Widok

Liszaj pasmowaty-czy ktoś się z tym spotkał?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój niespełna 18-miesięczy synek ma stwierdzony liszaj pasmowaty, czyli chorobę skórną, ogólnie wiedza lekarzy w tym zakresie jest dośc mała, dermatolog przepisała maśc. Czy Wasze dzieci miały coś takiego, jak leczyliście i czy zeszło całkowicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam, córka 3,5 roku, miała zdiagnozowane najpierw liszaj lub brodawka płaska, maść robiona na zamówienia nie pomogła, następne drugi lekarz przepisała steryd i to pomogło, dermatolog na wizycie kontrolnej stwierdziła że to liszaj pasmowaty. Wykwity zniknęły całkowicie, jednak jako że mamy lato, skóra w tym miejscu jest odbarwiona. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pisałam gdy córka miała 3,5 roku i maść wyleczyła skórę. Minęło około 8-9 miesięcy i córce ponownie pojawiły się takie same zmiany w tym samym miejscu:(. Czy ktoś wie cokolwiek więcej o tym schorzeniu?
mój synek też miał liszaje na udach, pod kolanami, na łydkach i nawet pojawiały się na rączkach, z tym że był to liszaj płaski, ale może mój sposób też pomoże tzn. dostawałam różne maści od lekarza i nic nie pomagało, aż w końcu zdesperowana szukałam sposobu w internecie na forach bo miałam nadzieję że inne mamy mi pomogą i faktycznie to sposób jednej z mam

co pomogło? - Bepanthen w maści! (musi być koniecznie maść, nie krem)

nie wpadła bym na to, ale faktycznie po kuracji maścią zniknął i na razie mamy spokój
nie wiem czy w Waszym przypadku to pomoże ale miejmy nadzieję że tak, ja podchodziłam sceptycznie a udało się, wiem że to może wrócić, ale wtedy na pewno będę stosować bepanthen
powodzenia :-)
image
mojemu synkowi dermatolog przepisała afloderm i grudki zeszły, ale oczywiście ślad pozostał, póki co minął niespełna rok i nie odnowiły się, dzięki za radę z tą maścią.
Witam. Moja córka (2 lata) miała liszaj pasmowaty. Po ok. 4 miesiącach znalazłam lekarza, który wiedział, co to jest. Powiedział, że to rzadka choroba skórna, przyczyna nie wiadoma, częściej występuje u dziewczynek, zanika samoistnie nawet do 1,5 roku. Lekarze przepisują na nią maści sterydowe. Advantan nam pomagał, ale można było smarować tylko 10 dni, więc do końca nie wyleczył. Potem dostaliśmy Protopic, bez skutku, nawet pogorszył stan zmiany. Jeszcze raz Advantan, bez skutku.

Pomogła maść propolisowa - środek naturalny. Lekarz potwierdził, że można ja stosować. Całkiem liszaj zniknął, jak zamieniłam maść propolisową z apteki (7%) na zrobioną przez pszczelarza (20%). Jednak zostało odbarwienie. Mam nadzieję, że propolisowa i to wyleczy.
W jakim wieku były Wasze dzieci, gdy pojawił się u Was ten liszaj? My stosowaliśmy Advantan 10 dni ostatnio Protopic 2 tyg i mam wrażenie, że jest gorzej.
ja mam liszaj płaski plus pasmowaty. pojawilo sie ot tak nagle .masc clobederm stosowalam rok(uwaga-nie wolno eksponowac skory na slonce)teraz po 3 latach mam juz bardzo malo ale pojawia sie na stopach zawsze i na nadgarstkach. przyczyna nieznana.lekarze wiedza malo.aha i moze wystapic w jamie ustnej.wtedy trzeba jakies leki brac.mi nic na to nie dano. generalnie to choroba skory na cale zycie chyba

zrób sobie biopsje zmienionych miejsc, jesli jestes osoba dorosłą pojawiło sie i sie odnawia. Błagam popros lekarza o biopsję, siostra męża chorowała 12lat najpierw liszaje potem atopowe i nikt nie zrobił biopsji a to był nowotwór. Mąż oddał jej szpik i było ok, ale meczyła sie i cierpiała 12 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

miałam biopsje,liszaj zszedl po 2-3 latach jakos ,teraz mam pojedyczne mało widoczne plamki.mialam tez w buzi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (14 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry