Widok

***Majowe i Czerwcowe Mamy 2009***12

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zakładam nowy wątek, bo tamten już długaśny...

LISTA

MAJ:
Ela 03-04.05 - chłopiec
Magda 04.05 - dziewczynka
na.cia 04.05 - dziewczynka/ Zuzanna
magie 19.05 - chłopiec
wesolka 20.05 - dziewczynka / Wiktoria
blanca 21.05 - chłopiec / Błażej
gosia_dim_ 23.05 - dziewczynka / Hanna
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05 - dziewczynka / Zuzia
Ssylwia 26.05 - dziewczynka
sabinaub 26.05 - dziewczynka / Agatka
Weronka85 27.05 - chłopiec / Kacper
neneczka 28.05 - dziewczynka Julia / Wejherowo
nowa 29.05
dorota.dorota 31.05 - chłopiec
bemaz 31.05 - dziewczynka / Lena

CZERWIEC:
Maciek i Ola 01.06 - chłopiec
mo.tylek 03.06
Beata 05.06
minia 08.06 - chłopiec
Oliwia34 12.06
RENNI 12.06
Rzaba 12.06
malgocha85@op.pl 14.06 - dziewczynka
Joanna26j 15.06 - chłopiec
misia83 16.06
julka80 19.06 - chłopiec
bigbeat 21.06 - dziewczynka / Zosia
Monisia84 22.06 - chłopiec / Wiktor
helen 25.06 - chłopiec
Agsss 25.06 - dziewczynka / Natasza
agulaa 29.06
juli7 29.06 - dziewczynka / Liwia

ROZPAKOWANE -

araga (geoida) 28.04 (07.05) - chłopiec, 3560 g, 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na allegro super ręczniki można dostać już za 20,90. Tylko przy jedenej sztuce to się może nie opłacać. Ciekawi mnie cena z Akpolu. Gosia_dim daj znać jak znasz jej wartość.
W IKEI mają takie ręczniki z kapturem (nawet ostatnio oglądałam "na żywo"): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30124730 – ponczo i taki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40132254. Cena 29.99zł.
W Akpolu mają ręczniki i okrycia kapielowe (cienki polar) z kapturem różnych firm w różnych cenach, mniej więcej od 23 do 35zł. Acha, jak widać, te z IKEI maja kapturek na boku, a większość pozostałych ma "na rogu", tak jak np. tutaj http://aukcje.idg.pl/show_item.php?item=610696820

Jeśli chodzi o przestarzałe teorie i wtrącanie się babć, to my już swoje przeżyliśmy z moją mamą (nadopiekuńcza, wszystko musi być wymuskane i idealne), aż się boję co będzie jak się mała urodzi. Na szczęście teściowa się nie wtrąca, chociaż też nie wiem czy nie "odwinie" czegoś fajnego (ona z kolei jest na za dużym luzie i boję się czy mi niemowlaka grochówką nie nakarmi, bo jej najmłodszy to w wieku 4 miesięcy wcinał grochówkę :/).
Agsss, zaraz odpiszę o cenach ręczników.
witam dzisiaj :) jeszcze nie wszystkie na zwolnieniu :) niestety musze jeszcze trochę się pomęczyć i wolne zrobię sobie dopiero za jakieś 2-3 tygodnie. Ale muszę powiedzieć, że droga do domu codziennie mnie bardziej męczy (autobus+tramwaj) i padam po przyjściu.... a jeszcze ostatnio mi strasznie duszno ciągle...chociaż brzuch mam od początku bardzo nisko, teraz już nawet spodni ciążowych nie mogę nosić bo mają pasek za wysoko i uwiera :/
pościeli do wózka też nie kupiłam, mam rożek i kocyk to chyba wystarczy :)
ja podejrzewam, ze pare przepraw z mamusiami będzie mnie czekać-ale im szybciej im pokarzemy kto wychowuje dziecko tym lepiej dla wszystkich
moja mama tez zaczela wprowadzac marchewke jak mnie nie bylo - bo juz czas. tylko maly sie ubabral i wszystko sie wydalo

dochodza jeszcze rozne opinie w leczeniu dziecka - moja mama jest pediatra a maly jest prowadzony przez homeopate...

reczniki z kapturem i takie poncha z kapturem mozna dostac w IKEA, nie wiem gdzie taniej - akpol czy IKEA

ja poduszke wprowadzilam po roku, przedtem balam sie bo maly czesto spal na brzuchu i balam sie ze sie udusi
Ja mam czasami wrażenie, że z dziadkami (naszymi rodzicami) to gorzej niż z dziećmi.
Moja mama kłóciła się z siostrą o poduszkę i wkładała dziecku jak jej nie było.
Teściowa po kryjomu kupiła dziecku smoczek i na dodatek nakarmiła glukozą, a potem dziecko nie chciało jeść mleka!

Teraz mogę się śmiać, ale jak mi któraś babcia coś takiego zrobi to się chyba wścieknę!
gwiazdeczkania: to niestety nie ja. Ręcznika z kapurkiem chyba w ogóle nie będziemy kupować. Będziemy młodego zawijać w te co my mamy.
Stelyrizatora też nie kupię-wyparzać buteleczki będę normalnie w garnku z wrzątkiem.

Co do podusi: też młodemu jej nie dam póki nie skończy 3 miesięcy. I też moje obie mamy będą pewnie się pukać w czoło co ja z nowu wymyśliłam ;-)
witam mamusie - chyba juz wiekszosc z nas na zwolnieniach :)

poduszeczka do brzuszka - ja kupowalam z mama i ja - byly obok cerat. jest wielkosci dloni, wypelniona jakby zelem z blaszka. Jak sie blaszke zlamie to zachodzi reakcja chemiczna i poduszka sie nagrzewa - super na oklady na brzuszek, do ogrzewania butow narciarskich czy rekawic :)

posciel do wozka - nie uzywalam i teraz tez nie. Malego kladlam na pieluszce i przykrywalam w zaleznosci od temp druga pieluszka, recznikiem albo kocykiem. Fajne kocyki (cienkie) mieli w H&M

kosz na pieluchy - nie, mialam zwykly kubel z pokrywka i wyrzucalam smieci raz dziennie. Dopoki dziecko jest tylko na mleku te kupki nie sa az takie smrodliwe, potem dopiero zaczyna sie kongo - tez uzywamy balkonu :)

smoczki i butelki - mialam aventu

sterylizator - dostalam do kolezanki i nie uzywalam bo nie mam mikrofalowki, garnek z wrzatkiem byl ok, to tylko kilka miesiecy, szczegolnie ze na poczatku i tak tylko cyc. Za to u kolezanki widzialam taki stojak do butelek - deska z pretami na ktore wklada sie wyparzone butelki zeby obciekly i mysle czy teraz tego nie kupic albo moze mi pozyczy
Boleśnie może nie jest, ale czasem jest mało przyjemnie, jak jest dużo wiercenia na raz. Wczoraj byliśmy w kinie i oczywiście przy głośnych scenach było kopanie. Zasłoniłam brzuch bluzą, żeby trochę odizolować dźwięk i migające światło, ale małej chyba przeszkadzało głównie siedzenie w jednej pozycji przez 2 godziny.
wlasnie nie wiem czemu mam je odstawic a wizyte mam dopiero 1 czerwca jesli malemu nie zachce sie wczesniej przyjsc na swiat :) niedlugo bede do niej dzwonic to sie zapytam.czy Wasze maluchy kopia juz tak bolesnie,ze nie dasie tego wytrzymac?
gosia_dim - mi w pierwszej ciąży brzuch do porodu nie opadł nawet na milimetr :) Jeszcze wieczorem na brzuchu stał kubek z herbatą hehe a o 2 w nocy odeszły wody i pojechałam rodzić. Teraz z kolei ani przez moment brzuch nie był tak wysoko więc i o obniżeniu nie może być mowy bo cały czas jest baaardzo niziutko
ale tu ruch :) jak miło poczytać

gwiazdeczkaania
- ja zamierzam wyparzać wrzątkiem, ale i też niezbyt długo ;) trzeba powoli do bakterii przyzwyczajać, a co ;)
-termoopoakowanie przy cycu zupełnie zbędne na początku! na jesień/zimę się przyda jak będziemy dopajać soczkami itp
- MiA napisała że będzie kładła na pieluszce a nie na poduszce ;)
(a tak nawiasem mówiąc mój Kuba zaczął używać bardzo cienkiej poduszki jak zaczął spać na takiej "dorosłej" kanapie jak miał około roku )

Monisia84 - a czemu odstawiać? Przecież witaminki się bierze cały czas jak się karmi potem piersią też.... hmmm dziwne...

gosiar - ze smoczkami do butelek bywa niestety różnie... :) Każde dziecko ma swoje upodobania. Z Kubą miałam na poczatku właśnie takie smoczki jak sutek bo to wydawało się takie logiczne i wogóle... Po przetestowaniu wszystkich modeli Kubańczyk "wybrał" lateksowy (czyli ten brudno- żółty), "skapciały" (hehe... tzn taki płaski) na który wcześniej nawet patrzeć nie mogłam. Silikonowe wydawały mi się takie czyste, sterylne, ale co zrobić polubił taki i do końca upodobań nie zmienił :)

Witam kobitki. Ale pospałam! Obudził mnie telefon od znajomej.
Pościel do wózka – mam, cieniutką, zobaczymy czy nie będzie za gruba, czy może będziemy używać cienkiego kocyka.
Co do skurczy – dziś w nocy miałam wrażenie że czuję coś czego wcześniej nie czułam, tzn. jakby mocniejsze spięcie mięśni ale w dole brzucha, a do tego napięcie całego brzucha ale odczuwalne tylko ręką (to miewam prawie codziennie po kilka razy, głównie po wysiłku). Do tego mała parła mocno główką w dół, ale potrwało to chwilę i się nie powtórzyło.
Pytanie do mam ze zbliżającym się terminem – czy opuściły Wam się brzuchy? Bo mi każdy mówi, że mam jeszcze wysoko brzuch. Sama też widzę na mieście, że niektóre kobitki mają dosłownie "piłki" i to bardzo nisko. Z kolei lekarz powiedział, że mała jest mocno wstawiona główką w kanale rodnym, a kształt brzucha to kwestia indywidualna (ja mam stosunkowo nieduży brzuch).
ja w sumie nie zapytałam, wlasnie z tego względu ze można też brać podczas karmienia...

a kiedy masz teraz wizyte?? może dopytaj??
mi lekarka w piatek powiedziala zbym powoli odstawiala witaminy ale nie powiedziala dlaczego a witaminki,ktore biore mozna je brac rowniez podczas karmienia piersia wiec niewiem o co chodzi ;/
ja biorę dalej witaminki.

sterylizatora ani termoopakowania nie kupowałam.
zamiast sterylizatora zdecydowalismy się na dezynfekcje miltonem... zobaczymy co nam z tego wyjdzie :)
Gosiar a ile w akpolu zapłaciłaś za ręcznik z kapturkiem ? ( to Ty chyba kupowałaś?)

A czy zamiast sterylizatora nie można po prostu sparzyć wrzątkiem ???
A co do termoopakowania to przy karmieniu piersią jest to w ogóle potrzebne ???

MiA nie chcę się wymądrzać ale do 3 miesiąca dzidzia powinna jeździć i spać bez poduszki (chociaż już widzę oburzenie mojej mamy haha:P)

Monisai84 - moja gin nic nie wspomniała, chyba zapytam... bo teraz latam do niej co tydzień.

mam pytanie.czy wasi lekarze tez pod koniec ciazy kazlali Wam pomalu odstawiac witaminki?
Bigbeat: pojemnik mam ten http://www.allegro.pl/item621716582_pojemnik_na_pieluchy_tommee_tippee_sangenic_wkl.html

a co do butelki to też zdecydowałanm się na tą firmę ze względu na historię mojego chrześniaka. Smoczek tej butelki przypomina kobiecy sutek-młody nie chciał pić z żadnej innej butelki. Także w razie co wzięłam od razu taką, żeby nie przechodzić tego samego.

http://www.allegro.pl/item625061105_butelka_150_ml_x2_tommee_tippee_sm_imitu_pier.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry