Widok

Małe/wielkie litery

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ja mam apel do osób, które chyba nadgorliwie wszystkich... szanują czy co, a szczególnie siebie, pisząc, co się tylko da z wielkiej litery.

Już nie mogę czytać tego:
"Młoda Para" i "Panna Młoda" zamiast młoda para i panna młoda (z wielkiej litery ewentualnie Najświętszy Sakrament się pisze)
"Ksiądz" zamiast po prostu "ksiądz"
"Goście" zamiast "goście"
"Narzeczony" zamiast "narzeczony"
i wiele takich różnych... Przecież to po prostu polskie rzeczowniki

i najlepsze, co ostatnio widzę: "My", "Nasze", "Nas" - tego na języku polskim się nie uczyłam, żeby "my" z wielkiej litery pisać.

Ludzie, mniej patosu, więcej po polsku proszę.

Niedługo wyjdą takie zdania: "Nasi Goście życzyli Nam dużo szczęście w Naszym Dniu" :P
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6
W pełni się zgadzam. Jednakowoż mam pewną uwagę - w języku polskim nie rozróżniamy małych i wielkich liter. Istnieją litery małe i duże. Polecam artykuł profesora Miodka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja pamiętam jak całą szkołę polonistka nas poprawiała "wielką literą" bo wielka miała oznaczac inna literę sensie wyglądu jak ktoś mówił duża to pisała "a" tylko że większe niż normalne a a wielka litera to było dopiero"A"
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
wlasnie na odwrot- sa wielkie a nie duze
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.polszczyzna.fora.pl/tropiciele-wiel-bladow,5/wielka-litera-a-nie-z-wielkiej-litery-quot,66.html

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=443
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ladybird - dokładnie pamiętam co pani mówiła, bo suszyła głowę całe liceum
Madness is the gift, that has been given to me!!
Fajna dyskusja :-)

Czyli ważne, by nie "z wielkiej/małej/dużej" ale "wielką/małą/dużą" - przyznam się, że nie wiedziałam. A czy "wielka" czy "duża", to, jak widać, co polonista, to opinia. Obie prawidłowe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale debata :D

Justynka - może jeszcze zacznij się "czepiać" jak ktoś polskich znaków nie używa, bo to nie jest po polsku :)

Jak ktoś chce pisać sobie coś z wielkich liter to niech pisze, co Ci to przeszkadza? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ano trochę przeszkadza, bo duża litera, gdy ma być mała (i odwrotnie) to błąd ortograficzny. Tak z polskiego pamiętam.

Jeśli ktoś się publicznie wypowiada pisemnie i olewa polską ortografię w imię tego, że... tak chce, to chyba można skomentować.
Tak samo polskie litery i pisanie z capslockiem. Jest polska ortografia, zasady, dobre obyczaje.

A ja chciałam zwrócić uwagę na pewien dziwny styl, który tu widzę, że rzeczowniki i zaimki, które oznaczają coś, co szanujemy, ludzie piszą dużą literą. Nie ma to żadnego uzasadnienia w ortografii i zupełnie nie oznacza, że gdy napiszę "mój mąż" zamiast "Mój Mąż" to jest to mniej ważne itp.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mnie to śmieszy. Zwłaszcza, jak widzę słowo "Klient". Ponoć to z szacunku do klienta. :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
O ludzie, ale macie problemy :D

Chyba za mało interesujące życie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ksiądz akurat pisze się z wielkiej litery!!!!!!!! To tak jakbyśmy napisali pan/pani z małej. Gdy wymieniamy imię lub nazwisko danego Księdza musi się pojawić "Ksiądz" z wielkiej litery! Ksiądz Jan Kowalski = Pan Jan Kowalski. Nieuki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zamiast słowo nieuki, niech pan, wyjaśni dlaczego ksiądz, małe k lub duże K.
Stanowisko, pozycja księdza, Księdza ...?
Piszemy prof. ... dc.dr.hab... poprawnie będzie ksiądz Jankowski oraz Ksiądz Jankowski. Napisanie nazwiska z małej litery będzie niepoprawnie. Nieuk z dużej czy małej litery nie zmienia faktu że ,, ubliżanie,, innym nie jest nie na miejscu.

Inne tematy z forum Wesele

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

dobry...i nie drogi dentysta (55 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

do góry