Widok

Los frajerów

Zachęceni uprzednimi udanymi inwestycjami spółdzielni i znęceni ogłoszeniem kolejnej inwestycji zdecydowaliśmy się zainwestować nasze pieniądze w mieszkanie. Oczywiście wiedzieliśmy who is who i że zarząd jest platformerski, ale jesteśmy tolerancyjni, a business is business. Okazało się jednak, że nie wszyscy rozumieją przez to to samo.

Budowa ruszyła, dobiegały z niej nas odłosy pracującej ekipy w języku rosyjskim i ukraińskim, a w międzyczasie uiszczaliśmy stosowne raty. W pewnym momencie okazało się, że robota na budowie zamarła, by po pewnym czasie znowu ruszyć. I ten cykl się powtarzał aż do chwili obecnej. W tej chwili od paru tygodni na budowie nic się nie dzieje. Okazało się, że przerwy wynikały z braku pieniędzy, więc dla uruchomienia dalszego ciągu nasi wspaniali biznesmeni z zarządu zastosowali mechanizm piramidy finansowej i zapowiadali kolejną inwestycję, zbierali pieniądze od kolejnych chętnych, po czym rozkopywali teren, a następnie kontynuowali kolejne zaległe zadania.

Tak więc morał jest prosty: jeżeli będą Państwo wchodzili w jakieś operacje finansowe, proszę sprawdzić poglądy polityczne partnerów, bo te mają, jak się okazuje, zasadnicze znaczenie dla losu waszych pieniędzy. Mamy nadzieję, ze nie skończy się tak, jak zapowiadał przed laty min. Rostowski: "Nie ma piniędzy i nie będzie" i uzyskamy lokal albo przynajmniej odzyskamy pieniądze. Się okaże.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z braku laku, czyli Sojuza, może być towar zastępczy czyli Unia ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wzorcem dla mnie jest Unia Europejska.

Zamiast Korei Płd wzorcem dla was Jest Wenezuela, czy inna reppblika kolesiów ? Może UBekistan ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

łowca jak zwykle, ślepo wierzy w jedynie słuszną linię swojej partii. To właśnie kłamca Morawiecki w swojej strategii rozwoju oprzeć się chce na wzorcu Korei płd, tworząc protekcjonizm dla upaństwawianych firm. Zapewne UE na to nie pozwoli, by robić takie myki jakie były w Korei, czyli gwarancje państwa dla kredytów inwestycyjnych dla wybranych firm i inwestycji, monopolizacja rynku energii ( połączenie Orlenu i Lotosu) . Sygnałem Z KE będzie zgoda lub nie na połączenie tych firm. Łowco, myśl samodzielnie. Cholera, o co ja Ciebie posądzam......

Skoro jesteś takim ekonomistą to odpowiedz na pytanie zadane powyżej?

Odpowiedź jest prosta - wszystko w życiu znasz teoretycznie.

No i widać, kto tu ma marne pojęcie w temacie.

Korea Płd jest doskonałym elementem porównawczym, bo była znacznie biedniejsza od Polski, miała inną, nieeuropejską kulturę, potencjał demograficzny podobny i właściwą politykę gospodarczą.

I to jest gwóźdź do trumny i**otów ekonomicznych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy Ty nie pomyliłeś tych Korei? Może wiesz że się wyglupiles, I teraz wstyd ci się do tego przyznać?

Staruchu, dlaczego - mając tak rozległą i głęboką wiedzę - nie potrafiłeś zbudować majątku?
To chyba powinno dać do myślenia.

> Z punktu widzenia łowcy, byliśmy w latach 80 tych potęgą gospodarczą.

Bzdurna konstatacja.
Czy azjatyckie tygrysy były na początku swojej ścieżki rozwojowej potęgami przemysłowymi ? Były znacznie biedniejsze od Polski, a przede wszystkim nie miały wykształconych kadr. Teraz Korea Południowa jest o parę długości przed nami.

"Poziom znajomości globalnych realiów gospodarczych wśród forumowych postkomunistów jest wręcz zatrważający."

Poziom umiejętności radzenia sobie w życiu wśród forumowych komunistów jest wręcz zatrważający.

.Nie wiem gdzie był I co robił łowca w latach 80 tych

Jak to nie wiesz? Wtedy probowal sie przypodoboc szefo kc pzpr, ci go nie chcieli wiec po 89 r probowal sie przypodobac szefom "S". Ci tez go nie chcieli. Wiec teraz juz bedac starcem - pozostaly zale w necie. Juz sie nie da nic zrobic. Za późno. Z kolei kiedy byl czas to umiejetnosci zabrakło. Typowy frustrat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z punktu widzenia łowcy, byliśmy w latach 80 tych potęgą gospodarczą. Oprócz zaspokajania w nadmiarze rynku wewnętrznego, eksport polskich towarów zdominował światową wymianę towarową. Naszymi ziemniakami zajadal się co trzeci Europejczyk, Polonezy sprzedawane były nawet w Holandii, europalety były hitem eksportowym. My wam węgiel, wy nam banana.....Nie wiem gdzie był I co robił łowca w latach 80 tych, oczywiście oprócz walki z opozycją, ale ja nie byłem klientem Konsumow, nie dostałem talonow na samochód, nie ja tankowalem samochód na stacji benzynowej bez kartek ( stacje przy Karola Marksa i krzyżu UW).

Poziom znajomości globalnych realiów gospodarczych wśród forumowych postkomunistów jest wręcz zatrważający.
Jarosław Kaczyński zapowiada dogonienie krajów Zachodzniej Europy w poziomie dobrobytu, ale warto zastanowić się nad realnością tego postulatu w obliczu sytuacji w jaką Polskę wpędziły reformy transformacji ustrojowej. Inaczej niż w krajach azjatyckich tygrysów, po r. 1989 Polska zrezygnowała z prowadzenia polityki gospodarczej, w wyniku czego straciła ok.40% przemysłu wraz z zapleczem badawczo-rozwojowym. co oznaczało katastrofę gospodarczą i stała się terenem eksploatacji dla zachodnich koncernów znęconych wysokim poziomem kadr pracowczych i i ch taniością.

W efekcie Polska stała się jedną wielką montownią i zajęła środowe miejsce w globalnym łańcuchu wartości, i tym oto sposobem wpadła w pułapkę średniego rozwoju, bo koncerny zachodnie nie są zainteresowane podnoszeniem efektywności naszej gospodarki, a polskie firmy nie mają tej siły przebicia, co dobrze zadomowione w globalnej gospodarce zachodnie koncerny i nie mogą z nimi konkurować. Zachodnie koncerny przyczyniły się wprawdzie do unowocześnienia technologii stosowanych w Polsce, i podniesienia poziomu życia, ale jest to poziom, jak zaznaczono wyżej, średni. Z dobrej jakości towarów produkowanych w Polsce, korzystają wyłącznie zachodnie koncerny, zgarniające marżę zysku z bycia liderami w tym globalnym łańcuchu wartości.

Żeby przebić się do wyższej ligi, polski wzrost gospodarczy musiałby osiągnąć wartość dwucyfrową, bo wzrost aktualny, choć relatywnie wyższy niż krajów zachodnch pozwala jedynie na utrzymanie się na tym samym poziomie, ale jest zbyt niski, by sfinansować przedsięwzięcia, które pozwoliłyby dogonić Zachód. Błędna strategicznie polityka po r. 1989 skazała nas na szklany sufit, przez który trudno będzie się przebić.

Nie wyobrażam sobie gospodarki czy systemu polityczno-gospodarczego współczesnego świata, który opierał by się na światopoglądzie I naturze ludzkiej. Wpływ ideologii komunistycznej przebija u łowcy niczym jego siatkowa czerwona podkoszulka spod białej koszuli non iron. Wszystko to przykrywa jego niesmiertelny płaszcz ortalionowy.

Biedny człowieczek, nic mu w życiu nie wyszło. Za późno żeby cos zmienić. Zresztą i tak by nie umiał.
Jedyne co mu pozostało to wylewanie żali w necie. Strasznie to smutne.

Ratlerek zna gospodarkę planowaną w systemie rozdzielczym realnego socjalizmu.
Niczego więcej nie przyswoi już za swojego życia.
Stąd próby wejścia w coś, czego się nie obejmuje poznaniem kończą się tak opisany przykład inwestycji deweloperskiej.

Podaj jakiś przykład gospodarki czy systemu z ustrojem politycznym, na bazie czego opierasz ciągłą krytykę tego co jest w UE.

To stare cos nie potrafi odpowiedziec.
Tak samo jak nie odpowiedzial nigdy czy jest katolikiem.

Punkty odniesienia są znane nauce od dawna, tylko ciemnota postkomunistyczna tkwi w okowach ideologii.
Jest natura ludzka, która wyznacza określone nieprzekraczalne ramy, o czym już pisałem, więc proszę sobie poczytać na forum. Są badania naukowe wyznaczające ramy dla sensownego światopoglądu. Wszystko jest, dla chcącego nie ma nic trudnego, żeby to odnależć. Tylko trzeba myśleć logicznie i algorytmicznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zapewne można. Ale mnie nie chodzi o twoją subiektywną opinię o panującym porządku, ale o punkt odniesienia na którym opierasz swoją krytykę rzeczywistości.

Krytyka jest zasadna jeśli pokazuje brak kompatybilności między strukturami działalnośći a strukturami odpowiedzialności za wyniki dzialań, jak w demoliberalizmie i konsumpcjonizmie - zyski firm są ich własne, koszty działalności ponoszone są przez społeczeństwo. Brak też kompatybilności między realiami działań a ideologią i propagandą, jak mowa o wolności a praktyka totalitarna, co pokazuje ruch LGBT. Z tego można wysmażyć dłuższy esej.

Inne tematy z forum Hydepark

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

Grajdołki (103 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry