zajęciach poporodowych J

Po piątkowych szczepieniach małemu nic nie było J

Wczoraj mieliśmy chrzciny, narobiłam się niesamowicie ale wszystko wypadło dobrze J od latania spuchła mi znowu moja skręcona kostka, a wczoraj wieczorem mały dostał katar i kaszel L albo zraził się od teściowej albo w kościele go przewiało, ksiądz wody mu nie żałował (mały w ogóle nie płakał) a potem kazał lecieć mężowi z tą gołą głową na ołtarz i dziecko kościołowi przedstawiać...ide z nim zaraz do lekarza L

I faktycznie, mama mikołaja przepadła nam gdzieś...
hej,
fiffi, jak zawsze super gotowanie! wszystko wyglada niezwykle apetycznie, a sami kucharze, nawet ci najmlodsi, swietnie i bardzo profesjonalnie wygladaja :)
biedronka, moze to tylko chwilowy kryzys? moze po prostu na jakis czas zamieszkajcie osobno, taka rozlaka czesto dobrze robi, czlowiek nabiera dystansu i ma czas na przemyslenia. mnie by sie przydala taka rozlaka z mezem, moze przypomnialby sobie ze ma w domu nie tylko sluzaca i nianke, ale i kobiete, zone partnerke. moze sie jeszcze u was ulozy, dajcie sobie czasu...a jak nie to powodzenia, sily i nowego szczescia!
co do mojego malucha to wlasnie gada i gada do zabawek hehe. na noc zasypia ok 22, potem budzi sie ok 3 i 6-7. i drzemiemy jeszcze do 8-9. ale mam jeden problem z nim, od jakiegos czasu robi dziwne brazowo-zolte galaretowate, sluzowate kupy. nie wiem od czego, bo nie jem nic takiego, ani moja dieta sie nie zmienila od porodu, a kupy sie zmienily. i jak robil niedawno raz na tydzien tak teraz codziennie lub co drugi dzien i wlasnie takie galaretowate, ze az wyplywaja. zaden syn nie miewal takich dlatego mnie zastanawiaja. za tydzien ide na szczepienie to skonsultuje to z pediatra. i jest nadal na samym cycu. no i nie widac zeby go brzuch pobolewal, jest wesoly jak zawsze. nie wiem juz...

image
image
image
Te dania wyglądają apetycznie:)
Ale dziś ładna pogoda ,już niedługo będzie jeszcze cieplej już nie mogę się doczekać jak nie trzeba będzie tych wszystkich warstw ubierać:) Lenka tego bardzo nie lubi:(
Ja też mam suche dłonie i swędzą prze okrutnie, ale najgorsze jest wypadanie włosów bo wypadają dosłownie garściami i są wszędzie , drażni mnie to strasznie.
A co do teściów to prawda że trzeba 2 uszu używać wpuszczać wypuszczać nie analizować bo inaczej to czasem zwariować można :))
Z butlą będę próbowała, może bym spróbowała jakiś soczek jej podać to może by była chętna tego nowego smaku i by załapała- heh mam taką nadzieję:)

Życzę miłego dzionka:)
biedronka to przykre, wspolczuje:(

u nas pobudki tez sa czeste, jak dla mnie za czeste. Natalka budzi sie co 3 h a kladziemy ja o 20. Probujemy nauczyc ja butli ale narazie bezskutecznie:( jak macie jakies sprawdzone spodoby to napiszcie..

jestem troche zla na siebie bo my nosimy mala ciagle na pionowo, a podobno nie jest to wskazane w pierwszych 3 miesiacach:/ a na fasolke to byl krzyk..boje sie ze teraz bedzie miala jakies problemy z kregoslupem:(
myslalam zeby podac jej herbatke w butli, ale jakos nie jestem przekonana to tych herbatek dla niemowlat, wiec narazie walczymy z mlekiem..
W weekend mnie nie było więc musiałam nadrobić Wasze posty:)

Kati ja podaje herbatkę Hipp na lepsze trawienie.

Biedronka mam nadzieje, że wszystko może jeszcze da sie naprawić w Waszym związku. Warto walczyć ale muszą tego chcieć obie strony.

Basieniak ja też jeszcze przed chrztem ale nie mam takich przygód jak Ty ze swoja rodziną. My robimy chrzest 01.04.

Moja Ola wstaje 2x w ciągu nocy na karmienie.Z butelki pije herbatkę i od czasu do czasu moje ściągnięte mleczko. Mam butle TT i jestem bardzo zadowolona.
na szczęście problem jest tylko z teściową i ewentualnie z jej siostrą, reszta rodziny spoko więc jakoś damy radę, poza tym będzie też moja rodzina więc czuję, że mam plecy:)
niestety nie wszystko da się wpuścić i wypuścić - mąż ostatnio nie odebrał od niej telefonu, dzwoniła 4 razy - to napisała takiego sms'a, że szok - napisała, że nie da sobie odebrać naszych dzieci, bo to jej wnuki i nie zabronimy jej kontaktów z nimi - zbaraniałam, zaczynam się normalnie bać jej zachowania, już sama nie wiem do czego ona jest zdolna

Kati moja w życiu nie dała się na fasolkę, od razu wrzask:)

no i nasza też pije z butki TT, smoki od 0 do 3 - tak długo próbowałam dawać jej butlę, aż załapała - może dawaj jej jak jest głodna bardzo
Fifi -tylko, że ja sadzę, że jest najedzony, więc nie chce go dokarmiać bo na piersi ladnie przybiera i jest dużym silnym dzieciaczkiem.

Smoka próbowałam dawać mu jak sie obudzi i leży w łóżeczku, ale bierze do buzi ssie dwie sekundy i wypluwa....

Może faktycznie muszę zacząć wprowadzać sztuczne mleko? Skoro i tak za miesiąc bedę chciała odstawiać go od piersi bo wracam do pracy...

Nie wiem czemu się tak budzi. Choć mam podejrzenia, że chce sobie po prostu przy moikm cycku poleżeć, bo to karmienie trwa jakieś 7-10 min max i zasypia ładnie z powrotem.

Ehhh nie wiem już co mysleć.A wstawanie tyle razy meczące jak jasna d*pa

Jutro mamy szczepienie. Trzymajcie kciuki
Aglow trzymam za Was na szczepieniu, a Wy za nas w środę, boję się już od tygodnia tego szczepienia brrrrrrrr znów malutka będzie płakać, nie cierpię tego:/
kurcze Basieniak dobrze, że teściowa tak daleeko!

Aglow może popróbuj parę dni tak. U nas też to chwilę trwało:)
Ja chora i dziś 3 ci raz od urodzenia Jasiek dostał butelkę z moim mlekiem. Na szczęście nie było problemu ale on to wszystko wciąga:)

Mam 38,4 st i padam na cycki, z nosa mi się leje, chodzę w masce a Jasiek dziwnie na mnie patrzy:))
Witam się i ja, dawno nieobecna ---> brak czasu :)

Dzisiaj byłam z Bartusiem u lekarza rtehablitanta, który zalecił zajęcia fizjoterapii, Bartuś ma jakąś asymetrię --> lewa strona działa jest słabsza od prawej, jak pełza to skręca na lewo, leżąć na brzuszku też przewraca się na lewo bo nie potrafi się dobrze sztywno utrymać, tak więc czeka nas rehabilitacja, ale oczywiście terminy są za 2-3 miesiące, będe jutro dzwonić do sopotu bo tam podobno szybciej...spowodowane to najprawdopodobniej wczesniactwem , moim nadcisnieniem w ciązy . przyczyn moze byc wiele, mam byc dobrej mysli bo nie jest źle...zaczynam sie zastanawiac czy moj paraliz w ciąży i wszystkie zabiegi nie mają na to wplywu, ...:( ehhhh mój mały biedak :(
Dzień dobry wieczór :)

Olcia, spokojnie. Taka asymetria nie jest groźna, jeśli się ją leczy. Córeczka mojej koleżanki też urodziła się z asymetrią (koleżanka drobniutka, a córcia niczego sobie :)). Jeździły na rehabilitację raz w tygodniu przez parę miesięcy. Oprócz tego ćwiczyły w domu. Ćwiczenia bardzo fajne, taka zabawa z maluszkiem. Dziś po wadzie ani śladu :)

Sylwia, dzięki za info. W prawdzie tamte rejony W ogóle mi nie po drodze, ale może będzie okazja, żeby się tam wybrać.

Moje włosy w ciąży jakoś zgęstniały i teraz muszę je suszyć 2 razy dłużej. za to, jak widzę te zastępy siwków, to mnie rozpacz ogarnia. Na szczęście zapisałam sie do frycka za 2 tyg, znowu będę podobna do człowieka ;)

Mnie też łapało przeziębienie, ale piłam Prenalen i winko czosnkowe i mleko z miodem i jakoś dałam radę. Życzę zdrówka wszystkim smarkulom ;)
A mi od zimna wyskoczyła opryszczka :-( nie mogę całować mojego bąbelka jestem zrozpaczona mam nadzieję, że szybko zniknie co na opryszczkę dla karmiących może coś polecicie narazie smaruję pastą do zębów Mamusie które robiły chrzciny gdzie zamawialiście tort? my za miesiąc w święta robimy
Prenalen niestety pierwszy raz mi nie pomógł heh Masakra!
Wyglądam jak Rudolf!

Olcia na pewno szybko będzie poprawa.

My zamawialiśmy tort u Sowy.
carlar jaki smak mieliście od Sowy? jaki koszt takiego tortu?
Gosia ja najbardziej lubię cookies:) Torty są drogie ale nam chrzestny fundował bo kiedyś tam pracował. Nie wiem ile dokładnie płacił ale kiedys kupowałam i ok 70 zł płaciłam.

Sabinka też ma pyszne:)
Witam z wieczorka.
Temperatura po szczepieniu minęła po 2 dniach, ale było kiepsko. Mały budził się co 20 min z krzykiem. Rozpalony do 39 st C, czopki zbijały temp tylko do 37,5 st C. Masakra była.

U nas na szczęście nie ma problemu z butelką. Może dlatego, że je od urodzenia. Od samego początku nie potrafił chwycić piersi. Laktacyjne dwoiły się i troiły, żeby małego nauczyć i się poddały. Za duże cycki i do tego wcześniak z małą buźką :) Karmię swoim mlekiem ale z butelki. Smoczek o przepływie 2 :)

Julcio od 4 dni sobie siedzi. Jak tylko chcę go położyć, to robi "brzuszki" i siada. Jak biorę go do odbicia, to też nie chce na rękach, tylko na siedząco :) Jak już jest zmęczony to się bujnie do tyłu, kładzie się i odpoczywa. Taki spryciarz :)
gosia ja piekłam sama =D
za drugim razem wyszedł super =]
Lysmonka to szybko Julek siedzi:) chociaz mysle ze nasza Natalka tez kolo tego zacznie bo juz glowe dzwiga i rownoczesnie nozki podkurcza wiec mysle ze to w tym kierunku zmierza
Dużo zdrówka dla pociągających:)
Co do opryszczki nie pomogę , ja zawsze stosuję heviran( odpukać ostatnio miałam opryszczkę na początku ciąży) ale niestety jest to silny lek, ale bardzo skuteczny i karmiące nie mogą stosować.
Olcia z tą asymetrią na pewno po rehabilitacji wszystko się unormuje.
Ja już nie mogę się doczekać kontroli serduszka mam nadzieję że już wszystko będzie dobrze , oby tylko moje nadzieje zostały wysłuchane.
Odnośnie tortu - my na chrzciny nie zamawialiśmy, ale na ślub braliśmy z Szydłowskiego i był pyszny.Próbowałam po południu nakarmić córcię z butli ale znów zakończyła się próba krzykami i płaczem:( ja nie mam serca jej tak męczyć, ale z 2 strony chciała bym żeby się nauczyła pić z butli.
Życzę miłego wieczorka :)
kurcze dziewczyny czy wasze maluchy są do przodu z rozwojem czy moj do tyłu? glowa czesto mu sie chwieje wiec asekuracyjnie musze ja podtrzymywać, leżeć na brzuszku nie chce, przewracanie mu nie idzie a o siadaniu wogóle moge zapomnieć :(
agusia twoj adas chory? nam lekarka przepisala syrop, tantum verde, wit c i sól do nosa, a jutro lub w czwartek kontrola co dalej :(
mąż wieczorem wcisną mu też czopa ale po 5 min wyleciał az górą mu poszło hehe
winogrona moja też się nie przewraca, ale sama się wygina i kładzie na boczku - myślę, że każda dzidzia w brzuszku tak i poza rozwija się w swoim tempie i pewnie jakieś duże odchyły od normy są powodem do niepokoju, a tak to spokojnie...tak samo każda dzidzia zacznie siadać i chodzić wg swojego uznania...a próbowanie siadania dla mnie jest koszmarem, bo wszyscy mnie się pytają czy to nie za szybko, i co z jej kręgosłupem, a to ja czuję jak jest sztywna i jak na siłę ją trzymam to mi uleje, bo tak mocno ze mną walczy
Winogrona7 tak, Adas zlapal wirusa ode mnie. Ale nie dostal antybiotyku. Pulmol w kropelkach (przeciwzapalne i przeciwirusowe), wapno i Nasivin do noska. Na szczescie nic powaznego to nie jest. A Twoj maluszek dostal Tantum Verde?? Dziwne, przeciez niemowlaki nie odczuwaja bolu gardla.
Gosiu ja też mam chrzciny za miesiąc i planuje zamówić tort z ,,Sowy".Słyszałam, że dobry.

Moja nie lubi lezeć na brzuszku ale trochę ją kłade na siłę i powoli robi postępy. Zaczyna trzymac główkę. Na początku przez 2 tyg. był ryk ale byłam twarda i teraz już trzyma główke i nawet już udało jej sie kilka razy przewrócić z brzuszka na plecki.

U nas znów problem z kupa a tak sie cieszyłam, że herbatki pomagają i znów d....Dziś 4 dzień. Wsadziłam pół czopka ale kupy ani widu ani słychu...:):):)
Kasiaka widze, ze nadal sie martwisz kupkami:):):) Hehe:) Powiem Ci, ze ja sie ostatnio wkurzylam bo podawalismy przez dlugi czas Bebilon Comfort wlasnie po to, zeby kupy byly czesciej, a po przeanalizowaniu wyszlo na to, ze chyba czesciej kupy byly na zwyklym Bebilonie plus moim mleku. No i zrobilam eksperyment: odstawilam Comfort i podaje juz tylko zwykly Bebilon i to co moge od siebie (aczkolwiek juz bardzo niewiele tego jest) i kurcze kupa pojawia sie czesciej! Malo tego zaczelam miedzy karmieniami podawac herbatke rumiankowa Hippa i juz 3 raz po takiej "mieszance" poszla ogromna kupa. Wczoraj dostalam zielone swiatlo od swojej pani doktor na wlaczenie warzyw i owocow no i moge zaczac podawac kaszki np na noc jak tylko Adas skonczy 4 miesiace:) A to juz niedlugo:) Wtedy dopiero beda kupy!!:P
oj, widzę, że u was chorobowo. współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. ja w weekend robiłam sobie morfologię, bo już ledwo ostatnio funkcjonuje, ale wyniki dobre, więc to pewnie zmęczenie od tych moich urwisów:).
a teo rozwoju u dzieci to nie ma co za bardzo porównywać. każde dziecko ma swoje tempo, a porównując można osiwieć. byle jakieś postepy były i żeby się nie cofało.
a my dziś przerzucamy młodszą córę do starszej do pokoju i strasznie mi smutno-bo to taka świadomość, że te dzieci tak szybko rosną. i nie wiem jak noce będą wyglądały-trochę mam stracha. 3oko-u ciebie chyba dzieciaki od początku śpia razem w pokoju. jak ci się to sprawdza?
Agusias no to teraz dopiero będą kupki u Was:)
Słyszałam, że jak sie przejdzie juz na normalne jedzonko typu warzywka i owoce to i problem z kupkami się stabilizuje. Ja wiem, ze np. 4 dni bez kupy to jeszcze nie zmartwienie ale sądząc bo zapaszku bączków to gdzies tam jej to zalega w jelitkach. Dobrze, że nie płacze.
Ja jeszcze nie wprowadzam posiłków bo moja tylko na cycku.Teraz skończy 4 mies. ale na początku kwietnia chyba już coś wprowadzę do jej diety. Wolę tak stopniowo więc po 5 mies. chce wprowadzić jabłuszko i marchewkę. Po 6 mies. wprowadzę inne warzywka i kaszkę.W czerwcu chciałbym już ograniczyć laktację i powoli przejść na MM.Zobaczę jak mi to wyjdzie.
agusia to tantum to chyba na odkrztuszanie, bo płyn do płukania jamy kazała mi rozcieńczać z wodą i moczyć w nim smoka, nie wiem czy niemowlaki czują ból czy nie ale ma czerwone gardło i brzydki mokry kaszel i ten nieszczęsny katar :(
Dziewczyny jaki rozmiar pampków używacie? My 3 i ostatnio co kupka to przeważnie wyleci:/ a 4 wydają mi się jakby za duże troszkę...no jak mała mi zrobi kupkę w samolocie to jak od razu jej nie przebiera to na 100% będzie wszystko w kupie:/ chociaż jak od razu to też duże ryzyko jest hehehe może lepiej te 4 ... ach te kupki
Mój maluch właśnie zasypia sam bez cycka ciekawe czy się uda od paru dni oduczam go że po zjedzeniu cycusia kładę go do łóżeczka daję buźki tatuś z nim się żegna i czekamy i narazie cisza dziś mieliśmy akcję kupki dziś 5 dzień bez jutro chcieliśmy już podać czopka a tu w czasie kąpieli mały zaczął robić i normalnie niewiem gdzie to on w tym małym brzuszku zmieścił! dwa podkłady poszły mój dzielny maluszek ale się cieszę z tej kupki haha
basieniak my uzywamy 3, ale kupa zawsze jest na zewnatrz.pieluchy wydaja sie ok, tylko tej kupy tyle:P a w samolocie tez na pewno bede mala przebierac i to cala:P
Hello :)

Kasiaka, jako następna Ci potruję, żebyś przestała zamartwiać się tymi kupkami :) Dobrym sposobem na nie, bez ingerencji czopka czy termometru, jest właśnie ciepła kąpiel. My to stosujemy u starszego, kiedy ma zaparcia. Wtedy siedzi długo w wannie, dolewamy mu ciepłej wody, żeby nie zmarzł, a obok czeka nocnik. Zawsze pomagało. A na przyszłość, kiedy maleńka będzie starsza, wystarczy codziennie dawać jej kawałek surowego jabłka, świetnie reguluje pracę jelit :)

Basieniak, my jesteśmy na pampkowych 3. Fakt, Adaś jest dużo młodszy od Werki, ale dość spory. Nie wiem, ile ma wzrostu, ale nosimy ciuszki 74, i waży gdzieś koło 6 kg. Dowiemy się dokładniej za tydzień na szczepieniach. Kupki - te giganty - też wychodzą mu pleckami. Ale te codzienne jeszcze się mieszczą :) Myślisz, że mała zrobi Ci niespodziankę w czasie lotu? Może nie będzie taka :) Wydaje mi się, że na wszelki wypadek możesz założyć jej 4, chociaż jeśli będzie za duża, to raczej kupa znajdzie sobie ujście :)

Agusia, ból gardła jest skutkiem ubocznym stanu zapalnego, a wszystkie te leki na gardło mają za zadanie zwalczać chorobę, czyli likwidować też ból. Dlatego dostałaś Tantum Verde. Mój Paweł też ostatnio je dostał przy ostrym zapaleniu gardła, mimo że w ogóle go nie bolało.

Co do rozwoju bobasa, to Adaś jest na etapie oglądania łapek :) Leży ładnie na brzuszku, ale się nie obraca na plecy. Tylko w nocy, kiedy się denerwuje, bo zamiast go nakarmić, to najpierw przebieram, bo jest cały zasikany, potrafi przewrócić się z plecków na boczek. W ciągu dnia tego nie zauważyłam Nawet, jak sam zasypia w łóżeczku, to leży na pleckach i tylko główką kręci na boki.
Spodobało mu się też podciąganie za rączki i kiedy udaje mu się złapać moje palce, to podnosi plecki, główki jeszcze nie umie. Za to, jeśli ja mu pomogę, to główkę trzyma już sztywno i ciągnie do góry :) Niestety, kiedy osiągnie pozycję siedzącą, główka mu przeciąża i kładzie się z powrotem :)

Torty od Sowy jedliśmy cztery: ananasowy, pralinowy, truflowy, i ciasteczkowy. Ananasowy kompletnie nam nie smakował, ale te trzy pozostałe nawet dobre, tylko okrutnie słodkie, więc zawsze zostawało nam sporo po imprezach, bo nikt nie mógł tego przejeść. Słyszałam też, że Czarny Las jest niezły. Podobno Szydłowski ma świetne, nie wiem, bo nie próbowałam, ale polecało mi już kilka osób.
Sorki, nie Szydłowski, ale Pellowski :)

Tzn może Szydłowski też ma dobre :)
Witajcie, pewnie jeszcze śpicie co?:)My już tydzień jemy jabuszko ze słoiczka a w cyckach coraz mniej niestety:( robiłam co mogłam. Dziś 3 4 dzień bez kupki ale jeszcze poczekam z czopkiem. Pampersy mamy 3 ale te niemieckie Pampersy i chyb trochę zaniżone są.
My na 3 jesteśmy, ale używam dada nie pamperów, jeśli chcesz przejść na 4 to może lepiej wypróbować je wcześniej, właśnie pod względem czy nie wyleci bokiem :)
Modzelka to ja dostałam tantum nie agusia :) ale dobre wytłumaczenie :)

ramona mi pediatra powiedziała że jeśli będę karmić to z jabłuszkiem i marchewką poczekać do 5 mca.
u nas w koncu Natalia zalapala butelke, to zawsze jakis krok do przodu. Ja mysle ze pierwsze jedzonko wprowadze jej na poczatku maja jak bedzie miala 5 miesiecy. Nie chce sie z tym spieszyc
Hej my dziś po szczepieniu, dla mnie tragedia, ale mała zniosła lepiej niż ostatnio, a teraz czekamy na efekty i mam nadzieję, że obejdzie się bez niespodzianek. Mała w pieluszce i ubranku waży około 6400:)

Hmmm mam 4 pampersy w domku więc chyba jeden dzień niech posiedzi w nich i wtedy zdecyduję, bo już głupieję - u nas wygląda tak - kupa i ja z nią biegną, a i tak z boku przeważnie wyleci - cholera mnie bierze:) więc jak będą turbulencje to będziemy razem o****ne jak nie pozwolą nam wstać szybko hahahahahaha

na szczęście jak zrobi rano to potem najwyżej późnym wieczorem kolejną, ale jak rano nie będzie to na 100% podczas lotu będzie niespodzianka:D

my zaczniemy wprowadzać jabłuszko itd. po skończonym 6 miesiącu, tak tylko na moim mleku, a nasza pediatra mówi, żeby z glutenem się nie śpieszyć i w 8 miesiącu wprowadzać więc plan mam:)
Basieniak ja radzę przejść na 4. My już od poczatku tego tygodnia w 4 jesteśmy. Kupka wychodziła górą. Czekałam aż skończą się te 3 bo już tak od ok 2 tyg moja Ola powinna być w 3 a nie tylko ciuszki zapierałam od kupy. No ale musiałam wymarnować te za małe 3.
Tak jak Tobie te 4 wydawały mi sie duże a jak nalożyłam to okazały się dobre. Lepiej sie zapinały i kupka nie wypływa.No i gumki nie zostawiają sladów.
Napisz jak tam u Ciebie testowanie 4?
Modzelka dzieki za radę:)Spróbuję z kąpielami jak bede miała znów problem. Moja wczoraj zrobiła kupę i to jak tata sie nia opiekował bo ja wyszłam wieczorem na pocztę. Mój mąż stwierdził, że wiedziałam kiedy wyjść z domu jak Olka zrobiła kupę dinozaura. Po 4 dniach sporo jej sie tego tam nazbierało.

Ja w nocy nie przebieram mojej Oli. Zakładam oryginalnego Pampersa na noc i przesypia mi w nim cała noc. Nie chce przebierać jej w nocy bo rozbudziłaby sie i miała by znów problem z zaśnięciem. Wolę nie ryzykować. Przebieram tylko jak jest kupa ale w nocy rzadko nam sie zdarza, żeby mała zrobiła kupkę. W ciągu dnia używam Pampersów i Dada.
dziewczyny mozecie polecic jakiego dobrego fryzjera w gdansku?
kasiaka no właśnie znów kupka nam wyleciała więc zużywam te co mam 3 czyli ostatnie opakowanie i zaczynam 4 - przez jeden dzień stosowałam i wydawały się mi duże, ale nic nie wyleciało więc już nie kombinuję

musiałam podać małej syrop calpol, bo tak strasznie płakała, że szok - bolały udka ją, masakra - nigdy mi tak nie płakała, na całe szczęście tylko 30 min
Dziewczyny a dlaczego niektore z Was takie "oporne" do wprowadzania warzywek i owocow? Przeciez to nic zlego, ze wprowadza sie nowe pokarmy. Naprawde samo mleko to nie jest jakis szal. Na poczatku wiadomo ale teraz?? Nawet mleko matki najwieksze stezenie tego co najcenniejsze ma tuz po urodzeniu do mniej wiecej 6 tyg, potem ta ilosc sie zmniejsza az w koncu pozostaja sladowe ilosci.
ja nie mam oporów, ale za wcześnie chyba też nie dobrze co ?
ja myślę że w połowie 4 mca się weźmiemy za to :)
a o glutenie pediatra mówiła żeby 2 tyg po wprowadzeniu jabłuszka i marchewki już zacząć, opiera się na badaniach jakiś skandynawskich lekarzy że najlepiej pod koniec pierwszego półrocza życia go wprowadzić, bo nie dobrze jest za szybko ani za późno :)
nigdzie nie slyszalam ani nie czytalam, zeby wprowadzac pokarmy stale przed 5 miesiacem zycia przy karmieniu piersia. Nie widze takiej potrzeby, a moim zdaniem dziecko ma dostarczane wszystkie wartosci odzywcze jakie potrzebuje w mleku.
agusia ja nie jestem oporna, ale karmię tylko piersią więc nie ma sensu, abym dodatkowo ją dokarmiała jeśli rośnie, przybiera na wadze i robi zdrową kupkę - poza tym mleko matki zmienia się wraz z rozwojem dzidzi...gdybym dawała modyfikowane to pewnie bym dawała jabłuszka i inne - poza tym wszędzie trąbią, że przez pół roku najlepsze jest tylko mleko matki więc nie rozumiem hasła oporne

z tym glutenem to jest tak jak ze wszystkim, co książka to inaczej, co pediatra to inaczej - no ja chyba się będę słuchała naszej pediatry i podam jak zacznie 8 miesiąc
odnośnie glutenu - w jednej książce pisało, że w 7 miesiącu podać więc wtedy to już będzie po podaniu jabłuszka więc może tak zrobię jak wcześniej miałam zaplanowane - cholera czy lekarze nie mogą być zgodni:D

Kati nie znam fryzjera - ja idę tu do mojej fryzjerki, zadowolona jestem z niej:)
fryzjera juz znalazlam teraz szukam kosmetyczki:) musze sie w koncu pozbierac po ciazy:p
eh ja się chyba nie pozbieram - ja jestem nienażarta, przeraża mnie to a waga zamiast w dół to w górę, a jak chce ograniczyć to mniej mleka:D nie wiem czy jak skończę karmić to czy da się mnie pozbierać hahahaha
myślę, żeby brzuszki zacząć robić, ale czasami jestem tak padnięta, że chyba bym się nie podniosła ;)
ja starszą córkę karmiłam 13 miesięcy piersią i stałe pokarmy wprowadziłam tak jak jest zalecane, czyli nie wcześniej niż przed ukończeniem 5 miesiąca ( w przypadku mm - 4 miesiąca). niektóre dzieci jak tylko rozszerza im się dietę tracą odruch ssania i same "odstawiają" się od piersi, więc nie ma co się spieszyć. nawet jak zacznie się rozszerzać dietę to i tak ejszcze mleko matki będzie najwazniejszym posiłkiem
Ja planuję wprowadzić pierwszy posiłek po skończonym 5 miesiącu. Z Pawłem próbowaliśmy pierwszą marchewkę, kiedy miał pełne 4 (karmiłam go piersią i dokarmiałam mm). Nie spodobało mu się, spróbowaliśmy za 2 tygodnie i nadal nie chciał, więc poczekaliśmy kolejne dwa tygodnie i wtedy załapał. Z radości uwieczniliśmy to na filmie :)

http://www.youtube.com/watch?v=Cz43Eoq0m_E&feature=youtube_gdata_player

Z Adasiem mam od kilku dni problem, bo protestuje mi przy prawej persi. Dzisiaj zanim zaczął ssać, zrobił mi awanturę, prężył się, odpychał łapkami i odwracał główkę. Z lewej je bez mrugnięcia okiem. W nocy nie ma żadnego problemu i je z obydwu. Nie rozumiem tego. Bałam się, że to może być zapalenie ucha, ale wtedy w nocy też by go bolało ...
modzelka u mnie podobna reakcja byla jak mialam zapchany kanalik
Do basieniak i kati: ja karmie mm , mojego mleka maluch dostaje moze ze 2 butelki na dobe. A swoja droga to czy maluch dostaje wszelkie wratosci odzywcze w mleku matki to tez kwestia sporna, bo w zasadzie to mleko jest wszystkim co matka zjada. Wiec duzo zalezy czy jest sie na diecie czy nie. A to ze trabia ze mleko matki jest najlepsze - napewno jest ale nie kazda jest ta szczesciara ze moze wykarmic swoje malenstwo tylko piersia (ja do tego grona nie naleze). Generalnie, nawet gdybym mogla karmic tylko piersia i tak robilabym to do konca 4 miesiaca.
kazdy ma swoje zdanie i robi jak uwaza..:)
Hmmm... Kati, robiłaś coś z tym kanalikiem ?
Witam się wieczornie!

Modzelka u mnie było podobnie. Jaś nie chciał pić i się wkurzał jak miałam zapchany kanalik. Mi pomógł ciepły prysznic i od razu mi maluch udrożnił cycka:)

Ja zamierzam karmić do 6 mca a jak wrócę do pracy to nie wiem jeszcze jak to będzie i czy będzie mleczko. Jak zamierzacie karmić po powrocie do pracy?

Pokarmy stałe będę wprowadzać ok 5-6 mca.

Macie jakieś sposoby na kaszel? bleh
cieply prysznic + masaz piersi(tak jakbys probowala nakierowac mleko w strone brodawki)

ja wracam pod koniec maja do pracy. wtedy bede karmic sztucznym + dokarmiac moim sciagnietym
tylko masaż musi być bardzo delikatny. najlepiej przystawić dziecko tak żeby uciskało guzek bródką. Tak mi poradziła pani od laktacji i pomogło.

Ja też bym chciała dokarmiać swoim mlekiem. Podobno laktacja tak się stabilizuje, że można karmić np. po powrocie z pracy i w nocy?
Witam po przerwie:)

Modzelka dzieki za cenne info o walce z rota, u nas okazał sie ze to zwykłe zatrucie pokarmowe po winogronach, goraczka trwała 24h a rozwolnienie przez tydzien :/ Ten orsalit to swinstwo, kupilam banowy ale nie dało sie tego wypić, tez pediatra kazała zrobic kompot z jabłek i go posolic. Jak jeszcze raz nas to spotka (odpukac) to zrobie z tym orsalitem tak jak pisałas- do zupy:)

Jodan no moje dzieciaki od poczatku spia razem w pokoju ale my tez wiec jest inaczej, za miesiac sie wyprowadzamy od nich to zobaczymy jak bedzie:) Z córeczka mysle problemów nie bedzie bo ona przesypia cała noc, za to starsze budzi sie w nocy i ląduje u nas w wyrze :(

Kati mysle ze nie masz co sie martwic ze nosisz w pionie, tak pewnie robi 90% rodzicow hehe

Biedronka przykro mi, nie zgadzam sie jednak z Fiffi ze dla dobra dzieci lepiej byc z sobą, to najgorsze co mozna zrobic, meczyc sie z soba a dzieci patrza na kłótnie rodziców...

Basieniak ja tez nie przepadam za moja tesciowa a teraz to mnei kwurzyła maksymalnie bo nie przyjechala na chrzest a wybrała wesele swojej bratanicy ktore jest w lipcu i wtedy wezmie urlop....

Kasiaka mysle ze jak zaczniesz podawac Olci jakbłuszko to sie skoncza problemy z kupka.

Moja Emilka konczy dzis 4 miesiace ale wydaje mi sie taka malutka i poczekam jeszcze 2-4 tyg z podaniem jej czegos, za to synek dostał pierwsze jabłuszko jak mial 3 miesiace i 3 tygodnie hehe

My zamawialismy tort od sowy cookies, byl dobry ale mega słodki i przez to nikt juz nie chcial innego ciasta, za taki na 12 porcji zaplacilismy 65 złotych.

A oto moja przejęta chrztem mała chrzescijanka:
image

Uploaded with ImageShack.us
Witajcie
Dziewczyny to link
http://cudaismakiregionu.blox.pl/2012/03/Wyniki-konkursu-soser-Winiary.html
wydaje mi się,ze któraś z Was brała udział?

3oko-nie za wszelką cenę,bo przymus jest najgorszy,ale warto czasami sprobowac cos zmienic i spojrzec na dzieci.

U mnie dziś dzień Kobiet wyprawa do lekarza starsza ma zapalenie spojówek,masakra bo jej urodzinki w sobotę:(

Powiem Wam,że z trojką dzieci jest bardzo cięzko,ja ledwo daję radę,czsami strasznie boli mnie głowa od nie wyspania:(
Ja pod koniec tego mies.wprowadzam jabłuszko
Pozdrawiam miłego dnia:)
Dzień dobry Dziewczyny :)))

Jak tam Wasze samopoczucia w Dniu Kobiet? ;))
Czy Wasi panowie sie pamiętali? ;))
mój się cichaczem wymknął nad ranem, niby że do pracy ma na 7 ;);) heheh
tak czytam wasze wypowiedzi nt mleka matki i wprowadzania pokarmów do diety dziecka.... nasza Olga podczas naszego obiadu patrzyła z zainteresowaniem, co tam mamy na talerzu i wyciągała rączki :))) więc dostała już jabłuszko z marchewką, ze słoiczka, krzywiła sie strasznie i wypluwała, wiec jeszcze nie czas, no ale to było tak w formie urozmaicenia, ogólnie planuję unikać papek, tylko podawać kawałki owoców, bo mogła sama dziamdziać :))

Agusia, nie ma czegoś takiego, jak słabe, czy bezwartościowe mleko matki gdy mówimy o niemowlęciu 4 miesięcznym, poczytaj http://www.laktacja.pl , lub pogadaj z kompetentnym doradcą laktacyjnym :)))

kati - odnośnie noszenia małej, to czytałam, ze należy unikać pionizowania malucha, może spróbujecie nosić ją w poprzek ciała (główka po stronie jednego ramienia, nóżki na przeciwnym do niego biodrze), nie jest to kołyska, wiec moze przejdzie? ;)) nasza bestyjka lubi być tak noszona :)))

ogólnie mała chowa sie dobrze, jest wesoła i pogodna, ma czasem humorki i jest marudna, ale juz mnie to nie stresuje tak, jak na początku :) ostatnio odkryłam, że ma łaskotki!!! :)) pod paszkami :))) i aż piszczy z uciechy, gdy ją łaskoczę:))
na razie przekręca sie z pleców na bok, i rozmawia ze swoim odbiciem w lustrze :)))
śpi w nocy dobrze, kładę ją tak 21-22, od kiedy gaszę światło w sypialni, to przesypia większą część nocy (o 4 i o 6 karmienie) i na dobre budzi się ok 8, w ciągu dnie dwie drzemki, mniej więcej 11-13 i 16-18, wiec jest fajnie, bo mam tez czas dla siebie :))

i wiecie co.... dostałam wczoraj miesiączkę :(:(:( kurcze, tak mnie to zaskoczyło, bo mała tylko na cycku, przystawiam ja na żądanie, i myślałam, ze @ nie pojawi się do końca laktacji.. no a tu klops!
do tego 7 marca to dla mnie data symboliczna, bo rok temu, w tym dniu zrobiłam sobie test ciążowy, który pokazał dwie kreski... ;)))
no nic, będzie to dzień podwójnie symboliczny :))))

pozdrawiam, udanego dnia
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Agusia Sylwia podała Ci link więc poczytaj...nie neguję tego, że Ty karmisz mm i wiem, że nie każda może karmić jak i nie każda chce karmić piersią...moje dziecko jest zdrowe, przybiera na wadze i jest szczęśliwe, jak również nie jest "nabita" tylko na moim mleku więc ja nie widzę powodu, żeby faszerować ją warzywkami, a o swoją dietę dbam bardzo...jakby było coś nie tak to by było to widać po córce. Poza tym co pediatra to też inne zdanie na ten temat. Moja intuicja mi podpowiada, że mam rację i jak się uda i będzie wszystko ok to do końca 6 miesiąca będę karmić tylko piersią, a ona odnośnie mojego dziecka moim zdaniem jest najważniejsza. Każda robi co uważa za słuszne. W dużej mierze przekonało mnie to, że mleko matki zmienia się wraz ze wzrostem dziecka i zapewnia dziecku wszystko czego żadne mm nigdy nie dokona.
Sylwia dobre z tą datą:)))))))) no ja jeszcze nie dostałam @ choć myślałam jakiś czas temu, ze to już, bo podbrzusze ćmiło, ale nie ma:)

moja ma straszne łaskotki na stópkach i lubi jak tatuś jej dmucha w brzuszek i szyjkę:)

nasz mężczyzna o nas pamiętał - dostałyśmy buziaki z rana dodatkowe z tej okazji:) a co będzie wieczorem to zobaczymy:)
3oko śliczna jest:)))))

ja bym chciała, żeby teściowa się nie pojawiła:D
Dziewczyny, wszytskiego najlepszego w dniu Kobiet:).Współczuję mojemu mężowi, bo ma w domu sam babiniec;).
Basieniak, zgadzam się w 100% z tym co napisałaś.
Sylwia, a kupowałaś sobie może tą bluzę polarową na chustę, żeby dzieciaka schować tak fajnie do środka? bo właśnie się zastanawiam czy warto. Satrszą jak nosiłam w nosidle to nie było potrzeby, bo urodziła się w marcu
"Dziś Dzień Kobiet, więc cycki w górę i odrzuć z twarzy gradową chmurę, niech żyje cellulit i kurze łapki bo i tak jesteśmy fajne babki"

dostałam od koleżanki takie życzonka i przekazuję dalej :)

śliczna córcia, opaska rewelacyjna, a jaki jęzor długi :)
mój mały ciągle kicha i prycha, wczoraj byliśmy na kontroli i jutro znowu, a jego stan bez zmian :(

ja nie chce za długo karmić piersią, max 6 mcy, ew jeśli będę miała pokarm to będę odciągała i podawała w butli, bo jakoś czuję nie chęć do karmienia piersią dziecka z zębami, dla mnie to już duży chłopak będzie :) zresztą już jest jakiś długi i nie raz jego nogi przeszkadzają, albo się wierci, bawi, mnie to denerwuje :/
jodan, nie kupowałam na razie tej bluzy, ale planuję ją kupić na wiosnę, tez od pentelki :)) kurtka się sprawdza, wiec myślę, ze polar tez da radę :))

śliczne te wasze maluchy, wystrojone.. my na razie chrztu nie planujemy,
latem zrobimy, jak będzie ciepło :))
3oko Emilka slicznie wyglądała na chrzcie:)
Mówicie, ze te torty od Sowy takie słodkie? Sama nie wiem co teraz zrobić?No ale chyba i tak tam zamówię tort. Bo bardziej niz słodkiego tortu to boję sie mdłego, na który mogłabym trafić w innej cukierni.Zapytam sie w sowie, który jest najmniej słodki.Pisałyscie, że wszystkie są słodkie. No nic mam dylemat.....

Sylwia to Ty i tak jestes szczęściarą, że dostałas dopiero @. Ja karmię tylko piersią od samego początku a pierwszą @ dostałam już w następnym miesiącu po porodzie. Byłam zła i zdeziwiona bo myślałam, że jak się karmi to @ nie ma.

Basieniak też masz super, że @ nie masz. A jak tam strój do chrztu juz jakis szykujesz dla małej?Ja musze powoli juz coś szukać. Dopiero mam rajstopki i buciki:):):)Trzeba od czegoś zacząć.....
Mi się wydaje że najmniej słodki z sowy byłby tort z ciasta luwr :)
luwr jest pycha więc polecam, pyszny jest też tort kajmakowy, ale bardzo słodki :)

Ja jeszcze nie mam @ więc super :D

mój wyglądał tak na chrzcie, biały polarowy pajac do kościoła, a pod spodem biała koszula i kremowy sweterek, spodenki i muszka :)
image

obcięło :( ale jak się klikne to widać całość :)
3oko i winogrona, cudne dzieciaki. my dopiero przygotowujemy się do chrztu, zaproszenia rozesłane, czekam na potwierdzenia. no i muszę jakąś kreację kupić;).
Nasze córy drugą noc dziś spały razem. I o dziwo, zasypiają same razem, nie budzą się nawzjame, a młodsza tylko raz w nocy budzi sie na karmienie. Aż nie mogę uwierzyć, że tak łatwo to poszło-oby nie zapeszyć;). szczególnie, że ze starsza jak była mała mieliśmy mega nocne przeboje.
Winogrona no, no, no jaki przystojny kawaler:):):)Twój synuś taki elegancki, że aż napatrzeć sie nie można. Taki mały męzczyzna:)
Dzięki za rady odnośnie tych tortów.

Jodan ja też się przygotowuje do chrztu. Zaproszenia również rozesłane. Wyszły mi 24 osoby. Robimy w restauracji w niedziele palmową. Miało być w święta ale restauracje pozamakane.Ja juz kieckę mam dla siebie jeszcze tylko dla córci muszę kupić.
No i ten tort zamówić.
Mam już szatke i świecę. Wszystko sama zamawiałam, żeby na szatce była wyszyta data chrztu.
Kasiaka ale fajne te szatki, kurde moglam tez taka z imieniem i data zamówic bo to fajna pamiatka, kupiłam w veritasie i byla mega tandetna :(
Co do tortu, to kiedys mąż zamówił u Sowi taki jak to powiedział "dla karmiącej" i był mega leciutki na bitej smietanie wiec i cena korzystna no i nie byl mega słodki

Winogrona Adaś to mały gentelmen :) slicznie w takich kremowych ciuszkach sie prezentuje! Stylizacja pierwsza klasa!
moja nie przekreca sie jeszcze na brzuszek, jedynie potrafi sie wygiąć i lezec na boczku, umie tez robic mostek ;) i ładnie przekłada zabawke z rączki do rączki:)
dzięki za komplementy :)
ja w ogóle nie miałam pojęcia że można zamawiać szatki i świece, też miałam beznadziejną szatkę :/ w ogóle sam wybór był tragiczny, nawet osłonki na to plastikowe do świecy były tragiczne, ostatecznie wzięłam taką co to pan powiedział że jest do pierwszej komunii ale, że mnie przecież ksiądz nie wygoni.. jeszcze w maju mieli takie ładne rzeczy jak kupowałam dla siostrzeńca..
3oko ja zamówiłam zaraz tę pierwszą, która jest na zdjęciu na tej aukcji tj. bordowy aniołek i złote aplikacje, wiązana z tyłu. Już mam ją w domciu i jest śliczna, bardzo ładnie uszyta.

Moja Ola jak ma dobry dzień to przekręci się z brzuszka na plecki ale robi to naprawdę okazjonalnie:)
winogrona ale aplikacje na świecy chyba nie maja specjalnego znaczenia. Na tej aukcji, którą tu wkleiłam też jest napisane, że niby komunijna ale ja zamawiałam od tego sprzedającego bezpośrednio z ich firmowej strony:

http://chrzest-joanna.pl/

i tam już bylo że chrzcielno-komunijna. Z drugiej strony i tak nasze dzieci będą jej potrzebować dopiero na swoją I Komunię. Bo nie wiem jak jest u Was ale ja swoja swiecę z chrztu miałam do I Komunii.
Winogrona ale slodki elegancik:)
3oko mała chrześcijanka ma fajny jęzorek:) U nas też jęzor jest wszechobecny:)

ja miałam szatkę w ksztalcie chusteczki i zamówiłam imię i datę:)

Torty są słodkie ale ja takie lubię:D jestem łasuch.Każdy po kawalku i wystarczy:) nie lubie tylko ciężkich kremowych na maśle.

Jaś 2 razy przewrócił się z brzuszka na plecy i chyba mu się odechciało heh próbuje się podnośić, ćwiczy brzuszki:) i ładnie trzyma zabawki. Na szczęście już dłużej leży na brzuchu i przewraca się na boki.
Czy Wasi pediatrzy sprawdzają odruchy? Skąd mam wiedzieć o jakiejś asymetrii itp....... Moja babka o nic nie pyta i nic nie sprawdza:/
my na chrzciny ubieramy w normalna sukienke tylko ze bardziej elegancka. nawet nie wiem czy bedzie biala..a bedziemy chrzcic w czerwcu
Dziewczyny sliczne dzieciaczki.Ja juz po lekarzu córka ma zapl.spojówek:(
Byłam w akpolu i jestm zła ani rajstopek ani body białych do chrztu.
Ja miałam jeden raz okres i teraz zero.
Fiffi ja też szukałam w Akpolu i nic nie znalazłam.Rajstopki kupiłam w Mothercare. Nie zadawałam sobie sprawy, że jest taki duży problem ze znalezieniem białej bielizny dla dziecka bez nadruków.
My kupujemy białą sukienkę do chrztu. Zostałam przegłosowana przez męża:(
No co zrobić. Ustąpiłam. Niech już ubierze córcię jak swoją księżniczkę.Postaram sie tylko, żeby sukienka nie miała tiuli a była bardziej prosta. Do tego kupimy biały płaszczyk.
Mędziemy ubierać małą w sklepie Zaczarowane Sny w Gdyni.
Wklejam link, jakby któraś jeszcze czegos potrzebowała z tego sklepu.
Z tego co mówiła Pani w tym sklepie można równiez kupić białą bieliznę do chrztu tj. bodziaki, rajstopki, skarpetki itd.

http://www.zaczarowane-sny.pl/
no te ciuchy z tego sklepu sa strasznie drogie, mi osobiscie nie podobaja sie typowo chrzcielne kreacje ale to rzecz gustu.

Ja tez nie moglam znalezc białych rajstopek, byly w h&m dwupaki ale za 30 zł wiec jak dla mnie to za duzo. Moja mama w koncu dostala za 8zł w pepco
niektóre rzeczy bardzo ładne :)
ja miałam komplet do chrztu po siostrzeńcu, także nie wydałam ani grosza na szczęście, bo ceny kosmiczne !
hej,
dzieciaczki super, wystrojone na maxa. my chyba chrzciny zrobimy latem, jak bedzie cieplo i pewnie w ogrodzie, tak mi sie marzy:) no i do formy moze uda mi sie wrocic hehe, zawsze to jeszcze troche czasu, bo jak karmie to mam mega apetyt, nie moge sie opanowac i zamiast chudnac to ciut przybylo.
co do karmienia piersia, ja planuje przynajmniej do konca sierpnia, ale zobaczymy. inne pokarmy mikiemu zaczne wprowadzac po 6 miechu.tak mi podpowiada moja intuicja, ktora sie zgadza z nasz p. pediatra.
basieniak, kati, moje chlopaki uwielbialy tamtejsze sloiczki rice puddingi. wyprobujcie w swoim czasie, moze waszym maluchom tez zasmakuja:)
a tak u nas drugi dzien pod znakiem choroby. miki niestety zalapal katar, kicha non stop i najgorzej ze zaczal kaszlec i to tak brzydko. maz zaraz jedzie z nim do lekarza. a co wasze maluchy jak chorowaly dostaly? od razu antybiotyk?
ja powoli mysle nad imprezka urodzinowa mojego micha. tort mam juz zamowiony u mojej znajomej, ktora robi w super ksztaltach, bedzie dinozaur:) nastepny ja zrobie juz sama :) tu link gdzie sie zamawia lukry plastyczne no i ta ksiazka o tortach jest rewelacja.
fiffi ty pewnie znasz te stronke...
http://www.tortownia.pl

image
image
image
Mój Hubcio miał miesiac jak był chrzczony i był w białym dresiku, ale to było w Boze Narodzenie- juz nawet nie pamiętam :) Moja siostra chrzciła swoje dzieci w czerwcu i ubierała w letnie ladne białe ubranka z lnu. Dzieci slicznie wyglądały :) a ubranka kupiła chyba na allegro za grosze.

Ja też obecnie karmie tylko piersia i planuje rozszerzyć dietę najwcześniej za m-c.

Nie wiem która (przepraszam) pisała, że malec nie chce jeśc z jednej piersi. Mój tez miał taki moment a nie mialam stanu zapalnego piersi (no chyba, że o tym nie wiedziałam, ale nic mnie nie bolalo) i przystawiałam do tej piersi z pod pachy. takie małe oszustwo, ale udalo się. teraz nie ma problemu, ale ja od samego poczatku mam o wiele mniej pokarmu w lewej piersi, mimo, że przeystawiam naprzemiennie. Ze starszym synem miałam tak samo.

Nie zauważylam, by Hubert przekręcał się, ale moim zdaniem świetnie się rozwija. Jest bardzo pogodny, ma apetyt, wiecznie sie chichra, do każdego szeroko uśmiecha,. fajny jest :D

Śliczne są Wasze dzieciaczki :)

a to moją borsuczki:
image

iiiiiiiiiiii zapomniałam tort na chrzciny robilam sama.
szybki, łatwy i bardzo smaczny

kupiłam gotowy ciemny biszkopt a masę zrobiłam tak:
150ml kremówki ubiłam ze szklanką cukru a potem miksuj,ąc dodałam 5 serków mascarpone. Każdą cześc biszkopta nasączyłam mocna kawą neską z odrobina alkoholu na to masa i starta gorzka czekolada. Wierz udekorowałam również masą a w cukierni zakupiłam figurkę dzidziusia z wypięta d*pcią :) ewent. zawsze można zamówic np na allegro opłatek http://allegro.pl/oplatek-na-tort-na-chrzest-bocian-z-chlopczykiem-i2118670362.html

polecam
o taka miałam dekoracje tortu :)
rety nie wkleiłam linku

http://allegro.pl/chrzest-dekoracje-cukrowe-na-tort-mega-zestaw-i2174286029.html

przepraszam za tyle postów :(
ja jeden tort zamowilam a drugi zrobilam sama bo lubie robic torty (bo to najprostsze ciasta), ja mase zrobiłam z kremówki i czekolad milka - białek, mlecznej i deserowej:)
Kurcze czy ten oplatek z allegro w trakcie wysyłki sie nie połamie???
ale fajne te dekoracje, nawet nie wiedzialam ze na allegro jest takie cos!
Aguś Borsuczki słodkie, i jakie blond włoski, no no beda swirowac laski:)
W końcu wróciła cywilizacja !! Nie mieliśmy dzisiaj prądu od 8-18, mówię Wam, masakra :) W domu cisza, nawet herbaty nie można sobie zrobić, bo nasz budynek bezgazowy jest. Winda nie działa, więc wózek musiałam taszczyć na spacer, pranie stanęło mi w połowie. Budynek ma własne ogrzewanie, więc bez prądu padły też kaloryfery.... Wytrzymałam do 11:00, wkurzyłam się, poszłam na spacer i zaszłam do teściowej na kawę. A że teściowa akurat wychodziła na zakupy, to dostaliśmy zaproszenie na obiad i wróciliśmy do domu po 19:00. Kto by pomyślał, że jedna awaria tak może namieszać :)

Dziewczyny, dzięki za kanalikowe porady. Przed następnym karmieniem wskoczyłam pod prysznic i masowałam łobuza, ale chyba nie o to chodzi, bo leci mi z tej piersi bardzo ładnie (opryskałam całą szybę :)). Wczoraj po południu Adaś cudował już przy obu piersiach, za to wieczorem i w nocy spokój. Nie wiem, może mu nie wygodnie ... Kiedy się na dobre rozzłościł, zaczęłam go kołysać i jakoś zaskoczył, ale przez całe karmienie muszę się kiwać ;) Pomyślałam, że pożyczę sobie od kuzynki laktator, kupię butelkę i spróbuję małego pokarmić z butli. Może, kiedy zmieni pozycję, będzie mu lepiej ?

3oko, ja też zaczynałam od bananowego Orsalitu i musiałam wywalić całe opakowanie. Do niczego się nie nadaje. Do słodkich odpada, bo jest strasznie słony, do słonych też kicha przez ten bananowy smak, a do picia sama wiesz - ochydztwo :) Dlatego poszłam do apteki szukać innego smaku i na szczęście jest też bezsmakowy :)

Adaś też ma łaskotki na brzuszku i pod paszkami. A najgłośniej się śmieje w łazience, jak przygotowujemy się do kąpieli, wtedy aż krzyczy z radości :)

Fajne macie te ubranka do chrztu. Ja Pawłowi dość długo szukałam czegoś białego. Nie chciałam kompletu typowo do chrztu, bo szkoda mi było kasy, a znaleźc chłopcu białe spodnie jest wręcz nie wykonalne. Dlatego, w Mother Care kupiłam mu biały dresik w komplecie z białą bluzezką z długim rękawem, a do tego biały sweterek, który założyłam zamiast bluzy dresowej i skarpetki (chrzciliśmy go we wrześniu, więc było jeszcze ciepło). W kościele jako jedyni byliśmy w dresach, ale przy 25 dzieciaczkach na ołtarzu, nikt na nas nie zwracał uwagi :) Adaś będzie trochę większy, więc jemu znowu będę musiała coś kombinować :)

Mrenda, z tym antybiotykiem to wszystko zależy od pediatry. Moja poprzednia np chyba wzięła ślub z Bactrimem, bo na każdy kaszel nam go przepisywała. Kiedy ją poprosiłam o coś innego, to powiedziała, że to gardło bakteryjne i niczym innym tego się nie wyleczy. Znowu w przychodni mamy też inną pediatrę, która jest wielkim przeciwnikiem antybiotyków i zawsze przepisuje coś innego. Kiedy Paweł ma mokry kaszel robimy mu przede wszystkim inhalację z soli fizjologicznej, bo to rozrzedza wydzielinę i chroni przed osadzaniem się jej w oskrzelach.

O nas (mnie i teściowej) też chłopaki dzisiaj pamiętali. Od mojego męża dostałyśmy tulipany, od teścia - Rafaello, a od Pawełka po laurce. Bardzo przyjemnie :)
kasiaka moja bratowa miała zamówiony tort na chrzest z sowy - tort śmietanowy więc nie aż taki słodki, jedynie lukier był słodki, bo był formie aniołka czy coś takiego

odnośnie ubranka to mamy wszystko - raz rzuciła nam się w oczy kremowa sukienusia z opaską po przecenie za 8e, sweterek biały miałam, kupiłam w pennym buciki i rajstopki - ubrana młoda jest - od bratanka pożyczymy kombinezon biały, bo w nasz na 3-6 miesięcy młoda już nie wchodzi:D i problem z głowy, siebie też ubrałam w pennym, a mąż wiadomo facet - do ślubu szedł to i gajer ma:))))))
3oko to nasze w podobnej wadze i o podobnych umiejętnościach:D:D:D
nasza dziś rączkami trzymała gryzaka i stosowała wg zaleceń hehehe
Mrenda moja byłą chora jak miała 3 tygodnie, miała problemy z oddychaniem więc i ze spaniem - dostała antybiotyk, od tego czasu jest ok
no a odnośnie dnia kobiet to oprócz rannych buziaczków ja dostałam tulipanki, a młoda zabawkę pieska z FP;)

Kobietki uciekam spać, bo padam...dobrej nocki:)
Basieniak dziękuje za radę odnośnie tortu.Zapytam pania w cukierni i ten śmietanowy.

Wczoraj od męza dostałam oczywiscie kwiatki a nasza Olcia dostała bodziaka z myszką miki i buciki na lato.Oczywiście pomagałam dumnemu tatusiowi w wyborze:):)

Stroju do chrztu nie za bardzo mam od kogo wziąść więc będę musiała kupić.Chcę, żeby mała była ubrana na biało albo ecru. Rozglądałam sie po sklepach, zeby znaleźć coś taniej niz w tym sklepie z ubrankami do chrztu, którego link wkleiłam ale nie za bardzo cos jest w tych kolorach. Jeśli juz jest to z krótkim rękawkiem co nie za bardzo się nadaje na kwiecień.Taki komplet, na który patrzyłam sukienka+płaszczyk 200 zł.Patrzyłam na Allegro ale tam zamówienie tego wyjdzie mi ok. 150 zł.
Carlar ja dostałam skierowanie do neurologa z racji wcześniactwa i tam dostałam skierowanie do rehabilitanta, ale pediatra też zawsze go bada, ale widać nic nie zauważyła ;/ ...pytanie do dziewczyn które miały problemy z tarczycą w ciązy, czy robiłyście badania swoim maluchom? mi zalecili zrobic takie , bo Bartuś języczek trzyma na zewnątrz między ustkami :/ podobno moze to byc od tarczycy, no cóż w czwartek ide pobrać mu krew i zobaczymy.. Pozdrawiamy
Witam, widzę że większość Was żyje chrzcinami a my już o nich zapomniałyśmy. Mała miała 2 tyg jak ją chrzciliśmy:) U nas ogólnie dobrze ale wczoraj była masakra.
Mała krzyczała w niebogłosy bo dawałam jej swoje mleko butelką i muszę ją nauczyć. Wczoraj była nieugięta a dziś pije już 4 butelkę bez zarzutu. Ja tylko co 3 h ściągam mleko żeby mi nie zaginęło bo coraz mniej go mam.
Od tych wczorajszych płaczów mała zachrypła. Poza tym nie ma ani gorączki ani kataru więc chyba nie iść do lekarza co?Nie wiem co robić za bardzo.
mrenda my nie dostaliśmy antybiotyku, mały otrzymuje przeciwciała mleku i pediatra chce żeby sam zwalczył infekcję, dziś znowu byliśmy na kontroli i płuca czyste więc kontynuujemy syropek
a wracając z przychodni kupiłam kominek i właśnie inchaluje nas olbasem, muszę kupić olejek eukaliptusowy on ponoć dobrze nawilża

aga ja robię podobny tort, tylko proporcje inne, pychota =]
ps a biszkopt piekę sama, kuny to profnacja :P
witam, my juz po spacerze, teraz młoda lezy i pierdzi a starszy śpi u babci:)

Basieniak no oprocz podobnej wagi dzieciaczków i ich umiejętności łączy nas jeszcze wspólne imie i miłość do teściowej hehe.

Ale sie zararałam tymi ozdobami na tort, w czerwcu synek konczy 2 latka to zrobie jakis wymyslny, tez chcialam z tej masy cos popróbować ale to chyba jak dla mnie na razie za trudne, chociaz na youtube wyglada na proste
"zararałam" = zajarałam
3oko, ale się uśmiałam:))))))))

Kasiaka nie ma sprawy;)

My mamy sukienkę z krótkim rękawkiem na chrzciny, ale pod to będzie miała body z długim rękawkiem i powinno być dobrze:)))
winogrona, jaki syropek podajesz? bo byc moze umknela mi nazwa...
nasz miki jest na paracetamolu bo goraczka 39 i 2 kreski od rana, mial rtg pluc ale czysto, mam mu na razie tylko robic inhalacje z soli fizj. i berodualu, a jesli sie nie polepszy to w pon ide znow do pediatry po antybiotyk. a tak jeszcze psikam do nosa sol morska i smaruje troszke vig wapo. mam nadzieje ze bedzie dobrze...

image
image
http://www.su
Mrenda sorki za wczoraj, ze nie odpisywalam juz pozniej, ale cos sie stalo z internetem.

My chrzcimy malego 8 lipca i tez bede musiala cos mu kupic. Oscar byl chrzczony w kwietniu i mialam dla niego grafitowy garnitur, biala koszule i krawat.
hej Matki:)
weekend wiec tu pewnie bedzie dzis cisza...
mrenda lekarka zapisała nam hedelix, ale że w aptece nie było to dostałam prospan - oba są syropami wykrztuśnymi
3oko my ugrzęźliśmy na weekend w domu :( gorzej nie jest ale poprawy też nie widać u nas :(
dziewczyny ile w polsce kosztuje szczepionka na rotawirus?
Mój synuś Sebuś taki duży jestem:
image
Hejjjjjjj, sto lat tu nie zaglądałam:):):)
U nas lepiej. Helenka zdrowieje, guz sie wchłonął w expresowym tempie , Mała rośnie w oczach. Waży już 7 kg;), od kilku dni wcina już jabłuszko i w ogóle jest super dziecko, bardzo pogodna. Niestety tylko nam sie teraz jakas jelitówka przyplątała i od 3 tyg non stop ktos choruje.Miki miał takie skręty jelit, że darł sie przy każdej kupce( co 5 minut) bo kiał biegunkę 3 doby. Obecnie ja:( masakra przy dwójce dzieci miec jelitówke, nikomu nie życzę. Z łezką w oku wspominam czasy jak mogłam sie uwalić na kanapie pod kocykiem i chorowac.A teraz...hmmm...
Dziewczyny, mam kilka pytań.Nie jestem w stanie nadrobic zaległości, wybaczcie , ale będe nie na czasie i możliwe , że odpowiedzi na moje pytania już padły.
Dajecie juz małym gluten- w jakiej formie?
Czy Wasze maluszki były szczepione i na co? Szczepiłyscie na pneumokoki? My mamy niestety totalne zaległości , bo nie mogłam Heli szczepic ,ale chyba już jest bezpiecznie.

Pozdrawiam grypowo:)
gosia faktycznie duży chłopiec już :)
mamomikolaja dobrze ze z helenką już jest ok :) my ciągle na mleku więc ja nie pomogę w sprawie karmienia :)
Gluten to chyba nieco pozniej sie podaje, chyba stopniowo po 6 miesiacu ale pewnie kazda slyszala co innego. Mamo Mikolaja a Ty karmisz tylko mm czy jeszcze piersia? Pytam bo ja juz powoli wycofuje mleko z cycka - coraz go mniej niestety wiec w zasadzie mozna powiedziec ze w calosci jestesmy na mm. Jabluszko zaczne podawac w nast tygodniu a na noc zaczelismy podawac kaszke mleczna lub bezmleczna i powiem, ze maluch jak zasnie o 19 to wstaje kolo 4 rano dopiero:) Przy tym jak tylko podalam kaszke na drugi dzien z rana byla ogromna kupa :)
laski czy witamina D z receptą jest tańsza niż bez recepty?
A to wypisuja recepte na wit D?? pamietam, ze jak bylam na pierwszej wizycie u pediatry z maluchem i o to zapytalam to sie na mnie baba spojrzala jak na kretynke i powiedziala, ze sie kupuje bez recepty :)
Agusias mi też pediatra nie dała recepty. Powiedziała,że brać wit. D do momentu ukończenia przez dziecko roczku. I tyle......

Ja jeszcze cały czas karmie tylko swoim mlekiem.

Dziewczyny, która już się rozliczała ze skarbówką. Należy nam się jakieś odliczenie za dziecko skoro rodziłyśmy w listopadzie?

Jeszcze mam pytanie odnośnie L4 opieki na dziecko w wymiarze 60 dni. Bierze któraś? Nie wiem czy to zwolnienie muszę wziąść zaraz po macierzyńskim, czy mogę dopiero po zaległym urlopie wypoczynkowym? Zastanawiam się czy to zwolnienie lekarz może wypisać ,,ciągiem" czyli 60 dni, czy musi rozdzielić?
Będę wdzięczna jak ktoś coś wie na temat tego L4?
L4 opieki na dziecko? to jest coś takiego??
ja tez chętnie sie dowiem... :))
gosia - Twój Sebuś ma zniewalajacy uśmiech :)))
MamoMikołaja - super, ze z Helenką wszystko dobrze, super wieści :))
ja cały czas was podczytuję a z pisaniem gorzej.
moja mała to płaczek straszny, ale jakoś daje radę. małej jedna dziurka na serduszku się zrosła a jedna nie. za 2 m-ce kontrola i zobaczymy co dalej. w nocy budzi się 2-3 razy. mi mleko się skończyło i jesteśmy już tylko na mm. niedługo pierwszy słoiczek i mam nadzieje że zacznie przesypiać nocki. 2 szczepienie mamy za sobą i klopsik mój ważył 2 tyg temu 6800 :) jest co nosić. w pierwszy dzień świąt wielkiej nocy mamy chrzciny, jestem ciekawa jak mała to zniesie :)

Sylwia jest coś takiego jak urlop opikuńczy 60 dni. Tylko jakiś ,,zaprzyjaźniony" lekarz musi wypisaćn L-4
poczytałam o tym L4, i oto co znalazłam:
"Zasiłek opiekuńczy
Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8 (np. w sytuacji zamknięcia żłobka, przedszkola lub kiedy jedno z opiekunów, może to być opiekunka, nie może sprawować opieki nad dzieckiem z różnych przyczyn (choroba, szpital), chorym dzieckiem w wieku do lat 14 lub innym chorym członkiem rodziny. Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem zdrowym do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60 dni w roku kalendarzowym. Czyli 60 dni to łączna ilość dla chorego i zdrowego dziecka, z których w ciągu roku mogą korzystać oboje rodzice na przemian - wtedy dni te sumuje się.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 2, zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę.

Zasiłek przysługuje ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu, a liczone jest tak ja chorobowe, czyli 80 % podstawy z wynagrodzenia za okres 12 miesięcy kalendarzowych (średnia) poprzedzających powstanie niezdolności do pracy.

Do uzyskania tego zasiłku wymagane są następujące dokumenty:

na chore dziecko; druk zwolnienia lekarskiego ZLA, czyli po staremu L4.

na zdrowe dziecko w wieku do lat 8:
-oświadczenie ubezpieczonego, w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
-decyzja właściwego inspektora sanitarnego zarządzającego izolację - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej,
-zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym blankiecie - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej.
Ubezpieczony występujący o wypłatę zasiłku składa również wniosek o uzyskanie tego zasiłku na druku ZUS Z-15"

ogólnie przysługuje nam: 60 dni opieki nad dzieckiem rocznie, 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem rocznie i 182 dni chorobowego na siebie rocznie (na jedno schorzenie) + na to samo schorzenie zasiłek rehabilitacyjny do roku czasu od początku zwolnienia
Dla mam, które chodzą z niemowlakiem na rehabilitacje, również można się ubiegać, żeby dostać te 60 dni zwolnienia tzw. urlop opiekuńczy.
sylwia właśnie chce wziąść to L4. Tylko nie wiem czy zaraz po macierzyńskim, czy po zaległych urlopach?Nie wiem czy ma to znaczenie? I czy lekarz wypisuje ciągiem te 60 dni, czy na raty. Wiem, że nie musi to być lekarz rodzinny, może mieć inną specjalizację.Wiadomo, że nie ginekolog ale np. neurolog, kardiolog itd.
http://forum.trojmiasto.pl/Po-macierzynskim-wybrac-wpierw-zalegly-urlop-czy-L4-na-dziecko-t211672,1,160.html

i z innego forum:
" druk L4 wystawiany przez lekarza leczącego, ewentualnie można wziąć np pd neurologa zaświadczenie, że stan dziecka wymaga opieki tzn. jest chore i z takim zaświadczeniem do pediatry. Z własnego doświadczenia- tak zrobiłam i problemów nie było żadnych, zwolnienie miałam wypisywane 2x30 dni, ale znam przypadki,że lekarze wypisywali po 5 dni (od pon do pt) w ten sposób okres się wydłużał. Z tego co wiem to opieka nad dzieckiem brana bezpośrednio po urlopie macierzyńskim nie jest sprawdzana przez ZUS, a u dziecka do lat 2 nie trzeba przedstawiać godzin pracy małżonka."
No ja karmie w sumie głównie piersią.Raz tylko dziennie mała dostaje na noc butle, ale to ze względu na leki jakie jej podawałam na anemie, musiałam rozpuscic w mleku , a swojego nie byłam w stanie tyle sciągnąc. Ja chciałabym karmic jak najdłuzej, ale to sie zobaczy czy bede miala czym.
Biedronka, doczytałam, że ciężko u Ciebie z mężem.Czy coś się zmieniło na lepsze od tamtego czasu?
Co do tego zasiłku, to mój mąz brał jak ja z Helenka byłam w szpitalu.Brał ze względu na opieką nad Mikołajem.
MamaMikołaja jak dobrze, że sie odezwałas i z helenka wszystko dobrze :) ufffff :))))))))
co do glutenu to podaje się około 5-6 m-ca zycia (kaszka manna na wodzie, biszkopt)

Co do szczepień, my szczepimy tylko Hexą 6w1.

Jeśli chodzi o zwolnienie, o ktorym pisałyście wyżej- nie odniose się, bo się nie znam.

Rozliczałam się za 2011 rok i przysługuje nam odliczenie za 2 miesiące (za listopad i grudzień) czyli 92,67 zł x 2 - tu więcej informacji http://pit.wieszjak.pl/ulgi-odliczenia/66063,Ulga-z-tytulu-wychowywania-dzieci-2011-2012.html
aaaaaaaaaaa i jak wychodziłam ze szpitala dostałam receptę na wit D i wit K płaciłam grosze za nie i są w buteleczkach.

Ja mam wit D (DEVIKAP)
Mamo Mikołaja nasza pediatra jest za tym, aby wprowadzać gluten jak na mm to 7 miesiąc, jak na piersi to 8 miesiąc
Ja tez podaję Devikap . Mikołaj wymiotował tą witaminą w kapsułkach i dlatego zaczęłam mu podawac w kroplach.Helena już tak z rozpdu:) wychodzi duzo, dużo taniej. Te kropelki sa na recepte.
MamoMikołaja, dobrze, ze wszystko ok u Was.
My starszej dawalismy devikap, a teraz te w kapsulkach, bo jakos mi wygodniej, ale są bardzo duże różnice w cenach, więc zawsze szukam tych najtańszych, albo przez net.
my z mężem jakiegoś wirusa złapaliśmy i masakra z katarem i gardłem. i na nic nie mam mocy. Byle dziewczyny nic nie złapały.
a my zapisaliśmy starszą córkę do przedszkola od września na parę godzin-w końcu trochę odetchnę;).
Dziewczyny -moj mały tez jeszcze nie przekreca się na brzuszek i odwrtonie, ale uważam że się super rozwija..
ćwiczy za to brzuszki i uwielbia spręzynowanie na nózkach, jak trzymam go pod paszkami.
uwielbia też jak trzymam go za rączki i podnoszę do siedzenia...choć są różne opinie czy to zdrowe.

Powoli zaczelam wprowadzac butlę ze sztucznym mlekiem, ale mlody nie chce tego za bardzo jeść.
W ciągu dnia absolutnie nie, krzyczy i wypluwa, ale wieczorem wziął butlę i wychlał całą zawartość.
Musialam go jednak połozyc na leżaczku bujaczku bo jak trzymalam go jak przy piersi, to nie ma opcji, że weżmie butle.

Jakich uzywacie butelek? bo ja mam tą pierwszą TT 0+ i sie zastanawiam, że może ona mu nie podchodzi?

czy coś innego wam przychodzi na mysl?
Aglow my mamy TT i mała je lubi, nawet sama sobie ją trzyma jak pije:)
ale wiem, że nie każda mama zadowolona z tych butelek - kiedyś się naczytałam na innym forum i się zestresowałam, bo już miałam butle hehe
Dziewczyny a ja z innej beczki! Jak ubrac dzisiaj malucha na spacer tak, zeby go nie przegrzac? Nie wiem tez czy spiwor zostawiac w gondoli czy sobie podarowac bo jest strasznie gruby. No i czym przykryc wtedy? @ kocyki czy kolderka taka ciensza?
Ja dzisiaj ubrałam Małego w kombinezon wiosenny, niczym nie przykrywałam i było super. Julcio miał takie super rumiane poliki od świeżego powietrza, że aż miło się robiło :)
Aglow moja Oleńka dopiero od tygodnia sie przekręca na boczki. Dziś dopiero zaczęła się przekręcać z plecków na brzuszek a tydzień temu z brzuszka na plecki.
Dziewczyny zróbcie sobie taką słodkosc polecam

http://cudaismakiregionu.blox.pl/2012/03/Mini-serniczek-lodowy-kawowo-piernikowy.html
U mnie jakoś leci.Bartkowi ida chyba zęby,więc marudny i mało śpi.

MamoMikołaja-super że u Was wszsytko ok.myslałam o Was:)

Dziewczyny dobrze,że już wiosna:)
Jeśli któraś będzie w Sopocie na Ladymama w sobote dajcie znac ja chyba się wybiorę:)
Pozdrawiam
Fiffi nie kuś:)

Ja wysłałam zgłoszenie na sobotnie spotkanie ale jeszcze nie wiem na 100% czy będę.

My dziś znów u dr Silewończyka bo mimo, że usg ioderek wyszło super to ostatnio Jaśkowi zrobiła się grubsza jedna fałdka na udzie. Na szczęście wszystko ok:) Przepuklina pachwinowa też gdzieś zniknęła:)

Jasiek kula się na wszystkie strony. Nie mogę go już zostawiać samego. Próbuje się przewrócić z pleców na brzuszek ale narazie średnio mu to idzie:)
Ja na spacery biorę cieńki kocyk ale dziś nie przykrywałam. (przyszła) Teściowa juz to skomentowała "taki cienki" wrr całą zimę z nim jeździliśmy:))

Coś mi się na brodawce zrobiło i boli mnie pierś.... dziwne to to. Jasiek nic mi nie zrobił, raz cos rozdrapałam i może to od tego. eh
Dzis Hubcia miałam w kombinezonie i przykryłam lekkim kocykiem. Dziś wiało mocno, ale było b. przyjemnie. Spacerowaliśmy 2,5 godziny.
Mamo Mikołaja, bardzo się cieszę, że z malutką wszystko dobrze się skończyło :)

Kurcze, ja to mam dylemat, jak ubrać Adasia na spacer. Bo niby ciepło, ale w cieniu nie do końca no i ten wiatr, dzisiaj na Dąbrowie było bardzo nieprzyjemnie. Dlatego ciągle ubieram go w zimowy kombinezon. Sprawdzałam małego podczas spaceru, nie był spocony, więc chyba nie było źle. Inna sprawa, że nie mam nic, w co mogłabym go ubrać w te cieplejsze dni. Nawet nie wiem, w co się zaopatrzyć. Kiedy Paweł miał 3 miesiące, była jeszcze końcówka lata, więc ciuszki po nim mam same letnie a i wiedzę żadną :)

Na szczęście przestał protestować przeciwko wożeniu gondolą i znowu spacery są mniamuśne :) Na dodatek wygrzebałam z szuflady moją starą mp3, wrzuciłam na nią muzykę klasyczną i teraz mogę tak spacerować cały dzień. Nie przeszkadza mi nawet, ze chodzę w kółko po tych samych ulicach. Nawet nie wiedziałam, że klasyka w połączeniu ze słońcem może sprawić tyle przyjemności :)

Jutro się szczepimy. Pediatra zapowiedziała mi zmianę witamin, bo teraz bierzemy Devicap i wit K w kapsułkach. K już mamy skoczyć, a D dostaniemy w jakimś kompleksie z innymi witaminami, ale nie pamiętam, co to ma być. Jutro się dowiem.

Buziole i by jutro było cieplej :)
czesc Kobity!
MamoMikołaja no nareszcie jestes bo sie martwiłam! ja szczepiłam 6w1 i rota, jakbym mialam kase to tez pneumo bym wzięła. Jak starszy skonczy w czerwcu 2 latka to dam mu jedną dawke pneumokoków.

A Seba to chyba wygląda najdoroślej z wszystkich naszych dzieciaczków :)

Ja jeszcze nic poza cycem nie podałam Emci jednak za max. 2 tyg zaczne marchewke i jabłuszko podawać, za to dzieki swojemu starszemu bratu córcia juz ma pierwszy bezmleczny posiłek za sobą: dostała lizaka! jeny musze cały czas go pilnować bo nie dosc ze cały czas ja całuje i przytula to chce sie z nia dzielic jedzeniem!

Kasiaka tez myslalam o tych 60 dniach L4 na dziecko jednak moja pediatra pewnie nie wypisze mi :(
3oko ja będę próbowała. Pogadam na najbliższym szczepieniu z moją pewdiatrą czy będzie mi w stanie coś takiego wypisać. Najwayżej zrobi focha i się ze złości ale przynajmniej będe wiedziała czy warto do niej iść czy nie. Jesli nie to będę chciała iść gdzieś prywatnie do jakiegoś pediatry. Może spróbuje w Clinica Medica. Popytam mojego gina kogo mógł by mi polecić.

3oko to zaszczepiłaś tak samo jak ja. Moja też 6w1 i rota a pneumo później. 21.03 idziemy na 3 szczepienie. Orientujesz się kiedy będzie póxniej następne?Bo teraz to chyba będzie taka długa przerwa, aż jesienią jakieś szczepienia?Pewna nie jestem.

Ale się nasmiałam, że Emilka ma juz pierwszy słodki posiłek za sobą. Dobre!!!!A przynajmniej lizak jej smakował?Napewno!!!Bo to słodkie.
Moja Ola też tylko na cycku ale w kwietniu gdy skończy 5 mies. chcę już spróbować coś jej podawac. Zacznę od marchewki i jabłka. W 6 mies. mogłabym już więcej produktów wprowadzić a po 6 zacznę podawać kaszkę.
Chociaż z tą kaszką to widzę, że są rózne opinie. Niektórzy mówią, że powinno się wprowadzać odrazu a inni twierdzą, że po 6 mies. No i bądź tu mądrym.
Zalezy o jaka kaszke Ci chodzi. a od 3 dni podaje na noc kaszke Bobowity po 4 miesiacu, ktora jest bezglutenowa wiec taka mozesz podac smialo. Jesli gluten to po 6 miesiacu.
Witam, witam :)))

właśnie wróciłyśmy z Olgą z pracy, byłam pozałatwiać papierkowe sprawy, i odwiedziłam koleżanki :)) oczywiście, mała zrobiła furorę, była grzeczniutka i rozdawała uśmiechy :D oczywiście nie obyło się bez sesji zdjęciowej :D
rozmawiałam ze swoją przełożoną ewentualnym urlopie wychowawczym i możliwości pracy na zlecenie w tym czasie (pojawiałbym się na kilka godzin w pracy) no zobaczymy, czy się uda... byłoby suuper

Fiffi, carlar, własnie miałam zaproponować spotkanie forumowe, a tu wyskoczyło sobotnie Ladymama :)) super będzie Was poznać :))

jeszcze w temacie odplamiania ciuszków, otóż porównałam skuteczność odplamiania mydła Biały Jeleń z mydełkiem Dr Beckamnna no i wyszło, ze oba mydła ładnie spierają plamy po kupskach, natomiast z plamami po owocach poradziło sobie tylko mydełko Beckmanna
Byliśmy na 2 godzinnym spacerze i gdyby nie lodowaty wiatr byloby wspaniale...
Witajcie
No rzeczywiscie Sebastianek to kawał chłopa:)
Mój Bartuś raczej drobniutki,ale waży ponad 6 kg więc nosic go dłużej nie daje rady,a on uwielbia byc na rękach.

Sylwia-ja będę ale nie pamietam jak wyglądasz,napewno pierwsza Ty mnie ropoznasz:)

Dziś chciałam jechac do centrum ale sama niewiem,bo młodza ma dalej te spojówki a Bartuś strsznie szaleje,wczoraj musiłąm z nim siedziec do 1-wszej,jak tu spac:(

Miłego dnia kochane:)
Fiffi, Carlar czy w sobote idziecie same czy z maluszkami? :) Ja sie chyb z Bartusiem wybiorę bo nie chcę mu dawać butelki :)
czesc,
Kasiaka tak masz racje, teraz ostatnie szczepienie a pozniej w 13-14 miesiacu, dobrze, przynajmniej nie bedzie trzeba wydawac kasy na wakacjach na szczepionki:)
Dzis dałam Emci marchewke, cos chyba połknęła, większosc wypluwała a na koniec miala odruch wymiotny, wiem ze z jabłuszkiem by bylo łatwiej ale nie chce zaczynac od słodkich rzeczy (poza lizakiem;))
Olcia jeśli będę szła to na pewno z Jaśkiem:)) więc fajnie by było poznać Bartusia. Sylwia miło będzie się poznać! Zobaczę jak z czasem się wyrobimy ale mam nadzieję, że będziemy.
Dzień dobry:)

Wczoraj tak na szybko odpisałam.
MamoMikołaja ja również o Was myślałam i cieszę się, że już ok!

3oko masz wesoło z tymi swoimi szkrabami. Ja Jasiowi czasem daje polizać jabłko:D hehe ale też zacznę od marchewki bo wiadomo, że nie tak smaczna jak jabłuszka:)

Czy macie albo ktoś z waszych znajomych ma składaną wanienkę Flexi Bath? Zastanawiam się czy kupić bo będziemy dość często wyjeżdżać. Opinie są różne jeśli chodzi o jej wielkość.
hej. 3oko, nieźle z tym lizakiem. no właśnie mnie momentami najbardziej wykańcza to pilnowanie córki starszej, któa ma przeróżne pomysły jeśli chodzi o młodszą. Uwielbiam jak każe ją sobie połoźyć na kolanach na poduszce i mówi - "Natusiu, bujaj się, bujaj" i "masz cyca"-podnosi bluzkę i przyciska ją sobie do cyca:).
my niestety spotkanie sobotnie odpuszczamy,a le trochę szkoda mi pogody i wybieramy się gdzieś do lasu na spacer w poszukiwaniu wiosny:)
Dzień dobry :))

ja dziś na nogach od 6, mała od 5.30 fikała, wyjątkowo, bo zwykle śpi do 8 :))
carlar, taką wanienkę składaną miała położna ze szkoły rodzenia, do której chodziłam, i powiem Ci, że fajny wynalazek, tyle że krótka, wiec większy maluch się w niej nie położy... my mamy zwykła wanienkę 84 cm i Olga juz sie ledwo-ledwo w niej mieści na długość....

Dziewczyny, a dajecie maluchom marchewkę ugotowaną, czy ze słoiczka?
bo powiem Wam, ze słoiczki z owocami po 4m są bardzo kwaśne....
ach, i mam jeszcze pytanie odnośnie jutrzejszego spotkania LadyMama- jaką ma formę? siedzi się czy chodzi? są jakieś stoiska?
jest panel dyskusyjny, czy pogadanki sponsorów? :))
Sylwia dzięki za info. My mamy małą wannę z Ikei i Jaś też się ledwo mieści. Jest super ale chyba trzeba będzie poczekać aż zacznie siadać wtedy będzie ok.

Na spotkaniu Ladymama się siedzi :) są ciasteczka i kawa. Stoisk nie było za wiele i tylko takie promocyjne. Nic nie sprzedawali jak byłam.
zapraszam do kolejnego wątku;)
może bym jeszcze link podała hehehe

http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-i-maluszki-2011-czesc-38-t320232,1,160.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry