Widok
polecam tort szwarcwaldzki! jest przepyszny, w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na niego, mniej lub bardziej skomplikowane, ale na pewno będziesz mieć czarne ciasto, wiśnie, kremówkę i trochę czekolady do ozdoby
tu przykładowy przepis
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Szwarcwaldzki-Black-Forest-Cake.html
tu przykładowy przepis
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Szwarcwaldzki-Black-Forest-Cake.html
Moja mama robi ale ze śliwkami - myślę że z wiśniami też byłby super.
Ciasto jest zrobione ze zmielonych orzechów włoskich, oczywiście z mąką, cukrem itp. Krem jest zrobiony na bazie masła i nutelli. Dzień wcześniej moczy się w spirytusie śliwki kandyzowane, alkohol który został ze śliwek służy jako poncz, a odrobinę dodaje się też do kremu. Przekładasz ciasto kremem, na to śliwki, potem druga warstwa ciasta i kremu i na to śliwki, a całość polewasz roztopiona nutellą. Baaardzo kaloryczne, smaczne i nie nadaje się dla dzieci ;-)
Jeśli chcesz szczegółowy przepis, poproszę mamę.
Ciasto jest zrobione ze zmielonych orzechów włoskich, oczywiście z mąką, cukrem itp. Krem jest zrobiony na bazie masła i nutelli. Dzień wcześniej moczy się w spirytusie śliwki kandyzowane, alkohol który został ze śliwek służy jako poncz, a odrobinę dodaje się też do kremu. Przekładasz ciasto kremem, na to śliwki, potem druga warstwa ciasta i kremu i na to śliwki, a całość polewasz roztopiona nutellą. Baaardzo kaloryczne, smaczne i nie nadaje się dla dzieci ;-)
Jeśli chcesz szczegółowy przepis, poproszę mamę.
Najpierw tort orzechowiec
Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce cukru. Po ubiciu piany dodać żółtka, potem dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszając łyżką (delikatnie). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Placek bezowy: 5 białek, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej.
Ubić pianę z białek, dodawać po 2 łyżki cukru + orzechy zmieszane z mąką. Na końcu dodać miód. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Krem budyniowy: 25 dkg masła, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek (tych co zostały nam od białek użytych do placka bezowego), cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 litra mleka.
Utrzeć żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i tortową. Pozostałą ilość mleka zagotować dodając utartą masę. Otrzymany gęsty budyń wystudzić. Ucierać masło z budyniem.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Nasączyć ponczem. Układać warstwy w tej kolejności: biszkopt, krem, placek bezowy, krem, biszkopt. Wierzch ciasta polać lukrem.
Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce cukru. Po ubiciu piany dodać żółtka, potem dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszając łyżką (delikatnie). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Placek bezowy: 5 białek, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej.
Ubić pianę z białek, dodawać po 2 łyżki cukru + orzechy zmieszane z mąką. Na końcu dodać miód. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Krem budyniowy: 25 dkg masła, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek (tych co zostały nam od białek użytych do placka bezowego), cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 litra mleka.
Utrzeć żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i tortową. Pozostałą ilość mleka zagotować dodając utartą masę. Otrzymany gęsty budyń wystudzić. Ucierać masło z budyniem.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Nasączyć ponczem. Układać warstwy w tej kolejności: biszkopt, krem, placek bezowy, krem, biszkopt. Wierzch ciasta polać lukrem.
Torcik Nutella
Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao.
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Zmieszać wszystko razem używając łyżki, nie miksera. Piec około 40-45 minut. Najlepiej piec w prostokątnej małej blaszce, żeby ciasto było wyższe i można było je przeciąć na pół. Jeśli chcecie bardziej płaskie jednowarstwowe ciasto, użyjcie większej blaszki.
Śliwki: potrzebne jest pół kilograma suszonych śliwek (najlepsze są kalifornijskie z puszki). Zalać w garnuszku śliwki wodą i dodać pół szklanki cukru. Gotować aż śliwki zmiękną, ale tak żeby się nie rozgotowały. Wystudzić. Wody ze śliwek można będzie użyć potem do ponczu. Wodę zlać, śliwki pokroić w paski, zalać 1/4 litra spirytusu i zostawić na noc.
Poncz: jeśli chcemy robić tort dwuwarstwowy, warto zostawić wodę w której moczyły się śliwki i spirytus ze śliwek.
Masa: 4 jajka, 10 dkg cukru, kostka Ramy niesolonej, kostka masła, minimum 20 dkg Nutelli.
Ubić mocno na parze jajka z cukrem, ostudzić. Osobno utrzeć na puch Ramę z masłem. Dodać ubite jajka, zmieszać. Dodać Nutellę. Można też dolać spirytus w którym moczyły się śliwki. Zmiksować masę.
Układamy na biszkopcie masę, na to śliwki i polewę. Jeśli torcik ma mieć dwie warstwy, to dolną warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, kładziemy masę, śliwki, biszkopt, masę, śliwki i polewę.
Polewa: można kupić gotową czekoladową polewę do rozpuszczenia, albo zrobić z pół kostki masła, kakao i cukru waniliowego.
Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao.
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Zmieszać wszystko razem używając łyżki, nie miksera. Piec około 40-45 minut. Najlepiej piec w prostokątnej małej blaszce, żeby ciasto było wyższe i można było je przeciąć na pół. Jeśli chcecie bardziej płaskie jednowarstwowe ciasto, użyjcie większej blaszki.
Śliwki: potrzebne jest pół kilograma suszonych śliwek (najlepsze są kalifornijskie z puszki). Zalać w garnuszku śliwki wodą i dodać pół szklanki cukru. Gotować aż śliwki zmiękną, ale tak żeby się nie rozgotowały. Wystudzić. Wody ze śliwek można będzie użyć potem do ponczu. Wodę zlać, śliwki pokroić w paski, zalać 1/4 litra spirytusu i zostawić na noc.
Poncz: jeśli chcemy robić tort dwuwarstwowy, warto zostawić wodę w której moczyły się śliwki i spirytus ze śliwek.
Masa: 4 jajka, 10 dkg cukru, kostka Ramy niesolonej, kostka masła, minimum 20 dkg Nutelli.
Ubić mocno na parze jajka z cukrem, ostudzić. Osobno utrzeć na puch Ramę z masłem. Dodać ubite jajka, zmieszać. Dodać Nutellę. Można też dolać spirytus w którym moczyły się śliwki. Zmiksować masę.
Układamy na biszkopcie masę, na to śliwki i polewę. Jeśli torcik ma mieć dwie warstwy, to dolną warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, kładziemy masę, śliwki, biszkopt, masę, śliwki i polewę.
Polewa: można kupić gotową czekoladową polewę do rozpuszczenia, albo zrobić z pół kostki masła, kakao i cukru waniliowego.