Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ.55 (15)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

link do poprzedniego wątku :
http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-CZ-54-14-t163219,1,130.html
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez uważam, że nie ma co porownywać z innymi dziećmi bo można tylko zwariować. Moja mama mówiła, że ja jak byłam niemowlakiem to niczym się nie interesowałam już nie mowiąc o zabawce, która leżała dalej niż mogłam ją dosięgnąć, w nosie ją miałam. Chodzić zaczęłam jak miałam 1,5roku...a teraz jaka rozgarnięta ze mnie babka hhihihihi. (tak sobie żartuję :-) ) Ale poważnie to tak jak czyta się cudactw będąc w ciązy, mój mąż to zabronił wchodzić mi na neta żebym niczego nie czytała bo od razu coś było nie tak z płodem.
Trzeba myśleć pozytywnie, nie porównywać z innymi dzieciaczkami i koniec!!!! :-)))
dziewczyny załozyłam nowy wątek bo ten jest juz strasznie długi
oto link
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=166862&c=1&k=16
kupiliśmy ten wózek Inglesina Zippy i jeszcze takie śmieszne krzesełko ze stoliczkiem (można albo osobno używać albo włożyć jedno w drugie i jest wtedy wysokie krzesełko, marki BeeBee), także jesteśmy zadowoleni z zakupu :) używane oczywiście, ale w bardzo dobrym stanie, a Pani musiała przed synkiem się chować że to nam sprzedaje, bo on był bardzo przywiązany do wózka i do krzesełka... i też miał na imię Maksiu :)))
jutro pierwszy spacer wykonam :)))

dziewczyny, miło mi że mnie pocieszacie z wagą i kłuciem Maksia...
najlepsze jest to że dokładnie 7 dni później (wczoraj) był ważony u innego lekarza i nagle się okazało że ma 6950g, także cos tu nie gra - któras waga przekłamuje, bo w tydzień przecież 300gram nie przybrał, skoro w półtora mies. przytył tylko 400g. Musiałabym jeszcze gdzie indziej go zważyć, ale bez ciśnienia, w przyszłym tyg... :)

Ojjka, gratuluję ząbka/-ów :)
chyba uleciało mi wczoraj ale już się poprawiam ...

Naj naj naj dla Filipka :-) dużo zdrówka i takiego pieknego uśmiechu jak dotychczas :-)
Aga - ja slyszalam (ale wydaje mi sie to dziwne bo pierwsze zeby to przeciez mleczaki...) ze im pozniej ząbki wyjdą tym będą mocniejsze

Małgoś - moja jak miala drobne krostki na brodzie to ped włąsnei pow ze moze to by od śliny

Natalia - super że u kardiologa wyniki ok
Dziekujemy bardzo za komplementy:)

Sara03,niestety az takiego talentu do robienia zdjec zadne z nas nie ma:/zdjecia robil nasz kolega fotograf,przyjechal na kilka dni i trzeba go bylo wykorzystac:)

Kasiu, a sukienka faktycznie cudna jest,obie nasze niunie slicznie w niej wygladaja:)

Ja tak jak kasia222 nie patrze co Miska powinna robic w ktorym miesiacu zycia,bo bym zwariowala,jedne rzeczy robi szybciej drugie wolniej i okej,mnie tylko martwi ten jej kciuk ale idziemy w przyszlym tyg na szczepienie to zobaczymy co powie ped

Aha,ktoras z dziewczyn pytala o ta szczepionke na wzw,my wlasnie w przyszly wtorek idziemy ale mam nadzieje ze Miska tak jak pozostale szczepionki zniesie ja rownie dobrze

Bylysmy dzis na dworze ale po niecalych 2h wrocilysmy bo taki skwar.Jutro to chyba wyjdziemy z samego rana,bo w ten upal nie ma co,ja mokra,Miska mokra,masakra...
dziewczyny, a czy ta wysypka po trzydniówce może być swędząca? zastanawiam się czy podać wapno, mam w syropie, ale tam jest dawkowanie od 4-6 lat.
Lidia niczym się nie martw!!:) KAŻDE DZIECKO JEST INNE!
Ja już nic nie czytam w tych mądrych książkach czy necie...później mam się martwić,że dziecko w tym miesiąc powinno robić to czy tamto a tego nie robi??? Ja bylam wczoraj na szczepieniu i rozmawiałam z moją panią doktor, też jej mówiłam,że synek mało się przekręca z brzuszka na plecy, z plecow na brzuszek, nie podnosi pupki itp. lekarka powiedziała,że nie mam się martwić, z dzieckiem do roku czasu jest bardzo różnie! Syn mojej koleżanki też był bardzo leniwy, w sumie nic ni robil, niczym sie nie intersował, ale ok 9 miesiąca wszystko się naraz zmienilo i w krótkim czasie nadrobil wszystko! Miał 11 mies. to chodził bez pomocy, szybko zaczął gadać, jest radosny, mega ruchliwy i wszedzie go pełno Koleżanka bardzo się martwiła i biegała po lekarzach i niepotrzebnie, wszystko przyszło samo. Ja też się czsem wmawiam różne pierdoły i się stresuje bo tak ma chyba każda mama....
hej dziewczyny, znów mam mega zaległości bo od środy rano mnie tu nie było.. 4 dni na wsi, było super słonecznie, Maksiu się bezpiecznie opalał w tym namiociku z Leclerca - bardzo fajny, ale do żółtego to dużo owadów przylatuje.. :(
wczoraj byliśmy na kontroli u kardiologa, przepływy międzykomorowe się bardzo poprawiły i teraz nastepna wizyta za rok, także jest dobrze :))
poza tym to jestem na intensywnym etapie szukania spacerówki, bo stara zostawiliśmy już na wsi i teraz nie mamy nic.. także mam ciśnienie, dziś jadę do Gdyni obejrzeć Inglesinę Zippy, bardzo mi sie spodobała, używana oczywiście, ale mam nadzieję że będzie w dobrym stanie :))

Kasiu31, poziom żelaza u Maksia jest 48 (a dolna granica to 43) także pewnie też bedzie musiał przyjmować dodatkowo... dopiero w nast. tyg zapiszę się do pediatry z tymi wynikami, bo w tym nie będę miała czasu (a on przyjmuje tylko w wybranych dniach i godzinach) ://

Małgoś, mój z kolei teraz jest na etapie ba-ba-ba.. aba, ama, i wczoraj zaczął ma-ma-ma :) a czasem coś jakby bam?? coś takiego... śmiesznie :))

hmm.. muszę później poczytać i popisać, bo coś Mały marudzi :(
Czesc,

milo Was czytac, ale nadazyc z tym to nie lada sztuka.

Piekne dzidzie:-)))

Ja obecnie z mezem i corcia jestesmy na poludniu Polski-70 km od Krakowa. Mala o dziwo zniosla podroz bardzo dobrze. Jechalismy 9,5 h i zrobilismy 3 postoje na papu i zmiane pieluszki. Szkoda, ze nie we wszystkich Mc'Donald sa przewijaki. Na pierwszym postoju sie zalapalismy, na drugim niestety juz nie bylo.

Tu jest mega cieplo. Mala sie poci strasznie. Siedze teraz w domku, bo na zewnatrz nie da sie wytrzymac.

Tak ogladam Wasze maluszki i one wszystkie maja takie gladkie buziaczki. Moja Amelka ma na brodzie caly czas czerwone kropki, czasem na czole i przy nosie. Moze to jakies uczulenie - ale nigdzie indziej nie ma, kupki w normie, nastroj ok. Moze to byc od sliny?Hmmm, nie wiem.

Pozdrawiam serdecznie:-)
Witajcie :)
dziekujemy za życzenia :)))
Żabulka córeczka sliczna a zdjęcie super ! takie kolorowe :)

Mój filip tez późno zacząl się przekręcać, a dziś robi wszystko z opisanych wyżej czynności. Sprężynuje juz z 2 miesiące :) robi kosi kosi, podnosi się na kolanka. Jedynie zębów brak.
Wszystkiego najlepszego dla Filipka
Lidia, gratulacje dla mamusi, dwa szkraby przyszły na świat :) SUPER :)

Kasjankiem się nie martw, każde dziecko w innym tempie robi różne rzeczy.
Moja łapie za palce i siada, ale kiepsko jej idzie z trzymaniem zabawek, mało jest nimi zainteresowana.

Na brzuszek też sie sama nie umie przekręcić, ale za to podnosi tyłek podpierając się na kolankach, więc też wszystko robi w swoim rytmie :)

Jeśli bardzo się niepokoisz, to może wybierz się na neurologa porozmawiać ?
Ja jak poszłam to mnie babka ochrzaniła, że się zamartwiam, bo wszystko jest w porządku i nie mam sugerować się rozwojem dziecka
tak jak piszą.

Zabulka, mała cudna :) i piękne zdjęcie, takie soczyste, a kiecka fajna co ? :) Ja uwielbiam moją Amelię w niej :)
aha mialam napisac - Zabulka zdjecie rewelacyjne - kto ma taki talent?
a mała jak już fajnie siedzi :-)

Kasia - Amelka też cudnie w tym wianuszku wyglądała

Lidia - gratuluacje z okazji przyjscia na świat małych chłopców
aha Paulinka tez kiepsko z tym chwytaneim za palce jak ja podciagam to czasami sie nawet opiera nie chce jej sie, ale czasami podciaga sie i tak jak napisala Betrisa przyciaga brode do klatki
no i z tymi stopkami to tez kiepsko, ale wczoraj na cwiczeniach pierwszy raz sie zainteresowala zobaczymy, moze juz pojdzie z tym tez do przodu
LidiaM Liwia tez nie lapie i nie podciaga sie ,za to robi inne rzeczy ktore w kalendarzu przypisane sa do wiekszych dzieci.
nie szukajmy na siłe problemow bo zwariujemy.
Betrisa - u mnie to dziwnie, bo moja jest wczesniaczkiem ale niektore rzeczy nawet z 7 mca sie u nas pojawiaja (Czasami potrafi już przesunąć się w kierunku zabawki i wziąć ją,używa głosu dla przywołania dorosłych; okazuje oznaki niezadowolenia, gdy rodzić odchodzi lub gdy przestaje do niego mówić
uczy się pić z kubeczka
wyciąga rękę po podawany przedmiot
ogląda się w lustrze i wyciąga rękę do swojego odbicia

a z 6 wiekszosc poza:

w stosunku do osób obcych staje się nieufne, a nawet lękliwe (ona do kazdego sie smieje wiec moze juz jej tak zostanie)
leżąc na plecach, unosi główkę i przygląda się swoim stopom, starając się włożyć je do ust,
może przekładać przedmioty z jednej ręki do drugiej,
Sto lat dla Filipka :).

Zabulka śliczną masz córeczkę, no i fajne zdjęcie.

Betrisa Bąbel ma jutro 7 miesięcy, a już wszystko mi się zgadza :).
u mnie własnymi nóżkami też nie jest zainteresowany, pokazuje mu je i nic, niech sobie będą;) martwi mnie tylko to trzymanie za palce i podciąganie, tym też nie jest zainteresowany,. w przyszłym tyg idę na szczepienie, więc będziemy sprawdzać...
LidioM, gratulacje i wszystkiego naj dla mamusi...

wiecie co, moja to jak miala 4 miesiae to chwyatla za palce i podnosic do siadu, jak bylam w szpitalu pediatra powiedziala, ze mozna juz bo sama to zaczela robic, wiec zapytalam sie, a ona mowi, ze w ksiazkach sa same normy itp...do zabawki tez juz przesuwa sie hihi
Zgadza wam się? Mi się nie zgadza,że siedzi bez podparcia a inne rzeczy tak:) ale wiadomo,ze to są takie orientacyjne punkty

Co się dzieje w szóstym miesiącu życia?

dziecko odróżnia różne przedmioty i potrafi okazać niechęć lub aprobatę
ulubioną zabawą, na którą dziecko reaguje radosnymi okrzykami jest zabawa w „a ku- ku”
coraz wyraźniej kształtuje się poczucie przynależności do rodziny, na członków rodziny maluch reaguje gaworzeniem i śmiechem
w stosunku do osób obcych staje się nieufne, a nawet lękliwe
lubi patrzeć na własne odbicie w lustrze
spontanicznie gaworzy, wydaje dźwięki sylabowe- gaworzy śpiewnie
podciągane do siedzenia, mocno trzyma chwytającego za palce i przyciąga brodę do klatki piersiowej.
leżąc na plecach, unosi główkę i przygląda się swoim stopom, starając się włożyć je do ust,
siedzi z podparciem.
może przekładać przedmioty z jednej ręki do drugiej,
podąża wzrokiem za spadającą zabawką.
dziecko chwyta wszystko, co ma w zasięgu ręki,

Twoje dziecko w wieku siedmiu miesięcy:

Siedzi już bez podparcia, ale samo usiąść nie umie.
Trzymane pod pachy w pozycji stojącej, opiera ciężar ciała na nogach.
Podtrzymywane pod pachami "sprężynuje".
Czasami potrafi już przesunąć się w kierunku zabawki i wziąć ją,
Niekiedy próbuje opierać się na dłoniach i stopach, unosząc się przy tym, mimo że jeszcze nie raczkuje.
przekłada zabawkę z ręki do ręki,
potrafi utrzymać mały przedmiot w zaciśniętej pięści.
chwyta zabawkę tzw. małpim chwytem - czyli ma wszystkie palce ustawione w jednej płaszczyźnie
gaworzy, wielokrotnie powtarza te same sylaby np ma-ma, ba-ba
używa głosu dla przywołania dorosłych; okazuje oznaki niezadowolenia, gdy rodzić odchodzi lub gdy przestaje do niego mówić
uczy się pić z kubeczka
wyciąga rękę po podawany przedmiot
ogląda się w lustrze i wyciąga rękę do swojego odbicia
śledzi wzrokiem upadające przedmiot i szuka schowanej przez dorosłego zabawki
moje dzieci mają kuzynów! chłopcy mają : 1300 i 48cm, i 2380 i 51cm... tylko mąż o imiona nie spytał;)
ja pamiętam,ze u starszego wszystkie zęby na raz zaczęły, wychodziły 2xpo 4 biedak męczył się przez to. Zaczęły około 8 miesiąca. U małej narazie zębów ani śladu, za to wyraźnie interesują ją kabelki, idzie po swojemu do nich jak tylko jakiegoś zobaczy. Co myśmy sie z krystiankiem przez te kabelki nie mieli a mała dziewczynka to myśałam,że będzie miała inne zainteresowania:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry