Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY I DZIECIACZKI 2011 (32)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witamy w kolejnej odsłonie dzieciaczków i mam :)

Kamcia79 - 8 maja - SYN Adaś, 4300g, 60 cm Kliniczna SN
Assegai - 12 maja (11 maja) - SYN Olek 2850, 54 cm Kliniczna SN
Effcia - 13 maja (8 maja) - CÓRKA Urszulka, 4250, 59 cm Kliniczna SN
Marciocha - 16 maja (11 maja) - CÓRKA Oliwka 4250 g, 59 cm Zaspa CC
Madzia83 - 16 maja ( 17 maja) - CÓRKA Nastka 3400, 56cm Wojewódzki SN
Moniczka22 - 16 maja (30 maja)- Syn Dominik, 3580, 52cm Zaspa SN
Maga79 - 17 maja (18 maja) - SYN Jasiu, 4315 g, 62 cm Wejherowo SN
Gaba- 23 maja (13 czerwca) - SYN Borys, 3070g. 52 cm Wojewódzki SN
kasiulkaa -27 maja (24 maja) - CÓRKA Wiktoria, waga 2940g 53cm SN
fasolek -30 maja (6 czerwca) - SYN Marcelek, waga 3490 g 58 cm, Swissmed CC
Mamuśka 30 maj (1- 2 czerwca) - CÓRKA Iga waga 3310, 56 cm CC
Lalinek - 31 maja (30 maja) - CÓRKA Julia, waga 3440g 58 cm,Wejherowo
Anula3M - 2 czerwca (14 czerwca) - CÓRKA Oleńka, waga 3.09kg 53cm, Zaspa SN
Mrówkaa - 5 czerwca (1 czerwca) - SYN Filipek waga 3880 58 cm, Wejherowo SN
Agusiaa - 7 czerwiec (19 czerwiec) - CÓRKA Laura waga 3670 54 cm, Kliniczna SN
Dalka - 10 czerwiec (28 czerwiec) - SYN Szymon, waga 2730, 48 cm
- SYN Filip, waga 2710, 51 cm
magdaxv - 10 czerwca (16 czerwca) - SYN Kubuś, waga 3170, dł 55cm, Wojewódzki SN
aga87 - 12 czerwiec (26 czerwca) - SYN Marcelek Waga 3450g i 55cm
tangerine - 16 czerwiec (24 czerwca) - SYN Wojtuś, waga 3200 51 cm, Zaspa
agawierzbowska - 18 czerwca (15 czerwca) - CÓRKA Alicja
ryba_gda - 19 czerwiec (27 czerwca) - SYN Adaś waga 3200 g i 54 cm Szpital wojewódzki SN
Paulina1010- 20 czerwca (23 czerwca) - SYN Michał 4180 g i 59 cm, Zaspa
kordi-21 czerwca (11 czerwca)- CÓRKA Iwonka 4000g i 55 cm Swissmed
Gosiks1 - 23 czerwiec (28 czerwca) Córka Gabriela waga 3700 dl 50 cm
Grosik- 1 lipca (23 czerwca) - CÓRKA Lena waga 4300g, 58 cm, Szpital Wojewódzki, CC
Binka - syn Dawid
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej,
Anula mam nadzieje,ze jest juz o wiele lepiej.

Zaczelam smarowac malemu w nocy dziasla nurofenem no i w miare jakos przesypiamy. Do okolo 3 w nocy Marcel ladnie spi, a pozniej jak zaczyna stekac to smaruje mu te dziaselka i do 7 rano jakos sie udaje :) Dzisiaj w koncu udalo mi sie obejrzec te dziasla,bo niestety wcale maly nie jest chetny do ich pokazywania no i sa niezle spuchniete, wiec czekamy az cos tam sie w koncu wykluje.
W poniedzialek wracamy do Rumi na 2 tygodnie, wiec mam nadzieje,ze uda nam sie jakos spotkac w koncu :)

Kamcia super,ze weekend sie udal:)
hej hej
Oluś cieszę się że Marcelkowi pomaga ten nurofen, biedny się męczy a tak ma trochę ulgi, no i czekamy na zębolka - albo zębolki :)

Kamcia super że mieliście fajowy weekend. Też bym sobie tak wyjechała.

U mnie ciut lepiej, dziękuję. Choć opuchlizna jeszcze nie zeszła. Jutro idę do reumatologa i neurologa to może skierują mnie na jakieś dodatkowe badania.
Hej dziewczyny

Byłam z małym u pediatry bo dostał strasznego kataru i gorączki lekarka stwierdziła, ze to jakaś wirusówka i przepisała syrop Fosidal.
I nie wiem jak ja czytałam ta ulotke pierwszego dnia, ale dopiero dziś się doczytałam, ze nie nalezy leku podawac u dzieci ponieżej 2 roku życia!!!.

Jestem taka zła, ze prędzej nie przeczytałam jej uważnie a tak już 2 dni to podawałam. Zastanawiam się tylko czy ta lekarka celowo nam to zapisała czy po prostu się pomyliła. :// Wrrr

Olu u nas też męczarnia z zębami.
Anula oby w koncu Ci przeszło
hej hej,

prawie 2 tyg juz pracuje i ehhh..

dużo by pisać, jestem mi bardzo cieżko. nie wiem czy moje dziecko to zuwaza, bo poki co siedzi z tatausiem, a ja pozniej wracam,i 1 dnia mnie olewalała,a teraz jakby bardziej do mnie lgnie. non stop przy nodze, a pozniej to juz na raczki.
mróka nie przejmuje sę tym lekiem, ja zauważyłam, że dosłownie ale większość leków na ulotce ma, zeby podawać powyżej roku, a i tak się podaje takim aluchom jak nasze.

Nam raz lekarka przepisała maść a antybiotykiem i sterydem na d*pcie, bo mieliśmy takie odparzenie,ze szok. na masci bylo napisane, nie podawac ponizej roku i nie smarowac w okolicach intymnych:)

2 lekarki nam potwierdzily zeby to uzywac, bo pomoze, mimo takich zastrzezen na ulotce.
dalka- pytałaś o katarek. My mamy i jestem zadowolona ,ale używamy tylko przy mega katarze, chorobie, a ta to frida.

dorwałam się do kompa to piszę i piszę:)
Grosik a można od tak dostać się na basen np. w weekend? my też byśmy chcieli na basen się wybać.

Jak z umiejętnościami u waszych maluchów, jakieś nowe? u nas pa pa wreszcie opanowane:)
Mamuśka, my dołączyliśmy do grupy na trzecim spotkaniu, właściciel mówił, że dopóki nie ma pełnej grupy, to można wybrać się na pojedyncze zajęcia. Tak zrobiliśmy, a po zajęciach dopiero zdecydowaliśmy się na cały kurs. Wiem, że mają spotkania w soboty i w niedziele (po dwie grupy), więc może zadzwoń i zapytaj, która grupa jest luźniejsza i czy możecie przyjść jednorazowo.

U nas znowu marudniejszy tydzień, wychodzę już z siebie, Ale dziś rano dostrzegłam coś białego wystającego w buźce, ale dziwnie, bo tak jakby górna dwójka. Muszę poobserwować, czy to ząbek, bo mała nie daje nawet sobie dotknąć dziąsełek.

Z nowości u nas Lenka zaczęła namiętnie spać na brzuszku,i w końcu zaczęła się podnosić do raczkowania, bo już myślałam, że w ogóle przeskoczy ten etap.Poza tym ostatnio wymyślona przez nią zabawa to podawanie nam swojego smoczka, ma przy tym tyle radochy, że hej :-D
Anula już wiesz od czego tak się puchnie

Mrówka mamuśka ma rację, większość z tych lekarstw(z ulotek) nie nadaje się dla naszych maluszków. Pomimo tego bym skonsultowała to z lekarzem, mógł się pomylić.

Mamuśka rozumiem Cię ja za 2 miesiące wracam do pracy i już łapię doła całe wakacje bez urlopu:(

My nadal siedzimy w domu, u Borysa skończyło się antybiotykiem, ma zapalenie oskrzeli no i zęby się pojawiają.

Z umiejętności: swoje pierwsze 2 kroczki zrobił, ale więcej nie chce. Potrafi stanąć na środku pokoju i czymś się bawić ale już oderwać nóżki to ciężko. Papa opanowane, z tym że musi mieć na to ochotę.
u nas prawie tylko spanie na brzuszku. Prz nocnym odłożeniu do łóżeczka pozycja jest na boczku, a później znajduję Iguśkę w różnych pozycjach, po drugiej stronie łóżka:)

u nas jest papa i dziś w mig opanowała biecie brawo i kosi kosi- zobaczymy czy jutro też będzie tak chętnie to robić?:)
a przypomniało mi się, czy czytacie dzieciom? bo my mamy pare ksiazeczek - obrazku dla maluchów, ale zero zainteresowania, ksiażeczki lądują w buzi i są gryzione:)
Mamuśka, Lenka ma takie twarde książeczki i powiem szczerze, że jest nimi zainteresowana, często je przeglądamy, działają np. pod koniec posiłku, jak już niechętnie otwiera buźkę, to podanie książeczki sprawia, że udaje się go dokończyć :-)

Poza tym czytam jej też baśnie i bajki z mojego dzieciństwa w ciągu dnia lub przed snem, na chwilę udaje się skupić jej uwagę, choć wiadomo, nie trwa to za długo.
u nas tez ksiazki sa gryzione jak zaczynam czytac to zabiera mi ksiazke i wklada do buzi.

Mam pytanie czy macie juz buciki dla waszych maluchow?? Jesli tak to jakie?? Bo planuje zakup:D

U nas kosi kosi albo brawo juz od miesiaca opanowane:D Noi tanczenie:)
U nas kosi kosi bylo pare miesiecy temu i teraz Marcel juz nie chce tego powtarzac,chyba mu sie znudzilo:P Teraz ciagle gada baba i ma coraz wiekszy apetyt, z rana 210 ml mleka,pozniej kwadraciki z chlebka i dzisiaj di tego jeszcze jogurcik,normalnie szok:) wczoraj pierwszy raz zjadl jajecznice na parze z calego jajka i juz nie dostal nawet uczulenia,wiec sie ciesze:)
Nocki tez juz sie troche poprawily,wiec moze te zeby niebawem wyjda albo juz wyszly,ale nie moge nawet mu zajrzec do buzki,wiec nie wiem co i jak.
Binka co do bucikow to my sie za pare dni wybieramy kupic,ogladalam narazie tylko raz w bartku,ale ceny naprawde kosmiczne - 190 zl-a widaomo,ze taki bucik to tylko doslownie na chwilke, wiec bedziemy jeszcze szukac. Jakby co to w glamour bedzie kupon do bartka na -20%,ale chyba do zrealizowania dopiero 21.04. Ostatnio w jakiejs gazecie dzieciowej bylo nt wybierania bucikow.
U nas Ola ma opanowane brawo i papa :) coraz pewniej staje przy meblach, dziś właśnie oparła się o stolik i wylała tacie kawę,,, ale było bałaganu :) buciki też musimy kupić,,,

Wczoraj była inauguracja spacerówki, Oli się całkiem podobało także chyba pożegnamy gondolę na dobre. I tak udało nam się wykorzystać ją maksymalnie,,cieszę się że jeszcze w niej zimę przejeździła.

Ola była na ważeniu, ma 8200 g i 70 cm, długa dżaga :))

U mnie z nogami tylko ciut lepiej, ale super poprawy nie ma. nie wiadomo od czego to się stało. Robiłam badania, teraz czekam na wyniki,,,łażę po lekarzach jak moherowy beret i nikt nic konkretnego nie mówi :/ a nogi jak bolały tak bolą :/
U nas ani kosi kosi ani brawo ani papa :(, za to staje przy wszystkim czym się da i sie puszcza i potrafi przez kilka kilkanaście sekund sam stac. :)
Ja buciki kupie jak dopiero zacznie chodzic nie ma sensu teraz meczyc nóżek chyba, ze zacznie jeśdzic w rowerku to wtedy chyba lepiej butki niz skarpetki.
Planuje elefanteny ostatnio słyszałam średnie opinie o bartku chociaz prędzej planowałam właśnie tam kupic buciki.
Może jakieś bardziej doświadczone mamusie podpowiedzą jakie butki są dobre?
moj maluch tez staje przy wszystkim czym sie da i sie puszcza:) noi zasuwa przy pchaczu:)

No wlasnie butki chce kupic w kwietniu poniewaz bedzie cieplo maly za raczki juz chodzi wiec pewnie bedzie chcial juz z wozka uciekac:)

jakie macie spacerowki?? bo chcemy kupic cos nie drogiego:) Zastanawialismy sie nad coceco traper.
witamy w nowym wątku:)
dzięki mamuśka.

U nas zęby przybywają u Filipka sa dolne jedynki i górne, u Szymka mniej ale dwie dolne są:), chłopaki raczkują, wstają przy wszystkim, robią kosi kosi, brawo brako, jaki jestem duży i podają rączkę do cześć:) opanowali już cały dom mówię wam jak śmieśnie jest z nimi jeden w jedną stronę drugi w drugą :) hihi a co to bedzie jak zaczną chodzić... nawet nie chce mysleć..

U nas decyzja podjęta zostaje z chłopcami w domku jeszcze do konca kwietania jestem na urlopie a póżniej wychowawczy.
o kurcze chyba musze się wziąśc za nauke papa i brawo bo jestesmy w tyle :-). Dalka super, ze jeszcze będziesz z chłopakami :)
u nas papa jest fajnie wykorzystywane, jak Janek nie chce już jeść patrzy na mnie robi papa, zdejmuje śliniak i to oznacza koniec :) nigdy nie daje mu już więcej, skoro sam wie kiedy się najadł
ale babcie parę razy próbowały a potem musiały sprzątać okolicę krzesełka ;D bo Młody w taką nadmiarową łyżkę celuje łapą i żarcie fruwa...
nadal nie mam auta, dopiero w pon mam dostać kosztorys od rzeczoznawcy i wtedy serwis zamówi części...ech, dzisiaj znowu pożyczyłam auto od teściowej, bo zakupy same się nie zrobią, dobrze chociaż, że mam fajową teściową :)

Ola, Monia, jak macie ochotę to przyszły tydzień siedzę w domu, zapraszam :)

co do butków to chyba kupię elephanteny, bartki za drogie na miesiąc, czy dwa, chociaż to niezłe buty, Mańka dostała właśnie kolejne na wiosnę
Maga ciężko tak bez samochodu, ale ile to wszystko trwa masakra.

Co do bucików, to ja na początek polecam również te 2 firmy Bartek i Elephanteny. Bobi już śmiga w Elephantenach. Jak chcecie kupić maluchom buty to niech przymierzą je w sklepie, nie tylko jest ważna długość stópki ale również szerokość. Mamy nauczkę po Filipie ,kupiliśmy mu Bartki przymierzył w sklepie i już mu nie odpowiadały, oczywiście Pani powiedziała, że się rozejdą. Do dnia dzisiejszego się nie rozeszły a 160zł. wydane:(
A elepchanteny to w daichmanie?? A tam mierza tez stopke?? czy musze do Bartka isc zmierzyc??
binka tak w deichmianie są elefanteny. No właśnie jak to jest z tym mierzeniem stópki?
Magda, Ola a czwartek Wam pasuje?
Mrowka na dzien dzisiejszy nam pasuje czwartek:)
Co do dobierania bucikow to sprawdzilam,dokladny opis jest w gazecie kwietniowej Dziecko.
Ola to opowiesz mi na spotkaniu co i jak :). Bo kupno bucików zbliża się wielkimi krokami :)
witam po przerwie :)
Nastka puszcza się już mebli i wędruje, kroczki coraz pewniejsze :)
Gaba - gratulacje dla Bobiego i zdrówka!!!
Monia, w Deichmanie mają takie podkładki plastikowe elefanten- wygodne do sprawdzenia rozmiaru stópki - stawiasz dziecko na podkładce i widać rozmiar :)
My w zeszłym tyg byłysmy z Nastką u fizjoterapeuty i poleciła właśnie bartki i elefanteny, o innych nie wypowiadała się zbyt dobrze
Co do czwartku to będę mogła się zdeklarować koło wtorku, ale możliwe, że się uda :) To akurat jedyny dzień, którego nie jestem pewna w nadchodzącym tygodniu.

Dałam dzisiaj Jankowi jajecznicę, bo jedliśmy na śniadanie i niestety po kilkunastu minutach miał czerwone plamy wokoło buźki - jakby alergia kontaktowa, wychodzi, że chyba na białko. Szkoda, bo mu bardzo smakowało a nie może na razie jeść.

Ewa, jak tu zaglądasz to powiedz mi proszę jak u Was noce wyglądają? Dużo Ulcia ciągnie mleka? Bo u nas jakiś skok rozwojowy chyba, od paru dni Janko mógłby w nocy nie wypuszczać cycka z paszczy :/ czekam, kiedy to minie, bo śpiąca straszliwie jestem...
Maga, wiem o czym mówisz, u nas ostatnio przez kilka tygodni też tak było, Lenka potrafiła budzić się w nocy na karmienie nawet co dwie godziny, czyli częściej niż gdy była noworodkiem :-/ Od tygodnia, odpukać, jest lepiej. Staram się podawać pierś częściej w ciągu dnia, w nocy ostatnie karmienie ok. 23, i udaje się przesypiać te 6, 7 godzin do rana. Jeśli się budzi w tym czasie, smok, przytulanie,i jest coraz lepiej, choć przez pierwsze dni się buntowała.
Maga- Borys tak od czwartego miesiąca śpi, praktycznie nie wypuszcza go z ust. Dlatego pokarmie jeszcze go z 2 miesiące, w czerwcu wracam do pracy i nie wyobrażam sobie takich nocek jak dotychczas. Chociaż odkąd bierze antybiotyk to je z 4 razy w nocy, ale głównie jest na piersi nic innego nie chce jeść ani pić.
Pomału wraca mu apetyt.
Magda,
Ulka je jak potwór w nocy :D
Cały czas w sumie, najlepiej śpiąc na mnie :) a Adaś z drugiej strony trzyma mnie za rękę.
Co prawda od 2 dni budzi się w nocy ze 3-4 razy by bardziej popić niż zjeść. Za to jak wracam z pracy to potrafi jeść 3 razy przed kąpielą plus jakiś obiad z nami.
Moje dzieci to żarłoki.
Ja w piątek dostałam zaświadczenie o karmieniu do końca roku, chociaż mam w planach karmienie tak długo jak Ulka będzie miała chęć.
Magda, Monia czy pasowalaby Wam sroda albo piatek? Niestety w czwartek nie dam rady:(

Zauwazylam dzisiaj na jednej nozce Marcelka pare malych siniaczkow,na kostce i obok,czy to normalne?mogl sie tak obic zabawkami?
Olu ja myśle, że to całkiem mozliwe że się tak poobijał. Może machał rączką w której miał zabawkę i stąd kilka siniaczków.
Monia, napisałam priva.

Ola, tylko małe siniaczki? ;) Janek ma już całkiem spore guzy ;p
Niestety dotarliśmy do etapu, że zabawki przestały go prawie całkiem interesować...przynajmniej jego zabawki, bo za wszystkim co Mańki szaleje :)
Ewa, Grosik, Gaba - dobrze wiedzieć, że nie jestem sama ;p U nas zawsze noce kiepskie, ale teraz mega kiepskie...
Gaba, ja planuje do końca maja karmić, może jakąś grupę wsparcia sobie założymy przy odstawianiu :) Spodziewam się niezłych histerii, szczególnie nocnych.
Dziewczyny dacie rade, może wcale nie będzie aż tak źle z tym odstawianiem.

Powiedzcie mi czy planujecie kupic jakis rowerek? Ja bym chciała tylko nie wiem czy jeszcze nie za wcześnie
hej,

co do rowerka to zostawiam to na nastepny rok, mamy pchacz-jeżdzik i pewnie na tym zaprzestaniemy w tym roku.

mam pytanie, jakie jogurty podajecie dzieciaczką? dzięki.
Dalka ja podaje jogurciki nestle dla dzieci w kubeczkach albo hippa w sloiczkach.
Dziewczyny, będę trzymała kciuki za Wasze odstawienia, u mnie Nastka sama się odstawiła, pokarm zanikł przy gorączce mimo ściągania i samo wyszło :)
Nastusia na butli przesypia ok 5-6 godzin bez pobudki, także nie jest już tak źle
dziś w nocy jadę do Wawy na spotkanie w pracy, zobaczymy, co ciekawego się wydarzy
Dalka mi alergolog z Polanek powiedziała aby podawać zwykły jogurt naturalny i można do niego dodawać owoce. Na początek łyżeczkę dziennie i obserwować dziecko i jak nie pojawiają się żadne wysypki to zwiększać ilość aż się dojdzie do tego, ze jogurt zastąpi jeden posiłek. Zdecydowanie odradzała jogurty typu danonki i inne takie.

Madzia miłego spotkania w pracy ;)

U nas odstawienie od piersi też przebiegło bez problemów ale było jak Adaś miał 8 m-cy.

Ja narazie nie myślę o żadnym rowerku, jak dla Adasia za wcześnie.

Maga u nas też Adaś zafascynowany zabawkami Oliwi i jej pokojem, w swoim tez sie bawi ale najczęściej laptopem fisher price dla dzieci od 3 lat i to już od kilku tygodni zabawka nr 1 a tak zabawki Oliwi, kredki, pet shopy, barbie i wyspa dla syrenek kucyków pony- ach chyba kiedyś zainteresują go samochodziki- mam nadzieję ;)
dzięki kamcia,
własnie tak zaczełam robić i podałam dziś jogurt naturalny, Filipek z chęcią zajadał i usmiechał się a Szymek krzywił się jakby jadł cytrynkę :) zobaczymy co będzie jutro.
witam z rana:) a sluchajcie bo moj maly jest niby na mleko krowie uczulony ale badan nie mial robionych no i ogolnie sporo rzeczy go uczulalo na dzien dzisiejszy podaje mu znow to co go uczulalo inic mu nie wyskakuje. Mozliwe zeby mu przeszlo juz?? I apropo jogurtow to tez mam sprobowac mu podac i zobaczyc jaka reakcja na nie bedzie??
Jogurty podaję tak jak Ola, albo nestle, albo hipp, bobovita w słoiczku i deserki baby dream. Jak jem swoje to Janek zawsze coś dostanie, często to są froopy z musem owocowym. Staram się nie kupować danona jogurtów, bo są najbardziej sztuczne.

Binka - spróbuj, zobaczysz co będzie. Inaczej się nie dowiesz ;)

Kamcia, u nas numer jeden to pudło d*plaków :D chociaż lalkami też nie pogardzi :)

Co do rowerka to chyba kupimy jakiś, bo Mańka będzie jeździć na swoim, żeby małemu przykro nie było, że nie ma.
Hej dziewczyny ;-)

Długo się nie odzywałam ;-) Czasu brak. Praca, dom, Oluś...

Co u nas... Olek raczkuje jak torpeda i próbuje się podnosić przy meblach, ale jeszcze robi to niepewnie. Wychodzi mu teraz 4 ząb przez co noce mam zarwane bo budzi się co 20 min... no i gada jak najęty. Baba, mama, tata, czasem mu wyjdzie dziadzia jak sie postara, nie, papa, dada, dydy, i rózne inne kombinacje z d,t,p,m,b ;-) Papa robi, kosi kosi też. Wie "gdzie mama ma" oko, nos, ucho, usta...
no i teraz nabradziej fascynujące są domowe rzeczy typu trzepaczka do jajek, lejek, łyżka do odcedzania frytek ;-) Postaram się zaglądać częściej ;-)
Assegai zaglądaj cześciej, choć w pełni Cie rozumiem.
ja też praca, dom, i niunia moja.

ja też daję jogusty nastle dla dzieci, bo pediatra mówiła, żeby jeszcze nie dawać jogurtu naturanlengo, także jak widać co lekarz to inna opinia.
Binka mi alergolog poleciła dawać jogurt naturalny bez dodatku cukru i mleka w proszku (zwróć uwagę na etykiety- niektóre jogurty mają mleko w proszku) mimo, że Adaś ma potwierdzone atopowe zapalenie skóry i jest uczulony. Próbuję prawie codziennie ale nie więcej niż 3-4 łyżeczki i jak narazie nie reaguje.
Ja też daje jogurt naturalny. I ostatnio troche do posmakowania dałam serka homogenizowanego pilosa z lidla kurcze małemu strasznie to smakuje :>.
Nastka ma chyba jakąś wirusówkę, albo idą kolejne zęby, bo marudna jest od wczoraj i kupka w każdej pieluszce :( Gorączki nie ma, ale dziąsła spuchnięte
Kupiłam w końcu lekką spacerówkę parasolkę i jestem zachwycona, choć wózeczek używany - zdecydowałam się na maclarena techno i utwierdzam się, że wybór był słuszny, wózek prowadzi się rewelacyjnie, jest zwrotny i lekki :))) Moja spacerówa od gondoli waży chyba ze 100kg, a ten niecałe 6 ze wszystkim, poza dzieckiem :)
Super Madziu,ze kupilas :) teraz kolej na mnie :) kupilas w koncu od kogos z forum? no i pytanie za 100 punktow czy maclareny sa faktycznie dla wysokich osob?musze sie przejsc zobaczyc na zywo w jakims sklepie,ale taka slyszalam opinie,ze raczki maja bardzo wysoko.
kupiłam z allegro :) mój ma regulowane rączki,ale najniższy poziom jest jednak dość wysoko - dla mnie w sam raz, ale do najniższych nie należę - kwestia wygody i przyzwyczajenia, najlepiej faktycznie sprawdź. Kupiłam model techno xt z powiększaną budą, moim zdaniem wózek jest na prawdę super, nowy poza moim zasięgiem finansowym, ale kupiłam używany w świetnym stanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie tez interesuje tylko uzywany,niestety cena nowego jest kosmiczna :)
Madzia ja też się zastanawiałam nad zakupem tego wózka ale w sumie jeszcze się nie zdecydowałam, mieszkam na wsi a tu drogi z ubitego piasku i dziury. Miałaś już może okazję jechać tym wózkiem po gorszej drodze? jak się jedzie?
Też szukałam używanego na allegro ale i tak w sumie dość wysokich cenach się kończą aukcje. Ale wózek naprawdę zrobił na mnie wrażenie jak oglądałam w mama i ja
na razie sprawdziłam w warunkach sklepowych - jeździ się świetnie
wózek jest amortyzowany, ale jak się prowadzi po wertepach - napiszę jutro :)
My bylismy dzisiaj obejrzec maclareny w smyku,ale niestety byl tylko quest sport,ale naprawde calkiem fajny,no i wygodny do prowadzenia jak dla mnie. Musze sie rozejrzec,moze zakonczymy na tym modelu poszukiwania:) w sumie mi ten wozek jest tylko potrzebny na miejskie wyjazdy, wiec moze by sie sprawdzil:) choc nie ukrywam,ze ten techno mi sie marzy,no ale co zrobic jak wzrost nie ten :P
Quest jest dla starszych dzieciaków. Techno może być spokojnie jedynym wózkiem, zwłaszcza do miasta, quest nie bardzo.

Też bym sobie, znaczy Jankowi, sprawiła Maca bo fajne są, ale nie wiem, co zrobiłby mój mąż na wieść o kolejnym wózku (to byłby już piąty ;p) i wolę nie wiedzieć :D
Za jakiś miesiąc sprzedam bartatinę i zostanie mi nomad i inglesina i pewnie na tym już poprzestanę ;)

Madzia a jaki macie kolor?
Madziu, czarny z czerwonymi dodatkami
Olu, ja mam rączki wyciągnięte, więc może jednak będzie dobry :)
Techno ma właśnie obszerną budę z opcją dodatkowego rozłożenia i siedzisko z 4 pozycjami- do leżącej włącznie, co dzis wykorzystałam, jednak nasze maluszki są duże, ale wciąż malutkie i moim zdaniem możlliwość położenia oparcia jest ważna, ja kupiłam kompletny ze śpiworkiem, folią, torbą za 400zł, Quest bez niczego używany kosztuje około 250.
Madzia to udało się Tobie kupić naprawdę w super cenie, bo nowy techno xlr kosztuje 1399 zł a jak obserwowałam używane to się kończyły po 750-1000 zł (w zależności od stanu).
wiesz Kamcia, ja trafiłam super, bo w opisie było, że stan dobry, więc niewiele osób licytowało, a wózek jest czyściutki, zadbany, sprawny, gdyby nie koła, to nówka-sztuka :) Jedynie na kółkach widać, że używany, bo jednak piankowe się ścierają, choć na prawdę są starte minimalnie :) ale nie ukrywam, spędziłam sporo czasu, żeby znaleźć aukcję, na której chciałabym licytować
http://allegro.pl/maclaren-techno-xt-black-czarny-wyprzedaz-i2237089416.html widziałam, jak szukałam wózka, że w Pruszczu - chyba ten komis sprzedaje sporo, bo ostatnio też mieli maclarena i gdyby ni mój, to kupiłabym ich - był o 90zł droższy
Madziu naprawdę super cena, ciekawe jak się sprawdza na wybojach. Czekam na jutrzejsza relację

Muszę Borysa pochwalić 2 ząbek mu wyszedł, bez specjalnego marudzenia. No i dalej ćwiczy chodzenie, potrafi przejść 2-3 m, najlepiej wychodzi mu jak Filip go zachęca
faktycznie dobra cena
a czarny super kolor :) lubię czarne wózki, nasza inglesina też jest czarna. Kamcia, inglesina daje radę po wertepach, może nie jest komfortowo ale generalnie jak na parasolkę jest bardzo ok
kiedyś miałam przez chwilę coneco saturna i to była straszna porażka, nigdy więcej tej firmy :/
Kamcia, dziś sprawdziłam wózek na cmentarzu, wyboje niezłe, a amortyzatory świetnie dają radę, prowadził się nadzwyczaj dobrze, spodziewałam się, że wytrzęsie mi Nastkę porządnie, ale na prawdę miło jestem zaskoczona, także utwierdziłam się w przekonaniu, że wózek jest wart swojej ceny i warto szukać używanego w dobrym stanie :)
hej hej:)

hmm, też powinnam się rozejrzec za parasolka i drugim fotelikiem,ale jakoś daleko w tyle z tym jestem. mi się starsznie wózki quinny podobają, i gdyby była lekka parasolka tej firmy to bym się chyba zdecydowala,ale raczej oni maja spacerówki tylko. chyba ze się źle orientuje?
a powiedzcie czy po kąpieli używacie nadal oliwki albo czymś innym smarujecie dzeci?
Madziu ja jestem juz prawie zdecydowana tylko kurka musialabym gdzies ten wozek do siebie przymierzyc,a moze bys mi zmierzyla na jakiej wysokosci sa te raczki?

Mamuska ja obecnie po poleceniu przez Mage smaruje malego cetaphilem,bo mial suche miejsca, a ten super pomaga, a tak to nie smarowalam cialka tylko buzke kremikiem,no ale moj to taki krecony,poprostu sie nie dawal.

U nas w koncu zaczelo sie mega pelzanie i juz wiem o czym pisalyscie,nie moge malego spuscic na 3 sekundy z oka,bo juz cos ma:)
hej,
my też rozglądamy się za parsolką dla chłopaków. Obecnie mamy spacerówkę ABC Desin Zoom ale jest cięzka. Pewnie do roczku pojeżdzilmy a pózniej zmiana. No i fotelikii... może jakieś opinie;)

U nas chłopcy raczkują jak szaleni, wstają przy czym się daje... wdrapują się na przedmioty a nawet potrafią wchodzić na czworaka po schodach:) nowe osiągnięcie..

Podałam chłopcą paróweczę z ust Szymka usłyszałam mniam mniam :)
Ja też muszę poszukać jakieś parasolki, bo po Filipie mamy Britaxa 3 kołowego, u niego się sprawdził Filip spał tylko w domu albo w samochodzie i od 14 miesiąca głównie chodził. Niestety Borys lubi sobie pospać na dworze, jeszcze nie wiem czy będzie chciał jeździć w wózku, ale zobaczymy. Britax był rewelacyjny jedyna wada: nie rozkładał się do pozycji leżącej.
Rowerek również mamy w spadku, Filip dostał go na roczek: http://aukcjewp.wp.pl/rower-rowerek-trojkolowy-pszczola-hit-sezonu-2012-i2217965582.html (coś w takim stylu) cieszył się jak jeździł, ale pedałować mu się nie chciało.
A potem była hulajnoga 3 kołowa, jeździł na niej do 3, 5 roku. Między czasie rowerek czterokołowy.

Dalka Szymuś to prawdziwy smakosz jest:)
hej hej,
my na razie za bardzo za parasolką się nie rozglądamy, ale za jakiś czas pewnie się przyda. Madzia ta Twoja wygląda naprawdę fajowo.

Fotelik jeszcze nie zmieniony, ale Ola póki co się mieści także mam na to trochę czasu :)

Ola już sobie zaczęła chodzić, popychając przed sobą takiego chodzika-pchacza :) zasuwa równo. Czasem nawet się puści na chwilę, ale sama jeszcze nie próbuje chodzić :) przy meblach stoi non-stop :)

Kąpiemy ją w Emolium i smarujemy balsamem tej samej firmy. W ogóle znowu są jaja z tym nutramigenem, niestety nie będziemy już dostawać zniżki i muszę płacić 39 zł za puszkę. Masakra jakaś. Ale powoli przechodzimy na Bebilon Pepti. Jak się nic nie będzie działo, to będzie o tyle lepiej że to mleko jest tańsze.

Ja cały czas walczę z moimi nogami. Ciągle są jeszcze trochę spuchnięte, ale jest zdecydowanie lepiej niż było. A co się nachodziłam po lekarzach to moje, jeszcze muszę porobić parę badań. Trwa to już 3 tyg (dla mnie totalnie wyjęte z życiorysu),,,ehhh
Anula, obyś jak najszybciej wróciła do zdrowia
Olu, trudno tak zierzyć odległość, najlepiej podjedź do sklepu i zmierz się z wózkiem, bo to też kwestia wygody i ustawienia rączek
jak chcesz, to zmierzę wysokość od ziemi, ale chyba na niewiele się to zda :(
Ola, cieszę się, że Cetaphil Wam też pomógł. U Janka skóra ładna poza pupą.
Mam kilka teorii, dziś zmienię pampki, bo może to one go uczulają.

Nadal nie mam auta, ale mam juz w końcu po wielu telefonach kalkulację od ubezpieczyciela. Jakby co nie polecam Avivy :/

Dzisiaj byłam u fryzjera i od razu jakoś lepiej ;)

Anula, trzymaj się i nie daj chorobie!!! Musi w końcu odpuścić...
ja tez malego smaruje emolium ale on mial ciagle jakies plamy teraz od ponad miesiaca nic mu nie jest ale w sumie smaruje dalej.

My fotelik juz mamy od mojego brata ale stoi i czeka bo jeszcze nie czas na zmiane w tym Dawid narazie sie miesci.
Madizu, z samochodem współczuję, strasznie długo to trwa
ja zmieniłam Nastce pampki na biedronkowe i masakra normalnie, pupa poodparzana, mimo kremów itp, także wróciłam właśnie do pampków oryginalnych. w aptekach dbam o zdrowie pampki premium care można kupić za 39,99zł z kartą "dla mamy i maleństwa" - dziś się obkupiłam i na jakiś czas wystarczy
Zastanawiam się, jacy ludzie chodzą po tym świecie. Wrzuciłam ogłoszenie, że oddam meble i kanapę, chętnych wielu, ale jak przychodzi co do czego, to nikt nie przyjeżdża i nie oddzwania. Po co zawracają gitarę? Chcę oddać za darmo i jeszcze problem
Magda a coz za fryzure sobie zafiundowalas?jakas bardziej radykalna zmiana?

Madziu niestety tak to jest,jak czlowiek chce oddac cos za darmo to zawsze duzo gadania,a jak przychodzi co do czego to poprostu szkoda gadac..

U nas tez jakies mega odparzenie sie pojawilo albo uczulenie bo to tak na kosci ogonowej,masakra jakas.. Narazie smaruje bepanthenem i maka ziemniaczana, jak nie pomoze to trzeba sie bedzie przejsc do lekarza.
Podajecie dzieciom parówki??? Przecie to najgorsze co może być. Ostatnio oglądałam ten program w TV "Wiem co jem" i jestem tak zrażona do parówek ze nigdy już ich nie zjem. Ile tam mięsa w mięsie nikt nie wie... nawet te dla dzieci. Dobra reklama ale skład pozostawia wiele do życzenia...
Parówki, które kupiłm kosztowały 32 zł za kg były z fileta drobiowego- indyka i nie miały miesa oddzielonego mechanicznie...
Dalka gdzie kupowałaś takie parówki? A może wiesz jakiej były firmy, bo sama bym spróbowała dać Adasiowi a nie wiedziałam, ze są takie.

U nas Adaś ostatnio zrobił się niejadek i już wiem co czują mamy których dzieci niezbyt chętnie otwierają buźkę do jedzenia. Generalnie słabo przybiera też na wadze. Przez ostanie 5 m-cy przybrał równo 1010g co daje 200g na miesiąc. Odmawia też owoców, jedynie jeszcze gruszkę.
Byłam z nim na ważeniu i teraz waży 9060g a za 4 dni kończy 11 m-cy. Zważywszy na to że urodził się duży bo 4300g to chyba jest troszkę mało. Pediatra twierdzi że OK ale mi się wydaje to dziwne.
Hej
Zepsuł nam się komp i jestem odcięta od świata, teraz jestem u rodziców, to wreszcie mogę tu zajrzeć.
Kamcia, faktycznie słabo Adaś przybiera, ale z Szymonem miałam podobnie. Zawsze dla spokoju możesz zbadać mocz, bo przy zakażeniu układu moczowego apetyt bardzo słabnie.
Misiek coraz sprawniej się czołga, ale na razie nic poza tym. Jak go biorę na ręce i siadam gdzieś, to lubi stawać mi na kolanach - dużo chętniej stoi niż siedzi. Przedwczoraj mieliśmy akcję, bo się dorwał do nocnika Szymona, kiedy ten poszedł po tatę powiedzieć, że zrobił grubsze, no i chyba zdążył "skosztować".
No i pewnie przed świętami już tu nie zajrzę, więc życzę Wam zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt.
Kamcia parówki zakupiłam w wedlinianrni na Mysliwskiej maja tam wyroby miesne i przetwory Zielińskiego, które polecam :)

co podajecie do jedzenia swoim dziecią..?
hmm tak zastanawiam się co jeszcze można podawać... pomyślałam, że może upiekę kawałek piersi z indyka i zrobię kanapeczki na świąteczne śniadanko :)

Moi chłopcy to naprawdę jedzące dzieci jak narazie, ostatnio jedzą w ciągu dnia srednio co 2 godz, a to kaszka, zupka, owoc, bułeczka, soczki,czasami podaje kisiel ( zrobiony samemu) i budyń również z mąki kukurydzianej, a jak widzą, że ja jem to tylko słyszę mniam mniam muszę jeść kiedy one coś przegryzają.
hehe dalka u nas identycznie,nie moge nic zjesc,bo malemu prawie oczy wychodza na wierzch i slysze tylko am :)

Moje dziecie dzis obudzilo sie o 4:30 i przywitalo mnie slowami mama,a po chwili tata :) Pozniej jeszcze oczywiscie pospalismy:) Caly dzien nadal bylo powtarzanie tych slow :)

Bylam dzisiaj z malym u lekarza z tymi jego suchymi plamami no i niestety najprawdopodobniej jest to alergia, tylko teraz kurka na co. Moze na bialko, choc mogloby wyjsc dopiero po paru dniach? Sama nie wiem, jak mowi pediatra 10 lat mozna jesc truskawki, a w 11 roku nagle mozna byc na nie uczulonym, wiec mamy szukac :)

Paulina dobrze,ze dalas znaka,no i dzieki za zyczenia :)
Madzia, ja tez mam biedronkowe pampki plus oryginalne na noc, ale teraz przejdę na jakiś czas tylko na oryginalne i waciki mokre zamiast chusteczek. A te co piszesz to są te białe?
U Janka nie wiem, czy nazwać to odparzeniem, w ogóle nie wiem jak to nazwać. Raczej wysuszone ale tak dziwnie. Chyba wybiorę się znowu do alergolog, bo na razie bez zmian. Nie widać, żeby mu to przeszkadzało, ale zaczynam obstawiać alergię na coś, zacznę powoli eliminować i może się okaże.

Paulina, zastanawiałam się właśnie co u Was :) Niezła akcja z nocnikiem :D

Ola, bez radykalnych zmian, lifting jedynie ;p

U nas z jedzeniem to jest śmiesznie, bo jak Mańka się ociąga np. ze śniadaniem to Janek podchodzi i po prostu jej zwija z talerza kanapkę :D

Dalka a jak robisz budyń?

Zaczęliśmy powoli myśleć o odstawieniu od cyca, mężu w ramach odstawiania próbował podawać przy pobudkach wodę albo mm ale nic z tego...wrzask docierał chyba do sąsiadów za płotem ;p

Jak ja mam go odstawić? Macie jakieś pomysły?
Butelkę akceptuje ale tylko z wodą i tylko w dzień.
jak wyglada wasze menu i plan dnia?? bo jak slysze co wy podajecie maluchom to jestem w szoku bo moj maluch wogole nie chce gryzc nc:/ chlebek z maselkiem dostaje ale musze mu poskubac na mini kawaleczki.
Madziu, nie pomogę z odstawieniem :(
Paulina, będziecie mieli co wspominać
a u nas chyba 3-dniówka, Nastka ma 38,4 gorączki od wczoraj, ale ani kaszlu, ani kataru, broi jak zwykle
Nastka wcina wszystko, co jej dajemy, najbardziej lubi jednak to, co może sama odgryzać, papki przez usta już dawno jej nie przechodzą
mn
ostatni wesr to Nastusi twórczosc, bardzo mi dzis pomaga :)
Madziu, te pampki to właśnie te białe, cena bardzo dobra :)
przepis na budyń,
do gotujacej się wody dodaje rozrobioną mąkę kukurydzianą ( tak jak mąkę ziemniaczaną na kisiel) i dodaję, chwilę gotuję ciągle mieszając, po przestudzeniu można dodać mm lub owoc np. banana, którego wcześniej sparzam wrzątkiem i miksuję.

Przykładowy dzień bliźniaków - np. dzisiejszy
Pobudka 5 rano, mleczkol około 5.30, przebieranie ok 6.30, czas wspólny, około 8 kaszka, 8.30 drzemka do około 9.30, ok.10.30 mus owocowy ( banan plus jabłko) 11 spacer, 13,30 obiad (piers z kurczaka, marchewka i ryż) 14,30 -16 spacer, po 16 chlebek z masełkiem 16.30- 18 czas wspólny ,przygotowanie do kąpieli, 19 mleczko, około 19.40 chłopcy zasneli :) hmm chyba wszystko zapisalam...
Dalka - 5 pobudka? MAsakra jakaś
mój mały budzik wstaje najwcześniej koło 7-mej i dla mnie to za wcześnie, ale ja jestem bardzo nocnym markiem :)
u nas 7-8 pobudka, chwilę po śniadanko ( mleczko), zabawa do 10-11, kaszka manna z owocem,lub kanapeczka, jogurcik, drzemka koło 30 minut ( czasem dłużej), zabawa - czyli męczenie mamusi włażeniem wszędzie i po wszystko, później koło 14-stej mleko i spacer ( zależy od dnia i pogody) około godziny, 16-powrót tatusia i wspólny obiadek, później zabawa, koło 19-stej kaszka, później kąpiel, mleczko i max 20-spanko, w nocy 23 mleko, 1:30 mleko i śpimy do rana :)
No ta 5 to istne szalenstwo :)

U nas pobudka miedzy 6:30 a 8, zalezy jak maly spi w nocy. Wtedy mleczko,zabawa, sniadanko np chlebek z maselkiem,jajecznica albo jogurt i o 11 spacer i spanie od 30 min do 2 h, pozniej obiadek,potem owoc albo deserek i 15 spacer ze spaniem zazwyczaj 30 min, spanie max do 16:30, pozniej mleko,zabawa, czasem jakis deser, ale to roznie, zabawa, a od 18 zaczyna sie marudzenie, 19 kaszka,kapiel i spanie,zazwyczaj kolo 20 Marcel juz spi, a w nocy pije tylko wode jesli sie przebudzi.
U nas pobudka o 5.45, w żłobku kaszka na śniadanie ok 8, potem zabawa i drzemka ok 10 przez 2-3 godziny, ok 13 zupka, o 15 deserek.
Jak wracamy do domu to karmimy się piersią, potem jakiś obiad z nami i jeszcze raz się karmimy.
ok 19.30 kąpiel w łóżku mleko do oporu. W nocy budzi się nie wiem ile razy :) ale ok 2-5.
Ulka dużo podjada Adasiowi, bardzo lubi kabanoski :)
W weekend zajada troszkę inaczej bo na śniadania jajecznica, lub kanapka.
Hej, jak tak czytam to wasze dzieciaczki naprawdę dużo zajadają. U nas pobudka zawsze o 7 (dokładnie między 7:10 a 7:12 od jakichś 2 tygodni :-D), o 8 kleik bądź kaszka, potem zabawa do 10, drzemka ok.1-1,5 godz., potem jakiś owocek i spacer ok. 12, po powrocie ok.14 obiadek. W międzyczasie coś do pogryzienia, druga drzemka i o 18:00 kaszka. Spać kładziemy małą ok. 20.Poza tym pierś na żądanie, ale w ciągu dnia coraz mniej, więcej w czasie wieczorno-nocnym (niestety wróciliśmy do nocnych pobudek :-( ). Gorzej, że nie chce nic pić oprócz piersi,ostatnio znowu odrzuca wszystkie kubeczki, tylko łyżeczką po każdym posiłku udaje mi się jej podać trochę wody bądź soczku.

Miałam okresy, że się martwiłam, bo Lenka przybierała raczej w dolnej granicy normy od początku, ale zrobiliśmy milion badań i nic nie wykazały, więc chyba taki jej urok. Jest na 25 centylu, więc pediatra mówi, że ok.
Wszystkie podajecie raczej owoc przed poludniem u nas dzien wyglada tak i nie wiem czy jest on ulozony prawidlowo

6.30-7.00 pobudka
ok 7.00-7.30 mleko
ok 8.30 kilka poskubanuch kawaleczkow chlebka z maselkiem
zabawa do 9 pozniej spac do 10.30
zabawa
11 kaszka Sinlac
11.30-12.30,13.00 spacer
13-13.30 spac do 14.30
14.30-15.00 obiad
zabawa
spacer ok 40 min
18.00 owoce ze sloiczka z biszkoptami
zabawa
20.00 kapiel butla i spac.
Dalka, dzięki za przepis.
Madzia, no cena super.
Jankowi wylazł czwarty ząb, ma dwie jedynki na dole i dwie dwójki na górze, kasownik ;p
Wylazł mu też jednocześnie katar, chociaż jemu już właściwie mija, przeszło na Maryśkę i od rana ona zasmarkana.
Chyba dzisiaj odbieram auto...chyba, bo od wczoraj były juz trzy wersje wydarzeń, więc uwierzę, jak siądę za kółkiem ;)

U nas trzy lub cztery stałe posiłki, plus cyc na żądanie. Jedna lub dwie drzemki, raczej krótkie, chociaż co parę dni odsypia zaległości.
Kaszka ryżowa na drugie śniadanie z owocami, zupa na obiad, deserek i manna na kolację. W międzyczasie bułeczka, chrupki, biszkopty, wędlin jeszcze nie daję. W nocy od 2 do nie wiem ile razy je.
Idzie spać ok. 21. Wstaje ostatnio koło 7.00, 7.30. Generalnie śpi mało, ale chyba ten typ tak ma.
u nas dziś bez gorączki, także chyba to była 3-dniówka
Nastka dostaje wędlinki, ale jedynie te, które robimy sami
Cóż, już do Świąt raczej nie zajrzę
Niech te Święta Wielkanocne przyniosą każdej z Was wiosenną energię, rozświetlą świat słońcem i radością, niech rozkwitną nie tylko pąki na drzewach, ale też interesy, niech się ludzie do Was śmieją i darzą miłością, ciepłem, zrozumieniem, wsparciem :)
Anastazja, Magdalena i Tomasz Pomykała
Madzia oby Nastce szybko przeszło.

Maga może faktycznie zrobią Ci prezent przed świętami i odbierzesz w końcu auto :) i Jasiowi gratuluję kolejnego ząbka (Ola się zatrzymała na dwóch :D )

U nas dzień mniej więcej wygląda tak:
ok. 6 pobudka i mleko, czasem pośpi do 7-8 albo hula u nas w łózku
ok 10 deserek + ew. trochę kaszki jak jest za mało
10.30 - 11 spacer
13.30-14 obiadek
16 mleko i czasem się prześpi gałgan mały, albo hula dalej
19 kaszka
19.30 kąpiel i później na dobicie mleko
jak dobrze pójdzie to śpi już koło 20, a czasem zasypia dopiero przed 21

My również życzymy przede wszystkim ZDROWYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT. WSZYSTKIEGO DOBREGO :D
Dziewczyny czy zakładacie maluszkom jeszcze rajstopki pod spodnie?

Również życzę Wesołych Świąt :-)))))
Ula w ogóle nie chodzi w rajstopach. Tylko spodnie z podszewką
Ja Olkowi zakładam rajstopy, bo podróżujemy do Babci więc boje się ze mu pupa zmarznie ;-)

U nas dzień wygląda tak:

6-7 pobudka
7-8 kizianie w mamowym łóżku, mleko mm 210ml, kupa i siusiu na nocnik, pielucha, vit D, czesanie, ubieranie.
8-10 zabawa- zwiedzanie domu i wciskanie się gdzie popadnie.
10-10:30- drzemka (zazwyczaj do 11)
11 nocnik, pielucha, kaszka, ubieranie się do wyjścia
11:30 Olek zostaje zapakowany do auta i jedziem do babci
13- banan (u babci)
13-14 spacer jak jest ładnie ( z babcią)
14:30 zupa/ danie (u babci)
15 drzemka (zazwyczaj godzinna)
16:30 tatuś odbiera Olusia i jada do domku, zabawa
18:30 przychodzi mama
19:00 flipsy, ew. mała kaszka
19:30 kąpiel
20:00 Zasypianie

pobudki: 23, 2-herbata, 5,i w międzyczasie milion razy wypada smok i jest ryk

No tak szczegółowo opisałam ;-)

Czy wasze bąble też sie tak często budza w nocy??? normalnie już wymiękam
U nas są nocki, ze w ogóle a sa takie, że się budzi często...

No ja sama nie wiem jak już ubierac na spacery ja już w rajstopach nie chodzę cho jak zawieje to mi zimno hehe ale zmarźlak jestem a małego w wózku zawsze kocykiem mogę przykryc

ale Wasze dzieci dużo jedzą, u nas jest wmuszanie kaszki wieczorem, czasem nawet sloiczek obiadowy wmuszam. ehh, nie lubię pory karmienia. jestem ja brudna i wszytsko dookola:)

wow, już jajeznice podajecie i parowki? u nas troche babcia eksperymentuje i ostatnio jedliśmy zupe rybną, pare łyżeczek i nawet ładnie to szlo:)
Wesołych Świąt dziewczyny ! spokojnego i rodzinnie spędzonego czasu!
Ja Marcelkowi tez zakladam jeszcze rajstopki, choc sama ubieram sie juz lzej i mam tego efekt,niezle sie przeziebilam, gdzie kurka jest ta prawdziwa wiosna??

Wesolych i spokojnych swiat dla Was dziewczyny i Waszych rodzin :)
Wesołych Świąt ;)

Auto niby mam, ale nie swoje tylko zastępcze...niestety nie przewidzieli pewnych spraw i wszystko się przeciągnie do po świętach. No ale dali mi całkiem fajne autko więc teraz to już rybka, ile poczekam, bo wróciła mobilność ;)
Kamcia, sto lat dla Oliwki!!!!
wesolych swiat.

ja tez zakladam rajstopki ale spodnie ma z materialu cieniutkie a wcale tak goraco jeszcze nie jest.
Dzięki Maga ;) Oliwka z okazji urodzin od rana wymuszała- stwierdziła, że jest solenizantką wiec od rana wojna z kuzynką (która u niej nocowała) o różowy kubek, talerzyk itd. i ogólnie była wczoraj bardzo wkurzająca.

My wszyscy po grypie żołądkowej którą ja skądś przytargałam... ogólnie dobrze że przed świętami już doszliśmy do siebie. Ale przetrzebiło wszystkich, zaraziłam siostrę, jej córki, szwagra, męża, córkę, synka, mamę i tatę.

Wczoraj mój M wykończył huśtawkę na zewnątrz dla Oliwki i Adasia no i Adaśko wczoraj wieczorkiem się huśtał i bardzo się jemu podobało.

U nas dzień wygląda mniej więcej tak:
-pobudka ok. 7-7.30,
-mleczko o 8 i międzyczasie jak ja jem śniadanie to flipsy, biszkopty a ostatnio spróbowałam jajecznicę na parze, kanapki z pasztetem mojej roboty, kromeczkę z pastą z masła i piersi kurczaka (to jemu nie podchodzi)
-owoc o 11i krótka drzemka ok. 40 min
-obiadek o 13
-mleczko o 16 i 5 min drzemki
-kaszka o 18
- 19.40 kąpiel
- 20 mleczko i spanie (zazwyczaj o 20.20 Adaś śpi już w swoim łóżeczku)
w nocy rzadko się zdarzają pobudki a jak już się obudzi to dostaje wodę

Dziewczyny życzę Wesołych Świąt w gronie rodzinnym ;)
Hejka, także życzę wszystkim zdrowych, radosnych świąt, smacznego jajka i Śmingusa oblanego od stóp do głów :-)
Święta, święta i po świętach. Szybko zleciało ale w sumie dobrze bo kilogramów nie ubywa raczej a przybywa ;)

Adaś wstaje nam przy wszystkim przy czym się da wstać i psoci, ściąga i ogólnie męczące to jest. Z apetytem już lepiej ale odmawia owoców, jedynie zje mały kawałek jabłuszka ale w rączce musi trzymać.
Kamcia mi jakimś cudem znowu ubyło kg ;) A naprawdę się obżarłam.
Janek nie lubi owoców, przemycam z kaszką ryżową.

Kupiłam dzisiaj pierwsze buciki, tak jak chciałam Elefanteny. Ma rozmiar 19, chyba nieduży jak na chłopaka.
Młody robi się coraz bardziej kumaty, rozumie już proste polecenia typu podaj coś albo zrób coś. Naśladuje nas, np. czesze Mańkę grzebieniem, karmi nas łyżeczką.
Jedną z topowych zabaw jest jedzenie. Wyjmuje sobie naczynia Maryśki z pudła, siada i je łyżeczką z jakiegoś naczynia :) Gada przy tym mniam mniam i się cieszy ;D
Druga zabawa to rysowanie. Jak dostanie kartkę to marze po niej, inaczej podłoga cierpi...chociaż świecówki na szczęście łatwo się zmywają ;)
Poza tym domek d*plo. Otwiera okna i wyjmuje przez nie ludziki, potem wkłada je z powrotem, układa w łóżeczkach itd.

Męskie zabawki mało go interesują :D A jak u Was?
U nas wczoraj były 2 samodzielne kroczki :)
A tak to jestem wykończona ciągłymi chorobami :( od jakiegos miesiaca jest stale cos, przeziebienie, wirus, zapalenie oskrzeli.....
Mam nadzieje, ze to minie :(

Dziewczyny u Waszych maluchów też tak bylo jak poszły do żłobka?

Co do zabawek to u nas samochodzik sorter stolik edukacyjny i pchacz :).
Teraz się zastanawiam co na roczek kupic i nie mam pomysłu....:(
Hej, u nas w ostatnich dniach Lena wykazuje małe zainteresowanie zabawkami,ciągle tylko raczkuje zwiedzając wszystkie kąty, wspina się, wędruje przy meblach, i to jej główna radocha. Zanosi się śmiechem, kiedy udaję, że jej uciekam, robiąc drobne kroczki. Generalnie stała się tak ruchliwa, że ciężko mi ją opanować. Z nowości zaczęła reagować na "Daj całusa" oraz na polecenie "Daj", podaje to, co ma w łapce akurat. Za to spacery zrobiły się bardziej uciążliwe, bo z pół godzinki wytrzymuje w wózku, a potem już się kręci i marudzi, żeby ją wyjąć.

W zeszłym tygodniu zrobiły jej się takie żółte plamki na główce i ramieniu,zaczęła to sobie strasznie drapać :-( Byliśmy u pediatry i dermatologa, oczywiście alergia, ale na co, nie wiadomo :-/ Na razie leczymy objawy, ale nie mam pojęcia, co mogło ją uczulić, bo nic nowego w ostatnim czasie nie podawałam.

My zamierzamy kupić Lence pierwsze "prawdziwe" butki przed wyjazdem do Grecji, o ile wcześniej nie zacznie chodzić. Apropos, zmienili nam wycieczkę, miało być Rodos, będzie Kreta. Myślę, że też dobrze :-)
maga 79 my tez juz kupilismy pierwsze butki elefantena dzien przed swietami maly ma rozmiar 20:) bo bralismy o jeden rozmiar wieksze.
Buty super sprawa bo maly jak poszlismy na dwor to latał po placu zabaw:) oczywiscie nie sam tylko za reke:)

dziewczyny juz pisalam na forum ale info brak znacie spacerowke coto baby torino?? albo hurtownie duze sklepy cokolwiek z wozkami?? Bo jezdzimy szukamy i sama nie wiem czego szukam ten coto baby wpadl mi w oko i jeszcze coneco traper.
\
binka ja nie znam akurat tego wózka.

u nas zainteresowanie pchaczem, ładnie przy nim chodzi samodzielnie, wiec super:)

mamy chrypkę oby nie przeszło to na gardło
Binka ja rowniez nie znam tego wozka.

U nas tez znikome zainteresowanie swoimi zabawkami, lepsze sa butelki,kable,kontakty i itp - przeciez to o wiele ciekawsze :)

Marcel pelza jak szalony,siada przy czym tylko moze i powoli bierze sie do stania, wiec przez ostatnie 2-3 tygodnie zrobil duze postepy. Mowi mama,tata i baba - niezle tata zaskoczy jak wroci.
witam po Świętach
Nastce przebił się ząb nr 9, czyli pierwsza trójka
mała odważnie chodzi już sama, stara się nie podpierać, odchodzi od mebli na środek pokoju i obraca się bez upadków, a w Święta odwiedziła nas kuzynka Sylwia lat 3,5, z którą Nastka świetnie się bawiła - obecność Sylwii spowodowała, że nasza mała uparciuszka wstała bez podparcia na środku pokoju :) Z nowych umiejętności mamy również puszczanie bąbelków do wody w czasie kąpieli, choć i ta ostatnio zrobiła się "nudna" - Nastka łazi po całej wannie, zamiast siedzieć i bawić się kaczuszką
Ale uparciuch, to z niej jest straszny - jak tylko coś jest nie po jej myśli, to się wnerwia, ostatnio założyłam zabezpieczenie na szafkę, bo obrusy miały regularne przeglądy - oczywiście był krzyk, że nie może otworzyć, leżenie na brzuchu i płacz - humorki małej damy
Kurcze, Nastka ma już taki pokaźny zestaw ząbków, a u Lenki nadal brak :-D Najlepsze jest to, że już w styczniu zauważyliśmy pierwsze symptomy ząbkowania, potwierdzone przez pediatrę, ale do dziś nic się nie wykluło. I oczywiście każdy gorszy dzień tłumaczymy ząbkowaniem, tylko efektów brak :-D W sumie mi się nie spieszy,bo jeszcze karmię piersią, ale trochę ogranicza nam to dietę, bo pewnych rzeczy mała jeszcze nie pogryzie.

Dobrze wiedzieć, że nie tylko moja córcia ma humorki - też jak coś idzie nie po jej myśli, to bunt na całego.I tak generalnie myślę, co można zrobić jak dziecko tak się zachowuje, oprócz mówienia, że czegoś nie wolno,tłumaczenia i odwrócenia uwagi? Macie jakieś sposoby na wybuchy waszych maluchów?

Ja dziś jestem nieprzytomna, ostatnie noce są tragiczne, większość mała przesypia u nas w łóżku, bo w swoim wrzeszczy wniebogłosy, nie wiem o co kaman :-/
Hej dziewczyny
sorki że się wtrącam ale mam pytanie. poszukuję żłobka w Rumi lub redzie, może macie jakiś godny polecenia?

Agatka napisałam do Ciebie na priv

O kurcze Nastka to już ma prawie całe uzębienie. U nas 2 zabki wiec z gryzieniem tez problem.
Dziewczyny co planujecie kupic dzieciaczkom na roczek/dzień dziecka?
U nas tez Marcel niezle pokazuje histerie,rzuca glowka do tylu i zaczyna krzyczec,staram sie za bardzo nie reagowac.

Monia w koncu u Filipka sa zabki :) a Nastki to maly gryzon :) My nadal jestesmy przy 4 :)

Ja w sumie jeszcze sama nie wiem jakie prezenty najlepiej by sie sprawdzily w niedlugim czasie,kiedys kupilismy drewniana kolejke Marcelkowi,teraz czeka na okazje,aby mu ja podarowac,ale roczek moze jeszcze byc zbyt szybko,moze gwiazdka?

Nasz roczek bedzie w ogole 10 dni szybciej,bo niestety tata wyjezdza,a nie moglaby go taka okazaja ominac,wiec 20.05 Marcel bedzie swietowal :)
Borys wpada w histerie od paru miesięcy, to jest tak wielki lament, że masakra.

Młody ma już dwa zęby no i chodzi po całym mieszkaniu najlepiej jak nie ma dywanów. Ostatnio przerzucił się na jedną drzemkę w dzień. W końcu zaczął jeść lepiej, jak czytałam, co Wasze dzieciaczki jedzą to oniemiałam. Podjadał to co Ja jadłam, ale swoje jedzonko nie bardzo, od paru dni w końcu zjadł deserek i jogurt a od tygodnia je kaszę.

W święta sobie nie odpoczęłam dopiero dochodzę do siebie. Bory od czwartku ciągle tylko na mnie wisiał nie chciał do nikogo pójść ani z nikim się bawić i tak przez tydzień, myślałam że to kolejne zęby ale nie widać aby coś nowego wyszło.

Jeszcze nie myślałam o prezencie urodzinowym dla młodego. Mój M upiera się aby zrobić te urodziny w knajpie, a ja to bym wolała w domu i za tą kasę kupić mu coś fajnego.
U nas też czasem Ola pokazuje pazurki, potrafi się porządnie zezłościć :)

Co do prezentów to nie mam koncepcji. Ale trzeba będzie coś wykombinować,,,

Maga, Kamcia czy Wy byłyście z bąblami u alergologa na nfz?? mam skierowanie dla Oli i szukam gdzie można w miarę szybko się zapisać (a nie na grudzień :D ),,
Anula ja byłam z NFZ na Polankach. Masz wpisane w skierowaniu AZS? Bo jak tak to od razu zarejestrują Ciebie do Elżbiety Krześniak - Bieschke.
Czekałam jakieś 2 m-ce na wizytę. Nr (58) 554 30 90
Anula, ja byłam u tej samej lekarki, tylko prywatnie.
Umawiasz się z dnia na dzień.

Janek chory, jadę za godzinę do lekarza.
Dziękuję. Tak Kamcia mam na skierowaniu do konsultacji AZS. Ale dziś właśnie dzwoniłam pod ten nr (okazuje się że koleżanka też tam chodzi ze swoją córą i dała mi telefon). Babka jak się dowiedziała że pierwszy raz chcę zarejestrować Olę, to odesłała mnie pod inny nr telefonu,, 341 29 29. Ciekawe dlaczego,,,

Maga daj znać co z Jaśkiem. Oby nic groźnego.
chora krtań, wieczorem się zaczęło, nie umie za bardzo tego odkrztuszać i charczy bardzo
gorączkę też miał, pierwszy raz

Dziewczyny, które używałyście inhalatorów, jak to robicie, żeby maluch siedział? Janek się wyrywa i zrywa maseczkę :/
Oj Magda, biedny Jasiek, dawaj znac jak się czuje, mam nadzieje,ze szybciutko mu przejdzie. Duzo zdrowka dla niego!!!
Maga biedny Jasiek... u nas też była walka z inhalatorem ale w końcu wpadłam na pomysł aby posadzić Adasia w foteliku samochodowym (oparłam go o oparcie kanapy aby był bardziej w pozycji siedzącej) i jedną ręką złapałam raczki Adasia a drugą przyłożyłam maseczkę do jego buźki i włączyłam TV na bajki a ja śpiewałam, robiłam a kuku itp. i jakoś 10 min wytrzymywał.

Anulka na Polankach alergologia jest w dwóch różnych budynkach i może dlatego? Próbuj na ten nr który Tobie podali. Ja pamiętam, że miałam ogromny problem aby się tam dodzwonić ale w końcu się udało.
Dziękuję Kamcia, będę próbować.

Maga zdrówka dla Jasia, ale się porobiło. Życzymy szybkiego powodu do zdrówka. A co do inhalacji to pewnie tak jak Kamcia pisała, trzeba robić wszystko żeby tylko jakoś bąbla zająć :)
Jaśkowi dużo zdrówka !!!
Ja na roczek kupię chyba matę wodną, będziemy się bawiły :)
Dzisiaj NAstka zaskoczyła wszystkich - spała 3 x w dzień na dworze, z czego 2x 1,5 godziny :))
Oj Madzia duzo zdrówka dla Jasia.
My już 2 tygodnie w domu najpierw prawie tydzień wysoka goraczka ponoc jakis wirus choc na wszelki wypadek robilismy badania ale nic nie wykazały potem 1 dzien zdrowy i zaczal sie kaszel - zapalenie oskrzeli...... mam nadzieje, że to juz koniec chorowania...:(
Oj Monia, to nieźle Wam ten żłobek się zaczął :( Oby jak najszybciej minęło.
Dzięki za życzenia zdrowia...Janek generalnie czuje się ok, tylko charczy. A tak to szaleje łobuz mały, gorączka tylko raz była na początku.
Wczoraj koleżanka pożyczyła nam pchacza, nie myślałam, że młody tak szybko zakuma o co chodzi a on z nim praktycznie biega po domu :)
Chodzi ładnie przy sprzętach. Ciekawe, czy na roczek uda mu się zrobić pierwsze kroki.

Kamcia, u nas inhalacje z maseczką nie przeszły, był wrzask i duszenie się od razu :/ Ale za to załapał ustnik. Nawet ładnie go trzyma w buzi jak go zajmujemy czymś, więc robimy ustnikiem.

Na roczek nie mam pomysłu, mamy tyle zabawek, że znaleźć coś oryginalnego to naprawdę wyzwanie.
Monia, oby Filipek szybko wrócił do zdrowia
Nastka wczoraj po pół roku spotkała się z dziadkiem, przyleciał na kilka dni. Postanowiła mu zaimponować, bo cały czas chodziła z miejsca, w miejsce. Od wczoraj włączył jej się taki łazik, że raczkowała dziś w ciągu dnia ok 15 minut, a tak cały czas chodzi. Nauczyła się schylać i podnościć bez podparcia. Dzisiaj nauczyła się odpowiadać na jak robi kotek, jak robimy miauuu, to ona po swojemu powtarza, wychodzi jej za każdym razem jauu :)
Moja mama kupiła Nastce rowerek na roczek, już czeka, ja chyba kupię tę matę wodną i fotelik rowerowy ( trochę wspólny prezent dla nas obu, ale ja mam urodziny 2 dni później :))
Mrówkaa a robiliscie wymaz z gardła na wirusa RSV?

Maga ja bardzo czesto Oliwce inhalacje robiłam na śpiocha. Tylko ona inhalator zna od 2miesiaca zycia wiec juz przyzwyczajona ;)

My póki co mamy 4 zeby, dolne jedynki, prawa dolna dwójke, górna lewa dwójke i chyba prawa idzie ;)

Oliwka zaczyna powoli wspinac sie na kolana, i tak sie zastanawiam czy bedzie raczkowac czy od razu stawac :)
Marciocha nie robilismy a napisz cos wiecej o tym.
maga79 a gdzie przyjmuje prywatnie ten alergolog?? i czy godny polecenia bo nam zalezy na szybkiej wizycie. drogo bierze??

dziewczyny doradzcie mamy butelke tommy tipe i mały jak pije z niej to wszystko strasznie leci mu bokiem po brodzie za kolnierz masakra zakladamy mu sliniak i tetrowa ale przeciez polowy mleka nie moze wiecznie rozlewac:/ za duzy smok?? zmienic butelke na inna? jak sie sprawdza avent?
Binka my mamy butelke tt,ale nie mamy tego problemu, czasami jak sie zle ja zakreci to moze leciec,sprawdz jaki masz smoczek,moze ten po 6 miesiacu,my jak mielismy ten to lecialo jak z kranu, zmienilam na ten po 3 miesiacu.
My też mamy TT i nie ma żadnych problemów.

Czy orientujecie się może jak jest ze smoczkami do TT?? Czy są jakieś takie dla dzieci powyżej 12 m-cy?? czy używa się tych 6 + ?? Coś w Akpolu mąż nie mógł znaleźć,,, może źle szukał :D

Jak się czują chorowitki?? :)

Dziś dzwoniłam do poradni alergologicznej na Polankach. Mam dzwonić jutro ale podobno długo się czeka. Może tez się wybiorę prywatnie.
My tez mamy butelki TT i jak źle dokrece to leci, a smoczki juz dawno mamy 3-jki po 6 miesiacu.

Mrówka popros pediatre o wymaz z gardła na tego wirusa, on jest paskudny i panuje ostatnio a wywołuje właśnie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Oliwia go miała jak leżałysmy na zapalenie płuc w szpitalu.
Anula własnie 3-jki chyba sa najwieksze.
Mamy jeszcze te z X do kaszki ale daje normalnie do mleka to wtedy chyba szybciej leci ;)
Binka ja od początku stosuje avent i teraz mamy smoczek z trzema dziurkami i jest OK. Do kaszek zmieniam smoczek na trójrzepływowy.
ale nam nie leci z boku tylko on nienadarza pic i polowa mu z buzi wylatuje:/ dlatego zastanawiam sie czy to nie za duza dziurka dla niego ale w sumie zaraz 10 miesiecy skonczy a te smoki sa po 6 m-c
Binka u nas wlasnie tez tak bylo,dlatego zmienilam Marcelowi na ten po 3 miesiacu,ale fakt, bylo to juz dosc dawno,za jakis czas podmienie na ten wiekszy,moze sprobuj wlasnie narazie z tym mniejszym.
My póki co używamy trójprzepływowego do mleka, kaszek, ale chciałabym już zrezygnowac w ogóle z butelki i przejsc na kubek tylko nie wiem czy to jest możliwe
mrowkaaa dobrze zrozumialam ze chcesz nauczyc dziecko pic mleko na noc z kubka?? wlasnie sie zastanawialam czy jest to mozliwe. Bo z tego co widzialam to dzieci ktore maja nawet po 2 lata pija z butli mleko na noc
Binka dokładnie :)
Ja za to znam dzieci które nigdy nie miały butli i zaraz po cycku piły z kubka więc jest to możliwe tylko pewnie na poczatku cięzko bedzie odzwyczaic.
Kupie duzy niekapek i zobacze czy bedzie z niego pił mleczko :))
mrowkaa u nas raczej sie to nie sprawdzi bo maly wogole niechetnie pije z niekapkow z kubeczka on wogole bardzo malo pije oprocz mleka z butli. Wiec nie wyobrazam sobie zeby mu podac mleko z kubka:)
Ola a Marcel jak z butlą? wy chyba wiekszosc pijecie z kubeczka?
Powiem Ci Moniu,ze jak Marcel zalapal butle to juz o wiele mniej dostaje picia ze szklanki czy kubeczka, dobrze,ze napisalas - musze wrocic do tego przyzwyczajenia,bo mi maly calkiem zapomni jak sie pije prosto ze szklanki :)

używacie jeszcze szczoteczki silikonowej czy już normalnej? my mamy 4 ząbki, ale troche się opuszczamy z myciem ząbków, teraz jak babcie się zajmują to z rana nie myją, wiec buuu...
czy macie jakieś klocki? czy dzieciaczki się bawią nimi? nie wiem czy jest sens kupwać te klocki sensoryczne?
Binka przyjmuje we Wrzeszczu, blisko Chrzanowskiego. Czy godny polecenia - nie wiem. Jedyny jakiego znam, chodziłam do niej ja, moja siostra i Janek.

Mamuśka - d*plo ;) Bawi się i trzylatka i prawie roczniak. Inne starczają na krótko. Mamy jeszcze różne inne np. duże miękkie ale tylko czasem Janek pogryzie chwilę i tyle zabawy.
Młody jest bardzo precyzyjny, lubi małe elementy do zabawy. Wkłada, wyjmuje, układa. Lubi kubeczki z Ikei i takie beczki jedna w drugiej. Kompletnie nie interesują go wszelkie grające zwierzątka, typu szczeniaczek uczniaczek.
maga79 ale czy zna sie na rzeczy jest mila i potrafi znalezc przyczyne?? czy raczej to olewa?? i przepisuje byle co? I oczywiscie czy poswieca wystarczajaco czasu i tlumaczy?? czy raczej niemila i zalezy jej na tym zeby juz klint wyszedl? I tak wogole to ile bierze za wizyte?
Raczej nie olewa. Czy jest miła? Jak dla mnie ok, ale raczej nie z gatunku słodkich, taka bardziej rzeczowa.
O ile pamiętam to 70 zł pierwsza wizyta a potem chyba 50 zł.
oh, rozmarzyłam się, w radio mówili, że pod koniec miesiąca ma być 25 stopni :))) kocyk, ogród, zabawki - nie mogę się doczekać
u nas dziś noc z jedną pobudką o 2-giej - niesamowite, ale nie przyzwyczajam się, bo pewnie to wyjątek
Anula jak zdrowie?

Magda jak Jasiek?

Madzia ja juz z utesknieniem czekam na te boskie temperatury :)

Dziewczyny co podajecie dzieciakom na kolacje? Marcel do tej pory jadl kaszke lyzeczka,ale od paru dni sie krzywi,ma odruch wymiotny,a dzisiaj doszedl do tego placz,zmuszac go nie bede,dalam mu mleko,wypil, ale chcialabym mu podawac jakas normalna kolacje,rano dostaje chlebek,a jesli podam go tez na kolacje to nie bedzie go za duzo? Swoja droga kasze jadl przed kapiela,pozniej mylismy zabki i szedl spac,mleka z butli nie chcial wypic przed kapiela,wiec mycie zebow przed butla i tak nie mialo sensu, jak to u Was wyglada?
Janek chyba zdrowy. Czasem jak się rozryczy to jeszcze słychać charczenie lekkie ale ogólnie ok. Inhalacje i syrop zadziałały.

Madzia, ale Ci zazdroszczę...u nas dobra noc to taka z dwiema, trzema pobudkami. Ech, może kiedyś w końcu zacznie spać.
Przestawiamy się właśnie na jedną drzemkę dziennie, bo przy dwóch straszne cyrki przy wieczornym zasypianiu odchodzą.

Ola, kolacja to kaszka. Najczęściej jakaś manna, bo lubi. Chlebek ewentualnie dodatkowo.
Rano jest za to bunt, bo ja z Maryśką jemy kanapki a on ma swoją kaszkę ryżową z owocem. I najpierw musi dostać też kanapkę bo inaczej nie tknie kaszy spryciarz.
Misiek też na kolacje je kaszkę, chociaż ostatnio z coraz mniejszym entuzjazmem. Ale że jest duży, to jak nie chce, to nie, nic innego mu nie dajemy.
Od poniedziałkowego popołudnia miał gorączkę, myśleliśmy, że to od zębów, ale wczoraj jak gorączka przeszła, to go wysypało, więc to jednak trzydniówka.
No to sprobujemy z manna,same gotujecie? na mm? czy na wodzie, czy moze korzytsacie z tych gotowych w sloiczkach? Marcel z rana ma apetyt jak smok :) ale wieczorem wlasnie juz z ta kasza bywalo roznie,no a teraz widze,ze ewidentnie mu nie smakuje,wiec nic na sile. Mleko tez juz coraz niechetniej pije i zdecydowanie mniej, wiec za jakis czas pewnie w ogole z niego zrezygnuje,zmuszac go nie bede,no ale chcialabym jakos mu to menu urozmaicic :) Zaraz idziemy na zakupy,kupie schab i upieke,bedzie mial na kanapki no i ja przy okazji tez :)
Fasolek u nas też był okres że Adaś nie chciał kaszki ale teraz wraca do normy.
Ja kaszkę manną gotuję do rosołku na wodzie a tak to robię błyskawiczne.

W poniedziałek byłam z nim u pediatry bo był zachrypnięty ale okazało się, ze jest zdrowy i idą jemu czwórki na dole.

Od wczoraj jeździmy na rehabilitacje na Polanki na ćwiczenia i wirówkę. Adaś dzielnie wszystko znosi. W wirówce ponoć dzieci na początku płaczą a on zadowolony nie chciał wychodzić i bunt był jak jego wyciągałam.

Madzia ja też już nie mogę doczekać się ocieplenia bo jak narazie to nawet Adaś nie chce się huśtać bo mu za zimno na huśtawce i marudzi aż jego wyciągnę i wejdę do domu ;) Ogólnie nawet mi nie chce się wychylać nosa na zewnątrz.

Maga super że Janek dochodzi do siebie i zdrowieje. Przy tej pogodzie to nie ma co się dziwić że dzieci chorują. Raz grzeje a za 10 min zimy wiatr!
Ola, ja podaję manny błyskawiczne Hippa, Bobovity albo te w słoiczkach Hippa, tylko te w słoiczkach są drogie, ponad 5 zł na raz :/
Janek tak ma, że coś je ze smakiem jakiś czas np. przez miesiąc, a potem odmawia stanowczo i ryczy przy próbie podania, bo mu się znudziło. Już tak kilka razy się zdarzyło, dlatego mam całą szufladę różnych kaszek ;)

Pogoda beznadziejna....też czekam na ciepło.
Kamcia, a co to jest wirówka i co daje?
cześć:)

u nas na kolacje kaszka i po kąpieli jest butl.
ja podawałam na zmiane kaszke manną a następnego dnia ryżową, ale nie wiem czy jest sens podawac jeszcze manną?? bo chodziło o to, żeby gluten dziecko przyswajało, prawda?
dziewczyny pierzecie nadal w proszku dzieciowym?
Mamuska kaszka manna moze byc normalnym posilkiem, co do ekspozycji to nalezalo podawac lyzeczke lub dwie np do obiadku.

My nadal pierzemy w loveli, ale zdarzylo mi sie,ze przez przypadek cos zostalo wyprane z naszymi ubraniami i malemu nic nie bylo,ale narazie nie mam zamiaru rezygnowac z dzieciowego plynu.
Maga wirówka to coś w rodzaju wanny z biczami wodnymi (jak jakuzzi) a działa jak masaż tyle że w wodzie.

Mamuśka ja piorę w loveli i ze względu na AZS Adasia to tak pozostanie na dość długo. Oliwce prałam jakieś dwa lata w proszku dziecięcym.
dziewczyny czy oprócz madzia ktoś był już na basenie z maluchem?
Grosik dobrze pamiętam, ze byłaś z Lenką na basenie? dałabyś mi namiary, bo jak się już zrobi prawdziwa wiosna to chcemy pójsć na basen i zobaczyć co i jak i jak się sposoba to będziemy chodzić:)
maga a jkie lego d*plo byś poleciła? one mają chyba bardzo małe te części? nie boisz się o połknięcie?no i kurka jakie one są drogie...
Hej, Mamuśka my chodzimy do szkółki Na fali, basen Politechniki Gdańskiej: http://www.nafali.gda.pl/ Z czystym sumieniem mogę polecić :-)

Ja nadal raczej piorę w dziecięcym proszku, choć nieraz wrzucam też część ciuszków małej z naszymi i piorę w normalnym, i nie było z tym problemu. Co do kaszek, Lenka na śniadanie je z reguły ryżową, a na kolację jakąś zbożową Na dobranoc. Mannę też jej podaję, jako normalny posiłek już. Pomiędzy tym trzy posiłki niemleczne.
Olu, zdrówko trochę lepiej, dziękuję. Ale jeszcze nie jest super dobrze. Biorę leki, łażę po lekarzach, robią mi badania. Nadal nie wiadomo co mi dolega. Dr House by się przydał :)

Ja też cały czas piorę rzeczy Oli w dzieciowym proszku. Ze względu na AZS na razie nie ma opcji na zmianę.
Ta wirówka może być faktycznie fajna dla dzieci, które lubią wodę.

Kaszka manna jak najbardziej jako normalny posiłek. Janek ją obecnie woli od ryżowej.
Ja nie robiłam ekspozycji na gluten, od razu zaczęłam podawać kaszki, tyle, że Janek miał już jakoś 9 miesięcy a nie 5.

Też piorę w Lovelli, ze względu na problemy małego ze skórą. Marysi szybciej prałam w normalnym ale ona bezproblemowa.

d*plo, hmm, musiałabym przejrzeć zestawy. Czy połknie? Nie powinna. Może zmieścić w buzi cały klocek ale połknąć go moim zdaniem nie ma szans. Podobnie ludziki. Janko zawsze trzyma w buzi główki ludzików :)

U nas trzy koszmarne nocki, pobudki co chwila i cyc.
Koło północy spróbowaliśmy kaszki do picia przez butlę i Młody załapał, tylko smoka nie mam do kaszek, muszę kupić, bo za słabo mu leciało z tego od wody.
a ta kaszke manna mozna robic na pepti??
Binka możesz zrobić manną na wodzie i dodać pepti tak aby tego mleka nie gotować. Pepti możesz też zabielać zupki ;)
kamcia79 dzieki nie wiedzialam chyba sprobuje zrobic czyli jak juz kaszke manna zrobie na wodzie to bez gotowania dodac tylko troche pepti tak?

a jak zrobic budyn z zoltkiem na pepti i mace ziemniaczanej??
czy to smakuje waszy,m malucha?
Binka ja staram się trzymać proporcje że na 30 ml wody jedna miarka mleka i tak jak zrobisz mannę z 120 ml wody to dodaj 4 miarki mleka jak już manną ugotujesz i lekko ostudzisz.

Budyniu nie robiłam i z chęcią skorzystam jak ktoś ma przepis do zrobienia na mleku modyfikowanym ;)
Co do budyniu to niestety jak sama zrobiłam to mały nie chciał jesc. Ale taki budyn dla dorosłych uwielbia :/ dostał troche do posmakowania a potem był krzyk, ze chce jeszcze od tamtej pory jak widzi, ze go jemy to trzeba sie chować albo się podzielic :)

Dziewczyny co zakładacie na głowę w taką pogodę jak dziś?
Jakąś lekką czapeczke?
Na weekend majowy zapowiadają jeszcze cieplej i sie zastnawiam w co małego zaopatrzyć, u nas wszystko co nie jest wiązane odpada bo ląduje na ziemi.
ja ubieram lekka i cienka czapke a dzis zakupiłam w reserved kids huste na głowe:)
o chuście tez myślałam, ale pewnie długo na głowie nie będzie :)
Monia a kaptur od bluzy?
Janek miał jeszcze dzisiaj czapeczkę, bo mam wrażenie, że mu jeszcze coś siedzi gdzieś w nosku po chorobie, Mańka chodzi już bez niczego.
Mamy takie czapeczki:
http://www.hm.com/pl/product/96970?article=96970-A

Co do budyniu to Gerber wypuścił takie w słoiczku, w kilku smakach. Kupiłam dzisiaj czekoladowy ale jeszcze nie otwierałam, więc nie wiem, czy dobre.

Zachorowałam na nową spacerówkę, chcę kupić Baby Joggera City Mini :):) Niestety na razie tylko ja chcę :D
Szukam argumentów na przekonanie męża, że ten wózek jest mi absolutnie niezbędny i że sprzedam wszystkie pozostałe ;p
Dziewczyny, gdzie kupujecie seksowną bieliznę? Co polecacie?
maga79 ale super ta spacerowka:) naprawde fajna ladnie wyglada i jest lekka. Ciekawe jak na zywo wyglada
Monia Marcel tez sciagal i sciaga czasem czapke,ale juz zdecydowanie mniej,poprostu mu ja zakladam i tyle.Potrafi wytrzymac spacer i jej nie zdjac, moze sprobujecie :)

Magda zainteresowalas mnie tym joggerem :)
noo, jogger fajny, bo lekki i ma rewelacyjną budę
Janka na przykład wkurza słońce a buda w Nomadzie nieduża
Olu jestes w rumi?
Może byśmy się spotkały? :))
Oj tak musze jakąs czapeczke mu kupic tylko bez niego to mi tak ciezko a po tych wszystkich chorobach nie chce małego targac ze soba, ale zawsze mozna wymienic :)) chyba kupie i najwyzej tak jak Olu piszesz bede mu co chwile zakladac
Na mnie też zrobił wrażenie jogger, sprawdzałaś czy jest on w jakimś sklepie w trójmieście?
Maga jak idzie odstawienie od cycusia, bo u nas opornie od wczoraj ograniczam do minimum w dzień, a później zajmę się nocką.

Mamy już cztery ząbki i piąty się pojawia. Ja już od miesiąca piorę w Persilu sensitiv młody nie ma uczulenia tak, więc przy nim zostanę.

Jeżeli chodzi o czapki to mieliśmy tylko wiązane, ale zauważyłam, że jak jesteśmy w pomieszczeniu to zaraz wszystko leci z głowy a na dworze mu nie przeszkadza.

Wczoraj byliśmy na pierwszym grillu i mały porządnie się dotlenił a ile się nachodził, trochę to śmiesznie wyglądało działeczka jest pod ukosem i ciągle Go znosiło w tamta stronę.

Dziewczyny czy wasze dzieciaki też nie potrafią usiedzieć w jednym miejscu , Bory od momentu jak już stabilnie chodzi to jest w ciągłym ruchu, jak nie śpi to wiecznie gdzieś chodzi: przy jedzeniu, przewijaniu, kąpieli. Jedynie na spacerze trochę posiedzi w wózku.

Dziewczyny, a może jakieś spotkanie w Gdańsku?
Wózki ma Mama i ja i Bobowózki. Ale nie wiem, czy można obejrzeć w sklepie, czy tylko na zamówienie.

Gaba, odstawianie,hmmm, mój wyczuł chyba, że chcę go odstawić, bo ostatnio non stop mi bluzkę ściąga ;D
Ale muszę się pochwalić, że dzisiejszej nocy, kiedy to nie spał od północy do 3.00 zrobiłam mu ze złości butlę i wypił 200 ml. Był ewidentnie głodny, niestety cyc już nie daje mu wiele poza przytuleniem.
gaba moj co prawda sam nie chodzi tylko za reke albo jak sie szafek i scian podpiera ale mimo to jest w ciaglym ruchu caly czas za nim latam zeby niczego nie popsuł zrzucil nie uderzyl sie tragedia.
Widziałam dzisiaj na żywo city mini ;) zaczepiłam dziewczynę i pogadałam sobie z nią.
Wózeczek faktycznie fajny - jedyna chyba wada - podnóżek w dół tylko, nieregulowany.
ja jestem za spotkaniem w Gdańśku
Gaba, Nastka nie usiedzi w domu, ciągle chodzi, czasem jestem tym już wykończona :)
Maga, ja kupiłam ten budyń gerbera czekoladowo- bananowy - małej bardzo smakował
my dziś na spacerze byłyśmy już bez czapki, ale byłam w centrum i nie było w ogóle wiatru :))
Maga fajna ta spacerówka :))

Ola wczoraj zrobiła kilka kroczków sama :D tak się jej spodobało że trenowała non stop :) po schodach też zasuwa nieźle (jeszcze trochę i zacznie sama schodzić do babci :D ),,,

U mnie ze zdrowiem znowu kłopot, tym razem mam skierowanie do torakochirurga (chirurg klatki piersiowej), nie wiem kiedy mnie zapiszą, a czekam mnie jakiś zabieg także niefajnie :( trzeba mieć zdrowie żeby chorować w tym kraju,,,
witam mam do WAS kochne pytanie czy zakładacie jeszcze rajstopki pod spodnie jak idziecie na spacer? bo tak sie zastanawiam ?
ja rajstopy jeszcze zakladam takie cienkie ale teraz ma byc naprawde cieplo wiec pewnie bede juz z tego rezygnowac.

Co do czapki to ja jakos sie boje wychodzic bez niej bo niestety uszka malucha sa bardzo wrazliwe. I miedzy tymi blokami boje sie ze go zawieje
no ja czapke też jeszcze zakładam choć widze coraz wiecej dzieci bez czapki ale u nas tak jak piszesz może czasami nieżle zawiać.milego dnia :)
Ja jeszcze zakładam rajstopki, choć pewnie w najbliższych dniach zrezygnujemy, skoro zapowiadają taką poprawę pogody. Na razie samej mi zimno jak czasem zawieje na spacerze. Czapeczkę też zakładam, ale już taką cieniutką, bawełnianą.

Moja panna od kilku dni pała niechęcią do obiadków, kombinuję i staję na rzęsach, wymyślając smaki i konsystencje, ale po kilku łyżkach krzyk. Jeszcze z mojego talerza trochę ziemniaczka i mięska łaskawie przyjmie :-/ I generalnie jakoś mniejsze porcje wcina pozostałych posiłków.
Maga super ta spacerówka a do tego widziałam na allegro całe czarne... hmm znowu zaczęłam myśleć nad zmianą wózka ;)

Anula szybkiego powrotu do zdrowia życzę i brawa dla Olinki za pierwsze kroczki ;)

Co do rajstopek to ja w ogólne nie zakładam dzieciom, Oliwia całą zimę przechodziła bez rajstop i w sumie Adaś też, no ale on w śpiworku był jeszcze.
Czapeczkę nosi ale taką cienką bawełnianą, jakoś bez czapki się boje, że jemu uszko zawieje.

Ja też na spotkanie w Gdańsku chętna.

Grosik Adaś też od jakiegoś czasu grymasi przy obiadkach i owocach a kiedyś wszystko pochłaniał. Teraz odpycha rączką, macha rączkami i często to co na łyżeczce ląduje na ciuszkach, podłodze lub na mnie. Ale ja się nie poddaje i próbuję jego zagadać, śpiewam i jakoś zjada.
Maga a czy gdzieś można te wózki obejrzeć na żywo?
Dziękuję Kamcia.

Grosik a może Lenka ma mniejszy apetyt bo ząbki jej idą?? Czasem tak jest, że dzieciaczki mniej jedzą,,,

Ja Oli zakładam czapkę, a z rajstopami różnie. Jak ma grubsze spodenki to nie zakładam,,
My już rajstop na dwór nie ubieramy.

Dziewczyny nosiłyście w chuście na plecach? Ja próbuje, ale jakos nam nie wychodzi :( a z przodu mi już za cięzko i małemu tez się już nie podoba :(

ja zakupiłam ten budyń czekoladowo- bananowy, jak dla mnie pycha:)ale moje dziecko pluło nim, także sama go zjadłam:)

u nas i rajstopki i czepeczka są na codzień, jakoś nie widzi mi się wyjść bez czapki, bo tak czsami zawieje zimnem.
dziewczyny czy już przesadziłyście dzieciaczki do fotelików? jakie macie?

wiem, że gdzieś jużo tym pisałyście,ale mogę jeszcze raz podpytać?
Mamuśka1 my zmienimy dopiero jak główka zacznie wystawac, póki co jeździmy cały czas w pierwszym na szczescie robi sie cieplej wiec nie jest juz w nim tak ciasno jak zimą.
A planuje zmienic na fotelik nadal montowany tyłem, myslałam o BeSave, ale wszystko zalezy od tego co będzie do auta pasowac. Jeśli będę musiała kupic montowany przodem to prawdopodobnie bedzie to Romer albo Maxi-Cosi.
My mamy Romer King Plus, polecam ;)

Ja Oliwce rajtki jeszcze zakładam ale takie cieniutkie, no czape tez cieniutką...chociaz dzisiaj smigała troche bez było tak ładnie :D
Fotelik Tobi Maxi Cosi.

Rajstop nie mamy, czapeczkę jeszcze przeważnie tak, chociaż nie zawsze.
Janek nie chce butów nosić, ciągle ściąga na dworze.

Z wózkiem to nie wiem, czy można na żywo obejrzeć, mają go Bobowózki i Mama i Ja w sklepach internetowych, pewnie trzeba by było do nich przedzwonić i popytać, czy na ekspozycji jest.

Ja już jestem bliska przekonania mego męża do zakupu ;p

Mamuśka, ja uwielbiam wszystkie deserki dzieciowe, tylko Janko rzadko coś zostawia dla mnie :D
aa, i gratulacje dla Oli Anula!! i zdrowia dla Ciebie...może niebawem skończą się już te wszystkie problemy zdrowotne, które Cię dopadły.
Dziękuję Maga :) 9.05. idę do torakochirurga także zobaczymy co dalej,,,

Jak chcesz to mogę podejść do Bobo wózków i podpytać o tę spacerówkę (mieszkam osiedle niżej także to nie kłopot) :D
ja jeśli będę kupowała to w ciemno jak zwykle przez net ;)
ale dziewczyny może będą zainteresowane

ten torakochirurg brzmi poważnie...
Moniu, tak jestesmy w Rumi- juz tak bardziej na stale chyba :P

Anula zdrowka, niech to sie w koncu juz skonczy!! aa i jakbys mogla zerknac na ten wozek w bobowozkach byloby super, ja pewnie tez przez neta kupie,ale lepiej znac opinie jak on na zywo wyglada. Zobaczymy na jaki sie zdecydujemy w koncu.

Marcel nerwowy, malo spal wczoraj,wiec myslalam,ze noc bedzie super,a tu pobudka po 1 i zasnal dopiero kolo 4, a po 7 chwile pobudka, wiec extra. Wychodzi mu dwojka na dole, wiec pewnie dlatego taki marudny.
Anula jak byś zerknęła na ten wózek to daj znać i w ogóle jakby nie mieli na ekspozycji to proszę zapytaj czy jest tam u nich możliwość obejrzenia na żywo ;)
Anula, tak też podejrzewałam że u małej to mogą być ząbki, i dziś rano wyczułam ostrą jedyneczkę na dole. Także pierwszy się wyrzyna :-) Ale nadal kombinuję z menu, mam zamiar zrobić jej jutro jajecznicę na parze, zobaczymy, czy zasmakuje.

Pogoda dziś pod psem, zmoczył nas deszcz że hej, czekam niecierpliwie na poprawę pogody, bo planujemy kilka krótkich wypraw podczas weekendu majowego.
Dzwoniłam do Bobowózków, nie mają bjcm na ekspozycji. Czas oczekiwania po złożeniu zamówienia ok. 2-3 tygodni.
Maga a będą mieli ten wózek na stanie??? Jakby się pojawił to mogę obadać co i jak i dać znaka :)))

Grosik gratulacje dla Lenki z okazji ząbka :D
Anula Ty to biedna jestes nachodzisz sie po tych lekarzach oby już wszystko dobrze było.

Dziewczyny a te foteliki macie 0-18 czy 9-18? czy jeszcze inne? :)
Łażę po lekarzach jak "moherowy beret" :) mam już swoją teczuszkę z którą się nie rozstaje (nie wiem czy przez ciążę tyle uzbierałam wyników badań co teraz :D)
torakochirurg faktycznie brzmi groźnie,, nastawiam się że będą mi robili wymaz z węzłów chłonnych (czy coś w tym guście) także na samą myśl mam 2 kg w portkach ze strachu,, bardzo bym chciała żeby się obyło bez tego ale nastawiam się na najgorsze,, zawsze lepiej być później mile zaskoczonym :)

My mamy fotelik MC 9-18 kg, ale jeszcze Ola jeździ w tym małym,,,

Jutro jak będę przejeżdżać to wdepnę do bobo wózków i podpytam czy będą mieli ten wózeczek do obejrzenia i ewentualnie kiedy :))
Anula, współczuję, oby skończyło się szybko i dobrze
a Nastka wczoraj najadła się kremu nivea dla niemowląt- tatuś pilnował córeczki i była cicho - a jak przyszła do niego od siebie z pokoju, to za nia był biały, kremowy szlak. Krem zdjęła z szafki, nie mam pojęcia, jak. Dziś za to biegunka, gorączka i bóle brzuszka. Także kremu nivea nie polecamy do jedzenia. Oby jutro było lepiej, bo przy temperaturze 39 st Nastka czuła się lepiej, niż teraz przy 37-38 :(
Założyłam dziś moskitierę na łóżeczko, bo owady latające zaczynają atakować - wątpliwe uroki lata
my mamy fotelik Romer King Plus - super :))
wracając do prezentów na roczek- Nastce zamówiliśmy i chrzestnego basenik ogrodowy, będziemy plażowały w ogródku
Deserki są pyszne, ale Nastka to taki żarłok, że nie zostawi nawet pół łyżeczki
witam
niebawem zbliżają się roczkowe uroczystości Naszych pociech Kochane powiedzcie gdzie zamawiacie ciasta ? ja byłam podpytać już w kilku cukierniach i zastanawiam sie na Jarzębińskimi bo mają bardzo dużą ofertę i nie ukrywam konkurencyjne ceny.
MÓJ SYNEK ma juz 5 zębów i właśnie wychodzi następny pozdrawiam miłego dnia
Agader Ja też zamawiam od Jarzębińskich albo z Markizy z ŻUKOWA(uwielbiam od nich torta lodowego)

Madzia jak tam Nastka się czuje, minoł ból brzuszka i temperatura?
No to teraz wiemy, ze krem nievea nie jest zbyt jadalny :)
Biedna Nastusia :( oby szybko jej przeszlo.

Anula,mam nadzieje,ze juz blizej konca tego chorobska.

Ja dzisiaj zamowilam zaproszenia na Marcelka urodzinki, wymyslilam sobie,ze beda fajna pamiatka :)

http://www.artillo.pl/product/zamowienie-specjalne-dla-pani-oli,25540.html
teraz już nie wiem, czy to od kremu, czy zębów - wyszły dziś na raz 3 trzonowe górne, idzie 4-ty, więc może to jednak od tego hurtowego ząbkowania? Razem Nastka ma połowę mleczaków- 12 :)))
Kurcze, Olu, fajne te zaproszenia, ile jest w komplecie?
U nas będzie imprezowy tydzień, Nastka i moja siostra 16-stego, a ja 18 maja, także mamy kilka ciężkich dni przed sobą :) Impreza będzie goniła imprezę.
Madziu ja zamowilam 13 zaproszen i jeszcze w tym komplecie jest kartka na slub, ktora zamowila mama mojego meza.

Nastka szaleje z tymi zabkami:) ja ostatnio spotkalam sasiadke,ktorej syn ma rok i 2 tygodnie i wazy 14,5 kg i ma 16 zebow :) bylam w mega szoku,bo u nas dopiero piaty wychodzi no i Marcel wazy jakos 10 kg.
Nastka dokładnie 10,2 kg, ale z zębami może dogonić, bo cały dół rozpulchniony
Współczuję jednak tych 14,5 kg , ciężko tak nosić
O kurcze Ola ja też takie chce :-)))) śliczne
Hej w sobotę jest spotkanie Klubu Kangura w Rumi w klubobawialni, może kogoś wyciągnę? :))
hehe, ja juz po raz kolejny zamawiam cod od brises i jestem zachwycona :) wiec serdecznie polecam!!

Moniu no kurka jasna,czemu jak jest spotkanie to mnie tu nie ma,jedziemy do dziadka na urodziny,a tak chetnie bysmy sie wybrali :(
Agader ja ciasto upiekę sama i właśnie dzisiaj się zastanawiałam jakie? A Torcik mi zrobi teściowa- robi pyszne torty ;)

Fasolek zaproszenia śliczne a Marcel na nich jaki duży ;)

Madzia ząbków mlecznych jest 20 więc Nastka już za połową ;) Szóstki rosną ok. 5-6 roku życia i są już to zęby stałe.

Gaba też miałam okazje kilka razy jeść ciasta z Markizy z Żukowa i faktycznie pyszne.

U nas też imprezowy maj, w ta sobotę robimy urodziny mojego M (impreza dla znajomych z dziecmi) która przeciągnie się też na niedzielę. Ósmego robimy urodziny Adasia a później komunia mojej chrześnicy i 60-tka mojej mamy a do tego dochodzi dzień mamy. Oj wydatków będzie sporo ;(
Ola, superowe te Wasze zaproszenia :) Ja chyba z braku czasu odpuszczę temat zaproszeń. Będę zamawiała tort od fajne torty z forum. Miałam na 3 urodziny Marysi i był naprawdę smaczny i śliczny. A ciasta raczej domowe. Na pewno teściowa mi jak zwykle coś upiecze a ona ma talent do wypieków :)

Madzia, jestem w szoku, ile zębów ma Nastka :) U nas nadal 4 tylko, chociaż idzie coś na dole. A jak brzuszek? Minęło już? Janko też lubi kremiki, ale na razie nie dorwał większej ilości :) Lubi też possać mokrą chusteczkę :D

U nas maj to urodziny małego, moje, mojej mamy, nasza rocznica ślubu, dzień mamy, imieniny moje i mojej siostry także imponująco ;p

Monia, ja bym poszła w sobotę ale odwożę Manię do rodziców bo mamy znajomych na wieczór i muszę potem w kuchni posiedzieć...
Kamcia, ale macie imprezowy maj :))

i pomyśleć że niedawno bąbelki się rodziły a tu już zaraz pierwszy roczek będzie :D

Oluś śliczne zaproszenia, przystojniak z tego Marcelka :))

Madzia, faktycznie pełne szaleństwo z Nastki zębolkami,, my mamy na razie tylko dwa :)) a kremu Nivea nie polecamy :))
Maga to u Was też nieźle imprezowo się zapowiada maj :)))
noo, fajnie jest ;)
No imprezowo a myślałam, że tylko Ja tak mam : 3 urodziny dzieciaków +ROCZEK Borego, komunia imieniny teściowej.

Nastka rozpędziła się z ząbkami, niedługo będzie miała komplet.
ale ładne zaproszenia:)

u nas nie wiem jak będzie wyglądał roczek? dziadków chyba jednych nie będzie, a poza tym to chciłam zaprosić jak najwięcej dzieci,ale też za bardzo nie mamy znajomych z dziećmi:)
U nas też troche imprez się szykuje :)

Magda daj namiary na ta forumkę moze tez jakiś fajny torcik bym zamówiła.

A jeszcze Dzień Dziecka za miesiac :).
u nas tez sie troche szykuje:) dzien mamy moje imieniny komunia i odbior kluczy do mieszkania:D (koszt notariusza itp ) wiec gotowkowo troche wydatków bedzie:)
no to maj zapowiada się fantastycznie u wielu z nas :))
U nas noc fatalna - do 5-tej Nastkę bolał brzuch i jak tylko przestawałam masować, to była histeria, przelewało się w jelitach strasznie - później kupka i od 5-tej spokojnie spałyśmy do 11-stej ( nadrabiałyśmy całą noc)
Ale podejrzeń wiele - dziś i ja i m jesteśmy struci, nudności i biegunka, czyli może to jednak jakiś wirus? Najważniejsze, że teraz mała ma 37,1 czyli gorączko znacznie spadła. Humorek też wrócił razem z apetytem :))
Madzia to zdrówka dla Was wszystkich.

Pogoda cudowna... Adaś dzisiaj w rampersiku bez czapeczki i z bosymi stópkami śpi na zewnątrz w wózku a ja przy garach... jutro impreza a pogoda nie sprzyja robieniu czegokolwiek poza wylegiwaniem się na tarasie ;)
Dzieki, mi zaproszenia tez sie podobaja :)

A my korzystajac z pogody wybralismy sie do zoo, najwieksze zainteresowanie u Marcelka wzbudzil kucyk i zolwie, chyba najbardziej sie dzisiaj ruszaly i byly dosc blisko by mogl je obserwowac :)

Madziu a dla Was duuuzo zdroweczka!!
Ola my do zoo w przyszłym tygodniu sie wybieramy. Mam nadzieje, że nie masz nic przeciwko , ze zamówię podobne :)))

Jakie macie buty dla maluszków? :)
Oczywiscie,ze nie :) Zamawiajcie :)

My mamy elefanteny rozm 20 :) Marcel najchetniej by je zjadl :D
my mamy befado rozm. 18 i są nadal przy duże odrobinę,ale ja mam krasnala w domu nie wyglądającego na swój wiek:)

może się powtórzę z pytaniem,ale jakie macie parasolki? ja będę się przymierzała do Inglesiny Trip, polecacie?
U nas grypa poszła na całego, teraz już wszyscy w domu i nie tylko z grupą żołądkową, więc to nie krem, nie zęby :)
My mamy elefanteny 19 :) Ogólnie uwielbiam te buciki, są cudne, tylko cena koszmarna :(
Mamuśka, ja kupiłam Macklarena Teschno Classic używany i jest super, polecam w 100%
Olu, pozwalam zatem sobie zamówić zaproszenia :))
Madzia, zdrowia dla Was.
U nas nocka też beznadziejna, w ramach odstawiania od cyca mąż walczył od północy do wpół do trzeciej. Młody ryczał, histeryzował, butlą rzucał. Ja siedziałam w innym pokoju, w końcu się poddałam i Janek dostał co chciał :/ Cienko widzę to odstawianie...a jak u Ciebie Gaba?

Tripa polecam. Fajnie się prowadzi, duża buda. Jeżdżą nią oboje i jest ok zarówno dla roczniaka, jak i dla trzylatka.
Chyba najlepsza parasolka w tej klasie cenowej, potem to już Maclaren, albo jeszcze po drodze Cybexy.

Buciki mamy Elefanteny 19, ale rzadko ubieram, bo zaraz ściąga.

Dzisiaj zaliczyliśmy pierwszą piaskownicę :) Radochy dużo, zrobił sobie kuchnię i oczywiście próbował wcinać piasek.

Monia, nick fajnetorty, ma na imię Kasia, bardzo sympatyczna.

Dziewczyny, straciłam wszystkie kontakty tel., jak się nie uda odzyskać to będę Was prosiła o podanie na nowo...
my tez mamy elefanteny rozm. 20 mały w nich niezle zasuwa po podworku:) i uwielbia je lizac:/
U nas dziś nocka super- Nastka spała od 21- 8 bez pobudki, ale to dlatego, że jest osłabiona. Teraz powoli wraca jjej apetyt.
A ja, jak ta sierota, wybiłam sobie dziś palec u nogi, stanąc nie mogę, a mieliśmy jechać na spacer do lasu - ja nawet do łazienki ledwo idę :(((
Madziu, musisz być wytrwała, Jasiek wie, co dobre, dlatego nie chce się poddać
My od tygodnia jesteśmy z Laurą w szpitalu rotawirus nas zaatakował, a od wczoraj górne drogi oddechowe szanse na wyjście ze szpitala marne :((((
Agusia, współczuję. A szczepiłaś na rotawirusy?
Zdrówka dla Laurki!!! Ciężko patrzeć, jak maluchy chorują.
Nastka schudła 0,5 kg przez tę chorobę, ale dziś jest znaczna poprawa.
Oj coś z tymi rotawirusami jakis wysyp jest siostrzenica tez ostatnio była w szpitalu:( dużo zdrówka dla Laurki :)

My kupilismy elemy 20
Zdrówka życzę dla Laurki!!!

Madzia ale się załatwiłaś, a tu taka śliczna pogoda :)

My również mamy elefanten 18, bardzo dobrze mu się w nich chodzi.

Maga dzielni jesteście , u nas ciężko. Wczoraj to makabra od rana przez 4h chodził za mną i płakał i szarpał abym go tylko wzięła do góry no i zaraz zaczęło się szukanie. Dzisiaj było w miarę dobrze, ponieważ byliśmy cały dzień na dworze to nie miał czasu myśleć o cycusiu. Najgorsze z tego jest, to, że nie chce nic innego pić. Dziewczyny ile Wasze maluchy wypijają: wody, soczków, herbatki.?
Ciekawe, jaka będzie ta noc, od 20.30 obudził się już 4 razy
Aga, zdrowia dla Laury. Tydzień w szpitalu, musisz być wykończona :(

Gaba, u nas w dzień nawet nieźle, bo je wtedy inne rzeczy, popija sobie wodą. Mało tej wody pije, ale zawsze coś. Średnio ok. 50-60 ml dziennie. Nic innego poza wodą nie pije.
Dzisiaj mieliśmy gości, uśpiłam go ok. 20.00, żeby spokojnie posiedzieć, to też miał już ze cztery pobudki, w tym jedna na cyca :/
Dzisiaj w nocy nawet mi się nie chce butli robić, bo zmęczona za bardzo jestem...
Zdrówka dla wszystkich chorych,,, oby wszystkie dolegliwości szybko przeszły.

Dziewczyny współczuję Wam z tym cycuchem. U mojej kuzynki jest to samo. Ja nawet się cieszę że u mnie zanikł pokarm, jakoś poszło bez problemów,,

Ola z piciem też różnie. Czasem wypije 120 ml wody przez cały dzień, a czasem tylko 60.
Zdroweczka dla wszystkich!!!

U nas tez piciem roznie,a po odstawieniu od cycka maly w ogole strasznie malo pil albo w ogole,ale dostawal ciagle i teraz wypija zazwyczaj 150 ml dziennie,ale tez ma rozne dni.

Zamowilismy wczoraj fotelik i wozek, zdecydowalismy sie na 3 kolowca baby city joggera, juz sie nie moge doczekac,az przyjdzie :)
Agusia zdrówka dla Laury!!

faoslke a jaki fotelik zamówiliście?

u nas z piciem łądnie, soczków nie pijamy, za to wodę co chwile, także dobre chociaż to
mamuski podwójne, a nie znacie kogoś kto by chciała sprzeadć Inglesine w dobrym stanie?
Moja wiadomosc o zdrowko dla Laury gdzies wciela, wiec jeszcze raz zdrowka duzo!!

Mamuska my mamy baze family fix, wiec fotelik maxi cosi pearl.
Olcia, babo jedna, nie denerwuj mnie ;p;p A tak serio, super :) A jaki kolor wzięliście? I gdzie zamawiałaś i czy długo będziesz czekać?
Ja jakoś nie mam weny na sprzedaż wózków, ale mnie zmobilizowałaś i się zabiorę za to w najbliższym czasie...
Magda hehe :) zamowilismy przez allegro ze sklepu 3kropki.pl bodajze,bo mieli bon 100zl do wydania w ich sklepie, wiec wzielismy,zeby palak dokupic, teraz nie moge sie doczekac kiedy przyjdzie :)

Swoja droga chyba juz czas na kawe sie umowic :)
Zapomnialam napisac,kolor czarny - uniwersalny :)
Fasolek fajnie, że kupiłaś wózek... ja też się nad nim zastanawiam i to właśnie nad czarnym ;) daj znać jak dojdzie jak się go używa i jak się prowadzi trójkołowca?

U nas z piciem nie jest aż tak źle... Adaś wypija ok. 1 litra herbatki owocowej, gorzej jest z wodą ;) mam plan aby w upały podawać jemu tylko wodę to możne wtedy się przyzwyczai?

Maga i Gaba powodzenia w odstawianiu od cycusia.
Super, że czarny :)
Też jestem ciekawa Twojej opinii z pierwszego spaceru :)

Dzięki Kamcia :) Ostatnio ograniczyłam mu cyca w dzień. Je rano, przed snem wieczorem i czasem raz popołudniu.

Dzisiaj godnie uczciłam święto pracy ;p 5 godzin intensywnej roboty w biurze przed kompem a przed chwilą skończyłam szorowanie tarasu...nie ma to jak się dobrze zmęczyć...teraz tylko zaolejować na nowo meble i sezon tarasowy rozpoczęty ;D
My byliśmy na krótkiej majówce pod Olsztynem. Wrociliśmy wczoraj wieczorem i przeżyliśmy szok termiczny - tam było po 30 stopni, wczoraj jak wsiadaliśmy do samochodu to 25, a jak wysiedliśmy tu to ledwie 10. Trochę sobie odpoczęliśmy, chłopaki mieli używanie, bo Szymon mógł się wyhasać i nie było co chwilę, że mu czegoś nie wolno, wkoło las i woda, więc atrakcji dość. A Michał korzystał ze świeżego powietrza i obecności obojga rodziców.
Ale tu cisza ;)

Fasolek dotarła do Ciebie spacerówka? Jestem bardzo ciekawa jaka jest? Bardzo mnie kusi aby ją kupić ;)

W piątek byłam z Adasiem u fryzjera i ładnie siedział na moich kolanach z peleryną i dał sobie obciąć włoski ;) Buźka zrobiła się jemu teraz taka bardziej chłopięca.

Generalnie teraz w przeciągu paru dni bardzo się zmienił, zaczął dużo mówić i jak rozmawiamy w domu to on też się wcina i gada po swojemu. Jak krzyczę na Oliwię to on też głośno coś krzyczy. Z tej jego gadaniny rozumiemy tylko kilka słów ale każdego dnia odkrywamy coś nowego.
Z jedzeniem też zmiany... odmawia swojego dzieciowego jedzonka i chce to co my mamy na talerzu... całe szczęście jeszcze mleczko pije. Rano codziennie na śniadanie dostaje kanapkę z serem, pasztetem własnej roboty lub szynką a do tego plasterek pomidorka lub słupek ogórka i szczypiorek. Z owoców tartych to je tylko gruszkę a jabłuszko to już musi być w kawałku. No i żeby zjadł zupkę "swoją" to muszę się nieźle nagimnastykować, śpiewać itp. za to jak od nas z talerza dostaje to buźka jest szeroko otwarta, więc dzisiaj na obiad jadł bitki z karkówki w sosie z pietruszką i ziemniaczki z koperkiem a do tego buraczki. Tak więc wprowadzamy coraz więcej nowości i synek widać, ze szczęśliwy ;) Zresztą łobuziak za 3 dni kończy roczek ;)

A jak u Was wygląda z jedzeniem? Zastanawiałam się czy taka szybka zmiana powinna być ale w sumie Adasiowi nic nie jest, nie widać aby bolał jego brzuszek czy coś w tym stylu. Już nie pamiętam jak to było z Oliwką?
Kamcia niestety jeszcze nie dotarl:( a ja sie nie moge doczekac, w pt pani napisala maila,ze nie maja palaka i musza zamowic,napisalismy im,aby przyslali nam sam wozek,a palak doslali,ale pewnie juz odpisza w poniedzialek,przez ten weekend majowy to tak dlugo pewnie trwa.

U nas z jedzeniem roznie, chcialabym wprowadzic duzo nowosci,ale Marcelka czasami boli brzuszek,wiec musimy powoli,za to uwielbia chleb,z malsem albo suchy, o kazdej porze dnia i pewnie nocy moglby go jesc :)

Wlasnie sie zastanawilam czy mozna podawac zolty ser, kamcia podajesz jakis konkretny czy poprostu taki jaki macie w domu?
Zaraz pierwszy roczek u Adasia będzie :)

Kamcia u nas podobnie, bunt na jedzenie niemowlęce. Nie chce nawet kanapek pokrojonych na kawałki. Ma świetną zabawę wyrzucając te kawałki z krzesełka.
Akceptuje bułkę w całości, którą sam je, parówki, kanapką z żółtym serem też nie pogardzi, byle w całości.
Wszystko co od nas, jest dobre.

Od piątku Marysia ma gorączkę niewiadomego pochodzenia. Jest to w zasadzie pierwsza taka gorączka w jej życiu i nie mam pomysłu, co to, bo oprócz tego nic jej nie jest :/

A jeśli chodzi o Janka to jak my wyluzowaliśmy z odstawianiem od cyca, to on zaczął pić butlę w nocy. Już dwie noce z rzędu wypija po ok. 180 ml i całkiem nieźle potem śpi. Potem rano też mu daję butelkę już nie na śpiocha i też pije. Także jest nadzieja, że za miesiąc już będzie tylko na mm. Ostatecznie dostaje Enfamil.
Maga to super, że Wam się udało, u nas w dzień nie ma problemu ale nocka nadal ciężka. Jak zaśnie przy butli (więcej niż 150ml nie wypije) to za 15min pobudka i tak co 15min-0,30min aż dostanie cycka i potem śpi ze 2-3h.
Bory również ma swojego pierwszego fryzjera za sobą, miną prawie tydzień a ja nadal nie mogę się do niego przyzwyczaić jest teraz taki chłopięcy.
Byliśmy teraz parę dni na wsi i młody ciągle by siedział na dworze. Rano jak tylko otworzył oczy to szybciutko pędził do drzwi i krzyczał aby go wypuścić
Maga może w końcu Jasiek się przekona do butli :)

Gaba wytrwałości, oby te nocki były spokojniejsze,,

Właśnie Kamcia, chciałam się podpytać co Adaś wcina i czy skórka się nie pogarsza?? Ola jest całkowicie na Bebilonie Pepti i na szczęście nic się nie działo (po przejściu z Nutramigenu). Ale nie wiem co już mogę dawać, żeby jej się nie pogorszyło.
Fasolek ja podaje ser taki jaki mam w domu, jak próbuję dać jemu cokolwiek dzieciowego to jest bunt i machanie raczkami.

Maga u nas też rzucanie małymi kwadracikami i najlepiej smakuje w dużym kawałku, który można przeciskać przez palce i smarować po ciuchach. Ostatnio Adaś wygląda jak mały brudasek po jedzeniu.

Anula ze skórą Adasia jest tak, że co jakiś czas wysypuje jego przy szyjce ale ja mam maść Protopic i dość szybko to się normuje. Generalnie na chwilę obecną bardzo reaguje na banana i jak zje dużo jogurtu naturalnego. Pozostałe rzeczy na razie jest OK, ale nie podaję jemu w ogóle ryby (spróbowałam jakieś 2 m-ce temu i miał wtedy fatalna skórę i to bardzo długo). Jogurt naturalny co jakiś czas daję.
Kamcia, a ten jogurt naturalny dajesz sam czy z czymś mieszasz?? Ola na szczęście na banana nie reaguje i wcina ze smakiem :)

A jakie polecacie paróweczki dla dzieciorków?? może spróbuję dać Oli?? i w ogóle zobaczę czy jej będzie to smakowało :)
cześć, długo nie pisałam... ahh te chłopaki,
u nas wszystko dobrze, chłopcy szaleją, rehabilitacje w Tczewie zbliżają się ku końcowi 11 maja mamy wizytę u specjalisty rehabilitacji zobaczymy co powiedzą.
Z wagą u chłopaków ok, Szymek ma 9700g mierzy około 78cm nie dał się znirzyć urwisek jeden, Filipek waży 9100g i też z miarą było na oko i wyszło około 80 cm. Dane na koniec kwietnia.

Z jedzeniem jest ok, jedzą zupki, kanapki, paróweczki ( zielińskiego baltonowskie i z szynki sokołów) wędlinki wysokogatunkowe tzn bez konserwantów z kurczaka, jogurt naturalny od czasu do czasu, z bananami nie ma problemów. Rybę podaję raz w tygodniu jest to łosoś i pstrąg. Jedzą to co gotuję nam na obiad tyle, że bez soli, gotuję warzywa na parze. Uwielbiają owsianę bobo vity :) mleczko piją rano, spożywają dużą ilość herbatek najlepiej rumiankową i koper włoski.

Mam pytanie, czy podajecie do jedzenia jarzynki bez mięska a póżniej danie z mięskiem?

Zastanawiam się nad kupnem spacerówki Maclaren wózek spacerowy TWIN TECHNO dla dwójki dzieci, czy macie opinię na temmat tej firmy?

Czy wymieniliście już foteliki?mamy na oku Cybex Pallas Chilli Pepper, również pytam o opinię.
Dalka ja o mclarenie słyszałam same pozytywne opinie :))

O kurcze ile wasze dzieci jedzą takich już dorosłych dań :) u nas chlebek nie przeszedł więc cały czas mamy kleik z owockami na sniadanie. Mleko na razy po 200 ml.

Dalka a herbatki dajesz te granulowane dla dzieci?
Ja ostatnio kupiłam taką dla dzieci owocową i mały tak po niej wymiotował :/ , ze sama ją musze wypic. Po wodzie dużo ulewa... więc przeważnie daje soczki rozrobione z wodą albo zaparzam rumianek.

A co mlekiem krowim kiedy można wprowadzic?
Mrówka, mleko krowie wszędzie piszą że dopiero trzylatkom, ale wg mnie to kampania producentów mm. Ale do roku to jednak nie będę probować (choć na niemieckich kaszkach po 6m jest przepis, żeby brać mleko krowie pełne 50/50 z wodą i łyżeczką oleju).
Michał od jakiegoś czasu na śniadanie oprócz mleka dostaje kanapeczki z twarożkiem lub wędlinką i pomidorem i jest to dla niego chyba najmilsza chwila poranka. A wczoraj wciągnął jajecznicę ze szpinakiem i do tego kromkę grahamki z pomidorem. Poza mlekiem (rano 2x200) pije wodę, soczek (też rozcieńczony) i herbatkę (w sumie ok. 350-400ml).
Wreszcie się doczekałam, że mój leniuszek zaczyna siadać. Na razie udaje mu się tylko wtedy, kiedy ma się o co podeprzeć jak stoi na czworaka - najpierw klęka, potem ewentualnie wysuwa nogę do przodu. I może wreszcie zacznie czworakować.
Magda, jak Mania - coś się wyjaśniło?
Dalka, ja mam maclarena i jest super, jestem zachwycona :)
Madziu, super, że Jasiu już nie taki cyckowy
Gaba, nadal trzymam kciuki za butlę :)
Nastka nie pije soków, czy herbatek - lubi i chce pić tylko wodę ( poza mlekiem w nocy i rano)
jedzenie- świetnie wcina jajecznicę tatusiowi z talerza, rybę, z resztą - je wszystko, co jej podamy ( co sama znajdzie też, zwłaszcza na podłodze :( ) generalnie nie jest niejadkiem, lubi różne smaki, najpierw się krzywi, a później woła o jeszcze
Chodzi już na całego, wstaje z podłogi, wdrapuje się na kanapę, schody i w końcu przemówiła, za to na całego, tata, mama, bab, am am, w ciągu 2-3 dni :)
My w koncu jutro dostaniemy wozek,ale sklepu za bardzo nie polecam.

Dzisiaj przyszedl fotelik i wlasnie Marcel przed chwila mial w nim pierwsze proby, wydaje sie w nim juz taki dorosly :)

U nas mama,tata,baba,be,am i e jak chce kupke na calego, wiec troche sie rozgadal :)

Staje wszedzie gdzie tylko moze,siada,prawie staje na glowie :P istny sajgon :P

No i maly terrorysta najchetniej jadlby na stojaco,ma gdzies jedzenie i siedzenie w foteliku.
Pije tez najczesciej wode,czasem dodaje troszke soczku do wody,ale glownie woda, a mleka juz tylko 2 x dziennie po 150 ml,a i z tego potrafi zostawic.
Paulina, tak, dzisiaj wyszłam z nią, bo spadła gorączka i po spacerze znalazłam wysypkę, chociaż delikatną, to jednak będzie chyba trzydniówka ;) Miałaś rację :)

Janek rano chciał mleka, zaczął bluzkę szarpać, ale mówię dam Ci butelkę. Poleciał do kuchni, zrobiłam mleko i wypił. Także zaczyna mu być wsio rawno byle mleko było :)
Teraz tylko mam problem, bo sporo mleka jeszcze a nie chce go juz za często przystawiać. Jak zmniejszyć laktację??
Dalka, Cybexy cieszą się bardzo dobrymi opiniami użytkowników.
Madziu, zdrówka dla Marysi
Dziewczyny, nie udzielam się na tym forum, ale z dużą ciekawoscią czytam. Też mam cudownego skarba w wieku Waszych pociech. Często zastanawiam się jak ją karmić czy jak ubierać żeby za zimno nie było. A tu tyle informacji...
Ale jak znajdujecie czas dla siebie? A dla męża? Ja tak jestem pochłonięta macierzyństwem, że nie mam siły czasem na nic innego. Pożycie małżeńskie jakoś tak przygasło i wkradła się rutyna...Macie na to jakiś sposób? Jak ożywić związek, dodać mu nowych barw?
Maga teraz co rusz słyszę o trzydniówce która atakuje dziecko po raz kolejny (a niby łapie się ja tylko raz).

A u mnie dzisiaj wielkie przygotowania do jutrzejszych urodzin Adasia. Jak to szybko zleciało ;) Pamiętam, że rok temu o tej porze intensywnie ćwiczyłam na piłce aby poród wywołać a w południe najadłam się bigosiku z młodej kapustki a teraz mam roczniaka w domu ;)

Dalka tego maclarena ma moja koleżanka dla swoich bliźniaczek i jest zadowolona. Jej córeczki mają teraz 2,5 roku i jeszcze z niego korzysta.

Anula ja jogurt naturalny podaję z mango lub z jabłuszkiem z cynamonem. Czasami jak jest mało słodkie to dosypuje cukru trzcinowego do smaku.

U nas sukces z piciem, Adasia całkowicie przerzuciłam z herbatek na wodę.
zuza, nie zrozum mnie źle, ale wpadasz tu jak burza i pytasz o pożycie
chyba nie uzyskasz odpowiedzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej,
podaje herbatki takie do zaparzania z małą ilością glukozy i rozpuszczalne malinową z dziką różą.
dzięki za info co do wózka i siedzonek :)

ale Wasze dzieci pięknie jedzą, mój krasnal podłubie bułkę albo chelebk, zje ćwirć kromki chleba i najedzona:)

moja mam mówi, ze może podawać jej coś witaminowego, jakiś bobovit czy coś takiego? wiecie o czymś takim?
kamcia czy goście pytali o prezenty? jeśli tak, to możesz zdardzić co Adaś dostanie?
Mamuśka goście mają przyjść z kopertami, zbieramy na drugi fotelik do samochodu męża, bo jakoś ciężko się przenosi te foteliki 9-18 kg. Od chrzestnej będzie zabaweczka niespodzianka, więc zdradzę jutro ;)
Kurcze,ale ten rok szybko zlecial,jakis ekspress.

Magda pisalam dzisiaj do Kasi z fajne torty,bo niestety w sowie jest mega ograniczenie wzorow na maj ze wzgledu na komunie i nic mi sie nie podoba,a od Kasi kiedys zamawialam na panienski kolezanki i byl super,no ale wyczytalam kiedys na forum,ze juz nie robi tortow,wiec czekam na odpowiedz.
Olu, robi, ja zamówiłam taki wzór:
https://picasaweb.google.com/104027046255264814702/TortyDlaDzieci#5573681006381566290
Odbieram 19 maja, bo wtedy mamy imprezkę.
Wzięłam smak krówkowy.

Kamcia, jutro koniecznie zakładaj nowy wątek urodzinowy :) Może uda się go pociągnąć przez nasze wszystkie maluszki, aż do końca czerwca...

Ja też chyba zdecyduje się na kaskę i kupię joggera ;) Zabawek mamy tyle, że wystarczy dla piątki, a i tak Janek bawi się zupełnie czymś innym.
Ostatnio np. nauczył się otwierać pralkę i próbuje włazić do bębna :D

Doszły nam kolejne słowa i bardzo duży skok w rozumieniu otoczenia.

Anula, jak zdrowie?

Mamuśka, tak małemu dziecku nie podałabym witamin bez konkretnej przyczyny. Chyba, że badania wykazałyby taką potrzebę.
Idzie lato, dużo spacerów, owoce, na pewno apetyt jej się poprawi :)

Moja Mania też do "jadków" nie należy, najlepiej wyluzować i przyzwyczaić się, że mniej je. Jeśli jest zdrowa, ładnie się rozwija, to widać taki jej urok. Kiedyś będzie fajną, szczupłą laską bez skłonności do tycia i podziękuje Ci, że jej nie wciskałaś na siłę jedzenia w dzieciństwie :P
Maga, wątek urodzinowy do początku lipca, Lenka jako ostatnia się powinna załapać ;-)!Mam nadzieję, że 1 lipca pogoda dopisze, bo planujemy grilla na działce.

U nas majówka mega intensywna, dużo wycieczek małych i dużych, a teraz się ogarniamy z moimi urodzinami i przygotowaniami do wyjazdu, który już next week.

Lena też ostatnio duży skok rozwojowy zaliczyła, dużo więcej kuma z tego, co do niej mówię, zaczęła też pokazywać rączką na przedmioty, np. jak coś chce. Gada jak najęta, i generalnie ma teraz fajny okres.

Poza tym na początku czerwca powrót do pracy, nie ukrywam, stres jest i dużo o tym myślę, jak to będzie, ale też nie mogę się trochę doczekać. Taki mix uczuć.
Widzę, że nie uzyskam:) A szkoda, bo czasem warto o czymś innym chwilę porozmawiać niż o wózkach i tortach rodzinowych.A to temat jak kazdy inny. Dla dzieci też lepiej kiedy mają szczęśliwych rodziców, którym się fajnie układa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Adasiu, wszystkiego najlepszego, rośnij radośnie i zdrowo.
Zuza, nie o to chodzi, że nie chcemy na inne tematy rozmawiać, ale to akurat jest temat na tyle intymny, że z kimś całkiem obcym to jakoś tak nie bardzo...
Adasiu z okazji Twojego swieta zyczymy Ci duzo zdrowka,radosci i ciagle usmiechu na twarzy :)
Paulina, rozumiem. Nie znacie mnie, a ja nagle wyskoczyłam z takim tematem...Nie mam z kim o tym porozmawiać, tzn mam, ale wszystkie moje koleżanki jeszcze nie mają dzieci, są zupełnie "w innym świecie", a ja chcialam jakoś pogadać z kimś kto moze mnie zrozmieć. Jak to jest kiedy całly dzień "tańczę" wokół Małej, z zupką, soczkiem czy zabawą. Czasem mam już dość wszystkiego. I widzę, że mój mąż jakby się wycofuje coraz bardziej, jakby się oddalał...Szukam jakiegoś wsprcia, przyznaję, po omacku, ale robię co mogę.
Urodzinowe buziolki dla Adasia, wszystkiego wszystkiego absolutnie najlepszego :D

Maga super ten tort. W ogóle przejrzałam galerię i fajnie są zrobione. A jaka cena takiego Twojego??? Co do zdrówka, dziękuję lepiej, jutro idę do tego chirurga i się okaże co dalej.

Ja nie mam pomysłów co do prezentu dla Oli na urodziny.

Ola chodzi już na całego. Nie ma z tym żadnych kłopotów. Nauczyła się krzyczeć i czasem drze się na maxa :) gawędzi po swojemu, najlepiej przez telefon :) śmiechowa jest :))
Oluś, wózek dotarł?? :D
Wszystkiego najlepszego dla Adasia z okazji 1 urodzin :))))
Zuza a może jakiś wypadzik we dwoje? nie koniecznie kino, restauracja ale coś innego. Nie wiem moze gokardy, rolki? Zawsze to cos innego :)
Mrówka dzięki za radę. Czegoś takiego "dziwnego" bardziej nie próbowaliśmy. Kino i restauracje się nie sprawdziły...Jakby jest gorzej z dnia na dzień.
Też jestem mamą czerwcową, moja Klementynka skończy roczek teraz, a synek Kamil ma prawie 4.Chodzi do przedszkola, a ja cały dzień z Małą. Teraz Mała zasnęła to mam chwilę dla siebie.
Mam taki kłopot ciągle z zadrością synka o siostrę...Okropne to jest. Potrafi podejść i wyrwać jej zabawkę, a Mała w krzyk, albo rzuca w nią czymś albo nawet zdarza mu się uderzyć. Staram się jak mogę, ale nie umiem do niego dotrzeć. Macie jakieś sposoby na takie powstrzymanie agresji dziecka? Bo nawet się boję, że jej krzywdę zrobi.
Staram się poświącać im obojgu dużo czasu i uwagi, ale problem nie znika.
Mrówka dzięki za radę. Czegoś takiego "dziwnego" bardziej nie próbowaliśmy. Kino i restauracje się nie sprawdziły...Jakby jest gorzej z dnia na dzień.
Też jestem mamą czerwcową, moja Klementynka skończy roczek teraz, a synek Kamil ma prawie 4.Chodzi do przedszkola, a ja cały dzień z Małą. Teraz Mała zasnęła to mam chwilę dla siebie.
Mam taki kłopot ciągle z zadrością synka o siostrę...Okropne to jest. Potrafi podejść i wyrwać jej zabawkę, a Mała w krzyk, albo rzuca w nią czymś albo nawet zdarza mu się uderzyć. Staram się jak mogę, ale nie umiem do niego dotrzeć. Macie jakieś sposoby na takie powstrzymanie agresji dziecka? Bo nawet się boję, że jej krzywdę zrobi.
Staram się poświącać im obojgu dużo czasu i uwagi, ale problem nie znika.
Anula nadal czekam,kurier rano dzwonil,ma byc miedzy 15 a 17,a zaraz potem smigamy na spacer :) wieczorem dam znac jak wrazenia :)
Adasiowi STO LAT :)))
zanim doczytałam posty, które przybyły od wczoraj, wrzuciłam nowy wątek - oto link :
http://forum.trojmiasto.pl/MAJOWE-I-CZERWCOWE-MAMY-I-DZIECIACZKI-2011-33-t380135,1,16.html
Zuza, a może po prostu "sprzedaj" dzieci do babci, cioci, koleżanki - na kilka godzin i nie myśl o dzieciach, o sprzątaniu, tylko zadbaj o siebie i swój nastrój, wyluzuj :)
Madzia83 masz rację, że "sprzedanie dzieci" daje chwilę relaksu. I to prawda, że muszę wyluzować. Za dużo się martwię.
Tyle, że jednak ten problem z zazdrością i biciem Kamila wraca. Kłopoty z mężem też. Bo czuję się sama ze wszystkim. Mąż jest w pracy długo, a jak wraca to i tak jakby go nie było. Gdybym pewnie z nim mogła pogadać, to nie "wpinałabym" się w jakieś forum ze swoimi kłopotami.
Zuza, dzieci sprzedaj, wyluzuj, mężowi przypomnij, że jesteś kobietą, a nie tylko matką i będzie ok
A może z Kamilem warto udać się do psychologa? Skoro jego zazdrość jest tak duża i "niebezpieczna", to nie czekałabym dłużej, bo pewnie będzie gorzej. Psycholog powie Ci, jak z nim postępować, jak pracować nad zazdrością i relacjami dzieci.
Hej jest nowy wątek :)))

http://forum.trojmiasto.pl/MAJOWE-I-CZERWCOWE-MAMY-I-DZIECIACZKI-2011-33-t380135,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry