Widok

MAMUSIE I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE cz.52 (10)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziekujemy :).
A wlasnie jesli chodzi o ten egzamin. My tez chcielismy jakis czas temu wyrobic sobie angielskie obywatelstwo,ale slyszelismy,ze jest BARDZO BARDZO trudny i podobno dla angoli tez jest trudny. Czy to prawda?
nie nie jest trudny, ale ja kupilam ksiazke plus 17 testow i robilam jest, trick jest taki, ze pytania nie sa takie same... juz na tesciea i duzo pierdol, a i na 24 - 75 % musi byc poprawnie, czyli mozna popelnic 6 bledow, wiec nie jest tak zle., a dla Anglikow jest trudny, bo glupot uczysz sie, kogo jest wiecej kobiet czy mezczyzn w UK? ( kobiet jakby co...) zreszta powinien byc inteview ze znajomosci jezyka, a nie taki test itp...
uffffffffff doczytałam. 2 dni przerwy i takie zaległości :)))))))

Biedronko pięknie wygladacie :)
Bogosiaa Jasiek jest super :) te czarne oczyska :) i pełzaczek z niego :)))

Nasz Filipek odkrył swoje nózki :) uwielbia je. Jak rozbiore Go na golaska to az piszczy z radości, a stópki to całe wkłada do buźki. Poza tym łasuszek z niego- je wszystko :) ostatnio moja mama dała mu do polizania piernika w czekoladzie to uświchtał się od ucha do ucha a jaki był płacz jak mu zabrała :)))))))))))
Nasz nie pełza ale kicka na nózkach, jak na trampolinie i sam już siedzi. Wytrzymuje do 5 min i leci. A jak piszczy :)juz nie guga, ale piszczy czasem zastanawiam się czy on nie płacze.

Pytałyście o ubieranie w domu i na dwór.
W domu to bodziak na krótki rękawek + koszulka na długi + spodenki /jeansy, dresy/ sztruksy + skarpetki
na dwór ubieram dodatkowo rajstopki, no i oczywiście kurteczkę, czapkę
śpi w bodziaku na krótki rękawek + pajac no i muszę wkładać Go w spiworek, bo strasznie się zkopuje.

Jesli chodzi o zakupy mam to samo... muszę kupic chociaz śliniak :)

Dziewczyny jaki macie sposób na marchewkę??? wyczytałam tu na forum o odplamiaczu DR.BECKMANN, ale moim zdaniem nie jest taki rewelacyjny :( a po zjedzeniu zupki mały ze ślinka zaplamia cała bluzeczkę - masakra :(

Powiedzcie jak dajecie kaszkę swoim dzieciom, bo mój wypluwa i krzywi się jakbym dawała mu kwasek cytrynowy :) podajecie łyżeczka czy z butli???

Mój w ciągu doby je 3 razy butle modyfikowanego po 150 -170 ml + obiadek + max 3 razy moja pierś, ale swojego mleka mam juz jak na lekarstwo. Jak ściągam laktatorem to max 60ml. Szkoda mi, bo chciałabym karmic piersia :(((( ale póki cos tam mam to daję. No i mój nadal budzi sie w nocy, czasami raz a czasami 2 razy. Sa też dni, że co 2 godz. W nocy daję mu tylko pierś, próbowałam butlę, ale budził sie tak samo. Jak wykapiemy Go o 19 to dostaje butle i spi do 1 jak aniołek a potem.... róznie. Czasami padam na twarz :( dlatego pomyslałam o tej kaszce.

U nas z ząbkami cisza... liczę, ze wyjdą bezboleśnie :)

Ale sie rozpisałam :)))))))))))))))))))
Oscarek z Tobą super wyglądacie ;))) fajny ten kapelutek mu założyłaś Biedronko :))

nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak test na obywatelstwo.. to tylko w Anglii czy we wszystkich krajach???

Aga, fajnie jak opisujesz jak Twój Mały piszczy z radości... nie moge sie doczekać aż mój też zacznie wkładać stópki do buźki... jak narazie wogóle nie przejawia chęci nawet łapania za stópki...
a swoją drogą to nieźle gibkie są niemowlaczki że tak potrafią się wygiąć :))) jak yoga :)) heheheh
Dziekujemy dziewczyny :).
Izulucha a gdzie sie robi ten test? To prawda, ze przez internet? Bo jesli tak to mozna sciagac ;).
Aha, a co do ilosci kobiet,to wiem, ze ich (nas) jest wiecej :).
Biedronko - super Oskarek :) Oczka ma chyba po Mamusi :)
My dopiero do domku dzisiaj wróciliśmy, nie nadążam czytać :)
Jaś dziękuje za komplementy :)

Megi - pytałaś kiedyś o jabłuszko. My marchewkę, brokuły, szpinak, ziemniaczki, dynię itp kupujemy w słoiczkach, natomiast jabłuszko robimy sami. Gotuję je około 20 minut, potem wydłubuję miąższ i blenderem traktuję na papkę :) Jasiek zjada całe jabłko na 1 raz a to ponad 200g jest :) Na początku się krzywił, bo wiadomo troszkę kwaśniejsze niż marchewka, ale wcinał później tak że hej :)))

p.s. ja też liczę na w miarę bezbolesne ząbkowanie ;)
biedronko, ja zdawalam w collegu najblizej k.mojego domu, nie mozna na pewno zdawac przez net , chyba z 5x sprawdzali mi paszport, nawet p.jazdy mojego nie chcieli hihi...wchodzac na str.internetowa life in the uk test, masz tam osrodki itp...wpisujesz swoj kod zamieszkania itp...i wyskakuje ci pelno osrodku itp...biedronko, jesli kiedykolwiek zdecydujecie, to oferuje pomoc itp, samo obywateltwo to oplata dla HO 720£ plus ja korzystam z adwokata, bo ja nie mam czasu na to itp...a to na pewno extra ten sam koszt...p prostu brak slow...a sama finansuje...
jezeli o chodzi o zabkowanie, moje zdanie:im pozniej wychodza tym lepiej, niestety mojej Blance juz wychodza, i juz jedynki wprawie przebite...i cierpi bRDZO , NA SZCZESCIE ZELE POMAGAJA, A W NOCY, NAWET JAK BRAK tEMP. DAC PARACETAMOL...sorki za capsa...ale marudzenie , placze to sa...tj pisala Warbuziaczek, u nas po 3 mcu bylo najgorzej itp, nie chce straszyc, tylko szkoda mi Blanki, i chodze i pytam lekarzy itp...
Filip dał mi dzis pospać. Obudził sie w nocy dopiero o 3:30 :) już dawno tak długo nie spał.
A u nas właśnie Jaś się budził kilka razy i płakał, nawet jeść za bardzo nie chciał w nocy, co jest do neigo niepodobne, bo w nocy wciąga ponad 200ml na śpiocha no i strasznie marudził rano. Teraz trochę lepiej. Od jutra zostaję sama na tydzień, za 2 tygodnie znowu zostaję sama na ponad tydzień i się boję że to żeby i będę bez pomocy :(
ale piekne zdjęcia;)
z tym pełzaniem Jasia to śmiesznie;) mój dalej walczy z leżeniem na brzuszku.
kurcze, nie wiedziałam, że w Angli są testy na obywatelstwo;)
za moment jedziemy na spacerek. wczoraj byłam w sopocie, niedługo zaczynamy sezon windsurfingowy, niech mały się przyzwyczaja do siedzenia na plaży;)
moją babcię dziś zabiera moja mama. i dobrze, bo wczorej już puściły mi nerwy jak szarpała za klamkę od balkonu- "bo na ganek chce wyjść", albo patrzy przez okno i pokazuję jej , że mieszka w mieście i są bloki, a ona, że "poznaje swoje chałupy i może mi powiedzieć gdzie kto mieszka..." ciężka sprawa z tą chorobą. co w takiej głowie siedzi... a jak mówię, że jej wieś jest 300km od Gdańska, to ona "a kiedy oni te drogi pobudowali ?", to ja, że w Gdańsku mieszka od pół roku- a babcia, że wie , bo jej wieś z jednej strony nawywa się K... a z drugiej Gdańsk. i mnie tym już osłabiła... muszę odpocząć psychicznie. i oczywiście nie może zapamiętać, że Kornelka jest nasza, tylko ciągle pyta, kiedy przyjdą po nią rodzice, albo dlaczego u nas śpi, wczoraj zaproponowała że przejdzie się po wsi i odprowadzi Kornelkę do jej chałupy...itp... żebyśmy my tacy nie byli;(

musiałam sobie pogadać... jak się rano obudziłam to była ubrana w kurtkę, czapkę i buty - to powiedziałam jej że jest 7 rano i ja idę nalej spać i ma się rozebrać i jeszcze położyć, a ona chciała się przed chałupę przejść i po wsi pochodzić. w końcu nakrzyczałam na nią rano, że mi w buciorach po białym dywanie spaceruje!!!

koniec pisania o mojej babci...
ale Kasjana pamięta, że to moje dziecko;) i o dziwo moją mamę dziś poznała;) (nie widziała jej 5 dni)

ale mnie wzięło...

ktoś widział tego gryzaka w QQKids? tego co Bogoosia ma?
Lidia, oni na aukcjach w allegro mają te gryzaki, więc powinni w sklepie mieć:http://www.allegro.pl/item995605029_mam_bite_brush_gryzak_dziaselko_bpa_free.html

Serdecznie współczuję choroby babci, na pewno jest ciężko. Echh ta starość :( Podziwiam i tak Ciebie Lidka za cierpliwość.

Lidka bardzo współczuję choroby babci - to zapewne trudne opiekować się tak chorym człowiekiem... teraz odpoczywaj.

Gosiu tak mi się wydaje, że u Was też zębole - bądźcie dzielni!!!

Iza i dziewczyny, które podróżują ze swoimi pociechami samolotami - mam kilka pytań - jeśli możecie podpowiedzcie. Czeka nas podróż kiedy Milenka będzie miała 7mc i 2 tygodnie. Leciemy liniami Wizz Air - jak to wygląda z wsiadaniem do samolotu - czy faktycznie pierszeństwo mają opiekunowie z dzieckiem?
Nie możemy doczytać o rezerwacji miejsca, a zależy nam żebyśmy siedzieli obok siebie (znaczy ja i maż) żeby w razie czego sobie pomagać przy Małej - czy która z Was wie jak to wygląda?
Jak Wasze dzieicaczki znoszą latanie? Czy podajecie picie w trakcie lotu (zwłaszcza przy starcie i lądowaniu)?
No i czy zamiast wózka można zabrać fotelik samochodowy?

Boję się tej podróży jak nie wiem - wymyślam katastrofalną wersję, że napewno zgubią bagaż z rzeczami Małej, że nie będziemy mogli wylądować i utkniemy na jakimś innym lotnisku...

zmykamy na spacerek :-) dobrej niedzieli!
Lidka, babci choroby b.współczuję :) i tak dzielnie znosiłaś te kilka dni ;))) a co do windsurfingu to fajnie że już planujesz :)) ja planuje tez spedzanie czasu na wodzie ale jako sędzia regatowy.. nawet już dostałam propozycję sędziowania Mistrzostw Świata w RS:X w lipcu, ale trwają tydzień i własnie nie wiem czy się decydowac, bo musiałabym do tego czasu przestawić Maksia z jedzeniem.. z drugiej strony to już bedzie miał skończone 7 miesięcy i już pewnie wprowadzę mu i tak do tej pory dodatkowe jedzonko... muszę się zastanowić..
a co do tego gryzaczka z QQ kids to w piątek były różowe tylko ale pani mnie zapewniała że w poniedziałek przyjdzie dostawa z niebieskimi też :))

a my dziś pół dnia byliśmy w naszym domku na wsi :)) piękna pogoda, Młodego na słonko wystawiłam w spacerówce po raz pierwszy ;)) a ja z tata i z Artem grabiliśmy trawę po zimie ;))
bardzo miły weekendzik.. fajnie że już wiosna!!
czesc

my tez juz grilla rozpalilismy w ogrodku i mloda w cieniu byla itp, ale usnac w ogrodzie nie dala rady...my jutro do Szkocji ale samochodem, a myslelismy o locie i wynajmie samochodu, dobrze, ze nie zrobilismy tego hihi.

Warbuziaczku, ja mialam wykupione pierwszenstwo wejscia i bylam pewna, ze wejde, wchodzilam druga, a z miejscem, zawsze mozna kogos poprosic, albo ty wchodzisz pierwsza, a maz dojdzie do ciebie w samolocie, po prostu 3masz dla niego to miejsce hihi...ja podawalam picie tylko w trakcie schodzenia do ladowania, start i ladowanie calkowicie przespala hihi...a znosila ok, ja w samolocie jej nie przebieralam...na lotnisku dzidzia miala spobowac napoje i wsio, f.samochodowy dalam z bagazem, ale ja mialam dodatko wozek...i to oddalam przed wejsciem do samolotu...

LidioM, niestety ta choroba jest straszna, i przykre jak widzimy ze nasi bliscy tak cierpia itp...ja windsurfingu nie umialam jakos tego robic, a zagle to w tym roku odpuszcze na pewno, choc u nas nigdy nic nie wiadomo...

Natalio, czy to sa regaty wioslarskie...
A my dziś pożegnaliśmy gondolę i zamontowaliśmy spacerówkę. Filip nie chce już leżeć i najczęściej jak sie obudził braliśmy Go na ręce bo stękał. Jutro pierwszy spacer w spacerówce- zobaczymy.
Iza, RS:X to własnie klasa (olimpijska zresztą) windsurfingowa, ale ja jestem sędzią żeglarskim dla łódek i desek :) chociaż na łódkach lepiej się znam bo trenowałam przez 17lat w klubie w Gdyni.. a na desce tylko amatorsko kilka razy żeglowałam :))

a to Maksiu z Gandalfem - moim ukochanym psem (tzn. moich rodziców)
image
Natalka sędziuj, sędziuj;) pewnie spotkamy się w sopocie na plaży podczas mistrzostw;) kiedyś niechcący (moje początki przygody w windurfingiem;) podczas regat obrałam sobie jako punkt wielką czerwoną boję;) i jak usłyczałam gwizdek to zbaraniałam, jak wszyscy wystartowali w moją stronę;) nie dałabym rady uciec, więc położyłam żagiel i przycupnęłam cichotko na desce i czekałam, aż mnie ominą i nie zabiją;) na szczęście aż tak blisko nie byłam i zagrożenia im nie robiłam, ale głupio mi było na maxa...;)
...takie wspomnienie;)...
jak przyjdziesz na plażę, to chłopaki będą się razem bawić. z mężem będziemy robić dyżury- raz on pływa raz ja;)... no i jeszcze są fajne ciocie na plaży...
a tu jeszcze sie pochwalę znakomitym humorem Młodego w samochodzie ;)))
image
testuje suwaczek :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry