Widok

Małpa w kąpieli

Znają Państwo wiersz Mickiewicza ? Pasuje do naszej opozycji jak ulał. Poeta zauważył rzecz istotną - skłonność naczelnych do imitacji gestu, acz bez zrozumienie pełnego konekstu tegoż.

Naukowcy wspólpracujący z BBC krecą filmy z udziałem zwierząt, ilustrujące ich inteligencję. Nakręcono sporo filmów pokazujących jak zwierzęta używają narzędzi w naturze oraz w eksperymentach zaprojektowanych przez naukowców. Potrafią to robić naczelne jak i niektóre ptaki, co wskazuje na dużą inteligencję.

Problem jednak w tym, że wydarzenia w naturze jak i eksperymenty dotyczą bardzo ograniczonego kontekstu funkcjonalnego - zwykle chodzi o użycie narzędzi w celu zdobycia pożywienia, a ponadto cały kontekst eksperymentalny, włącznie z narzędziami jest zaprojektwany przez naukowców, jest więc sztuczny i zwierzęta z niczym podobnym w realnym życiu się nie zetkną.

Niektóre filmy dotyczą zachowań orangutanów w bazie przeznaczonej do ratowania osieroconych bądź rannych orangutanów na Borneo. Pamiętam zabawną scenę, jak uczestnicząca w programie Julia Roberts stała się obiektem zalotów jednego z samców. Uratowane tam orangutany podpatrzyły jak ludzie kąpią się w wodzie i używają mydła. Podpatrzyły i zaczęły imitować, a zwyczaj przeszedł na kolejne żyjące już wolno w dźungli pokolenia.

Problem w tym, że mydlenie ograniczało się wyłącznie do dłoni i przedramion, a to wskazuje na bardzo ograniczony kontekst. Orangutany przychodziły nad wodę, która kojarzyła się im automatycznie z kąpielą i mydłem, które tam znajdowały. Zdarzało się nawet, że posuwały się jakby o krok dalej i z kory niektórych drzew, żując ją, wytwarzały podobną do mydła pianę, którą rozsmarowywały po przedramonach jakby to było mydło, a to jest już objawem wysokiej inteligencji.

Tak więc problem interpretacyjny bierze się stąd, że orangutany nie biorą pod uwagę całego pełnego kontekstu, który opiera się na pojęciach "brudu" i "czystości", dla usunięcia bądź osiągnięcia których służą kąpiel i mydło i imitują gesty bez zrozumienia ich pełnego sensu.

Podobny brak zrozumienia kontekstu, realnego kontekstu społeczno-politycznego, charakteryzuje środowiska zwolenników opozycji. Oni imitują dyrygenta, takiego jak Tusk, Rzepliński czy Gersdorf, a tresć koncertu przekracza ich możliwości percepcyjne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

>Podobny brak zrozumienia kontekstu

W jakim kontekście można rozmawiać z gwalcicielem ?
PZPR +
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najpierw kontekst trzeba zrozumieć, a to bariera dla niektórych nieprzekraczalna. Stąd małpowanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, tak.
PIS zwany PZPRem chciałby mieć kogoś do rozmowy.
Ale nikt nie rozumie kontekstu, No to jest straszne.

- Przepraszam, czy mógłby mnie teraz Pan gwałcić inaczej ? Chciałabymbtez mieć coś do powiedzenia, jest przecież Konstytucja !
- Precz z Komuną, cały naród z was się smieje komuniści i złodzieje. Konstytucja to książeczka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak Państwo widzą, zgłosił się do komentowania tylko jeden orangutan, co dziwić nie powinno bo orangutany, w odróżnieniu od szympansów, czy nawet goryli, wiodą samotniczy tryb życia i mają problemy z nawiązywaniem relacji, w związku z czym popularne są u nich gwałty, skłonność do których można zaobserwować na forum HP.

Już wiesz, kto wziął łapówkę za wycinkę lasu, o przyjęcie której oskarżyłes niewymienione z nazwiska osoby, czy tak tylko nie mając jaj chlapiesz goownem na forum, Towarzyszu ?

Na sie dziwie ze rozsądni i inteligentni ludzie wchodzą w polemikę z forumowym trollem, którego głównym i jedynym zadaniem jest obrażanie innych. Ciekawy jestem gdzie tak mozna człowiekowi mózg wyprać, aby stać sie takim przytoczonym przez niego orangutanem bijącym piane.

Oj tam, mogę być i Małpą w kąpieli :)
Pozdrawiam z kąpieli!

https://youtu.be/0wvd5HD2zzQ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I nikt nie sprostował, że autorem jest Fredro ? No, no, szkoła się kłania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sprytny sposób na sprawdzenie, czy ktoś te brednie czyta.
Wyszło, ze nikt nie czyta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pysiek, Ty sadysto :)

"Dzieńdobry! nie śmiem budzić, o wdzięczny widoku!
Jej duch na poły w rajskie wzleciał okolice,
Na poły został boskie ożywiając lice,
Jak słońce na pół w niebie, pół w srebrnym obłoku.

Dzieńdobry! już westchnęła, błysnął promyk w oku,
Dzieńdobry! już obraża światłość twe źrenice,
Naprzykrzają się ustom muchy swawolnice,
Dzieńdobry! słońce w oknach, ja przy twoim boku.

Niosłem słodszy dzieńdobry, lecz twe senne wdzięki
Odebrały mi śmiałość; niech się wprzódy dowiem:
Z łaskawym wstajesz sercem? z orzeźwionym zdrowiem?

Dzieńdobry! nie pozwalasz ucałować ręki?
Każesz odejść, odchodzę: oto masz sukienki,
Ubierz się i wyjdź prędko — dzieńdobry ci powiem."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rzekł ten, co nie czyta i wie, że inni nie czytają. " To nie moja ręka, to nie moje oko, to nie..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, tak Ratlerku.
Jeżeli masz się czuć lepiej, to żyj w przeświadczeniu, ze ktoś czyta ten SPAM.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niziny spoleczne znowu mysla, ze cos sie dla nich zmieni..... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z tym postem dokonale współgra notka z linku:

http://niepoprawni.pl/blog/zawiedzony/przewrot-pajacowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Slowo "podczlowiwk", ktorego wrecz nienawidze do takiej chorej, starej kanalii pasuje jak dobrze skrojony garnitur.

Dodajmy dotego jeszcze i to:

https://wpolityce.pl/polityka/407022-andruszkiewicz-o-michale-m-licze-na-surowy-wyrok

A nie mówiłem, że małpa w kąpieli , a opozycja na ulicy ? Takie obrazki to znamy z filmów przyrodniczych o szympansach w lasach deszczowych Afryki:

https://wpolityce.pl/polityka/407035-bunt-hipstera-czyli-piec-minut-odwagi-michala-m

łowco : lista znamienitych nazwisk, nie tylko z polskiego podwórka, którzy jak to nazwałeś "stają po stronie opozycji" , jest baaardzo długa. Nie znam natomiast podobnych autorytetów stojących po stronnie pis pzpr. możemy porównać oba obozy. Czekam.

Jaq, po tym co napisałeś za chwilę post się skończy i będzie nowy. Podobnie jak w momencie pytań o wykształcenie i dokonania naukowy naszego niedoszłego naukowco-biznesmena :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (791 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Własna firma? (56 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Trójmiasto do bani (388 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

do góry