Widok

Lenn,

ciesze sie, ze i Tobie zamiast "Hmm..." przypadlo bardziej do gustu "wstretne niemieckie tja...";) Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Johanno

ale tja i hmmm to nie synonimy, o ile można mówić o synonimach w przypadku tego rodzaju "słów".

Stworku

ale uzywane w podobnym znaczeniu, tj. jak leniwe, amerykanskie, zgnile "yeeeah..." na poczatku wypowiedzi.

Stworku,

cokolwiek to" tja..."(nawiasem mowiac oznacza ono dokladnie to nasze hmm...) mialoby oznaczac do polszczyzny nie nalezy...:), to ewidentny germanizm a ja swoja uszczypliwoscia nawiazuje do ubieglorocznych bielefeldzkich reportarzy Lenn. Poza tym zarowno Ciebie jak i Lenn pozdrawiam.

Stworku,

zanim mnie rozgnieciesz jak muche dodam...reportazy:)

Johanna

:P

Johanna

badz co badz, razem z zaliczonym egzaminem na FP nabywa sie takze automatycznie pewien rodzaj licentia poetica;)

ps. germanizm???

Lenn,

to tja...jest najzwyklejszym niemieckim wykrzyknikiem, i uzywa sie go raczej by wyrazic swoja ...bezradnosc;): "Tja...co powinnismy teraz zrobic?"
Nawiasem mowiac tak zazarcie walczymy z wszelkimi makaronizmami;)

LG

Johanna

hmm :), to ja tak z amerykanska raczej:)

posiadkowkowac

Czesc czy ktos ma pomysl gdzie w gdyni mozna pograc rekreacyjnie w siadkowke :) ?

Johanno

jakoś tak w mojej świadomości "tja" funkcjonowało jako coś w stylu "no tak...", natomiast my "hmmm" mówimy w momencie zamyślenia, zastanawiania się co dalej etc, a "no tak" w nieco innych sytuacjach, tylko czasami w tych samych.
Dodam , że poza jedną lekcją, nigdy nie uczułam się niemieckiego, a moje doświadczenie opiera się na obejrzeniu wszystkich 178 odcinków "Star Trek The Next Generation" w niemieckim dubbingu. Każdego odcinka kilkukritnie, w miarę jak seria była powtarzana. ;p

Stworku,

dokladnie w tej sytuacji tzw. zamyslenia mowimy tu "tja..." ;P
Moge Ci polecic jedynie najnowsza niemiecka produkcje kinowa "(T)Raumschiff Surprise - Periode I " ....czysty absurd lecz w oryginale ;)

Kiszczak

Bez żalu z mojej strony żegnam się z Tobą. Ja pyskówki z Tobą nie rozpocząłem - sam mi wyjasniłeś dlaczego tak się stalo, a ja bez sensu dałem się wciągnąć. I daj sobie na wstrzymanie z tymi swoimi pogróżkami, bo śmiech mnie ogarnia. Do zobaczenia na miescie

Gaja

Dobra miło się pisało, ale ja się żegnam. Już raczej mnie tutaj nie zobaczycie. Wiesz co - biedny ten Kiszczak, znów go kobieta krzywdzi, Łojezu. No i jaki groźny, zalał całą planetę. Tak, tak Lenn, rzeczywiście macie niesamowitego przyjaciela -postawcie mu pomnik. Dobra znikam

Gaja

Aha, u mnie zbyt duża ilość nasienia powoduje, ze sperma uderza mi do głowy. PS. Ty naprawdę jesteś taka fałszywa i straszna? Łojezu... Coś Ty zrobiła temu biednemu bożyszczu Hyde Parku, że sie znów musi przy wszystkich nad sobą użalać. Widzisz znów ON (tak, tak ON) przez dużo "O" znow to musi znosić, że jakaś wredna baba robi mu krzywdę. Ej - ty zła kobieta jesteś:)))Żegnam

Jimmy

ale nie musiales mnie wpieniac na koniec, jak juz tak ci dobrze szlo i sie blazniles tylko przy Kiszczaku, to moglo tak pozostac.

Jimmy

jednym długim, cętkowanym rzutem na koniec wpienić resztę, a potem zniknąć, i dusić się, dławić, zaglądając tu jeszcze od czasu do czasu, bo się zadeklarowało. aha, jest wentyl. "raczej". no, to do następnego "raczej". ale raczej żegnaj. musiałeś zdjąć gacie i wystawic tyłek, bo do tego rejonu netu już więcej nie zawitasz? ale wrażenie, Jimmy, zostaje takie samo.

Johanno

trochę inaczej to pamiętam, ale spierać się nie będę, bo z nas dwóch Ty mieszkasz bliżej Renu. ;)

UMTS

Hallo.
Mam pytanko do kogoś, kto się zna.
Czy telefon działający w systemie UMTS w Uk bedzie chodził w Polsce w GSM?
Z góry dziękuję :)))

JajoX

nie będzie działa, chyba, że jest tak zwany kilkuzakresowy.

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (196 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

a to na rano ;) (347 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

do góry