Widok

Leczenie kanałowe u 4 latka?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mój syn ma 4,5 roku i piątkę w fatalnym stanie, od wczoraj go pobolewa, w maju na wizycie Pani powiedziała, że trzeba leczyć kanałowo ( przychodnia dziecięca przy AMG) byliśmy dziś i masakra, tak go bolało mimo znieczulenia, że tylko troszkę dał rozwiercić i lekarka zatruła ząb, poza tym ma wargę zmasakrowaną / chyba wiertłem jak się kręcił/ Dziś doczytałam że takie mleczaki się wyrywa a nie leczy bo kanały w mlecznych trzonowcach są wąskie i mocno zakrzywione :-/ Teraz moje dziecko leży i płacze z bólu, nie wiem co mu podać prócz Nurofeny? nie powinien na ten stan zapalny dostać jakiegoś antybiotyku? poza tym przez tą wargę nie może jeść :-/ Jestem w kropce, nie wiem co robić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym leczyła, bo piątki powinny być u buzi do około 10/12 roku życia... jak wyrwiesz, to masz ryzyko, że szóstki ci się przesuną w to miejsce i potem problem z leczeniem ortodontycznym, bo piątka stała nie będzie miała miejsca :( lepiej potrzymać tą piątkę ile się da (moim zdaniem - o ile jest taka możliwość)
fakt, kanały są powyginane i ciężko je przeleczyć, ale można je oczyścić i wypełnić masą przeciwbakteryjną...
antybiotyku raczej nie trzeba, a boli bo: "trucizna" działa i powinno przestać boleć w ciągu kilku godzin albo było już za późno na "truciznę" i tworzy się ropa w zębie - w takim wypadku trzeba podejść do lekarza żeby szerzej otworzył zęba... jak będzie cały czas bolało, to może po prostu podejdź jutro jeszcze raz i powiedz, że byłaś dziś i że bardzo dziecko boli - przyjmą cię ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry