Widok

**Majowe i Czerwcowe Mamy 2009**

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
na.cia 5-11.05
geoida 07.05
wesolka 20.05
gosia_dim_ 23.05
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05
neneczka 28.05
bemaz 31.05

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
dorota 06.06
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06
misia83 16.06
julka80 17.06
Monisia84 22.06
helen 25.06
bigbeat 27.06 - Zaspa
agulaa 29.06
juli7 29.06
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Malgocha dla nas zle wyniki!
moja ciąże nadal prowadzi doktor Olszewska! bardzo polecam!!!!
ja z wynikami od niej poszłam jeszcze do Brzóski na konsultację!
ale teraz już wiemy, że maleństwo się uspokoiło i jest wszystko dobrze!

pozdrawiam mamusie :)
a-cha dzięki za odpowiedź, cieszę się że z maleństwem ok i oby tak dalej!

gosia_dim - dzięki za linki, posprawdzałam, i mój błąd - na szczęście, BPD, jak oglądałam płytke wydawało mi się że ten wymiar jest napisany na 10tc, czyli ponad 7t różnicy, ale dzisiaj obejrzałam nagranie jeszcze raz i tam jest 18tc a nie 10 tylko kiepsko było widać na moim komputrze....ehh, ulżyło mi :)
troszkę poprawię:
MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
na.cia 5-11.05
geoida 07.05
wesolka 20.05 - dziewczynka \ WIKTORIA
gosia_dim_ 23.05
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05
neneczka 28.05
bemaz 31.05 - dziewczynak \ LENA

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
dorota 06.06
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06
misia83 16.06
julka80 17.06
Monisia84 22.06
helen 25.06
bigbeat 27.06 - Zaspa
agulaa 29.06
juli7 29.06

Jeszcze raz bo u bemaz wyszła literówka:
MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
na.cia 5-11.05
geoida 07.05
gosia_dim_ 23.05
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05
neneczka 28.05
bemaz 31.05 - dziewczynka \ LENA

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
dorota 06.06
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06
misia83 16.06
julka80 17.06
Monisia84 22.06
helen 25.06
bigbeat 27.06 - Zaspa
agulaa 29.06
juli7 29.06
No prosze juz nas troche na liscie jest:)
To ja zmienię swoją pozycję na liście, bo wygląda jakbym chciała dziecko nazwać Zaspa, co broń Bóg. :-)) Aa, no i chyba jednak nie będę na Zaspie rodzić (o ile będę mieć na to jakikolwiek wpływ). Swoją drogą, zaspa... adekwatny wątek do obecnie nam panujących warunków pogodowych.

Pozdrawiam ciepło

MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
na.cia 5-11.05
geoida 07.05
gosia_dim_ 23.05
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05
neneczka 28.05
bemaz 31.05 - dziewczynka \ LENA

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
dorota 06.06
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06
misia83 16.06
julka80 17.06
Monisia84 22.06
helen 25.06
bigbeat 27.06
agulaa 29.06
juli7 29.06
taka cisza, zaglądam tu od kilku dni i nikt się nie odzywa.... kopią już Wasze Maluchy? ja się doczekać nie mogę, ale niestety jeszcze kilka tygodni (łożysko na przedniej scianie) więc muszę się uzbroić w cierpliwość :)
Nie czuję jeszcze ruchów Młodego, ale wkrótce zaczyna się 5 miesiąc i mam nadzieję, że wreszcie poczuję.
W pierwszej ciąży to podobno przychodzi później...

też czytałam, że w pierwszej ciąży ruchy są później wyczuwalne, i że to będzie tak 18-21 tc....więc się niecierpliwie :)
Moje kopie od połowy 17t.c., a tak mocniej to od 18t.c.
Moje nie kopie ale rusza sie dosc intensywnie:) Czuje juz tak chyba z tydzien... Ostatnio czulam dopiero w 20 tygodniu...
Można dopisac u mnie na liscie
-dziewczynka - Lena

Moja Lenka kopie juz od tygodnia, najczęsciej po jedzeniu, a tak to śpi. Czuje też jak się kręci i ostatni wieczorem to aż się usmiałam bo zastanawiałam się, co ona robi tyi małymi rączkami ( chyba rączkami), ze mnie tak łaskocze, cudnie to czuć.
Na liście geoida to ja - zmieniłam nick na stary jeszcze z weselnika. Tak więc geoida=araga :) a więc mój synek kopie już od dobrych dwóch tygodni :) super uczucie! pozdrawiam
Już nie mogę się doczekać aż poczuję maleństwo. :-)
Araga, a płeć już znasz?

Pozdrawiam
moje malenstwo jeszcze nie kopie ale od czasu do czasu czuje motylki w brzuszku a na plec musze troszke poczekac jeszcze.jest Wam slabo gdy dlugo stoicie??
up......
Mnie kilka razy zrobiło się słabo. Do tego szumiało mi w uszach.
A z ciśnieniem problemów nie mam...
Z tym robieniem się słabo to się zgadza, zwłaszcza jak stoję za długo w kolejce, w słabo klimatyzowanych marketach. Wieczorkiem muszę też kłaść wyżej nogi, bo mam ociężałe.
ze mna sie tak dzieje gdy dlugo stoje np w kosciele na mszy,wczoraj zdazylo mi sie to w domku przy rozbieraniu choinki :)
Pytanie o bieliznę :-)

Jaką nosicie i ole skoczył Wam w górę rozmiar?
Nosicie może specjalne staniki ciążowe, które rosną wraz z Wami? Ja jeszcze nie, ciekawa jestem czy to działa i dobrze podtrzymuje duży biust.

Mój rozmiar stanika skoczył o 2 rozmiary póki co, a od jutra liczymy 5 miesiąc ciąży. To chyba standard. ;-)

Pozdrówki

P.S. Pamiętajcie o spaniu w wygodnym staniku (np. sportowym) lub specjalnej bluzce podtrzymującej biust!
Nie chce się wymądrzać bigbeat, ale wg moich książek 5 miesiąc liczy się od 18 tygodnia. :D
Aniu /gwiazdeczko,
Dodaj do wieku mojego dziecka 2 tygodnie.
Ja liczę 5 miesiąc z początkiem 19 tygodnia ciąży.
;-)

Hej wszystkim!

Ja w piątek kupiłam stanik ciążowy Triumph'a, wygodny bardzo, ale nie wiem czy on na duży biust byłby dobry i czy by dobrze podtrzymywał, bo nie mam doświadczenia z dużym biustem :) Ja normalnie mam 70C a teraz kupiłam 75D, większy obwód bo mnie strasznie pod biustem wszystkie staniki cisneły. A co do spania w nocy w staniku, to zaczynam się do tego skłaniać, bo boję się małych zwisów pociążowych ;)
Ja jestem w 18 tc, ale nie czuję ruchów (albo - mówię sobie - nie umiem ich jeszcze zidentyfikować).

Mam pytanie o USG - zapisana jestem na kolejne na początku 21 tygodnia. Wy też idziecie podobnie? Czy wcześneij/później?

Ja nie spię w staniku, ale to chyba nie wygodne cały dzień w uprzęży :-)

Tygodnie ciązy

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz
Bemaz,
dzięki za przypomnienie wyliczeń tygodniowych wg różnych źródeł. :o)

A spanie w wygodnym staniku to żaden problem. Dobrze dobranego stanika w ogóle nie powinnaś czuć, a spełnia on swoją rolę - podtrzymuje biust. Mięśnie, które się zajmują dźwiganiem naszych piersi nie ulegną regeneracji... Jeżeli je zaniedbamy to klapa. Dosłownie i w przenośni. ;-)

Julka,

u mnie zaczął się właśnie 19 tc, a na USG połówkowe umówiona jestem na 10 lutego, czyli w 23 tygodniu. Z tego, co wiem, dziecko powinno być zbadane między 22 a 24 tygodniem ciąży.

Co do stanika, przymierzałam się właśnie do tego triumphowego wynalazku, ale jakoś mnie nie przekonał. No i największy rozmiar w ofercie to 75D. Skandal i dyskryminacja. ;-)
to i ja mogę się dopisać do tego wątku :-)
Mam termin na 26 maja :-)
Co do bielizny to staniki mam jeszcze w miare ok, gorzej z gatkami- stringi ktore uwielbiam zaczynaja byc niewygodne- wbijaja sie tu i tam wiec teraz tylko zwykle figi, zreszta zima jest...
Bawełniane figi i bokserki fajnie wyglądają na ciążowych krągłościach, stringi faktycznie jakoś giną, zwłaszcza przyciasne. ;D

Ja mam nieco gorzej, bo aktualnie noszę 90E (przed ciążą 80D) i jest koszmar z dostaniem czegokolwiek w takim rozmiarze. Aż strach się bać co będzie przy karmieniu.
W ogóle nie znalazłam nic co "rosłoby ze mną". Udało mi się kupić stanik sportowy w "Noce i dnie" a Madisonie, Triumph za 80zł :/ a pozostałe były za małe, jeden stanik był za duży i fiszbiny się wbijały pod pachami. Tam w sumie panie pokazały najwięcej do mierzenia, a w całym Madisonie, Galerii i Manhattanie kiepsko. Koleżanka pisała mi, że podobno w Centrum Chrobrego (gdzieś na Hallera) są boxy i bielizna polskich firm, niedroga i w dużych rozmiarach, trzeba będzie to sprawdzić.
Co do spania w staniku, nie wiem czy dałabym radę, mój biust i tak ma dosyć po całym dniu :(
Spytam Was jeszcze o gatki: są takie pod brzuch i na brzuch, te na brzuch to na późniejsze miesiące?
Rety, mieć mały biust to bywa ze jest postrzegane jako kłopot taki czy inny, ale duży biust to dopiero jest wyzwanie! Na pewno ciężko jest dostać ładny i wygodny biustonosz, bo nawet ja przy moich rozmiarach jestem czasem załamana tym, co mi w sklepach oferują.

bigbeat: Hmm, to ja trochę za wczesnie ide na USG. Jeden lekarz mi mówił, ze to ma być miedzy 18 a 20 tc to zupełnie byłam zaskoczona! U gina będę w czwartek, dopytam się, ale i spróbuję osobno jakiś inny termin USG zamówić (bo ja mam osobno USG i wizyty i gina, ale mało mi ten system odpowiada :/)

Julka,

Być może Ty inaczej liczysz tygodnie i stąd różnica? Jeśli masz jakieś wątpliwości, ustal termin USG połówkowego z ginekologiem prowadzącym Twoją ciążę.

Pozdrawiam
Dziewczyny wklejcie proszę jakiś przykład tego stanika co się w nim śpi... Najlepiej jakiś z allegro, albo opiszcie model i sklep w jakim go kupilyście. Dzięki.
Przykładowe staniki

Na większy biust:
http://allegro.pl/item522983198_unno_sport_tokyo_profesjonalny_stanik_sportowy_85e.html

Na mniejszy biust:
http://allegro.pl/item524481707_sport_essentials_biustonosz_sportowy_75c_nowy.html

Gosiu_dim,

W miarę duży ywbór jeśli chodzi o rozmiarówkę mają np. w saloniku przy ul. Grunwaldzkiej na wysokości dworca SKM. Niestety, zabij mnie, a nie pamiętam nazwy - to polski producent. Sklep z tą marką jest jeszcze w Gdańsku Gł. w pasażu naprzeciwko Empiku i bodajże Sephory.Można coś znaleźć w rozmiarze np. 70F. Z większymi obwodami też nie powinno być problemu. Ceny w miarę przystępne.
Co do majtek - nia mam pojęcia. W zupełności zadowalające są dla mnie te pod brzuch, standardowe. Nie wyobrażam sobie, żeby jakieś majtasy miały mi przykrywać brzuch, spodnie ciążowe wystarczająco spełniają tę funkcję.
Dziękuję :D Chyba muszę sobie taki sprawić bo mnie piersi bolą...
Cieszę się, że mogę pomóc. :-)
Piękne staniki to nie są, ale na pewno wygodne.
Ja chodzę na ogół w sprzęcie z fiszbinami, ale wiem, że są wrażliwsze ciała od mojego. ;-)
ja nosze majtki z przed ciąży, najwygodniej mi w strigach, ale i tak musze zrobić zakupy majtkowe,, bo pomału wszytskie odpkładam na po :-).
ja musze sie zaopatrzyc w majtki ciazowe :/ bo wszystko mnie w brzuch cisnie..... macie skurcze łydek? dzisiaj pół nocy nie spałam przez to :/
wpadlam na to gdzies w necie:
http://www.usgecho4d.pl/echoplodu.php
i zastanawiam sie czy warto isc? czy to na zwyklym usg mozna wszystko wykryc? dodam, że chodzę do dr Olszewskiej, w sumie się nie orientuje jaki ona ma sprzęt.... robicie takie badanie?
Jestem tez czerwcową mamą :) i bardzo sie cieszę , maleństwo chyba juz zaczeło kopać :)
a ja dzis dostalam kilka kopniakow:) Juz nie tylko babelki czuje...
witam mamuski!
no i na wczorajszej wizycie lekarz stwierdzil ze wyglada na to ze bedziemy miec coreczke :) no ale jeszcze bedziemy na nastepnym badaniu potwierdzac. dzieciatko zdrowiutkie i ladnie rosnie :)
no i na usg znowu termin na 03.06 a nie na maj :) pewnie tak bedzie bo od poczatku na usg pokazuje czerwiec.
milego dnia!
to co myślicie o tym badaniu? echo serca, na NFZ az dziwne ;)
malgocha, fajne są gatki z Canpolu- kupiłam jakiś czas temu na allegro. Podaję linka do aktualnej aukcji- http://www.allegro.pl/item520232171_figi_pod_brzuszek_canpol_l.html#gallery

Ale mają jedną wadę- dość szybko stają się "sprane", mimo wszystko nadal są wygodne :)
taka cisza u nas, jesteście już po połówkowych?
Dziewczyny, w galerii Bałtyckiej w Careefour gatki pod brzuch są za 7zł, reszta oferty to niby promocja ale jest drożej niż np. w SMYKu czy internecie ;-)
Co do połówkowego, mamy dziś wieczorem!!! Mam nadzieję że uda się podejrzeć płeć.
to trzymam kciuki :) i dzieki za informacje o gatkach, na pewno się tam wybiorę! myślicie już o wózkach? wiem, że to troche wcześnie...ale mi zostało niecałe 5 miesięcy zaczynam się rozglądać za takim...grubszym osprzętem
Hej dziewczyny!
Chyba też pójdę po nowe gatki. ;-)
Nad wózkiem to już Mąż myśli, widocznie zakup każdego czterokołowca to dla mężczyzny frajda. :D Ja jeszcze bym się wstrzymała z większymi zakupami, jak to ja - ostrożnie...

Gosiu,
daj znac po USG co słychać w brzuszku. :-)
Niestety, maleństwo centralnie zasłoniło dłonią to co nas interesowało ;) Tak więc czekamy kolejny miesiąc w niepewności.
A to wstydniś. Pewno baba. ;-))
a to dziecina, ja jak szłam na usg to ciekawość moja sięgała zenitu. No i została zaspokojona!!
Hej wszystkim!

Ja już wszytsko z gin wyjaśniłam i na USG połówkowe idę pod koniec stycznia, to będzie przełom 20/21 tydzień. Nie moge się doczekać :)

Ja jeszcze nie myślę o kupowaniu rzeczy dla malucha, mamy małe mieszkanie i nie wiem, gdzie by one miały stać, docelowo będzie zresztą wymagana niezła gimnastyka, żeby kąt dla dziecka wygospodarować. No i jakoś tak... Wydaje mi się za wczesnie na takie "poważne" zakupy... Ostrożna jestem :)

To moze i ja sie zaczne w koncu bardziej udzielac - termin to 31 maj - choc na poczatku watku widnieje jako 06.06 - tak z pierwszego USG wynikalo - pozniej sie wyrownalo. Polowkowe robie za tydzien. I tez juz drze z niecierpliwosci czy chlopiec czy dziewczynka i wpadam w szal zakupow :)

Pozdrawiam
A co do gatkow to od jakiegos czasu mieciy\utkie bawelnane bokserki - i wygodne i ladnie wygladaja - wg meza :)

Ja noszę figi bawełniane, wcześniej nosiłam stringi ale zaczęły mnie troszkę uciskać tu i tam. Staniki jeszcze noszę z przed ciąży ale już powoli szykuję się do zakupu ciążowych.
bigbeat, mąż mówi że się pewnie synalek po jajkach drapał ;-) A ja tam sama już nie wiem, będę siedzieć jak na szpilkach do kolejnego USG.
ja też nosiłam tylko stringi i dalej noszę, ale na noc zakupiłam figi.

A staniki ciagle te same bo wciąż ten sam rozmiar.

Właśnie mi mąż na spotkanie z babeczkami z pracy poszedł, ale się wypachnił, aż pachnie w całym domu :-)
A mój niedługo jedzie w delegację i w domu będzie pachnieć tylko moimi perfumami, oliwką i balsamem Future Mother. :-(
czy badanie polówkowe jest obowiazkowe?
Monisiu,
jest wskazane. Ale zmusić do niczego nie mogą, mimo że to bardzo ważne badanie.
ja dopero w 22 tyg bede miec Usg mzna wtedy zrobic to badanie?
USG połówkowe właśnie wtedy się wykonuje. :-)
no i wszystko jasne :) dziekuje za odpowiedz.jeszcze msc i zobacze co fika w moim brzuszku
czytałam właśnie w necie, że pownno się zacząć szkołę rodzenia między 25-30 tygodniem...wybrałyście już coś?
Poprzednio nie chodzilam do szkoly rodzenia- teraz tez nie bede...
Te dziewczyny co chodza bardzo sobie chwala :) chyba najlepiej tam gdzie najwygodniej dojsc/dojechac, albo tam gdzie bedziesz rodzic jesli maja tam SR
no ja na pewno bede chodzic do szkoly rodzenia do wejherowa. ale jeszcze jest czas. mysle ze tak w polowie marca zaczne chodzic zeby zdarzyc zaliczyc wszystkie zajecia :)
Do SR idę na Kliniczną i tam chciałabym urodzić. Zacznę za miesiąc, półtora - najwcześniej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry