Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka- Marysia/ szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka/ szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 / chłopiec- Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka- Nina Stanisława/ szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek/ szpital.....

Mamusie jeszcze oczekujące:)
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś/ szpital Kliniczna
Anna - 21.12.12/ dziewczynka/ szpital Kliniczna
Asia - 24.12.2012/chłopiec
Asior - 24.12.2012/chłopiec
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek
Zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika
Carolajna - 01.01.2013/chłopczyk Adrian

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=428024
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Izkha czy robiłaś Nince tylko badanie TSH czy ft4 też? bo ja też powinnam Marysi zrobić (zalecenie ze szpitala o TSH) a położna radziła żeby jeszcze ft4
Pediatra zleciła samo tsh...
co do usg bioderek to każdy nowowrodek powinien mieć je zrobione- chyba między 4 a 8 tygodniem życia najlepiej. Mozna zrobić prywatnie, można na nfz, ale wtedy od pediatry skierowanie trzeba wziac.

my wiki nie szczepilismy na rota, bo wtedy wydawało nam się zbyteczne, ale teraz kiedy i wiki chodzi do żłobka i macius tez bedzie to juz troszke ryzykowne, wiec i rota w naszym szczepionkowym zestawie sie znajdzie

zreszta w czwartek idziemy sie pokazac pediatrze, wiec ustalimy co i jak
no i ciekawa juz jestem ile waży mój mały klopsik :)

najgorsze jest to, ze Wiktoria od wczoraj coś mi gorączkuje i boję się, żeby młody czegoś od niej nie załapał - tfu tfu
drugi dzień już jesteśmy uziemieni w domu, bo z Wiki gorączką na spacer nie możemy iść, więc wystawiam tylko Maćka na taras, ale sama nie mam jak "przewietrzyć głowy", bo męża nie było i ja sama z dzieciakami...
A nam pediatra mówiła, że usg bioderek w trzecim miesiącu życia, w piątek mamy wizytę, to pewnie dostaniemy skierowanie.
Antoś, jako wcześniak, ma już za sobą też wizytę u neurologa i okulisty- i na szczęście wszystko ok jest:) Jeszcze będzie miał usg główki w marcu.
No i klopsik w piątek ważył już 4600kg:) I coraz mniej śpi, potrafi cały dzień czuwać, wczoraj od 8 do 8 uciął sobie tylko dwie krótkie drzemki. Na szczęście w nocy śpi jak aniołeczek, więc i matka może trochę wtedy odpocząć:)
My będziemy szczepić normalnymi szczepionkami, tylko krztusiec acelularny- zalecenie neurologa- i dodatkowo pneumokoki.
my po wizycie u pediatry- maly bardzo dobrze sie rozwija, przytyl juz prawie kilogram- aktualnie waży 4880g, mamy juz ustalony pakiet szczepień i skierowanie na usg bioderek :)

za to ostatniej nocy mial straszne problemy ze zrobieniem kupki, prezyl sie i stekal, ale mi go bylo szkoda :(
mialam w domu Infacol, bo z Wiki mieliśmy podobny problem (choc nie az tak mocno), wiec zapobiegawczo kupilam i w nocy i caly dzisiejszy dzien mu dawalam - od razu bylo widac poprawe. Lekarka poki co kazala mi go troszke dopajac herbatką rumiankową, może to tez mu troszkę ulzy...

a jak Wasze maluszki?
U nas raz dzien lepszy, a raz gorszy - przede wszystkim zalezy to od brzuszka Ninki... Zwykle jak coś jej dolega to jak leży na pleckach zaśnięcie graniczy z cudem, nawet jeśli chce się jej spać to co chwila się wybudza, dużo lepiej jest jak śpi na brzuszku, choć i to nie zawsze zdaje egzamin. No i takie rozwiązanie możliwe jest tylko w dzień lub wieczorem kiedy nie śpimy z mężem. Daję jej też troszkę mniej jedzonka na raz, bo wypijała na raz 120 ml, co zdziwiło trochę pediatrę, ale po rozmowiez nią uświadomiłam sobie (że też sama na to nie wpadłam), że jej większe ulewanie i częsta czkawka po jedzeniu są spowodowane właśnie przejedzeniem, a taką ilość wygląda na to, że Mała zjadała, bo uwielbia ssać (smoczek to nasz przyjaciel nr 1) i jadła by nawet jakby jej już uszami wypływało... Teraz je mniej i póki co wygląda na najedzoną, a już tak nie czka i nie ulewa aż tak...
Mam pytanie do dziewczyn z Gdańska - do jakich przychodni należą Wasze maluchy i do jakich pediatrów je zapisałyście(chodzi mi o nazwiska i opinie)?
u nas też wyglada na to, że mały troszkę za dużo zjada i tez pewnie wynika to bardziej z chęci ssania niz z głodu :)
jak ostatnie dni był taki już bardziej pobudzony, tak wczoraj i dziś znowu mial akcję sen-jedzenie-sen-jedzenie :)

my nalezymy do Przychodni Morena do dr Langer- lekarz z sercem i dużym doświadczeniem, fajne podejście do małych dzieci- Wiktoria np. ją uwielbia i nie może się doczekać kiedy będzie u niej na wizycie. No i do tego nie faszeruje od razu dziciaczków antybiotykami. Ale minus jest taki, że ma duże obłożenie i zawsze jest opóźnienie, bo dużo osób przychodzi jeszcze z "doskoku".
I jeszcze jedno pytanie: złożyłyście dokumenty o becikowe?
Antoś już po wiycie u pediatry, waży już 4,880kg:) I za dwa tygodnie pierwsze szczepienia.
My już złożyliśmy dokumenty o becikowe już w grudniu, pieniążki już na koncie:)
Hej ;) Nasz maluszek waży 4300 kg, także ładnie przybiera.
Dziewczyny napiszcie co Wy jecie ?? Ja przez te kolki małego to mam ubogie menu, choć to w sumie i tak nic nie daje, czasami to nawet nic mi się nie chce już jeść jak widzę, jak on się męczy. Jedynie co to mam ciągłe ssanie na słodycze.
O becikowe nie składam dokumentów, bo "za późno" poszłam z ciążą do ginekologa.
moja też ma kolki i zauważyłam że nie ma to znaczenia co jem- kolki i tak są...paradoksalnie zjadłam kiedyś pierogi ruskie ( z cebulą) i mieliśmy jeden z dwóch spokojnych wieczorów odkąd ona się urodziła:-) także ja daje sobie powoli spokój z ograniczeniami, choć z drugiej strony schudłam już 3,5 kg w stosunku do wagi sprzed ciąży:-)
Carolajna moge polecic preparat delicol na kolki- enzym laktaza do rozkładania cukru mlecznego, drogi jest w aptekach ale w aptece gemini ( internetowa z siecią stacjonarnych w 3miescie) jest za 17,99, mojej córce pomaga
Myszyca dzięki, ale mam delicol, daje na zmianę z infacolem ale i tak wieczorami a ostatnio nawet w nocy mały włącza syrene. Także u nas to tylko pozostaje mi czekać do tych magicznych trzech miesięcy małego i samo mu minie.
u mnie tez tak było, az zaczelam dawac delicol i sab simplex do kazdego posilku- pytalam w aptece mozna podawac oba jednoczesnie, polecam takze film:http://blog.zapytajpolozna.pl/niemowlak/szczesliwe-niemowle-film/
wg autora kolki to nie problem, trzeba tylko umiec postepowac z dzieckiem
widzę dziewczyny, że zaprzątnięte jesteście maluszkami :)
cisza tu na forum, że ho ho...

ja od poniedziałku jestem już sama z moimi maluszkami, bo mąż wrócił do pracy i od razu i w poniedziałek i dzisiaj jest w w-wie, więc cały boży dzionek jestem sama...
na to wszystko jeszcze wiki chora, więc dopiero dziś mogliśmy troszkę na dwór wyjść, bo tak to uziemiona byłam okrutnie- tylko maciuś na tarasie zażywał świeżego powietrza...

generalnie z dwójką jest wesoło :) ale wszystko do ogarnięcia- kwestia organizacji... młody narazie nie ma jeszcze swoejgo rytmu i to najbardziej mi "przeszkadza", bo nigdy nie wiem czy zaśnie na pół czy dwie godziny, czy jak się naje to mu starczy na chwilkę czy na dłużej, bo to baaaardzo różnie z nim jest- czasem po 10 minutach znów "szuka" cycuszka, a czasem i 3h wytrzyma. W nocy tez czasem budzi się tylko 2 razy, a czasem i z 10 :)
no, ale pewnie potrzebuje jeszcze troszkę czasu, zeby się wyregulowac troszkę

a jak u Was?
U mnie synuś coraz większy, miał mieć w przyszłym tygodniu szczepienia, ale chyba się odwlecze bo coś cały czas kicha i kaszle:( Przez to właściwie nie wychodzimy z nim z domu na razie, tym bardziej że taki mróz.
Mój też nie ma swojego rytmu, czasem potrafi mi cały dzień marudzić, a czasem cały dzień przespać i budzić się tylko na karmienie. Ale je tak w miarę regularnie co 3-4 godziny.
A my właśnie po szczepieniu, wczoraj byliśmy. Zaszczepiliśmy w końcu na 5 w 1 i pneumokoki. Marysia wczoraj głownie spała i popłakiwała troszkę, dzisiaj podobnie. Spacerki chwilowo nie wchodzą w grę, bo po szczepieniu lekarka kazała się wstrzymać na kilka dni. Poza tym coraz bardziej wydłuża się Marysi czas czuwania, ale w końcu coraz starsza jest więc to normalne :)
nie wiem czy to normalne ale moja córka czuwa cały dzień- za nic nie zaśnie między 8-9 rano a 23-24- jak myślicie taki mam model czy coś z nią nie tak?? kręci się, pokrzykuje i co jakiś czas wpada w paniczny krzyk, właściwie żeby była spokojna musiałabym cały dzień telepac nią w bujaczku leżaczku
Muszyca widziałam taki wątek kiedyś : http://forum.trojmiasto.pl/miesieczne-dziecko-i-nic-nie-spi-t430774,1,16.html
Więc może casem tak po prostu jest?
Mój też czasem cały dzień może nie spać, tylko marudzi i marudzi
Za to innym razem cały dzień przesypia.
Jak ma fazę na marudzenie to wkładam go do chusty i prynajmniej coś moę zrobić w domu:)
Muszyca moja Wiki jak była malutka to spała w dzień 3x po 15 minut, więc tyle co nic, z początku nawet spacer nie przekonywał jej do spania- czasem po prostu trafia się taki mały model... i trzeba przywyknąć- na szczęście z czasem powinno się to unormować

jak byłam w ciązy z Maciusiem to tylko modliłam się, żeby nie powtózył wyczynów Wiki, bo z dwójką nieśpiących szkrabów to już byłoby ciężko się ogranąć, no, ale z nim jest ciut lepiej :) choć bywają tez dni, że prawie nie śpi, ale i takie, ze caly dzień przesypia, więc jest taki wyśrodkowany :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry