Widok

Lalka

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Lalka.
Lalka
(na motywach powieści Bolesława Prusa)

Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W trakcie przedstawienia się nie klaszcze!

ojojoj
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Coś niesamowitego

Spektakl jest cudowny, zapierający dech w piersiach. Chyba trzeba zacząć od muzyki - niesamowita orkiestra, wpadające w ucho, ale nie tandetne kawałki doskonale dopasowane do postaci. Świetna gra aktorów. Zarówno tych pierwszoplanowych - znakomity Rafał Ostrowski w roli Wokulskiego, nie raz miałam ochotę nim potrząsnąć, aby się w końcu się przebudził, już dla jego samego finałowego songu warto musical zobaczyć. Cudowna Darina Gapitch w roli Łęckiej - wspaniały wokal, dość oryginalny jak na teatr muzyczny, i plastyka ruchu mająca naśladować ruchy lalek. Cała galeria postaci drugoplanowych - świetny Starski, wzruszająca Maria, przezabawna Wąsowska i urocze rozdwojone panie Meliton. Naprawdę warto wybrać się na niego do muzycznego. Dziękuję artystą TM za miły wieczór. Brawo.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uwielbiam chodzić do teatru muzycznego, ale to przedstawienie jakoś do mnie nie przemawia. Scenografia taka sobie, muzyka zagłuszająca słowa, niezbyt wpadające w ucho piosenki..... Powiem szczerze, że po 20 minutach od rozpoczęcia zaczęłam się nudzić. Widać w tym przedstawieniu ciężką pracę aktorów i sztabu innych ludzi, jednak do mnie to wgl. nie przemawia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

Amen

Dobrze prawisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie krótkie majtki w Lalce? Klasyczne musicale... Skrzypek na Dachu, My Fair Lady. To mało? Wg mnie to najlepszy spektakl teatralny grany w jakimkolwiek teatrze w północnej Polsce i z pewnością najlepszy musical w całej Polsce.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie

Jedno wielkie rozczarowanie. Od dawna jeżdżę do Romy na dobry musical, ale chciałam dać szansę Muzycznemu w Gdyni. Kiedyś wystawiał takie piękne musicale i takie porywające. A tu nuda i zmęczenie, przygnębienie i żal, że taki dobry teatr się marnuje. Oklaski też ledwie, ledwie- takie wymuszone. Aktorzy włożyli wiele pracy, bo reżyser postawił przed nimi ciężkie i karkołomne zadanie, ale jakoś para poszła w gwizdek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

czy to był musical?

Mam wątpliwości. Szukam w Teatrze Muzycznym przeżyć artystyczno- duchowych, a tych w tym przedstawieniu nie znalazłam. może to i awangardowe, nowoczesne, pomysłowe, super wykonane (?), ale mnie się nie podoba. Muzyka do mnie nie przemawia, nie porywa, nie wzrusza (poza jednym czy dwoma utworami, które nie drażnią uszu reszta jest nudnawa). Scenografia i pomysł na poruszanie kukiełkami jak z Kantora. No i albo jest zły odsłuch, albo co niektórzy piosenkarze kiepsko śpiewają, bo są utwory w których nie można rozróżnić tekstu, słychać jedynie jazgotliwą muzykę. A przecież ten reżyser zrobił tak pięknie Hair. Gdzie przedstawienia, które wystawiano jeszcze parę lat temu Chicago, Hair, Evita niemówiąc o wcześniejszych typu Nędznicy czy Skrzypek. Teatr taki piękny, a nie ma co oglądać. Widzę, że wielu osobom się podoba. Czy nie możnaby więc wprowadzić trochę musicali tradycyjnych dla tych którzy w teatrze szukają wzruszeń i zabawy a nie tylko nowoczeności, udziwnień i krótkich majtek
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

wspaniałe widowisko

Uważam, że to najlepszy spektakl Teatru Muzycznego od czasów Hair. Przerobienie tej powieści na musical wydawało mi się dość karkołomnym zadaniem, ale zarówno muzyka (brawa dla zespołu!), jak i teksty piosenek są na wyskokim poziomie. Świetna gra aktorów (Renia wymiata, ale to już standart;)) i to nie tylko pierwszoplanowych (baron Krzeszowski - cudo!) Finałowa piosenka Wokulskiego chwyta za serce.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przedstawienie...

oczywiście rzecz gustu. Byłem wczoraj i...po raz pierwszy takie rozczarowanie. Musical w rytm muzyki w klimatach Renaty Przemyk czy przebłysków Bregowica... Lubię...ale tylko przez 10 minut. Może dwa fragmenty porwały mnie wokalnie. Nie jestem krytykiem ale staram się zobaczyć coś co daje marzenia o następnym spektaklu. Scenografia beznadziejnie nudna. Operowanie dźwiękiem...to raczej jego brak. Muzyka męcząca i za głośna. Teksty niezrozumiałe bo zagłuszone muzyką. Po raz pierwszy w życiu byłem zmęczony przedstawieniem. po raz pierwszy w życiu widziałem takie reakcje publiczności ( oklaski raptem ze cztery raz podczas 3,5 godziny). Nuda i smutek. Ale może ja mam taki zły gust? A co do owacji na stojąco to niewiele osób na widowni zdobyło się na taki gest - to powinno dać do myślenia. Z hair trudno było wyjść - tyle było klaskania. Szkoda czasu. Takie jest moje zdanie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14

Byłąm, widziała..

Lalka w TM to dekadencja w czystej postaci. Łęcka i cała reszta arystokracji pokazani są jako ludzie zepsuci, upośledzeni. Brawa dla Łęckiej za umiejętności wokalne, których zabrakło Wokulskiemu- poza tym Pan podźwignął rolę :)
Scenografia adekwatna do całości klimatu sztuki. Orkiestra rewelacja!!! Jazzik super. Generalnie sztuka interesująca i jak nasze możliwości finansowe- w sensie standardy opolskie- wydaje mi się, że zrobiona z rozmachem i głową. Polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bela!!!!

Izabela Łęcka (Darina Gapicz) - BRAWO, BRAWO !!! Owacje na stojąco !!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

gorąco polecam

Jazzowa Lalka. Orkiestrze należą się owacje na stojąco.
Reżyser bezpośrednio nawiązał do tytułu książki (Sen Rzeckiego o marionetkach). Postaci poruszają się niczym marionetki, lalki - które podlegają silnym wpływom środowiska w którym żyją, ludzi którzy ich otaczają i konwenansom. Wszystko to ich determinuje. Wśród nich wiedzie Izabela Łęcka. Mimo, iż Stanisław Wokulski początkowo zachowuje się normalnie to z czasem on również zaczyna ulegać tym samym wpływom i zaczyna się zmieniać w taką marionetkę.
Odtwórczyni roli Izabeli Łęckiej - Pani Darina Gapicz ma niezwykły, urzekający głos.Jej partie solowe to prawdziwe mistrzostwo. Liczę, że kiedyś wyda płytę solową.Sztuka trwa 3 i 1/2 godziny. Gorąco polecam.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

To jest sztuka

Na którą czekałam od dawien dawna. Wielkie brawa i czapki z głów!
Miała ciarki przez co najmniej trzy godziny, dlatego po prostu dziękuję.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

a Darina?

przepiękna, smukła, wdzięczna, nieco oddalona.. jakby Łęcka prawdziwa.... i jak pięknie bawi sie muzyką
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kwestia jest taka że Bogo napisał co o tym myśli a wy już go chcecie dosłownie "połknąć i wypluć" w całości.Widocznie coś jest na rzeczy.MI też do końca niepodoba sie polityka jaka jest uprawiana w TM ostatnie "spektakle"ale będe milczał by mnie "nie aktorzy" nie zakrakali.
Bogo szkoda czasu lepiej krakać jest super.

Suzin tak nasz zespół jest wspaniały cudowny wręcz niewiarygodny albo jesteś ścisła familija albo masz 3,5zl za taki post/komentarz

ps. jestem osobą postronną nie związaną z żadnym teatrem ugrupowaniem politycznym (uff trzeba bo inaczej skoczą do gardeł)
3miasto może potwierdzić że nawet nie pisze z GDYNI!!!Kocham Teatr Muzyczny tylko chce go w najwyższej formie a nie grupe wzajemnej adoracji na pół gwizdka

wiadomo

do końca żałoby narodowej

uszanuj to... jechaliśmy 200km, żeby dowiedzieć się, że spektakl jest odwołany...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spektakle odwołane. Jak długo, nie wiadomo.

Zaraz ogłoszą żałobę

Wątpię,że się odbędzie,uszanuj to.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lalka

Lalka na motywach powieści Bolesława Prusa Pierwsza w Polsce musicalowa wersja powieści Bolesława Prusa! Opowiedziana na nowo historia zamożnego warszawskiego kupca Stanisława Wokulskiego i jego uczucia do pięknej, lecz zubożałej arystokratki Izabeli Łęckiej. Romantyczny marzyciel goniący za iluzjami w starciu ze światem konwenansu, snobizmu i przesądów. Miłość, zazdrość, walka, kariera, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry