Widok

Mama na wychowawczym - czyli co zrobić żeby dorobić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Po urlopie macierzyńskim i wykorzystaniu zaległego urlopu wypoczynkowego - muszę iść na urlop wychowawczy...

właściwie i muszę i chcę ;)

muszę - bo nie mam gdzie wrócić... moja szefowa zlikwidowała sklep w którym pracowałam :P a nie mam zamiaru sprzedawać sajgonek w jej barze ;)

chcę - bo nie wyobrażam sobie nie być z Gabrysiem :P

no i tutaj pojawia się zagwostka - co zrobić, żeby dorobić?

jestem kosmetyczką - ale tylko na papierze ;) tzn. skończyłam 2letnią szkołę :) ale nie pracowałam w zawodzie (no może tyle co 5m-cy praktyk)

jestem też specjalistą psychologii i socjologii :P i prawa i administracji + technikiem administracji :) ale w biurze itp. nie pracowałam :/
mam doświadczenie w handlu :P

biegła obsługa komputera :P

najchętniej robiłabym coś z komputerem :P tylko co i gdzie znaleźć taką pracę?

a może coś innego?

macie jakieś pomysły?

albo co same planujecie zrobić żeby dorobić?

gdyby Gabryś był starszy - mogłabym zająć się dzieckiem... ale dwa niemowlaki - to dla mnie za dużo :/ tym bardziej, że mieszkam na 4 piętrze(bez windy) i jakoś nie widzę spacerów z dwójką :/

niby mam czas do marca-kwietnia :P ale już zaczynam się rozglądać za jakimś pomysłem :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
AgusiaGda- a robienie stron internetowych, albo pokazy sladów- filmiki ślubno-weselne? Ja właśnie na wychowawczym odkryłam swoją pasję :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niby jakieś tam podstawy HTML znam :P bawiłam się tym kiedyś ;) ale do profesjonalnych stronek to jeszcze daleko ;)

podobnie z pokazami slajdów :P filmików nie robiłam :P

brzmi całkiem fajnie - tylko czy jest na to zapotrzebowanie?

skąd brałaś wiedzę co i jak?
Ogłoś się na weselniku- nie każdy ma czas by się w to "bawić". Takie slajdy można puszczać podczas wesela, albo w formie elektronicznicznych zaproszeń (coraz bardziej modne). Z Twoimi zdolnościami szybkiego reagowania :-D- czyli wyszukiwanie wiadomości, doszkolisz się.
Ja się sama uczyłam, szperałam w internecie.
no właśnie agusia- coś weselnego to dobry pomysł. No i chyba naprawdę jak się rodzą dzieci to część z nas to inspiruje do czegoś innego. Ja właśnie jak się starszy urodził przeszłam na fotografię:)
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
Agusia ja bym chętnie zleciła wykonanie prezentacji z podkładem muzycznym, prezentacja ze zdjęc oczywiście. Takze jak zdecydujesz sie w to wejść to masz we mnie pierwsza klientke :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Betrisa - a wcześniej interesowałaś się fotografią?

martszp - tak pi razy drzwi ;) ile w m-cu można zarobić na takich prezentacjach? jest zapotrzebowanie? ile kosztuje taka 1 prezentacja? (cena stała czy w zależności od ilości zdjęć?)

może i nie byłoby to głupie :P tylko nie chciałabym komuś wchodzić w paradę ;)
Agusia, stronki aukcji internetowych- robisz świetne aukcje!!!!!!!!
image

image

też się nad tym zastanawialam
i cos wymysliłam ale nie chce zdradzac aby mi ktos nie skradł pomysłu :)

najpierw zaczełam myslec czym sie interesuje co by mnie zadowoliło lub czy jest możliwość zrobienia jakiegos szybkiego kursu aby sie czegos douczyc
znam b.dobrze angielski ale nie wiem czy umiałabym ta wiedze przekazac nic nie kumającym dzieciom :)
myslałam o paznokciach ale to nie dla mnie
może jakieś doradzanie o kosmetykach dbaniu o urode coś w strone wizazu i kreowaniu wizerunku

a jeśli chodzi o takie prezentacje to ja tez bym chetnie z tego skorzystała tylko nie mam cierpliwości do takich rzeczy
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak doszłam do fotografii to długa historia agusiu:)
no na pewno trzeba się dokształcić trochę ale zainteresowania to podstawa, bo jak się robi coś co się lubi to się to robi dobrze:). Jest tyle literatury,że można nawet samemu poczytać oczywiście nie w każdej branży można tak samemu się dokształcić.
Może podszkol się trochę w projektowaniu stron www, za tym to może całkiem niezła kaska iść, takie prezentacje to też fajne ale jako coś dodatkowego.
image
a może jakaś pomoc np zrobienie zakupów, wyjście z psem, posprzatanie w domu, albo jednorazowe przypilnowanie dzieci

mozna rozwiesic ogloszenia o drobej pomocy
image
AgusiaGda- ja nie mam zupełnie pojęcia na temat komputera :-), a tym bardziej prezentacji i stron www. Najtrudniej zacząć, może najpierw wśród znajomych, a potem samo się rozwinie i podłapiesz fuchy.
Pisałam wcześniej o mojej pasji- dekorowanie tortów stylem angielskim :-)
Martszp, Twoje torciki to dzieła sztuki :))Chyba szkoda jeść :D
image

HappyMum :))))
Demi:)- dziękuję. Mnie osobiście tylko szkoda kroić :-D, a niestety :-) musiałam "to popełnić" kilkukrotnie na urodzinach moich córek.
Hej dziewczyny.:)
Jeśli chodzi o robienie prezentacji ze zdjęć,to ja się tym zajmuję:) Zarówno weselne,urodzinowe,rocznicowe i jakie tam chcecie:-)
Chętne zapraszam.
Zapraszam na stronę: http://polecanki.pl

image
parasolko super, bo bede cos takiego potrzebowala a nie mam czasu i nie potrafie tego zrobic, odezwe sie wkrótce do ciebie :)
Pewnie :-) To jakby co,daj znać.Chętnie to zrobię.

image
no i moze w końcu sie poznamy, napisalam na weselniku prosbe o oferte :)
Odpisane na mejle;-)

image
Dzięki Dziewczyny za pomysły itp. :)))))

Ania1979 - takie aukcje to fajna zabawa ale bardzo czasochłonna :P a ja teraz już nie mam tyle czasu co przed urodzeniem Gabrysia ;)
poza tym żeby zarobić te np. 800zł - to ile godzin musiałabym siedzieć i ile aukcji wystawić???

Podobnie z dorywczymi pracami w stylu spacer z psem, sprzątanie itp. :P (chociaż moja sąsiadka zarabia dwa razy tyle na sprzątaniu ;))
jak zaszlam w ciaze bylam bez pracy. mloda ma prawie pol roku a ja nadal bez roboty. bez doswiadczenia zadnego.... totalna porazka... no a z czegos trzeba zyc... no i zarabiam jak umiem- udzielam korepetycji z matematyki. zawsze lubilam matme, to co sie zapomnialo musialam sobie przypomniec... i daje rade.
takze jak ktos chetny to zapraszam na korki :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a załozenie sklepu internetowego?
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
Ja jak sobie wyliczyłam, ile mogłabym zarobić na samych korepetycjach miesiecznie, to sie zastanowilam, czy dobrze, ze wrocilam do pracy:)

Ale nie chce mi sie po pracy jeszcze korki walić. wolę z synkiem spędzić ten czas.

Ale w razie"w", sposob jest.Zglosic do US i jechać na całej mecie.
image

image

moim ulubionym przedmiotem w szkole była plastyka i technika ;P więc korki odpadają :P

sklep internetowy - pomysł ciekawy... tylko tyle tego jest? jakby się przebić? co oferować? hmmmmmmmm :P

dzisiaj powrócił mi pomysł, który miałam będąc w ciąży :P w końcu jestem kosmetyczką :P jedna z niewielu rzeczy, które lubię robić w związku z tym zawodem - to makijaże :P może zainwestować w dobre kosmetyki i pobawić się w to? do tego drobne zabiegi w stylu regulacja brwi + henna, woskowanie, manicure z ozdobnym malowaniem, ewentualnie masaż twarzy :P (musiałabym sobie przypomnieć jak to było)
Aga, jakbyś musiała na kimś poćwiczyć to służę pomocą :-))))) w każdym razie masz już zapewnioną pierwszą klientkę :-)))
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Ojjka - ok ;) pamiętasz jak w ogólniaku chciałam być kosmetyczką? ;P hehe - póki co na niewiele zdał mi się tytuł technika usług kosmetycznych ;P

albo pamiętasz jak "zaczarowałam" na studniówkę Monikę i Kaśkę? :P Moniki nikt nie poznał przez dobrą godzinę ;) hihihi
korki 25/h
srednio wychodzi mi 25 zl dziennie. wiadomo przed koncem semestru i przed matura/testami gim i na koniec 6klas wychodzi sporo wiecej... wiec uwazam ze to nieglupi zarobek. tymbardziej ze caly czas mam mloda przy sobie, bo nie mam z kim jej na dluzej zostawiac...
hmmm....
może i ja bym zaczeła korki udzielać :) z angielskiego

tylko ja jako rodzic chciałabym oddac dziecko w rece kogos kto potwierdzi ze rzeczywiscie zna jezyk
mam zdany egzamin FCE ale czy to starczy?
image
Agitko, powiem tak-dzieciaczki takie małe mogłabyś poduczyć.
FCE to teraz tak naprawdę niewiele;/Advanced tez juz "zszedł na psy"...jeśli chodzi o nauczanie.
Profa jakbyś miała to już ok.

Teraz maturzyści np ,pytają jakie ma się wykształcenie, jeśli nie znają nauczyciela. Ja mam większość uczniów do matury,którzy znają mnie dobrze,więc nie muszę niczego udowadniać.

25zł u nas już dawno nikt nie bierze, ceny za język to 35min!!-50zł.
image

image

Ania a czy sa jakieś takie plany lekcji dla poczatkujących jakis schemat
napewno są tylko gdzie tego szukać

czy po prostu kupic podrecznik dla nauczyciela i jechac wg tego
ale zawsze cos dodatkowego by sie przydało
image
Agitko, książki nauczyciela to dla mnie coś z czego nie korzystam-są za sztywne, nie biorą mpod uwagę zróżnicowanego poziomu uczniów-jak to książki:)

Z kolei materiały iplany mam w dużej ilośći, w sumie do większośći podręczników na rynku, głównie Longamn'a, Mackmillan'a i Oxford'u. Z Egis mam mało, bo nie korzysdtam:(

Jako nauczyciel, dostaję zawsze regularnie.Jak się zdecydujesz na nauczanie, mogę Ci chętnie podesłać tą cała zbiorowinkę,którą mam- jest tego spoooroo((((

Moj adres e-mail na prszylosc lulki@wp.pl
image

image

Agitka nie martw się tez kiedys uczyłam angielskiego a mam raptem advanced "c" i było to nawet kilka lat po egzaminie wiec sporo uleciałao..

ale uczyłam tylko dzieci z podstawówki - starszych nie brałam - zdawałam sobie sprawe z moich mozliwosci

co do rezultatów - to dzieci przynosiły dobre stopnie, mamy mi dziekowały a same dzieciaki wracały na drugi rok wiec chyba było ok..

przygotowywałam sie tak ze robiła ksera z ksiazek z gramatyka akurat potrzebna i słownictwem na poziomie dzieci a potem trzepalismy cwiczenia - do tego troszke własnej inwencji i działało :)

mysle ze jesli nie chodzi o nabycie super akcentu itp to korepetycji w podstawówce spokojnie mozesz udzielac
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Agusia mysle ze powinnas spróbowac robic cos co cię kreci biorac pod uwage aktualne okolicznosci
- ja zajałam sie robieniem stron kiedys przez przypadek - nigdy tego nie planowałam -
wiecrozejrzyj sie co lubisz a z drugiej strony mogłabys robic, mozesz tez połaczyc kilka działalnosci - przeciez nie jest powiedziane ze to musi byc cos jednego... moga byc slajdy, kosmetyka , sklep internetowy czy co tam sobie wymyslisz razem - powodzenia :)
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Agusia - wizaż, manicure itd. to fajna sprawa ;-), ale na poczatku trzeba zainwestować. Kuferek wizażsytki (taki, że masz wszystko co potrzeba, w każdym kolorze, rodzaju itd.) to minimum 2 tys. zł. Pazury - lakiery, odżywki, frezarka może - też kosztuje. Ale jesli to lubisz i to Cię kręci to rób to teraz, potem trzeba płacić zus ;-).

Justyna - a teraz nie trzeba??? :P
Na wychowawczym nie trzeba chyba, co? Czy trzeba? Bo, że na macierzyńskim pracować NIE WOLNO to wiem, a że mnie wychowawczy nie dotyczył, to nie zglębiałam tematu bardziej....
o macierzyńskim wiem, że nie wolno :))))

ale nic nie wiem o płaceniu/nie płaceniu przy działalności na wychowawczym :P
A jeśli jednak trzeba ;-), to może chociaż nie wszystkie składki (czyli np. tylko zdrowotną 224,24). Zawsze to coś "taniej".
Bo zobacz, jeśli jestes zatrudniona na etacie (jesteś, tak?) i masz minimum minimalną krajowa pensję (masz?) to jednocześnie prowadząc działalność płacisz tylko składke zdrowotną (czyli własnie 224,24). Pewnie tak to jest, a nie tak, że wcale nie trzeba płacic ;-), nie ma tak z zusem,że nie trzeba płacić niestety.

PS. Dziś byłam w zusie porozmawiać, tak na marginesie ;-).
A którą kosmetyczna szkołę kończyłas? :-). W jednej od roku prowadzę wizaż i stylizację ;-).
byłam w pierwszym roczniku kosmetyczek wypuszczonym z gdańskiego Żaka :P

kilka lat temu pisałam pracę dyplomową pt. "Zakładanie działalności gospodarczej i formy pozyskiwania kapitału" ;) musiałabym ją gdzieś odkopać ;)
dalej są zniżki na pierwszy rok czy dwa w płaceniu składek? (chyba coś ok 250zł - przynajmniej wtedy tak było)
umowę (pełen etat) mam do końca tego roku :P i oficjalnie - najniższą krajową ;P
jesli w ciągu 5 lat ostatnich nie prowadziłaś działalności to przez 2 lata płcaisz niższy zus i teraz wynosi on około 340 zł (skłądka zdrowotna 224,24 - nie ważne czy niższy czy zwykły zus, reszta to społeczna, która jako jedyna jest zmniejszona). Ale mając etat możesz płacioć tylko składke zdrowotną (nie wazne czy masz długo działalność czy krótko, ta składka zawsze wynosi tyle samo).

A ja współpracuję z Gdańską Szkołą Kosmetyczno-Fryzjrską :-).
A jeśli masz jakies pytania co do zakładania działalności to pyrtaj, jestem w miarę na świeżo (choć własnie minęło mi dwa lata i widmo standardowego zusu zbliża się wielkimi krokami do mojego portfela).
Dziewczyny, fajny i bardzo potrzebny wątek. Ja też niedługo będę chyba potrzebowała jakiejś kasy. Drugie dziecko w drodze, o żłobku nie ma co marzyć lub myśleć, a opiekunka do dwójki maluchów będzie chciała więcej niż moje zarbki... Ważne jest, żeby robić coś, co się lubi. Może się okazać, że to dobry początek do własnej działalności :) Ja na razie myślę o aranżacji ogrodów - to takie moje ciche marzenie, ale nie wiem... Trochę się boję... Życzę powodzenia wszystkim :)
cecha ja też mysle o aranżacji ogrodów ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać?
tzn za otworzenie działalności ;-)
ja się po prostu boję... teraz mam dobrą, perspektywiczną i w miarę bezpieczną pracę, w dodatku bardzo blisko domu. czuję, że to nie jest to i dlatego cały czas myślę o czymś swoim. boję się, bo nie jestem przekonana, czy przy dwójce malutkich dzieci taki krok nie byłby zbyt ryzykowny. no ale z drugiej strony jest to też spora motywacja :)
a masz jakieś doświadczenia za sobą?
aranżacja ogrodów jest teraz bardzo popularna, na mojej ulicy to wszyscy prawie biorą firmy do projektowania i zakładania ogrodów. Ludzie teraz się masowo budują jest nowy bum i powinno być zapotrzebowanie.
image
Ja działalność zakładając mając małego synka, najwięcej miałam poweru do pracy będąc w drugiej ciąży ;-), a teraz będąc w domu z dwójką maluchów mam wielką motywację, żeby pracować, pracować i pracować :-).

Tylko oczywiście są plusy i minusy własnej działalności - opłaty, dokumenty, opiekunka od czasu do czasu, nawał klientów lub ich brak (różnie jest w różnych miesiącach), no i urlop - niby sama go sobie daję, ale w pracy jest się generalnie całą dobę ;-).
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]

bardzo fajny wątek dla mamusi.ja mam dwójkę dzieci i trzecie w drodze.zrobiłam kurs stylizacji paznokci niedawno ale pazurki juz robię 3 latka metodą fiberglas.to moj jedyny sposób zarobku ze względu na moje dzieci.także chętne zapraszam.
tak mnie naszlo w nocy ze chyba sobie zrobie kurs masażu :)
image
właśnie się zdziwiłam :P rozglądam się za jakimś kursem :P i trafiłam na to ogłoszenie http://ogloszenia.trojmiasto.pl/szkolenia/szkolenie-henna-i-regulacja-brwi-ogl2212781.html

wooow :P 399zł za nauczenie kogoś jak się robi hennę i regulację? + przyklejanie sztucznych rzęs...
szok :P
pewnie,że są plusy i minusy ale satysfakcja większa jak się robi coś własnego :) szybko zabierzcie się za realizację to nie zdązycie się rozmysleć:)
image
jestem na wychowawczym i mam dzialalnosc, place zus 350 z groszem miesiecznie, jezeli chodzi o prace no to wiadomo jak ja dorabiam, i powiem Wam ze w zyciu nie bylam szczesliwsza, kiedys studiowalam, jeden keirunek , drugi i czulam sie pusta jak beben, tragedia, nie spelnialam sie nic a nic, w koncu zainwestowalam w szkoelnie grube pieniadze i jestem trenerem, no i mega szczescie:) agusia mysle ze rob to co lubisz, wtedy bedziesz w tym dorba a skoro jest sie dobrym to zarabia sie pieniadze, :) na poaczatku zawsze ciezko, a potem jakos sie kreci,
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
olcia - gorzej się robi, jak trzeba płacic regularny zus, wówczas zobowiązania finansowe comiesięczne przeważają nad szczęściem z wykonywania tego co się lubi. I trzeba kombinować, żeby mieć więcej pracy. Wszystko zalezy też od branzy, w jakiej się pracuje. Z wizażem (samym wizażem) jest sezonowo, paznokcie już lepiej, ale jest duuuuuża konkurencja, szkolenia w moim przypadku to coś co daje mi wielka satysfakcję i pieniądze w "lipnych" miesiącach, ale nie jest tak, że mam gwarancję zarobku (jak ma sie na etacie). Mimo wszystko więcej stresu się ma, prowadząc swoją firmę - wydawało mi się kiedyś, że jest odwrotnie, że na własnej działalności mam luz.
Fotografia:
I cała reszta:

no właśnie sezonowość to niewątpliwy minus:(
image
Chyba, że ktos potrafi odkładać pieniądze na czarną godzinę. Ja nie potrafię i zgrzytam zębami w niektórych miesiącach ;-).
Fotografia:
I cała reszta:

Oczywiście można zawiesić działalność (dowiadywałam się w poniedziałek w zusie) - max. na 24 m-ce (ciurkiem, jeśli będzi eprzerwa w zawieszeniu to znowu można zawiesić, można też zawiesić na krócej). Wówczas nie płaci się zusu wcale, do urzędu skarbowego pity i tak trzeba składać, ale zarabiać nie wolno. A u mnie nie jest tak, że nie mam wcale pracy, muszę generalnie w każdym miesiącu wystawiac rachunki firmom z którymi współpracuję.

Jakoś to pewnie będzie, byle do maja - potem odetchnę ;-), albo jak to bywa wpadnie jakies nieoczekiwane super zlecenie ;-).

Nie byłam nigdy na zero czy na minusie, zawsze na plusie - małym lub dużym ;-),a teraz to się zobaczy. Trzeba się namachać, żeby te przeszło 8 stów zarobić i oddać zusowi.
Fotografia:
I cała reszta:

niestety jest ciężko na działalności - popieram, że niepewność zleceń to duży stres, a zus jest morderczy. ja tylko przez ZUS pracuję na kawałek etatu, a strasznie chciałabym zająć się tylko działalnością...
ale mimo wszystko własna firma to fajna sprawa, tylko trzeba być cierpliwym, wytrzymałym i pracowitym ;)
generalnie w przyszłości chciałabym spróbować zostać tylko na działalności, na razie cały czas tego nie robię ze względu na starania o ciążę, a prawo jest bardzo nieprzychylne dla mam na działalności...
Ten kawałek etatu też mi chodzi po głowie, tyle, że musi on dawac minimalną krajową (poproszę np. 1/4 etatu, czyli raz, dwa razy w tygodniu do pracy i 1300 zł ;-) ), żeby móc nie płacić społecznych a tylko zdrowotna składkę.

Na działalności mozesz iść na zwolnienie lekarskie, masz zasiłek macierzyński (ja miałam żenująco niski, bo płaciłam niskie składki, więc niski zasiłek miałam, na plusie byłam na macierzyńskim jakieś 20 zł), nie masz wychowawczego urlopu.
Fotografia:
I cała reszta:

I popieram, że własna firma daje niesamowitą satysfakcję :-). Dla mnie "zawieszenie" to jest ostateczność, bo działalność jest moim 3 dzieckiem :-), zaplanowanym, wypieszczonym i rozwijającym się wciąż, generującym niestety coraz wyższe koszty ;-). I szkoda by mi było zrezygnowac.
Fotografia:
I cała reszta:

no właśnie ten zasiłek jest taki strasznie niski - choć z drugiej strony moja pensja z kawałka etatu też jest niska... ale potem jakby co można iść na wychowawczy i wtedy mieć ZUS opłacony, płacić tylko zdrowotny i prowadzić działalność - przynajmniej jeśli dobrze rozumiem przepisy. i niewykluczone, że z tej opcji chciałabym kiedyś skorzystać... ale na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć, co przyszłość przyniesie.
macie racje dziewczyny, moj zawod jest malo znany w polsce wiec mam trudno, zreszta to kosztuje i nie kazdego stac na osobistego trenera, ja tez mysle o etacie, tzn, mam juz nagrana prace i bede siedziec za birkiem 8 godz:( dla mnie to porazak i masakra, mam robaki w tylku , musze byc ciagle w ruchu, no ale koszty mniejsze, umowa o prace, w razie ciazy jest zabezpieczenie, ...i tak dalej bede trenerem...bo to kocham , w przyszlosci chce otworzyc fitness klubwtedy wszystkie birkowe prace pojda w kat i bede sie spelniac na maxa....ehh ale sobie pomarzyalm:)
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
Dziewczyny!!! Bardzo Wam dziękuję za ten wątek!!! Mam nieciekawą sytuację zaodowo - finansową a poza tym już od dawna marzyłąm o tym, żeby robić coś na własą rękę!
Jakiś czas temu zafacynowały mnie komputery a dokłądniej takie "cudeńka" jak Photoshop (byłam na super kursie!) a potem robienie różnych prezentacji i w końcu stron internetowych. Marzę teraz o tym, aby ruszyć z teg typu usługami, choćby na niewielką skalę... wiem, że nie bedzie łatwo ale bardzo chcę, ciągle się doszkalam a takie opisy, jak te z Was, które mówią jaka to frajda - dodają mi skrzydeł!!!
http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxskjobi0zib54.png
Mi stronę www robił pan, co to też dostał dotacje na załlożenie działalności :-). Warto postarac się o te środki.

No i twiorzenie stron wwww, grafika - fajny fach, który można robić w domu (bez wydawania kasy na opiekunkę ;-) ).

Wiecie, ja sobie mówię - zawsze mogę zawiesić lub zamknąć działalność, jak nie będzie szło. I na razie idzie.
Fotografia:
I cała reszta:

A mogłabyś zdradzić gdzie ten superkurs robiłaś? :)
Ja właśnie się rozglądam - chciałabym się podszkolić, zwłaszcza w Corelu..
niestety nie wszystkiego można się nauczyć z książek.
Trzymam kciuki za wasze przedsięwzięcia dziewczyny!!!
Czytam wasze watki i owszem popieram wszystkie pomysly, zastanawia mnie tylko zaciekawienie niektorych z was robieniem stron internetowych i pokazami slajdow, piszecie o tym jakby to bylo takie proste a tymczasem jest cholernie trudne i trzeba byc naprawde dobrym i znac sie na tym by pozyskac klientow i zrobic to dobrze, ksiazki nie wystarcza, kursy tez...wiem co pisze bo moj maz jest grafikiem i wiem jak sie meczy, mimo ogromnej wiedzy i doswiadczenia, by zrobic idealne slajdy. Radzilabym wam raczej szukac pomyslow wyjatkowych lub malo jeszcze znanych w pl, chyba ze macie doswiadczenie pod katem jaki piszecie:)
Hej :-) Kurs robiłam w ramach szkoleń dofinansowanych z UE, wiec była profesjnalnie prowadzony a nie musiłam płacić. Ale niestety nie wiem, czy dale są te kursy prowadzone. Wiem, że miały być ale dla grupy dcelowej w wieku +45 lat.
Fakt, ze konkretnego programu trudno nauczyć się z samych książek. NIe aspiruję też do konkurencji z profesjonalnymi grafikami, gdyż znam swoje mozliwości ale też za swoje usługi nie pobrałabym wynagrodzenia jak profesjonalny grafik od dużej organizacji. Każdy może znaleść swóją doeclową grupę klientów. Profesjonalny grafi nie znajdzie czasu na zrobienie komuś prezentacji na wesele czy zaaranżowania kalendarz sciennego ze zdjeciami Twojego dziecka, bo przypuszczam, ze ma zlecenia duże, czasochłonne od dużych firm za zaupełnie inne pieniądze :-) I o to chodzi! Każdy znajdzie swoej miejsce na rynku!
http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxskjobi0zib54.png
AgusiaGda, makijaże aktualne? Jaka cena za sylwestrowy? Napisz tu lub PW :-)
Też miałam ten problem, zapraszam do Betterware:) super produkty dla zdrowia rodziny i do użytku codziennego, szkolenia, super ludzie, zapraszam przez numer PL-72574, polecam http://www.betterware.pl
Witam
Ja długo szukałam czegoś fajnego żeby dorobić.Klikanie w reklamy i takie tam zabiera za dużo czasu dlatego zaczęłam układać puzzle na czas.
Fajna zabawa i konkretne pieniądze pierwszym razem wygrałam 93 zł
htt://puzz.com.pl/?p=oP3roKSKBmIw
hehe, zagralam i wygralam 109zl ale nie logowalam sie wiec nic nie dostane, pewie po zalogowaniu sie nie jest juz tak latwo i sa pewnie jakies haczyki :)
image
image
Miranda - niestety nie aktualne :) zrobiłam ooooostre porządki z kolorowymi kosmetykami ;) i właściwie zostałam z prawie pustą kosmetyczką ;) tyle co na własne potrzeby (duuużo skromniejsze niż 5-10 lat temu)
AgusiaGda a jakbym przyniosła swoje kosmetyki to dałabyś radę podmalować mnie na Sylwestra? :)
teoretycznie tak :)

tzn. w praktyce nie wiem jak to u nas będzie - moja Mama dzisiaj trafiła do szpitala na Zaspie i nie wiem czy wróci do domu, czy zostanie... a Mariusz w Sylwestra pracuje do 17 :/ więc nie wiem czy dałabym radę z Gabrysiem uwieszonym na mnie ;)
Ok rozumiem. Ale jakbyś się zdecydowała to daj znać ;]
A wracając do wątku, to może warto byłoby zacząć obracać swoje oszczędności na giełdzie? Mój mąż w to się bawi od jakiegoś czasu i jak na razie nieźle na tym wychodzi, zobaczymy jak będzie dalej, bo to taki ryzyk fizyk;)
Moja znajoma jest po anglistyce z przygotowaniem pedagogicznym i bardzo nie chciała zostawiać swojego dziecka z nianią/w żłobku itp., więc postanowiła przeznaczyć jeden pokój w domu na tzw. domowe przedszkole i zajmuje się 4 dzieci od godz.8 do 15. Bawią się, tańczą, prowadzi z nimi również naukę czytania metodą Glena Domana oraz 30 min. dziennie uczy je angielskiego pokazując plansze, zwierzątka, układając puzzle, śpiewając piosenki itp. Jak dla mnie rewelacja :) Jedyny minus to taki, że nie wychodzą na dwór, bo jest to po prostu nie do wykonania :) Znajoma zarabia na tym ok. 1500 zł. miesięcznie.
zobaczymy jak się sytuacja rozwinie...
ja mam propozycję marketingu internetowego . można dodrobić w domu przed komputerem szczegóły na meila m.katarzyna@onet.eu
Witam. Ja również jestem na wychowawczym i siedząc w domu z małym układam sobie puzzle, zawsze to parę złotych bez dużego wysiłku także polecam
http://puzz.waw.pl/?p=mIbbNmRsxQkh
beti stronka nie działa więc proszę o poprawny link
chętnie zobaczę
image[/url]
image
link sprzed prawie roku ;P
na wszelki wypadek dla naiwnych: http://blog.louiscypherr.pl/?p=39
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry