Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.3

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny pozwoliłam sobie założyć nowy wątek bo poprzedni zrobił się długaśny.

Linki do poprzedniich:

MAMUSIE GRUDNIOWE
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Lista grudniowych mamuś:)

Sylwia80 -04.12
Mar-chew -05.12
Asienkaj -06.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
BlueBell - 31.12
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asienkaj, a tak poza tym, to na Twoim etapie ciąży, dr Olszewska np, potrafiła już określić płeć:)

Bo pamiętam, jak dziewczyny , które do niej chodziły, w 16/17 tygodniu poznały płeć swoich mieszkańców brzuszkowych:)
image

image

ja chodzę do dr Grążawskiego i chcę się go dzisiaj zapytać czy juz tam nie mozna dojrzeć jakiej płci jest nasze maleństwo , bardzo chciałabym wiedzieć :) zobaczymy popołudniu
jeszcze 3 godziny i do lekarza , ale jestem dzisiaj jakas taka podekscytowana :) juz chetnie bym poszla :)
Ja jutro idę na 10 na usg, mam nadzieję że wszystko będzie ok:)
image
image

image
a ja za godzinkę wizyta , siedzę już jak na szpilkach , mam jeszcze chwilę do wyjścia bo mam blisko :)
położna napisala mi w karcie ciązy ze przewidywany termin porodu to 19 listopad , trochę chyba jej się pomylilo a ja nie zwrocilam uwagi, czy to ma jakies znaczenie nie chcialabym zeby sie sugerowali tym terminem przygotowujac mnie do porodu, jeszcze jest termin porodu wg usg mysle ze to lekarz wtedy stwierdzi termin i to bedzie dokladniejsze , ale nie wiem czy zwrocic jej uwage czy sie czasami nie pomylila ?

Oststnia miesiaczke mialam 26 lutego i mam 31 dni wiec jak wszedzie obliczam to wychodzi poczatek grudnia a tutaj taka rozpietosc ,
nie wiem co z tym zrobic ?
misica3 - i jak tam? Plamienia ustały?
asienkaj - a dowiedziałaś się czegoś o swojej dzidzi? Ja przy następnej wizycie zwróciłabym uwagę na tą pomyłkę...
image
image
Asienkaj ja podobnie jak Ty jestem w ciąży i ostatnią miesiączkę miałam 28 lutego i średnio cykl 33dni. Mi wyliczył lekarz termin porodu na 7 grudnia, także również myśle że przy następnej okazji zwróć uwagę położnej.
Napisz co u maluszka?? Znasz już płeć ;)
hehe jak to zabrzmiało "podobnie jak Ty jestem w ciąży":) miałam na myśli że juz 16 tydzień :)
Cześć dziewczyny,
nie było mnie jakiś czas tu.

Mam do was pytanie

Dziś byłam u mojego lekarza na USG (12 tydz) i myślałam że to takie genetyczne będzie, że będzie coś mierzył czy coś. Okazało się, że tylko zerknął i powiedział że wszystko ok ( na szczęście).
Czy wy miałyście podobnie?
Czy może wam coś mierzyli, bo nie wiem co myśleć ;/
Poza tym, czy powinnam robić morfologię co miesiąc?
Miałam tylko raz a to koniec pierwszego trymestru ;/
image
Ja robię morfologię i mocz co wizytę. Teoretycznie jeśli chodzi o usg to do 14 tc lekarz powinien wykonać szczegółowe badanie m.in. zmierzenie przezierności karkowej dziecka, serduszko, kość udowa, wielkość główki. Przynajmniej ja takie miałam w pierwszej ciąży a jutro idę właśnie na takie z tym,że u mnie z powodu wyjazdu robimy dopiero w 15 tc.
image
image

image
a ja się właśnie dopatrzyłam, że termin porodu z USG wypada mi 30 listopada.
image
image
niestety nie dowiedziałam sie czy jest chłopiec czy dziewczynka , lekarz powiedzial że jeszcze za wczenie , wiem tylko ze jest zdrowy , serduszko bije i ma 11 cm dlugosci :)

z tym terminem porodu to zwroce uwage na nastepnej wizycie
Witajcie!Ja juz dobrze plamienie było na szczęście tylko jednorazowo przed szpitalem i już sie nie powtórzyło(i mam nadzieję,że się nie powtórzy!)W szpitalu zrobili mi USG i wszystko jest ok,a ja jeszcze wczoraj byłam na kontrolnym badaniu i USG i tez ok!
u mnie też już z plamieniem lepiej , w piatek plamilam ale dostałam zwolnienie i jakoś lepiej jest jak odpoczywam , zwolnienie tylko do konca tygodnia i zobaczymy jak bedzie dalej
Asienkaj powiedz położnej,ze się pomyliła bo owszem zastosowała tzw.regułę Negelego do obliczania terminu porodu,ale zasada jest taka,że od pierwszego dnia ostatniej miesiączki odejmuje się trzy miesiące i dodaje 7 dni(jeśli cykle są 28 dniowe,a jeśli 31dniowe to jeszcze dodaje się 3 dni czyli u ciebie 10)a ona owszem odjęła 3 miesiące ale tez odjęła 7 dni(zamiast je dodać)nie biorąc pod uwagę 31 dni twojego cyklu w ogóle!!!!Tak więc powinno być 26 luty-3miesiące=26 listopad+10dni=6 grudzień
jest to bardzo ważne bo błędnie obliczony termin porodu nie będzie się zgadzał z tymi z usg no i jak bedziesz w terminie porodu czyli ok 6 grudnia to już będzie twoja ciąża zaliczana do przenoszonych!!!Wszystko przez pomyłkę!Powiedz jej ,żeby jeszcze raz obliczyła
Cześć mamuśki!

Cieszę się, że u Was wszystko ok ;-).

Ja dziś o 19 mam wizytę i tak się zastanawiam czy będę miała też usg. Słyszałam, że nie na każdej wizycie się robi...a ja tak chcę zobaczyć mojego synka. Chyba poproszę dr żeby mi zrobił. No i zastanawiam się od kiedy robi się usg przez brzuch? Ja cały czas mam przez pochwowe. Mój mąż też chciałby zobaczyć maluszka.

A morfologię robi się co drugi miesiąc, chyba że lakarz zaleci inaczej ;-). Natomiast bad. moczu co miesiąc. Przynajmniej ja tak słyszałam.
a ja wczoraj przyuważyłam, że z USG termin porodu mam na 30 listopada...
Dobrze, że te plamienia się już nie powtórzyły...
Ja trochę się boję odstawić Luteinę... I nie wiem w końcu czy brać te witaminy czy nie, tym bardziej, że w Polsce kupiłam sobie witaminy, które mają podwójną dawkę kwasu foliowego...
image
image
Michałowa już właściwie możesz mieć usg przez brzuch!Ale jego jakość zależy od jakości aparatu usg!Ja miałam w szpitalu to było suuper widac a jak u gin(który ma dobrzy aparat to już obraz był nieco gorszya poza tym jeśli gin będzie chciał ci zrobić przez pochwę to nie ma przeciwskazań żeby twój mąż przy tym był!!!!!!!TYLKO mu wyjaśnij na czym polega badanie!Ja tak zrobiłam i mój był zachwycony dzidziusiem nie przerażając się że mam głowicę w pochwie:-)
do góry