Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (13)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to po przekroczeniu zaczynamy nowy wątek, może dzięki temu będzie więcej odwiedzin ;)

1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/28.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - 4000g 58cm - Redłowo - sn
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie pisałam od 3 tygodni! Na początek nowy wątek bo dużo wpisów już mamy :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=552623&c=1&k=160
image
ag-86 te wlosy to norma, jak pisalam po pierwszej ciazy tak mi lecialy ze doslownie garsciami mozna bylo wyciagac i byly WSZEDZIE,absolutnie ;/
Na szczescie troche ich mam ;) i wszystko przeszlo po jakims czasie.

Teraz jeszcze az tak nie wypadaja,ale mysle,ze to przez karmienie i to jeszcze przede mna bo juz zaczynam obserwowac,ze leci ich wiecej niz w ostatnim czasie.

Jesli chodzi o przetwory to owszem, owszem ;) ogorki lubie w zalewie curry i z tabasco ;D, natomiast owoce to dżemy i musy,albo mrożon w calości. Swietnie do mrozenia nadaja sie jagody,nic sie z nimi nie dzieje po rozmrozeniu:) a do deserow sa mega :)

Dobrego dnia Dziewczyny :)
Anel87 - żadnych zaparc nie zaobserwowalam :) kupka byla i jest ciągle 1-2x dziennie
Cześć Dziewczyny :)

Anel87 już miałam ostatnio napisać ale jakoś mały mnie rozproszył i szybko kończyłam moje bazgroły na forum :) ja mieszkam na orunii górnej wiec nie daleko i chętnie się spotkam na spacer :) w tym tyg na pewno nie dam rady ale w następnym już na pewno znajdę czas... ;D
Co do przygód od czasu porodu to chyba każda z nas to przechodzi ;/zawsze coś się dzieje... jesteś pewna ze to refluks? u nas mały też bardzo ulewał a wręcz rzygał wszystko co zjadł i podejrzewaliśmy refluks, ale zrobiłam test i odstawiłam całkowicie nabiał i się okazało że ma skazę białkową... na początku objawiało się tylko ulewaniem a później doszło AZS. Teraz jak pilnuje co jem jest okej choć czasem zdarzy mi się coś nieświadomie zjeść co małego uczula bo niestety przy skazie białkowej często występuje nietolerancja jeszcze innych pokarmów i zaraz jest wysypany i znów mu się uleje... już myślałam go odstawić od cycka ale chyba jeszcze chwile się przemęczę... może szybciej dzięki niemu schudnę.

Ru.minka nasz też uwielbia być noszony na rękach aby oglądać wszystko dookoła... już się zastanawiamy nad nosidełkiem bo niestety ale te 6kg już się mega czuje na rękach.
Widzę że też dbasz o przetwory na zimę :)już coraz rzadziej się to spotyka jak jest wszystko dostępne w sklepach. Ja ogórków jeszcze nie zrobiłam ale już mam zapas kompotów z truskawek :) teraz ich nie jem ze względu na małego ale zimą chętnie się otworzy taki słoiczek :)

Kasieńkas wypadanie włosów to moja zmora ;/ niestety gubię ich strasznie dużo i mówią, że po porodzie wypadają wszystkie te które zatrzymały swoje wypadanie podczas ciąży... u mnie niestety ze względu na tarczyce włosy wypadają przez cały ten czas bardzo intensywnie... nawet fryzjer zwrócił mi o to uwagę w czasie ciąży... obym łysa za jakiś czas nie chodziła ;/

Agnieszka56 daj znać jak było pierwszy raz na basenie :)

My po pierwszym krótkim urlopie... byliśmy od czwartku w kozim grodzie... blisko i super warunki na pobyt z dziećmi :)hotel pełen ludzi a 90% to rodziny z dzieciaczkami w różnym wieku, szkoda tylko że od wczoraj pogoda się popsuła.

miłego wieczoru :)

pozdrawiam
Mattelka skroa potrzebuje czasu, sama wiesz, to nie pierwsza Twoja ciaza.
Fakt ze cialo traci na jedrnosci,ale skóra po takim rozciagnieciu potrzebuje czasu zeby sie wstapic, moze samoistnie nie da sie wszystkiego,chociaz ja jakies 1,5 roku po 1 ciazy juz w ogole nie moglam narzekac, chyba ze na tluszczyk,z ktorym nic nie robilam,ale skora w sumie wrocila do normy.
Teraz na brzuchu spodziewam sie,ze sie zejdzie jeszcze, sadze,ze do roku bedzie sie dzialo ;) chyba ze sama sie wezme i bede ujedrniac,ale ...lenia mam i az tak mi to nie przeszkadza bo jak stoje to zepupelnie nie widac.
To samo jest z rozstepami ewentualnymi, po czasie straca na itensywnosi i nie bedzie ich tak widac.

Musze sie pochwalic,ze wczoraj przerobilam 10 kg ogorkow (okolo) :D robilam w zalewie curry i tabasco. ufff

Kasienkas po ciazy wypadanie to norma ;)
Co prawda mi jeszcze za bardzo nie wypadaja,ale mysle,ze dlatego ze karmie i hormony jeszcze inaczej sa wydzielane.
Po pierwszej cizy lecialy mi tak ze znajoowalam je wszedzie i wkurzaly jak nie wiem, na pduszce potrafilam znalezc niezle ilosci takze ,spoko, to minie jak sie unromuje wszystko w organizmie.
Czy wypadają Wam włosy ??? Matko Boska u mnie masakra....wiem, że po ciąży wypadać miały, ale taka ilość.. horror... zakupiłam właśnie kompleks witam SILICA, polecam, kiedyś już go stosowałam i był super i teraz też zamierzam go brać, mam nadzieję, że to szybko minie.. :(((
Hej Kaja, w takim razie daj znać jak się unormuje :) My mieszkamy na Ujeścisku :)

Miłego, spokojnego weekendu wszystkim:)
Dziewczyny czy ja wiem, nie cieszy mnie to za bardzo te 19kg w dol ,bo skora na brzuchu robi za fartuch tyle tego jest:( piersi wiszą jak wisiory .... Ale ciesze się ogromnie ,ze mam dwie fajniuchne dziewczynki i ze sa zdrowe. Weronisia wazy juz 6 kg a w srode konczy 3 miesiace ;) .
Anel87 witam:-) ja tez mieszkam na chelmie. Z tym ze spotkac sie na spa er moze nie byc tak latwo. Nasza malutka ostatnio jest w porze spaceru mega marudna i zdatza sie powrot juz po 15 minutach pod blok. Jak sie mala troche unormuje to chetnie:-)

Dzis wlasnie wrocilismy z tygodniowego pobytu na dzialce na kaszubach. Pierwszy utlop z dzieckiem zaliczam do udanych. Balam sie klopotow ze snem ale staralismy sie by miala jak najbardziej podobne warunki do zasypiania jak w domku i bylo ok:-) nawet padl rekord spania, a mianowicie 8godzin10minut!!!!!!! Rewelacja:-)

Kasienkas u mnie w kwestii kilogramow tez juz nic nie zostalo. Przytylam w ciazy niecale 9kg, a jak wyszlam do domu w trzeciej dobie po porodzie to juz zostalo tylko 2,5kg ktore same zjechaly. Ale calkowicie sie zgadzam z tym ze mimo ze inni mowia ze wygladam jakbym w ciazy nie byla to ja widze zmiane, jedrnosc juz nie ta i wiem ze czeka mnie sporo pracy zeby mnie wlasne cialo znow satysfakcjonowalo:-) to powiedzenie trafione w 10!!!!

Ola jeszcze nosi 56 i juz powoli wchodzimy w 62. Urodzila sie 49cm i gonimy dzielnie:-) z waga idzie lepiej bo juz 5500:-D w niedziele bedzie miala 2,5miesiaca:-)

Aaaa moze to nie na miejscu bo czesc z dziewczyn na diecie... ale ...
U Szydłowskiego sa najlepsze jakie dotad jadlam jagodzianki. Baaardzo duzo jagodek w srodku, poprostu PYSZOTA:-D chyba sie uzalezniam:-)
Kasienkas to wpadaj na kawę jak będziesz w Gdańsku;)
Zazdroszczę dziewczyny tak szybkiego powrotu do formy, gdybym jeszcze nie miała egzaminów i obrony na głowie, to może jakoś jeszcze zmobilizowałabym się do ćwiczeń... No i gdybym mogła liczyć na pomoc partnera... Pracuje po 15 albo i więcej godzin dziennie, 7 dni w tygodniu a ja ciągle siedze sama i wszystko na mojej głowie :/
Mirandaja - a nie było u Was zaparć po tym syropie? Bo u nas pierwszy raz nie było przez cały dzień kupy, powiązałam to z tym syropem. Delicol niestety nie zdał u nas egzaminu. Z kropelkami czy bez i tak się darł. Dostawał Bobotic (położna stwierdziała, że działa bardziej na wyobraźnie mam;)), Espumisan 100, Dicoflor. Potem odkryłam, że mam po prostu bardzo nerwowe dziecko i jego krzyki były związane z tym, że: za mało mu leci, za dużo mu leci, nie odpowiada mu pozycja karmienia, jakiś drobny hałas wyprowadza go z równowagi a nie daj Boże rozmawiałam z kimś w trakcie karmienia... i tak 24 godziny na dobę gęga i gdera i piszczy, nie mogę odejść od niego na sekundę ;)

Aha, dziewczyny, w Carrefourze są Pampersy w promocji, te duże kartony w cenie 80 zł. I taka mała anegdota przy okazji pieluch. Mój facet nie bardzo orientował się w rozmiarach, miał pierwszy raz kupić pieluchy, dzwoni i mówi całkiem poważnie: "He? Na opakowaniu są kilogramy, ale o co chodzi? O to ile kg on zrobi do tej pieluchy?". Gdy już będziecie używać tych największych, nie czekajcie aż uzbiera się 18 kg ;D
drosera, dada sa chyba delikatnie sztywniejsze, ale jak dla nie i tak sa super. :) nie wiem czy nie lepsze od samych pampersiakow.

Efekty po kilku miesiacch.
a robilam kilka dni cardio 50 pajacow, 20-30 min. steppera, 50 polbrzuszkow, 50 unoszen posladkow na lezaco i wymachy nog po 25 na kazda.
Teraz olalam ;p troche mam na brzuszku,ale czuje sie dobrze ze soba i jzu :) moze na jesien zaczne ak sie chlodniej zrobi.

Nasza starsza miala taka po boczkach plaska glowke i mowili Nam ojej, ojej, ja tam nie panikowalam, przekladalam i teraz mam sliczna Córunie i tyle :P glowka ma czas, po prost przekladac trzeba. Bedzie ok.

Aneczka lbi byc noszona zeby sobie ogladac rozne rzeczy, lubi na bujaczku miec zabawki i chwile sie interesuje, pieeeknie rzyma glowke na lezaco na brzuszku kilka minut.
Przewraca sie z brzuszka na plecki odpychajac sie jedna raczka.
We wtorek wazyla 5800 wiec znow 1600 na plusie. Rosnie MAlenka,nie wiem jak ze wzrostem,ale zakladamy 68, mierza tylko klate piersiowa i obwod glowki.Wkurzaja mnie te szczepienia nadal i coraz bardziej jestem przeonana ze cos w tym jest porownujac moja pierwsza córcie i Sharana(chyba Ty mwoilas o tych rozhisteryzowanych Mamach ;)), nie jestem rozhisteryzowana ;) , bynajmniej...
Po czasie przyponialam sobie ze moja Mala (pierwsza) miala chyba wysoka goraczke w szpitalu, ja bylam wowczas tak niesiwadoma ,ze myslalam,ze skoro co chwila jakis obchod i mnostwo pielegrniarek sie przewija i nic nie mowia to chyba tak ma byc po tej szczepionce, a pamietam,ze wtedy os czulam ;/
Córka rozwija sie wolniej, wszytsko nadgania,ale jednak wolniej ;/ tyczy sie to takze mowy, wykluczylam w rozmowach wszelkie przyczny okoloporodowe post i prenatalne wiec...;/ nie wiem no trzeba pilnie obserwowac, tym razem uwazam, pilnuje i obserwuje i tyle.

Mattelka gratuluje owocnej walki z waga :)

Kasienkas pewnie, stazu to My jakiegos powalajacego nie mamy,ale mysle ,ze z czase wypracowuje sie formy starania o zwiazek i bardziej sie rozumie i zmeczenie i radosci zwiazane z opieka nad Malenstwem :)
My "walczymy" z dwójka tez :)

Na ciemieniuche dobrze jest po kapieli zostawic oliwke na jakis czas, wsmarowac, moze czapeczke zalozyc,( ja jeszcze zakladam co by nie przewialo)i po odczekaniu jak sie wchlonie troche, wyczesac. powinno pojsc gladko ;) ale z wloskami niestety najczesciej ;) te delikatniejsze wypadaja.

Anel87 wita w gronie ;) ja z Redy ;/

Gusia mysmy byli na domkach w polowie czerwca, bylo calkiem niezle,ale upalow nie bylo choc bylismy przygotowani biorac polnamiot etc .;)
Tym razem bylismy we Wladyslawowie,ale Bialogora jest supee i nie jest taka oblegana, w zeszlym rku zesmy tam jezdzili.

Anel87 nie patrz tak na to bo sie tylko bedziesz frustrowa, to wszystko minie ;) na wiekszosc przypadlosci niemowlecych jest jakas rada. My z pierwsza corcia przechodizlismy tez rozne rzeczy od kolek, przez zaparcia i jak sie wydawalo tysiac innych spraw.
a nietolerancje laktozy delicol jest ok, moze jeszcze troche i MAlenstwo wyrosnie bo prewod pokarmowy zacznie sam ladnie pracowac jak trzeba?
Teraz przechodzilismy tres z pepekiem, okazal sie niepotrzebny, bolesne oddawanie gazow i mialam zalamania jak wydawalo mi sie ze nie mam pokarmu ale sienie dalam, myslalam pozytywnie i ulozylo sie. Dawalam bobotic i delicol. Delicol jest typowyna nietolerancje laktozy bo to enzym trawiacy laktoze, laktaza.

Kasienkas samo cwiczenie brzucha nic nie da, trzeba rbic cs oolnokondycyjnego, cardio bo same brzuszki wyrobia Ci miesnie pod tkanka tluszczowa, a trzeba jeszcze robic cos zeby te tkanke spalac, a ona schodzi rowno z calego ciala niezlaeznie czy robisz podskoki czy jezdzisz na rowerze. Trzeba sie spocic.

Ja jak siedze to mam jeszcze troche tluszczu i skory,ale jak stane prosto to nie widac, jest ok, ujedrnic sie trzeba bedzie i bedzie ok ;) a ciuchy... na mnie wisza te sprzed ciazy. Nosilam 36/38 a teraz to juz bite 36 w sensie dolu bo piersi oczywiscie...powiekszaja gore ;)

Dobrego dnia
Rahhel daj znac jak u Ciebie.
image
image
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczk
mnie najbardziej denerwuje to, w ile swoich ubrań nie mogę się zmieścić już :( czekają....
po cesarce czułam się szybko ok, staram się robić brzuszki, ale maksymalnie 50 i padam, potem boli w środku. Blizna wygląda ładnie, jestem zadowolona. Ale jak sobie przypomnę ten ból przez pierwsze 3 dni....ałałała ;)

co do syropu, to lekarz zalecił 2,5ml przed karmieniem ok 20 i 2,5ml po karmieniu ok 24 (jak zaczynaliśmy to w tych godzinach jadł), potem synek "wyrzucił" to karmienie o 24 i jednocześnie przeskoczył 5kg, więc dawałam mu 5ml przed jedzeniem do karmienia ok 20-21.
Refluks pierwszy raz zauważył lekarz na usg brzucha gdzieś w 4 tygodniu i chwilę potem synek zaczął ulewać. Ale u nas nie było tak źle, nie wymiotował, nie "chlustał", na moje oko około 1/10 wylewał tego co zjadł.
Ja jestem z okolic Pruszcza, ale bywam w Gdańsku 1-2x w tygodniu. Ja też miałam przygody... cesarka (położenie poprzeczne więc było wiadome), kolki, nietoleracja laktozy a teraz dziąsła swędzące i mała ma problem z wypuszczaniem bąków.
Poza tym jest ok.

Ja w sumie szybko zaczęłam chodzić po cesarce i dość sprawnie to szło (jestem jak dynamit i nie mogłabym leżeć w łóżku całymi dniami, choć czasem to wskazane pewnie by było). Minęły już 3.5 miesiąca i ja ogólnie czuję się dobrze po cesarce. Rana ładnie się zagoiła i teraz od jakiś 2 tygodni smaruję już bliznę kremem na blizny cepan.

Kilka razy próbowałam ćwiczyć, bo chcę wrócić do sylwetki sprzed ciąży. Robienie brzuszków mnie jeszcze boli niestety :(( a właśnie na wyćwiczeniu brzucha mi najbardziej zależy.

Wiele osób mi mówi, że super wyglądam i w ogóle nie wyglądam jak bym w ciąży była. Na szczęście przez ubranie nie widać, ale to co się widzi pod prysznicem samemu... to już tak dobrze nie wygląda.

Najbardziej wkurza mnie flak na brzuchu, który został, rozciągnieta skóra, która musi być wyćwiczona, żeby jakoś to ładnie wyglądało.

Ja czytalam gdzieś, że dopiero po pół roku to można zacząć biegać. Ćwiczenie zalecane jest już od 2 tygodnia po cesarce, ale oczywiście z odpowiednim dawkowaniem ćwiczeń i rodzajem ćwiczeń.
Dzięki Mirandaja za odpowiedz :) Mały kończy za 2 dni 3 miesiące. Nam tez pediatra zaleciła ten syrop, mamy podawać go podczas karmień nocnych. A ile razy Ty podawałaś? I ile ml? Bo tam jest taki przeskok niemowlęta do 5 kg 2,5-3ml a już dzieci do 3 lat 5 ml. Zdiagnozowano u Was refluks po ph metrii, czy tak ogólnie z objawów? Bo my nie mieliśmy żadnego badania. Strasznie ulewa, wręcz wymiotuje, do tego ciągle kaszle i ma lekki katar/wydzielinę w nosie. Też chcielibyśmy mieć to szybko za sobą, bo niby dzieci po cesarce i refluksie są bardziej zagrożone astmą.
Jak się ogólnie czujesz po cesarce? Wyczytalam gdzieś ostatnio, że dopiero po pół roku można zacząć ćwiczyć po zabiegu a ja już powoli nie wytrzymuję, wyglądam jakbym chodziła już z następnym w ciązy :P
anel87 u mnie też cesarka (choć była wiadoma - położenie miednicowe), brak laktacji, mega kolki i refluks, a do tego pielucha frejki na biodra, plasterki na przepuklinę i asymetria ułożeniowa :) tak, jest ciągle coś :)
z tego wszystkiego została nam asymetria.
ile ma miesięcy Twój maluch? u nas za tydzień cztery miesiące i refluks sam powoli przeszedł, ale od początku drugiego miesiąca dawałam codziennie wieczorem Gastrotuss Baby, może i u Ciebie się sprawdzi :)
Szkoda, że z Gdańska nikt się nie odezwał. Ale przynajmniej dziewczyny z Gdyni się umówiły ;-) Powiedzcie, czy Wy też macie od początku z pociechami takie przygody? U mnie zaczęło się od nieoczekiwanej cesarki, potem brak laktacji, kolki, nietolerancja laktozy, niepożądany odczyn poszczepienny i pobyt w szpitalu a teraz refluks :/ Ktoś zmaga się z refluksem? Mam nadzieję, że to już koniec zlej passy...
Gusia to mieszkamy po sąsiedzku, bo ja w Orłowie ;) Jak upały trochę zelżeją to możemy się umówić :)
image
Jasne dziewczyny bardzo fajny pomysł, chętnie na spacer się wybiorę :) ja mieszkam na Małym Kacku, do bulwaru mam na piechotkę godzinę drogi (nie to że już kiedyś szlam ale google maps mi to wyliczyło całe 4,7 km :) ale myślę że bym jakoś autem najwyżej podjechała.

My chyba zatem też do tych Jezuitów się wybierzemy ale na początku sierpnia, chce poczekać aż mała ogarnie stabilnie swoja główkę.
Agnieszka56 super, czekam na relacje ;)

Na weekend wybieramy się nad morze do Białogóry, takie pierwsze mini wakacje ..trochę się stresuje jak Olga to zniesie ech ;)
Ja się wybieram w najbliższym czasie na basen, również do Jezuitów w Gdyni Dam znać jak było :)
image
ja tez z Gdyni, mieszkam blisko bulwaru, więc jak coś to zawsze mogę się dołączyć na spacer :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

do góry