Widok

MOPS czy mam szanse na pomoc?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Nigdy nie korzystałam z pomocy Mopsu. Jednak teraz chyba będę musiala się zglosic. Mąż pare lat temu prowadził dzialalnosc gospodardcza jednak musiał ją zamknąć bo przynosiła straty. Ja pracowałam z przerwami. Obecnie pracuję od 2 miesięcy na stażu z urzędu pracy za 840 zł na reke, a maż stracił prace od stycznia.I niestety nie należy mu się żaden zasiłek bo w obecnej pracy pracował na czarno od 4 lat. Na początku obiecywali mu etat ale to były obiecanki cacanki a obecnie szef u którego pracował uciekł do swojego kraju i nie wypłacił pensji. Mam niecałe 6 tys. oszczednosci. Nic więcej. Czy w ogole mam szanse na jakąkolwiek pomoc z mopsu? Chociaz żeby dziecko chodzące do 1 klasy miało bezpłatne obiady w szkole?
Jak wygląda procedura załatwiania spraw z mopsem? Mąż pojdzie i zarejestruje się do urzędu pracy to po pierwsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
hooop
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Magda zadzwon do Mops-u w Twojej okolicy i bedziesz miala informacje z pierwszej reki .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
by otrzymac jakakolwiek pomoc niemozecie przekroczyc podajrze ok 430 zł na osobe wlicza sie dotacja mieszkaniowa rodzinne i wszystkie dochody

moga byc to obiady albo zasilek celowy niedaj sie zbyc bo oni zawsze mowia ze niemaja kasy mow ze zapraszasz na wywiad i chcesz miec wtedy decyzje odmowna....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bezpłatne obiady często można załatwić w szkole popytaj wychowawcę , na pewno pomoże
obecnie mamy na 3 os. 840 zł to nie wiele.
Maz oczywiście szuka pracy ale ile to potrwa nie wiem.
Jak to wygląda od sprawy urzędniczej, gdy mąz pracowal na czarno nie będą robic problemów?
KRYTERIUM NA OSOBĘ W RODZINIE WYNOSI OBECNIE 456 ZŁ. obecnie nie robi się problemu czy dana osoba pracuje na czarno czy na umowę. jeżeli na czarno to osoba zainteresowana składa oświadczenia, na umowę zaświadczenie. Ty będziesz musiała załatwić dla siebie zaświadczenie z PUP lub od pracodawcy ile otrzymujesz za staż. Jeżeli ubiegasz się o pomoc finansową w styczniu to liczą się dochody za grudzień. Z tego co piszesz na obiady w szkole się kwalifikujesz. pracownik socjalny będzie przeprowadzał z tobą wywiad i zapyta się czy rodzina nie może w jakiś sposób pomoc, czy mąż zarejestrowany jest w PUP- chodzi tu też o ubezpieczenie zdrowotne.
ja bym nie mówiła o oszczędnościach.
Skąd jesteś???? bo jak z gdyni to bardziej coś doradzę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też uwarzam,że nie mów nic o oszczędnościach.Liczy się comiesięczny,udokumentowany dochód.Jeśli byś miała długi to ich by to nie interesowało.
dzięki z serca Kobitki. To mi się troszkę rozjaśniło. Mąż po tych wolnych dniach idzie zarejestrować się do Pup. Jestem z Gdańska.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku musi się coś polepszyć z pracą:) Pozdrawiam
Przyznaja napewno zasiłek celowy/okresowy.
Więc idź do Mopsu i umów się na wywiad z pracownikiem socjalnym. Nie mów nic o oszczędnościach, mąż niech zarejestruje sie do urzędu pracy i odrazu weżmie zaświadczenie że jest zarejestrowany.
Nie mów o oszczędnościach, tylko o tym że potrzebujesz na żywność, odzież, środki czystośći.
Ja również dostaje takie zasiłki ;) Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moze maz ma jakies kwalifikacje/smykalke na montera, bo w stoczni potrzebuja, tam nie placa zle, a moga tez zrobic przeszkolenie,niech idzie zapytac to nie boli
moze to nie do konca w Twojej sytuacji, ale jezeli ktos traci prace/zmienia na mniej platna, to jest cos takiego jak "dochod utracony" i nie wlicza sie go do dochodu za okres poprzedzajacy zlozenie papierow .
Pieczulka, czyli jak mam to rozumieć? Mąż może się starac o wsparcie z mopsu po 3 mies. od rejestracji w urzędzie?
dochod utracony to taki ktory np staracil prace(swiadectwo pracy)gdy mu nieprzedluzono umowy lub cos

mozesz juz starac sie o pomoc z mopsu patrza tylko na dochody teraz obowiazuje cie miesiac grudzien
ale do zasilku celowego dochod utracony niema nic do rzeczy to biora pod uwage tylko do rodzinnego do alimentow itd ale nie do pomocy wiec jesli za grudzien 446 zł przekroczyliscie na osobe nieprzysuguje wam pomoc jesli przekroczyliscie mninimalnie kluc sie bo i tak powinni przyznac ja tez korzystalam niedawno z zasilku celowego u mnie wyszlo 775 zl na osobe i przyznali mi 217 zł jednorazowo
jesli moge podpowiedziec.. Napisz do spółdzielni mieszkaniowej prośbę o dofinansowanie do czynszu mieszkaniowego..
moi znajomi tak napisali ze wzgledu na maly dochód i spółdzielnia obniżyła im czynsz o 200 zl na pół roku..
my mamy wspolnote i to mala 1 blok ale takie dziady nie odpuszcza ani grosza ... bezsensu z nimi dyskusje.
A to czasami nie składa sie do Mopsu w dziale dodatki mieszkaniowe , bo kiedyś składało się bezpośrednio w urzędzie miasta a ze spółdzielni tylko jakieś potrzebne pisma np o niezaleganiu z czynszem ,bo to miasto tą ulgę przyznaje więc te opłaty spółdzielcze czy do wspólnoty nie podlegają zmianie ale ta kwota "stała " od miasta jest dofinansowana.

Wiec ja tak do końca się nie znam ,ale coś mi tak świta .
w Gdańsku na powstańców Warszawskich 25 jest MOPS i dodatki mieszkaniowe. to nie wspólnota przyznaje pieniądze tylko od miasta się dostaje. liczą się dochody z 3 ostatnich miesięcy. w MOPSie do działu rodzinnego idź i załatw rodzinne na dziecko a co do celówki czy obiadów w szkole to do pracowników socjalnych trzeba podejść ale spytaj się w dziale rodzinnym gdzie to Cię pokierują. Jedź tam i się pytaj. wszystko na miejscu się dowiesz co trzeba przynieść itd.
powodzenia
Staraj sie tez o rodzinne tam nie mozesz przekroczyc 537zl.Oszczednosci ich nie interesuja ale za duzo nie mow.O poprzednich dochodach meza na czarno tez bym nie mowila ile dostawal tylko,ze dorabial i niewielka kwote podac.Bo bedzie za duzo i nic nie dostaniesz oni patrza,ze mialas a teraz jak nie masz to wielka laska zeby dac i beda gadac i pytac o wszystko zeby tylko przekroczyc.Chodzi i poprzednie zarobki.Moze dadza Ci tez jedzenie z UE.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
A w administracji skladasz oficjalne dokumenty o obnizenie czynszu powinni miec papiery na to i na dodatek mieszkaniowy a jak nie to w MOPR dokumenty mozesz wziasc i najpierw o obnizke a wtedy o dodatek mieszkaniowy.
Nie mów nic o oszczędnościach, ani o pracy męża. Jak koleżanka wyżej sugeruje - powiedz, że dorabiał i były to różne kwoty. Powiedz, że do tej pory pomagała Wam rodzina ale niestety już nie są w stanie dlatego zgłaszasz się do Mopsu. O konkrety musisz wypytać w mopsie osobiście. Nastaw się na zmarnowany dzień, bo bywa podobnie jak w urzędzie - odsyłają jeden do drugiego, czasem ze sprzecznymi informacjami ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki wielkie dziewczyny za rady. Głupio mi tak chodzić po Mopsach, nigdy nie korzystałam z tego rodzaju pomocy. Teraz oszczednosci się koncza a sam czynsz mamy 670 zł. za 56 m. na 3 os. Męża gonie do szukania pracy, myslimy tez może o dotacji na jakąś dzialalnośc może urząd coś podpowie.
Czy przy składaniu wniosków w Mopsie musimy być oboje? ja chodze do pracy na 9- 10 na 8 h wiec mam marne szanse na załatwienie wszystkiego wiec chce męża wyslać.
Nie bardzo wiem jak się za to technicznie zabrać, we wtorek maż idzie do urzędu tam się rejestruje i z tym zaświadczeniem może się udac do mopsu od razu, a ja tez muszę sobie załatwić zaświadczenie o pieniądzach zarobionych na stażu w urzędzie. Gdzie mam isc po takie pismo do księgowości?
We wspólnocie dotychczas płaciliśmy 1 tyś bo plus zaległości z przeszłości. Wiec nie wiem czy dadzą nam dodatek. Chyba jest nas nawet za mało zameldowanych osób.
Czy o ten dodatek rodzinny musze się sama jako matka zgłosić? czy maż może wszystko za jednym razem spróbować załatwić?
Moze pojechac maz ale musi miec wszystkie dokumenty uzbierane wasze,zarobki z US za rok 2013,z zusu skl,spoleczne chyba,najlepiej jechac do mopsu po dokumenty i bedzie wiadomo co przyniesc.A w administracji jak macie oplacone ostatnie 3 mies. to z mopsu dostaniecie dotacje,my placimy 850 a dzieki dotacji 420zl. Wiec jest o co sie starac.
Kjopa dzięki. Nie mam pit-a za 2013. Rozumiem, ze mam jechać do Urzedu Skarbowego, to chyba nie ma sensu. Może wystarczy zaświadczenie z urzędu pracy. Co ze składkami społecznymi?
My płacimy czynsz bieżący i zadłużenie, wiec nie mamy co liczyć na dotacje ale dzięki.
Jeszcze raz dzięki wielkie i pozdrawiam. Mąz pojedzie tam na dniach i zgłębi temat.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry