Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE I PAŹDZIERNIKOWE 2014 (5)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli
06.09.2014 cytrynka
09.09.2014 ann - chłopiec
13.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
27.09.2014 aniuleczka25
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nowy watek. mam cos z netem i nie wiem czy dobrze wkleja :( http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-WRZESNIOWE-I-PAZDZIERNIKOWE-2014-6-t536222,1,131.html
Nie wiem czy dobrze to zrobilam
Nie wiem czy dobrze to zrobilam
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-WRZESNIOWE-I-PAZDZIERNIKOWE-2014-6-t536222,1,131.html. Nowy:)
A ogolnym podsumowaniem jest to,ze kazda z nas musi isc ze swoimi badaniami do lekarzy i kazda dostaje inne dawki lekow i inne leki:)
Organizm organizmowi nie rowny:)
Ja tez mam niedoczynność tarczycy i biore euthyrox, jodid i vigantoletten czyli witaminę D, nic wiecej nie biore zadnych witamin.
Cytrynka, to nie wiem. Mi mój gin. mówił, że co do jodu to musi zadecydować endokrynolog, a nie gin... Więc chyba gin. może zdecydować, że skoro masz dobre wyniki to bez witamin, ale endo powinien zadecydować o jodzie biorąc pod uwagę Twoją tarczycę. jednym się zaleca, innym przeciwnie. Skoro endo kazał Ci brać witaminy, to dowiedz się, czy miały być one z jodem, jak tak to kup sobie ten jod ;)
tak samo z euthyroxem, wyniki miałam ok, ale zwiększył mi dawkę na początku ciąży, profilaktycznie. Chyba tak samo z tym jodem, z tarczycą nigdy nic niewiadomo, a przecież Twój gin. nie leczy Cię na niedoczynność. Skonsultuj się z endo i powiedz, że gin. kazał nie brać, a ten brać i co robić :) może wtedy zaleci Ci sam jod, albo może zgodzi się z ginem i w Twoim przypadku nie trzeba ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
cytrynka - ja mam niedoczynnosc i hashimoto. w pierwszej ciąży od początku brałam większą dawkę euthyroxu + jod (1,5 tabletki Jodidu), a od drugiego trymestru Femibion i odstawiłam Jodid, bo Femibion ma dokładnie taką dawkę, jaką potrzebowałam.

teraz biorę euthyrox i Jodid (tak samo jak w pierwszej ciąży, tylko przez hashimoto dawka euthyroxu już większa...), ale w piątek mam wizytę u ginekologa, więc jeśli zaleci witaminy, to znowu kupię Femibion i odstawię Jodid.

w obydwu ciążąch od drugiego trymestru łykam też Pregnę DHA - to kwasy DHA wspomagające rozwój mózgu i oczu u dzieci. do kupienia nawet w Rossmannie wśród artykułów ciążowych, nawet jest zniżka na kartę Rossnę :)
Endokrynolog kazała mi brać witaminy,ale mój ginekolog nie. .więc ważniejsze jest dla mnie zdanie lekarza prowadzącego moją ciążę, poza tym tak jak mówię, moja koleżanka tez ma problemy z tarczycą i lekarz też nie kaazał jej brać witamin bo wyniki miała ok
Cytrynka, a co mówi Twój endokrynolog? Bo mój mi kazał brać jod (plus zwiększył dawkę euthyroxu) i miałam do wyboru, albo witaminy z jodem, albo jak nie chcę witamin to sam jod (tabletki-jodin), także ważne jest tutaj zdanie endokrynologa!
ja zdecydowałam się na pharmaton z dha (od II trym, wcześniej tylko z 'dodatków' to ten jod, kwas foliowy i tran dla kobiet w ciąży), bo niestety nie jestem fanką ani warzyw, ani ryb... :P
Też słyszałam, że mogą większe dzieci rosnąć, ale skoro jesteśmy pod kontrolą :) tzn. koleżanka miała tak, że w pewnym momencie usłyszała, że dzidzia duża i wtedy kazał jej odstawić, także póki jestem pod kontrolą lekarza nie boję się jakoś :P
ja również biore femibion natal 2 plus (są odmiany z plus i bez plus; z plus zawiera wit. D i żelazo i kilka innych dodatkowych witamin)
mimo, że staram sie zdrowo odżywiać, wiem że nie dostarcze maluchowi wszystkich witamin, poza tym moja doktor zaleca mi ich spożywanie
Mysle,ze waga i wielkosc dziecka zalezy od genetyki ,a nie od tego czy bierzemy witaminy czy nie:))).
Lepiej dostarczyc witamin dziecku i sobie w ciazy niz ma byc ich niedobór.
najwyżej będziemy miały takie małe pulpeciki hihi :D
Ja biorę też Femibion, z Olą też brałam wtedy pod nazwą Feminatal i urodziła się aż 2910 więc z tą dużą wagą dzieci to nie u każdego się potwierdza.
Megi dokladnie. Samym jedzeniem nie dostarczymy tyle witamin ile potrzeba. Moj gin tez mowil ze mam brac. A dziecko napewno nie bedzie mialo nadwagi od witamin,bez przsady:)
No właśnie też tak słyaszałam :-) ale zaczęłam się zastanawiać, ale dziękuje nfo :-)
Femibion :) Ale słyszałam, też, że jeżeli wyniki ma się dobre to nie powinno się brać żadnych witamin tylko kwas foliowy bo niby jak się mamuśki za bardzo faszerują witaminkami to rodzą się b. duże dzieci ze skłonnością do nadwagi :p. Ja biorę femibion, myślę, że nawet zdrowo jedząc nie jestem w stanie poprzez samą dietę dostarczyć maluchowi wszystkich witamin i minerałów. Mój gin jest z tym ok :]
Uhm. . . no właśnie ja nie biorę żadnych tabletek . . . . moja koleżanka też w ciąży brała euthyrox i nic poza tym więc już sama nic nie wiem
Ja tez biore euthyrox no i femibion 2. Dla pewnosci robilam niedawno sobie badanie na poziomy zelaza,bialko,itd. Ja to zawsze ponad program z badaniami,ale czuje sie pewniej jak wiem,ze wszystko w normie:)
Ale zazdroszczę. . . a ja od 6:30 na nogach. . . i to jeszcze trakcja się zepsuła w Skm i masakra była. . . . no ale nic. .odliczam do świat :-)

A dzisiaj mam do Was pytanie. . . jestem w 20 tygodniu ciąży, mam niedoczynność tarczycy, biorę euthyrox i to wszystko. . . czy powinnam brać jakieś witaminy? jod ? Czy wy w ogóle bierzecie jakieś witaminy?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry