Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 7 )

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nowy wątek :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja Kliniczna
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
agawcia - 8 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
aga87 -26 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec

mam nadzieję że lista pełna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zastanawiam się czy nie kupić paczki pampersów, tylko kurcze będą leżały aż do czerwca i czekały, sama nie wiem? jaka jest normalna cena pieluch?
dziewczyny dzięki za pocieszenie z tą siarą- chyba teraz spokojniejsza będę, skoro nie ma żadnej zależności między brakiem siary teraz a późniejszym karmieniem.
Magda, zdrowiej szybko.
Ja też się nastawiam na zakupy w Lidlu w pn. Myślę, że kupię Szymkowi ten śpiworek w największym rozmiarze, bo ciągle z nich korzystamy, a powoli ze swoich zaczyna wyrastać. I oczywiście pampki.
Z tej całej oferty najfajniejsze są pampki. Właśnie mi się skończyły i czekam do pon, żeby zrobić zapas, bo takiej ceny nie ma już nigdzie.
Chcę też małemu kupić już z jedną paczkę, poleży sobie do maja.

Poza tym ciuszki dziecięce z Lidla kupuję dla Maryśki i są przeważnie bardzo dobrej jakości :)
dziewczyny oferta dla niemowlaków od poniedziałku:
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=16299
nie było mnie tylko 1 dzień a Wy sie rozpisałyście tak, że szok :)
mi też czasem siara leci.. ciocia mówiła że na początku karmienia można kupić krem znieczulający brodawki. dziecko go nie czuje i można go stosować do kilku tygodni - potem trzeba przestać, ale brodawki sa już "wyciągnięte" i przyzwyczajone więc jest lepiej.
u mnie wybór imienia zawęził się do dwóch - Julia albo Zosia (po babciach) i nie wie co wybrać :)

ryba - cześć :)
Aga z siarą nic się nie robia ani nie smaruje. Potem polecam Purelan firmy Medela idealna na popękane brodawki i watro mieć ze sobą w szpitalu.

Kasiu, z kroplami bym uważała bo mogą być na spirytusie. Pij dużo i kup w aptece jakiś preparat na dostarczenie elektrolitów(np. enterol)
ja tam z innej beczki, dopadla mnie chyba grypa zoladkowa bo juz 3razy musialm sie wyproznic i nie moze mi sie odbic. zoladek dziwnie mni boli ;(z malym wszystko dobrze nie oszczedza mamusi i dobija kopniaczkami ;)
macie jakies sprawdzone sposoby zeby przeszlo to? wzielabym sobie krople zoladkowe ale nie mam pojecaa czy mozna w ciazy...
Aga chyba nie, a przynajmniej ja nic nie stosuje poza kremem na rozstępy ;)
Później przy karmieniu piersią to tak ;)
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi,a jeszcze jedno pytanko czy trzeba jakos inaczej pielegnowac sutki jak siara leci np.jakies kremy czy cos?
cześć dziewczyny - ja tak dziś nie na temat.
z racji powiększenia rodzinki planujemy przeprowadzkę i trwają prace remontowe:( w przyszłym mieszkanku. macie może do polecenia jakąą firmę,z któej usług korzystałyście przy zakładaniu nowej kuchni i zabudowy wnęk. jakbyście miały kogoś godnego polecenia to dajcie znac na maila albo pryw by nie zaśmiecać wątku (najlepiej z ceną abym wiedziała czego się spodziewać:)

a co do tematu wózków to uwzględnijcie jeszcze jego wielośc pod kątem zmieszczenia w bagażniku:) ja od czasów adasia zmieniałam autko i teraz trochę sie boje czy zmieszcze się w bagażniku, niby jest pjemny ale chodzi o samą szerokość wlotu:))
Właśnie walczę ze sobą, czy wyjść na zakupy, znaczy autem wyjechać ;)
Wiem, że nie powinnam, ale lodówka pustkami świeci a małż nie kupi tego wszystkiego co bym chciała :)
hej,maga to spokojnie sie wylecz i wtedy sie spotkamy:) a pogoda dzisiaj naprawde piekna:)szkoda tylko,ze nie jest +15 :)
pięknie słonecznie dziś, właśnie zbieramy się powolutku na spacer :)
Ech, no właśnie, pogoda fajna, a ja mam chyba zapalenie krtani :/ Także dziewczyny w ten piątek odpadam bo nie wiem, czy to nie zaraźliwe, chociaż pewnie nie, bo mała i mąż zdrowi.
Niemniej jednak ciężko się gada jak kaszel łapie co chwilę...

Nie miałam siary a pokarm był. Teraz też nie mam.
Aga, to na pewno siara. W pierwszej ciąży miałam od 17 tc ale w takiej ilości że ciągle miałam wkładki laktacyjne. Teraz u mnie ciągle laktacja się nie wstrzymała więc się nie martwię.

Mamuśka, nic się nie martw barakiem siary, bo to nie jest reguła. Natomiast radzę poczytać forum o karmieniu piersią na gazeta.pl i znaleźć na przyszłość kontakt do położnej laktacyjnej(polecam p. Bogusię z Klinicznej). W chwili obecnej jak chcesz karmić to będziesz. Nie ma pojęcia, że któraś z nas nie będzie miała pokarmu. Wszystko zależy od matki i jej psychiki

Grosik, ja miałam nadciśnienie ciążowe w pierwszej ciąży i brałam Dopegyt 2 razy dziennie i po porodzie jeszcze przez kilka dni. Jeśli po lekach się ureguluje to nie jest to wskazanie do cc.

Mrówka, jeśli to Wasze pierwsze dziecko to nie ma wskazań do cc. Po porodzie dziecko dostaje zastrzyk i koniec :)

Ja ciągle muszę liczyć ile pije, bo wód za mało.Pogoda super a ja mam brak sił na cokolwiek
"- konflikt serologiczny" - czyli może mnie czekać cesarka.. ;(
Mamuśka1 ty się nie przejmuj, że nie leci Ci siara. mi w pierwszej ciąży nie leciała i pokarm miałam, karmiłam ponad 8 miesięcy. teraz też nie leci :)
a tu macie o wskazaniach medycznych do znieczulenia:

"Istnieją jednakże choroby matki, które są wskazaniami do wykonania znieczulenia porodu. Stany te są wymienione poniżej. Znieczulenie jest wykonywane wtedy ze wskazań lekarskich (medycznych):

A. Choroby układu krążenia:
-nadciśnienie tętnicze
-wady serca z wyłączeniem*: ciasnej stenozy aortalnej i mitralnej, nadciśnienia płucnego, wad przeciekowych z nadciśnieniem płucnym, kardiomiopatii przerostowej, nieskorygowanej tetralogii Fallota, stanu po przeszczepie serca, *wady te wymagają niestandardowego sposobu znieczulenia regionalnego z rozszerzonym monitorowaniem krążenia.
-zaburzenia rytmu serca
-kardiomiopatia rozstrzeniowa
-choroba wieńcowa i stany po zawale m. sercowego
-niewydolność serca
-stany po korekcji chirurgicznej wad serca
-choroby naczyń tętniczych
-przebyta choroba zakrzepowo-zatorowa

B. Choroby płuc z ograniczeniem wydolności oddechowej w tym:
przewlekle obturacyjne choroby płuc

-astma oskrzelowa
-mukowiscydoza
-rozstrzenia oskrzeli

C. Choroby neurologiczne:
-padaczka
-nużliwość mięśni (miastenia) i miopatie
-przerwanie rdzenia kręgowego na poziomie ≥Th6

D. Choroby układu dokrewnego m.in.:
-cukrzyca insulinozależna
-choroby tarczycy włączając duże wole obojętne ograniczające drożność górnych dróg oddechowych
-choroby nadnerczy

E. Stany po transplantacji narządów.

F. Niewydolność wątroby, marskość, żylaki przełyku.

G. Miopia >6 D lub miopia ze zmianami na dnie oka z zagrożeniem oddzielenia siatkówki.

H. Powikłania ciąży i wskazania położnicze:

-Nadciśnienie indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy (bez zaburzeń krzepnięcia krwi).
-Cukrzyca ciężarnych leczona insuliną.
-Zaburzenia przepływu łożyskowego.
-Ciąża przeterminowana >42 tyg.
-Poród przedwczesny
Wcześniej będziesz wiedziała, że konieczny jest poród operacyjny jeśli:

- masz wadę serca;

- masz niewydolność krążenia;

- masz bardzo wysokie ciśnienie;

- istnieje ryzyko, że podczas porodu może odkleić Ci się siatkówka;

- gdy masz zbyt wąską miednicę w stosunku do rozmiaru główki dziecka;

- gdy miałaś złamane kości miednicy i z tego powodu występują nieprawidłowości w jej budowie, a także gdy masz dysplazję stawu biodrowego

- gdy masz zmiany chorobowe w narządach rodnych (np. mięśniaki);

- gdy miałaś już operacje macicy (np. usuwane mięśniaki);

- gdy masz przodujące łożysko – wtedy naturalny poród groziłby poważnym krwotokiem;

- gdy masz ciężki stan tzw. zatrucia ciążowego;

- gdy dziecko jest ułożone nieprawidłowo (np. poprzecznie lub miednicowo);

- gdy dziecko jest większe i waży powyżej 4,5 kg;

- gdy występuje konflikt serologiczny;

Lekarz podejmuje decyzję o przeprowadzeniu operacji cięcia cesarskiego jeśli:

- z jakiegoś powodu dziecko nie przesuwa się w dół kanału rodnego;

- skurcze macicy są zbyt słabe, co może grozić bardzo długim porodem i niedotlenieniem maleństwa;

- szyjka macicy podczas porodu rozwiera się nieprawidłowo;

- dziecko ułożone jest nieprawidłowo

- w czasie porodu częstotliwość bicia serca dziecka staje się nieregularna;

- przedwcześnie odkleja się łożysko;

- pępowina wypada przez szyjkę macicy;

- rodząca dostaje drgawek i niebezpiecznie rośnie jej ciśnienie;

- grozi zakażenie wewnątrzmaciczne.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry