Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 7 )

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nowy wątek :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja Kliniczna
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
agawcia - 8 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
aga87 -26 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec

mam nadzieję że lista pełna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super chłopak na pewno będzie z Aleksandra.

Co do listy wyprawkowej Magdy to ja np. nie używałam kaftaników i półśpiochów w ogóle. Od urodzenia body zapinane kopertowo(polecam te z HM) lub pajacyki. Ale jak widać każda mama lubi co innego :)
Rożek przydał nam się w szpitalu i klika dni w domu(Adaś spał w samym boby plus skarpety).
Do kąpieli używaliśmy takiej gąbki-misia położonego na dnie(mąż kąpał i nie bał się że dziecko się mu wyśliźnie).
Dla mnie najważniejsza - Chusta :D
Zdjęcie bardzo dobrej jakości :) gratuluje slicznego synka :)

Co do wyprawki to ja tez dużo rzeczy nie używałam.Butelki u nas w cale nie było (karmiłam piersią),laktator też sie nie przydał,grzebyk nie potrzebny bo synek miał bardzo cienutkie włoski.Co było najważniejsze to :
- wanienka
- termometr do wody
- mata do wody (do 3-5 misięcy)
- nożyczki dla niemowlaków
- kilka tetrowych pieluch (do wycierania buzki albo jak sie ulewało)
- bujak
- niania elekt. (przy pierwszym dziecku nie miałam i żałuje teraz obowiązkowo zakupie)
- gruszka do noska (najlepsza jak dla mnie)
- oliwka
- mokre chusteczki dla niemowlaków
- co bym teraz dokupiła to wielofunkcyjną torbe na akcesoria dziecka.jak jedziecie na gościnie wzystko macie pod ręką a torba rozkładana i można na tym przewijać malucha :)
- no i oczywiście ciuszki ale to zalezy od gustu.Ja nie używałam pajaców ani kaftaników.Body najlepsze
Pewnie o czymś zapomniałam jak sobie przypomne to dopisze ;)
A dziewczyny czasami posłuchajcie rad swoich mam....
Mój mały jak miał odparzoną pupe to posypywałam ją mąką ziemniaczaną -najlepsze lekarstwo :) miałam także krem sudocrem.A jak dziecko miało wysypkie (mój był alergikiem) to robiłam z mąki ziemniaczanej taki kisiel i w tym kąpałam (uwaga dziecko jest bardzo śliskie) i naprawde dobry sposób.Takie rady także dawała mi moja środowiskowa :)
Hej musze sie pochwalić...Właśnie pierwszy raz mnie dzidzia kopneła :) Już zapomniałam jakie to super uczucie...
Assegai super chlopak Ci rosnie:)gartulacje,no i najwazniejsze,ze wszystko dobrze,pozdrawiam weekendowo
Faktycznie, jesli chodzi o ubranka, to chyba każda mama ma swoje preferencje. Ja na początku używałam tylko body (z krótkim rękawem, zanim się dobrze nauczyłam je ubierać, dopiero potem z długim) i pajaców. Zresztą do tej pory Młody chodzi w body a nie koszulkach i śpi w pajacach. Za to ochraniacz na łóżeczko używaliśmy tylko przez kilka tygodni (około 10-tego mies) ale że nie był konieczny, a mi przeszkadzał to szybko go zdjęliśmy. Z kolei krzesełko do karmienia będzie potrzebne dopiero jakieś pół roku po porodzie, więc ewentualnie można kupić potem. Jeśli zdecydujecie się na poród na Zaspie, to tam dają podkłady, więc też nie warto kupować - może jedno opakowanie, gdyby poród się zaczął od odejścia wód (ja tak miałam i lało się ze mnie całą drogę do szpitala, podpaska oczywiście nie dała rady) i dają małe pudełeczko maści pośladkowej - myśmy potem jeszcze dostali drugie większe od zaprzyjaźnionego farmaceuty, więc 2 pudełka z próbek sudocremu stoją nietknięte.
A spodnie ciążowe też chyba muszę jeszcze jakieś dokupić. Do niedawna chodziłam w swoich starych, sprzed poprzedniej ciąży i nawet nie czułam, żeby mi coś cisnęło, ale jak mi tydzień temu odpadł guzik, to stwierdziłam, że jednak czas na ciążówki - chociaż jeszcze mi ten rozciągliwy pas trochę za luźny.
Assegai- gratuluje synka raz jeszcze, piękne zdjęcie:)

dzięki dziewczyny za listy potrzebnych rzeczy, my może podejzdeimy an daniach do Akpolu z ciekawości zobaczyć co i jak:)

ależ się objadłam na sniadanie. zauważyłam, że jak zjem i zaraz po tym popije to mam tak wielki, wzdęty brzuch. uhhh, właśnie etraz tak mam- okropne uczucie, taki balon:(
ta - właśnie. dzięki dziewczyny :) na prawdę nam pomagacie i rozjaśniacie sytuację.
heja :)
Dziewczynki, zaczęłam porządkować ciuszki po Marysi, na razie wystawiłam na sprzedaż te większe, ale małe czekają :)
Może któraś mama przyszłej córeczki byłaby zainteresowana? Mam też fajną pościel do kołyski, chyba Feretti, cały komplet śliczny biało-różowy...niestety już nie użyję :(
Magda,
ja z chęcią bym pościel zobaczyła i jakieś małe ubranka.
Jak zaczniesz już je przeglądać to daj znać się może jakoś umówimy na oglądanie. Z Gdańska jesteś?
hej dziewczynki ;-) Ja wczoraj z mężem zaszalałam ;-) Przejrzeliśmy w sobotę ciuchy po rodzince i niestety z całych dwóch wielkich walizek wybraliśmy pare rzeczy dosłownie... więc jesteśmy w punkcie wyjścia ;-/ Wczoraj pojechalismy do sklepu i szał.... mój mąż oszalał ;-) Stwierdził że "Taaaaaatuś, to dopiero będzie ubierał syna" i nakupował dresików, spodenek, śpiochów- jezu to wszystko takieeee pięeeekne jest ze szok. A drooooooooogie... bozesz.... po śpiochy, kaftaniki i pajace pojedziemy chyba do jakiejś sieciówki typu tesco czy carrefour itp. bo tam pewnie będzie taniej, a dziecko i tak pochodzi w tym chwile. Generalnie przeraziłam się po raz kolejny ogromem tego wszystkiego do ogarnięcia...
A i stwierdziłąm że HM to złoooooooo i nie mogę tam wchodzić. Bo najchętniej to bym całą wypłatę tam przewaliła na te dzieciowe ciuchy ;-)
No, dziecięce ubranka są takie słodkie do kupowania. Ale my właściwie wcale nie wchodzimy do sklepów odzieżowych, bo teściowie mają hobby zwiedzanie lumpków i swoich rzeczy już nie mają gdzie upychać, więc teraz się na wnuku "wyżywają" :) I też już nie bardzo mamy gdzie to wszystko trzymać. A potrafią naprawdę fajne rzeczy znaleźć.
Effcia, ja mieszkam już kilka lat w Rumi, ale w Gdańsku jestem regularnie u rodziców na Chełmie także możemy się umówić w Gdańsku, nie ma problemu. Poprawiam się z pościelą, chyba to nie jest Feretti tylko Gluck. Kołderka, poduszeczka, prześcieradło i ochraniacz.

Assegai, z sieciówek chyba najlepszą jakość i wzornictwo zresztą też, ma Tesco.
ojj ja też miałabym ochotę zaszaleć ale na razie nie mogę :( trochę ciuszków dla noworodka już mam. od rodziny dostałam, ale tak bardzo bym chciała wpaść gdzieś do sklepu i wydać trochę kasy na maluszka. niestety... muszę poczekać. poza tym mam wielką nadzieję że w czwartek dowiem się kim jest moja dzidzia.
kurcze dziewczyny zazdroszcze wam ze juz macie cokolwiek pokupowane bo ja jeszcze nie mam nic:-)03.02 ide na usg i mam nadzieje ze juz sie dowiem kto mieszka w moim brzuszku:-)Doczekac sie juz nie moge,a z drugiej strony sie boje ze wlasnie wpadne w szal kupowania hihi...
hej ja tez jeszcze nic nie kupilam,ale wczoraj poszlismy z mezem poogladac rzeczy dla dzidziusia do smyka,ile tego jest i jakie fajne:) no i wczoraj szukalismy wozka,narazie stanelo na mutsy,a jutro polowkowe,nie moge sie juz doczekac,milego dnia dziewczyny!!!
Co do zakupów, my też na razie się wstrzymaliśmy,choć oczywiście rozglądamy się już powoli. Mam tylko dwie zabawki dla malucha, które dostał/a pod choinkę :) U nas usg w przyszłym tygodniu, też liczymy na poznanie płci, i może wtedy zaczniemy konkretniej myśleć o zakupach. Nie będzie to łatwe, bo listy wyprawkowe zamieszczane w necie wydają mi się trochę na wyrost, zresztą same piszecie, że nie wszystko się przydaje.
fasolek - dobrze się zastanów - mutsy jest bardzo fajny, ale też bardzo mało w nim miejsca. czytałam wieeeele opinii i ludzie narzekają na wielkość. Zwłaszcza gdy do spacerówki wkładasz dziecko w zimie.
Lalinek my nadal poszukujemy,narazie stanelo na mutsy,ogolnie mam 2 znajomych,ktorzy maja mutsy i bardzo sobie chwala,jedno dziecko ma 7 miesiecy i jezdzi w gondolce,a drugie ma juz 1,5 roku i w spacerowce,obie kolezanki polecaja,ale my mamy jeszcze troszke czasu:) wiec wszystko moze sie zmienic:)
Tak jeszcze a propos list wyprawkowych to naprawdę każda mama wypracowuje sobie własny schemat, czego używa przy maluszku. To też zależy od dziecka, jego upodobań, zdrowia, trybu życia rodziców itd.

Lepiej chyba dokupić coś potem niż odsprzedawać za 1/3 ceny niepotrzebne, co mi się zdarzyło parę razy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry