Widok

Mamusie lutowe, marcowe i kwietniowe ;) 2019

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam mamusie jak się czujecie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No coś cicho tutaj ...
Daj znać jak było na zajęciach;)
Gdzie idziesz ?
Ja jeszcze nie kompletnie wyprawki
Moja ok 500 g ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie dziewczyny.
U mnie termin na 23.03.2019

Witajcie dziewczyny.
U mnie termin na 23.03.2019

Hej ;) wiesz już gdzie chcesz rodzić?

Duże te nasze dziewczyny ;)
My już prawie całą wyprawkę skompletowaliśmy, jeszcze tylko na fotelik czekamy (8tyg czeka się na zamówienie...?!) I jakieś bzdety zostały do kupienia typu termometr, katarek.
Niestety, od 2 tyg mam takie bolesne skurcze, brzuch twardnieje, problem ze snem w nocy i jedziemy na d*phastonie, jakby było gorzej mamy pojawić się w szpitalu ;/
A akurat ta szkoła rodzenia tak średnio ("Mama i noworodek") - więcej informacji otrzymałam od swojej doktor, no ale przynajmniej nauczę się oddychać ;P

U mnie wszystko okey. Termin z miesiaczki to 20 marca, a wg usg tydzien wczesniej. Mlody ma wage 800 , 31 cm . Pracujecie normalnie?

Co do wyprawki, mam tylko ubranka (poszalam na czarnym piatku). Reszta czeka na jakies wolne, bo po pracy to juz pozno na takie zakupy.

Duży! :) Fajnie się rozwija ;)
Niestety, jestem już na zwolnieniu.

Hej, możesz napisać jak u Ciebie wyglądają te skurcze?
Wczoraj strasznie bolało mnie w podbrzuszu i zastanawiam się czy to normalne..
Żadnego plamienia, dziecko się rusza więc nie chciałam jechać do szpitala, ale ból okropny przez kilka godzin
Pozdrawiam

To takie kilkuminutowe skurcze- brzuch "stawia się" i w podbrzuszu od biodra do biodra momentalnie pojawia się duży ból,
czasem promieniujący do lędźwi. Czujesz, takie jakby parcie, kłucie (?) i masz wrażenie, że zaraz "wypadnie" Ci dziecko.
Jakoś kolokwialnie to napisałam, ale ciężko w inny sposób to określić, żeby ktoś jasno zrozumiał.

Ja całkiem nieźle ;D

Też mam termin na 23.03.2019r. Będzie chłopiec

Hej! Ja mam takie skurcze od 18 tc, ich efektem jest skracająca się szyjka. Jestem na lekach, muszę leżeć i uważać na wszystko. U mnie te skurcze nie są bolesne i nie mam takich odczuć jak inne Panie (że wypada dziecko :) ). Po prostu czuję takie "ściąganie" w brzuchu i jak go dotknę jest twardy (cała macica twardnieje, czyli od podbrzusza aż nad pępek). Po chwili "puszcza" i brzuch znów jest miękki. W pierwszej ciąży w ogóle nie czułam tych skurczów, ale wychodziły na ktg.

My już dziś 28 TC.
I te skurcze mniej odczuwalne przy lekach (d*phaston i Luteina jak na razie), jeśli szyjka się mocno skróci po 32 tc, to będziemy zakładać pessar. Wizytę mamy dopiero 8.01, więc czekamy teraz na rozwój wydarzeń w tym gorącym, świątecznym okresie ;)
Aaaa, no i przez te wszechobecne zapachy i reklamy w tv, w 3 tyg waga przeskoczyła do przodu o 4 kg

U mnie nudy:)
Jeszcze płeć nie potwierdzona bo dziecko na polowkowym leżało bokiem i nie chciało się pokazać, badanie niestety muszę powtórzy bo mojej gin wynik się nie podoba. Serce nie było tak widoczne jak trzeba i zamiast specjalistycznych badań najpierw chcemy powtórzyć usg.
Termin mam na 22.12 więc może dostanę prezent od losu i dowiem się kto tam siedzi:) w 20tyg ważył 350g.
Dziewczyny które chcą rodzic na klinicznej. Wiecie że będzie w 1 kwartale przenoszona do tego nowego szpitala? Dowiedzcie sie co i jak żeby stresu nie bylo:)
Z wyprawki mam tylko ubranka, pościel i laktator. Łóżeczko i wózek będę kupować w lutym:)

12.03 syn/ UCK

Jeżeli chodzi o Kliniczną to prawda, podobno pod koniec stycznia mają się przenieść na Dębinki. Z tego co czytałam, do samego końca mają przyjmować na Klinicznej lub tu i tu, żeby właśnie nie było problemów. Ja wybrałam Kliniczną bardziej ze względu na "trudną" ciążę, rodziłam tam pierwsze dziecko (też z komplikacjami), a w tej ciąży leżałam na tamtejszym oddziale. Jeżeli nie miałabym dużych problemów zdrowotnych w ciąży, wybrałabym Zaspę. Z UCK nie mam dobrych wspomnień, ale dotyczą one głównie okresu po porodzie. Poza tym, tak jak w każdym innym szpitalu, trzeba być czujnym i samemu się o siebie zatroszczyć. Kiedy trzeba, należy domagać się dodatkowego zbadania. Niestety spotkałam się z bagatelizowaniem "pierworódki", pomimo tego, że leżałam na patologii ciąży. I wiem z doświadczenia, że nie można bezgranicznie ufać lekarzom. Jeżeli czujecie, że coś jest nie tak, musicie wyraźnie o tym mówić i jak pisałam wcześniej- domagać się zbadania.

Mój lekarz jest z Klinicznej i ponoć 15 stycznia się przenoszą. Pierwsze rodziłam na Zaspie i byłam zadowolona. Ze względu na mojego lekarza tym razem chciałam wybrać Kliniczna i sama już nie wiem co robić.

Anonim, musisz się zastanowić. Szanse że trafisz akurat na dyżur swojego lekarza mogą być niewielkie. Żebyś się nie stresować za bardzo gdy go nie będzie.
Ja zdecydowanie wybieram zaspe. Rodzilam tam już dwa razy i trzeci też mam nadzieję się uda.

Dokładnie tak, jak pisze Justyna- szanse, że trafisz na swojego lekarza są niewielkie. Tam jest mnóstwo lekarzy, ja podczas 1,5 tyg. pobytu trafiałam codziennie na kogoś innego. Pisałam o swoich odczuciach związanych z Kliniczną. Podobno na Zaspie jest dużo lepsza opieka i zainteresowanie pacjentkami.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

do góry