Widok

***Majowe i Czerwcowe Mamy 2009***12

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zakładam nowy wątek, bo tamten już długaśny...

LISTA

MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
Magda 04.05 - dziewczynka
na.cia 04.05 - dziewczynka/ Zuzanna
magie 19.05 - chłopiec
wesolka 20.05 - dziewczynka / Wiktoria
blanca 21.05 - chłopiec / Błażej
gosia_dim_ 23.05 - dziewczynka / Hanna
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05 - dziewczynka / Zuzia
Ssylwia 26.05 - dziewczynka
sabinaub 26.05 - dziewczynka / Agatka
Weronka85 27.05 - chłopiec / Kacper
neneczka 28.05 - dziewczynka Julia / Wejherowo
nowa 29.05
dorota.dorota 31.05 - chłopiec
bemaz 31.05 - dziewczynka / Lena

CZERWIEC:
Maciek i Ola 01.06 - chłopiec
mo.tylek 03.06
Beata 05.06
minia 08.06 - chłopiec
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06 - dziewczynka
Joanna26j 15.06 - chłopiec
misia83 16.06
julka80 19.06 - chłopiec
bigbeat 21.06 - dziewczynka / Zosia
Monisia84 22.06 - chłopiec / Wiktor
helen 25.06 - chłopiec
Agsss 25.06 - dziewczynka / Natasza
agulaa 29.06
juli7 29.06 - dziewczynka / Liwia

ROZPAKOWANE -

araga (geoida) 28.04 (07.05) - chłopiec, 3560 g, 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Byłam wczoraj w szpitalu na zapisie tętna płodu ponieważ słabo czułam ruchy. Na szczęście po półgodzinnym stresie, kiedy Zosia nie raczyła fikać, w końcu ją ruszyło sumienie i kopnęła mnie kilkanaście razy solidnie dając znać, że wszystko u niej w porządku.
Myślałam, że się wykończę ze stresu. Pewnie sporo jeszcze takich chwil niepokoju przede mną.
Od dzisiaj wsłuchuję się uważniej w to, co w brzuchu piszczy, żeby już nie musieć leżeć w sali badań na Izbie przyjęć, brrr...
hej dziewczyny ja mam w poniedziałek usg to sie dowiem jak to u mnie jest czuje sie dobrze i nie zanosi sie na wczesniejszy poród ale zobacze co powie lekarz ostatnio długie spacery mnie mecza czy nawet łazenie po sklepach he brzuch mi twardnieje mam juz prawie wszystko do torby a w niedziele jade do akpolu po łóżeczko przewijak i takie tam . Ja juz sie nie moge doczekac malenstwa codziennie o nim mysle i nie moge uwierzyc ze bede mama pozdrawiam!!!

Agsss - dobry artykuł :D trochę cenowo naciągnięty ;) ale niezły

to do 38 tyg juz niedużo Ci zostało :) a gdzie mieszkasz? Z Wejherowa musisz zrezygnować ze względu na duża odległość i to , że możesz nie zdążyć?

ja wolałabym rodzić w nocy - do szpitala na Zaspie musze jechać ul. Słowackiego a tam w ciągu dnia zawsze korki wrrrrrr........
a u mnie stan się nie zmienił, noc mineła spokojnie a miałam obawy ze coś sie może wydarzyc...
dziewczyny powiedzcie czy tez może macie coś takiego, zaobserwowałam u siebie - od niedzieli boli mnie prawa reka w przegubie i dłoń a kompletnie nic nie dzwigałam, nie podnosiłam także nie wiem skąd to sie wzieło, od mniej wiecej wczorajszego dnia zauważyłam ze stopy mi opuchły - prawa to wogóle wyglada jak balon no i w nocy - większośc spałam na prawym boku i było oki, z tymże jak przewrociłam sie na lewy bok to od razu zachciało mi się do toalety,
nie wiem co o tym myslec - czy te objawy to wynik tego ze maluch mi gdzies uciska, jakos od dwoch dni jestem niespokojna....
bigbeat a jak to wyglada na izbie przyjec na zaspie? Bez problemu robia ktg?
Jeśli nie puchniesz drastycznie i mocno nie przybierasz na wadze z dnia na dzień, nie boli Cię głowa, nie masz wymiotów i nadciśnienia to spokojnie. Moja mama zaczęła panikować jak mi ręce spuchły, że to na pewno zatrucie ciążowe ;-) Teraz jest taka pogoda no i okres ciąży, że puchnięcie jest zupełnie normalnym objawem. Ale jeśli masz dużą różnicę między jedną noga a drugą, to możesz się przejść do lekarza ogólnego. Koleżanka tak miała ale jakoś w 32t.c., musiała robić okłady ale też próbować to rozchodzić.
Dłoń – może od komputera? Uciskają się naczynia krwionośne.
A siusianie? Moja mała potrafi jednym ruchem spowodować, że lecę do toalety, a parę minut wcześniej byłam ;-) Jeszcze jak się cały brzuch przemieści, to ugniata inne narządy.
ja zanim usnę to jestem w toalecie z 3 razy :-) I dzięki temu dziś obudziąłm się o 5 pierwszy raz i szybkoooo do kibelka siku :-) Także szię wyspałam i czuje się rewelacyjnie !!!
jade z Wrzeszcza - nie tyle chodzi o odleglosc co o oddzial neonantologiczny gdybym urodzila wczesniej niz w 38 tygodniu.
ja dzisiaj nie spie od 4 - od rana bylam juz z 8 razy w kibelku.... jak tak kilka razy polece to potem spac nie moge - staram sie nic nie pic wieczorem ale potem budze sie bo chce mi sie pic - bez sensu
w poprzedniej ciazy tez mocno puchlam na koniec, teraz jest troche lepiej...
ja wogóle nie puchnę.
Piję jak wielbłąd i też sobie wieczorem tłumaczę, że bede musiała w nocy wstawać ale pragnienie wygrywa :-)
ja w tej ciąży prawie wcale nie wstaję w nocy do toalety,a piję bardzo dużo, wieczorem przed snem to nawet 0,5l wody, w poprzeedniej ciąży to latałam 5-6 razy w ciągu nocy, za to teraz czasem zdarza mi się popuszczać jak kichnę albo się śmieję, a to jest chyba gorsze
Minia,
ja tak mam od wielu tygodni i lekarze twierdzą, że to normalne w ciąży. Gdyby nie przeszło po urodzeniu dziecka zrób sobie panel badań, a teraz spokojnie. :-) Na prawicę (nadgarstek) zakładam czasem opaskę uciskową, można robić okłady (chłodne) i troszkę pooszczędzać rękę w ciągu dnia.

Rasia,
byłam na Klinicznej, miałam wskazanie na to badanie w książeczce od swojej ginekolog. Najlepiej jednak zanim się wybierzesz na takie badanie jest leżenie na plecach godzinę po posiłku, przez kolejną godzinkę - jeśli nie naliczysz 10, czy choćby kilku ruchów to na wszelki wypadek zgłoś się na Izbę. Ale nie ma co panikować - dzieci jak dorośli, są indywidualistami - niektóre też lubią sobie poleniuchować. :-)

Pytanie z innej beczki - Jakie termometry do mierzenia temperatury dziecka kupujecie? Jest tyle wynalazków, że znowu mam problem. :-D Może macie jakieś sprawdzone, godne polecenia?
bigbeat pytalam o zaspe, bo tak napisalas w swoim poscie :))

ja jestem w posiadaniu detektora tętna, wiec w razie czego moge sobie sprawdzic w domu

a o izbe przyjec na zaspie pytam, poniewaz moj lekarz wspomnial, ze przed terminem najprawdopodobniej bede musiala robic ktg regularnie (cukrzyca ciazowa)

jejku, doczytalam teraz ze na zapisie bylas a nie na zaspie
hehhe
czas odejsc od komputera :))
sorki!
z tą ręką czytałam gdzieś że dziecko może jakoś uciskać na nerwy że właśnie się to objawia bólem nadgarstka. Brtzmi dziwnie ale czytałam to w kilku miejscach - tyle że w necie.

Czy Was też bolą stawy...tak jakby środek stawów biodrowych? ja dzisiaj zostałam w domu bo nie moge się ruszyć, ledwo się dowlokłam do komputera :( i brzuch mnie boli normalnie jak na okres. Dokładnie tak jak dzień lub w dzień okresu....koszmar... a lekarz dopiero za tydzień
bigbeat, ja kupiłam elektroniczny uniwersalny (pomiar trwa ok. 20 sekund), bo w aptece nie mieli takiego z końcówką dla dzieci. W razie czego już jakiś jest. Koszt ok. 10-11zł, zależnie od firmy. Co wiem od siostry aptekary: są też elektroniczne z pomiarem 3-5 minut (trochę długo jak dla dziecka) w cenie około 10zł. Są paskowe na czoło (podobno zawodne). Są na podczerwień – drogie 80-100zł, ale pomiar trwa 1 sekundę w uchu i powtarza się go 3 razy. Nie ma już na rynku rtęciowych, bardzo trudno dostać spirytusowe (zarówno rozmiar dla dorosłych i dla dzieci).
malgocha, bóle stawów to u mnie norma od kilku długich tygodni, zwłaszcza w nocy i nad ranem. Dlatego śpię z poduszką między kolanami-łydkami-kostkami (mam taką długą). A na KTG to jakaś masakra, jak leżę pół godziny na boku, to potem wstać nie mogę, a poduszki przecież ze sobą nie zabiorę ;-)
jak leżę jest ok, konstrukcja z poduszek oczywiście (pod nogi, między nogi, pod brzuch i pod głowęx2) jest :) ale boli jak wstane. Nie moge chodzić :( nie wiem jak będę funkcjonować te 4 tygodnie jeszcze...tak jakoś mnie od wczoraj złapało i trzyma.
Bóle bioder, taa... Wczoraj schyliłam się do dolnej półki lodówki i musiałam wołać męża, żeby mi pomógł się podnieść, ból stawów był niemożliwy.
* nie schyliłam się, a kucnęłam. :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry