Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć dziewczyny,

Kurcze do tej pory nie miałam żadnych nieprzyjemnych objawów ciążowych. Przeszły dokonany zastosowałam umyślnie, bo dopadła i mnie zgaga. I nic nie pomagało: kefiry, migdały, siemie lniane i cuda na kiju.

Wkurzyłam się, poszłam do apteki, porozmawiałam z babką i doradziła Rennie. Do tej pory starałam się nie brać żadnych leków w ciąży, żeby nie zaszkodzić dziecku, ale byliśmy akurat w drodze samochodem i żyć mi się odechciewało przez te kwasy żołądkowe. W desperacji zatrzymaliśmy się przy aptece i to, jak ugasił zgagę Rennie naprawdę zasługuje na pochwałę. W ulotce wyczytałam, że mogą to brać babki w ciąży. Zamierzam mieć go ciągle przy sobie i gdy znowu taka sytuacja się powtórzy i nie będę mogła wytrzymać, wezmę pastylkę do ssania.

A Wam też już dokucza zgaga?
no to my z zakupami też do przodu troszkę , wczoraj kupiliśmy łóżeczko, przewijak i kocyk ( cienki na chłodniejsze dni ) , materac mamy dostać od kuzynki
także zostaną właściwie drobiazgi do kupienia i wózek oczywiście ,
zdecydujemy się chyba na taki http://allegro.pl/wozek-euro-cart-passo-gondola-spacerowka-fotelik-i3214408598.html widziałam go w akpolu i spodobał mi się i jest nie drogi

dzisiaj wstawiła kolejną pralkę z ciuszkami , to dziecko chyba tego nie przenosi tyle tego jest , jeszcze przede mną prasowanie ale mama mówiła że pomoże

zaczęłam się też dzisiaj zastanawiać nad listą co zabrać do szpitala , chyba powoli będę dobie pisała żeby później czegoś nie zapomnieć , chociaż taka prawda że zawsze rodzina może donieść jak czegoś zabraknie

widziałam w ulotce reala że do 8 są pieluchy new born pampers za 2 paczki 37,95 ale nie wiem czy to drogo czy tanio , może komuś jednak się przyda ja nie mam jak pojechać http://promobaby.pl/promocja-13598.html
taniej, bo normalnie sa kolo 22-24 za paczke :)
dziewczyny a macie może listę jakąś co zabrać do szpitala bo to już było ponad 2 lata temu i nie pamiętam dokładnie
asienkaj- już pierzesz ciuszki? Kurcze to ja już też chyba powinnam zacząć,ale muszę najpierw kupić komodę. Wydawało mi się,że mam jeszcze czas,ale jakoś szybko on leci;)

ja mam listę z forum od dziewczyny która rodziła na Zaspie całkiem nie dawno.

1) Poród
Dla mnie:
- dokumenty (DO, karta ciąży, grupa krwi, badania)
- koszula do porodu ,nie najładniejsza
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- 2 x podkład na łóżko (mi się w ogóle nie przydały, dają bez problemu)
- 2 x majtki jednorazowe (bo pierwsza doba to krwawa masakra, szkoda brudzić swoje majtki)
- skarpetki
- podstawowe kosmetyki do mycia
- gumka do włosów/ spinka
- ręcznik kąpielowy
- woda mineralna (pić się chce masakrycznie)
- wazelina do ust (ja nie miałam czasu się nią smarować :)
- aparat fotograficzny
- reklamówka na niepotrzebne rzeczy (buty, kurtka i ubranie w którym się wybieramy do szpitala najlepiej oddać od razu mężowi)
- ładowarka do telefonu
- notes i długopis
Dziecko:
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- 1 pajac + czapka + niedrapki + rożek (ale niekoniecznie, dają w szpitalu zaraz po porodzie ciuszki szpitalne, opatulają w kocyk)
- kocyk
- 3x pieluszka tetrowa

2) Kolejne dni po porodzie:
- podpaski - nie trzeba, jest ich pod dostatkiem
- pampersy
- ubranka dla dziecka
- tantum rosa (ja np nie potrzebowałam tym razem, bo zszyli mnie po mistrzowsku)
- mokre chusteczki laktacyd (mi sie przydały po każdej wizycie w toalecie)
- wkładki laktacyjne (3-4 doba i pojawia się nawał pokarmu, leje się strumieniami)
- widelec, nóź, łyżka, kubek (jak się zapomni to dają plastykowe)
- papier toaletowy, ręcznik papierowy (mi się nie przydały, o dziwo uzupełniali tym razem toaletę w te przybory)
- koszule nocne (ja ich w ciągu 4 dni zmieniałam non stop, bo niestety ale krwawienie jest spore)
- majtki poporodowe (niekoniecznie- ja już używałam swoich własnych)
- podkłady na łóżko - nie trzeba, dają
- biustonosz, majtki, skarpetki
- przybory toaletowe
- kółko poporodowe (opcjonalnie - można sobie uwić gniazko np z ręcznika)
- szczotka do włosów dla dziecka
- jakiś balsamik/ oliwkę do ciała dziecka (parafiny już nie dają)
- zestaw ratunkowy do kamienia: silikonowe nakładki na sutki (dziecko mi tak pogryzło i ponadrywało sutki, że bez tego karmienie zakończyłabym po 1próbie), laktator (można poprosić o ten który mają na oddziale, ale mają jeden na cały oddział, więc czasem trzeba na niego czekać godzinami)
już piorę ale jeszcze muszę wyprasować, włożę do komody i będą czekały, później wiem że nic się już nie będzie chciało, a korzystam z tej ładnej pogody żeby szybko wyschło, tak jakoś się `wzięłam za to , już tak powoli zaczynam myśleć że to już nie długo może być rożnie :)
dziękuję za link do materaca :)

lista super, na pewno mi się przyda :))

asienkaj ja też już bym prała gdybym miała wstawione mebelki :) właśnie się obawiam, że później mogę nie mieć chęci ani siły, szczególnie że mały rośnie jak na drożdżach więc mi coraz ciężej z moim ogromnym brzucholem :)) założenie skarpetek to nie lada wyczyn :))) chociaż i tak mam wrażenie że ostatnio "wystopwał", ale to dobrze bo w 9 miesiącu chyba bym pękła :P
Jakiego proszku/płynu używacie do prania?
ja używam płynu do prania bobini
a w jakiej temperaturze pierzecie ciuszki?
Bardzo dobrze, pamiętaj o piciu dużej ilości wysoko zmineralizowanej wody ;)

https://www.facebook.com/pijwode
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

Zaktualizowałam listę o KasiOB :) Też witam, gratuluję chłopczyka :) I też jestem z Gdyni :)
My po Majówce. Nie chce mi się już ruszać - strasznie się najeździliśmy. Mieliśmy kilka spraw do załatwienia w różnych miejscach w Polsce, więc zrobiliśmy spokojnie jakieś 1400 km przez ten tydzień. W tym ostatnie 8 godz. jechaliśmy na dwa samochody, więc ja sama z młodym i powiem Wam, że jestem wykończona. Jednak ciąża to pewne ograniczenia, muszę się w końcu do tego przyznać ;P

Zaraz zaczynam 30 tc i młody się chyba obrócił głową w dół, bo kopniaki czuję na górze, a takie przemieszczanie na dole. Zobaczymy, co gin powie w środę. Niedługo zaczynam pranie ciuszków i dostosowanie kącika dla młodego w sypialni, jakąś lampkę musimy kupić, pudło na pieluchy, może półkę dodatkową zrobimy.. Także drobnostki, ale czasochłonne. Remontu sobie nie wyobrażam i podziwiam dziewczyny, które właśnie to przechodzą :)
witam po majówce,
ja mam dopiero połowę ciuszków- stwierdziłam, że resztę dokupimy jak będziemy wiedzieli jak duże jest dziecko (czy 62 cy 68). Moja koleżanka ostatnio urodziła wielkoluda 61cm i połowa ciuszków była niepotrzebna.
Jeśli macie mało miejsca w pokoju, to polecam kosz Mojżesza :) taka urocza kołyska. Starczy na max. 3 miesiące, ale ja nie mogłam się oprzeć.
no i do tego mam małą sypialnię i łóżeczko za nic by się nie zmieściło, a koszyk wchodzi idealnie!
Ja używam Dzidziusia do prania, a piorę tylko na 40 'C
Dziewczyny jestem po wizycie i USG :-)

Młody ma parcie na wyjście :-) jest głową w dół i bardzo nisko, napiera na szyjkę, która znowu trochę się skróciła. Mam się oszczędzać i "polegiwać". Mam zadanie wytrzymać do 36 tygodnia a potem to już dostane skierowanie na cesarskie cięcie.

Biedak tak chce wyjść ale nie wie, że nie tędy droga :-)

Zaczynam powoli prać ciuszki bo takie tępo synek narzucił że boję się że się nie wyrobie :-) Kupiłam proszek Dzidziuś, chyba w 60 będę prała.
Bezglutek - to oszczedzaj się by z dzidzią byo wszystko ok :)
Z drugiej strony moja z głową w dole i to nisko od 4 tygodni, ale jest ok nadal i na szczęscie leżeć nie muszę, tylko w maratonie nie mogę biegać :)
Ja też bym chciała prać, ale czekam na reklamację szafy :( mam nadzieję, że w tym tygodniu to załatwię :(
No ja chyba bede prała w jelp (proszek lub gel)

dziewczyny a jest któraś z was alergikiem na pyłki trawy itp? Bo ja tak i zaczyna się ciężki okres.. Nie wiecie przypadkiem cyz można stosować jakieś leki na to?
dziewczyny sprawdźcie czy w Waszych pralkach nie ma przypadkiem programu do prania dziecięcych ubranek, u mnie takie coś jest i z automatu ustawia się wysoka temperatura.
mam taki program, ale mimo wszystko sama wybieram temperaturę.
Dajcie znać jak pierzecie, ja na razie nie mam co :) muszę się w końcu wybrać. Z ciuszków nic jeszcze nie mam, a ty już jakieś 8 tyg zostało :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry