Widok

Listopadowo

"Spokojne przechodzenie jesieni w zimę wcale nie jest przykrym okresem. Zabezpiecza się wtedy różne rzeczy, gromadzi się i chowa jak największą ilość zapasów. Przyjemnie jest zebrać wszystko, co się ma, tuż przy sobie, możliwie najbliżej, zmagazynować swoje ciepło i myśli i skryć się w głębokiej dziurze, w samiutkim środku, tam gdzie bezpiecznie, gdzie można bronić tego, co ważne i cenne, i swoje własne. A potem niech sobie sztormy, ziąb i ciemności przychodzą, kiedy chcą. Niech się tłuką o ściany szukając po omacku wejścia, i tak go nie znajdą, bo wszystko jest zamknięte, a w środku siedzi ten, kto był przezorny, siedzi i śmieje się, zadowolony z ciepła i samotności".

Tove Jansson, "Dolina Muminków w Listopadzie"
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale fajnie jest sie nawalic po wielu tygodniach absty.
Mamooo ja chce do domu a ci niedobrzy ludz\ie chca mnie na kolejne tygodnie do Australii az pod Tasmanie naste[pne silniki sprawne im sie marza tym niemyslacym nierobom z kieszeniami wypchanymi po brzegi latwa kasa.

http://www.youtube.com/watch?v=yvWGREauPec
to ja też.. nie będę pisać co bym na prawdę chciała bo by nie przeszło.. na początek to może zdrowia bo dziś w ramach działań minimalnych z szalejącą temperaturą, zamotana w swetry, ssąca tony tabletek na gardło podjęłam się misji zrobienia prania i chciałam moją kotę zwinąć do bębna.. na oczy najwyraźniej też mi się rzuciło, choć fakt, że kota ulokowała się w nietypowym dla niej miejscu.. co do picia to osoba na której pochłanianie procentów myślałam, że mam coraz większy wpływ właśnie straciła prawko na rok, chyba nie muszę mówić za co.. i tu ciekawostka pół roku prac społecznych i wizyta u psychologa i jeszcze się mnie pyta czy zawiozę hehe ehh kawałek z mojej ulubionej komedii romantycznej z ciekawą obsadą http://www.youtube.com/watch?v=eBDEN5AFmWU&feature=related
:)
Zawsze liczyc mozesz w tej materii na ma skromna osobe.
Kiedys pilem tydzien czasu z dobra kumpela.
Po tygodniu prawie sie przekrecila na tamten swiat a ja momentalnie wytrzezwialem prawie reanimujac ja.
I zdrowka zycze.
Przez wielkie "Z" ;)
Tak, Buka, nie Buga;) po latach się g na ka poplątało;)
Julka
ehehe jakiś czas temu z imprezy wracałem night riderem co stracił prawko za procenty, w dodatku acidowiec;) Pełen luz;)
@KK - jak będziesz niegrzeczny, to Cie Buka zabierze!!! @_@
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ha ha;)
jeszcze przypomniało mi się że ów night rider prawko stracił przez jazdę na rowerze: pruł monciakiem najpiękniejszymi zygzakami bo go po alk wysłano;) Nim stracia zaś prawko przez tą jawną niesprawiedliwość to był instruktorem jazdy samochodem...To było chyba z rok temu wiec może już pokona system..

życie bywa przewrotne..;)
a ja nieznosze muminów, ani do czytania a juz do oglądania - mama muminka, tata muminka - tylko migotka ma imie??????

i zegar w noc sylwestrową? przeciez te muminy szly spac na zime? czy moze ja juz myle bajki, ale jezeli nie, to skad mogly wiedziec jak wybija zegar w noc sylwestrowa - przeciez to zima?????
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
@konstantynopolitanczykowna - pokolenie 40/50-latków upatruje w świecie Muminków bezpieczne miejsce, powrót do dzieciństwa; do czasu beztroski i pewności jutra. Ludzie o wrażliwych duszach odnajdują w Dolinie Muminków miejsce, w którym nie muszą martwić się o prozę życia.

Postrzegam siebie jako twardego faceta, jeszcze twardziej stąpającego po ziemi - ale nic tak mnie nie relaksuje i uspokaja, jak przeczytanie paru rozdziałów tej bajki.

"przeciez te muminy szly spac na zimie?" - w zasadzie tak, z brzuszkami pełnymi igliwia. Ale jednak bywały zimy, podczas których dom Muminków tętnił życiem.
Jeśli szukasz filozoficznego spojrzenia na świat, polecam Dolinę Muminków w Listopadzie - to już książka dla dorosłych...choć miała być dla dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
fragment z zegarem dotyczył Paszczaka, a one nie zasypiały.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
faktycznie , paszczak - moj błąd.
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
Mnie zawsze irytował trochę włóczykij, właściwie sam nie wiem czemu, ale chyba dlatego że był jakiś za bardzo człowieczy. Jak gość w raju.

Moja ulubiona postać - Ryjek;)))))))
Mała Mi - esencja wredoty...ugryźć cię w kostkę?? o_O

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (110 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (783 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

do góry