Widok

Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 13)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mamusie LIPCOWE 2015:

aurinio88 tp. 2.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
joanna86 tp. 16.07.
Madzik050642 tp. 22.07
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08i
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
kinki.em tp.15.08
Maria tp. 17.08, dziewczynka,szp. wojewódzki
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
Gosia - 23.08, chłopiec
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

ROZPAKOWANE:

Manna - 17.06.2015 syn 3170g 50cm SN
patrycjamir - 30.06.2015 córka Zosia - SN szpital Kliniczna
sylwiaagnieszka - 02.07.2015 syn Wojtuś, 3790g, 54cm, 10/10, cc szpital Kliniczna
Lineczka - 03.07.2015 syn 2970g 52cm - SN szpital Kliniczna
Mysz - 06.07.2015 córka Ula 3110g 53cm - SN szpital Zaspa
malaniunia 28 l. - 08.07.2015 syn Patryk 3130g 56cm - cc szpital Kliniczna
Marynarka - 08.07, córeczka Zuzia, 3500 g, 57 cm, 10/10
magda90 24 l., 11.07., waga 3530g i 56cm - dziewczynka
007Angel- 14.07, syn Łukasz, 3140g i mierzył 57cm i 10/10, SN na Klinicznej
K0tt 14.07, Jakub 3,760kg 56cm
Karolina- 15.07, córka Jagoda, waży 2800 i 56 długa, cc
Smerfeta - 19.07, córeczka, Redłowo, sn
MadzikRóża - 19.07- córeczka Kaja, waga 4 kg i wzrost 58, cc, Wojewódzki
Ania- 24.07 Mikołaj, 54 cm 3480 g, szpital zaspa
Justa14-Iga 3400 i 57 cm długa, sn szpital Wojewódzki.
Dominika- 30.07 o 1.40, córeczka Marta, 3070g 56 cm, Zaspa, sn
dominika89 31.07, córeczka Agatka, 3260 10/10pkt i ma 56 cm
kiccek1 31.07, syn Konstanty, waga 4280 wzrost 58 cm
Anka33 04.07, Tomek, 3530 i 56 cm
Tysiiiak - 05.08, synuś Kacperek 3570 i 56 cm 10/10 zaspa sn :)
Oolenka - 05.08, córka, 55cm, 3750 gr
Ania27 06.08, Natalia, 3590 dł.53cm
Tihuana 06.08 coreczka Asia, 3930g, 55cm, SN na Klinicznej
Nyzosia 09.08, Rysiu, 3760g i 58 cm
Dotty81, 11.08, Michał
Nowa Malwa 17.08 synek Mateusz
Stella 24.08 córeczka Sara, waga 4100

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-12-t632411,1,160.html#npu1
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.Justa to Ty musisz dwa razy ściągać na jedno karmienie,kiedy masz czas na to,podziwiam.Ja nie jestem aż tak regularna bo przy dzieciach i obowiązkach poprostu się nie da a to szkoła,lekarz,sklep dziś zebranie zawsze coś.Pewnie jak bym mogła to karmiła bym tylko swoim bo myślę że na tyle mam pokarmu a ściągam różnie raz 90 ml a raz 120 ml z regularności a byłoby znacznie więcej podaje jej to co ściągnięte a później jeszcze 60 ml mm,dziś rano zjadła moje 100 ml I 80 mm więc dużo,jakby tylko chciała pić z piersi spokojnie by jej wystarczyło bo dzieci więcej wyciągają niż laktator.Moja z kolei jest taka ze niby dużo potrafi wciągnąć ale jak bym jej dala mniej to leży spokojnie i tak też było w tym ferelnym tygodniu co nic nie przytyła,myślę sobie jak spokojna to pewnie najedzona a ona poprostu taka skromniutka,kochana jest,spokojna wogole nie płacze,sygnalizuje tylko swoje potrzeby i nic więcej.Zadziwia mnie tylko ze tak różnie budzi się w nocy,dziś ok2.00 i ładnie jadła z piersi po czym zasnęła i spała do 5.30 więc super,przy niej można się wyspać,a czasem pobudki są co godzinę nie wiem od czego to zależy,może właśnie czy ładnie zje z piersi czy tylko do zaśnięciem ja ma,muszę przypatrzec.

Kaoma,współczuję Ci kochana,strasznie musi być to męczące ale pocieszylas się ze max.do 3 mies kolki męczą,przynajmniej tak slyszalam,jakie mleko podajesz?noi nie wiele wypija a powiedz ile przybrał teraz w drugim miesiącu?bo tak pytam mam tych drobnych dzieci bo my też wszyscy tacy cala rodzina łącznie z dziadkami i rodzenstwem.
Moja skończyła 3 miesiące i myślałam, że to będzie pierwszy spokojny wieczór... ale skąd zapomnij człowieku. Kombinujemy jak się tylko daje, aby te 4 godziny wrzasków i płaczu skrócić.
Z kupami u nas dalej bez zmian, moja restrykcyjna dieta tylko pomogła na skórę. Moja mama mnie załamała w weekend, bo podobno ze mną takie same cyrki były i od początku do wprowadzenia stałych pokarmów byłam na czopkach;/
Ania ja mam dużo więcej czasu od Ciebie, bo mam tylko to jedno dziecię. Właśnie się odciągam, a ona leży na przeciwko mnie w leżaczku i gaworzy i bawi się rączkami :)
i jak tu się nie zakochać :)
hej dziewczyny
my tez meczymy sie z kolka , z tym ze nie mamy codziennych wrzaskow , raz na dwa dni okolo , czytalam ze czopki viburcol sa dobre , mozna podawac od 3 miesiaca wiec dziewczyny zmoze to spobujecie ktore macie starsze dzieciaczki , podobno priobiotyki warto wlaczyc , ja wlasnie ide kupic , , no nic trzeba przetrwac , ze sarszym tez to przechodzilismy
zycze wytrwalosci sobie i Wam ;-)))
Moja mloda miala kolki do 6 miesiaca zycia. Tyle ze nam pomagal sab simplex.15 kropel do kazdego karmienia. Jak tylko pominelam kropelki od razu byla afera.

Kaoma a czemu go nosisz? Moj czasami sie w nocy wzbudzi to albo dokarmiam go ma lezaco albo przytulam boczkiem i delikatnie trzacham i zasypia. W dzien jak tak placze to biore ho ma rece siadam wygodne na kanapie i lulam. Trzacham głaszcze spiewam...no a na noszenie najlepsza chusta:)

Ryś jest zupełnie inny w obsłudze niz jego siostra. Jakbym miala takie pierwsze dziecko to pewnie mialabym mniejsza roznice wieku miedzy dziecmi.

Dziewczyny jesteście mega dzielne ze sciaganiem!!! Wiem jak to jest. Tez odliczalam miesiace do końca sciagania. Najpierw bylo tylko do 3 miesiecy potem do 6 a skonczylam sciagac w 11:))) jakos tak sie przyzwyczailam.
Tym ktore planują dłużej sciagac polecam laktator na dwie piersi na raz:)
Malaniunia nam do Ciebie pytanko. Jak karmisz mm to się ściśle stosujesz do wytycznych na opakowaniu? Ze ma być podane np.6 razy na dobę po 120ml,czy częściej podajesz?
I jeszcze jedno,czy dajesz pomiędzy jedzeniem jakaś herbatkę czy wodę?
Pytam juz tak na przyszłość, jakby małej nie starczyło mojego mleka.
Ania27 ja niestety nie wiem ile moj Bolek (tak na niego mowie)przybrał, polozna juz do mnie nie przychodzi a wizytę na U4 mam dopiero w listopadzie i wtedy sie dowiem. Ale ładnie je, jak głodny to krzyczy no i widze po ciuszkach ze rosnie. Mimo to jest drobnym dzieckiem, mysle ze wagowo jak twoja Natalka czyli ok 5 kg. A daje mu mleko aptamil HaPre bo wyczytałam w testach ze to jedyne mleko ktore dostało opinie "gut" cała reszta była duzo gorsza.
NyZosia nosze go bo jak siadam to ryczy wiec nosze półprzytomna i tylko modlę sie zeby usnął, albo maz nosi, ale jak tylko próbujemy usiasc to jest afera. Młody nas sobie ustawił, nie ma taryfy ulgowej :) Sab simplex tez tez podaje ale zaczynam powątpiewać w jego działanie. Moja corka tez miała kolki do 3 miesiaca ale zaczynała o 16 godzinie a kończyła o 20 i szła spac. Teraz dopiero doceniam jakie miałam złote dziecko, jak ja mogłam wtedy marudzić?! Czuje poprostu czuje ze młody to jest i bedzie bardziej wymagający osobnik. Taki synuś mamusi :)
Ja karmie Wojtka tylko mm. Daje mu tyle ile chce, wychodzi mniej niż na opakowaniu mm. Zauważyłam że na różnych mlekach są inne porcje dla danego wieku dziecka. Jak było gorąco to Wojtek popijal wodę, teraz nie chce. Jeśli herbatka to naturalna bo granulowane to sam cukier.
Współczuję kolek, oby szybko minęły.
U nas maruderstwo na 102, prawdopodobnie zęby. Piąstki całe w buzi, przy tym krzyk, dolne dziąsła rozpulchnione. Kupiłam dentinox, przy starszym jako tako się sprawdził. W gemini zamówiłam camilie. Zęby wychodźcie! ;-) Katarek tez już mu sprawilam, po fridowaniu w głowie mi się kręci a i tak nie wyciągnę tak jak odkurzaczem.
Viburcol na starszaka nie działał ale nie omieszkam teraz spróbować jeśli nadejdzie taka potrzeba.
Malaniunia byłaś już u Ciach? Jakoś teraz miałaś iść prawda? Słabo z moją pamięcią.
Ja karmiąc mm nie trzymam się etykiety na opakowaniu tylko apetytem Młodego :)
Tam jest napisane,ze w 4 miesiącu 150ml, a On nie wypija w 99% nawet 120ml.W nocy pije pierwsza porcje 90,a druga 60ml.
Młody pije wode,ale nie zawsze,raz mu podaje,a raz nie. Do 2miesiaca mu podawalam herbatke,ale nie w granulkach tylko naturalna,bo miał problemy z brzuszkiem,ale jak mu przeszly to jakos i On nie ma ochoty na to.

Dzisiaj szczepienie było,Młody jak Jego straszy brat,zero reakcji tylko gaworzenie i smiech,pielegniarki znow miały ubaw.
Lekarka mowila,ze mogę już mu podawam marchewke,bo skonczyl 3mc ładnie przybiera,wiec można wprowadziac.
Dzisiaj mu dalam,jak przestalam to marudzil i chciał jeszcze łasuch jeden.

Do Ciach ide w piątek ,załozyc ta spirale,wybralam hormonalna na 5lat.
Malaniunia to czekam na relację z wizyty u Ciach.
imageimage
Ło matko ale te dzieci rosną! Zęby? Stale pokarmy? co się dzieje!

Kaoma mój też wymagający książę:) wózek dalej parzy! najlepiej mu w chuście u mamusi. Wtedy potrafi spać nawet 2 godziny w dzień:))) a wózku pól godziny i jest ryk. Ah te chłopy!
Malalunia - ile bedziesz placic za spirale z hormonem ? Ja tez juz sie na nia zdecydowalam , tylki ginekolog powiedzial ze najpierw ma byc pierwsza miesiaczka potem cytologia i mozemy zakladac. Koszt chyba ok 1200. Drogo ale moze to cena normalna ?. No ja juz przechodzilam tydzien grozy - myslalam ze Znow jedtem w ciazy , tak sie nakrecilam ze 2 tesyy poszly w ruch , badanie hcg no i wizyta udg u ginekologa. Na szczesccie faldzywy alarm . Ja nie wiem co by bylo gdybym 6 tyg po porodzie znow byla w ciszy. Dlatego juz marze o wkladce :).
U nas mala tez troszke rozpuszczona, spi przy cycku cala noc , w dzien juz nie zasnie sama w lozecxku tylko przytulona i najlepiej jak sie chodzi , gdy siadam to zaczyna piszczec. Ale o dziwo mi to pasuje i chyba tego potrzebuje. Dzieci tak szybko rosna ,starsza corcia ma juz prawie 4 lata , nie bardzo lubi sie przytulac , a ja tak bym chciala .. takze korzystam ile moge :).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak juz sie dzis rozpisalam to napisze tez o kupkach. U nas rowniez problem z nimi , dawalam kilka razy czopek , herbatki rumiankowe i biogaje ( probiotyk). Po ok 3 tygodniach stoswania biogaji pojawila sie pierwsza ssmodzielna kupka i tak corcia zaczela robic raz na tydzien i juz bylam zadowolona. Ale teraz to juz wogole jest wspaniale bo przypadkiemn odkrylam ze gdy zjem pol surowej gruszki to kupa jest 1 na dzien, a gdy zjem cala gruszke- to baki caly dzien , troszke sie napina czyli pewnie brzuszek troszke boli a kupka prawie za kazdym karmieniem. Takze jesli ktores dziecko ma klopoty z kupka-warto sprobowac na poczatek zjesc to pol gruszki ( jesli karmi sie piersia oczywiscie)
Marnie widzę te moje ściąganie, mało co leci jakieś 60 ml, rano ściągnęłam 120 ml, a laktator mam ręczny to wiadomo jak jest.Nie będę teraz już inwestować w elektryczny który jest dużym wydatkiem a co później z nim zrobić i tak z jednej strony mi szkoda a z drugiej wiem jak będzie to wyglądało, nie regularnie i laktacją powoli będzie się zmniejszać aż całkiem zaniknie, sama nie wiem czy w to się bawić.Justa jaki masz laktator? Rozumiem ze jak zaczęłaś podawać małej butelkę nie chciała już piersi i stad to ściąganie a Nyzosia z jakich powodów? Ja cały czas się zastanawiam dlaczego Natalia odrzuciła pierś?może zaczęło jej brakować a nie chciała ssać żeby pobudzić do większej produkcji bo teraz widzę jakie ilości mleka pochłania, 170 jak dla takiego malucha to jest dużo a czy waszym dzieciom po wypiciu butli też tak się odbija ze ślina i resztkami mleka? Bo może za dużo jej wpycham tego mleka a nie chce problemów z brzuszkiem.

Kaoma ja też podaje aptamil pre tylko nie ha bo to chyba hipoalergiczne jest a Wy ze względu na alergie w rodzinie?ktoś Ci takie polecił.wiesz testy testami a może małemu zwyczajnie ono nie służy i stąd te kolki, próbowałas innego, może trzeba zmienić bo nie każde dziecko dane mleko toleruje, ja napewno będę chciała zmienić za jakiś czas bo pewnie finansowo nie wyrobie heh
Stałe pokarmy to chyba po skończonym 4 miesiącu z tego co wiem.
Melaniunia jaki masz ten drugi mail wiem ze już chyba ze dwa razy podawałaś, ale nie chcę mi się teraz w tym długaśnym wątku szukać.
Dziewczyny dziś pytałam inną położną o ten niby chudy pokarm i faktycznie tak może być że dziecko nim się nie najada bo kobieta źle się odżywia i teraz to już z głupia łam bo moja mi w drugim miesiącu tylko 600 gr.przybrała,fakt że często się odrywała od piersi więc być może dlatego ale z drugiej strony nie jadam jakoś super, nie wiem od czego to zależy ale ja nigdy nie jadłam jakoś dużo,tłusto,mało mięsa i wędlin a więcej nabiału.
Ania mam laktator elektryczny Medeli. Ręcznie chyba bym umarla,a na pewno nie sciagalabym tak często i juz dawno przeszła na mm.
Miałam wrócić do piersi jak się zagoja,ale w miedzy czasie wyszło,że mała na zwichniete bioderka i założyli jej rozworke... nie chciałam juz jej męczyći tak zostało.
Kiedyś próbowałam ja przystawic do piersi jak laktator odmówił pracy,dała się w niebo głosy,bo była głodna,a nie potrafiła zassac. Nie będ jjuż jej męczyć i zostaje tak jak jest.
U mnie mloda w ogole nie jadla z piersi. Laktacje rozkrecilam sobie właśnie laktatorem ma 3 dobe po porodzie. I tak jak u Justy jak ja przystawialam to sie darla wiec jej odpuscilam.

Olenka a Ty taka ostrożna z jedzeniem jesteś? Matko ja to wcinam wszystko jak leci:)))
I Twojej corci sie nie dziwie ze taki przytylasek. Po tych wszystkich przygodach...a poza tym wszędzie moeia zeby te dzieci po cc szczególnie przytulac:)))
Ja za spirale z wizyta bede placic 1300. Z tym,ze juz 3 miesiaczki za mna :). Niby posilki od 4 mca tak pisza producenci,ale po skonczonym 3 nie ma problemu,kiedys dawali bylo ok teraz wszyscy przewrazliwieni. Mail oklan@wp.pl. Nasz tez wpycha cale piesci, gryzie co popadnie , a jak ma sliniaka to juz wogole ciagle w buzi,ale zeby cos sie dzialo z dziaslami itd to nic nie wiem czy to zeby. Wczoraj szczepienie, ma cos po starszym bracie,bo nawet nie drgnal i zero dolegliwosci takze super, jest taki jak Kuba. Kuba na wysypke,niektore wygladaja jak ospa,ale ospe juz mial :/ jak nie urok to .... Zamieszkam chyba w tej przychodni :/
Moim zdaniem wprowadzanie posiłków zaleca sie po skonczonym 4 miesiącu czyli od 5. To u dzieci karmionych mm. U dzieci karmionych piersia po 6 miesiacu czyli w 7.
Ja mam zamiar trzymac się tego schematu. Co nie znaczy ze nie dam mlodemu wcześniej cos posmakowac jak bedzie chciał.ale na serio rozszerzac diete bede po 6 miesiacu.
Ostatnio czytalam art o rozszerzaniu diety i oczywiście te szybkie rozszerzanie jest głównie w europie i usa ze wzgledu na producentow żywności dla dzieci. Kasa i jeszcze raz kasa. Nie ma co sie spieszyc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jestem tu nowa ale mam problem z karmieniem piersią, moja córka ma 5 tyg niestety ze względu na mało aktywne ssanie nie najadała się przy piersi a teraz już w ogóle nie chce ssać. Ściągam pokarm laktatorem teraz tak 70 ml w pół godziny, 6-7 razy na dobę. Mam pytanie jakie wy ilości pokarmu ściągacie za jednym zamachem i jak często, oraz czy macie jakiś pomysł żebym bardziej rozkręciła swoją laktacje.
U nas spirala tez prawie 250 euro wiec ceny jak w Pl, moze troche taniej.
Wczoraj moje dziecko usnęło bez noszenia, za to leżał na mnie i ja sie bujalam jak z choroba sieroca hehe wiec plecy i tak cierpiały. Rano spi tak twardym snem ze go ubieram w kombinezon, lece do przedszkola, wracam a on dalej spi, jak on to robi?! :)
Jak przeczytałam o tych zębach to sobie pomyslałam ze chyba sylwiaagnieszka pomyliła forum jakies heheh jezusku przeciez tu same kobiety w ciazy i świeżo urodzone niemowlaki :) czas leci jak szalony, jeszcze chwila i bedzie po świętach, wiosna przyjdzie a my znowu bedziemy starsze o rok.
Odnośnie tego chudego pokarmu matki, czytałam ze jest to zależne od ilości bialka w mleka. Kobiety ktrore maja wieksze stężenie białka w mleku karmią rzadziej bo dzieci szybciej sie nakładają, dluzej sa syte a te kobiety unktorych mniej białka musza karmić cześciej jednakże obydwa rodzaje pokarmu sa idealne dla kazdego noworodka. Ale prawdopodobnie stad jest ta różnica w karmieniach u rożnych kobiet. Ile w tym prawdy nie wiem. Tak tylko wyczytałam.
A co do rozszerzania diety to ja córce jakos po 3 miesiącu zaczęłam cos tam podawać ale ona była na mm. Teraz to nie wiem, moze zacznę troszke pozniej? Ja np jako niemowlę jadłam do 9 miesiaca tylko mleko matki. Nic innego nawet nie tknęłam. Za to moj brat od 3 miesiaca odrzucił mleko i był juz na stałych posiłkach wiec widzicie same jak to czasem roznie bywa.
Ja Kubie tez dawałam później. Młodemu dałam wczoraj te dwie łyżeczki bo akurat robiłam marchewke to mu dalam,to zajadał,ale wiadomo,nie dam mu od razu całego słoiczka,co jakiś czas ciut nie zaszkodzi :)
No ja właśnie chciałabym te pół roku ściągać mleko,żeby stałe pokarmy zacząć wprowadzać po 6 miesiącu. Mam nadzieję,że mi się to uda :)
To ja jestem chyba jedyna na tak restrykcyjnej diecie;/ Mam wrażenie, że mojej to wszystko szkodzi, to po pierwsze a po drugie, jak zbliżam się do jakiegoś normalnego jedzenia, a ona znów wieczorem się drze, to zaraz słyszę, że znów się czegoś najadłam i teraz mam;/ Zatem ja to już nawet apetyt straciłam.
Synka miałam na mm i wprowadzałam stałe pokarmy po 4 miesiącu. Do 3 lat był bezproblemowy w jedzeniu, wcinał wszystko.
Moja dziś odespać po wieczornym koncercie, zasnęła o 1 i obudziła się dopiero o 7, jedzenie i spała do 10.
U Nas ospa.Mimo,ze Kuba już niby ja miał.Prawdopodobnie był to wirus jakiś tam a nie ospa teraz jest ospa ,bo ma na glowie i wszędzie.
Cześć dziewczyny:-) mało się uaktywniam ale czytam na bieżąco :-) Justa jak miło jest przeczytać że jest tu laktatorowa mama, ja też 3.5 mies już synkowi ściągam pokarm i powtarzam sobie że jeszcze kolejny miesiąc, o dałam radę to jeszcze kolejny. ..:-) u nas problem pojawił się przez położne wpychające w szpitalu butle z mm bo dziecko głodne głodne plus wysoko wysklepione podniebienie i obniżone napięcie mięśniowe, krocie wydane na logopedę niewiele pomogło. Nyzosia- 11mies, ale mam motywację teraz ;-)
Mój mały wszedł w 15 tydzień i chyba przechodzi kolejny skok rozwojowy, bo w dzień gdyby mógł to siedział by cały czas przy piersi i je co godzine. Za to dzisiaj spodobało mu się robienie mostka. Wygląda to przeuroczo
Malaniunia wiesz ze jest duza szansa ze mlody tez bedzie mial? Chyba ze ma Twoje przeciala...

Moj dzisiaj 3 godziny spal w dzien.moj tata z nim chodził po dworzu a ja buszowalam w sklepach:)

Moj chyba tez ma jakis skok. W nocy je co 2 godziny:(
A jeszcze powiedzcie mi z czego wynika ta wysoka cena spirali? Sama spirala jest taka droga czy tyle sobie licza za zalozenie?
:) OlkaS tez się cieszę,że nie jestem sama :)
A ile Twój synek zjada za jednym razem i ile razy na dobe je? Mam bardzo często dylematy czy nie daję za dużo albo za mało. Iga za tydzien konczy trzy miesiące :)
Justa spokojnie. Gdyby było za mało to by się domagała więcej a jak za dużo to by zwymiotowała. Na wadze przybiera? Jeśli tak i pediatra się nie czepia to szkoda nerwów. Mój ogólnie walczy przy butli ale jak nie zatankuje pod korek to jest awantura
Juz lekarce mowila ze pewnie w przyszlym tyg wpadne z mlodym ... Ostatbio po 2 razy w tyg u Niej bylam z tym przeziebieniem ,kontrole wczoraj szczepienie i myslalam ze padnie jak mnie dzisiaj zobaczyla...eh juz wole nie myslec co bedzie :P. Nie wiemod czego zalezy ta cena spirali,moje znajome maja takie same i placily po 1100zl ,mi lekarka mowila ,ze 1200.Pewnie za zalozenie tez licza i moze jakas marze,bo wiem ze zamawiala skads ,ciezko powiedziec :).
Pytam o tą cenę bo mi lekarz powiedział, że jak będę chciała założyć to mi wypisze receptę, muszę sobie sama kupić i wtedy on mi założy w luxmedzie na wizycie. A w necie patrze że mirena kosztuje koło 500 zł.
A właśnie jaka wkładka?:) może macie droższą wkładkę.
Justa ja też mam taki dylemat bo mój Hubert to niejadek, teraz robiliśmy mu badania krwi i wyszły niedobory żelaza może to dlatego. Synek zjada 5/ 6 razy na dobę tak różnie raz zje tylko 80ml a raz jak ma apetyt to i 180ml, najpierw mu też daje pierś jeszcze coś tam ciumka ile mu się chce i potrafi, więc to pewnie jakieś max 20ml;-) staram się dawać pierś dlatego żeby logopedycznie trochę te mięśnie okrężne ust ćwiczył. No i sztuczne mleko też dojada bo mało śpi w dzień i nie zawsze da mi ściągnąć na całą porcję to na raty muszę kitrać się z laktatorem;-)
Około 3 mca życia jest fizjologiczna niedokrwistość. Prawie każde dziecko ją ma
Pamiętam, że też się tym wystraszyłam przy starszym. Dodawałam do mleczka actiferol bo po ferrum ( taki czarny syrop nie jestem pewna nazwy) Maciek miał zatwierdzenia.
Dzięki dziewczyny,na Was zawsze można liczyć :)
Do pediatry idziemy w przyszłym tygodniu,bo mamy szczepienie.Przybiera na pewno,bo co jakis czas ja ważę, wczoraj już schowalam rozmiar 62 i jesteśmy już w 68 ale tak patrzę ze pewnie na krótko. No to ja chyba jestem wyrodna matką,bo dziecku wydzielam. Więcej niż 150 nie daję,bo się boję,że będzie płakała,bo brzuszek będzie ja bolał.

Wczoraj położyłam ja o 20 i dopiero teraz się obudziła :)
Justa dziecka nie przekarmisz,jak nie bedzie chciala to bedzie wypluwac butle :) moj zje czasem 60 czasami 120 ,to juz zalezy od Niego nie odemnie :) niech Mala je tyle na ile ma ochote i ile potrzebuje . Nyzosia wiem,ze niektorzy lekarze przepisuja recepte i biora kase tylko za zalozenie,niektorzy tez zakladaja na NFZ jesli jest taka "potrzeba dla zdrowia " ,wszystko zalezy od lekarza :) wkladka sama w sobie jest droga,mam nadzieje,ze skuteczna bo 3 nie planujemy .... Przynajmniej przez kilka lat :)
Dr Ciach nie jest tania. Mi mówiła 1200zł z wizytą, chodzi o mirenę. Wkładki ma u siebie.
Wojtek je identycznie jak Patryk Malaniuni. Jak za mało to protest, jak za dużo to wypluwa smoka i zamyka dzioba.
Dzisiaj wreszcie się zmobilizowałam i trzasnęłam trening z Chodakowską. Załamało mnie to,że nie byłam w stanie dotrzymać jej tempa... nie mówiąc o partiach mięśni brzucha, których nie mam :( i oczywiści tego treningu na brzuch już nie dotrwałam, bo nie byłam w stanie utrzymać mocno napiętych nóg. Muszę być konsekwentna i chociaż co drugi dzień wykonać trening.
Mała siedziała w bujaczku, najpierw patrzyła na mnie jak na czubka, a później jej się znudziło i skrzeczała... teraz przycięła komara, a ja się odciągam i... d...pa mnie boli ;)
Ja wczoraj bylam na zajeciach salsation,pojde z 2 razy jeszcze ale chyba to nie dla mnie niezbyt mi sie podoba,pozostane tulko przy zumbie. Justa spokojnie z czasem nabierzesz tempa i kondycji :). Mi Dr Ciach mowila,ze mam dac znac wczesniej,bo wkladke musi zamowic ... Moje znajome placily tyle samo za wkladki u innych lekarzy mimo ,ze u nich wizyta u lekarza 100zl a u Dr Ciach 250.Wiec lekarze licza sobie bardzo podobnie.
U mojej lekarki dostaje sie receptę i sama musze wykupić spirale, wiec warto ja zamowic w internetowej aptece, tam jest zawsze taniej, reszta to założenie. Ja sie decyduje na spirale nie hormonalna bo boje sie ze przytyje a na to nie moge sobie pozwolić bo juz teraz czuje sie fatalnie. Ja uwielbiam chodakowska ale jeszcze nigdy nie udało mi sie dotrzymać tempa i zrobic wszystkiego.
Ja to jeszcze nawet miesiączki nie dostałam, więc hormonalnie czuję się jak na pustyni:) Mnie trochę ciało obce w środku przeraża, nie wiem czemu;/ Niestety wybór mam mocno okrojony, więc pewnie też stanie na spirali, ale też bez hormonów. Żadnych dzieci więcej nie planuję.
U nas wieczór trochę znośniejszy, no i znów przespała całą noc, więc trzymam kciuki oby jak najdłużej.
Mój pięciolatek wypiera myśl, że mała zacznie się przemieszczać, przebywać na podłodze, ciągle powtarza, że będzie grzecznie leżeć w kołysce:)
Smerfeta masz fajnie. Ja po tym porodzie dostałam szybko miesiączkę i dzoisiaj zaczął mi się drugi cykl. My na razie używamy prezerwatyw bo zastanawiamy się nad trzecim dzieciątkiem i żeby przedłużyć obecny macierzyński także zobaczymy jak to nam wyjdzie.
A my jutro zaczynamy bałagan w domu,tzn. będziemy kładli panele w pokojach u dzieci bo tam jeszcze nam brakuje podłóg.
Co do ćwiczeń to ćwiczę regularnie na zmianę chodakowska, px90x i na crosstrainerze ale od 3 tyg waga stoi w miejscu na -3 sprzed ciąży :-(
Ja też jeszcze nie dostałam miesiączki :) i wcale mi nie tęskno :)
jakiś miesiąc temu ważyłam mniej niż przed ciążą, a teraz waga mi wróciła do tej sprzed ciąży. Nie jest źle ale mam nadzieję,że chociaż trochę zgubię ze 3-5kg i będzie git :)
Ja tez jeszcze nie mam i mam nadzieje ze jeszcze przez pare miesiecy miec nie bede. Poprzednio dostalam po 8 miesacach chyba ale wtedy tez bardzo regularnie sciagalam pokarm. Choc teraz karmie częściej niz jak sciagalam:)

U nas noce kiepskie. Rys budzi sie co 2 godz glodomor jeden. Ale u nas codziennie nowe zdolnosci wiec to pewnie przez to.
007angel a gdzie znalazłaś te ćwiczenia px90 ? Masz na płycie? U mnie waga sie zatrzymała i nie chce drgnąć. Jak nic 5 albo 6 kg tłuszczyku do wytopienia. Ja niestety nie jestem systematyczna, najlepiej byłoby dla mnie chodzic na jakies zajęcia z kims a tak samej to zastukam na kanapie i mowie sobie caigle ze zaraz zacznę.
Mnie tez ta spirala troche przeraża, a najbardziej to ze jakies niteczki wystają na zewnątrz? Ja nie planuje wiecej dzieci, pewnie gdyby maz był młodszy to tak ale on jest 12 lat starszy i w sumie dla niego to juz był trz ostatni dzwonek.
Kaoma ściągnęłam z chomika . Przed ciążą z PX90 schudlam 10 kg. Teraz potrzebowałam urozmaicenia ale od przyszłego poniedziałku zacznę znowu tylko PX90.
To ja chyba jako jedyna biorę tabletki i tak się teraz zastanawiam czy one mi pokarmu nie zmieniły bo z synkiem też tak miałam po antybiotyku niby dla karmiącej ale nigdy nic nie wiadomo.
Dziewczyny doradźcie bo nie wiem co robić, mleka już nie ściągam bo małe ilości, brak laktatora i czasu więc uznałam ze bez sensu sprawdziłam też mała nie najada się nim ale co najważniejsze mleko zamieniło się w wodę i teraz nie wiem czy mam w nocy tym czymś karmić dziecko?
Ania w temacie składu mleka i ilości zjadanego mleka przez dzieci karmione piersią:
http://www.chustodzieciaki.pl/karmienie-piersia-2/jak-czesto-karmic-piersia-samoregulacja-apetytu/
http://www.chustodzieciaki.pl/karmienie-piersia-2/karmienie-piersia-jak-czesto-i-jak-duzo-jedza-dzieci-karmione-piersia/

Ciekawe artykuły a najciekawsza dla mnie jest informacja o laktozie, która jak się okazuje i na początku karmienia i na końcu jest taka sama a przecież jedna ze szkół mówi że warto odciągnąć na początku trochę mleka bo wtedy jest w nim najwięcej laktozy - jak dziecku szkodzi laktoza... i bądź tu człowieku mądry!

Co do tego czy karmić czy nie nie wiem...jak woda? na pewno ma w sobie coś więcej niż tylko wodę:)

Ja tam jestem fascynatką mleka kobiecego więc ja bym walczyła żeby karmić jak najdłużej jak najwięcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ania27 chodzi Ci o to,że mleko jest jakby sine ? Ja to nocy właśnie takie mam.Moja mała jak je wypije to przez trzy godz.nie woła na jedzenie.Ja uważam jak NyZosia.
No taka woda koloru szarego,wiem przecież jak wygląda kobiece mleko, swoje przecież ściągałam, nie mam pojęcia od czego tak mogło się stać czy to efekt tabletek hormonalnych czy może zmęczenie i stres swoje zrobiły z synkiem tak pokarm mi się zmienił po 4 miesiącach a teraz jak jak ściągałam to zauważyłam poza tym zrobiłam próbę na zbierałam 150 ml ale jak jeszcze było białe a młoda po nim wypiła jeszcze 90 ml mm więc coś tu nie halo.
Ja też jestem za tym żeby karmić jak najdłużej bo mleko matki najlepsze na świecie, tylko że nie zawsze można Nyzosia.
No wiem, że nie zawsze można. Ale przecież trucizny jej nie dajesz więc nawet jak tobie się mleko wydaje dziwne a mimo wszystko młoda je je to jej je dawaj.
Nie wiem Ania co Ci poradzić. Co chciałabyś usłyszeć...
Macie może jakiś numer do kogoś od laktacji żeby zapytać o co chodzi z tym pokarmem bo tu moja położna mówi ze może tak się stać z mlekiem i przy synku mówiła żeby już takiego mleka nie dawać bo on ani się nim nie najada ani większych wartości nie ma, teraz jest na urlopie więc jej nie zapytam ale pewnie to samo powie a ja nie wiem czy do końca ma rację niby ta druga też potwierdziła ze czasem dzieci nie najadają się pokarmem matek ale to było tak szybko przez telefon a ze to nie moja położna to nie chce ze mną gadać taka wredna polka na obcej ziemi, więcej do niej dzwonić nie będę bo nie miło mnie potraktowała.
Na razie karmie ją w nocy bo co mam mleko robić a później się przyzwyczai a prawdopodobnie już takie dzieci nie muszą w nocy jeść a pierś tylko popije i śpi dalej no chyba ze za mało będzie przybierać to co innego, tak sobie sama odpowiadam na moje pytanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kaoma mój jest starszy ode mnie o 16 lat i on to jeszcze by chciał kolejne, choć na szczęście entuzjazm mu spadł:) Ja sobie tego absolutnie nie wyobrażam, o ta ciążę walczyliśmy 4 lata, tysiące kilometrów wyjeżdżonych, kupa kasy wydana i całe 9 miesięcy jak na minie, zatem starczy.
Na mleku kobiecym się nie znam, moja zasysa z cycka szybciej niż z butelki. Jak w nocy jadła więcej, to w dzień mniej. Teraz w dzień przerwy trochę dłuższe i w nocy mniej nadgania. Nie martwię się tym, bo ona i tak bardzo dobrze wygląda, zapewne teraz będzie już mniej przybierać. Śpi najwięcej do 16-17 a później max jedna drzemka 20min.
Smerfeta dobrze wiedziec ze nie jestem jedyna szalona co sie porwała na związek ze sporo starszym facetem :) u nas rok walki o ciaZe i to tez powoduje, ze juz nie chce następnego, bo kolejny raz bym tej psychozy nie zniosła.
Ania27 skoro polozna ci powiedziała ze twoje mleko jest niewartościowej to sory ale niech sie babka walnie w czoło zanim takie średniowieczne poglądy bedzie wygłaszać. A ze mleko wodniste i ma szary kolor, no to co? Moje tez takie jest. Jak postoi to sie rozwarstwia i czasem poprostu woda na dole a u gory cos jakby śmietanka. I czesto proporcje po rozdzieleniu sa rożne, raz wiecej "wody "raz mniej. Ale tak jak NYZosia napisała trucizny jej nie dajesz. W szoku jestem ze jeszcze ktoś tak mowi, ze mleko matki jest niewartościowej. Naprawde organizm matki musialby byc skrajnie wykończony, niedożywiony, lub poddany antybiotykoterapii aby z mlekiem było cos nie tak.
Właśnie musiałam odciągnąć trochę mleka bo piersi jak kamienie a Natalia tylko trochę possała i śpi.
Kaoma u mnie nie ma żadnej już śmietanki, nic woda tylko jakby metra a wcześniej było to zdecydowanie mleko bo właśnie się rozwarstwiało, sama nie wiem co myśleć a może Ty masz tu jakiś namiar na położną żeby telefonicznie się skontaktować.
Mętna miało być.Ja też czytałam ze mleko nie wartościowe tylko w przypadku skrajnego niedożywienia.Ta położna jest specyficzna więc dlatego pytam Was ale to też może trzeba się spotkać z takim przypadkiem.
Ania u mnie też mleko nie zawsze ssię rozwarstwia. Ja daje małej właśnie to nocne sine mleko na noc i śpi mi od 20 do 6!!!
Najada się,bo jest pomału małym klockiem,a zresztą darlaby sięgdyby bbyła głodna.
Wejdź w necie i poszukaj poradni laktacyjne na Trakcie Św Wojciecha.Tam jest nr tel.do położnej. Ja nie korzystałam z jej wiedzy,ale mam nadzieje,ze Tobie pomoże :)
Chciałbym zobaczyć to Twoje sine mleko hehe jak Ci tak ładnie przybiera, też myślałam że jak dziecku nie wystarcza to będzie płakać, niestety w tym tygodniu co Natalia w ogóle nie przybrała była spokojnym, uśmiechniętym dzieckiem.
A na zaspie nie ma poradni laktacyjnej? Moze tam zadzwon?

Kaoma ma racje. W czasie wojny kobiety karmily piersa w Afryce karmia bo to lepsze niz inny pokarm i czesto jedyne co maja dostępne i dzieci daja rade. na pewno organizm oddaje wszystko co ma najlepsze na mleko. Tak juz nas natura zaprogramowala zeby ochronic mlode.

U nas tez jest tak ze jak w nocy mlody je co 2 godz to w dzien mniej. dzisiaj wrocil do normy czyli karmienie o 2:30 a potem o 5:30 i kolejne teraz.

Moj maz jest tylko 3 lata starszy ale obojgu mam blizej do 40 niz 30 i ja juz ryzykowac nie bede 3 ciaza:)mam 2 fajnych zdrowych dzieci wystrczy. Nie ma co kusic losu:)
http://dobrypoczatek.wix.com/dpgda#!kontakt/c24vq

Pani Ewa na pewno rzeczowo Ci doradzi Ania. Na forum ile nas jest tyle opinii będziesz miała a tam jest specjalistka
Justa to ze spaniem nie ma nic wspólnego po prostu trafił Ci się taki egzemplarz hehe, puki co ciesz się bo drugie może być inne, moja mała dziś wypiła o 5.00 mleko mm, mojej piersi nie chciała Łobuziara pauza do 6.20 i jak zasnęła to śpi do tej pory.

Pewnie macie rację z tym pokarmem, też trochę czytałam i nawet chyba domyślam się dlaczego to mleko tak wygląda bo pokarm matki dostosowuje się do potrzeb dziecka nie tylko ilością ale i jakością tzn.jeżeli Natalia przy piersi spędzała tylko kilka minut a często tylko dwie trzy to piersi dawały jej się napić i taki też pokarm wytwarza mózg bo dostał taki sygnał tak samo jak zmniejszyła mi laktacja bo przecież nie jadła szarpała się albo właśnie krótko possała i koniec.
No bardzo się cieszę,że mamy przespane noce. Mam nadzieję,że jej się to nie zmieni.
Dziewczyny mają rację, ile nas tutaj tyle opinii :)
Oby szybko Twoje wątpliwości zostały rozwiązane.
Dokładnie ania27, najlepiej zadzwoń do specjalistki ktora cie uspokoi. Obyś tylko nie trafiła na następna wyrwana z czarnogrodu. Ja niestety namiaru nie mam a moja polozna jest teraz w Pl.
Ja dzis matka zombie, młody cała noc spał i jęczał i nie mogl sie najeść wiec chyba co 2 godz było karmienie takie po 30 ml. Mam wrażenie ze w ogóle nie spałam. Teraz spi jak kamień. Dzis maz bedzie z nim spał a ja najwyżej ściągnę mleko.
Pytanie do mam 5 latek np do NyZosia "jakie macie pomysły na prezenty pod choinkę dla dzieciaków?" Wiem ze moze troche wybiegam z tematem ale juz mnie to przerażać zaczyna :) ja z reguły małej nie kupuje nic bo i tak dostaje pełno prezentów od rodziny ale musze im powiedzieć co kupic.
Kaoma ja mam chłopaka 5 latka, więc trochę inaczej, ale u nas na topie jak zawsze są klocki lego a teraz weszły gry. Takie już od 5lat, w przedszkolu oszalał na punkcie "smocze przygody" Akexandra, fajne sa też "uciekające żółwie".
Ta którą poleciłam jest super i ufam jej w 100%. Jest doradcą laktacyjnym na oddziale położniczym w Copernicusie, pewnie te co rodziły tam to miały z nią styczność.
U nas była rehabilitantka bo nie podobało mi się wojtkowe zachowanie i faktycznie ma duże zaległości ruchowe. Prawdopodobnie przez problemy brzuszkowe bo na nich głównie maluch się skupia :/ Terminy do OWI w Gdańsku na kwiecień!
Wkładka założna,szybko i sprawnie. Mimo,ze bez znieczulenia,to bezboleśnie. Za miesiąc kontrola,a później już co pol roku,lub raz na rok.
SylwiaAgnieszka mu chodzimy do fundacji krok po kroku ja mam termin na 12 grudnia i mogę ci odstąpić bo my juz wcześniej się dostaliśmy ale dziś słyszałam że zwolnili się miejsce na 23 listopda Jagodka dziś znowu dzielnie ćwiczyła a teraz śpi. ka tez mam 5 łatkę ale ona trenuje gimnastykę i marzy by je kupić materac i zrobić drabin w pokoju ostatnio chciała radio i teraz nie mam zupełnie pomysłu a strażak chce drona i telefon nowy ale sama nie wiem czy wogole będziemy w domu w bo myślimy gdzieś wyjechać
sylwiaagnieszka kto był oglądać u Was małego? Ja chciałabym, aby moją ktoś obejrzał, bo słabo jej wychodzi trzymanie głowy na brzuchu.
SylwiaAgnieszka mu chodzimy do fundacji krok po kroku ja mam termin na 12 grudnia i mogę ci odstąpić bo my juz wcześniej się dostaliśmy ale dziś słyszałam że zwolnili się miejsce na 23 listopda Jagodka dziś znowu dzielnie ćwiczyła a teraz śpi. ka tez mam 5 łatkę ale ona trenuje gimnastykę i marzy by je kupić materac i zrobić drabin w pokoju ostatnio chciała radio i teraz nie mam zupełnie pomysłu a strażak chce drona i telefon nowy ale sama nie wiem czy wogole będziemy w domu w bo myślimy gdzieś wyjechać
SylwiaAgnieszka a co ciebie zmartwiło w jego zachowaniu? Moj ma w sumie dopiero 9 tyg a niecierpi podnosić głowy wiec lezy i ryczy. Poza tym ciagle macha nogami i rekami, poki co zero koordynacji ale to normalne.
Karolina mi to sie marzy wyjazd na swieta z dziećmi, do jakiegos super hotelu gdzie nie bede musiała nic robic. Po ślubie tylko raz miałam taka możliwość i wyjechaliśmy z mężem na 3 tyg, właściwie nie odczuliśmy swiat ani sylwestra bo leżeliśmy wtedy na plazy, było ekstra. Teraz z dziećmi tez bym chciała. Zero gotowania, sprzątania, wciskania sie w sukienki i zero kłótni z mężem hehe wiadomo swieta maja swoj urok ale czasem warto skusić sie na cos innego.
Ania to co piszesz ma sens.ale tez daje nadzieję ze mleko moze wrocic do normalnej postaci:-)

Kaoma nie mam pojecia i tez juz o tym mysle...staram sie wychwycic pomysly mlodej ale na razie kiepsko. Poza tym ona ma tego tyle ze juz sama nie wiem co i czy w ogole zabawki jej kupowac. Moze jakies ciuchy? Myślałam tez o plecaku do szkoly:)ake w sumie w lipcu ma jeszcze urodziny to może na urodziny? Lego zawsze jest dobrym pomysłem. Moja bardzo lubi bawic się zamkami ksiezniczek. Ona ma i sasiadka kilka i sie tym bawia.

Smerfeta ja Ci moge polecić Wojtka Saj z poradni plusik minusik. Ja ide w srode na szczepienie pierwsze:) i pogadam z lekarka zeby Rysia dobrze obejrzala. Jak tylko będzie miala jakies ale to ide do Saja:)
Wojtek 2 listopada skończy 4 miechy a na brzuszku nie dźwiga głowy. Jest strasznie spięty, ciężko go ubrać rozebrać. Piąstki nadal zaciśnięte. Była u nas rehabilitantka od mojej psiapsióły ale nie podejmie się rehabilitacji Wojtka bo jest w 28 tyg ciąży. Zapisałam Wojtka na Wyspę we.Wrzeszczu na 5 listopada. W Gdyni Owi na styczeń, ale do stycznia to ja już go wyprowadzę na prostą.

Babeczka pokazała jak prawidłowo podnosić i odkładać, nosić dziecko. Patrzyłam na yt to Zawitkowski to samo demonstruje.

Strasznie boli mnie podbrzusze z prawej strony, czyżby okres się zbliżał
Nyzosia, ja to lekarzom z naszej przychodni nie wierzę, słabo się znają...
O Wyspie słyszałam same super opinie, ale jednak jeździć do Wrzeszcza mało mi by się uśmiechało.
Znalazłam w Gdyni "Fizjomania", mają tam też rehabilitantkę od dzieci, zadzwonię do nich po weekendzie.
OWI na Harcerskiej omijam szerokim łukiem, mam fatalne z nimi wspomnienia.
Ja czesto naszej przychodni nie odwiedzam ale jak tylko cos mnie niepokoilo z mloda to dostawalam skierowanie i zawsze moglam obgadac temat wiec nie narzekam.

Moj chyba jest ok choc mnie trochę martwi ze tylko jedna reke ma aktywna lapie nia zabawki nawi sie itd a druga macha ale nic nie robi. Moi rodzice mowia ze młoda miala tak samo i byłam z tego powodu z nia u neurologa. ja Pamiętam ze bylam ale nie pamietam z jakiego powodu:)
Moja jeszcze nie łapie, nie chwyta zabawek. Na razie uderza rączkami w wiszące grzechotki na macie.
Na brzuszku za bardzo nie lubi leżeć ale jak już leży to trzyma sztywno główkę i nawet patrzy co jakiś czas na boki :)
Moja niunia dopiero zasnęła,starszy pół godziny zbierał się do łóżka, tak długo mycie mu zajęło a młody śpi już od 20.00 a ja jeszcze nie jadłam kolacji,siedzę sobie sama w spokoju i ciszy,uwielbiam 21.00 jak wszystkie dzieci śpią i tak sobie wspominam z okresu ciąży jak bardzo się bałam 3 dzieci ale jak widać wszystko jest do ogarnięcia i choć z mężem mamy tylko siebie do pomocy to jesteśmy szczęśliwi z tak dużej,fajnej rodzinki:)
Do kogo Wasze dzieci są podobne?Szczególnie dziewczynki bo moja cały tatuś:)dobrze że mam w miarę przystojnego:)ale i tak jestem o to zazdrosna bo miała być jak mama hehe, synowie zaś są mieszani ale i tak do ojca podobni.
Nyzosia jutro zadzwonię do poradni i zapytam o ten pokarm ale to i tak niczego już nie zmieni bo nie przystawiać młodej ani też nie ściągam, nie mam laktatora elektrycznego a specjalnie kupować na kilka miesięcy nie będę bo to droga rzecz poza tym wiem ze nie ściągałabym regularnie przez brak czasu a tak tylko na noc będzie pierś, teraz odkąd mała jest na mm to widać jaki duży bobas się robi, ruszyła ostro z wagą, w środę przyjdzie położna ja zważyć ale obstawiam ze w dwa tyg może przybrać nawet 500 gram.
Moje dzieci to czysty ojciec. Młody podobno wyglada jak tata i Tesciowa twierdzi ze jak trzyma go na rękach to czuje jakby sie cofała w czasie o 40 lat i faktycznie jest do ojca mocno podobny. Corka jak sie urodziła wygladała jak zmniejszona wersja ojca co mnie strasznie przeraziło bo jedyne o czym myslalam to to zeby nie została taka brzydka :) na szczescie po jakimś czasie zaczęła przypominać mnie wiec zakładam ze wyrośnie z niej ładna dziewczynka hihi włosy ma na po moim teściu bo proste blond i błękitne oczy po mojej babci. Ja i maz mamy ciemne włosy, kręcone, i zielone oczy wiec ona wdała sie w poprzednie pokolenie. No chyba ze ktoś mi podmienił dzieciaka w szpitalu :)
U Nas z młodym ok. Glowe podnosil i dzwigal się na brzuchu już dawno. Teraz jak jest w pozycji na pol lezaco na bujaku to prawie siada,ale upada,ale,lezec nie chce i wyje...;/
Smerfeta na Koperkowej na Dąbrowej jest fundacja Pegaz, rehabilitant przyjmie Was w ciągu max tygodnia bezpłatnie, urząd miasta finansuje, tak samo też logopeda i psycholog ;-)
A do pegaza nie trzeba skierowania?

Moja corka to cala teściowa:) na szczescie tesciowa jest ladna kobieta wiec corka tez jest ladna:) tesciowa i moj maja niesamowite wlosy w sensie grube geste i krecone i takie ma corka. I blond:) a synek na razie jest bardzo podobny do mojego taty. Cos w sobie ma z dziadka:)
U mnie obaj kropka w kropkę w ojca.
U nas dziś noc super,pobudka o 3.00 a później dopiero o 7.00 co się nie zdarza, chciałam zaobserwować czy jak z piersi się nie naje to czy nie będzie się budzić co 1,5 godziny i znów potwierdza się ze to jednak nie ma nic wspólnego.

Co jest z tymi genami, większość dzieci do ojców i tak też zauważyłam po znajomych,ładne dziewczyny a córka podobna do taty, ja na szczęście upodobnilam się do mamy a ona była ładna kobieta jak była młoda.
U nas mała tez podobna do taty,a nawet bym powiedziała,że bardziej do teściowej. Na szczęście oboje należą do tych ładnych :p
Tez patrząc po znajomych zauważam wszędzie podobieństwo dzieci do ojców.
Do pegaza dopiero potrzebne będzie skierowanie po konsultacji rehabilitanta jak konieczna będzie rehabilitacja
Wiece natura jest sprytna. Specjalnie tak to wymyślila że dzieci sa do ojcow podobne zeby wiedzieli ze to ich dzieci:) szczególnie jak sa male zeby ojciec sie nimi opiekowal.
a ja znowu kryzys za dużo na głowie wczoraj miałam, z 3 sama i czasem człowiek gubi się bo mlody na angielski i basen z malutką na rehabilitację i jak odebrałam córkę z przedszkola to jechałam na jej zajęcia. u nas dziś malutka wstawała co 3 godziny ale nie jest źle ogólnie jest bardzo spokojna i uwielbia przyglądać się rodzeństwo a oni też z nią posiedza jak ja muszę choćby pranie wyjac.q jeśli chodzi o podobieństwo to cała moja trójka jest wręcz identyczna i wszycie podobni do taty na maksa po mnie mają noski i ilość włosów ale mój m dzieci by się nie wyparl
Dzięki za "Pegaza", zbadam temat.
Ja nie wiem, jak z tym podobieństwem, synek zdecydowanie do mnie podobny, ale charakter na szczęście ma po tatusiu:) a mała to nie wiem, ja ją widzę codziennie, to nie mam rozeznania, mówią, że do taty, ale to czas pokarze. Mój ma jeszcze dwójkę z poprzedniego małżeństwa i faktycznie dziewczynka podobna do niego a chłopak do matki. Ja jestem podobna do rodziny mojego ojca, do mojej mamy w ogóle.
Oj u mnie Kuba i Patryk sa do siebie podobni ,a jednoczescie cali Tatusiowie.
Kuba już się trochę zmienil . Ale Patryk to jest klon Kuby jak był malutki i klon Taty. Nawet się na początku myliłam i nie mogłam oswoic z nowym imieniem i mowilam do Patryka Kuba przez pomylke.
Dokładnie tak nas natura stworzyła zeby niemowlaki była podobne do ojca inaczej samiec mógłby je odrzucić, na szczescie potem to sie troche zmienia :) moj samiec dzis znowu w pracy wiec ja od rana z dwójka, do tego walczyłam cały poranek z córki włosami bo dalej nie wytepilam tych insektów, pomimo powtórnego mycia specjalnym szamponem. Mowie wam co za obrzydlistwo te wszy, no i znowu mnie czeka pranie wszystkiego. Generalnie jestem wciąż w pizamie, nawet nie miałam czasu umyc zębów, teraz mały wkoncu usnął to musze szybko wszystko ogarniać. Poza tym mam dzis dzien z serii "wracam do gdanska i nic mnie nie interesuje" czyli ciezko dzis, dlatego biorę sie za sprzątnie wtedy przynajmniej nie mysle o niczym.
Zastanawiam się czy w związku ze zmianą czasu to kładziecie spać później swoje pociechy?
Ja już od kilku dni przesuwam czas położenia do spania o 10min. Wczoraj małą zaniosłam do łóżeczka o 20.30. Dzisiaj chcę położyć ją o tej samej godz. Beznadziejna jest ta zmiana czasu.
Dominika kiedy idziesz z córeczką na drugie szczepienie? Bo to pierwsze miałyśmy tego samego dnia :)
ja dopiero w poniedziałek się dowiem dokładnie kiedy mamy przyjść.
U nas nie ma kładzenia spać, bo młoda i tak się drze po godzinie. Generalnie kąpiemy ją ok20, jedzenie i zasypia w kołysce na dole. Wtedy ja myje starszego i sama wskakuje pod prysznic. Ok.22 ona się wybudza i wchodzi w swoją fazę, która trwa przeszło godzinę. Po 23 zabieram ją na górę, jedzenie, zmiana pieluchy i idzie w kimę. Śpi albo do 7, albo do 5, trochę zje i śpi. W tygodniu zabieram ją na dół dopiero jak starszego wyprawię do przedszkola, czyli po 9, chyba, że śpi dłużej.
Ja corke przesuwalam a teraz w ogole zapomnialam o tej zmianie czasu i nic nie robimy. Nie wiem jak to przezyjemy. Najwyżej będzie spal po 19:) i wstawal o 6;(

Kaoma współczuję wszy....nam sie zawsze udawalo od razu je wytepic.

My byliśmy dzisiaj w zoo. Bylo super! Zlazilismy sie strasznie ale trzeba korzystać z pogody.
Nyzosia my też byliśmy w zoo, może się minęłyśmy nawet o tym nie wiedząc ;)
O! A my do zoo planujemy jutro się wybrać :)
Justa! Planowo mamy po 26 miec szczepienie. W nastepnym tyg pojde na wizyte ale nie wiem czy nie bedzie odroczone szczepienie bo Marta ma resztki kataru.
Dzis chrzciny... Cala rodzinka sie zjechala. Jeszcze zmiana czasu. Wiec od 5 nie spie. A Marta dopiero teraz wstala wiec lepiej znosi zmiane czasu niz ja. Ciekawe jak bedzie wieczorem
My bylismy w zoo ze 3 tygodnie temu :)

Ja tam caly czas z dwojka sama wiec juz nic sie nie wypowiadam :P
Maz teraz przylatuje na 2tyg we wtorek, wiec bede miala 'urlop' :D

Ja o tej zmianie czasu nawet nie pomyslalam,najwyzej dzisiaj małego poloze zamiast przed 20 to przed 21 i tyle :) troszke Go przeciagne czasowo ,tragedii nie ma :)

Dominika udanej imprezki:)
Dominika udanej imprezki :)
U nas super noc,mała przebudzila się po 5 starego czasu,a obudziła się teraz.
No i gdzie to piękne wczorajsze słońce? Oby wyszło zza tej mgły.
U Nas sloneczko juz wychodzi :)
Malunia ja też sama i tez się śmieje ze jak mąż wróci to będę miała urlop i ze do spa pojadę czyli do mamy :)mój m kiedyś miał zmiany miesiąc na miesiąc a teraz to różnie wiec mam nadzieje ze wkońcu będzie w pl cały czas chociaż z trójka dzieci ciężko z pieniędzmi tym bardziej ze jeszcze pomagamy mamie. Dominika udanej imprezy . my jakoś nie możemy zaplanować chrztu nie wiemy jak to ogarnąć bo boje się w listopadzie Chrzciciela bo zimno w tych kościołach a też mamy problem z chrzestnym i juz mam straszne wyrzuty sumienia ze jeszcze tego nie zrobiliśmy. mam do was pytanie jakie zabawki macie ,możecie polecić dla naszych maluszków. my mamy karuzele mate ale widzę słabe zainteresowanie może macie jakieś fajne grzechotki nie mam jak pojechać do zabawkowego sklepu i najchętniej kupilabym przez internet. i drugie moje pytanie jakie duże ciemiaczko miały wasze dzieci i do kiedy się zarasta .milej niedzieli
a u mnie pogoda się schrzanila ,:(
Ciemiaczko to do roku chyba jest. Moja cora miala bardzo dlugo bo jak miala ponad rok to jeszcze robilismy jej usg przezciemiaczkowe.

U nas z chrzcinami tez lipa.mamy problem z mama chrzestna.

Mlody obudzil sie wg starego czasu.jest przesuniety o godzinę;(
U nas też dobrze czyli pobudka o 3.00 i później o 7.00 już na dzień ale po 1,5 godzinie mała poszła spać na dwie, można powiedzieć że śpi już teraz dobrze, trzyma drzemkę jedna dłuższą zazwyczaj po południu ale teraz chyba przeniosła do południa, reszta to po pół godziny . Melaniunia a u Was jak że spaniem? lepiej coś?
Karolina, jesteś sama na codzień z trójką? Mąż na miejscu pracuje, czy poza granicami? Jak starsze rodzeństwo dogaduje się? U nas ciągle kłótnie przez to ze starszy taki charakterny.
Ja nie wiem co tu jest z tym szczepienie zaraz będą 3 miesiące a my na pierwsze mamy termin dopiero na 26.11.Kaoma u Was też tak późno?
Ciemiaczko to chyba nawet do półtora roku jest.
My mamy metę i leżaczek. Mała najbardziej lubi siedzieć w lezaczku , na macie różnie,maks to 20min.Mam tez zyrafke Sophie,ale Iga jeszcze nie chwyta,nie trzyma wiec zyrafka czeka :)
My nie wybieramy się do zoo,pojedziemy do parku orunskiego pooglądać drzewka.
Ania27 moj młody dostał szczepienie w kroplach na u3, następna dawka bedzie na u4 w połowie listopada. Jakos sie tym nie przejmuje bo corka była tez szczepiona z opóźnieniem.
Co do Zabawek to przy córce miałam to szczescie ze większość zabawek miałam pożyczonych np taki skaczący konik z FP albo jakies inne duze zabawki z FP ktore kosztują po kilkaset zł. Teraz juz wiem ze najlepsza jest drewniana łyżka, groch zamknięty w butelce albo wyrzucanie ciuchów z szafy :) wiec moge polecić tylko to :) sama ogladalam zabawki dla małego bo na swieta bedzie miec 4 miesiące ale nic mi w oko nie wpadło bo wszystko właściwie jest od 6 m ż. Także tez czekam na propozycje.
Kaoma to w kroplach to była witamina K, doustne będzie na rota ale też później przy tym pierwszym.A tak wszystkie szczepienia są podawane domieśniowo.
Mój się urodził z małym ciemiączkiem i wychodził ze szpitala z ciemiączkiem na opuszek palca i dalej ma takie. Ciemiączko zaraża do 18mca.
My mamy zwykła karuzele z misiami i ona zazwyczaj na wieczór do spania oraz mate edukacyjna. Młody potrafi na tej macie i godzinę poleżeć, czasem mu misia jakiegoś położę albo zabawke-zawieszke i to wszystko.
Mały u nas dzisiaj opanował do perfekcji kula nie się przez lewy bark. Co go na plecy położę to za chwilę chichra się na brzuchu i ogląda wszystko z wysoko uniesiona głową :-) do tego szuka okazji żeby tylko się posadzić :-)
Ania27 wit K w kroplach młody dostał w szpitalu, a na u3 w kroplach szczepionkę przeciw rotawirusom.
Moja 5 latka właśnie rozebrała brata, założyła mu pieluchę i teraz ubiera go w pizamke sama z własnej woli hehe jejku przez ta zmianę czasu chodze do tylu, juz bym sie szykowała do spania a dopiero 18
Ania młody spi ok w nocy, zje i spi dalej,ale zjada malutko po 30-60ml ostatnio to tez tyle szykuje (karmie mm) bo więcej nie ma sensu.
A w dzień nie chce spac, w wozku masakra,no ale trzeba to przetrwaC.
Nam lekarz mowil,ze ciemiączko do roku ogolnie,ale roznie to jest,kwestia indywidualna.
My mamy karuzele FP rainforest i leżaczek jeszcze po Kubie, ma tez mate i takie 3w1,jakby stoliczek ustawia się wg wieku do oglądania,pozniej jako stolik później jak cos tam i to lubi najbardziej ,bo zawsze w cos trafi i albo zaświeci albo wyda dźwięk :)
A zapomniałam,że też mamy karuzele z FP z projektorem.Mala różnie ja odbiera,zależyod nastroju :)
U nas jakies zamieszanie po tej zmianie czasu ale nie jest zle właśnie sie usypiamy.ciekawe jak bedzie w nocy.

Nasz najbardziej lubi siedziec w lezaczku a do niego przyczepilam mu zabawke z maty edukacyjnej i ta zabawke lubi najbardziej. To jest czerwony piesek z dzwonkiem w srodku i z tasiemkami na dole i mlody uwielbia go tracac i lapac.
Mam tez po corce taka super edukacyjna zabawke tiny love ci ma rozne guziki przyciski kreciolki i lusterko.mloda ja bardzo lubila i Ryś tez. A tak to grzechotki.

Dziewczyny poratujcie. Rys uwielbial sie kąpać a od tygodnia jest w wannie histeria. W ogóle nie wiem o co mu chodzi. Nic nie zmienilismy. Zastanawiam sie czy nie wkurza go to ze wanienka jest za krótkie i jak kopie nogami to uderza sie tez głową. Ale patrzylam na wieksze wanienki i szalu nie ma.jakies waskie stresznie sa. Teraz mamy ta z ikei i jest super szeroka tylko krótka;( jakie macie wanienki?
Nyzosia my mamy standardowa z akpol tyle ze nasz mały to już piąte dziecko które się w niej kapie. Ostatnio go wykąpałam w dużej wannie (potem córka wskoczyla się umyc) to miał radoche jak na basenie :-)
A może spróbuj dać mu trochę mleka żeby głodny się nie kąpał ale tylko trochę żeby też nie ulewał. Ja mojemu czasem dla zabawy pokazuje wanienke przodem, mocze rączki dla zabawy a potem kapie.
Też myślałam że może głodny jest ale któregoś dnia nie kapałam go na głodniaka...nie wiem o co chodzi. a tak trochę podkarmić to się go nie da:) ale może spróbuje...
Nyzosia może faktycznie mały się wkurza, że nie może swobodnie pofikać w wanience. Wojtek też raz się pobeczał jak uderzył się w głowę gdy wybił się nogami. Też musimy już wyciągnąć dłuższą wanienkę, mamy zwykłą. A może woda kiedyś mu się nalała do ucha, oka i ma uraz.

Też mamy karuzelkę fp rainforest. W leżaczku staram się nie kłaść. Matę mam taką by dziecko na brzuszku się bawiło, więc na razie odpada.
Przez 2 dni trochę ćwiczyłam z Wojtkiem i już łepek lepiej trzyma. Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby długiej rehabilitacji.
Uszy zawsze ma mokre...no a ja ma uraz to co mogę zrobić żeby mu przeszedł?:)
Hehehe no tak, ale może wlało mu się do ucha. Mój starszak był na tym punkcie przeczulony. Może zmień wanienkę skoro już za mała a jak nie podziała to będziesz znowu się martwić.
Wojtas na początku wrzeszczał, ale to ze strachu, mało co widział. Teraz radośnie zalewa pół pokoju i mnie ;)
To są większe/dłuższe wanienki?Myślałam,że wszystkie są jednakowe.Nasz Mały też się już ledwo mieści i na dodatek wierzga jak szalony.Na szczęście problemu z wodą wlewającą się do uszu czy oczu nie ma,bo jest przyzwyczajony do tego na basenie :-)
Kaoma my na U3 dostaliśmy druga dawkę wit.K a na rotawirus podają też doustnie przy pierwszym szczepieniu którego my jeszcze nie mieliśmy.Jesteś pewna że to był na rota, masz gdzieś to zapisane bo teraz to już jestem skołowana.

Ja dziś nie miałam dobrego dnia, co prawda Natalia prawie cały przespała ale ciężko z dziećmi, nie lubię takiej niedzieli w domu wtedy o kłótnie z mężem nie trudno a wieczór zakończył się fatalnie, właśnie siedzę i rycze,mam wszystkiego dość.
oszaleje mała miała wczoraj mega niespokojny dzień ale to dlatego że cała 3 w domu i nie miała się jak wyspać i wieczorem takiej histerii dostała ze sama się przestraszył am bo nigdy jeszcze nie słyszałam jak tak płakała ale jak zasnęła to teraz od 21. ale teraz widzę ze na spanie to ona nie jest . nyzosia nie wiem co Ci doradzić ale może kup taka wkładkędo wanienki gdzie Rysia będzie mógł spokojnie leżeć i obserwować taka foczke ja ją mam do zwykłej wanienki z akpol i przy przedniej córce super teraz Jagodka jakoś się z.niej zsuwa i nie wiem o.co chodzi.Moja znowu uderza się w przewijak i tez szukam większego a mamy ten stolik z ikea.dziękuję za info w spr ciemiaczka pytam bo lekarz mi napisał kontrola około roku i nie mogłam sobie przypomnieć czy moje poprzednie dzieci jeszcze wtedy miały ciemiaczko.Ania 27 tak bywa że jestem z sama i tak naprawdę bo mimo że mieszkam w Pl to jestem jedynączka i mam tylko mamę niesetety moja mamusia jest dosyć schorwana osoba i tak jak było jak urodziłam to musiałam sama jej pomóc wtedy na dwa miesiące był mój m ale musieliśmy i tak ściągnąć mojej mamy brata żonę do pomocy dla niej bo tez nie mieszkamy blisko siebie z mama. a teściowa och szkoda słów niby nie jest zła ale potrafi doprowadźi mnie do łez pracuje i wczoraj u wnuków była 2 raz od kiedy Jagodka się urodziła i mówi do mnie bym coś sobie porobiła a ona przypilnuje mała ale ona na je rękach non stop płakała.ale staram się nie nakręcąc bo wtedy najgorzej . a jeśli chodzi o starszaki czasem na maksa się kłócą czasem wielka miłość ale też mają szalone pomysły razem ze ręce opadają. wczoraj w kościele mój 10 letni syn zaczął czapka rzucać ,- zapomnial gdzie jest a potem jak szłam.do komuni to zaczął tak moja średnia córkę gilgotać ze słyszałam jak się śmieje i piszczy z końca kościoła aż do mnie przybiegla.a ja całkowicie z snu wybita wie trzeba spożytkować czas i idę włączyć pralkę i suszarkę to akurat po następnym karmieniu złoże,:)Ania 27 trzymaj się czasem człowiekowi nerwy puszczają ale jutro z m. napewno się pogodzisz
I juz po chrzcinach. Zrobilismy impreze w domu tylko dla najblizszej rodziny. My, dziadkowie i rodzice chrzestni. Bylo 9 osob. Bez spiny... Zmywarka wszystko pozmywala i jest super😊
Marta caly chrzest przespala oprocz polewania glowki na chwile otworzyla oczy.
Marta lepiej znosi zmiane czasu niz ja. Znow pobidka o 5.30. Marta dalej spi... Wieczorem kapiel o 19 czyli pol ggodziny przesunieta. I do tej pory spi.
Z zabawek mam karuzele mate bujak jakies maskotki grzechtki. Na wszystko sie patrzy i macha raczkami ale jeszcze nie siega. Poki co obczaja swoje raczki. I jeszcze lubi ogladac taki obrazki czarno biale. Chodze z nia na zajecia z dziecmi. Prowadzone przez fundacje, sa bezplatne najpierw sa muzyczne taka rytmika potem cos dla starszakow w zeszlym tygodniu dzieci malowaly liscie i przyklejaly do drzewa teraz wycinaly buty z filcu(rodzice) a dzieci wiazaly sznurowki. Potem jest poczestunek a na koncu zajecia dla rodzicow. Wtedy opiekunki zajmuja sie dziecmi a rodzice maja zajecia z psychologiem albo jakie warsztaty. Naprawde super sprawa...
Dziewczyny ile czasu moze trwac sam katar? U nas juz tydzien frida masc majerankowai inhalacje. Nawet przez kilka dni nasivin do nosa i nie chce przejsc. Mozecie cos jeszcze polecic?
U nas pobudki starego czasu i choć ta nocna była przesunięta o pół godziny to ta ranna taka sama 7.00 starego czasu więc przez kilka dni będę miała pobudki o 6.00 później jakoś się wyrówna.

Karolina wątpię czy mu dziś przejdzie, u nas raz w tygodniu taka kłótnia,cały czas o to samo,już mowie ze go kiedyś tu zostawię jak któregoś pięknego dnia nie wytrzymam nerwowo to wyjadę z dziećmi a na razie muszę się trzymać dla nich żeby ich wychować.
Dominika Katar u Kuby (5 lat) trwa 5-7 dni. Za to jak maly zachorowal jak mial (2mce) to katar ciagnal sie 5 tyg. Lekarze byli bezradni,nawet antybiotyki dea dostal zeby mu na oskrzela sie nie przedostal :/ ja polecam inchalacje z soli i wyciaganie katarku odkurzaczem, taki aplikator co soe do odkurzacza wsadza,nazywa sie " katarek". U Nas frida dokladnie nie sciagala , dopiero po tym katar zaczal mu schodzic i szybko przeszlo
Mi lekarka mowila ze u takich maluchów katar tak dlugo trwa. I jak sie nic poza katarem nie dzieje to olac to. Nasz mial katar z 3 tyg.

U mnie tez fajna noc.mlody obudzil sie o 2:30 a potem po 6 jak go mloda obudzila.a tak by pewnie dluzej spal.

Dominika a gdzie sa takie zajecia?
NyZosia ja tez miałam taki problem z corka, poprostu magle nabrała wstrętu do kąpieli.
Próbowałam ja wykapać w misce, w dużej wannie itd. W koncu przestałam ja kapac na jakis tydzien, poprostu wycierałam mokrym recznicZkiem. Przeszło jej bo chyba zapomniała w czymś leżał problem. Ta zmiana czasu to koszmar ja sie nie moge ogarnąć, mały wczoraj ryczał do 23, a od 4 rano ma kolki, corka wstała o 6 bo dla niej to wciąż 7godizna. Jezuuu niech ten poniedziałek sie juz skonczy.
Ania27 moj Bolek dostał szcZepionke na Rota bo mam to zapisane w książeczce szczepień. Poza tym im szczepienia pozniej tym lepiej, takie jest moje zdanie wiec chyba nie masz co sie stresowac.
Zajecia sa na Kartuskiej na przeciwko szpitala wojewodzkiego.
Inhalacje robimy raz dziennie. Wystarczy? Wlasnie chce podjechac do apteki po katarek. Ciekawe co ze szczepieniem. Dziewczyny macie nawilzacz powietrza. Dodajecie do niego jakis olejkow czy tylko wode?
My mamy zwykłą, długa wanienkę, faktycznie te z ikei są krótsze. Foczkę do wanienki też mam, dostałam od kogoś, bo sama bym jej nie kupiła, jakoś nam nie przypadła do gustu. Nyzosia jakbyś chciała, to możesz ją ode mnie wziąć. A!!! no i zdaje się, że Cię wczoraj widziałam z dzieciakami pod Biedronką:)
Domminka inhalacje z soli fizjologicznej jak najczęściej, raz dziennie to za mało, ja małą inhalowałam po każdym jedzeniu. W nawilżaczu mam tylko wodę, łóżeczko skrapiam amolem.
Dominika nie wszędzie znajdziesz katarek. W gemini i w akpolu jest. Kiedyś widziałam w sklepie medycznym na Biegańskiego.
Zwykłą solą fizj.można i 5x dziennie inhalować. Można spróbować inhalować nebu dose, ale ostrożnie na początek bo może być za mocne dla malucha. Wojtek to toleruje. To 3% roztwór soli, lepiej oczyszcza drogi oddechowe. U nas inhalacja + katarek codziennie rano, po nocy trochę mu zalega.
Można dać też fenistil w kropelkach, tyle kropli ile kg dziecko waży.
Jeśli to prawdziwy katar(a nie zalegające mleko po ulaniu) to ja bym się wstrzymała ze szczepieniem.
Smerfeta jak z dzieciakami po biedra na rynku kolo 14 z niebieskim wozkiem ja:)

Dzieki za rady i propozycje. Chyba faktycznie spróbuj mu zrobić przerwe. Choc wanienke i tak musze kupić.

Co do przewijaka z ikea to ja spuscilam mlodemu powietrze z tej nakladki z góry i z dolu w sensie tych co sa przy glowie i nogach i jest ok.

Czy któras skladala wniosek o becikowe w Gdyni? Ja probuje rozgryzc temat ale to jakas masakra. Bralyscie oświadczenia z us i zus?czy same wyliczylyscie? Jak same to jak?:)
Dominika ja małemu robiłam 2 razy dziennie inhalacje z soli hipertonicznej nebu dose 1ml plus 2ml soli fizjologicznej i dwie inhalacje z samej soli fizjologicznej. Do tego po inhalacjach tobionych do 17 małego oklepywalam. Do tego dawałam mu witaminę C w kropelkach a na noc dodatkowo skrapialam mu pościel 3 kroplami olbasu. Super po tym się oddycha, obkurcza śluzowe i z racji eukaliptusa w składzie działa przeciwzapalnie.

Ja dla odmiany od 3 rano koszmar. Dopiero teraz znalazłam siłę żeby się podnieść. Niestety dopadła mnie migrena-mega ból i zawroty głowy, wymioty, swiatlowstret. Przez mnie mąż nie poszedł do pracy. Ogarnął młoda do przedszkola, z synem poszedł na spacer i inne atrakcje mu zapewnil. Ja za to po solpadeine odespslam i powoli podnoszę głowę do góry bez odruchu wymiotnego . Jakaś masakra. Po porodzie z córką miałam rok spokoju na takie atrakcje a tu raptem 3,5 miesiąca. Teraz mam wrażenie że wszystko się szybciej dzieje.
nyzosia co dwie głowy.... dobry pomysł z tym przewijakiem. ja dziś mię mogę się ogarnąć i mam ochote wrzeszczec z nerwów i do tego tez boli mnie głowa.a do tego młoda boli ucho młody zapomniał rzeczy na angielski i tenisa wiec znowu musze wsiąść w samochód i jechać och
No i mąż zrobił rosół :-)
cześć Dziewczyny nie ma szans , żeby Was nadrobić . Urodziłam 06.09 córeczkę, ale przeżyliśmy dramat przy i po porodzie, za długo mnie trzymali zanim zrobili cesarkę ach masakra jakaś... Teraz jest już ok Zuzia ma się dobrze i jest najcudowniejszym dzieckiem :)

Alicja najważniejsze,że już jest wszystko dobrze :)

ja natomiast mam inny problem, a raczej zagwostkę. Od ok.tygodnia mała jak zje to porządnie odbije ze dwa, czasem trzy razy. Później niby wszystko jest ok, ale jak ją wezmę np.po około godzinie od jedzenia, to jeszcze raz odbije czasem z ulaniem. Czy Wasze maluchy też tak mają? A może powinnam jej robić przerwę w trakcie jedzenia i ją odbić? Generalnie Iga jak je z butli to dość szybko jej to idzie, ok.6-7minut.
My idziemy na drugie szczepienie w czwartek. Dominika ja też bym nie ryzykowała szczepieniem, niech malutka dojdzie do siebie.
Alicja i Zuzia witajcie.

Justa mój mały tak miał, że potrafił ulewa i 2 godz po karmieniu.
Mogę powiedzieć ze mu przeszło jakiś tydzień temu. Nie wiem czy jest to efekt dojrzałości przewodu pokarmowego czy tego ze przez tydzień dawałam mu zageszczacz pokarmu bebilon nutrition.
Moj tez ulewa.czasami malo a czasamu chlusnie konkretnie.i tez raczej jakis czas po karmieniu. Ale jak przybiera i dobrze sie czuje to bym sie nie przejmowala.

Ale sie dzisiaj nalazilam!!!!!ponad 3 godz na spacerze szybkim tempem bo mlody marudzil!
Cześć Alicja. Ostatnio zastanawiałam się co z wami. Urodziłaś tego samego dnia co ja :) Dobrze że już wszystko wporzadku.
A my wlasnie przechodzimy 2 skok rozwojowy. Dzis już troche lepiej, ale wczorajszy dzień był bardzo ciężki. Dziewczyny jak długo u was trwały trudne dni przy skokach?
Justa u mnie jest to samo, czasem sa dni takie jak opisujesz a czasem nie ulewa wcale. nie mam pojecia od czego to zależy.
Dzięki dziewczyny :)
Kurcze,przez ta zmianę czasu,moje dziecko teraz nie wie o co mi chodzi i sie rozstroilo.
Jestem tu nowa ale mam problem z karmieniem piersią, moja córka ma 5 tyg niestety ze względu na mało aktywne ssanie nie najadała się przy piersi a teraz już w ogóle nie chce ssać. Ściągam pokarm laktatorem teraz tak 70 ml-50 ml w pół godziny, 6-7 razy na dobę. Mam pytanie jakie wy ilości pokarmu ściągacie za jednym zamachem i jak często, oraz czy macie jakiś pomysł żebym bardziej rozkręciła swoją laktacje? Justa27 jak długo rozkręcałaś laktację i czy wtedy tak samo ściągałaś co 2-2,5 godziny systemem 77-55-33?
Witaj nana2015 :)
ja miałam problem z karmieniem od samego początku. Najpierw dawałam małej pierś(drugą leczyłam) a później dorabiałam mieszankę jak jeszcze się darła. Było to mega męczące, tym bardziej, że przy piersi co chwila się kręciła i puszczała, bo jej nie leciało.
Skończyłam ją przystawiać do piersi ok.2tygodnia i zaczęłam ściągać.
Na początku były to bardzo małe ilości i kupiłam herbatę laktacyjną, ale krótko ją piłam, bo pediatra odradziła. Zapytała czy w ciąży też piłam anyżowe herbaty, a jak nie to zaproponowała żeby odstawić, bo inaczej zaraz będziemy mięli kolki.
Zaczęłam pić bardzo dużo wody ok.3-4litry dziennie i kawę zbożową z dużą ilością mleka. Jakoś szybko udało mi się rozbujać laktację :)
W tej chwili najwięcej mleka ściągam w nocy i przed południem (w nocy ok.150ml, rano i do południa ok.80-100ml). Po południu to już ok.50ml.
Staram się ściągać co 2-2,5 godz, chociaż nie zawsze się uda i właśnie tym systemem 7-5-3. Dwa razy na dobę podaję mieszankę, bo małej nie starcza mojego pokarmu (pewnie byłoby inaczej gdybym w nocy systematycznie też wstawała się odciągnąć, a robię to tylko raz).
Jak coś jeszcze to pytaj śmiało :)

U nas skok trwa tak dwa czasami trzy dni i wtedy jest masakra. Dziecko gdyby mogło to zjadłoby nawet mnie ;) dosłownie domaga się jedzenia co godzinę i strasznie jęczy, marudzi, a czasami popada w histerię.
Nana, 70 ml to na oj gust cLkiem sporo, szczególnie, że córa ma dopiero 5 tyg. i pewnie tyle akurat potrzebuje. Ja tezcstaralam sie rozkrecic laktaćvje i po prawie 4 miesiacach sciagam 40 ml, przy dobrych wiatrach, choc bardzo rzadko uda sie 80 ml sciagnac. Tyle, że teraz to sciagam tylko nanoc bo moja córcia śpi nawet 10 godzin ciurkiem w ńocy. Herbatki na laktacje i felmatiker w moim przypadku nie działały. Teraz jak małej nie wystarczy to co mam w pietsiach to dokarmiam ją mieszanką odprzypadku do przypadku. Ale zyczę żebyś Ty nie musiałatego robić. Moim zdaniem najważniejsze żeby dziecko było najedzone. Warto walczyc o laktacje, ale jak sie nie uda to trzeba zaakceptowac butelke i tyle.
Z jednej czy dwóch piersi tyle ściągacie?
Jak Wam teraz śpią maluchy, nyzosia, Agnieszka, Magda i inne dziewczyny te które przesypia ja nice to wiem ze u Justy i smerfeta bodajze.Moja juz codziennie budzi się tylko raz o 3.00 a zasypia 20.30-21.00 choć teraz przy tej zmianie czasu to nie wiem o której będzie szła spać na noc bo wczoraj ja trochę zakręciłam o poszła wcześniej ale to też się tak udało,samo wyszlo.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz, mocno przezywam to ze córka nie chce pić z piersi i chociaż tym moim pokarmem chciałabym ją karmić. Zastanawiam się czy po czasie jest możliwe że polubi pierś?
Doskonale Cię rozumiem. Ja nawet nie brałam do głowy,że nie będę karmiła piersią. Tak wyszło, miałam strasznie poranione piersi, sama krew i ropa. Położna poleciła, żeby się zagoić, więc karmiłam jedną piersią, a druga leczyłam i z niej ściągałam. Po zaleczeniu chciałam wrócić do karmienia piersią (umówiłam się w poradni laktacyjnej, żeby małą nauczyć efektywnego ssania) ale okazało się, że mała ma zwichnięte bioderka i założono jej rozwórkę...
później nie chciałam jej znowu stresować i tak już zostało.
Najlepiej umów się do poradni laktacyjnej, albo niech położna laktacyjna przyjedzie do Ciebie :)
Aaa, zapomniałam dodać, że koleżanka mojej siostry wróciła do karmienia bodajże po miesiącu. Korzystała z poradni przy szpitalu na Zaspie.
Ojej z tym spaniem to macie szczescie ... U nas dzis pobudka z płaczem od 3 nad ranem, takie młody miał kolki, potem powtórka o 7 rano i noszenie znowu kolejna godzine na rękach. Tak go to wymęczyło ze spał od 12 do 16. Padam ze zmeczenia :(
U nas na szczęście noce są ok. W dzień śpi tyle co na spacerze i ewentualnie po powrocie w wózku.Na wieczorne kolki od kilku dni stosujemy butlę mm z Bebilonem ha i zamiast trzech godzin płaczu, postęka chwile i po sprawie.
No u mnie mloda od paru dni spi od powiedzmy 20-21 do około 6 rano, wczesniej byla jeszcze jedna pobudka 3-4, teraz pare dni juz nie ma, ale pewnie jeszcze wroci do tej pobudki.
Ja postanowilam ze powoli bede dzialac w druga strone co Wy dziewczyny, czyli przechodzic na mm. Wiem ze mleko matki najlepsze i powinnam karmic ile sie da ale szczerze juz mi sie nie chce, psychicznie wykanczam sie jak co popoludnie (tak od 14.00-15.00) musze karmic co godzine i nawet nie jestem w stanie wyjsc z mloda gdziekolwiek procz spacerku kolo poludnia (do karmienia w miejscach publicznych nie moge sie przelamac). Poza tym chyba laktacja mi sie pogarsza i coraz mniej mleka sie produkuje.
Ja tyle co pisałam, że ściągan to z obu piersi i to nie przez pół godziny ale przez co najmniej 40 minut.
U nas normują się drzemki w ciągu dnia: przed 11, na spcerku po 13 i po 16
Ja wróciłam do żywych po wczorajszej migrenie.
Ja ściągam mleko tylko raz - rano po nocy. Jedna piersią karmie młodego , a potem ściągam z drugiej 100 - 150ml w jakieś 10min.
Aniu co do spania młodego, to poprzedniego tygodnia spał od 19 do 5-6 ,a od niedzieli śpi od 18:30 do 3 (tu karmienie 10min i odbicie) i ciąg dalszy spania od 3:15 do 7:15. Także nie jest źle :-)
W dzień śpi 3-4 drzemki po 30min
Tihuana pewnie masz mniej mleka bo mloda Ci przesypia noce. Choc z drugiej strony jak ja tak czesto przystwiasz wieczorem to powinna laktacja ruszyc.

Ja ściągalam pokarm i miałam go bardzo duzo. Ale przez to miałam zastoje. Ja kiedys probowalam przystawic corke ale w ogóle nie wiedziala o co chodzi.

Moj Rys budzi sie w nocy o 2-2:30:) jak w zegarku:)potem roznie. Albo śpi do 6-7 albo ma jeszcze pobudke kolo 5.

Ja nie moge nazekac na moje dziecko:)ładnie je duzo spi nawet w wozku zaczal sam zasypiac.jest fantastycznie:)tak jak myślałam ze bedzie wygladalo macierzynstwo przed urodzeniem pierwszego dziecka. Wtedy było bardzo inaczej. A teraz jest tak jak sobie wymyslilam:)

Dla mnie karmienie piersią jest super wygodne.dzisiaj np. spontanicznie pojechalam z dziecmi autobusem z karwin na pogórze zaszczepić mloda na grypę. Wycieczka straszna ale dalismy rade. i w ogole nie musialam sie stresowac czy mam wystarczajaca ilosc mleka wody butelek itp.wiedzialam ze w kazdej chwili bede mogla mlodego nakarmic ttrzeba tylko znaleźć ustronne miejsce. Ja karmie zazwyczaj w kawiarniach lub restauracjach. Choc w sobote karmilam w zoo na lawce:) no i prawie codziennie karmie w bibliotece w ktorej mamy zajęcia. Dzieki temu mogę robic wszystko:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nana, ja tez sciagalam mleko od 3 miesiąca, bo mala przez tydzień musiała dostawać butelkę bo miałam zajęcia na uczelni i tak się przyzwyczaiła ze juz potem piersi nie zassala, ale ściągałam do 7 miesiąca.
Zazdroszczę Wam ze dzieci Wam tak szybko zasypiają.. U nas jak mala zaśnie przed 21 to pośpi chwile i się budzi i musze z nią siedzieć do 24, jak zaśnie po 22 to wtedy spi na noc.. No i pobudki okolo 2, 4, 6.. Niezależnie o której zaśnie. Ona dopiero o 19 konczy ostatnia drzemkę. A juz bylo tak fajnie bo zasypiała w drugim miesiącu o 21-22 i o 5 sie budzila, a od 3 tygodni sie jej poprzestawiało :/
Czyli chyba pół na pół w naszym wątku z tym przesypianiem nocy, ja też już nie mogę się doczekać,może po skończonym 3 miesiącu bo wtedy niektóre dzieci śpią już lepiej.Ja też nie mogę narzekać, malutka jest bardzo spokojna i dużo mi teraz śpi ale też jej się teraz przestawiło i do rano po nocy ma 2-3 godzinne spanie, jakoś dziwnie bo przecież w nocy też śpi a tak to tez drzemki po 30 min czasem jeszcze po południu też ma dłuższe spanie,jestem zadowolona bo przy urwisach bardzo się namęczyłam zresztą jest tak do dziś, nic nie można przy nich zrobić bo tak hałasują że muszę ich pilnować żeby mi małej nie obudzili, najgorszy mam teraz problem z dwulatkiem bo raz śpi w dzień a raz nie i wtedy mi na rękę bo o 19.30 mam go już z głowy tylko jak tu z nim wytrzymać cały dzień no i jak nie śpi to nie je obiadu albo wcześnie rano się budzi, eh musze sama przeanalizować czy go kłaść w dzień.
Ania ja na przesypianie nocy nie licze:)mi wystarczy to ze ladnie zasypia wieczorem i ze w nocy tylko je i spi dalej.
Choc dzisiaj mnie zaskoczył bo spal do 5:20! Ja się oczywiście obudzilam wcześniej i zaczelam czuwac:) zjadl i zasnal. Teraz sie obudzil bo kupa juz go meczyla:)

Wczorajsza wycieczka autobusami wszystkich wykonczyla.mloda tez padla o 20 na kanapie i spi do teraz:)

Ja juz dzialam bo dzisiaj intensywny dzień. 5 urodziny klubu mam gdynia:)))) a potem szczepienie.
U nas jest tak, ze ja mam tyle pokarmu co trzeba mimo, ze nie wstaje w nocy na karmienie. Marta nie placze z glodu, karmienie trwa dosyc krotko 10 minut max i je tylko z jednej piersi.
Chodzi spac ok 20 ( chociaz teraz przez ta zmiane czasu troche wczesniej) i wstaje ok 7.00 ( jiz zaczyna aie przewracac wiec pewnoe zaraz wstanie). Nie budzi sie w nocy na karmienie jiz od dluzszego czasu.
Szczerze mowiac ciesze sie, ze nie musze sie zastanawiac co robic, zeby pokarm sie utrzymywal i nie zanikal, bo jakbym czytala te wszystkie wskazowki to bym oszalala. Jak karmilam przez oslonki to sie naczytalam ze moze pokarm zanikac i mialam wkret. Potem, ze karmienie powinno byc z obu piersi po 10-15 min. U nas nogdy tak noe bylo i poki co jest ok.
Wracajac do kataru "katarek"jest suuper😊
Moj Rys tez je tylko z jednej piersi.z dwoch je na noc. A wielki jest okrutnie:)
Ja nie czytam wskazówek o karmieniu. Ufam intuicji:)
Tihuana ja Cię doskonale rozumiem z mm. Synka miałam na butli a małą na piersi, więc mam porównanie. Nigdy nie było dla mnie problemem zabranie ciepłej wody, butelki i mleka, zresztą z przerwami na jedzenie co 3 godziny bardzo rzadko jadał na mieście. Jak już pisałam moja nie lubi cycka poza domem, więcej nałyka się powietrza niż jedzenia i wiadomo jak to się kończy. Z piersi je ładnie tylko w nocy a w dzień to się pręży, wygina i trzeba się sporo nakombinować żeby zjadła raz a porządnie, a nie takie ciumkanie co godzinę. Nie mówiąc o tym, że ciągle mam schizę jak się drze, że znów ją boli brzuch bo zjadłam coś, co mogło jej zaszkodzić. Fajnie jest jak dziecko ładnie je, nic go nie boli i jest szczęśliwe:)
Ja się przyzwyczaiłam do małego budzenia się na butle.To już wchodzi w nawyk :D

Tylko w dzień se szybko nudzi i nie wylezy za długo ,absorbujący jest w dzień,ale to nic,wazne ,ze w nocy jest grzeczny :)
Dziewczyny a jak wy przygotowujecie to mleko mm w nocy, tak zeby było szybko? Pytam bo ja musze isc do kuchni, podgrzewam wode w mikrofali a potem dosypuje mleko. I niestety mały sie czesto rozbudza i potem nie śpimy obydwoje. Pobudka u nas tez 3 razy, najpierw pierś, potem butla i rano znowu pierś. Chociaz czasem sie zdarza ze wypije piers i jeszcze potem lece dorabiać butelkę i wypije jakies 20-40ml. Pocieszam sie ze on ma dopiero 9 tyg i moze juz niedługo bedzie lepiej. Te nocne wędrówki sa męczące wiec moze wy macie jakis cudowny sposób?
Ja mam podgrzewacz. Przed pójściem spać wlewam do butelki wodę i wkładam do podgrzewacza. Odmierzam miarką ile trzeba proszku i wsypuję do pojemnika na kał :) jak się mała budzi to tylko wsypuję proszek do ciepłej wody i już mleko gotowe dla głodomorry :)
Kaoma zamiast podgrzewacza można termos- mnie podgrzewacz czasem za bardzo podgrzewał. Na mleko mm są też takie specjalne pojemniki z przegródkami, wchodzi tam z 4-5 porcji, nie jest to drogie. Do tego przygotować z dwie czyste butelki na mleko. Wszystko przygotować na noc pod ręką, potem tylko woda i mleko, bez biegania po kuchni.
Kaoma, kiedy karmiłam córkę mm to na noc tak jak i na wyjścia przygotowywałam wodę w termosie a mleko porcjowałam do małych pojemniczkow na jedzenie dla dzieci :-)
A ja puki co karmie w nocy tylko piersią,nawet jak się nie najada to i tak zasypia,nie wiem czy jest potrzeba robić butle dziś po wadze zobaczę jak to wygląda,właśnie czekam na położną.Rozmawialam z ta babka od laktacji, dzięki za namiar Sylwiaagnieszka.
Pytanie do mam ściągających mleko - czy dzieci dobrze przybierają Wam na wadze? Mój synek jak się urodził to ważył 4 kg a teraz ciągle jest na 10 centylu:-(
Termos!!! Boże co za oświecenie ! Ze ja na to nie wpadłam?! Dzieki dziewczyny jesteście boskie!! Ja mam przygotowane butle a mleko nasypane do kieliszków od wódki bo tylko z nich mm sie nie wsypuje :) jednak pojemnik na kał mnie powalił na kolana hehe you make my day
Kaoma hehe ;)

Olka ja idę jutro na szczepienie to dowiem się ile dokładnie waży mała. Ale patrząc na nią i tak jak ja ją ważę to przybiera ładnie. A co mówi pediatra?
Pediatra mówiła że jak skończy 4 mies, czyli już 1.11, mam wprowadzać warzywa. Na samą myśl się stresuje jak nam będzie szło karmienie łyżeczką;-) !! Mam też zagęszczać mleko kaszką ryżową. Powoli tracę cierpliwość do tego ściągania:-( 40 min jedną butelkę, tak sobie myślę że ten czas można by było lepiej wykorzystywać, a nie ściąganie w stresie że zaraz się obudzi albo rozpłacze bo nie chce mu się już leżeć i patrzeć na pozotywkę...
Mój już wcina warzywa-marchewka i dynia zaliczone.Wcina,aż mu się uszy trzęsą.W ogóle widać,że lubi zjeść :)
To super:-) ja też mam nadzieję że mu niejadek zasmakuje w warzywkach
A ja po dwóch tygodniach od wczoraj wprowadzam nabiał i efekt jest taki, że mała zaczęła się sama normalnie wypróżniać a ja dla odmiany mam po mleku biegunkę;/ Zupełnie przestałam się w tym rozeznawać.
Ja jak sciagalam mleko mloda byla w 50 centylu. A urodzila sie 4100! Stale pokarmy wprowadzilam w 9 miesiacu:) i nie dlatego ze nie chcialam wcześniej. Ja chciałam mloda nie chciala. A do tego czasu jadla tylko moje mleko.

My po szczepieniu. Mlody wazy 6350 i dla odmiany jest w 90 centylu:) sprawdziłam i mloda w tym wieku byla pol kg lzejsza.
Samo szczepienie Rys zniosl straszne. Corka byla z nami i normalnie widzialam jak ma lzy w oczach. Plakal przerażająco. Potem jeszcze przez godzinę byl obrazony. A teraz chyba jest ok.

Ja w nocy nigdy nie robilam mm ale widzialam ten patent z termosem u przyjaciółki i jest dobry.
Aha a co do sciagania to ja ściągalam 30 min okolo 200 ml czasami troche wiecej. Tyle ze moja na raz jadla jakies 150 ml.
Jak usypiacie dzieci,tylko nie piszcie że same zasypiają hehe, moja coś nie lubi za długo w łóżeczku,ona musi wśród nas być i o ile w dzień zaśnie na huśtawce albo na spacerze czasem też ją krótko polulam na rękach i odkładam na moje sypialne łóżko tam gdzie nasz pokój teraz i druga część nocy śpimy razem tak wieczorne zasypianie zawsze na rękach ją lulam aż kręgosłup odpada no ale wszystkie moje dzieci tak usypiałam, co zrobić kiedyś minie za to teraz już za rękę trzymać nie muszę, nawet dwulatek dostaje butle i z nią sam zasypia,śmiać mi się chce bo teraz to nam się butelki mylą bo mają takie same dobrze że nie mleko i pampersy.
No zasypia sam :) Kąpiel,mleko,szumiąca melodyjka i dziecka nie ma :)
Zapomniałam napisać, dziś po rozmowie z doradcą od laktacji okazuje się ze ten mój zmieniony pokarm to może być efekt zbyt ubogiej diety lub też stresu więc okazuje się ze jednak jest tzw.chudy pokarm o mniejszej zawartości tłuszczu i stad taki wodnisty, owszem zawiera taki sam skład, przeciwciała itd ale dziecko nim się nie najada dlatego odpuściłam ściąganie to bez sensu, nie mam czasu ściągać 60 ml z obydwu piersi w 15 min ręcznym laktatorem tylko po to bo tam są przeciwciała a teraz sezon przeziębień, odpukać mała jeszcze kataru nie miała pomimo że chłopaki już tak a teraz starszy kaszle ale już mu lepiej, mam nadzieję że i ona będzie zdrowa to nie jest tak ze jak matka karmi piersią to maluch nie zachoruje nie ma takiej ochrony niestety.
Mój w dzień zasypia albo przy piersi albo w wózku albo w chuście. zależy co akurat robimy:) jak przy piersi to czasami go zostawiam żeby się wyspał ale ja go karmię na poduszce więc go nie trzymam tylko on leży. a czasami uda mi się go odłożyć.
Wieczorem zasypia przy piersi i go odkładam. w nocy tak samo bo karmię na siedząco.
Młodej też nie nosiłam do snu. Raczej przytulałam siedząc. Młodego też tak czasami tulę.
No ja jak karmiłam piersią to musiałam się z młodą kłaść a ona mnie pilnowała heh i tak żeśmy się długo cyckowały aż mamusia często sama zasypiała i to była chyba gorzej męczące a później i tak ze dwa razy się jeszcze obudziła,teraz to nawet ja wezmę na serial czyli ja oglądam i ją lulam i zasypia ale to tylko dwa razy w tygodniu bo nic innego poza tym nie oglądam i tez nie zawsze bo czasem zaśnie mi wcześniej niż 21.00 zależy o której wypadła ostatnia drzemka noi jeszcze małego muszę położyć.

Dziś po wizycie położnej doznałam szoku.Natalia w niecałe 2 tygodnie przytyła 600 gram,tyle co mi przybrała w miesiąc jak skończyła 2 miesiące waży teraz 5420 a za 9 dni skończy 3 miesiące więc będzie ok.6 kg czyli tak jak rodzeństwo w tym samym czasie.Wszystko dzięki mleku w proszku hehe no ale jak trzeba przejść na butle to trzeba a potrafi wypić nawet 200 ml.wiec moje piersi nie sprostałyby jej potrzebom.Ja to mówię fajne jest karmienie piersią jak ma się czas na gotowanie i w ogóle na jedzenie bo niby 5 posiłków powinno się jeść, spokój i najlepiej dziadków do pomocy wtedy jest super a później słyszę no ja to karmiłam 9 miesięcy np.ti nie aluzja tu do nikogo tylko po znajomych wiem jak jest a tu człowiek sam i nie jest kolorowe macierzyństwo ale ja tam nie narzekam na to, zdążyłam się przyzwyczaić do tego ze ciągle jestem sama z tymi dziećmi.
Ania ja nie mam kompletnie czasu na gotowanie. od kilku dni nie ma u nas obiadu bo nie mam kiedy gotować a w lodówce mam tylko lód:) wychodzę rano i wracam wieczorem. ledwo zmuszam się do przygotowania sobie jakiegoś konkretnego śniadania. niestety potem kupuję coś na mieście. a dzisiaj na obiad była pizza:)
Faktycznie na początku była kicha i bez pomocy się nie obyło ale teraz już jest luz. jakbym nie pracowała i nie miała zobowiązań związanych z fundacją to spokojnie bym się ze wszystkim wyrobiła. a tak jutro czeka mnie wyprawa do Pucka na zajęcia:) i znowu pół dnia z bani.

Ja dalej obstaje przy teorii że pokarm jest w głowie:)

Wczoraj i dzisiaj spędziłam dużo czasu z moją 5 latką i stwierdziłam, że muszę się jakoś zmobilizować żeby poświęcić jej więcej czasu. nie dlatego że ma jakieś braki ale dlatego że mi jej szkoda że została taka zepchnięta na 2 plan. i sama jestem na siebie zła że mówię do niej tylko ciągle choć bo Rysiu to zbieramy się bo Rysiu tamto nie możemy tergo zrobić bo Rysiu....a ona np. chce się uczyć czytać. Muszę z mężem pogadać i jakoś musimy się wieczorami organizować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ania! Moim zfaniem jesli chcesz przejsc na mm to po prostu przejdz i nie szukaj usprawiedliwienia na forum. Przeciez nie potrzebujesz niczyjego rozgrzeszenia. Argumenty typu nie mam mleka bo nie mam czasu jesc i porownywanie z innymi ktorzy maja dziadkow jest bez sensu bo nie wiesz jaka my mamy sytuacje i czy mamy czas na jedzenie, czy pomagaja nam dziadkowie.
Dokarmiasz mm czy przechodzisz zupelnie na mm ok, Twoja sprawa. Kilka z nas tak robi i juz. Po co sobie robisz jakies wyrzuty itd. Tylko niepotrzebnie sie dolujesz...
No wiesz chciałam jeszcze trochę pokarmić małą i wiadomo szkoda mi ze tak się nie stało,każda matka chce jak najlepiej dla dziecka a jeśli chodzi o to ze mleko się zmieniło to sama zachodzę w głowę,napisałam co się dowiedziałam nie musisz tego czytać.Ja nie mam z kim o czymkolwiek porozmawiać dlatego tak sobie czasem pisze moje przemyślenia ale jak Ci to przeszkadza to po prostu omiń posta ode mnie i po sprawie.
Moj mały tez zasypia sam, kapiel,mleko,lozeczko, jego meodyjka i zasypia,czasami zamuje mu to chwile,czasami dluzej,ale zasypia sam.

Mój tez ma marcherwke zaliczona i marchewke z ziemniaczkami. Zajada tak szybko, jakby ktoś miał mu to zabrać :)
Z rana będziemy próbowali podawac kaszki,za jakiś czas.

Nyzosia Ty jesteś cały czas gdzies w biegu to masz mniej czasu. Nie masz się co winic,pracy rzy maluchu jest więcej,a na pewno cos zorganizujesz,zeby Mała miała poswiecona uwagę tylko sobie :)
Ja siedze teraz w domu to mam więcej czasu i podzielność mam na dwoje,nie odczuwam ,żeby Kuba był zepchnięty na 2 plan,ale zobaczymy jak będzie dalej.
cześć ale się rozpisalyscie a ja mnie przeziębienie rozłożyło takiego bólu gardła nie miałam nigdy aż uszy bolą i juz się zastanawiam czy nie angina. macie jakieś domowe sposoby na gardło szałwia nie pomaga.jeśli chodzi o zasypianie u nas kąpiel cycus i wtedy przy nim zasypia ale są dni kiedy lubi na mnie poleżeć ale wróciła juz do siebie chyba ta zmiana czasu lub pełnią tak na nią zadziałala.ja sama przy 3 tez często nie ogarniam i tak wczoraj obiad o 19 30 całe szczęście ze maja w szkole i przedszkolu a syn to wczoraj sam z kolegami na picce poszedł.jeśli chodzi o poświęconą uwagę to masakra ale staram się jakoś to rozwiązać młoda na macie a ja z starszą coś robię tylko ona taka zosia samosia . czy jedziecie na groby ja tak myślę sobie ze chyba odpuszczę
e w tym roku o pojadę w przyszły weekend przerażają mnie tłumy i wózek a gdzie samochód zostawić . uciekam bo czas wyruszyć na rehabilitację miłego dnia
U nas też mała zasypia sama, tzn.ze swoim największym przyjacielem dydusiem :)

My po drugim szczepieniu. Mała nawet nie zauważyła, że coś ją ukuło:) dzisiaj kończy trzy miesiące i waży 6550 :) dla mnie najważniejsze jest to, że wszystko w porządku i że prawidłowo się rozwija.
Nyzosia, a jak Rysiu dzisiaj się czuje po szczepieniu?
Justa super jak na dziewczynkę.Tak z tymi maluchami jest że jak przychodzi nowe dziecię to starsze trochę jakby odrzucone,mój dwulatek teraz też trochę taki bidulek sam, rano przeważnie z tatą a to po zakupy pojadą razem albo gdzieś do urzędu coś załatwić żebym mogła więcej uwagi małej poświęcić czy w domu coś zrobić.Najgorzej jak młody wraca ze szkoły wtedy jest wszystko naraz obiad,lekcje i od 12-14 kiedy to najfajniejsze pogoda, zamiast spacer czas jest zarezerwowany dla młodego na odrabianie lekcji a zaraz potem tata szykuje się do pracy i zostajemy sami.No ale od listopada syn będzie zostawał dłużej w szkole i tam zje obiad więc wtedy odetchniemy wszyscy,dla każdego lepiej a i więcej czasu dla średniaka.
Justa super. Zero jakichkolwiek objawow.

Ja sie ciesze ze mloda w tym roku do szkoly nie szla tylko jest w przedszkolu ktore zna. W pierwszej klasie będzie trzeba poświęcic jej jeszcze wiecej uwagi wiec dobrze ze Rys bedzie mial juz rok.
Wojtek jest kąpany, mleko, odbicie, kładę go z szumisiem i zasypia sam. Jednak czekam aż uśnie i wtedy wychodzę z pokoju.
Ania rozmawiałaś z p. Ewą?
Moje dzieci są butelkowe i jakoś żyją ;)
Wojtek od 3 dni jest bardzo marudny, robi afery nie wiadomo skąd. Gorzej je. Byliśmy dzisiaj u lekarza ale nic nie znalazła. Dała skier na morfo,crp i mocz. Morfo całkiem niezła, nieznacznie monocyty tylko wyższe. Na resztę wyników czekam.
No to super,u nas jak na razie tez fajnie,tak jakby tego szczepienia w ogóle nie było :)
Ciekawe co się dzieje bodajże u Lineczki,jak przychodnia się tłumaczyła z przeterminowanej szczepionki...eh,brak słów.

My na groby jedziemy.Cmentarz jest we wiosce wiec nie jest tak mega oblazony jak te miastowe.Wyjazd juz w sobotę na urodziny do mojego taty.Dzisiaj piekłam tort,chyba drugi w moim życiu,a jutro będę kończyła.Trzymajcie kciuki,żeby wyszedł :)
Moja 5 latka tez zepchnięta na drugi plan, niestety odnoszę wrażenie ze ciagle do niej mowie "ciszej, przestań, zaraz, nie moge bo karmie itd dzis sie pytała czemu przestałam ja kapać bo kiedyś tak robiłam a teraz tylko tata wszystko robi wieczorami, łącznie z czytaniem książek bo to u nas prawie obowiązek. Mysle sobie ze to kwestia kilku miesiecy i na wiosne załapiemy juz nowy rytm bo poki co to chaos nas zjada hehe albo raczej freestyle w kategorii wychowanie.
Młody kolejny dzien nie zrobił kupy wiec ryczy i puszcza śmiercionośne bąki, wcisnelam go mężowi a sama sobie co chwile znajduje jakies obowiązki niecierpiące zwłoki żeby tylko on go nosił :)
Przetestowałam w nocy patent z termosem, co za luksus :)
Sylwiaagnieszka masz whisbear? Usypia ci młodego? Mam wrażenie ze u nas to nie działa albo moje dziecko jakos oporne? Albo moze młody jest jeszcze za młody?
Zazdroszczę Wam takiego usypiania,odkładacie do łóżeczka i same zasypiają,super wygodne,szkoda ze u na to nie działa, za to córkę mi ktoś podmienił bo śpi w dzień i w nocy super, więcej niż wcześniej a niby więcej już teraz powinna czuwać no dziś to chyba jakiś rekord pobiła bo spała rano 3 godziny a po południu 4 ciągiem tak jej się dobrze spało na balkonie, teraz ją uśpilam na noc ale nie wiem czy się nie obudzi.
Sylwiaagnieszka tak rozmawiałam tylko nie wiem czy to była Ewa bo tam były dwa numery bodajże,kilka postów wyżej napisałam co mi powiedziała, myślałam że czytałaś.
Kaoma kupiłaś jakieś nosiło bo ja jeszcze nie, muszę podjechać do sklepu i oglądnąć.Służy Wam mleko bo u nas zaczynają się problemy z kupka i chyba będę musiała zmienić tylko na jakie, masz jakieś godne polecenia, słyszałam że babylove jest dobre i na dodatek tanie a niektóre są gorzkie i boję się że mała nie będzie chciała.
My jutro chcemy pojechac do Gdańska na cmentarz do Sopotu i wieczorem chce podjechac ma Witomino. Ja mam patent na cmentarz z dzieckiem- chusta:)
W sobotę jedziemy do tesciow a tam cmentarz malutki pod samym domem wiec spoko.

Jaam urodziny w przyszłym tyg:-) juz zamowilam tort u kolezanki ktora piecze:)
Ania27 nie kupiłam jeszcze nic. Nie mam teraz auta i nie chce mi sie jechac z wózkiem do miasta, a przez internet tez nie moge nic wybrac. Co do mleka to używam aptamil ha Pre bo kierowałam sie testami, i tym zeby było antyalergiczne. Nie wiem czemu mały ma teraz takie przestoje bo wczesniej robił kupę regularnie. Jakos na początku listopada idę do lekarza to zapytam z czego to wynika bo widac ze on sie ewidentne meczy. Z reszta ja 3/4mleka zawsze wylewam bo robie mu 90 ml a w nocy on pije czasem tylko po 30ml a ciagu dnia tez roznie, czasem wypije 70 a czasem 20 i bądź tu mądry, no ale tak to juz jest jak sie karmi mieszanie.
Ania tak czytałam co napisałaś. Tylko byłam ciekawa czy akurat z p.Ewą rozmawiałaś czy z kimś innym.
Kaoma tak, to tego miśka mamy. Jego można zrobić głośniej i wtedy lepiej działa. Mój starszak też lubił szumy, u tego też się sprawdza.
Kaoma może zmień maluchowi sztuczne mleko.
Podaj mi jeszcze raz ta stronę to odpowiem z kim rozmawiałam i poproszę o stronkę żeby zobaczyć to cudo co usypia dzieci.

Kaoma tak małe ilości mm Ci pije?,dlaczego w takim razie nie karmisz tylko piersią szkoda kasy jak masz na tyle w piersiach a jak brakuje to mały Ci wyciągnie więcej częstym przystawianiem może się mylę to poprawcie mnie.
Kaoma mój mały też zbulwersował się, czemu mama go nie myje wieczorem. Teraz od kilku dni młoda jest wieczorem na butli, więc tata ją karmi a ja się zajmuję nim, ten system u nas się sprawdza. Najczęściej kończy się to tak, że oboje zasypiają przy butelce:D
Dziś wieczorem jeździłam za rakietą kosmiczną, bo moje dziecię zażyczyło sobie na urodziny, szarpnęłam się, ale trudno, nawet mój mąż to przełknął.
Jutro przed nami kolejne szczepienie...
Kurczę jak ten czas zapieprza, już niektóre dzieci warzywka zaczynają jeść. Też już bym chciała córci rozszerzać dietę, może wtedy gdy będzie miała w żołądku coś gęstszego przestanie tak ulewać. Ale poczekam do piątego miesiąca. Czyli jeszcze miesiąc.
U nas dzisiaj w nocy dwie pobudki, to chyba efekt szczepienia. Na szczęście nie ma żadnej gorączki i nie jest marudna.
pfu, pfu, żeby nie zapeszać :)
My już po szczepieniu, waga 6700... Pytałam się o leżenie na brzuchu, niestety lekarka jakaś gamoniowata i nic mądrego nie potrafiła mi poradzić. Młoda leży max 20 sekund i wpada w histerię. Główkę trzyma już sztywno, ale ten brzuch to porażka.
Znalazłam rehabilitantkę, która przyjeżdża do domu, czekam na termin wizyty.
My na cmentarz jedziemy w niedziele wszyscy ,Łostowice i Srebrzysko. Z Kuba tez zawsze jezdzilismy, zresztą tez Nam na tym zależy,zeby jezdzil Patryk tez od małego,bo dwie babcie już nie zyja i żeby w ten sposób im pokazac co i jak...

Ja mam dzisiaj wychodne,Maz zostaje z Mlodymi a ja ze Szwagerka idziemy na miasto ,a jutro wychodne z Mezem,a Szwagierka zostaje z dziecmi :)
Malunia zazdroszczę . dziewczyny potrzebuje waszej pomocy uciekło mi z głowy q pilnie potrzebuje coś do wózka taka mniejsza torbę organizer wiem ze ma milu ale też ta firma co nyzosia ma torbę proszę podajcie mi nazwę
Karolina skiphop.

Pisalsm posta i mi wcielo. Nie chce mw się pisac 2 raz....
dziękuję bardzo juz idę szukać
Miś to szumiś, google odnajdzie. Chwilowo nie mam dostępu do kompa ;-) Równie dobrze można z neta ściągnąć biały szum i spr czy w ogóle to na dziecia działa.
My też razem na groby jedziemy. Od dzisiaj jesteśmy w Mrągowie.
Smerfeta mój też głowę trzyma sztywno ale za nic nie chce opierać się na rękach. Żaden pediatra sam na to nie zwrócił uwagi a jak się spytałam to: widocznie nie lubi leżeć na brzuszku...
Wydaje mi się ze większość dzieci w tym wieku nie lubi leżeć na brzuszku,już za jakiś czas będą tylko tak spędzać czas:)mi aż głupio się przyznać ale rzadko młodą tak układam bo ona krótko mi czuwa i zawsze ten czas gdzieś ucieknie.Mam pytanie do mam butelkowych, o której Wam przypada przedostatnie karmienie a o której ostatnie bo nie zawsze wyjdzie to 3 godziny zwłaszcza jak dziecko po południu śpi dłużej i ile karmień bo u nas czasem są 4 ze względu na długą popołudniem drzemkę.A i jeszcze jedno smarujecie wszystkie buzię dzieciom np.po kąpieli? Jak tak to czym oliwka,krem?
Ja się zgadzam z Ania, że dzieci nie lubią leżeć na brzuszku i nie zawsze takie afery są wynikiem amonali:) Moja córka też nie wytrzymywała dłużej niż 20 sekund na brzuchu i wyła a potem jakoś jej przeszło i lubiła leżeć. Młody leży dłużej ale i tak szału nie ma zwłaszcza że śpi na brzuchu całą noc a leżeć w dzień nie chce. i ja też bez bicia przyznaję się że słabo młodego kładę na brzuchu. ba ja go słabo kładę na plecach:) bo tak to karmienie, wózek, leżaczek, fotelik, chusta, noszenie na rękach i nie ma kiedy leżeć na łóżku czy na macie a wiem że trzeba bo musi kiedyś nauczyć się przewracać:)
Mój ma coś z lewą ręką. jest wyraźnie słabsza i mniej aktywna. idę we wtorek do mojej lekarki w luxmedzie to z nią pogadam. muszę też wziąć skierowanie do okulisty bo mlodemy znowu łzawi oko.

Po kąpieli smaruję młodego oliwką. całego:)

Ja dzisiaj padam po lataniu po cmentarzach...idę spać!
jeszcze raz dziękuję juz kupiłam ale wam powiem zw myślałam że oszaleje z ta nazwa miałam ja na końcu języka.my dostaliśmy tego misia moja młoda zero reakcji natomiast strasznie się śmieje kiedy sama jej szumie. wiec miś poszedł w świat do kuzynki aż jutro się ich zapytam czy pomogło.Ania dobrze rozumiem ze Twoja Natalka dużo zaczęła spać . u nas odwrotnie .Malutka spokojna ale ma coraz krótsze drzemki.mam do was jeszcze pytanie jakie macie śpiwory do wózka takiej samej firmy co wózek czy innej dziś patrzyłam na la miLou ale ceny z kosmosu i sama nie wiem czy wogole kupować.
Ja uważam że dziecko powinno leżeć w każdej pozycji po trochu żeby też główkę formować, nasza już miała lekko odleżałą lewą stronę bo to jej ulubiona do spania to ją na noc kładłam na prawy bok i po jakimś czasie już lepiej wygląda,z synkiem miałam tak samo.Noi jeszcze dla kręgosłupa nie powinno się trzymać w jednej pozycji np.cały czas w leżaczku na pół leżąco czy np.w huśtawce, my mamy i tam jest dość zgięta jak w foteliku samochodowym.
Tak więcej mi śpi i raczej to zasługa butli ze tak jej się to pozmieniało jak wcześniej takie 3 godzinne spanie zdarzało się nie codziennie tak teraz zawsze i bardzo mnie to cieszy, noce też już są coraz lepsze, teraz pobudka ok.5.00 rano więc można powiedzieć noc już prawie przespała później śpi jeszcze do 8.00.Nie wiem ile godzin na dobę przesypia ją wam dzieci ale moja tak ok.15 więc raczej tak normalnie.
Ja mam śpiworek z maxi Cosi był gratis do fotelika.
Ania27 pytałaś o mleka mm, dzis byłam w rewe i dotrwałam gazetę Öko Test na 2016 Rok i wg nich najlepszym mlekiem jest hipp BIO combiotik 1 uzyskał ocenę sehr gut, babylove z DM jest na 3 miejscu z ocena befriedigend czyli zadawalajacy (taka jakby ocena 3ka w skali do 5 ciu). Nestle BEBA pro 1 tez uzyskało sehr gut.
Niestety mleka HA nie były testowane. Ja sie przezuce tez na tego Hippa , niestety dzis najpierw kupiłam mleko dla małego A dopiero potem przypadkiem dotrwałam ten magazyn. Ale najlepiej idz do kiosku i sobie przejrzyj co i jak i jakie sa kryteria bo to za długo zeby to opisywać.
U nas miś szumis pewnie przyda sie w przyszłości jako zabawka ale poki co ten szum u nas nic nie daje, na szczescie dostałam go w prezencie.
Tak tylko ponoć właśnie te mleka są gorzkie a hipp za tani też nie jest, mój starszy pije bebe jeszcze do tej pory ale zaczynał od innego też Nestlé którego nie ma już na rynku.Ja nie wiem co robić,położna nie odbiera i nie wiem czy zmieniać mleko bo coś nie do końca młoda się wypróżnia.
Oczywiście mam na myśli 2-latka
U mnie mała leży na brzuszku czasami ok.5min,a czasami nawet kilku sekund nie wytrzyma. Zależy od jej nastroju:) ale widzę,że zaczyna się jej podobać, bo czasami gada i się śmieje:)
Ja kremuje emolium, a balsamuje co drugi dzień Nivea.
Mój starszy pił hippa, żadne inne mu nie smakowało.
To nie prawda że wszystkie dzieci nie lubią na brzuchu. Maciek lubił na brzuszku od początku, stad to moje zaniepokojenie.
Ania27 a skąd wiesz ze te mleka sa gorzkie?
Corka tez na początku Piła Hippa ale był problem z dostępnością, czesto musiałam kupowac po kilka opakowań az w koncu przeszłam na Bebilon. Corka te na brzuchu srednio lubiła leżec, w sumie załapała Dopiero jak zaczęła pełzać ale znam duzo dzieci ktore preferują taka pozycje.
Moje dzieci to leniuchy i na brzuchu lezec nie lubia:)

Spiwor mam Nie oryginalny do wozka.mialam z corka i gdzies mi wcielo a teraz tesciowa mi kupila. Dziury na pasy do spacerówek sa standarowe wiec będzie pasować.
Ja do wozka maxi cosi praeie nic nie dostalam:(a dodatki drogie jak nieszczęście.
U Nas tak jak u Sylwii. Kuba uwielbial lezec na brzuchu,Patryk teraz nie bardzo,trzyma się sztywno i opiera na raczkach ale za dużo mu się nie chce;/

U nas karmieie wypada raz po 4h,raz po 2h. Nie trzymam się tabelki na opakowaniu,tyko tym czy młody chce zjeść,czy tez nie.

My mamy tego konika wodnego z muzyczka,jeszcze po Kubie i to Patrykowi wystarcza,tez zastanawiałam się nad tym misiem,ale chyba u Nas to zbędne.
Mój synek nie polubił leżenia na brzuchu, nigdy nie leżał przedramionach. Zaczął się obracać i pełzać, ale bardzo krótko i przeszedł do raczkowania.
Młoda dała dziś popis, trzy godziny trwało jedno karmienie.
W środę przyjeżdża do nas rehabilitantka z Polanek, więc będę mieć najsensowniejszy ogląd na sprawę.
Ja napisałam że większość dzieci nie lubi na brzuszku leżeć a nie ze wszystkie no i do pewnego etapu, jak tylko dojdą przedramienia to wtedy staje się ulubioną pozycja bo wtedy większość widzą.

Kaoma o tym hippie jeszcze wczoraj rozmawiałam z położną i mówi że niektóre dzieci nie chcą pić bo im nie smakuje i często mamy wracają spowrotem do aptamil bo jest slodsze a Nestlé beba jest też dosyć gorzka bo sama sprawdziłam w porównaniu do innego.
Ania, a położna coś Ci doradzila z wyróżnieniem? Gdzieś słyszałam,że jak się daje tylko mm to trzeba przepoic woda lub herbatka,zebrałem nie było zatwardzenia.
Powiedziała żebym na razie nie zmieniała mleka bo jej kupki nie są jeszcze takie złe, niektóre dzieci w ogóle nie robią a ona tak i na razie nie zmieniam, jakby się pogorszyła to wtedy idę po hipp.A z tym dodają niem jest tak ze tez nie wszystkie dzieci chcą i nasza jak na razie pluje woda i koprem, spróbuję jeszcze rumianek.
cześć ja dziś w domu nigdzie sama z 3 się nie wybieram i troszkę mam dola nie lubię takich dni moje starszaki szaleją A MALUTKA NIE zrobiła kupy 2 dni co dla niej jest bardzo dziwne widzę że się strasznie męczy i nie mam pomysłu co zrobić wykąpałam ja okłady z ciepłej pieluchy i masaż i nic chciałam podać jej wodę ale ona nie kuma jak ja pić i się krztusi. wiem ze rozmawialyscie rozszerzenie diety ja juz oszalalam mój syn karmiony sztucznie od czwartego miesiąca dostawał tez kaszki i słoiki córka na piersi do 7 miesiąca od 5 słoiki i od 6 kaszki a teraz mała tylko piers I pediatra mówi ze mam spróbować jej jak skończy 4 zacząć podawać warzywa i kaszki a z tego co wiem dzieci karmione piersią to po skończonym 6 w przypadku pierwszej córci wy pośrodkowa łam i dałam w 5 a wy jak będziecie robićz góry dzięki za odpowiedź. a podajciejakieś picie bo ja na piersi nie i nie wiem czy jak dam owoce to czy mam podać jej coś do picia masakra
Moje też jak zwykle szaleją a ja uciekam do ostatniego pokoju szukać spokoju:)Karolina,dzieci na piersi w ogóle się nie dopaja,na sztucznym tak ale nie wszystkie dzieci chcą tak jak moje nie chciały i teraz mała też nie chce, z kupkami u nas już lepiej,więc pewnie coś tam się regulowało odkąd przestałam podawać jej pierś, dobrze by było jakby w nocy coś tam z niej jeszcze popiła jak najdłużej sie da zawsze to lepiej na kupy,na razie pije ale nie zawsze szybko usypia pewnie głodna a w nich już prawie pusto.

Idę gotować kaszkę młodemu:)
Karolina moja na cycku i dopajam, bo ona ma cały czas problemy z wypróżnieniem. Moja czasem pije a innym razem kręci nosem, różnie bywa. Czy jej to pomaga... średnio, ale tonący brzytwy się chwyta. W listopadzie idziemy do dr. Marka, także w związku z rozszerzeniem diety, niby powinno się po 6 miesiącu, ale ze względu na te jej zaparcia, to zastanawiam się czy nie wcześniej wprowadzić warzywa.
Dziewczyny, dostalyscie już miesiączki po porodzie? Jeśli tak to po jakim czasie?

Nyzosia-napisz jeszcze raz jak to jest w tym luxmedzie z wkładkami . Ja tez mam pakiet także wizyte miałabym za darmo. A zalozenie wkładki ile kosztuje? No i kto ja kupuje, ja czy lekarz?

Ja już prawie nie karmie piersią, tylko 1 raz w ciągu dnia , no i w nocy. Z pierwsza córka tez karmiłam 3-4 miesiące a potem jakos pokarm zanikl. Teraz tez nie mam ciśnienia, jakos specjalnie go nie pobudzam, jest to jest, nie ma -to nie. Jakie mleko dajecie dzieciom?
U mnie w temacie miesiączki cisza. Oby trwała jak najdłużej:)

Olenka z tego co zrozumialam jak rozmawialam z lekarzem to on mi wypisuje recepte ja kupuje spirale i ide z nią do niego i nie place nic ekstra. Widziałam w gabinecie innegi gina w luxmedzie pelno opakowan po spiralach w śmietniku wiec wiem ze zakładaja.

Ja mam zamiar rozszerzac diete mlodego po 6 miesiacu czyli w lutym:) jeśli wcześniej będzie intersowal sie jedzeniem to dam mu spróbować ale nie jakieś duze ilości. Poza tym musi lepiej siedziec a wlasxiwiw sztywnej lezec no i musze kupic krzesełko.

Odnosnie kupy to polecam też delikatne naciskanie na odbyt palcem wtedy zaczynaja dzialas miesnie zwieracza i latwiej kupa wychodzi:) sorki za takie instrukcje ale to pomaga. A on biedy jak juz nic nie pomaga to czopek trzeba dac.
U mnie corka miala z tym problemy wiec ja prerobilam temat.
Bio gaya swietnie na nia dzialala.
Ja tez planuje zaczac podawac stale rzeczy po skonczonym 5 mcu.
Jutro pierwszy dzien do pracy.... Ciekawe jak to bedzie...
dominika juz do pracy ?wow powodzenia
nyzosiu powiedz co to bio gaya bo moja tez ma problemy , jak nie zrobi jednej dziennie to wiem ze nocka bedzie z glowy wiec dziekuje za wszytskie wskazowki
dziewczyny czytam Was ale rzadko pisze bo czasu brakuje , jestescie skarbnica wiedzy ;-))))))))))
nyzosiu mam to samo z moim czterolatkiem , mi mowi ze bardziej kocham dzidzie niz Jego ale jakos mu tlumazce i tez sie ludze ze jesczez pare miesiecy i wszystko wroci do normy ;-))
moja lubi na brzuszku i najlepiej jej sie spi
moja mala maly glodomorek wazy juz ponad 6 kg i jest dluga , musze ja ubierac 3-6m
a przypomnijcie kiedy dzieci siadaja ok 6m ?czy wczesniej mozna juz probowac sadzac czy to raczej nie wskazane ?
U mnie 10 tyg po porodzie i wciąż nie mam okresu, oby jak najdłużej. Młody nie ma juz tal czesto wieczornych kołek ale za to ma nad ranem lub w nocy i płacze przez sen, wiec mamy naprawde wesoło. Idę sie kapac i spac bo nie wiem co mnie czeka za kilka godzin :)
ja tak samo okresu brak i ciesze sei tym stanem
kaoma u nas tez kolki caly czas oby przetrwac ;-))
U mnie okresu tez jak na razie brak :) oby jak najdłużej :)
Ja nie wiem kiedy rozszerze dietę,na razie cały czas ściągam mleko i chciałabym te pół roku dać radę. Wszystko czas pokaże.
A jak rozszerzacie dietę to np.po takiej marchewce odrazu dajecie pić? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić i cały czas glowkuje jak to mam później karmić bobasa.
Justa pocieszę Ci, że mimo, że już raz rozszerzałam dietę to też sobie jakoś tego nie umiem wyobrazić:)

Ja córce dawałam moje mleko. nie dawałam jej od razu wody.

Co do siadania to nie powinno się sadzać dzieci aż same nie zaczną siadać...tyle w teorii. Ja oczywiście młodą sadzałam zanim sama usiadła. nic jej się nie stało ale nie wiem jak z młodym będzie. na razie leży:)

Bio gaja to probiotyk tyle że w płynie. http://www.biogaia.pl/
To ja się wyłamie, w 11 tyg po porodzie dostałam okres :-( szybko pomimo karmienia piersią.
Ja pomimo tego że córce juz rozszerzałam dietę to teraz znowu czytam i główkuje . Mały jak skończy cztery miesiące to powoli będę mu wprowadzać stałe pokarmy i ewentualnie wodę do picia.
W kwestii siadania to mój młody tak się rwie że często jest ryk bo rodzice nie pozwalają. A tak jak tylko może i czegoś się złapie to są się ciągnie do góry. Wówczas czasem chwile mu pomożemy posiedzieć i kładziemy spowrotem to na plecy to nz brzuch na którym lubi leżeć inna który często sam się przekręca z pleców.
Miłego dnia życzę :-)
Ps. Oleńka powodzenia w pracy.
o nie nie, ja się do pracy tak szybko nie wybieram:) Tym razem za żadne skarby nie oddam dziecka do żłobka wiec 2 lata w domu jeszcze posiedze :). W domu dzieci, w racy dzieci- o nie, wskazana dluzsza przerwa :).
Ja już dostałam okres jak tylko przestałam małą karmić piersią i nie wiem o co chodzi ale dziś już 8 dzień krwawienia, podejrzewam ze dlatego bo odstawiłam tabletki antykoncepcyjne,powiedziałam sobie ze nie będę się truła i trzeba pomyśleć o innej metodzie.
Ja okres dostalam 6tyg po cc, ale ja karmie mm.
Teraz mam spirale zalozona,wiec za nim sie to wyreguluje troche potrwa...

U Nas powtorka z rozrywki Kuba sie wyleczyl a teraz , Ospa u Patryka...
ja dalej okresu nie mam I super . dziękuję za rady w sprawie kupki .nyzosia ja daje bIO gaje 3 kropelki ale ciężko ją dostać.mała się załatwiła wiec radość ogromna bo ładnie wczoraj spala i się bawiła czy wy ubierać ie juz kombinezony ja jeszcze polarowy.byłam zrobić rozeznanie w śpi workach chyba zdecyduje się albo orginalny do wózka albo skip hop ale nie wiem czy zadumy nie będzie ja mam do swojej spacerówki i musze zobaczyć czy będzie pasował do gondoli a zakochałam się w rzeczach skip hop tylko szkoda że takie drogie ale zamówiłam organizer i dziś skusi łam się na termotorbe
Ja jestem z tej torby skip hopa bardzo zadowolona. jest super wykonana, poręczna, praktyczna i do tego ładnie wygląda.
Ja chyba jeszcze wezmę od nich termos na jedzenie jak młody będzie już jadł zupki:)

Śpiworek miałam ale gdzieś mi go wcięło i teściowa kupiła mi nowy. mam sprawdzone że do naszego wózka pasuje zwykły uniwersalny śpiworek. chociaż teraz znalazłam jak wygląda oryginalny śpiworek maxi cosi i podoba mi się... tylko cena mi się nie podoba:(

Ja się dzisiaj też zastanawiałam jak ubierać młodego bo mój jeździ jeszcze w jesiennej kurtce:) a dzisiaj widziałam dzieci w śpiworkach własnie...kombinezon zostawiam sobie na około 5 stopni a śpiworek jak będzie mróz. na razie zakładam ciepłe spodnie i kurtkę taką jesienną i przekrywam kocem z minky. młody zawsze ciepły.
imageimage
Czy Wasze dzieci też zaczęły się ślinić? Bo ja zauważyłam dzisiaj jak małej ślina leci,to chyba nie na zęby, za szybko ale coś kojarzę że moje dzieci też tak miały jeszcze długo przed pierwszym ząbkiem.

Jak Wam się dzieci w nocy budzą to płaczą,tzn co Was wybudza czy może jak się kręcą bo moja teraz rączki wkłada i to cmokanie mnie budzi i tak się zastanawiam czy jakbym spała w innym pokoju to pewnie młoda spałaby całą noc bo może by jednak usnęła a tak ja nie czekam aż ona zaśnie tylko mi jej żal i ją zabieram do łóżka, chyba muszę to sprawdzić,od synka szybko uciekłam z pokoju bo każdy jego ruch niemal mnie wybudzał a on dużo się kręcił i często budził.
U nas bio gaja się nie sprawdziła, teraz testujemy dicoflor.
Moja ma taki misiowy kombinezon na podszewce, pod spód body z długim rękawem i rajstopy. Już jeździ w śpiworku, mam taki oryginalny do gondoli x-lander, ale on wcale nie jest jakiś ciepły, nie wyobrażam sobie go na mróz. Kocyki się nie sprawdzają, bo bardzo się rozkopuje . Na zimę mam jakiś mega gruby śpiwór i owczej wełny. Udało mi się też kupić kombinezon Wójcik.
Noce mamy spokojne, niestety wieczory ciągle koszmarne;/
Ja spiworka do wózka nie mam.Nawet nie zastanawiałam się nad jego kupnem.Dostalam kilka kombinezonow i je chce wykorzystać zimą plus koc.
Teraz zakładam jej kurteczke i na to taki śpiworek polarowy.

Ja wstaje do małej jak zaczyna pojekiwac,jak się kręci to tylko leżę i czekam jak się sytuacja dalej rozwinie. U nas różnie jest,raz śpi do 6, a czasami jest pobudka po 4 i śpi do 7-8.
A u nas na szczęście takie rzeczy jak śpiwory nie są potrzebne,zimą zawsze łagodna ciepła bez śniegu czy mrozu, teraz tez mamy po 15 stopni i tylko kocyk wystarczy,no ale ja i tak wolę ten morski klimat i mam nadzieję że kiedyś wrócę na stałe tam mieszkać.

A czy Wy na noc ubieracie samego pajacu czy body pod spód też? I czy skarpetki?
Hej, u mnie na razie mloda pod kocykiem jezdzi i w cieplej bluzie, ale szukam kombinezonu na zime. Co do nocy to moja spi tylko body na dlugi rekaw i skarpetki, jak zacznie zrzucac kolderke, to wtedy bedzie pajacyk.
W nocy śpi w samym pajacu. Przykrywam ją kocykiem, kołderka jakoś mi się nie widzi, synka zaczęłam przykrywać jak miał ok.roku. Rozkopuje się już od kilku tygodni, szarpie kocyk i tyłkiem jeździ po całym łóżeczku.
U nas w domu jest chłodno, także mała ubrane ma body, skarpetki i zawsze cienki pajac. Gdy pajaca nie zakładalam, tylko śpiochy, to zawsze byla zimna. Wogole Amelka to mały zmarzlak , już w szpitalu wiedziałam ze wdala się we mnie. Starsza z kolei od samego początku rozkopywala się i dawala do zrozumienia ze jej cieplo, dziś ma prawie 4 lata i nadal goraca dziewczyna:)
Ja tez wogole nie wpadłabym na to, by szukac spiwor do gondoli, nie wiedziałam ze takie sa. Uzywalismy koca, teraz tez będziemy. Śpiwór mam za to do spacerówki i bez niego bym się nie obyla bo wygodny.
Ja już od 2 tyg ubieram mała w kombinezon, ale polarowy, pod spod body i spochy. Jak będzie zminiej to wówczas pod spod będę grubiej ja ubierac
biogaja tez się u nas nie sprawdzila, może za krotko ja podawalam.Ale z drugiej strony codziennie dawałam 5 kropelek i tak zuzylam cala buteleczke, kolejnej nie kupowałam . Odkad więcej karmie mm to zaparcia znow powrocily, niestety.
Przypomnijcie mi dziewczyny, czy karmiąc mm mam podawac dodatkowo wit d????
U nas kupa jak w zegarku,zawsze między 7 a 8 rano,czasem też w godzinach popołudniowych :-) Nam pediatra powiedziała,że jak wypija ponad 700 ml na dobę,to nie trzeba podawać wit.D.
Ja daję małej dwa razy na dobę mm i podaję wit. D (ona modyfikowanego wypija ok.250ml).
Co robicie z maluszkami w ciągu dnia? Bo moja mała bardzo szybko się nudzi, a najbardziej podoba jej się noszenie czyt.nie stanie w miejscu ;)
Ja ubieram młodego na spacer cienki polarowy kominezonik z h&m jeszcze po Kubie go mam i przykrywam kocykiem minky.
Albo cieplejszcze jeansy,buziki i wtedy kurtka,taka jesienno zimowa.

Mnie budzi u młodego kręcenie,wiercenie ,ale zawsze jest to pobudka na mleko,takze od razu wstaje i robie,zeby się nie wybudzil ,bo i tak zaczal by wyc,juz to spr czy aby na pewno mleko,ale jeszcze tak...

W domu spi raz w body i pajacu,a raz tylko w pajacyku,zalezy jak jest w mieszkaniu,bo mamy zimne mieszkanie.
Hej dziewczyny znowu sto lat Was nie czytalam... :( przy dwójce dziubasow jednak ciężko..
Kacperek po jutrze kończy 3 miesiące :) właśnie po raz drugi ma katar :( inhaluje go nebbudem i atroventem jest już poprawa bo przez ten katar miał problemy ze ssaniem. Załapał infekcje od Kuby :( Kuba na szczęście szybko się zregenerowal.
Karmię piersią.. Przez miesiąc byłam na diecie bez nabiału bo młodziej dostał czerwonych plam na policzkach i zgieciach łokci i generalnie skórka mega sucha. Po wizycie u alergologa stwierdzono lojotokowe zapalenie skóry i mogłam wrócić do normalnego jedzenia bo przy eliminacji żadnej poprawy nie było. Teraz jest już lepiej chyba po clotrimazolum.
Mamy też już ze dwa skoki rozwojowe za sobą i jak ich nie ma misiu pięknie sam zasypia w łóżeczku i jest bardzo mało sbsorbujacym i grzecznym bobaskiem natomiast podczas skoku trzeba go owijac, suszarka, smoczek i rączki albo wózek i generalnie dramat.
Kubuś do brata podchodzi tak neutralnej w sumie ani wielkiej miłości ani złości nie ma. Trzeba tylko uważać żeby samochodami po nim nie jeździł ale ma w sumie 2 lata to nie ma co sie spodziewać. Są dni ze sama wszystko pięknie ogarniam a są takie że mam ochotę skakać z pierwszego piętra :p
Dostałam już pierwszy okres Ale chyba wywołany tabletkami anty przy następnym vchce założyć spiralę :)
Ja ubieram młodego w kombinezon misiowy z polarowa podszewką :) pod to jak w domu czyli body na długi rękaw i spodnie bawełniane :) na to kocyk i plandeka z wózka :)
Mam nadzieję że uda mi się częściej zaglądać :)
O jak miło,nie wiedziałam że jest tu jeszcze jedna mama dwulatka,tylko my możemy się zrozumieć jak jest ciężko bo to jednak jeszcze małe dziecko,Twój jeździ autami a mój w ogóle się niczym nie bawi,ma pełno zabawek po bracie mają klocki ale gdzie tam, brat szaleje to i on a ja mam wesoło i zarazem nerwowo.

Dziewczyny ponawiam pytanie czy Wasze dzieci się ślinią i biorą rączki do buzi?A i czy pierwszy okres może trwać dłużej niż zawsze,u Was jak było?
Wojtek od dawna się slini i wkłada rączki, to normalne.
Mój okres po starszym był hardcorowy. Po tym jeszcze nie dostałam ale bardzo się go boje.
A dlaczego? A no widzisz trzecie dziecko a jednak tyle się zapomina.
U nas coś z kupkami się zmieniło,teraz są wodniste ale dwie na dobę więc to nie biegunka i kwaśno pachną nie wiem od czego,czyżby mleko nie służyło.
Mój może się aż tak nie slini ale łapki pcha niemiłosiernie. Najlepiej jest jak wjnie sobie smoczka, pakuje rączki i zaraz płacz bo chcę smoczka ;) i slinienie i rączki w buzi jest normalne ;) slinianki zaczynają pracować a rączkami się bawi bo odkrywa tak siebie :)
Mój okres trwał dosyć krótki bo 5 dni a zawsze miałam dłuższe. Nie był bolesny bardzo ani nie jakoś strasznie lejacy tylko mój pms był mega :/

Ojj z dwulatkiem jest ciekawie.. Niestety często na tym 'cierpi' no no pozwalam mu oglądać więcej bajek niż kiedyś żeby móc coś zrbic albo jak karmię. Czasem są takie dni ze mówię tylko: ciszej, nie wolno, nie skacz, nie rób itp :( ale jak tylko Kacperek śpi to staram się poświęcać mu czas a prace domowe wykonuje tylko to co jest konieczne albo jak oboje śpią chodź starszy już bardzo rzadko śpi w dzień. No i spacery wymagają niezłej logistyki:o ostatnio szłam z dwulatkiem na rękach pchajac wózek na który udało mi się jakoś położyć rowerek... Na szczęście takie akcje są bardzo rzadko i jest i tak lepiej niż to sobie wyobrazalam nawet biedronke z dwójką udaje mi się zaliczyć :) jak idę z nimi sama to Kuba bardziej się słucha niż jak mam kogoś do pomocy ;)
No i nie ZAPESZAJAC Kacpi od kilku dni śpi 21-7 i po cycusiu potrafi jeszcze do 9 dospac :) dziś w trójkę spaliśmy prawie do 11 !! Chłopaki się zlitowali chyba bo zeszłej nocy prawie nic nie spałam przez okropny ból zęba :(
Ja ten śpiwór co jest do spacerówki po prostu najpierw woziłam w gondoli:) tyle ze mój wózek nie jest na nasze polskie zimy a 5 lat temu była zima jak cholera:)

Mój też się ślini i ja też już wiem że to normalne i do zębów to jeszcze ho ho daleko.

W nocy jakoś wyczuwam młodego jak się przebudza, nie dopuszczam do płaczu, jak widzę że wcina własne ręce to go biorę i karmię. a jak się tylko kreci to czekam na rozwój sytuacji.

Byłam dzisiaj z młodym u lekarza. mam skierowanie do okulisty bo dalej mu łzawi i ropieje jedno oczko i mówiłam pediatrze o tej lewej rączce że się mi nie podoba. sprawdziła go i stwierdziła że warto go pokazać rehabilitantowi bo faktycznie lewa strona jest bardziej leniwa. a młody dzisiaj jak na "złość" zaczął częściej się bawić tą lewą ręką, łapać nią i w końcu łapie się za swoje rączki:) ale i tak pójdę do rehabilitanta go pokazać.

Uciekam spać bo dzisiaj miałam intensywny dzień. jutro na szczęście relaks:)
imageimage
Moja też wpycha ręce do buzi, az jej sie ulewa;/
No i weszła w fazę "jestem wszystkim znudzona" Najchętniej to przebywa na macie, coraz mniej w kołysce, trochę na bujaczku, trochę na rękach, a jak już zaczyna przechodzić samą siebie, to idziemy na spacer, czasem to i dwa razy dziennie.
Tak,ja też czasem jak wyjdę z dwójką to jedna ręką pcham wózek a na drugiej mam synka bo jak chce pójść z nim na plac zabaw to na ręce woła a nie zawsze zabieram ich na jeden wózek chyba że gdzieś dalej idziemy dobrze że starszy już na tyle samodzielny ze i sam z dziećmi pod domem na chwilę zostanie albo w domu no i z jednej strony fajnie bo oni w domu razem a ja mogę mała nakarmić a tak to mały byłby bardziej odrzucony a tak ma brata tylko ze ten z tych mega żywych dzieci a młodszy go we wszystkim naśladuje i to już nie jest fajne bo wystarczająco dużo trudności mamy z nim.

Natalia spała dziś do 5.30 ale dwa razy się budząc jakoś udało jej się zasnąć,pewnie za jakiś czas uda jej się przesypiać noce.
Chodzi o tego naszego starszego bo młodszy to grzeczny jest i spokojny tyko jak są razem to jest wesoło.
Ja mojego tez wyczuwam kiedy tylko się wierci a kiedy jest pora karmienia, a że od kilku dni budzi się o 1:50 a potem 6:15 to mogę zegarek ustawiać :-). Mały od 3 dni nie zrobił kupy i póki co probiotyki nie pomagają wiec zobaczymy czy nie skończy się czopkiem.

Wczoraj byliśmy na dodatkowej konsultacji kardiologicznej z córką i musi mieć operacje serduszka - wszczepienia implantu zamykającego przetrwały przewód tętniczy. Jakoś ciężko mi jest sobie wyobrazić że będę musiała któreś dziecko zostawić samo. Bo w szpitalu będzie mógł być tylko jeden rodzić i planujemy z mężem się zamieniać, ale tak czy inaczej jest to dla mnie ciężkie. Poza tym mąż ma wyjechać na miesiąc szkolenia i nie wiadomo czy mu przełożą i będzie mógł pojechać później. Jak nie to mały może zostanie z babcia albo ciocia ale tu obie pracują i nie wiadomo czy dostaną urlop na ten czas. Musimy jej jeszcze wytłumacz wszystko, a ona nie lubi pobierania krwi a co dopiero mówić o wkłuciu wlefronu.
Musze zrobić zapas mleka, bo w przeciwnym razie trzeba będzie malca dokarmiać przez te 4 dni mm, bo on zostanie w domu z rodziną a Niunia żeby nie była sama w szpitalu.
Angel wspolczuje ale zdrowie małej najważniejsze!dacie rade!
Cześć dziewczyny! Jestem z wątku wrześniowo-październikowego, urodziłam na początku września i Was podczytuję, bo niestety nasz wątek "umarł", dziewczyny już dawno przeniosły się na FB niestety i wpisy pojawiają się od czasu do czasu, więc jak mam jakiś kłopot to czytam Was ;)

Mam problem ze spaniem mojego maluszka, aktualnie skończyła 9 tygodni i prawie w ogóle nie śpi. W dzień jest to do przeżycia, ale ostatnie noce mnie wykańczają, mam wyrzuty sumienia bo jestem w nocy na nią wściekła, wiem ze to przez zmęczenie ale nie jest to żadne usprawiedliwienie. Karmię mlekiem modyfikowanym i tak np. nakarmię o 19 to jeśli szybko uśnie to obudzi się koło północy i to jest super, niestety na drugie karmienie nie zjada już 120 ml tylko 90 i jak w zegarku budzi się za 3 h i już nie zasypia :( co ja mam z nia robić od 3 nad ranem??? Za nic nie chce spać, chyba że krótka drzemka na moich rękach, a jak tylko ja odłożę to od razu oczy jak 5 złotych. Ponownie zasypia około 9 rano na 20 min czasem dłuzej... czy ona nie potrzebuje snu??? W wózku potrafi przez 1,5 godziny nie spać i dopiero jak wracam do domu to czasem załapie. Musiałam się trochę wyzalić, bo jakoś ostatnio nie daję rady, nic nie mogę zrobić bo nie śpi, a jak zaśnie to zdąże co najwyzej zjeść i się ubrać... a gdzie reszta rzeczy? Planu dnia nie mamy wcale, bo nie wiem jak go wprowadzić, aktualnie je co 3-4 godz, jeśli wypije 90 to karmię za 3h, jeśli 120 to za cztery.
beti niektore dzieci tak maja ,po prostu mnie spia, moze sprobuj spac z malutka yc moze potrzebuje mamusiowego ciepla;-)))
ja niedlugo sie cieszylam , dzis dostalam okres w 10 tyg po porodzie i karmie piersia , szok, przy pierwszym chyba po 6 m dopiero
Nyzosia mi lekarka mowila ze do 3 m dzieci maja ulubiona strone potem sie to wyruwnuje
Angel trzymam kciuki za Was na pewno bedzie dobrze!!!!
Maluch wkładając rączki do buzi poznaje swoje ciało, masuje jamę ustną, przygotowuje do jedzenia stałych pokarmów. Często chodzi o ząbki. Wojtek ma 2 kreski na dolnym dziąsełku, palcem czuć że juz niedługo ale na razie zęby odpuściły i nie gryzie już nerwowo rączek.

Angel jestem pewna, że wszystko super ogarniesz. KObiety matki są silne. Najważniejsze by córka była zdrowa.
Mój starszy też ma mały problem z sercem, ma ubytek przegrody międzyprzedsionkowej. Niedługo idziemy na kontrolę i mam nadzieję, że nie jest gorzej. Wojtek też będzie miał echo by spr czy wszystko ok.

Beti w wątku przy starszym synku była dziewczynka co non stop się budziła. W nocy spała po 15min i przerwa. Pamiętam, że robili jej masę badań i wszystko ok. Teraz jako 3 latka nadal słabo śpi. Jesli chcesz to spróbuję Cię skontaktować z tamtą mamą, napisz do mnie na priv.

Nyzosia też bym pokazała rehabilitantowi. Wystarczy parę ćw., odpowiednie podnoszenie, odkładanie i asymetria zniknie. Z Wojtkiem pojutrze idę do Wyspy, ciekawe co mi powiedzą bo widzę że jest już lepiej.

Dzisiaj zaczynamy przygodę z marchewką. Niby to moje drugie dziecię a ekscytuję się bardziej niż przy pierwszym ;)
imageimage
Angel,trzymam kciuki żeby wszystko szybko dobrze się skończyło.

A my dzisiaj po kontroli u ortopedy.Jeszcze się nie pozegnalysmy z rozworka,ale mam ja małej zakładać tylko na 4godz na dobę!!! :)
Az się popłakałam z radości :) pod koniec roku kontrola i myślę,że się pozegnamy z ustrojstwem na zawsze:)
Jejku ile wpisów :) ja od 3 dni jestem na innej orbicie. Młody nie spi. Nie wiem czy to jakis skok czy cos ale jest maskara przez duze M. Wczoraj byłam bliska choroby psychicznej wiec... Zrobiłam sobie termin do lekarza i poprosiłam Tesciowa czy moze sie zając dziećmi i poleciałam na 4 godziny do lekarza. Bozeeee co za luksus posiedzieć w cichej poczekalni, poczytac gazetki haha zrobiłam sobie kontrole tarczycy i wyblagalam zabiegi rehabilitacyjne na zbolałe plecy, a potem prawie 3 km szlam sobie spacerkiem do domu. Było pieknie :)
Także polecam wam sposób na lekarza, wiadomo, chorej sie nie odmawia.
NyZosia 5 lat temu była taka zima ze ja z domu nie mogłam wyjsc z wózkiem, nie mowiac juz o tym ze odkopanie auta w którym wiecznie padał akumulator trwało czasem 1,5 godziny. Moze dlatego miałyśmy tak długo babyblues ;) ? Ja od tamtej zimy mam śpiwór taki mega ciepły ktory moNa i do gondoli wsadzić i go powiekszyć na spacerówkę, chyba firmy Kaiser. Tego śpiworka z maxi Cosi nie polecam. Jest bardzo krotki, no i mam wrażenie ze dziecko sie w nim poci.
Młody pcha ręce do buzi i mlaska, jak po kamieniu w nocy nie chce usnąć tylko lezy i mlaska to wiecie co mam ochotę zrobic ...
Jeszcze nie zauważył ze ma ręce czy nogi ale ma dopiero 10 tyg wiec daje mu czas.
Beti mysle ze na twoje dziecko podziała tylko cierpliwość i czas, ale wierze za padasz na twarz ze zmeczenia. Dla pocieszenia (choc to zadne pocieszenie) napsuje ci ze dziecko mojej koleżanki w ciagu dni nie spało wcale a w nocy nudziło sie ok 20 razy. Byli wszedzie, nikt nicEgo nie stwierdził. Twoj dzidzius jest jeszcze mały i prawdopodobnie nie ma rytmu wyrobionego. Oby było lepiej, trzymam kciuki.
U nas taz slinienie , raczki caly czas w buzi i ich ciumkanie. Beti - moja siostra ma 9 miesieczne dziecko , ktore od samego poczatku bardzo malo spalo , chyba 6 h na dobe i to oczywiscie z przerwami. Byli wykonczeni , w nocy kilka godzin nosili na rece , co odlozyli to ryk. Az sie wierzyc nie chxialo ze niemowle tak malo spi , ze nie potrzebuje go wiecej .Lekarze mowili ze taki egzemplarz sie trafil.Tez robili jakies badania , wyszlo ze ma anemie ale to nie zwiazane ze snem. Po 3-4 miesiacach zaczal troche lepiej spac i dluze ale bez szalu.
Ja wlasnie dzis , po 12 tyg od porodu , dostalam okres a przynajmniej jego poczatki. Nie wiem czy to powiazane ale dostalam jednoczesnie mdlosci , biegunki i okropnego bolu glowy jakiego nigdy nie mialam , a mam od lat migrene. Ryczalam po rax pierwszy z tego bolu i modlilam sie do wszystkich oby tylko przestalo . Brzuch nie boli
Oolenka1 doskonale Cię rozumiem. Ja też mam migreny. I o dziwo po tym porodzie dostałam juz migreny, że mąż był w szoku - bo ja zawsze mam torsje, biegunkę, światłowdtręt. Tyle tylko że pierwszy raz w życiu dostałam tą migrenę tuż po miesiączce. Najgorsze był brak możliwości wzięcia leków na migrenę bo karmie. Musiałem odczekać do karmienia na no i wtedy dopiero wzięłam tabletki .
Trzymaj się .
Beti z tego co piszesz to przeszkodą jest to ze dziecko robi pobudkę o 3.00 w nocy i nie może usnąć,być może 19.00 to za szybko spać na noc,spróbuj później bo może do 3.00 jest już wyspana,ale ogólnie chyba nie śpi najgorzej skoro przesypia 5 godzin a później 3.Dzieci robią takie pobudki w środku nocy,mój synek często budził się właśnie 3.00-4.00 i nie mógł już usnąć, trzeba było odczekać dwie godziny i dopiero zasypia ponownie tylko ze u niego cala noc to pasmo pobudek, spał najdłużej 3 godz.a tak to co godzinę, dwie budził się,nic na to nie poradzisz,takie wrażliwe dziecko,trzeba to przetrwać ale uwierz mi, Twoje jeszcze śpi dobrze jest wiele dzieci co śpią znacznie gorzej i o ile to pierwsze dziecko to nic, gorzej jak kolejne i wtedy więcej obowiązków,rano trzeba wstać obojętnie czy się spało 3 czy 4 godziny i wyszykować, zawieść starsze do przedszkola,wtedy naprawdę jest się zmęczonym.A jak Ci sypia w dzień? Piszesz ze dobrze to zawsze możesz odespać,ja nie miałam takiej możliwości bo moje dziecko również w dzień źle spało tylko 4 drzemki po 30 min.jak był taki malutki później im starszy to o jedną mniej aż jak miał rok to tylko jedna 30 - minutowa.
Dziewczyny nawiązując jeszcze do rozszerzania diety - będziecie dawały raczej słoiczki czy same robiły przeciery? Zastanawiam się właśnie, bo w słoiczku te warzywa jednak muszą przejść wszystkie standardy a taka np.marchewka w sklepie niewiadomego pochodzenia: / najlepsza opcja warzywka ze swojej działki, ale teraz nieosiągalne;-) a może znacie jakieś miejsce w Gdyni gdzie można kupić ekologiczne warzywa i owoce?
Ja mam warzywa od mamy :)
Juz we wrześniu się zaopatrzylam i pomrozilam. Chce sama robic przeciery,ale bede tez korzystala z gotowych.
Ja będę dawać słoiczki jak zawsze na początku,pewnie chciałbym ugotować ale tutaj warzywa to są tylko z marketu a te GMO więc z tego zupki dla dziecka nie ugotuje ale w Gdańsku sama robiłam, miałam blisko rynek i kupowałam warzywa zawsze od tej samej babki co miała gospodarstwo swoje.

Moje dziecko dziś przespała cala noc,od 21.00-6.30, już zapomniałam jak to jest spać 7 godzin ciągiem,ale jestem wyspana,oby jej już tak zostało,ja myślę że dzieci po prostu muszą się nauczyć spać to chyba wynika z dojrzałości układu nerwowego a ze niektóre dopiero w wieku dwóch lat tak jak mój syn,cóż nic się nie poradzi.
Mojej małej się coś przestawiło i od kilku dni zamiast po 4 budzi się po 1. Zaczęła jeść mniej i częściej.
A jak często Wasze dzieciątka domagają się jedzonka? Iga teraz co 2godz. chce jeść, normalnie nie nadążam mleka jej ściągać. Na szczęście je mniej ;)
Hej, OlkaS w Gdyni gdzieś na karwinach/dabrowie jest jakis sklep ekologiczny, ale to dziewczyny z Gdyni pewnie wiedza gdzie dokładnie, wiem tylko że gdzieś w tych okolicach bo z pracy u mnie tam jezdzily wlasnie dziewczyny po warzywa i owoce.
Co do karmienia to moja caly czas glodomorek, gdybym nie ograniczala jej posilkow, to by wcinala i wcinala, co prawda z piersi jej nie ograniczam specjalnie, ale ze karmie juz pol na pol z mm to butelka 150 i nie wiecej, nie zawsze zreszt zje cale, czasami chce wiecej ale nie daje jej, bo by za mocon przytyla, i tak aly klopsik z niej jest.
To są takie dwa duże sklepy z eko żywnością: http://ekoaleja.eu/ http://biosklep.com.pl/, jeden z nich jest na Palcu Górnośląskim, jest tam też jeszcze jeden boks z eko żywnością, oraz buda, gdzie sprowadzają warzywa i jajka z kolektywu.
Na Fikakowie kiedyś był, ale już dawno go nie ma, o Dąbrowie nic nie wiem.
A moze to chodzilo o ten na placu gornoslaskim, nie znam tych rejonow gdyni, to dla mnie wszystko jedno:)
A może dzieciątko ma jakieś problemy z napięciem miesniowym ze tak słabo sypia? Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Ja na początku będę dawała słoiczki bo to oszczędność czasu ;) później jak już maluch zacznie jeść więcej niż 3 łyżeczki będę kupowała w sklepie ekologicznym i sama robiła ;)
Moj mały dzis po szczepieniu, dwa wkłucia i szczepionka na Rota. Jejku jak płakał strasznie, myslalam ze serce mi pęknie. Wasze dzieci miAly gorączkę po szczepieniach? Ania27, dawalas twojej Natalce moze czopki przeciw gorączce? Czy nic jej nie było po szczepieniu? Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o wit D3 czy dawać małemu czy nie? On nie wypija 500ml mm na dobę, podobno wtedy juz nie trzeba podawać? bede musiała zadzwonić znowu do tego lekarza.
Moja 5 latka zaczęła wczoraj kurs pływania, wieczorem dostała strasznej biegunki i bólów brzucha, to juz jest kolejny raz jak pi basenie ma biegunkę lub wymioty. Myślicie ze jest uczulona np na chlor? To jest w ogóle mozliwe?
Ania27 jesCze mam pytanie do Ciebie odnośnie twojego strszaka, płaciłas go do szkoły w wieku 6 czy 7 lat? Bo ja sie zastanawiam kiedy puścić moja córkę, nie mam pojecia jak ten niemiecki system wyglada a nie mam kogo zapytać.
Kaoma może być uczulona na chlor, ja mam takie uczulenie, ale u mnie wchodzi w oczy.
Ja na razie daję słoczki. Wojtek wczoraj zjadł parę łyzeczek a dzisiaj 2/3 słoiczka marchewki i w końcu zwarta kupa jest a nie kisiel :D
Nic nie cieszy mamy jak "dobra" kupka dziecka hehehe
imageimage
Angel-No ja nawet się nad tym nie zastanowiłam ze karmie piersią, plakalam z bólu , wzielam 2 solpadeine, czopek diclofenac , polozylam się i chyba zasnelam na jakiś czas i po 2 godzinach karmiłam mała. Wiem na 100 % ze samo by nie przeszlo, a jakos nie pomyslalam o tym by sciagnac mleko i wylac
Olka- jeśli miałabym do wyboru kupne owoce i warzywa, a słoiczki-to wybrałabym słoiczki.
Ja specjalnie 3 lata temu warzywniak zasialam by mieć swoje warzywa i z nich robic jedzonko dla wówczas urodzonej córci. Teraz już nie sezon wiec będę kupwac, a dopiero latem dawac znów swojskie
Ja mam zamiar zrobić podobne. Najpierw sloiki a potem jak beda juz zupy czy takie 3-4 skladnikowe dania to bede robić sama. Poza tym tak jak piszecie slaby sezon na rozszerzenie diety swoiskimi produktami.

Moj tez ostatnio budzi sie dwa razy w nocy a juz budzil sie raz.

Ja sie umowilam na przyszly czwartek do rehabilitanta. Ciekawe co nam powie.
My jesteśmy po wizycie rehabilitantki, jestem bardzo zadowolona. Miła, młoda i kompetentna osoba- wcześniej wypytałam moją koleżankę, która ma niepełnosprawnego synka, więc temat ma opracowany.
Wizyta trwała półtorej godziny, przyjechała do nas do domu, zapłaciłam 110zł. Okazało się, że moja mała jest po prostu leniwa i ma jedynie skłonność do asymetrii w prawa stronę. Pokazała nam jak z nią ćwiczyć i jak układać na brzuchu, tak aby się szybko nie zniechęcała.
Kaoma my jesteśmy wciąż przed pierwszym szczepieniem,termin na 26.11 i zła jestem ze tak późno bo chociaż na rota powinno być szybciej zwłaszcza i oni to wiedzą że mamy dziecko w wieku szkolnym,na szczęście dwulatek nie chodzi jeszcze do przedszkola ale jak dla mnie zero odpowiedzialności.
Co do szkoły mojego 6 - latka to tu nie ma wyboru,dzieci idą wcześniej i już no chyba że jakieś większe problemy ale to w przedszkolu kierują,rodzice o tym nie decydują,mi to wcale się podoba i żal mi go ze już musi mieć ten obowiązek i plecak dźwigać .My w Polsce jesteśmy odwołani.
Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Zacznę od słoiczków zatem a później będę kombinować sama ;-)
Smerfeta super ze wszystko ok. Ja właśnie tez chcę się głównie skonsultować zeby wiedziec jak mlodemu pomagac.
Rys zaczyna sie przewracac. Juz kombinuje jak tu sie obrócić:) a dzisiaj grzechotki sprawiły mu taka frajdę ze juz dawno nie widziałam go takiego rozemocjowanego:)

Taka pogoda jak dzisiaj jakos nie zachęca mnie do aktywności...
My też wczoraj byliśmy u rehabilitantki. Maluch ma lekką asymetrie, wzmożone napięcie w rękach i słabe mięśnie brzucha. Pani pokazała jak go wspomagać i wieczorem z uśmiechem na buzi leżał na brzuszku podpieral się rączkami.
Moja mała dzisiaj kiepska noc. Budziła się kilka razy i sama nie wiedziała czego chce. Już zaczęła przesypiać całe noce, a tu takie coś.
Nie wiem, tak sobie tłumaczę, że to może przez rozwórkę. Zawsze ją miała, a teraz nagle śpi bez niej. Może nie potrafi się odnaleźć w nowej sytuacji ;)
mam nadzieję, że już dzisiaj będzie normalnie, że jeśli to rzeczywiście przez rozwórkę, to powinna już się nauczyć, że śpi bez niej. Zobaczymy.
Pogoda taka, że nic się nie chce robić, a ja miałam wysprzątać mieszkanie, bo w zeszłym tygodniu przeleciałam tak powierzchownie. Też mi się wtedy nie chciało...
Mam nadzieję, że jutro z mężem szybko to ogarniemy :)
Aaa i chciałam jeszcze zapytać co Was zaniepokoiło, że konsultowałyście się z rehabilitantami?
Wojtek jest strasznie sztywny no i nie wspinał sie na rączkach gdy leżał na brzuszku.
Moja leżąc na brzuchu nie chce podnosić głowę, nogi podciąga pod brzuch i wrzeszczy:)
Moj slabo dziala lewa reka.ciagle mu gdzies ucieka. Prawa pieknie dziala a lewa coś nie ten teges:)

Ja poszlam w koncu z mlodym w chuscie ma spacer...przynajmniej sie chlopak wyspal.
Natalia dziś skończyła 3 miesiące i pierwszy raz dokonała obrotu z pleców na brzuszek ba nawet kilka razy,wcześniej tak sobie ćwiczyła i najpierw to były przewroty na boki a dzisiaj taka ładna niespodzianka,no to teraz czas poleci,z każdym miesiącem coś nowego i teraz dopiero będzie widać rozwój dziecka ani się obejrzę a będzie raczkować,z każdym kolejnym dzieckiem czas biegnie szybciej,nie wiem kiedy mi się ten średniak tak usamodzielnił,sam po schodach na 3 piętro śmiga,wszystko ładnie mówi a jaki cwaniak się zrobił,jak czegoś nie chce zrobić to mówi ze nie umie albo jak pytam gdzie są kapcie które ściągnął to odpowiada "nie wiem" tylko jeszcze te pieluchy zostały ale jak mama się zdenerwuje i mocno zaweźmie to się ich pozbędziemy:)
My też z pampersami walczymy przy starszaku:/ ciężka sprawa z nim :/
Ja mojego synka odpieluchowywałam przeszło rok, zatem temat mam przerobiony do znudzenia. I to mówię o chodzeniu już w majtkach, bo wcześniej też próbowaliśmy.
Ja z doświadczenia na odpieluchowanie, juz na przyszłość dla maluszkow polecam sadzac na nocnik jak dziecko zacznie siadac. Moja dwulatka juz od pól roku wola na nocnik. Ogólnie ja sama chciałam zaczac jak będzie gotowa i będzie rozumiała, ale moja mama zaczela ja sadzac jak widziała ze kupa idzie, wiec tez zaczelam, bo bylo to widac jak sir zaczynala napinać i tak się oswajała ze nie bylo żadnego buntu, poprostu dla niej ten nocnik byl czymś normalnym. I teraz tez mam zamiar zaczac sadzac bardzo szybko na nocnik, jak nawet nie będzie świadomie na niego robic.
Moja wczoraj 3 miechy skończyła, ale się specjalnie nie chce przewracać, planuję w tym tygodniu iść z nią na szczepienie drugie, to się skonsultuję z lekarką, czy wszystko ok z rozwojem, czy może trzeba konsultacji z rehabilitantem.
Może dlatego że taki mały spaślaczek jest i dlatego nie ma siły jeszcze się przewracać, ostatnio leżenie na brzuszku też jest be, po paru sekundach płacz i pisk.
No nic jak coś to się będę Was podpytywać o nr telefonów do rehabilitantów, na razie nie dzwonię zobaczymy co pediatra powie. Ciuszki 68 zaczynają być za małe...
Spokojnie, nasze maluchy jeszcze nie muszą się przewracać, nawet te najstarsze. Na pewno powinny już leżeć na brzuszku i dźwigać się na rączkach, chwytać zabawki, wodzić wzrokiem.
Ja teraz też zacznę sadzać jak najszybciej. Maćka odpieluchowałam chwilę przed narodzinami Wojtka, ale czekałam ąż sam będzie chciał. Czekałam na to 3 lata :P Jednak teraz wpadek brak, w nocy też.

Tihuana to faktycznie spora Twoja dziewczynka. Wojtek też przeszedł niedawno na 74 a skończył 4 mce.
Tyle napisałam i mi wcieło posta.Wczoraj niechcący Was okłamałam z tym obrotem na brzuch,okazało się że starszy brat jej w tym pomagał:)ale myślę że niedługo zacznie bo już prawie jej wychodzi a napewno obroty ma opanowane do perfekcji.

Dziś mieliśmy letni dzień w listopadzie,termometry wskazywały 23 stopnie więc całe popołudnie spędziliśmy na rodzinnym spacerze, było pięknie i kolorowo od liści.
Mój skończył 4 m-ce we wtorek i z podnoszeniem głowy u niego słabo,o chwytaniu zabawek w ogóle nie ma mowy.Ale jeszcze nie panikuję,bo należy mu odejmować te 6 tygodni,których nie wysiedział w brzuchu.
My w 68 jeszcze nie weszliśmy,myślę że na dniach a mała ma ok.63 cm wzrostu,przeciętnie jak dla jej wieku.
Co do odpieluchowania to ja ze starszym zrobiłam dwie próby tak że zdjęłam pampera i założyłam majtki jak wszystkie zasikał to za trzecią taka próba w końcu zaczął sam wołać na nocnik,miał 2,5 roku teraz też tak zamierzam zrobić tylko na razie ciągle czasu brak.
Lineczka tak Ci powiedział lekarz, że 6 tyg odjąć? Dużo macie lekarzy z powodu wczesniactwa?
Czy zrobiłaś coś z przeterminowaną szczepionką?
Kubuś miał 8 m-cy jak zaczął się przekrecac z pleców na brzuch i odwrotnie.. Co ja się nazamartwialam a on takim leniuszkiem był po prostu i jak zaczął to zaraz i raczkowal i siadal z pozycji leżącej i zaraz też chodził... Kacperek też się nie obraca ale ma jeszcze czas :)
Co do sadzenia na nocnik to też Kubę wcześniej sadzalam potem poszedł do żłobka ja do pracy i odpuscilismy temat :(
Dzisiaj latał bez pampersa i zrobił kupę na fotel... Ale jest mały postęp bo chociaż usiądzie na kubełek albo nocnik bo jeszcZe 2 tygodnie temu nie było siły żeby usiadł. Na prawie 2.5 roku...
Tak,jeśli chodzi o rozwój i umiejętności to kazała odejmować.Żadnych innych kontroli nie mamy,retinopatia wykluczona.Co do szczepionki,to postępowanie w Sanepidzie wciąż trwa,mam nadzieję,że wkrótce się zakończy.Nasze dalsze kroki zależą od tego,jakie konsekwencje poniesie przychodnia i pielęgniarka.Rozmawialiśmy z kilkoma lekarzami i wszyscy twierdzą,że jeśli nie było odczynów poszczepiennych w ciągu 4 tyg. od szczepienia,to powinno być ok.
Mój młody przewraca się z pleców na boki i już kombinuje z nogą, żeby ją przeciągnąć. więc myślę że jest to kwestia 2 tygodni i będzie się przewracał. szybciej niż starsza siostra.
zabawki ładnie łapie ale to też nowa umiejętność z ostatniego tygodnia. strasznie mu się to podoba.

My na razie zostajemy w ubrankach 68:) na szczęście:) teraz już tak nie tyje i nie rośnie choć je co 2-3 godziny. w nocy niestety też:(
imageimage
Lineczka najważniejsze,że malutki tego nie odczuł.
Ja nawet nie wymagam od mojej małej,żeby się przewracala,bo przez prawie trzy miechy była unieruchomiona przez rozworke. Teraz czekam az zacznie chwytac,jak jej wloze jakas grzechotke do reki to trzyma,a jak leży na macie to trąca raczkami to co tam wisi.
Dobry pomysł z tym wczesnym sadzaniem dziecka na nocniczek,musze to zapamiętać ;)
Mojego babcia sadzała jak miał rok- nie chciał nawet 5 sekund wysiedzieć. Potem jak miał jakieś 18 miesięcy to na nocniku mógł siedzieć i 2 godziny- czasem tam coś wpadło bezwiednie. Kolejny rok spędził chodząc w majtkach i lejąc gdzie popadnie, przez pierwsze miesiące nawet nie zwracał na to uwagi. Przerobiliśmy wszystkie domowe i babcine sposoby, kilka nocników, nakładki, wizytę u psychologa, rozmowy z terapeutami i nic to nie dało, po prostu musiał nadejść taki moment, kiedy sam załapał o co w tym chodzi.
Moja chwyta zabawki i na macie się turla, śmiejemy się z niej, że wyznacza godziny:) Nie przekręca się jeszcze na brzuch, no i weszła teraz w fazę piszczenia i okrzyków. Pajace na 68 już robią się za małe. Kolki dalej trwają:(
No właśnie ten obrót to mi jakoś za wcześnie się wydał ale mnie mój syn wczoraj wkręcił a że byłam zajęta w kuchni to tylko widziałam moment jak próbuje na brzuch a syn siedział przy niej obok maty i woła "mama patrz na Natalie nieźle mnie wkręcił,ja kojarzę że z chłopakami w 4 miesiącu był obrót na brzuch a w 5 z brzucha na plecy,zresztą oni szybko się rozwijali bo oboje bardzo żywi i energiczni są ja pamiętam i może mi ktoś nie wierzyć że mój 5 miesięczny syn zaczął już się przemieszczać pełzając,czyli inaczej czołganie i pół pokoju mi przeszedł żeby w szafie dolna szufladę otworzyć,oj co ja z nim później miałam...i tak jest do dziś,na pupie nie usiedzieć nawet minuty dlatego szkoda mi go ze musiał tak szybko pójść do szkoły.
ania ja Ci wierze bo moj synek pod koniec 5 m z maty w pokoju przypelzal do kuchni ,myslalam ze zawalu dostane , tak sie zdziwilam ;-)
synka tez szybko sadzalam na nocnik i na 2 urodz byl bez pieluchy w dzien , takze warto sprobowac choc wiem, ze kazde dziecko jest inne
moja mala jeszcze nie przewraca sie i nie unosi na raczkach ale w sumie jest najmlodsza wiec daje jej czas.
wczoraj maz wzial ja do nosidelka i byla zachwycona ogladaniem swiata
Smerfeta jak u Was z kolkami >u nas jakby sie polepszylo odkad ma priobiotyk bo wiecej kup i bakow
Nyzosia u nas tez juz bylo ze w nocy 2 razy wstawalam a terz znowu od 2 dni pobudka co2 godz.o co chodzi?w dzien karmie co 2 i pol ,Ty tez?
Natalia już budzi się tylko nad ranem,dziś wcześnie bo o 4.30 a tak to przeważnie 5.00-5.30 więc doczekałam,ja już w ciąży wiedziałam że mała będzie dobrze spać w nocy bo ja też dobrze spałam,z synkiem przewracałam się z boku na bok albo wcześnie rano obudziłam się i nie mogłam usnąć a to do mnie nie podobne bo ja jestem śpioch.Dziewczyny które nie muszą lulać do snu, dzieci które same zasypiają powiedzcie jaki tryb życia miałyśmy w ciąży? Dużo ruchu czy raczej mniej?

U nas dziś kolejny dzień lata,na balkonie 25 stopni,właśnie dzieciaki poszły w samych bluzach na dwór.
U nas dzis tez ponad 20 stopni, zero wiatru, pieknie świeciło slonce. Dzien marzenie poprostu. Cały następny tydzien zapowiada sie podobnie. Moj mały wciąż ma 3 pobudki w nocy. Co jest juz dosc męczące :( pajace nosi 68 bo jest długi. Inne ciuszki 62. Ja niestety mam od kilku dni bardzo mało pokarmu, a mały chce jesc coraz wiecej, czasem zdarza sie ze wypije 130 ml ale to tak z 2Max 3 razy na dobę. Generalnie juz robi sie coraz bardziej kumaty, smieje sie i wymusza na mnie noszenie jak nudzi mu sie leżenie. Czekam bardzo na skończenie 3 miesiaca, moze wtedy mały sie w kocu troszke wyreguluje.
A u nas dzisiaj p***ziawa ze hej!!!

Obskoczylismy kilka sklepow o tyle.zero spaceru.

Szukamy krzeselka do karmienia i lozka turystycznego. Macie jakies sprawdzone godne polecenia?

Moj Ryś nie wymaga noszenia ani specjalnego tulenia do snu. Wieczorem zasypia przy piersi. Komczy odkladam go i spim w dzien ma 3 drzemki. Jedna krotka rano i wtedy spi albo przy piersi albo lecimy juz na spacer albo gdzies jedziemy. Druga to dłuższa juz na soacerze i zazwyczaj zasypia w wozku. Ostatnia wieczorem albo w wozku albo w chuscie albo przy piersi.

Generalnie jest dość poukladany. A w ciazy duzo sie ruszalam:)

Dzisiaj w nocy spal do 3...naprawia się:)

No i odczarowalismy kapiele. Kupilam nowa wanienke i kapiemy go w innym miejscu w lazience.i znowu jest zadowolony:)
Stella ja tez w dzien karmie co 2-2,5 godz:)
Nasz tez sie przewraca z pleckow na boki i cos z noga kombinuje,ale mu nie wychodzi.
Zabawki łapie,ale najbardziej ciekawia Go swoje raczki tak patrzy przeglada wpycha do buzi.
Strasznie sie slini,wszystko wpycha do buzi a humor ma taki ostatnio,ze sie odechciewa :P Moze przez to,ze mial ospe i zero spacerow.

Budzi sie nadal tak samo ok.1 ,pozniej 3-4 to musi pogadac z godzine i do 6-7 spi.
Ja mam łóżeczko turystyczne camerelo milo i jest ok ;) korzystaliśmy jak starszak spał u dziadków :) krzesełko do karmienia mam kidsplay i też nigdy na nie nie narzekalam jednak jakbym miała znów kupować to takie co potem jest stolikiem z krzeselkiem:)
Krzesełko mam z IKEI to najprostsze. Łatwo się je czyści, zajmuje niewiele miejsca, można je szybko złożyć/rozłożyć. Polecane przez rehabilitantów.
Wojtek zaczął się kulać na boki, na razie nieśmiało to robi i szybko wraca na plecy z minką: o mamuniu co ja zrobiłem. Łapie zabawki dwoma rączkami, podnosi nogi do góry i je ogląda, łapie się za kolana, chwile poleży na brzuszku z podparciem rąk. Niestety nadal nie lubi pić mleka, a nie bardzo mogę już mu zmienić :( Karmienie czasami trwa godzinę, w tym ryk i plucie a widać, że głodny.
imageimage
cześć dawno mnie nie było ale urwanie głowy q tym tyg. jeśli chodzi krzesełko do karmienia wcześniej miałam chicco q potem fisher price a teraz to nie wiem ja szukam kojca a mąż mówi ze mam mieć turystyczne łóżeczko na dole i juz sama nie wiem.a u nas mała pełną buzia krzyczy i piszczy i sie śmieje. niesetety zaczęła robić kupę co trzeci dzień i ja to meczy mocno i nie wiem o co chodzi my tylko na piersi .dałam i bIO Gaja i espunisan. ja w ciąży byłam dosyć aktywna ale jestem śpiuchem malutka wieczorem przy piersi zasypia ale i ma dni ze woli się tulić.w dzień tez ma jedną konkretna drzemkę a tak to po godz czy po pół. ja powiem szczerze że przy pierwszej dwójce szybko na nocnik przeszliśmy i w nocy szybko bez pieluchy . a teraz nawet nie wiem bo nie pamiętam jak to robiłam ze tak poszło szybko.jeśli chodzi o śpiwór nadal nie kupiłam ją dużo spaceruje a moja mały zmarźlak ale przyszedł organizer skIP hop super tylko główna kieszeń nie jest na zamek u szkoda.jeśli chodzi o słoiki przemyślana.i na początki będę dawać gotowe bo jak pisałyście słaba pora ale potem postaram się sama i chce się zaopatrzyć w jakąś fajną literaturę . ale mam do was jeszcze pytanie jeśli jestem tylko na piersi to o kiedy kaszki tez po 6 miesiącu mój pójść do rosnąca o poczytać etykiety.a u nas wichura rozwaliła i przewalila trampoline kurcze kiepsko bo duża i fajna wiec dziś płacz w domu . uciekam miłego wieczoru
a jeśli chodzi o rozwój my 3 razy w tyg jeździmy na rehabilitację malutka kula się na jeden bok chwyta zabawki pole na brzuchu ale w pionie nie trzyma głowy cały tółw ucieka jej do tylu i ma widoczna asymetrie ale damy rade z poprzednią córka mieliśmy większe problemy urodzona w zamartwicy 2 punkty apgar a teraz trenuje gimnastykę artystyczną
Karolina ja będę dawać po 6 miesiącu.
Kurczę już 3 miesiące zleciały i już za 3 miesiące będą kaszki:)))

Co do fotelika to ja miałam taki rozkładany na fotelik i stolik ale to było słabe. lepiej potem kupić krzesełko i stoli z ikei:)
Na razie na oku mam chicco polly. widziałam je dzisiaj w mama i ja i fajne jest, wszystko 1 ręką chodzi. ale jeszcze będę patrzeć. To z ikei jest ok ale wg mnie dla starszych dzieci. a karmić w leżaczku nie zamierzam:)
A co do łóżeczka to w sumie obgadaliśmy z mężem i potrzebne mi jest takie z otwieranym dłuższym bokiem i na razie znalazłam jedno takie - też chicco easy sleep:) oczywiście dokupię do niego materac normalny.

A co do nocnika to u nas s starsza było tak, że sadzałam ją na nocnik jak zaczęła siadać. i dwójkę zaczęła robić na nocnik w 10 miesiącu i już nie chciała w pieluchy:) za to z siusiu było gorzej ale też dość szybko nam poszło i na 2 urodziny była odpieluchowana.
Ale pamiętam, że wszędzie z nocnikiem jeździliśmy:))))
karolina to naprawde mieliscie przejscia , fajnie ze daliscie rade
ja narazie nie mysle o karmieniu , marze zeby sie wyspac ;-)
odkad zaczelismy dawac priobiotyk z kupkami lepiej ale baki w nocy ida jak szalone i ja wybudzaja , czy priobiotyki daje sie codziennie?
Tak, probiotyk codziennie. Na działanie trzeba trochę poczekać.
Karolina super, że tak ładnie udało się Wam wyprowadzić starsza. Z młodsza będzie podobnie ;-)
Tak, krzesełko z Ikei to dla siedzących. Ja karmie Wojtka w leżaczku.
dziękuję dziewczyny oj jak przypomnę sobie ten okres nikomu nie życzę a wszystko przez nie uwagę lekarzy .powiem ze naprawdę mieliśmy szczęście bo malutka miała wylewy 4 stopnia w głowie które początkowo nie chciały się wchłonąć ale potem trafiliśmy na super lekarzy i neantologow i udało się . a teraz nii wiem tak naprawdę co jest powodem ze mała taka wiotka a jak wasze maluszki juz trzymają głowę w pionie .nyzosia ja właśnie miałam to chicco ale teraz już jest ulepszona zapewne wersja.a co wy na to aby kiedyś się spotkać przy poprzedniej ciąży spotykałysny się z dziecmi na kawie czy spacerach jedna z mam organizowała warsztaty ja wam powiem ze brakuje mi takich spotkań bo oczywiście nie narzekam.na brak zajęć ale jak człowiek poszedł do pracy to chociaż z kimś dorosłym pogadac mógł . Ja teraz myślę że może pójść na jakiś kurs by rozszerzyć swoje kwalifikacje lub na studia podyplomowe bo zastanawiam się jak przy 3 mam wrócić do pracy na cały etat a czas szybko leci szybciej niż jak byłyśmy w ciąży. jak byście słyszał o jakiś fajnych kursach to piszcie może gdzieś są jakieś nawet bezpłatne było by super łatwiej było by mi męża przekonac.miłego dnia ja lecę na rehabilitację
Wojtas od dawna trzyma głowę w pionie, za to ma problemy z czym innym i też się rehabilituje.
Rozmawiałam z rehabilitantką o powodach problemów maluszków. Mówiła, że tego jest sporo ale głównie chodzi o poród. Niby nospa też źle wpływa, ja brałam jej sporo ale ciężko by było bez niej.
Cześć, jestem z wątku wrzesniowo- pazdziernikowego, ale ponieważ tam prawie już nikogo nie ma podczytuje sobie Wasz wątek, szukając jakiś rozwiązań. Mam pytanie, otóż dostałam skierowanie do poradni ortopedycznej ( usg bioderek +konsultacja lekarska), czy możecie mi powiedzieć gdzie na nfz przyjmuje dobry ortopeda dziecięcy? A jesli nie na nfz tylko prywatnie to kogo polecacie? Zalezy mi by był to learz ortopeda który jednocześnie wykona usg bioderek. Będę wdzięczna za informacje!
Na NFZ nie znam nikogo.Prywatnie-Sieliwończyk.
SylwiaAgnieszka ja też brałam nospe ale nie jakieś duże ilości bo lekarz w ciąży mi o tym mówił poród był przez cc juz sama nie wiem . jeśli chodzi o ortopede to tez silwonczuk.
Stokrotka85 z badaniem na NFZ jest tak, że decyduje to. kiedy jest najbliższy termin, trzeba po prostu dzwonić po przychodniach i sprawdzać dostępność, dobry specjalista to w tym przypadku sprawa drugorzędna. Ja dzwoniąc w sierpniu po Gdyni nie znalazłam na NFZ nic wcześniej niż na koniec września.
My byliśmy na usg bioderek na NFZ na Wałowej w Gdańsku, badanie trwało 1,5 minuty jak na taśmie hehe Z tego co pamiętam z pierwszą córką robiliśmy na Rogalińskiej, tam było lepiej, ale teraz nie było szans się tam dostać.

Ja tak jak dziewczyny na prywatną wizytę polecam dr Sieliwonczyka.
My usg bioderek robiliśmy prywatnie u dr Sieliwańczyka.
Ania pytała o sen dzieci i aktywność w ciąży - mój mały przesypiają całe noce a ja w ciąży byłam cały czas aktywna,bo albo ćwiczyłam albo z córką się coś robiło także zawsze coś.

Jeżeli chodzi o odpieluchowanie dzieci, to moja zaczęła przygodę z nocnikiem kiedy miała 10miesiecy, na roczek juz chodziła bez pieluchy w dzień, a gdy miała 1,5 roku już nawet nie spała w pieluszce. Na początku wysadzalismy ja przed jej spaniem, następnie przed naszym pójściem spać i raz w nocy o 3 (miałam ustawiony budzik żeby się zalatwila). Szybki jej się udało załapać i mając 1,5 roku przespiala całą noc bądź ewentualnie sama się budziła i wołała siusiu na nocnik.
Nie mi bardziej chodziło o to ze jak matka aktywna w ciąży przez co dziecko bujane to może nic dziwnego później że nie może samo usnąć i trzeba lulać lub wózkiem wozić,no w każdym razie moje dzieci nie umiały same zasypiać jak były takie malutkie.
Ja ostatnie dwa miesiące ciąży musiałam się oszczędzać, więcej leżałam niż spacerowalam. Spać kładlam się o tej samej godzinie i o tej samej wstawalam,ciekawe czy to ma jakiś związek; ) moja mała sama zasypia i pięknie śpi do rana,czasami się przebudzi na mleczko.
Chciałabym zapytać mam karmiących mm,czy dajecie do picia wodę czy herbatkę,żeby dziecko nie miało zaparcia?
Justa, ja póki jeszcze karmie pół na pół swoim i mm to nie dopajam. Mój synuś jest niejadkiem więc pediatra mówiła żeby nie dopajać bo będzie miał mniejszy apetyt... Zaparcia mu się w tym tyg pojawiło więc może trochę rumiankiem popróbuje... latem jak mu dawalam wodę to dramat, pić nie chciał pluł i potrafił jedną kropelką się zakrztusić :-(
Ania u mnie dwójka dzieci z podobnych ciaz i sa od siebie bardzo rozni. Generalnie robia prawie wszystkiego odwrotnie:) ciekawe czy im tak zostanie.
Wojtek nie chce nic pić prócz mleka. Latem popijał wodę. Pewnie jakiś soczek by pociągnął bo słodkie ale nie chcę go przyzwyczajać do słodkiego. Wiem już, że nie lubi dyni ;)
Ja do 33tyg byłam aktywna, później dużo lezałam. Nic to nie ma wspólnego z charakterem Wojtka.
Tu nie chodzi o charakter zresztą ten dopiero się kształtuje a temperament dziedziczymy w genach tylko o samo usypianie.Ja też mam dwóch chłopców i są od siebie bardzo różni zresztą tak samo jak ja z moim bratem to chyba normalne bo rodzice też mają odmienne temperamenty bo takie same to raczej trudno by było.

Poradźcie mi bo nie wiem czy próbować z nowym mlekiem,podczas karmienia mała się pręży i popłakuje ale nie przy każdym choć często jedzenie jest na raty a tu już trochę męczące poza tym robi dwie kupki w tym jedna wodnista druga normalna ale nie zawsze jest tak samo, czasem też na raty po trochu,nie wiem czy to mleko jej do końca służy czy może zmienić jak tak to jak to zrobić co drugie karmienie czy obrazu nowe,podpowiedzcie bo nie do końca ufam mojej położnej a nie mam kogo zapytać.
Ania27 a jak długo podajesz jej to mleko? już tylko mm? Podobno trzeba z 2-3 tygodnie aby dziecko się przyzwyczaiło. Jeśli dokarmiasz ją jeszcze cyckiem, to może coś w Twojej diecie jej nie pasowało.
U mnie takie cyrki z karmieniem są przy cycku od kiedy młoda skończyła miesiąc, normalnie je tylko w nocy i pierwsze karmienie w dzień. Jestem tym już zmęczona, bo im bardziej staje się aktywna, tym jest trudniej, od tygodnia je, a raczej ciumka co godzinę po trochu, później się pobawi, ciumkanie i drzemka 20 minut... idzie oszaleć. Musze się nieźle nagimnastykować, aby wytrzymała przy cycku 10-15 minut i coś zjadła. Z butelki nie ma problemów, czy to moje, czy mm (dostaje na kolacje bebilon ha) wciąga elegancko bez cyrków, później też jest spokojniejsza, mniej marudzi, lepiej śpi.
Tez musze się pożalic na moje karmienie bo juz jestem zmęczona tym, ogólnie bardzo mi się to podoba i po pierwszym wykarmionym dziecku na ściąganiu bardzo mi zależało żeby karmić piersią, ale cały czas boli mnie jedna pierś, z jedną jest super nic nie czuje a w drugiej jak mała ciągnie to cały czas czuje jakby takie haczenie , takie wrażenie jakby coś tam malutkiego było na tej brodawce i o to haczylo jak ssie, tylko ze nic tam nie ma. Juz nie mam pomysłu, zmieniałam pozycje ale nic to nie daje, wiem ze dobrze przystawiam bo byłam na początku w poradni. Nie jest to jakiś mega ból jak na początku, ale jest to strasznie denerwujące, i tak jak chciałam jak najdłużej karmić to teraz odliczam kiedy by tu skończyć, a szkoda mi bo mleko mam i mała się ładnie najada. Ehhh
Ja ją karmie już tylko mm bo wcześniej w nocy była jeszcze pierś ale odkąd zaczęła budzić się o 5.00 to jest tak głodna że tylko butelką i wypija aż 200 ml a pije to mleko jakieś 3 tygodnie.
A u Ciebie widzę podobnie z piersią jak u nas było,to może być objaw zmniejszonej ilości pokarmu,my do miesiąca też super a później cyrki przy piersi i dałam sobie spokój tym bardziej ze przez jej takie jedzenie nie przybierała na wadze a później jak dostała mm to skoczyła na wadze 600 g w 2 tyg.teraz w 2 przybrała 300 g no ale już teraz dzieci tyją mniej.
Ja mam dużo pokarmu, młoda przybiera aż ponad miarę, jest w 95 centylu, do tego jest silna, więc problemu ze ssaniem nie ma. Pytałam się tu i ówdzie, ale nikt nic sensownego nie powiedział. Moja w nocy je tak ok1 ( a raczej się coś tam napije) i potem 5-6.
dzień dobry a może bolące miejsce posmarować maścią kajaca.a moja czasem się tak przysie do piersi ze mam takiego siniaki jak malinkę i juz chyba 3 raz i nie wiem czy to normalne. ja natomiast mam do was pytanie czekają mnie poważne badania niestety za długo odkładam bym mogła przełożyć chce ściągnąć i zamrozić mleko ale boję się że mocno rozbujałam laktacje i chce kupić dwie saszetki sztucznego nie wiem jak młoda zareaguje bo nie je mm ale ja muszę mieć podany kontrast i dziś idę na konsultacje czy po badaniu mogę mieć mała i jak długo man nie karmić i teraz nie wiem czy znowu nie przełożyć badania ach trudne dylematy bo teraz dobrze się czuje i sama nie wiem mąż mówi ze mam iść jak najszybciej się przebadać i ja sobie tłumacze ze nie ma dolegliwości od roku wiec jest ok. a moja starsza ma od tyg ból gardła masakra bo nie jest to angina a nie może przejść idę do pediatry niech zrobią wymaz bo tak ok ani temperatury ani kaszlu wesoła ach te choroby
karolina kiedys czytalam ze ani w ciazy ani karmiac piersia nie robi sie tomografii z kontrastem jesli o to Ci chodzi ale lepiej skonsultowc z lekarzem , na pewno Ci doradzi
ja mialam nocke z glowy , zjadlam ogorka i ser zolty i niestety zaszkodzilo ja w ogole nie jem nabialu ale myslalam ze po trochu zaczne i byl ryk i zero spania i dzis widze policzek wysypany , teraz mala odsypia chyba
a dziewczyny znacie jakies krzeselka do karmienia od urodzenia ??
Karolina ja mialam robiony tomograf z kontrastem jak mloda miala 5 miesięcy i kazali mi dobe odczekac i wylewac mleko.

Ja jestem kp zachwycona. Właśnie wczoraj o tym myslalam jakie to jest fantastycznie praktyczne. Tyle ze u mnie zero problemow...
dzięki tak właśnie będę miała tomografie ale właśnie czekam przed gabinetem i zaraz się wypytam och te zdrowie mi też wygodnie bardzo kp bo wszędzie jak kiedyś napisała nyzosia bar ze sobą i nie muszę się stresować ale przy synu karmiłam mm i tez dałam rade . jeśli chodzi o foteliki takie od urodzenia to nie kojarzę . u nas z alergia to nie wiem bo za waszymi radami wprowadzałam dany produkt 3 4 dni i noc wiec oby tak zostało.
Stella jak nabiał to spróbuj jogurt naturalny, twaróg chudy. Po malutkim kawałku sera żółtego Wojtek, jak jeszcze kp, to miał niezłe rewolucje.
no i po przelozylismy niesetety musiałabym wylewać mleko około dwóch dni inne wyniki są w miarę wiec narazie lekarz kazał się wstrzymać napisaliśmy wszystko za i przeciw pójdę na usg wiadomo 7 wszystkiego nie pokaże ale choć się skontroluje.ale pogoda moja młoda juz drugi dzień na dworze nie było bleee
My wychodzimy codziennie, jak pada, to szukamy jakiegoś pretekstu do zakupów. Ja bzikuje jak mam siedzieć z dzieciakami cały dzień w domu:)
Nyzosia może Ty coś się wypowiesz o tych problemach z moją z karmieniem, a! i napisz jak masz na imię, bo często widuję Cię na Karwinach a nie mam jak zagadać.
dzieki sylwiaagnieszka , moze sprobuje ale po wczorajszym i tak nie spojrze na nabial przez jakis czas ;-)
Smerfeta mam na imie Zosia:)))) mocno nicku nie zakamuflowalam:)

Co do problemów z karmieniem to ja sie nie wypowiadam bo dla mnie to wszystko nowosc. Moge sie powypowiadac o ściąganiu pokarmu. Ake skoro zostalam wywołana do tablicy to powiem tyle ze gdzies czytalam o etapach laktacji i było o tym ze w pewnym momencie dziecko robi sie ciekawskie i może byc problem z karmieniem. Pisalas kiedys ze mloda nie lubi publicznego karmienia. Teraz to sie pewnir nasiliło. Moze sprobuj karmic ja gdzies w zupelnej ciszy i spokoju?
Moj tez nie lubi jak mi ktos przeszkadza. Musi miec spokoj do jedzenia.

A jeszcze odnosnie karmienia to wiece ze mozna karmic tylko jedna piersia?:)jak jedna wylaczymy to druga będzie nadrabiac za ta wylaczona.

My bylismy na zajęciach.poszlismy ma piechote w chuscie. Pogoda masakra ale jutro ma byc lepiej. Dobrze bo corka jutro biegnie w biegu niepodległości:)
Nyzosia ja własnie rozważam karmienie jedną piersią, spróbuje jeszcze raz sie wybrac do doradcy może cos poradzi.
Tez jutro biegne w biegu niepodleglosci :)
Magda a Ty jak dajesz rade z karmieniem przy dwulatku,nie przeszkadza Wam,nie jest zazdrosny?A z usypianiem? Bo u nas trochę słabo to wygląda,muszę mała wynosić z huśtawka jak zaśnie do drugiego pokoju bo zawsze albo krzyknie albo coś mu spadnie a to z bratem się pokłuci,masakra zawsze się stresuje żeby mi tylko małej nie obudzili.

Smerfeta ja też miałam pokarm i również córcia dobrze przybierała ale do czasu kiedy sama zmniejszyła produkcję przez odrywanie się od piersi albo piła po 3 min. lub tylko ciumkała więc pokarmu było coraz mniej przez co pewnie się też denerwowała ze jej słabo albo za mało leci takie kółko,najlepiej wybierz się do poradni może coś poradzą bo tu położną nie wiedziała dlaczego tak się dzieje.A propo pani od laktacji to rozmawiałam wtedy z p.Ewa dla informacji Sylwiaagnieszka.

A ja nadal nie wiem czy mam zmieniać mleko niby dzisiaj dobrze,kupki normalne,może jedno karmienie było gorsze, chyba jeszcze poczekam ale czy Wasze dzieci też tak mają przy butelce ze się prężą,może tak być to normalne?
Nyzosia też tak myślałam, że może coś ją rozprasza, ale cały dzień tak do 15 jesteśmy same, synek jest w przedszkolu, sąsiadów nie mam co by mi hałasowali. Pewnie będę ją karmić mieszanie jeszcze jakiś czas a potem przejdziemy już na samo mm. Ona pięknie pije z butelki, ale toleruje tylko mambaby, dostałam jeszcze aventu, to się krzywi. Ona to w ogóle jest aparatka, jak nie chce pić, to nie ważne, czy woda, koperek czy słodszy rumianek, pluje dalej niż leży:D Synek pił mi wszystko jak leci i zawsze.
Po południu kiedy synek wraca z przedszkola, to ona już nie śpi, co najwyżej zdrzemnie się 15 minut, jego obecność jej nie przeszkadza.
Nie musi pić,moja jest tylko na mm i niczego poza mlekiem nie pije,pierwszy syn też nie pił a drugi tylko soczki bo słodkie i to też później jak już obiadki zaczęły się.
No to nie wiem. Widac taki typ:)leniucha i nadwrazliwca:) moja cora taka byla i w sumie zostalo jej do dzisiaj:)

Ze syn będzie inny juz w ciazy po r******h wiedzialam:)

Moj tez jest inny jak nikogo nie ma w domu. Jak po poludniu wraca maz i corka to robi sie bardziej niespokojny. No ale co zrobic. Musi sie chlopak przyzwyczaic.

Na razie nie pada ale dalej niezle wieje...od nas z przedszkola duzo dzieci biegnie i beda mieli swoje koszulki:) zorganizowalismy sie z rodzicami i zrobiliśmy całej grupie:)
u mnie nie ma zazdrosci ze strony dwulatka przy karmieniu ale to fakt jak tylko mlody zasnie to Kuba cos zwali albo bierze najglosniejsza zabawke i wlasnie nia sie bawi :/ :o czasem usypiam w wozku w kuchni Kacperka zeby mogl pospac...
Mój Kuba tak wlasnie odrzucał piers jak mial 4 miesiace.. udawało mi sie go karmic tylko z samego rana i w nocy jak mial 5 mscy calkiem na butle przeszlismy i wtedy tez mu pierwsze dwa ząbki wyszły więc niewiem czy to było tym spowodowane czy był zainteresowany wszystkim innym niż jedzenie ...
oooo musze kończyć :P
U nas to zależy akurat od humoru córki, zazwyczaj daje mi nakarmić, ale zdarza się też ze jak juz tylko słyszy ze mała zaczyna płakać albo się budzić to trzyma się mnie kurczowo i nie chce puścić, ale wtedy albo bierzemy książeczkę i oglądamy a ja karmie albo puszczam jej bajkę na chwile.
U nas nie jest to takie proste niekiedy jak książeczka czy bajeczka bo go książki czy zabawki mało co interesują,mam bardzo żywe dzieci i stąd zawsze coś ale na szczęście rzadko kiedy jestem sama z dwulatkiem bo do południa jest mąż a później przychodzi brat ze szkoły(w końcu jest teraz w niej dłużej) i z tego wszystkiego to ciesze się że tak wyszło bo dużo ciężej by było jakbym miała tylko jednego z tak mała różnica wieku a tak to zawsze starszy zajmie się tym młodszym,zawsze podziwiałam te mamy i podziwiam dalej choć teraz jestem jedną z nich a nigdy bym nie przypuszczała bo świadomie nie zgodziłabym się z 2-letnia różnica.

Dziewczyny co myślicie żeby przenieść się fb,tylko musiałaby któraś założyć taka grupę,ja nie bardzo wiem jak,tutaj wszyscy nas czytają a tam jednak większa prywatność no i moglibyśmy się zobaczyć i poznać nasze maluchy.
Ja jestem jak najbardziej za grupa na fb:) i zdjęcia łatwo można dodać i z.telefonu o wiele prościej korzystać :)
Hejka,ostatnio mało się udzielalam,bo byłam na kilka dni z małą u rodziców.
Ja nie mam konta na fb,ale mój mąż ma,więc w razie co korzystalabym z jego :)
Spoko, fejsbunio czemu nie:) Całkiem dobry pomysł, moja mała jutro drugie szczepienie, znowu będzie ryk (bo płaczem niestety nie da się tego nazwać):( Całe szczęście jutro mąż ma wolne, to pojedzie z nami do przychodni, nie będę się tak stresować wracając samochodem, że mała płacze, chociaż może jak ostatnio uda mi się ją uspokoić jeszcze w przychodni.
Właśnie szczepiłyście swoje na pneumokoki, meningokoki i rota? Ja rota odpuszczam zupełnie, a te dwa pozostałe to zacznę jak młoda będzie miała już co najmniej pół roku.
u nas tj irlandia te szczepionki sa po prostu podawane a na rota nie szczepie
na fajsie jestem codzinnie wiec czemu nie , bedzie milo sie zobaczyc ;-)
u nas po tym zoltym serze byly dwa dni i noce okrpne ale juz wczorajsz nocka znosna
jak tam bieg niepodleglosciowy , ktoras biegla chyba i corka nyzosi , jak poszlo ?
FB- ok. niech ktoś założy.
Ja szczepiłam małą na pneumokoki, bo mam przedszkolaka w domu, meningokoki zostawiam, jak skończy rok, ale za to zaszczepiłam na nie mojego synka.
No właśnie jak któraś jest obcykana na fb i wie jak to zrobić to byłoby fajnie bo ja nie wiem jak.A właśnie dzisiaj dałam najnowsze zdjęcie małej:)
Próbowałam założyć grupę,ale wyskakuje mi,że muszę wybrać znajomych do tej grupy.
no ja tez nie umiem
Ja tez chetna na grupe na fb :)
Może któraś z nas powinna mieć najpierw inną w znajomych,a potem dodawać kolejne grupowiczki :-) Bo nie mam innego pomysłu...
Dziewczyny, jako że dwie z Was mam w grupie znajomych to założyłam grupę:) nazywa się Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 Trójmiasto, jestem na etapie rozkminy jak to działa ale myślę że możecie się dodawać :)
A możesz podać linka? Bo wyszukiwarka nie znalazła :(
Dostałam komunikat że niedozwolona treść nie mogę linka wkleić:( , jak skopiujesz całą nazwę z mojego postu to powinno się znaleźć, chyba że może jakieś tam ustawienia prywatności są - posprawdzam
no mi tez nie znalazlo, poprosze linka ;-)
Ja też nie znalazłam :(
Ja znalazłam i wysłałam zaproszenie,tylko teraz nie będzie wiadomo kto kim jest ale dojdziemy do tego.
Jestem:)
Justa tylko Ty jesteś zalogowana więc wysłałam Ci wiadomość z linkiem, na forum nie da się wkleić. Ania nie widzę żebyś wysłała prośbę o dodanie, Smerfeta Ty jesteś w grupie - widzisz to może?:)
Dziękuję :) Jestem już jako mężczyzna ;)
Smerfeta- mamy nawet wspólną znajomą, tylko mój mąż nie ma jej w znajomych, bo jej nie zna ;)
Wyśle mi któraś na prywatną wiadomość linka?, nie mogę znaleźć tej grupy a szukam i szukam...
Ja bieglam, 54min mi to zajęło, jak na dwa miesiące biegania to jestem zadowolona :)
Mnie tez nie wyszukuje tej grupy :( i co teraz?
Tihuana wysłałam Ci :)
Super dziękuję, już dodałam się do oczekujących:)
Ja też poproszę linka do fb :)

Wojtek ma pierwszą dawkę pneumokoków za sobą, później zrobimy meningokoki. Też mam przedszkolaka w domu. Starszego syna szczepiłam na to po roczku, wtedy jest mniej dawek.
imageimage
Dziękuję za linka :)
imageimage
Dziewczyny wyślijcie mi link na prywatna wiadomosc
image
dziewczyny wyslijcie mi tez prosze linka na prywatna wiadomosci, dzieki!!
Stella musisz się zalogować na tym forum by można było wysyłać do Ciebie wiadomości. Może podaj maila.
imageimage
Ja juz jestem na grupie:)dzieki:)

Bylismy u rehabilitanta. Rys ma małą asymetrie. Mamy z nim trochę ćwiczyc. Ale rehabilitant mówi ze Rys jest super silny i wyrywny i będziemy musieli go trochę przystopowac zeby przeszedl wszystkie etapy a nie np. ominął raczkowanie.
acha to podaje maila dsurala@wp.pl. to czekam sylwiaagnieszka i dziekuje
ale udalo mi sie tez zalogowac ;-)
Wyślijcie linka dziewczyny bo gdzieś jestem ale nie wiem czy dobrze trafiłam.
Poproszę o linka na jewelin1@wp.pl
dzieki justa za linka
link do forum bez spacji tylko:)
https:// www.facebook. com /groups/1723819604503239/?ref=bookmarks
Dolaczylam do grupy,czekam na akceptacje :)
Dorota M. to ja :D
A ja byłam na innej grupie hehe,też lipcowo-sierpniowe tylko jakieś inne ogolnopolskie,wysłalam tam zaproszenie.

Melaniunia fajnych masz chłopaków:)
I ja sie zgłosiłam czekam na akceptacje
Ja tez sie zgłosiłam;-)
Hej wszystkim mamusiom można dołączyć do Waszej grupy na fb ? Jestem mamą lipcowa chętnie poslucham rad i wymienię się doswiadczeniem
Mozecie i mnie przeslac link, znlazlam tylko jakies inne mamusie lipcowo-sierpniowe
Już nie trzeba, znalazłam was
I ja chciałabym dołączyć na Fb. Agata N. To ja :-)
Też bym chciała dołączyć, jestem częściej na fb, to może będę bardziej aktywna. Katarzyna z owadzim nazwiskiem to ja :)
image
image
Edusia pewnie że możesz dołączyć, jakbyś miała problem ze znalezieniem grupy to daj znać:-)
Dziewczyny próbowałam znaleźć Was na fb, ale nie mogę... pomożecie ?
Mamusie lipcowo sierpniowe trojmiasto poszukaj. Zmienilysmy status grupy na tajna chyba wiec jesli nie znajdziesz to znajdz mnie Dominika Szczepanek ja Cie sprobuje dodac do grupy
Dominika, priv na fb :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Adwokat- rozwód- podział majatku (61 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

do góry