Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka- Marysia/ szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka/ szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 / chłopiec- Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka- Nina Stanisława/ szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek/ szpital.....

Mamusie jeszcze oczekujące:)
Modern_Lady - 18.12.12/chłopiec/Maciuś/ szpital Kliniczna
Anna - 21.12.12/ dziewczynka/ szpital Kliniczna
Asia - 24.12.2012/chłopiec
Asior - 24.12.2012/chłopiec
Madzia_86 - 25.12.12/chłopiec/Antos /Redłowo bądź Wojewodzki
Zabulka - 27.12.12/chłopiec Tomek
Zocha_ma - 28.12.12/chłopiec
Kostkap - 30.12.12/dziewczynka Weronika
Carolajna - 01.01.2013/chłopczyk Adrian

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=428024
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, długi już ten nasz wątek- zapraszam do nowego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=453777&c=1&k=160
Hejka

Nasz z trzymaniem glowki raz dobrze a raz jeszcze mu leci do tylu za to do zabawek juz siega,smieje sie do nich,gada a nawet potrafi je zlapac i zdjac z tego palaka na macie:)

Ja zupełnie nie mam czasu na pisanie,w ciągu dnia Majka generalnie caly czas by się ze mną bawiła.
Właśnie oglądałam jakieś nowe gry,bo ostatnio już mi pomysłów brak a ona bardzo lubi gry,więc akurat coś dla nas:)obiecałam jej też taką piłkę do skakania z "uchwytami" do trzymania,bo najlepszymi zabawami w naszym domu są takie przy których można się mega zmęczyć,czyli bieganie,wygłupy z piłką,ciąganie po podłodze itd:)
Na szczęście Mały jest baaardzo grzeczny i potrafi sam się sobą zająć albo po prostu śpi i nie zwraca na nas uwagi:)

Ja też chcę już wiosnę,bo to codzienne,poranne ubieranie dwójki maluchów w kombinezony już ich i mnie wykańcza:/
nie, no żebyście nie myślały, że my podnosimy :) to kontrolnie u lekarza :)
Mój mały to jak u Modern Lady, tylko, ze do siadu go nie podnosimy.
co do złobka to mogę Ci opisać moje doświadczenia z państwowym sprzed 3 lat, bo teraz to nawet nie startowałam...
a więc za namową koleżanki zapisałam się do żłobków (trzech) będąc w 8 tc, co miesiąc musiałam potwierdzać, że nadal jestem w ciąży i nadal chcę oddać dziecko do żłobka. Jak przyszedł koniec macierzyńskiego najbliższe miejsce jakie miałam to chyba 87 na liście oczekujących. Realnie Wiki mogłaby się dostać pół roku później,ale wtedy chodziła już do prywatnego, z ktorego byliśmy bardzo zadowoleni i nie chcieliśmy już jej przenosić.
W kwestii zmiany terminu przyjęcia (jak już się ktoś dostanie) to chyba dużo zalezy od dyrektora, bo jednej mojej koleżance powiedzieli, że i owszem termin może zmienić, ale żeby trzymać miejsce musi co miesiąc uiszczać opłatę, a inna z kolei nie miała najmniejszego problemu.
Tyle moje doświadczenia...

a teraz o maluchu :)
Maciek główkę od początku trzymał dość sztywno, a teraz radzi sobie naprawdę świetnie. Leżąc na brzuszku już opiera się na przedramionach, a podnoszony do siadu za rączki od razu sztywno ciągnie główkę.
ale rączek do zabawek jeszcze nie wyciąga...
I tak jeszcze z ciekawości - jak Wasze dzieciaki radzą sobie z trzymaniem główki i czy już wyciągają rączkę w kierunku na przykład zabawki czy na razie są na etapie obserwowania jej???
U nas też nie jest źle, tylko Ninka jak kupkę robiła codziennie to teraz robi co dwa dni... nie wiem czy to źle czy nie...
A mam pytanie dotyczące żłobków - czy któraś z Was się orientuje jak to jest z tą listą oczekujących... Podam TYLKO przykładowo (bo wiem, że tak szybko się nie dostaniemy): do końca maja mam macierzyński, na pewno do końca czerwca wezmę wypoczynkowy... co potem to zależy od finansów... jeśli będę mogła to pójdę na wychowawczy... i teraz: na liście wpisuje się preferowany termin przyjęcia dziecka: logicznie powinnam wpisać 1 lipca, bo do tego czasu na pewno będę mogła z Niną zostać - tylko JEŚLI by mnie na ten termin przyjęli, a okazałoby się, że mogę na przykład zostać z Małą jeszcze parę miesięcy, bo będę miała jakiś zapas kasy, dzięki której będę mogła pójść na wychowawczy to czy jeśli powiem, że na tego 1 lipca nie chcę dawać jej do żłobka tylko zmienić termin przyjęcia to i tak mnie wtedy wykreślają z listy, dają na jej koniec czy na przykład jest możliwość przesunięcia się na liście czy jak to wygląda????? (mam nadzieję, że choć trochę jest zrozumiałe to o co pytam ;P)
ach zazdroszczę z tym spaniem, bo Maciek budzi się regularnie co 2h :/
choć ostatnie dwie noce też zakończyły się tylko pobudkami o 24 i 5, więc może idzie ku dobremu :))
Oj tej wiosny to już wszystkim się chce hihihi ;))
My jesteśmy wszyscy trochę podziębieni i mały też zapałał od nas i kaszle i ma katar ehhhhh... Poza tym też z niego jest śmieszek mały i wpatrzony w starszego brata. W nocy śpi ładnie, ma dwie pobudki, z brzuszkiem też mu lepiej trochę i oby tylko pogoda nam się zrobiła ;) My chrzciny robimy w lipcu. Pozdrawiam :)
Nasz wątek zamiera :) dziciaczki chyba absorbują czas :)
u nas ok - mały coraz śmieszniejszy, ciągle się uśmiecha, choć i tak najbardziej rozbawia mnie jego głośny smiech :) Najczęściej aż tak mocno to rozśmiesza go Wiktoria :)
Mała bardzo jest za braciszkiem, ale czasem musze uważać, żeby z tej wielkiej miłości nie zrobiła mu krzywdy, bo nieraz jak się do niego przytula to ja mam strach w oczach, ale Maciek się śmieje, więc chyba aż tak źle nie jest :)
na koniec kwietnia szykujemy chrzciny - już praktycznie wszystko mamy załatwione- oby tylko pogoda łądna była
a propos pogody- wiosny wiosny i jeszcze raz wiosny mi się chce!!!
hop hop:) Ale cisza:) My z młodym jeździmy teraz raz w tygodniu na rehabilitację do Ośrodka Wczesnej Interwencji, ze względu na wcześniactwo i asymetrię ułożeniową. Dzisiaj byłam tam z małym też u psychologa w OWI, ale w sumie dla mnie to taka trochę ściema z tym psychologiem dla takiego maleństwa, bo nic innego niż mówili nam już pediatrzy i rehabilitanci się nie dowiedzieliśmy.
Modern_Lady jest na pewno lepiej,nadal go szturcha i ściska za mocno ale zawsze przed spaniem musi go ucałować,jak przyjeżdżamy do przedszkola to zawsze są buziaki na rozstanie i powitanie,jak mąż ją odbiera a ja z Małym zostaję w domu to po powrocie jest" gdzie jest Tomek,Tomulek,Tomaszek":)
Ze spaniem tez sie poprawilo,już większą część nocy śpi u siebie.
Zachowanie o niebo lepsze niz było na początku ale jeszcze z rana ma humorki swoje:)
Także idzie ku dobremu:)

A my dziś nie wychodzimy na dwór bo niestety mieszkamy na nowym osiedlu gdzie za dużo bloków nie ma,więc przestrzeń otwarta i wiatr dosłownie hula w koło:/ Jak ostatnio tak wyszliśmy to Majka chciała wracać do domu,bo jej wiatr w twarz wiał i było jej zimno

No nic,Majka wróciła z przedszkola,więc trzeba zacząć się bawić,dziś malujemy kwiatki,przyklejamy motylki,przywołujemy wiosnę,oby szybko przyszła:)
a mój Adaś złapał ode mnie przeziębienie i dostał antybiotyk... Kaszle biedulek i kicha, aż mi go żal. A tym bardziej mi głupio, że zaraziłam go sama...
ehhh z tymi katarami :/ oby szybko przeszły...

ja w sumie tak jak zabulka często się zastanawiam czy odpowiednio ubrałam małego, a to przecież moje drugie, więc jakaś wprawa i rozeznanie powinno być :)
Dziś np. miał body bez rękawów, bluzkę z długim, ogrodniczki, skarpetki i kombinezon. Z kocyka dzisiaj zrezygnowałam, a i jak spacerowaliśmy w słoću to nawet mu budę opuściłam i odkryłam ten pokrowiec z gondoli

Zabulka a jak Majka na braciszka teraz reaguje?
Ja dziś ubrałam body na krótki,bluzeczka na długi,rajstopki i spodnie dresowe na to kombinezon)mam taki welurkowy nie za gruby,właściwie wększośc zimy w nim przechodził) i kocyk do wózka,wczoraj natomiast byliśmy w Gdańsku na Dlugiej na spacerze,gdzie w zasadzie caly czas byl cien i troche jednak zimno było i do tego zestawu mial jeszcze bluze.
Powiem Wam,ze mimo iż to jest moje drugie dziecko to nie wiem jak mam go ubierać:/niby słońce świeci a na cieniu za ciepło nie jest

A my mamy katar,tzn ja(co się nigdy nie zdarza)Mały i Majka
.Najgorzej mam z Małym,bo fridą mu wszystko wyciągam a jednak gdzies mu jeszcze rzęzi:/
Kobietki a jak ubieracie dzieciaczki na spacer w takie cieplejsze dni, jak teraz? :)
u nas odpukac poki co dzieciaki zdrowe :)
a ja czuje juz wiooosneeee :)
jejku od razu inny humor jak slonko swieci
No zakatarkowana nadal, się chyba wybiorę do pediatry z nią :/ A jak Twoje maluchy? My ważymy już (?) 5010g... W sumie chyba nie za dużo, ale w ciągu miesiąca przytyła około 750g i ponoć jest ok, pediatra nawet chwali ją za "aksamitną" skórę :p Raz mieliśmy epizod ze śluzem w kupce, ale nic z tego się nie rozwinęło i nie powtórzyło, teraz tan katarek, ale poza tym ok :) Pozdrawiamy w ten słoneczny dzień! :)
Izkha i jak Ninka?
Izkha- psikałam mu do noska Euphorbium - to lek homeopetyczny, dostępny bez recepty
jak byliśy u lekarza to mówiła, że mogliśmy też używać nasivin 0,01% ale on nie wiem czy jest na receptę, bo my mielismy w domu
tyle, ze u nas euphorbium okazało się skuteczniejsze
no i oprocz tego zakraplac albo sola fizjologiczna albo woda morska i sciagac regularnie, duzo dzieciaczka na brzuszku kłaść , a jak leży to z lekko uniesonym tułowiem
jak masz inhalator to można też inhalować samą solą fizjologiczna

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry