Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI GRUDNIOWE 2012 (4)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie z dzieciaczkami:
Miliani - 14.11.12/chłopiec - Antoni Jan/szpital Redłowo
KarolaMK - 30.11.12/dziewczynka - Laura/szpital Zaspa
Ewabaranek81 - 30.11.12/dziewczynka - Zuzia/szpital Kliniczna
Dotik - 04.12.12/chłopiec - Adaś/szpital Redłowo
Natoo - 05.12.12/dziewczynka - Aleksandra/szpital Zaspa
Ewa24 - 11.12.12/chłopiec - Wojtuś/szpital Wejherowo
Teresek - 12.12.12/dziewczynka - Marysia/szpital Kliniczna
Muszyca - 13.12.12/dziewczynka - Zosia/szpital Redłowo
Czukcza - 14.12.2012 /chłopiec - Jan/ szpital Zaspa
Izkha - 15.12.12/dziewczynka - Nina Stanisława/szpital Kliniczna
Justyna - 15.12.12/chłopiec - Nikodem/ szpital Wejherowo
Zabulka - 18.12.12/chłopiec - Tomek/szpital Wojewódzki
Madzia_86 - 21.12.12/chłopiec - Antos /szpital Zaspa
Kamada - 25.12 2012/chłopiec - Dawidek/szpital Zaspa
Zocha_ma - 27.12.12/chłopiec - Borys/szpital Wojewódzki
Modern_Lady 27.12.12/chłopiec - Maciuś/szpital Kliniczna
Carolajna - 27.12.2012/chłopczyk - Adrian/szpital Swissmed
Anna - 29.12.12/ dziewczynka - Michalinka/szpital Kliniczna

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=434864
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzia_86 nie dziwię się nerwów, ale tak to jest z tą naszą służbą zdrowia...niestety...

a tak przy okazji - gdzie dostałaś brokuły? Wiki się nimi zajadała a gromadzac zapasy dla Macka jeszcze sie na nie nie natknęłam
Brokuly dostalam Rossmanie w Almie w Sopocie ale mysle ze w kazdym rossamanie dostaniesz a wogole bede promocje w biedronce od 23 maja moze tam dostaniesz :
http://gazetki.biedronka.pl/g92,wielki_swiat_malego_odkrywcy.html#/Wielki%20świat%20małego%20odkrywcy/2
Ja brokuły Bobovity w Leclercu w Galerii Przymorze kupuję :) Nina się nimi zajada :) Od paru dni Ninka dostaje owocki - wcześniej jej nie dawałam, zaczęłam od warzyw, bo owocki są słodkie i bałam się, że po nich nie będzie chciała warzywek. Jadła jabłuszka, gruszki i morele i dziwną ma reakcję na owocki, bo minę robi przy nich jakby jadła cytrynę :) Śmiesznie to wygląda, ale nie jest tak, że nie chce ich jeść, bo nie wypluwa... Ma też tak, że po każdej podanej łyżce (czegokolwiek) wpycha rękę do buzi :)
Dziś też świętujemy pierwszy przewrót Niny z plecków na brzuszek. Przymierzała się od paru dni, a dziś się udało - na razie tylko raz, ale strasznie się ucieszyłam :) No niestety samego przewrotu nie widziałam, bo położyłam ją na macie i poszłam po coś do kuchni, wróciłam, a ona już leżała na brzuszku...
Nas 2 czerwca czekają Chrzciny, a na szczepienie idziemy 5 czerwca...
Madzia - rozumiem nerwy, służba zdrowia powinna zarabiać na wkurzaniu ludzi, zebrali by majątek :P Super, że wkleiłaś linka, będą super promocje...
Modern Lady - a to tak zawsze jest... a co oznacza lekki katarek? pytam, bo Nina często ma gile :p w nosie, ale nie ma takiego cieknącego katarku...
Izkha hehe dla mnie lekki katarek to taki troszkę lejący, ale o jasnym zabarwieniu - gorzej jest jak zgęstnieje i zzielenieje...
Mimo kataru pediatra zdecydowała się szczepić młodego, bo gardło różowiukie, a katar i od zębów może być, bo dolen jedynki już są wyczuwalne pod palcami, a na górnych dwójkach widać, gdzie dziąsełko będzie pękać!
Za zgodą pediatry zaczynamy wprowadzać warzywka :) już nie mogę się doczekać reakcji młodego :)
dziś nawet robiłam mu przymiarkę do krzesełka do karmienia, ale siedział dumny i zadowolony :)))

no a nasza kruszynka waży już 8300 g i ma 69 cm

kurcze a dziś byłam w rossmannie i nawet nie popatrzałam na obiadki :/
ale na biedronkę juz się czaję z listą :))
Dziewczyny a co dawać maluszkowi po marchewce ? Nas też niedługo czeka wprowadzanie pierwszego pokarmu i zacznę od marchewki potem jabłko i co dalej ?? Nie pamiętam już ;) Od razu obiadki ??
Modern Lady a Twój mały to już sam siedzi, że do krzesełka go wsadzasz?
nie jeszcze sam nie siedzi, choć niewiele mu brakuje, ale ja mam takie krzesełko z opuszczanym oparciem, więc siedzi w pozycji półleżącej, jeśli wiesz o czym mówię/piszę :)
pozycja podobna jak w bujaczku, tyle, że wyżej, więc więcej widzi :)
no i "wsadzasz" to za dużo powiedziane - dziś go na chwilkę pierwszy raz posadziłam, bo krzesełko wyciągałam, wyczyściłam po długim czasie nieużywania, a teraz to Wiki w nim rządzi :)

w kwestii jedzonka do dobrze jest zaczynać od jednoskładnikowych,
ja podobnie jak Izkha tu już pisała najpierw same warzywka będę podawała, z oocami poczekam troszkę i plan mam mniej więcej następujący:
- marchewka
- marchew z ziemniakiem
- ziemniak z dynią
- brokuły

i dalej nie wiem :) chyba mam jeszcze sam szpinak kupiony
no i po ok 2 tygodniach od podawania papek zamiast nowego smaku zacznę podawać gluten - tzn dodawać do jedzonka i czekac na brak reakcji
Kumam, kumam :) My mamy takie krzesełko drewniane po starszym synu i tak myślę jak w takie wsadzić takiego malucha hihi ;) Nasz też już się ostro pionizuje i chce siedzieć. Ale jeszcze się nie śpieszymy i planuje w czerwcu wsadzić małego do spacerówki.
Dobra to ja do biedy też ruszam z listą ;)
A tak w ogóle to dzieci cyckowe to od 6 miesiąca startują z nowymi smakami, dobrze pamiętam?
Heh, też się zdziwiłam z tym krzesełkiem. U nas po marchewce był brokuł, i kalafior, potem zupka marchewkowa z ryżem, potem jakaś zupka jarzynowa, teraz też jakieś warzywne mieszanki, ale mam już też zakupione warzywka z mięskiem po 5.miesiącu, choć z nimi jeszcze chwilkę poczekam. Z tym glutenem to też jeszcze czekam, bo chciałam w sumie pediatry spytać przy szczepieniu jak i kiedy to zrobić. Modern Lady - a w jakiej formie ten gluten będziesz dodawać do posiłków? Rozumiem, że jakąś kaszkę będziesz dodawać po odrobinie?
Carolajna - ja co prawda nie mam cyckowego dziecka, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że właśnie od 6.miesiąca :-)
Moja córcia to ma w sumie jakiś teraz dziwny czas, z jednej strony taki bardziej aktywny (tzn. kiedy nie śpi :-P), jest ciekawsza i bardziej eksploruje świat, ale też taki bardziej niespokojny, czasem robi niezłe awantury. Tłumaczę to sobie skokiem rozwojowym i pewnie nadchodzącymi zębami (pieluchę i rękę z wielkim zawzięciem pcha do buzi), mam nadzieję, że to to...
tak dzieci cyckowe od 6-tego m-ca
ja małego troszkę dokarmiam mm, a poza tym jak wiecie mamy niespokojne/nieprzespane noce i wczoraj pediatra zdecydowała że mozemy wprowadzac jedzonko! moze to cos pomoze?
z tym glutenem to tez nam doradzila,by po ok 2 tyg wprowadzac
ja zamierzam robic tak ja przy wiki- czyli gotowac zwykla kasze manna na wodzie i po małej lyzeczce dodawac do jedzonka - tzn zmieszac z papka i tak podawac malemu.
przy wiki mialam taki patent, zeby codziennie nie gotowac kaszy, ze gotowalam ciut wiecej, wkladalam do silikonowych foremek (takich do robienia lodu) i mrozilam i potem codziennie rano wyciagalam 1 porcje, ona sie spokojnie rozmrazala i dodawalam do obiadku :)
a pamiętacie przez jak długi okres czasu podjae się ten gluten? bo to mi wywiało z pamięci?

Izkha, niestety z naszymi dzieciaczkami jeszcze jest tak, ze nie bardzo wiadomo o co im chodzi :) ja tez zawsze jak jest jakiś wyjątkowo niespokojny to zwalalam winę albo na skok rozwojowy, albo na zęby - choc u nas te zęby są dość mocno prawdopodobne teraz

a co do siadania to młody w bujaczku, czyli z tej pozycji półleżącej podnosi się sam do wyprostoanego siadu i za nic nie chce się oprzeć z powrotem - to dopiero jest awantura :/
dlatego też zdecydowałam się już na sprzedaż huśtawki, bo to już troszkę niebezpieczne by było - no a poza tym kilogramowo tez powoli robi się za mała :)
Co do glutenu dzieci piersiowe powinny mieć wprowadzony nie późńiej niż w 6 miesiącu, ja zaczęłam rozszerzanie diety od glutenu właśnie. Na początku dawałam mu troszkę na łyżeczce z mlekiem, potem mieszałam z kaszką lub papkami. Z tego co czytałam takie ilości glutenu przez dwa miesiące się podaje. Ja akurat sama uwielbiam kaszę manną więc gotuję codzinnie świeżą trochę daję Antosiowi a resztę sama jem:) Chociaż nie wiem czy po tych dwóch miesiącach mi ta kasza nie obrzydnie:P
Po glutenie wprowadziłam małemu ziemniaka, potem dodałam do tego marchew, brokuł, kalarepę, kaszkę kukurydzianą, kaszkę ryżową (ta go uczuliła więc mu już jej nie daję) i dzisiaj gruszki. Jabłek niestety nie mogę mu wprowadzić bo jest na nie uczulony, nawet ja nie moge jabłka zjeść jak go karmię:( Na karmienie sadzam go w leżaczku (mamy taki na czterech nogach) ipodnoszę trochę oparcie żeby bardziej w pionie siedział:)
właśnie się zorientowałam, jak przeczytałam Wasze wypowiedzi, że za wcześnie zwiększyłam Marysi porcje glutenu, skoro ta mała ilość powinna być przez 2 miesiące wprowadzana. Ale nic jej nie jest póki co, choć dla spokoju wrócę chyba do tej pierwszej dawki. A poza tym nasz jadłospis wzbogacił się o jabłko, jabłko z marchewką i ziemniaka z marchewką. Niestety marchewka nawet z jabłkiem działa na Małą "blokująco" i wracamy do "kupkowego" problemu. Powoli chcę jej inne warzywka wprowadzać i poobserwuję, jak "zadziałają"
Teresek- jak się spytałam mojej mamy, czy kiedyś też się tak wprowadzało gluten, to się strasznie zdziwiła:) Kiedyś się z bomby dawało dzieciom porcję kaszy mannej i żyjemy:)
z tym glutenem to pamietam jak wiki wprowadzalam to najpierw papki, potem gluten - teraz ostatnio gdzies wyczytałam, że jak dziecko na piersi to mozna najpierw gluten podac, potem papki, a to raptem troche ponad 2 lata roznicy
zreszta jak dzieciatku nic nie jest to tylko sie cieszyc :)

Maciek dzisiaj zaliczyl pierwsza marchewke :)) zjadl kilka lyzeczek, choc entuzjazmu to w nim nie wzbudziło heheh :)
no tak, też się uspokajam, że skoro nic jej nie jest to nie ma się czym martwić. Marysia też już coraz bardziej do siedzenia się wyrywa, pozycja półleżąca w wózku czy leżaczku przestaje jej odpowiadać, no i nadal przewroty ćwiczy tylko z pleców na brzuch, a w odwrotną stronę nawet nie próbuje, czekam aż "dojrzeje"do tego ;)
Mamusie, najlepszego w dniu Naszego swięta :)
cudnie jest być mamą... :)
chlip, chlip.... moje grzeczne dziecko się popsuło :-( gdzie je mogę naprawić? Większość z Was już pewnie wie co to aktywne dziecko, ja się od 2 dni właśnie dowiaduję :-P Małą marudę ciężko zadowolić! :-) Owszem, wszystkiego najlepszego w okazji Dnia Matki! :-)
Hej :)

U nas znowu skok rozwojowy maly marnie je ale zaczal sie sam w koncu przekrecac z pleców na brzuszk i sam glowe zaczal podnosic z plaskiego :)

Izkha moze twoja tez ma jakis skok rozwojowy bo wtedy sa marudne ,nie chca jesc .
oj ja tez się musze pożalić - wczoraj pisałam, że tak cudnie jest być mamą, a dziś przeżyłam chyba najcięższy dzień odkąd się młody urodził - najpierw Wiktoria urządziła taki cyrk na placu zabaw i w całą drogę powrotną i chyba jeszcze z godziną w domu :/ a jak ona się uspokoiła to młody dostał jakiegoś ryczu, chyba na zęby, ale płakał aż do wieczora z krótką przerwą na spanie :/ nic mu nie pomagało :/ głowę mam kwadratową
hej! czy jest jakaś ilość kalorii jakie 5 miesięczne dziecko powinno otrzymywać w ciągu dnia?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry