Widok

MTHFR

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czesc

Zastanawiam sie czy są tu jakieś dziewczyny ze stwierdzona mutacja w cenie MTHFR? Hetero lub homozygoty? Czy macie lekarza prowadzącego, który sie na tym zna i przepisuje wam odpowiednią suplementacje w okresie starań i w ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miąłam ta mutacje i niedobór białka S i trombofilię o tych rzeczach dowiedziąłam sie w ciąży, włASNEI URODZIłam córkę :)
trochę przed czasem i dziecko malutkie ale wszystko w porzadku, byłam pod opieka dr, Mitala, całą ciążę brałam zastrzyki w brzuch i robiłam badania
Ja też mam mutację heterozygotyczną, niedobór białka S, a co za tym idzie trombofilię wrodzoną. W okresie starań jak i w ciąży byłam pod opieką imunnologa dr Suchanek. Przed ciąża brałam 5 mg kwasu foliowego, witaminę b6 i b12 (min. 3 miesiące przed), a od pozytywnego wyniku bety heparynę, której dawkę modyfikowała w zależnosći od wyników any-xa.
Dzięki ze sie odezwalyscie!:)

Chodzi mi głównie o okres starań bo naczytalam sie ze przy tej mutacji nie ma sensu lykac większych dawek folicu tylko trzeba suplementowac formy metylowe, które.raczej na polskim rynku są niedostępne. Ale widzę ze i bez tego sie da:)

A powiedzcie czy kontrolowalyscie homocysteine? I czy ta mutacja w waszym przypadku utrudniała zachodzenie w ciążę albo jej donoszenie?
Tak homocysteinę też badałam regularnie, u mnie powodowała utrudnienia w donoszeniu ciaży...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry