Widok
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246, Synek, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89
LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246, Synek, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89
LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka
Jesteście wspaniałe za tą listę wyprawkową- dziękuję! W sklepach takich jak Smyk, Mama i ja są takie listy wyprawkowe, oczywiście trzeba mieć tochkę zdrowego rozsądku czytając je, ale pokrywają się zdecydowanie z tym co piszecie. Dodatkowo jest lista co zabrać do szpitala dla siebie i Malucha.
Co do zajęć na AWF najlepiej napisać samej maila i zapytać, czy są wolne miejsca, niedawno pisałyście, że miejsca się kończą a wczoraj moja przyjaciółka dopisała się bez problemu:) Tu kontakt http://www.awf.gda.pl/index.php?id=734
Używane wyprawki, moim zdaniem,mimo braku doświadczenia, to mądry zakup. Oczywiście nie kupowałabym wora ciuchów tylko raczej używane rzeczy z listy dziewczyn. Dziecko szybko rośnie, widzę to u moich koleżanek, mają stertę ciuchów, których nawet nie zdążyły założyć dziecku:) Sa takie fora np: na Facebooku, tam ja korzystam, Sprzedam dla Mam Trójmiasto i Oddam dla Mam Trójmiasto- polecam!
Pozdrawiam Was serdecznie!
Co do zajęć na AWF najlepiej napisać samej maila i zapytać, czy są wolne miejsca, niedawno pisałyście, że miejsca się kończą a wczoraj moja przyjaciółka dopisała się bez problemu:) Tu kontakt http://www.awf.gda.pl/index.php?id=734
Używane wyprawki, moim zdaniem,mimo braku doświadczenia, to mądry zakup. Oczywiście nie kupowałabym wora ciuchów tylko raczej używane rzeczy z listy dziewczyn. Dziecko szybko rośnie, widzę to u moich koleżanek, mają stertę ciuchów, których nawet nie zdążyły założyć dziecku:) Sa takie fora np: na Facebooku, tam ja korzystam, Sprzedam dla Mam Trójmiasto i Oddam dla Mam Trójmiasto- polecam!
Pozdrawiam Was serdecznie!
Warto mrozic swoje mleko, ja mrozilam i jak wychodzilam z domu to zostawialam babci/mezowi moje mleko do podania dziecku a nie mm. Mi sie zreszta laktator przydal tez do pobudzania laktacji, wiec uwazam ze nawet jak sie chce karmic piersia to jest to dobry zakup.
Co do uzywanej wyprawki to pewnie ze tak, w lumpeksach mozna upolowac ciuszki praktycznie jak nowe. Dla corki czesc mialam nowych, czesc na forum kupiona, czesc z lumpa. Niektore sprzety mialam uzywane po kuzynkach, niektore nowe. Wiadomo butelki, smoczki, trzeba kupic nowe, z laktatorem tez mialabym opory zeby kupic uzywany.
Co do uzywanej wyprawki to pewnie ze tak, w lumpeksach mozna upolowac ciuszki praktycznie jak nowe. Dla corki czesc mialam nowych, czesc na forum kupiona, czesc z lumpa. Niektore sprzety mialam uzywane po kuzynkach, niektore nowe. Wiadomo butelki, smoczki, trzeba kupic nowe, z laktatorem tez mialabym opory zeby kupic uzywany.
Ja też uważam, że ciuszki używane warto kupować. Jakby chciało się mieć wszystko nowe to jednak jest to spory wydatek. Ja właściwie w ogóle nie będę na razie kupowała ubranek, bo bardzo dużo dostałam od kuzynki po jej córeczce. Poza tym często są to rzeczy w ogóle nie noszone, bo dzieci szybko wyrastają. Wózek również planujemy kupić używany (chyba że nic godnego uwagi nie będzie). Mamazosii dziękuję za pomoc, zaczęliśmy zastanawiać się nad tym Quinny, bo faktycznie wygląda na taki, co się zmieści w naszym samochodzie. :)
Ja uzywalam medela mini electric, musialam pobudzac laktacje bo bylo slabo a recznym bym tego nie zrobila, bo to lacznie prawie 0,5h sciagania. Kosztowal chyba 220zł.
Wozek mialam nowy wiec jest w bardzo dobrym stanie, akurat w wozku sie zakochalam i nie bylo odwrotu, kupilismy fajna emmaljunge, jest duza i dosc ciezka, na pompowanych kolach, no ale ja nie musze jej nigdzie wnosic bo mam ja w garazu wiec ten problem mi odpadal:)
Wozek mialam nowy wiec jest w bardzo dobrym stanie, akurat w wozku sie zakochalam i nie bylo odwrotu, kupilismy fajna emmaljunge, jest duza i dosc ciezka, na pompowanych kolach, no ale ja nie musze jej nigdzie wnosic bo mam ja w garazu wiec ten problem mi odpadal:)
Ja po pierwszym dziecku mogę polecic rzeczy, które w 100% spełniły swoje zadanie:
- frida do nosa
- smoczek (dzięki niemu mogłam cokolwiek robic bo moje dziecko wogóle nie chciało rozstawac sie z piersią)
- przy kolkach ( bobotic kupiony w aptece chyba za 7zł i butelka dr brown antykolkowa, kateter windi jako pomoc przy odgazowaniu bolącego brzuszka) oczywiscie w prZYpadku jesli wogole kolki jakies wystąpia
- do pielęgnacji kikuta tylko spirystus a nie octenisept jak o polecali kilka lat temu( przez to mojemu dziecku i dzieciom trzech innych koleżanek doszło do zakażeń kikuta i zbierała się ropa) po prostu on dobrze nie wysusza jak spirytus
- laktator został mi po pierwszym dziecku elektryczny medeli ale u mnie się nie sprawdził i uważam, że gdybym teraz kupowała to tylko ręczny cena dużo niższa a użytek ten sam
- termometr z miękką końcówką do mierzenia w pupie albo w smoczku tez super sprawa
- napewno wkładki laktacyjne i wkłady poporodowe
Nie polecam:
-wózek espiro atlantic masakra!
- nie polecam bluzeczek bodziaków które zapinają się z tyłu na pleckach dziecka na guziki (moja córa dostawała od gości takie czasami ale były strasznie nie wygodne)
- frida do nosa
- smoczek (dzięki niemu mogłam cokolwiek robic bo moje dziecko wogóle nie chciało rozstawac sie z piersią)
- przy kolkach ( bobotic kupiony w aptece chyba za 7zł i butelka dr brown antykolkowa, kateter windi jako pomoc przy odgazowaniu bolącego brzuszka) oczywiscie w prZYpadku jesli wogole kolki jakies wystąpia
- do pielęgnacji kikuta tylko spirystus a nie octenisept jak o polecali kilka lat temu( przez to mojemu dziecku i dzieciom trzech innych koleżanek doszło do zakażeń kikuta i zbierała się ropa) po prostu on dobrze nie wysusza jak spirytus
- laktator został mi po pierwszym dziecku elektryczny medeli ale u mnie się nie sprawdził i uważam, że gdybym teraz kupowała to tylko ręczny cena dużo niższa a użytek ten sam
- termometr z miękką końcówką do mierzenia w pupie albo w smoczku tez super sprawa
- napewno wkładki laktacyjne i wkłady poporodowe
Nie polecam:
-wózek espiro atlantic masakra!
- nie polecam bluzeczek bodziaków które zapinają się z tyłu na pleckach dziecka na guziki (moja córa dostawała od gości takie czasami ale były strasznie nie wygodne)
U nas będzie Pola:) jest to nasz typ już od dłuższego czasu. Początkowo zastanawialiśmy się nad Apolonią, bo mi się bardzo podoba, ale mąż nie był przekonany, więc stwierdziliśmy że będzie Pola, bo często też tak się mówi na Apolonie, a ostatnio imię Pola zaczęło funkcjonować osobno.
No chyba, że męża ogarnie zwątpienie, to będziemy musieli jeszcze raz się zastanawiać. :) Jakby nie było na pewno będzie Pola bądź Apolonia. :)
No chyba, że męża ogarnie zwątpienie, to będziemy musieli jeszcze raz się zastanawiać. :) Jakby nie było na pewno będzie Pola bądź Apolonia. :)