Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (14)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam w kolejnej odsłonie :)

Lista :
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja - CÓRKA
Assegai - 11 maja - SYN
Marciocha - 11 maja - CÓRKA
d@nte - 13 maja - SYN
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
madzia83 - 17 maja - CÓRKA
Maga79 - 18 maja - SYN
kasiulkaa - 24 maja - CÓRKA
Lalinek - 30 maja - CÓRKA
moniczka22 - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca - SYN
Mamuśka1- 2 czerwca - CÓRKA
fasolek - 6 czerwca - SYN
agawcia - 8 czerwca- SYN
kordi - 11 czerwca - CÓRKA
gaba - 13 czerwca - SYN
Anula3M - 14 czerwca - córka
magdaxv - 16 czerwca - SYN
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca - CÓRKA
agawierzbowska -21 czerwca - CÓRKA
Grosik- 23 czerwca - CÓRKA
Paulina1010 - 23 czerwca - SYN
tangerine - 24 czerwca - SYN
aga87 -26 czerwca - SYN
ryba_gda - 27 czerwca - SYN
Gosiks1 - 28 czerwca
dalka - 28 czerwca - SYN, SYN
mona__g - 3 lipiec - SYN
Kasiorek555- 7 lipiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie bardzo rozumiem jakie może mieć to złe konsekwencje :P
Przecież na spacerach dziecko tez bedzie spało w wózku ;)
Marciocha dokladnie tak jak piszesz,przeciez takie malenstwo spedza pewnie polowe swojego dnia albo i wiecej w gondolce,wiec zadnego negatywnego wplywu na jego rozwoj czy zdrowko to nie bedzie mialo:)
no wiecie... z drugiej strony- kupujemy mega specjalistyczne materace do łóżeczka ( w wózku dziecko śpi na wet nie wiem na jakim), więc tak na dłuższą metę pratkycznie całodobowe trzymanie w czasie snu w wózku może być niekorzystne... nie wiem sama. No ale z braku laku będzie pewnie sypiał w wózku ;-)
effcia, zatem trzymam kciuki za sn :)
no, i możesz się dalej umawiać na spotkania
ja mam wizytę w środę, a imienia, jak nie było, tak nie ma
Madzia ja też mam wizytę w środę ;-)
Assegai ależ się rozpisałaś, ale chociaż teraz wiem co i jak. a powiedz mi jeszcze czy te 2 dni maż musi wykorzystać od razu? no bo co jeśli urodzę w nocy to wtedy od rana musi brać 2 dni urlopu? czy np. już po wyjściu ze szpitala moze wziasc te 2 dni na zalatwienie papierologii?
Assegai - jedyne niebezpieczeństwo jakie widzę, to fakt, że dziecię się przyzwyczai do gondoli i potem nigdzie indziej nie będzie chciało zasypiać.
Ale to zależy od dziecka, różne egzemplarze się trafiają ;)

Gondola jest też mniej przewiewna, latem jest w niej gorąco.

Dziś po 12 urodziła synka moja koleżanka, która miała termin na połowę maja :) Byłyśmy ciekawe, która pierwsza się rozpakuje, no i padło na nią :)
Decyzja co do terminu wykorzystania dwudniowego urlopu związanego z urodzeniem dziecka należy do samego pracownika.
Zgodnie z par. 15 pkt. 1 Rozporządzenia
Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r.
w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy, pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika z pracy na okres 2 dni w razie urodzeniu mu się dziecka. Przy czym ustawodawca nigdzie nie nakazuje pracownikowi wykorzystania tego zwolnienia w dniu narodzin dziecka. Tak więc pracownik ma prawo swobodnego wyboru terminu, kiedy chce te dnie wolne wykorzystać.
Dodam jeszcze, że w praktyce takie zwolnienie wymaga oświadczenia pracownika złożonego pracodawcy, przy czym dość często pracodawca wymaga przedłożenia jakiegoś dokumentu poświadczającego narodziny dziecka pracownika, np. aktu urodzenia dziecka.
Zaloguj się, aby ocenić odpowiedź.

znalazłam coś takiego:
"Przepisy nie określają terminu w jakim powinien zostać udzielony urlop okolicznościowy. Uwaga: należy jednak pamiętać że zwolnienie od pracy przysługuje pracownikowi wskutek zaistnienia danego KONKRETNEGO zdarzenia, np. urodzenia się dziecka pracownika. Podstawą udzielenia urlopu okolicznościowego jest oświadczenie pracownika oraz udokumentowanie faktu zaistnienia danego zdarzenia, np. akt urodzenia dziecka. Przyjmuje się, że udzielenie tego zwolnienia w innym terminie będzie dopuszczalne, jeżeli pracownik wykaże, że właśnie w konkretnym terminie będzie załatwiał sprawy związane z urodzeniem dziecka np. sprawy w urzędzie stanu cywilnego, odbiór wypisów lekarskich ze szpitala w związku z porodem, itp., gdyż celem urlpou okolicznościowego jest umożliwienie pracownikowi wzięcia udziału w ważnym wydarzeniu rodzinnym lub załatwienie spraw związanych z tym wydarzeniem. Termin zwolnienia musi więc pozostawać z nimi w ścisłym związku.
Jak wynika z powyższego, ocena sytuacji każdorazowo należy do pracodawcy. Przepisy nie stawiają bowiem w tym wypadku ograniczeń terminowych w udzielaniu zwolnienia od pracy. Wskazują jedynie, jaki jest jego cel."

Sama tego nie wiedzialam, przynajmniej troche się rozeznalam w temacie ;-)

Wiecie co, czuje coraz to większy ucisk na szyjkę ;-) dziś poszłam na spacerek z piesem i normalnie czuje jak mały uciska i jak jest nisko... cale pachwiny mnie bolą... czasami coś ścisnie, kujnie, pociągnie... jesu no mam nadzieję ze na dniach się rozpakuje bo już mnie męczy takie czekanie.
Assegai dzięki jeszcze raz:)

ja mam parcie na pęcherz, dosłownie co chwila chodzę do wc i na spacerze mam to samo, co chwila szukam toalety publicznej- koszmar:)
hehe Mamuska ja z ta toaleta mam identycznie,wszedzie gdzie wejde musze znowu skorzystac:P

Ja mam dzisiaj jakis slabszy dzien,w nocy sie obudzilam i mialam jakies bole podbrzusza,a dzisiejszy dzien tez jakis taki nie wiadomo wlasnie co...ach
Dziewczyny, ja od paru dni czuję się jakby brała mnie grypa. Zmierzyłam temperaturę wczoraj i dziś i mam cały czas 36.1 Myślałam, że może mam zepsuty termometr, więc sprawdziłam na 2 innych i to samo. Nie wiem, czy to normalne?
Ja już nie biegam do łazienki co chwila, w końcu się to uspokoiło :)
Madzia, wydaje mi się, że możesz mieć trochę obniżoną temperaturę i nie ma w tym nic niepokojącego. Mnie za to po południu zaczęło gardło boleć - mam nadzieję, że się nie rozchoruję :(
od 3 miesiąca ciąży temperatura spada do poziomu niższych temperatur.
Temp w cyklu jest dwufazowa: do owulacji jest na poziomie 36,1-36,5 a wyższe są o 2 stopnie wyższe od niższych. Temp. spada przeddzień @ lub krótko po niej a jeśli jest ciąża to utrzymuje się do ok. 12 tygodnia na poziomie wyższych a potem zaczyna spadać.
Mówią, ze w okolicach porodu można zaobserwować bardzo duże skoki tempki ;-)
Takze spoko- niska temp to coś zupełnie normalnego ;-)
Assegai Ty to jestes wyedukowana.... :)
hahahaaha :)
dziewczyny - trochę wspomnień przed rozpakowaniem...
pamiętacie to jeszcze ??? :)
http://forum.trojmiasto.pl/Majowe-mamy-2011-t183423,1,130.html

a wydaje się że to było zaledwie wczoraj... :)
Oj kiedy to było :) a wydaje się jakby chwilkę temu. Dziewczyny w galeri rumia otworzyli nowy sklep kawałek za pepco tam na dole z ubraniami i jest sporo ubranek dla maluszków (komplety, pajace, śpiochy, półśpiochy, body itp) Ceny tez chyba w miare atrakcyjne no i jak patrzyłam po metkach to sporo ubranek miało "Produkt polski". Byłam ostatnio przypadkiem tam i się zdzwiwiłam, że nowy sklep jest kupiłam kilka ubranek zobacze jak po praniu, jak ja byłam to był całkiem spory wybór.
szybciutko leci... pamiętam jak betę robiłam a tu już czekam na wyklucie Małego ;-) Najgorsze jest to że każdy mówi ze potem leci jeszcze szybciej i trzeba się cieszyć każdą minutą, sekundą bo dzieci rosną w tak zatrważającym tempie...

Lalinek- akurat na temat temp. co nie co wiem bo przed ciążą interesowalam się NRP, tyle ze nie antykoncepcyjnie a raczej z ciekawości a potem oczywiście sporo pomogło jak staraliśmy sie o bąbla ;-) Takze w razieco służę pomocą ;-)

Dziewczynki- miłego majowego weekendu, odpoczywajcie, nie przemeczajcie się i w razie jakby któreś majowe dziecie zechcialo wyjść szybciej to niech szybko i gładko wychodzi ;-)
hehe Alina,niezle sie czyta takie poczatki:)

Mrowka dzieki za info:)

Ja dzisiaj spalam,brzucholek nie bolal,tylko milion razy lazienke chyba odwiedzilam,ale sie wyspalam:)
Hey Dziewczyny,
troche u Was nie pisałam ale lektura cały czas czytałam. Chyba coraz bliżej mi do Was niż do mam lipcowych.

Wczoraj byliśmy na USG doplerrowskim no i mały ma już 1800g i ponoć jest bardzo długi. Siedzi już główką w dół, a stópki ma prawie pod moim mostkiem. No i wychodzi że jest prawie 2 tygodnie do przodu, więc może wykluć się nawet 23 czerwca :)

Życzymy Wam miłego weekendu :)
Dziewczyny, czy Was też wszystko tak swędzi?
Ja nie moge przez to spać, myslałam już, że to może jakieś uczulenie na proszek bo mąz kupił inny ale to chyba nie to. Ogólnie mam bardzo suchą skórę, ale nawet po oliwce jak się kładę do łózka to swędzi a to brzuch a to noga wrr może to przez ta oliwkę? Sama juz nie wiem

No mona Twój maluszek się śpeszy, chce się nacieszyć latem pewnie :)

Miłego weekendu :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry