Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 ( 7 )

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
nowy wątek :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja Kliniczna
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
agawcia - 8 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
aga87 -26 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec

mam nadzieję że lista pełna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MAga,
odnośnie karmienia to ja wróciłam do pracy jak Adaś miał 6 mc. Pierś dostawał przed pracą, po ok 15 i wieczorem oraz w nocy ile chciał.
W ciągu dnia jadł kaszkę i zupkę gotowaną przeze mnie lub nianię.
Słoiczki tylko jak gdzieś jechaliśmy. Potem jadł z nami drugie danie ok 10-11 mc życia.
Tak samo planuję z córką.
Co prawda zmieniłam trochę sposób gotowania ale wszystkim wyszło to na zdrowie
witajcie:)
wrocilam od lekarza, widzialam naszego urwiska na isg i coz moge powiedziec prawdopodobnie corcia bedzie ;) :) :) tak mi tez podpowiada kobieca intuicja ;) mala wazy 320g :) ale fikala w brzuszku hihi..
Lalinek a mnie znowu pominięto na liście :)
Mogę prosić o wpisanie z terminem na 19 czerwca ;)

Pozdrawiam;
Agusiaa
Uaktualniam dla Agusiaa:)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Effcia - 8 maja Kliniczna
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
agawcia - 8 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
Agusiaa - 19 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Grosik- 23 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
aga87 -26 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
mona__g - 3 lipiec
Kasiorek555- 7 lipiec
witam sie sobotnio i w nowym watku:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusiaa - sorki :)

za ok 2 tyg mam połówkowe.. mam nadzieję że mój dzidziuś pokaże kim jest. nie jak wczoraj :)
nie chce się ujawnić za to kopie jak szalony hehehe i nawet jak nie daje mi spać - to najwspanialsze uczucie na świecie czuć swoje dziecko... :)
maga79...
no ja mojemu synkowi od początku podawałam nowe rzeczy do jedzenia i w miare jak rósł to wbogacałam jadłospis.A jak miał koło roczku to moją pierś miał tylko do spania no i na uspokojenie...No troche sie przywzyczaił do mamusich piersi i było trudno go odstawić,dlatego z tego powodu chce karmić krócej żeby było łatwiej z odstawianiem...
My w piątek byliśmy u lekarza. Na początku dzidzia nie chciała się ujawnić, ale jak mama zapukała w brzuch i poprosiła o pokazanie tego co trzeba, to zaraz wiedzieliśmy, że będzie chłopak. Oby zawsze się tak mamy słuchał :)
Co do odstawiania od piersi, to u nas było tak, że w miarę wprowadzania nowych produktów Szymon coraz mniej chętnie pił mleko, aż jak miał ok 8 mies. to się sam odstawił. Niestety modyfikowanego też nie chce - do roczku jeszcze przechodziło w kaszce, potem i na to zaczął wybrzydzać, więc chcąc nie chcąc zaczęliśmy podawać krowie. Za to bardzo chętnie zajada wszystko, co się pojawi u rodziców na talerzu - na szczęście możemy mu na to pozwalać, bo nie jest alergikiem. Mam nadzieję, że z młodszym pójdzie równie łatwo.
No właśnie z moich doświadczeń wynika na razie, że im wcześniej się czegoś malucha oduczy/odzwyczai tym lepiej i mniej boleśnie to przychodzi.
Czyli np. samodzielne zasypianie w swoim łóżeczku, spanie w osobnym pokoju, zabranie smoka, zdjęcie pampersów itd itd.
Potem dziecię coraz większe, bardziej rozumne i walczy mocno o swoje.
Nie wiem, czy tak samo jest z piersią bo nie miałam okazji się przekonać.
Z drugiej strony długie karmienie jest zalecane z wielu względów.

A my dziś po imprezie urodzinowej Marysi, fajnie było :) Młoda zadowolona, dostała kolejne prezenty i chyba ze 20 baloników....
Ona obecnie kocha balony, więc każdy gość miał przynieść :)

Teraz tylko się zastanawiam, gdzie to upchnąć na noc bo nasz kot też jest fanem baloników :D
Wow, Paulina, gratulacje :) Pisałam nawet do Ciebie, bo pamiętałam, że wczoraj mieliście badanie....
A w ogóle to Wam coś wkleję :) Robiłam porządki w kompie i znalazłam ostatnio ten tekst, może znacie:

Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ SIĘ Twoimi normalnymi ciuchami.

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.

W domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż w******

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.
dobre maga:) zwlaszcza z moneta:D
hehe czytałam to kiedyś, dobre ;)
cześc dziewczynki ja też kiedys to czytałam, :))

Wczoraj jak lezałam i trzymałam się za brzuszek to wydawało mi sie, że coś mnie pukneło :) Nie wiem czy to była już moja dzidzia czy coś się w jelitach "przelewało". Tak bym już chciała, żeby mały się ruszał, że teraz każdy ruch w brzuszku to już mi się wydaje, ze dzidzia... a to jakieś inne ruchy :)) np po jedzonku
Paulina, gratulacje synka :)

Maga, a ja się z Tobą nie zgodzę że starsze dziecko ciężko usamodzielnić.
Adaś spał z nami dokąd go karmiłam, czyli 16 mc. W ciągu 3 dni się odstawił od piersi i nauczył spać sam w swoim pokoju w łóżeczku czego nigdy nie robił.
Moim zdaniem nie ma co się nastawiać że ma być tak czy inaczej, bo każde dziecko jest inne i każdy rodzic jest inny. Mój mąż jak byłam w ciąży nie chciał słyszeć o spaniu razem, a potem cieżko mu było się przestawić że sami w łóżku jesteśmy.
Poza tym człowiek uczy się na błędach, a takie są wskazane przy dzieciach. Wiadomo, że przy drugim dziecku jesteśmy "mądrzejsze" ale nie znaczy że łatwiej nam będzie je wychować
częśći dziewczynki ;-) Kurna coś mnie łapie zaraza... Póki co actimel, herbata z miodem i cytryną i mleko z czosnkiem fuj fuj fujjjjjjj Póki tylko gardło boli nie jest źle ale coś czuje ze chyba na wieczór złapie mnie gorączka.... mięśnie mnie zaczynają boleć i jestem przerazona jednym słowem że jakaś grypa.. a jeszcze kolędę mam wieczorem i kurna się nawet nie mogę położyć bo trza posprzątać, pojechac po kopertę i świece.... eeeech...
to sobie ponarzekałam... ;-)
Assegai, miałam tak samo tydzien temu, tez zamiast leżec to sprzątałam przed kolędą a jeszcze ksiądz przyszedł na sam wieczór, no i się rozłożyłam niestety już tydzień na antybiotyku a myslałam, że jak ksiądz mnie pokropi to coś da ;)))
mrówka nie strasz mnie ;-(
Ja już raz byłam chora. Na szczęscie było się bez gorączki. Najpierw ból gardła a potem rzuciło sie na nos i skończyło mega zagilaniem. No ale przeszło. Teraz niby tak samo ale czuje się taka rozbita jak przy gorączce...ale chyba gorączki nie mam... pojade do apteki i zaopatrze sie w paracetamol bo ponoc można, tak w razie co jakby mnie na noc wzięło a jak nie przejdzie to poleze do lekarza jutro.ALe na razie domowe sposoby. Jakaś cholernie cherlawa jestem w ciąży...
Assegai ja też jakoś szybko łapie choroby w ciazy.
Nie strasze Cię :) poproś księdza, zeby Cię bardziej pokropił :)
Oby do wiosny :)
Spróbuj kanapki z czosnkiem, herbatki z cytryna i miodem, oby pomogło

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry