Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *17

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek - Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86
27.06 - pq - Córunia - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa
28.06 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki

Lipcowe:
03.07 - elfik5555
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
07.07 - oooll
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

ZAPRASZAM :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-16-t306906,1,16.html i link do poprzedniego ;)
Melduję się w nowym wątku a co :)
to jak nowy to ja się przywitam, ostatnio miałam jakiś spadek mocy i niezbyt siłę na pisanie, ale mróz trochę odpuścił to i człowiek inaczej funkcjonuje :)

ja zdjęcia brzuszka tez nie mam jeszcze ale może niedługo sobie zrobię ;)

no to tez sie melduję na nowym

rozumiem -ze żadna z was nie zna żadnego neuroologa ... ehhh

co do imienia - u nas tez nie ma zgodności ;)
póki co może będzie Alex jak bedzie chłopiec
a dziewczynka - najwyższe noty to Julianna lub Łucja (na drugie na pewno Klara - to akurat jedno pewne heheh)
Łucja fajnie :)))

U nas tez od początku były typy na dziewczynke, na I było Ola na II Zuza i Marta a dla chłopca Igor, ale to mój typ, mąz wcale nie był przekonany... wiec pewnie by trwały debaty na ten temat...

Neurologa dobrego nie znam, tzn byłam u jednego, na nFZ na Jeleniogórskiej, czekałam 2 tygodnie... ale nie wiem czy dobry czy nie ;)
U nas jakby byl chlopczyk to na 100% bylby Antos wiec jak dla mnie Jolaa bierz to imie bez zastanowienia :-)
Wspolnego imienia dla dziewczynki nie bylo i nadal jest z tym lekki dylemat. A ja i tak obstawiam na Martusie :-)

Ja mam straszne bole plecow. Max 2 godziny moge poszwedac sie po domu a potem wyje z bolu. Po srodku plecow tak rwie ze..... :-( Neurolog w ciazy pomoc nie chce. Zaprasza po rozwiazaniu.
Ja miałam tak samo z plecami neurolog mnie zbadał i powiedział,ze w ciąży nic pomoc nie może,a czy był dobry to też nie wiem, poszłam do pierwszego który miał termin w lux medzie. I muszę wam powiedzieć, że na ta chwilę plecy już mi nie dokuczaja-przeszło cholerstwo na szczescie,a męczył mnie praktycznie pd samego początku.
No mąż się przekonuje do Antosia:) I dzisiaj ostatecznie podejmiemy decyzję:)

Co do ruchów to odczuwam regularnie i nie wiem, czy te ruchy to nie kopniaki czasem:)

Czasami mam takie dziwne uczucie, to nie ból, tak jakby ciągnięcie i pojawia się to w okolicach lewego jajnika, zastanawiam się, czy się nie przeziębiłam tam. Częściej chodzę do toalety, siusiu mi się częściej chce. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego.
Wróciliśmy od lekarza z połówkowego :) Pan doktor powiedział że na 99,9% będzie chłopak, zostawił sobie tą 0,1% bo maluch jest bardzo ruchliwy i zarazem uparty gdyż przycisnął nóżki do klatki piersiowej.
Tak więc będziemy mieć syna.
Co do imienia jeszcze nie zdecydowaliśmy :)
Gratulacje:) Ciekawe, czy były już statystyki, czy więcej dziewczynek,czy chłopców u nas w wątku:) Pani doktor mi wczoraj powiedziała, że u niej wylęgarnia panienek:p
Witajcie,
u nas jak byłaby córcia, to też byłaby Zosieńka :) a jest Jakub. Wiem że teraz to co drugi jest Kuba, ale to jest prośba tatusia, sam miał nim być...wyszło inaczej, to nie miałam serca odmówić, poza tym mi się podoba :)

Nie wiem jak ze statystyką, ale Lipcowe jeszcze nie wszystkie znają płeć, musimy poczekać :)
Minika - Gratuluję Synka :)
To ja uzupełnię że będziemy mieć synka :)

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek
23.06 - minika86 - Synek

Lipcowe:
03.07 - elfik5555
07.07 - oooll
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
To ja też uzupełnię :)

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek
23.06 - minika86 - Synek

Lipcowe:
03.07 - elfik5555
07.07 - oooll
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
To mamy 14 chłopców i 10 dziewczynek :)
hej hej,
ja właśńie wróciłam ze spacerku :)
zaraz trzeba się wziąść troszkę za sprzątanie bo bałagan straszny a przyjdą dzisaj goście :)

u nas na razie chłopców więcej :)

a co do witamin to biorę prenatal maturell, wszystko super tylko nie wiem jaki człowiek, więdząc, że ciężarne mają róźne smaki i na różne rzyczy różnie reagują robi witaminy o smaku czekolady?!? przez pierwsze 3 miesiące musiałam je zagryzać :)
dziewczyny , śliczne brzuszki!! ;))) zazdraszczam!!! ;)
No to skoro więcej chłopaków od dziewczyn, to nasze dziewczyny będą miały w kim wybierać ;)

A jak tak patrze sobie na listę to o ile nasze porody będą terminowe to jest szansa, że ja, SylwiaW, kabor, nulka, banka i kobritta spotkamy się w jednym szpitalu podczas porodu ;)
To ja też:
Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek
23.06 - minika86 - Synek
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki

Lipcowe:
03.07 - elfik5555
07.07 - oooll
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
makuszka - to u dziwnego lekarza byłaś, nie każdy neurolog potrafi zając się kobietą w ciąży niestety ... mało jest takich któzy nie boją się i potrafią pomagać w takich sytuacjach

ja w pierwszej ciąży miałam straszne komplikacje z kregosłupem - niestety było to w innym mieście a teraz to za daleko żeby jeżdźiź do specjalisty - ale 3 razy byłam w szpitalu i miałam robione blokady
miałam też akupunkturę przez neurchirurga robioną -tak więc można w ciąży dużo zrobić z kręgosłupem ;)))
fakt że musza tobyć poważne zmiany a nie tylko ból pleców wnikikający ze zwykłych zmian fizjologicznych następujących w ciąży (typu zmiana środka ciężkości etc.)

dzisiaj wylądowałam w końcu w swissmedzie - pani doktor podejrzewa niestety wypadnięcie dysku ;(
dostałam leki i póki co i leżenie
jedyne co dobrze to właśnie że zdobyłam namiar na lekarza który specjalizuje się w zakładaniu blokad bólowych - też w swissmedzie- jak mi nie przejdzie w ciągu tygodnia to mam się do niego udac ....

jak j bym chciala znac co tak sobie siedzi w brzuszku ...
oooll - no wlasnie mi sie poki co nie pomoze bo bole plecow wynikaja z obciazenia kregoslupa coraz wiekszym brzuchem i jego zawartoscia. Akamara prawdopodobnie miala to samo bo jej tez neurolog nie pomogl tylko zaprosil po porodzie gdyby bole nie ustapily.
makuszka- a pokazał ci chociaż ćwiczenia na odciążenie kręgosłupa ? ja dostałam w zeszłej ciąży taką książeczkę z ćwiczeniami i zasadami - jak się schylać jak dźwigać ciężary etc. proste toto było a baaaaaaardzo pomocne
musze się przekopać przez swoje papiery i tego poszukać
z tego co wiem także fizjoterapeuta może sporo pomóc ;))

oczywiście zależy na ile ci te bóle dokkuczają ale nawet z takimi "zwykłymi " można coś zrobić ;)
w ciazy i nie tylko na kregoslup dobry jest basen. ja za basen dziekuje - boje sie grzybicy do ktorej mam sklonnosci. Gdybys gdzies wyszperala te zalecenia i cwiczenia to skrobnij, na pewno sie przydadza wiekszosci z nas.
biala katarzynko, już czuje ten głupawy wzrok na sali ;) ona czy nie ona :P hihihii

Ja właśnie wcinam czekolade- córa sie domagała to ma ;) hihihi... czemu ja tak kocham słodkie :D ???
To nie Ty, to Olcia:D
ja dzis opchalam sie paczkami...
No jak moglabym dziecku odmowic :DDDDDD
No własnie, dzieciom nie można zabraniac jedzenia :P
Mnie dzisiaj też ciągnie do czekolady i własnie wysłałam męża po truskawkową milke:)
Moja Mała wcina dziś Nutellę - prosto ze słoika. :D
się uśmiałam na to co spożywają Wasze Maleństwa :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mysle, ze powinnysmy sie spotkac jeszcze przed porodem na kawke, to potem nie bedzie problemu z rozpoznaniem w szpitalu:)

oooll, a te "blokady bolowe" to tylko jak jest cos nie tak z dyskiem, czy moze na rwe kulszowa tez sie je stosuje - orientujesz sie moze? A w ogole cos Ci pomogla ta dzisiejsza wizyta?
Ja mam ostre problemy z rwa, ale - odpukac - w ciazy mi te problemy odchodza. Od kiedy zaszlam, to nic mnie nie boli. No, ale po porodzie Mai bywalo okropnie tak, ze nie moglam nawet drgnac, zeby nie zawyc z bolu...

Bylam dzisiaj w Inviccie i wyhaczylam ulotke o darmowej dla mieszkanek Gdanska szkole rodzenia w Inviccie - od 24 tyg ciazy, w budynku Invicty przy Dworcu. Podaje namiary telefonu, gdyby ktos byl zainteresowany: 58 763 50 50 (70) lub 58 721 32 38.
Witam się w nowym wątku :-)
My dzisiaj byliśmy na 3D ale niestety nie obejrzeliśmy za dużo ponieważ synek był uparty i zasłaniał bużkę rączkami więc tak naprawde tylko wszystkie badania zrobiła i tam jest wszystko ok i napewno chłopiec bo po raz kolejny pięknie pokazał co ma między nogami :-)
Niestety czuje niedosyt po tym USG bo w ogóle nie było możliwości zobaczyć małego w 3D :(
Tak się wiercił że nie mogła bo złapać :-)
Waży teraz 630g :-)
nulka, tak jak napisała banka do tego czasu już pewnie będziemy "po kawce" więc dziwnych spojrzeń raczej nie powinno być ;))

Mala gratuluje pozytywnego badania, ale faktycznie mógł pokazać się rodzicom też z troszkę innej strony heh
Już wagi też nabiera, ciekawe jak moja Dziedziczka z wagą stoi, a badanie dopiero 21.02 :)
Mając lekkie wyrzuty sumienia, po czekoladzie zjadłam jabłko, co by młoda troche witaminek łykneła ;)

Ze spotkaniem macie racje, coś trzeba pomysleć ;)

A zapytam jeszcze raz, szczególnie juz mamuśki z pociechami po tej stronie, czy w okolicach 30-32 tygodnia robi sie takie lepsiejsze USG ? Ze spr łożyska i przepływów ?
Bo coś mi sie obiło o uszy,ale nigdzie jakby oficjalnie nikt na ten temat nie mówi, tylko to genetyczne i poźniej połówkowe...a poźniej co? juz do porodu nic ?
Chodze do lekarza na NFZ i tam jest naprawde kiepskie USG a wolalabym wiedzieć, ze z małą i resztą jest ok, i chociaz jeszcze raz ją zobaczyć :)
banka - ja blokady - czyli strzykiwanie kręgosłupa lekiem przeciwbólowym miałam w ciąży i w czasie laktacji bo inne leki odpadały
co do rwy - to ja też cvierpię na tą przypadłość - ani pigułki ani zastrzyki nie pomagały
za to pomogły mi masaże i laser - polecam na wałowej panią fizjoterapeutkę - ja chodziłam prywatnie koszt jakieś grosze to były - typu masaż na rwe 30 zł, laser 25 - to było 2 lata temu

a dzisiaj dostałam leki - jednego jak poczytałam ulotke nie wezme - bo jest tyle uwag co do wad płodu - że no way ;))
ale drugi wziełam bo jest info że można w ciązy - i pomaga trochę ....

a ja dzisiaj tosiowi zrobiłam gofry ;)))
Znalazłam coś takiego
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaza_artykul,4799.html

Ile razy robić badanie USG
Przyszła mama w ciągu dziewięciu miesięcy ciąży powinna zrobić USG przynajmniej trzy razy (ideałem jest pięć). Dlaczego? Podczas każdego badania lekarz ocenia inne parametry dziecka, na inne rzeczy zwraca uwagę. Co więcej, bardzo ważne jest, by USG wykonywać w ściśle określonych tygodniach ciąży. Oto najlepszy czas na badania:
68 tydzień. Ze względu na jeszcze bardzo małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę. USG przede wszystkim ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala również wykluczyć ciążę pozamaciczną.
1114 tydzień. To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu. Na początek lekarz na USG zmierzy długość dziecka od czubka głowy do kości ogonowej, dzięki czemu z dużą dokładnością (do 47 dni) określi wiek twojej kruszynki. Obejrzy także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku, czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie około 1114 tygodnia na karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim bardzo ważnym markerem zespołu Downa.
1823 tydzień. Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce, płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, zobaczyć rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz kręgosłup. W tym czasie również najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka.
3032 tydzień. Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu. Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała dziecka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 13001700 gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu). Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie dziecka.
3638 tydzień. Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj zapada decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli dziecko waży ponad 4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo).
ja to tak myślę że jak te porody będą w terminie to na klinicznej miejsca zabraknie :))

ja dzisiaj serniczek i napoleonki wcinałam :)

nulka ja tez się nad tym zastanawiałam właśnie, ja w pierwszej ciąży chodziłam prywatnie to i usg dokładne było i nie pamiętam czy po połówkowym coś jeszcze dokładniejszego było a chętnie bym się dowiedziała.

jonka wszystkiego najlepszego dla córy z okazji roczku :)

Dziekuje za zyczonka ;)
Jakie wy macie tempo w piasaniu...
Jesli chodzi o neurologa to znam dzieciecych;), ale pamietam ze rok temu w AM byla fajna starsza babka.
również dopisuję się do życzeń:)
Ja dziś z Was wszystkich zgrzeszyłam najbardziej bo byłam w McDonaldzie:P
Witam kobitki, faktycznie tempo pisania godne podziwu :) Ale fajnie bo przynajmniej z rana sobie w pracy poczytam i pierwsza godzinka za mną :)
Ja jak byłam na połówkowym to lekarz właśnie zapraszał na kolejne badanie między 30-31tyg. Zobaczę czy mój gin prowadzący wyśle mnie jeszcze raz do Preisa czy zrobi to badanie we własnym zakresie. Ja wczoraj nie zgrzeszyłam żywieniowo- zjadłam kotlecika z pieczarkami i warzywka na parze. Ale zaczęły za mną chodzić takie małe serowe pączusie... ale bym sobie zjadła :) Za niecały tydzień zresztą będziemy wcinać pączki ile wlezie bo będzie tłusty czwartek :)

Widzę że każda ma w ciąży jakieś problemy- ja wczoraj miałam kolejną wizytę u laryngologa- ale przeczyściła uszy, dała lekarstwo i dzisiaj jak ręką odjął :) Ale kręgosłup też mi dokucza- no ale to przez to że siedzę osiem godzin za biurkiem.
Gratulacje z okazji roczku!!! W weekend pewnie wielka impreza :DDD
Dziewczyny, co do USG to w 32 tygodniu robi sie takie dokladne z pomiarami i opisem, tak jak pisza w tym linku powyzej. Ja juz jestem umowiona na 6 marca i mam nadzieje,ze to tego czasu nic sie nie bedzie dzialo.
Wczoraj wymeczylam siebie i malucha, bo musialam rozmontowac fotelik samochodowy i wyprac tapicerke...recznie...w wannie. Kleczalam bokiem i mordowalam sie strasznie, bo wielki brzuch mi przeszkadzal ;D Pozniej kombinowalam jak to wysuszyc, bo w sumie to bardziej z tego sciec musialo i w koncu wstawilam plastikowe krzeselko Tomusia do wanny i do rana bylo suche. Juz wszystko zmontowalam jak nalezy i czeka na odbior. Pozyczam bratu, ktory lada dzien zostanie ojcem, a potem wroci do mnie i bedzie dla Areczka ;D Ale z tego wszystkiego to na Housie zasnelam :/
Na szczescie tapicerke z wozka mozna wyprac w pralce, bo to by mnie dopiero wykonczylo, gdybym w wannie miala prac ;D
Milego dnia dziewczynki!
a ja dzisiaj pomyślałam że chciałabym żeby już był maj - chciałabym już być trochę dalej w tej ciązy ;)))

co do usg - ja na razie miałam robione co do oglądania dziecka tylko te 2, jedno lekarka mi zrobiła ostatnie ale oglądała tylko szyjke macicy - i nic więcej ;(( serduszko tylko posłuchałysmy przy tej okazji ;((
nie moge sie doczekać połówkowego już ..... normalnie ...a to jeszcze 2-3 tyg. musze poczekać ;/

miłego dnia ;)
aaa zauważyłyście że ostatnio cieplej się zrobiło ;)
To i ode mnie życzenia wszystkiego naj dla małej !! :)

No to fajnie, ze jest to dokladniejsze USG, teraz bede wiedziała do czego odliczać, bo przeciez do porodu jeszcze za daleko :P Tylko musze zaczać myslec, do kogo by pojść.... co by był dobry a nie kosztował majątku i zebym dostala kolejnego potwierdzenia o dziewczynce ;) i wtedy zacznie sie wózkowanie, łózeczkowanie i inne ;)
A no i wczoraj na Youtube oglądałam filmiki ruszających sie brzuchów.. częśc śmiesznych, ale czesc normalnie przerażajacych jak brzuch sie stawał kwadratowy :P ja jestem ciekawa jak bedziemy wyglądać na początku maja :P
Dzień dobry Dziewczynki!

Ja jak zwykle z prośbą. Czy doświadczone Mamy, albo te bardziej zorientowane mogłyby doradzić żółtodzióbowi w co ma zaopatrzyć szafę córki, która urodzi się na początku wakacji :D

z góry dziękuję
Jonka mnóstwo zdrówka dla córuni!

Kasia i tomus ty masz badania w 32 tygodniu 6 marca a ja dopiero połówkowe :))

U mojej kolezanki w drugiej ciązy brzuch wyglądał jakby faktycznie miała w środku obcego tak się rozpychała aa akształt robił się nie piłki tylko bardziej jajka ;)
pq chyba w 14 albo 15 wątku dziewczyny pisały dokładnie o wyprawce. Jak podasz mi maila to Ci wyślę, bo sobie skopiowałam,żeby mi nie umknęło :)
o super dzięki!
pq44@wp.pl
poszło :)
mam :D jeszcze raz dzięki!
Jonka, najlepsze zyczenia dla Bianki!!!:)

Jak sobie poczytalam, co kto wczoraj jadl, to az mnie skreca z zazdrosci - przechodzilam wczoraj kolo Mc i strasznie mnie kusilo, ale niestety od poniedzialku jestem na diecie z powodu tego wyrostka robaczkowego - tylko buleczki, lekkostrawne jedzonko, gotowane miesko, etc... ech!
Dobra a co tam, też napiszę :)wczoraj byliśmy na festiwalu pizzy w pizzy hut :)
Jak wejdę teraz na wagę u gina to chyba takiej skali nie będzie... ;)
Masia myśmy też chcieli się na to wybrać, a powiedz mi jak byliście we dwójkę to można zamówić jeden festiwal czy trzeba dwa?? Albo jak byśmy poszli w czwórkę to też cztery mausimy zamówić??
agusia festiwal kosztuje 22zł od osoby czyli każdy płaci za siebi i je tyle ile da rady. Trzy osoby i chyba powyżej do festiwalu dostają chyba napój 0,3l gratis. Tego nie jestem pewna :)
w regulaminie pisza tak:

Zabrania się dzielenia otrzymanymi kawałkami pizzy z osobami, które nie zamówiły Festiwalu Pizzy. Osoby, które nie będą przestrzegały tego postanowienia zostaną obciążone kosztami przekazanego jedzenia.

wiec wychodzi na to ze KAZDY musi zamowic dla siebie ten festiwal. Szkoda bo we dwoje bysmy poszli ale tyle razem nie zjemy bo maz peknie a ja sie wytocze i ktos musialby mnie kulac do domu :-)
Masia ja też proszę o kopię wyprawki na maila: olis71@wp.pl z góry dziękuję:) Ja na połówkowym miałam sprawdzane łożysko i zostało opisane w wynikach, ten przepływ to chodzi o badanie Doplerem?? jeżeli tak, to też był sprawdzany.
My od x-czasu zawsze w pizza hut zamawiamy zestaw "Mama, tata i ja"...płacimy 44zł a w tym starter, duża pizza i dzbanek napoju :D

Jak sama nazwa wskazuje to zestaw dla trojga, ale świetnie dajemy sobie z nim radę z mężem ;D

A odkąd jestem w ciąży- to już w ogóle zestaw stworzony dla nas :D

polecam
Myśmy też zamiawiali mama tata i ja :) ale od kiedy jestem w ciązy taka pizza to tyyylko dla mnie :) jolaa zaraz ci prześlę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja mam dziś nie lada zadanie do wykonania:
wczoraj zmusiłam męża, żeby poszedł do piwnicy i przytaszczył mi wszystkie kartony z ciuchami, butami, kocykami itd. a jest ich UWAGA: 8 ( i to nie małych), więc od dziś zaczynam segregowanie i pranie; mam nadzieje zrobić mały przesiew i ograniczyć się tylko do rzeczy niezbędnych i ulubionych inaczej nie pomieszczę ich w pokoju u dziewczynek:( Już jestem tym przerażona!!!
Ja dzisiaj również miałam w planie przejrzeć rzeczy, które dostałam dla Małej, posegregować rozmiarami, sprawdzić czego mi jeszcze brakuje...ale kurcze nie mam siły :( Źle spałam w nocy i nawet na takiej prostej czynności nie potrafię się skupić...

chyba się polenię....
Jeszcze raz wielkie dzieki za życzonka.
Imprezke roczkowa mieliśmy wczoraj, dokladnie w roczek ;)
Kameranie, bylo 10 osob, młoda szalała z zabawkami, a to jej foteczka ;)

image

Uploaded with ImageShack.us
Jonka śliczna ta Wasza córcia, ja również życzę wszystkiego naj :)
Jonka cudowna jest :)
Cudna fotka, piekna balowa suknia, ale najbardziej zwracaja uwage kucyki! Chyba Twoja corcia ma dlugie i mocne wloski jak na roczniaka, bo inne dziewczynki ktore kojarze w tym wieku takich fajnych nie mialy. Pamietam moja siostre (14 lat mlodsza), ktorej "ledwo" robilismy malego kiteczna na czubku glowy ;D
Ślicznotka:)
Cudna dziewczynka:))

A juz chodzi?!
włosy to ona ma dlugie od urodzenia ;) heheh mały kudłacz ale to po mnie bo jak sie urodzilam tez mialam dużo włosów.
Chodzi ale jak trzymamy ja za raczki, ona bardzo pozno usiadla, bo hmm siedziała sama jak miala ok 9-10m , usiadła i wstała jednocześnie jak miała 11,5m.
śliczna księżniczka!!!
Masia- dziękuję, Jonka córeczka gwiazdeczka i o to chodzi:) Mi troszkę będzie żal, że nie będę miała kogo stroić, chociaż i dla chłopców fajowe ciuszki są więc jakoś sobie odbije. Byłam dzisiaj u dentysty i dałam radę bez znieczulenia:)
jonka- ślicznotka mała - buziaki urodzinowe dla niej :))

porządków - nie zazdroszcze - chociaż to fajne tak ciuszkowo już wariowac ;))
ja się nie moge doczekać - ale póki nie znam płci to ;((((
piękności!! normalnie do schrupania!! Wszystkiego dobrego dla małej damy również ode mnie :)
urocza ta Twoja córeczka :) Buziaki dla niej :* też zawsze marzyłam o takiej małej księżniczce no ale będzie mały książe ;p
Faktycznie śliczna dziewczynka się udała :)
Jonka wszystkiego naj naj dla córci :-)
Jak twoja zaczęłą siadać to moja już sama chodziła :-)
ale moja to bardzo szybko usiadła i szybko zaczęła chodzić
ciekawa jestem jak młody szybko pójdzie , chociaz chyba chłopaki później siadają i chodzą i wszystko :-)
o ja cie nie moge jaka cudna krolewna!!!! Buziaki urodzinowe i ode mnie.
Jonka, ale naprawde slodziak z Twojej Malej! Zazdraszczam! :-)))
Mała chłopaki wolniej mówią ale fizycznie to niekoniecznie wolniej, mój miał5 jak zaczął pełzać, 6 jak zaczął raczkować a 8,5 miesiąca jak chodzić, z kolei z mówieniem to widać że jest w tyle za dziewczynkami w swoim wieku :)
No to może nasz mały też będzie dość szybko siadał i chodził ale to się okaże za jakiś czas :-)
Z mówieniem to też różnie bywa bo nasza sąsiadka jest 5miesięcy starsza od naszej a o wiele gorzej mówi niż Gabrysia- mimo ze tamta chodzi do przedszkola.
Nasza też dość szybko zaczęła mówić i to takimi ładnymi słowami i łatwo jej przyszło składanie słów w zdania.
Na pewno nie da braciszkowi siedzieć cicho :-)
już nam powiedziała że będzie braciszka uczyła chodzić i mówić :-)
aż się boję
Mój siostrzeniec zaczął chodzić jak miał niecałe 10 miesięcy i wtedy skończyło się błogie siedzenie przy dziecku a zaczęło szalona bieganie i pilnowanie :D
Z kolei z mówieniem to już jakieś słówka mówi, są to bardziej pojedyncze zwroty niż składanie ich w zdania.
Ostatnio u Niego na tapecie jest zabawa w szukanie dzidzi (tzn. Jego :))
Zakłada sobie jakąś bluzę na głowę i chodzi po całym domu i krzyczy : DZIIIIDZIAAA DZIIIEEEEEEEEEE?! heheh

A moja Karolcia jak w zegarku daje o sobie znać. jak tylko wybije 19 zaczyna się pukanie od środka :)))))

Jonak6 wszystkiego najbardziej urodzinowego dla Małej Jubilatki :)
Czy któraś z Was była dzisiaj na pobraniu krwi w LuxMedzie ok 10:00? Jakaś brzuszkowa Pani dość intensywnie mi się przyglądała;)
ja byłam dziś w LuxMedzie ale czy sie przyglądałam?! jeśli tak to nieświadomie :)
A jak byłaś ubrana? Bo tam było więcej brzuszkowatych :)
dżinsy i pomarańczowa bluzka.. :>
Nie, to nie Ty:) Zapomniałam dodać, że chodzi o LuxMed w Gdańsku na Zwycięstwa.
też byłam na Zwycięstwa :) ale spoko, faktycznie było parę ciężarnych :)
No to teraz ZONK mój synek zmienił sie w córke ;/ mam jeszcze nadzieje ze to jednak jakas pomyłka... ale to nie najgorsze...mam mało wód płodowych przez co usg bylo malo wyraznie i pani dr nie widziała zoładka, normalnie dzisiejszy dzien to jakas masakra.
Jonka6 póki co to się nie martw na zapas, tylko szybciutko znajdź innego lekarza i idź do niego na badanie. Albo może jedź do szpitala i powiedz, że masz jakieś bóle to Cię będą musieli przebadać.
Co dwie opinie to nie jedna.

A w ogóle co Ci powiedział Twój lekarz na tą małą ilość wód? Można na to jakoś zaradzić?
Może się jeszcze zmieni w chłopca:) Nasłuchałam się wiele historii odnośnie płci dzieciaczka. W moim umyśle zakodowany jest chłopiec i domyślam się, że trudno przestawić myślenie. Słyszałam, że dr Doering jest świetny w określaniu płci.
Sama czekam do połówkowego czy się potwierdzi XY. Co do wód to się nie wypowiem, nic na ten temat nie wiem.
Oklepane ale prawdziwe stwierdzenie: ważne aby zdrowe :)
z tymi wodami to roznie, moze to od problemow z tarczyca, ale nie wiadomo, wizyte u swojego lekarza mam w czwartek zobaczymy co wtedy
Jonka ja czytałam, że trzeba dużo wody pić, może to blef, ale na pewno nie zaszkodzi!!! Też nie ma co się martwić, zapewne się to unormuje.
Jonka napewno staraj się nie denerwować
Coś słyszałam że na mało wód powinno się więcej pić ale pewna nie jestem
Słyszałam że dziewczynki zamieniają się w chłopców ale że odwrotnie to tego nie słyszałam.
Może przez to że mało wyraźnie było widać na USG to i płeć była omyłkowo stwierdzona
Jonka, Twoja córa to cudooo :) az sie nie moge doczekać mojej księżniczki :D
Co do małej ilości wód, to tez słyszałam, ze trzeba wiecej pic...a u kogo bylas na USG ??
no mam nadzieje ze to przez usg siusiaka nie widac ale jak go nie ma to trudno.
Skoro picie pomaga na wody to powinna miec ich za duzo ;) bo ja pije i pije, a tak powaznie picie nie ma nic wspolnego, ta baba u ktorej bylam mi dzis o tym mowilam bo o to pytalam, bardzo czesto to wina nerek dziecka ale sprawdzila i powiedziala ze sa ok, wiec pewnie to tarczyca, mowila ze moga byc jakies zmiany hormonalne, wiec w poniedzialek skocze na badania i jestem dobrej mysli. macie racje stres nie pomaga.
Jonka :) córuchna przeurocza, zazdraszczam :P
a z tym usg, to lepiej wyjaśnić, bo mało wód, słabo widać a płeć zmienia...no coś nie tak :/

Ja dziś z Mikulką byłam na spacerku ( tak przy okazji potem spałam 2 godziny), ładnie mnie przegoniła przez Zaspę i pół Przymorza, ale dotleniliśmy się elegancko :D
Byłyśmy m.in. w Mama i Ja, dużo oglądałyśmy, pytałyśmy ...

Ja oczywiście mam już nowy typ łóżeczka VOX
image. Robi wrażenie na żywo, jak na razie mój faworyt :)
A jeszcze tylko dodam, ze bylam dzis na Zaspie w SR, trzeba miec dowód ubezp, karte ciąży i skierowanie od gin... wykłady trwaja 8 tygodni, są w poniedzialki ( ja jestem w grupie na 17:00 ) juz w najbliższy poniedziałek 13ego pierwsze zajęcia... a cwiczenia nie wiem ile trwają, ale zaczynam 23ego na 16:00 i są we wtorki i czwartki.

Mężowie są bezpłatni ;)

A i 13ego wykład bedzie na temat kąpieli noworodka i wyprawki ;)
Jonka nie stresuj się tylko co do płci to wszystko się może jeszcze zmienić, może to pomyłka mój lekarz jak podglądał malucha sam powiedział że jak by patrzeć z jednej strony to nic nie widać a jak przejechał gdzie indziej niby coś wypatrzył. Ja jak narazie nie przyzwyczajam się za bardzo do tego że napewno będzie syn i planuje za 2 tyg iść do innego lekarza prywatnie żeby potwierdził lub zaprzeczył odnośnie płci.
oj Azura, :)
ja wprawdzie nie zsnęłam od razu po spacerze ale o 21.30 już byłam w łóżku. dzisaj mojego męża zmasakruje bo taką trase ustaliłam, że hoho :)
ale jeśli chodzi o niego to nie mam sentymentów, musi swoją ciężarną żonę wyprowadzić na spacer :)
za 2 h ruszamy o ile nie będzie snieżyć .
A ja przszukuje allegro i chyba kupimy sobie z mężem zestaw koszulek ;) http://allegro.pl/koszulka-ciazowa-z-nadrukiem-ciaza-bede-mama-tata-i2063595642.html
Nulka koszulki fajne i wcale nie drogie.

Azura łóżeczko przesliczne, zdradzisz ile kosztuje?

Nie wiem czy podczytujecie mamusie marcowo-kwietniowe 2012, wiec wklejam od nich opinie o gdańskich szpitalach i musze wam powiedziec, ze nie wyglada to zbyt kolorowo:(

Relacja z wycieczki po porodówkach odczucia moje :-)
1. Szpital wojewódzki - masakra na kólkach, tablica informacyjna że jest znieczulenie ale patrz małym druczkiem - anestezjolog jest 1 na cały szpital!!! i najlepiej żeby przyjechać w tygodniu pn-pt między 8-16 to jest szansa na znieczulenie hehehehehehehe, na salę porodową nie weszłyśmy bo nie można akurat było, generalnie PRL
2. Swissmed - jak na filamch - bajka- oglądałyśmy proodówkę, sale poporodową i dostałyśmy komplet informacji - minus 6000zł :-) ale można w ratach jak ktoś woli hehe
3. Kliniczna - zamek strachu! - generalnie obłożenie i przepełnienie jest często i bardzo często odsyłają do innych placówek, zdarza się że nawet do Kartuz, aha znieczulenia nie ma od października ! i nie będzie
4. Zaspa- znośnie- przyjęła nas fajna położna, optymistycznie zawiało przyzwoitym porodem :-) nie ma żadnegoo gazu i znieczulenia ale zapewniała że jest ok.
Hehehe... swissmed... bajka ;) ale jakbym nawet miała te 6tys to bym tam nie poszła... mój komfort jest mało wazny, a jakby coś było z maluchem nie tak, zabierają go na zaspe, zanim przewiozą, to jest utrata cennego czasu a dodatkowo dziecko jest kilka km ode mnie- umarłabym.

Kliniczna, nie bylam na porodówkach itp, ale patologia wg mnie ok, do zamku strachu bym nie porównała, co do obłożenia to sie niestety zgodze :/

O Zaspie wypowiem sie po SR ;)
Hej hej,

koszulki odjazdowe i tanie jak na Fruit of the Loom! Pewnie tylko nie maja rozszerzenia na brzuszek..? ale dla meza znalazlam conajmniej 2, ktore mi sie podobaja:)

ja rodzilam w wojewodzkim w sobote i poprosilam o znieczulenie i bez problemu od razu je dostalam - wiem, to mogl byc wyjatek, no ale mowi sie tyle, ze szpitale nic nie chca robic w weekendy, a ja przy porodzie mialam 2 ginekologow, anastezjolog z asystentem, lekarza pediatre i kilka poloznych, takze naprawde nie moge zlego slowa na Nich powiedziec;)
Hej moje kochane, opinie o szpitalach przerażające- no, ale trzeba dać radę, nie my pierwsze i nie ostatnie.
Azura byłam w Gimnasion, wzięłam ulotkę i Pani poradziła by karnet zakupić w dniu pierwszych zajęć, więc zobaczymy się w poniedziałek:) Ile z forumowiczek naszych chodzi na te zajęcia i jak was poznam? :p
No koszulki pewnie zwykłe... ale może można wziac rozm wieksza to bedzie troche dłuższa... ;)
I byśmy tak razem z mężem na ciepłe kwietniowe i majowe spacerki chodzili ;)
hej,
jeśli cjodzi o Kliniczną to trochę przekłamana informacją bo mój gin jak sobie rozmawialiśmy ostatnio to mówił, że właśnie dzisaj odbierał poród i dziewczyna miała znieczulenie.

no a jak nie będzie to co, w zasadzie teraz to już nie mamy wyboru za dużego, przecież nie powiemy, że się wycofujemy z tematu :)
Mikulka masz rację, powtórzę raz jeszcze nie my pierwsze i nie ostatnie:) Damy radę, módlmy się o łatwe i szybkie porody:p
ja rozmawiałam ostatnio z położną z klinicznej i też mówiła że znieczulenie jest i nie ma problemu z dostaniem, może powiedzieli im tak żeby wybrały dziewczyny inny szpital skoro takie obłożenie mają, nie wiem no ale ta dziewczyna tam pracuje to chyba wie co mówi:)

Cześć dziewczyny.
Te opinie o szpitalach moim zdaniem trochę przerysowane. Co do klinicznej, to znajoma rodziła tam miesiąc temu i bez problemu dostała znieczulenie, więc dziwią mnie takie informacje.

Moja kolezanka rodzila na Klinicznej na poczatku listopada i tez dostala znieczulenie...
Poza tym w 100 % zgadzam się z Jolą, nie my pierwsze i nie ostatnie :-). A akurat kwestia znieczulenia w moim przypadku nie jest najważniejsza i nie od tego będzie zależała decyzja o wyborze szpitala, są ważniejsze rzeczy, w końcu nasze mamy i babcie nawet nie słyszały o znieczuleniu przy porodzie :)

ja w sumie jescze nie podjełam decyzji czy bym chciała znieczulenie, czy nie , ale szczerze wolałabym zeby to była moja decyzja, a nie kwestaia ze nie dostanie Pani bo nie ma anestezjologa.
Mikulka, odczuwam same pozytywy po spacerze, także luzik :) Będziemy chodzić ;]

Akamara, łóżeczko kosztuje 1300 zł, podobna cena jak tamtego z komodą, z tym że to jest 140 z możliwością zrobienia tapczanika a z tamtym już nic nie zrobisz. Jest bardzo dobrze wykonane, a na tym zależy mi najbardziej.
Na łóżeczku i wózku nie mam zamiaru oszczędzać, ma być najlepszej jakości wykonania. Tam to widać.

Chciałam zobaczyć mój wybrany wózej Jane Trider, jak się okazało dzień wcześniej został odesłany ze względu m. in. na małe zainteresowanie ;] no szok, ale podobno zmienił się przedstawiciel i czekają na lepszą ofertę, za jakiś czas się tam pojawię.

Jolaa, właśnie czytałam że chcesz tam pojechać, ale specjalnie nie ma po co, spokojnie kupisz przed zajęciami. Na zajęcia chodzę na pewno ja i Akamara :)

Co do szpitali i znieczuleń, ja decyduję się na zaspę, mam blisko i wiem że są tam specjaliści. Znieczulenie mnie nie interesuje, bo bardzo źle znoszę zzo, raz leżałam 1,5 tygodnia w szpitalu bo tak byłam chora.
Ja liczę na gaz ( może jest tak jak ze znieczuleniem na klinicznej, albo trza dopłacić - nie ma problemu) i urządzenie TENS. co do niego są różne opinie, ale ja się nastawiam pozytywnie że mi bóle trochę zniweluje, wiem że to nie jest znieczulenie
Azura,
to dobrze, bo już się martwiłam :)
kurcze, znów śnieg pada :(
Hejka
A wiecie coś o gazie czy na Klinicznej jest?
Ja nawet nie wiedziałam ze w ogóle jest coś takiego u nas :-)
Znieczulenia ja raczej nie będę mogła dostac ponieważ mam problemy z rwa kulszową ale jak by coś innego w razie czego mogło trochę pomóc to fajnie by było

A wiecie czy tylko w wojewódzkim jest możliwość rodzenia w wodzie czy może na Klinicznej tez jest coś takiego?

Niby jest niż demograficzny i dzieci się mało rodzi a na klinicznej miejsc nie ma ciekawe prawda ? :)
Cześć brzucholki :)
Moja koleżanka rodzła na Klinicznej 22.10.2011 i też miała znieczulenie, ale mówiła o obłozeniu i że chcieli ją odesłać do Wojewódzkiego, ale udało jej się zostać.

A co do porodów w wodzie to kiedyś czytałąm ze jest tylko w Wejherowie i w Wojewódzkim z tym, że w Wojewódzkim podobno jest tak,że siedzisz sobie w baseniku i w ogóle a jak przychodzą bóle parte to zabierają Cie na łózko i tam rodzisz. Nie wiem ile w tym prawdy. A w Wejherowie od początku do końca poród odbywa się w wodzie.
A a co do zmieny płci to jak byliśmy u dr Puzio to mówił,żeby nie nastawiac się ze na 100% to chłopiec bo na tym etapie to zewn. narządy płciowe dziewczynkisą powiększone przez hormony i można się pomylić. A mój gin powiefział,że często zdarza się,że pępowina tak się zawinie czy ułoży że na USG wygląda jak ptaszek. My mamy teraz wizytę w czwartek i liczymy,że lekarz potwierdzi synka :)
Na pewno w Pucku są porody w wodzie. O Wejherowie nic mi nie wiadomo, a tam zamierzam urodzić. Może to jakieś najnowsze wieści więc doczytam.

Szczerze to ja też nie zastanawiam się nad tym czy dostanę znieczulenie czy nie. Póki co to nie myślę o porodzie i chyba dzięki temu nie mam stracha. Skupiam swoje myśli na przygotowaniach i organizowaniu wszystkiego na przyjęcie malucha. Do końca jeszcze nie wiem jak będę rodzić bo możliwe, że czeka mnie cesarka,a dodam, że wcale jej nie chcę.
Przy wyborze szpitala kierowałam się opiniami koleżanek i jak narazie wszystkie drogi prowadzą mnie do Wejherowa :)
ja przy pierwszym porodzie też nie myślałam o znieczuleniu, przy drugim to jedno z głównych kryteriów przy wyborze :)))

Podpisuje sie pod Madziuska obiema rekami:))) przed porodem nie zamierzalam go brac, ale rzeczywistosc zweryfikowala moje poglady;)

A jesli chodzi o Wojewodzki w wodzie to na szkole rodzenia przy Wojewodzkim 2 lata temu mowili nam, ze tylko w Pucku wlasnie jest porod w wodzie, bo sa do tego specjalne, glebokie wanny, w ktorych kobieta kuca, a w wojewodzkim jest taka najzwyklejsza w swiecie wanna w jednym pokoju z trzech do rodzenia, wiec sluzy tylko do lagodzenia bolu w trakcie skurczow, a na sam porod sie z niej wychodzi, jak pisala Masia...
Może jakieś spotkanko w przyszłym tygodniu?? np wtorek? co wy na to??:) no i jakieś propozycje gdzie??

ja tam bym wolala miec opcje znieczulenia....
W pon mam lekarza a ze on pracuje na Klinicznej to zapytam go o znieczulenie. Ciekawe co mi powie.
Co do porodow w wodzie to mozliwy jest tylko w Pucku.
witajcie mamusie :) tu Agatka, moja dzidzia urodzi się 24. maja :)
26 lipiec 2012 ale pewnie bedzie wczesniej bo bedzie cesarka a do szpitala mam isc juz miesiac wczesniej i wtedy podejma decyzje keidy cesarka.
Ja już nie słucham opinii o szpitalach, bo zaplanuję sobie a i tak mogę wylądować gdzie indziej, z resztą ile osób tyle opinii, przez te parę m-cy jeszcze wiele może się zmienić. Wstępnie wybrałam wojewódzki bo mam najbliżej no i tam pracuje moja gin. Oczywiście fajnie byłoby rodzić w luksusie w Swissmedzie, ale tak jak Nulka napisała że jak coś się będzie niedobrego działo to wyślą gdzie indziej, poza tym 6 tys.przyda się na coś innego :)
Zgadzam się z Tobą sylwioagnieszko, wszystko zależy od zmiany na którą się trafi i od naszego "stanu"...

A swoją drogą może spotkamy się w Wojewódzkim, mój gin też tam pracuje i też mam najbliżej :D

przy okazji podpytam się, będziesz korzystała z ich SR, a jeśli tak to której?
Zamierzamy od marca zacząć nauki, ponieważ wtedy mój mąż będzie w domu,a będziemy chodzić do SR w Mama i ja :) Pq jakiego masz gin? Ja Papińską-Stachowiak
Ja chodzę do dr knutowskiego, a jeśli chodzi o SR to chyba zdecydujemy się na "Cud Narodzin"...bo bliżej :D
*dr knutowskiego
hehehe...nazwisko dr chyba jest zbyt nieprzyzwoite....bo cały czas f.i.u zmienia się automatycznie na knu
Cud narodzin to obok szpitala kolejowego? Gin podała mi też namiary tam, ale bardziej skłaniała się do tej przy Mama i ja. Nazwisko nie jest złe, w Trójmieście jest gin dr knutowski z dobrymi opiniami ;) Pq jeśli wszystko pójdzie wg planu to być może spotkamy się na szpitalnych korytarzach :)
Cześć mamusie. Ja musiałam pewnie pomylic Wejherowo z Puckiem z tymi porodami w wodzie.
Nam weekend zlecial z pakowaniem kolejnych bambetli i do przyszłej niedzieli wyprowadzka. Spakuję trzy kartony i kregosłup mnie boli a to nawet nie początek trzeciego trym :(
Czy ktoras z Was umie odczytać wyniki morfo i moczu?
Masia ja umiem,
więc wklepuj :)
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/morfologia-krwi-jak-odczytac-wynik_35295.html

Jak odczytać wyniki morfologi:)
Sylwiaagnieszka,
trochę przerażająca ta strona, można się ze strachu wysłać na tamten świat :
Mysmy tez wczoraj i dzis robili male przemeblowanie w domu i zauwazylam, ze strasznie szybko sie mecze;)

Madziuska, ja sie jeszcze boje umawiac z powodu tego wyrostka i pobolewajacego brzucha, ale jesli byscie sie jakos umowily, to w razie co bym dolaczyla, jakby zdrowko dopisalo..!:)
mała z tym niżem bym nie przesadzała bo tłok w żłobkacvh i przedszkolach stąd że wyż demograficzny z przełomu lat 70/80 ma dzieci więc znowu rośnie nam liczba dzieci ...więc i na porodówkach tłok ;))

ja na razie nie myślę za dużo o porodzie ... ostatnio stwierdziłam że jak czytamopinie o tutejszych szpitalach to ja chce do bydgoszczy heheheh bo tam mam znajomego co mój pierwszy poród odbierał i było spokojnie .... nie wyobrażam sobie żeby mnei ktoś z bólami odsyłała ....
szok

azura - to ty wkleiłaś to łóżeczko vox?? ja kiedyś wklejałam linka do kolekcji vox - one rozwijają od początku zmysły maluszka- cał seria fajna .. ceny tylko paskudne ..

co do pomocy na bóle kręgosłupa dostałam wskazówkę od koleżanki co jest fizjoterapeutką ....niestety nie w 3city- ale chce poszukać kogoś kto toto robi ... poszukam zaraz jej linka i wkleje może którejś z was to pomoże ....
to jest metoda wykorzystywana głównie w ciązy choć nei tylko na bóle kręgosłupa ..
a toto co pomaga na kręgosłup - chce jutro zadzwonić do nfzu i dowiedzieć się gdzie w 3city są używane przez fizjoterapeutów ... na tą spevjalne uprawnienia wiec powinni mieć taką informacje ;)

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/7530_kinesiotaping_kobiet_ci%C4%85%C5%BCy.html

tak to przynajmniej funkcjonuje w łodzi ;)
Hej! W końcu uporałam się z wszystkimi ciuchami. Wszystko mam poprane i wyprasowane przez moją mamcię łącznie z kocykami, ręcznikami i pościelą. Komoda Zośki zapakowana po brzegi, Baśkę musiałam ulokować w szafie. Trochę było ciężko ale dałam radę. Oprócz tego w piwnicy czeka ogromny karton ciuchów 74-86. To co miało być dla chłopca udało mi się już dziś sprzedać. Zapakowałam cały karton i sprzedałam za 100 zł. Został mi jeszcze jeden na sprzedaż, ale to już ogarnę w tygodniu.

Jeśli chodzi o mebelki to ja przy Baśce miałam upatrzony komplet VOX hiacynt (chyba), ale w końcu zdecydowaliśmy się na baggi (stara kolekcja miś). Cena mnie przekonała. Podrzucam linka, może coś wpadnie Wam w oko:
http://www.baggi.com.pl/pl/produkty/meble-dla-dzieci-baggi.html
A tu nasze mebelki MIŚ:
http://www.baggi.com.pl/pl/produkty/meble-dla-dzieci-baggi---pozostale-systemy.html
Łóżeczko również przerabia się na tapczanik. Obecnie Baśka tak śpi.

Jutro idę na glukozę z obciążeniem BLE......
A mnie dziś chyba rwa kulszowa złapała, chociaz nie jestem pewna, bo mam skurcze w górnej części prawego pośladka.... i czasem mnie złamie w pół jak ide, czasem jak siadam, jak ruszam nogą- masakra :/ czuje sie gorzej niż własna babcia... :P
Mam nadzieje, ze do jutra przejdzie :)

No i jutro pierwsze zajęcia w SR :D
oooll, tak to ja wkleiłam łózeczko Vox, pamiętam tamte linki i od razu skojarzyłam te łóżeczko. Jest przepiękne, bardzo solidnie wykonane, podobają mi się te kolory. No cena nie mała, jednak ja będę kupowała na razie tylko łóżeczko, ubranka będą w części szafy, która i tak będzie stała w pobliżu łóżeczka także jeżeli na nic lepszego nie trafię, to chyba zdecyduje się na voxa, zamiast tego łóżeczka z komodą.
Sylwiaagnieszka ją też chodzę do Papinskiej-Stachowiak:) ale wwojewódzkim nie chciałabym rodzic, wiem,że co będzie to się okaże wszystko w praniu,ale jak mnie nie przyjmą na kliniczna to drugi w kolejności jest szpital na zaspie.
Sylwiaagnieszka i Akamara - ja też chodzę do tej gin :-)

Sylwiaagnieszka - a znasz już jakieś szczegóły dot. SR w mama i ja? Np. termin rozpoczęcia kursu, czy np. można zacząć od dowolnych zajęć (tak chyba jest na zaspie..?). Zastanawiam się w którym tygodniu zacząć, ale jak zdecyduję się na w/w SR to chyba jakoś w maju, jeśli kurs trwa 1 miesiąc, to powinno wystarczyć - poród w lipcu, jak myślicie?

Ostatnio sporo bardzo pochlebnych opinii słyszałam o SR na Zaspie - zobaczymy, czy się potwierdzą, bo nulka, Ty chyba właśnie tam będziesz chodziła?

Hej:)

Azura mam pytanie odnośnie stroju na zajęcia dla mam?? nie wiem jaki dzisiaj spakować.

Jak się czujecie kochane z rana??
Mikulka wysłalam wiadomość :)
Ja czuję się tak średnio, boję się ze cos mnie "bierze". Ogólnie osłabiona jestem, mam katar i w ogóle :)
Ale na poprawę nastroju śmigam dziś do fryzjera :)
ja się witam w końcu z pracy hehehe

dziś ciężki poranek - młoda do szkoły wyszykowac po feriach - na szczęście szła w podskokach ;)
no a ja do pracy

miłego dnia !
Hey Jolaa,
ważne aby było wygodnie, leginsy lub spodnie dresowe, do tego też wygodne buty, cześć osób bierze ze sobą ręcznik i koniecznie butelka wody :)

Ja się czuję bardzo dobrze, a do fryzjera wybieram się jutro :)

Pozdrowionka :)
witam się po weekendzie :) Prawie godzinę nadrabiałam wasze wypociny :)
Super że niektóre z was zaczynają już SR :) Ja wczoraj dostałam od teściowej kontakt do bezpłatnej szkoły rodzenia w Rumii Białej Rzece. Jak będę miała chwilę wolnego w pracy to tam przedzwonię i się dowiem szczegółów :)

Ja do fryzjera idę za 3 tyg, muszę też poprawić sobie humor. Mój maluszek niestety bardzo żadko się rusza, bywają dni że wogóle a ja się deneruję czy wszystko w porządku :( Ehh jak ja bym chciała już czerwiec...
Agusia nie martwkaj się na zapas, zapewne to normalne:) Dla spokoju poinformuj lekarza przy następnej wizycie. U mnie też myślałam, że coś nie tak, a jak się rozbrykał to na całego:)

Azura dzięki za info:) a do fryzjera też bym poszła i w końcu zaszalała, zrobiłabym jakiś balejaż, albo pasemka. Nigdy nie miałam, zawsze jeden kolor:/
Agusia, ta szkola rodzenia na Bialej Rzece jest bezplatna tylko dla tych co naleza do tej przychodni - juz to kiedys sprawdzalam. Nic wiecej sie nie moglam dowiedziec bo na kazde moje pytanie pani w rejestracji odpowiadala "nie wiem" wiec dalam se spokoj z taka "jakoscia obslugi".

Dziewczyny mam pytanie - od jakiego rozmiaru ubranka zaczelyscie kupowac dla maluszka? Ja wlasnie rozpakowalam karton od siostry i mam wiekszosc na 62 i 68. Nie wiem czy dokupic mniejsze. Dzis wszystko wypiore, a prasowanie rozloze na kilka dni bo ja poprostu umieram z bolu plecow...
Agusia85, zgodnie z obietnicą odzywam się odnośnie szkoły rodzenia, bo ostatnio myślałaś o szkole rodzenia działającej przy szpitalu w Wejherowie. Dowiedziałam się, że najbliższe zajęcia rozpoczynają się 20.02.2012 o godz. 17.00 - jest to spotkanie organizacyjne, spotkania odbywają się raz w tygodniu o 17.00 (10 spotkań) , koszt prawdopodobnie będzie to 300zł. Ze względu na godzine rozpoczynania się zajęć, idziemy z mężem do innej szkoły, do Super mama, tez w Wejherowie i zajęcia również prowadzą położne z wejherowskiego szpitala - zajęcia o godz. 18.00 w pn, śr, czyli 2 razy w tygodniu, 11 spotkań 380,00zł. Z tego, co widziałam na ich stronce - szkoła ma swoje placówki w różnych miejscach, również w Gdyni na Pogórzu i Karwinach - w tych miejscach nie wiem, skąd są położne prowadzące zajęcia. W razie potrzeby podaję stronkę szkoły http://www.supermama.boo.pl
szkole super mama w gdyni - na karwinach i pogorzu prowadzi polozna nie pracujaca obecnie w zadnym szpitalu. Pracowala kiedys w szpitalu miejskim ale tam zlikwidowali poloznictwo i teraz ta pani prowadzi tylko szkoly rodzenia i udziela sie prywatnie.
ja również witam po weekendzie,
Masia, odpisane :)

kurcze, a w czwartej już tłusty czwartek - ciekawe czy będę szaleć.
mnie niestety dopadł wilczy apatyt i mam wrażenie, że zjadłabym wszystko! i tak naprawdę nie wiem co robić,
czy karmić bobasa czy może jednak się chamować.

poza tym jak pomyślę sobie, ze mam iść do mojego lekarza, wejść na wagę i powiedzieć mu, że mam 4 kilo więcej to chyba wolę zmienić lekarza....
Tak, ja dzis ide do SR, na pierwsze zajęcia :) Idzie ktoś jeszcze ??? Dziś ma byc temat o kąpieli malucha i wyprawka :) - wykłady

Do fryzjera tez mam plan zahaczyc, stwierdziłam, ze teraz sie zetne, poźniej na koniec maja przed samym porodem i na 3 miesiace bedzie spokoj :) No ew, z wyjątkiem czesania na wesele ;) ale to sie okaze ;)

Ubranek mam najwiecej 62,68 i 74 tez mam pare, ale to głównie spodenki i bluzy/sweterki. 56 mam tylko 5 bodziaków, dostałam od kolezanki ale mysle, ze mogą sie nie przydać przy moim gigancie ;)
Ja w tym roku w tłusty czwartek nie odpuszczam ;) Moze za rok bede jeszcze karmic, wiec wtedy pączki odpadną ;)

Poza tym ostatnio mialam tez chęć na pączki i zjadłam 3 !!!! :) Jak jest ochota to trzeba jesc, znaczy sie ze maluch sie domaga :) a on i tak wysysa z nas wszystko co najlepsze :)
Witajcie,
Ja z moją wagę mogę być załamana, bo tyje 1 kg na tydzień, jak jeszcze sobie pomyśle że jutro po południu u lekarza mam się ważyć w ciuchach...to aż mnie trzęsie .... według kalkulatora mam 1 kg nadprogramowy ;
Mikulka, łączę się z Tobą w bólu z wilczym apetytem...a najgorsze jest to, że pochłaniam ogromne ilości słodyczy i ogólnie węglowodanów...ale ilości są przerażające... cały czas jestem głodna...
...ciężkie jest życie ciężarówki
także , o tłustym czwartku nawet mi nie przypominajcie :)
a ja aż tak nie pochłaniam...najwięcej jem do południa, a potem bez szaleństw, nie jadam kolacji tylko pije duży kefir, i co :)
Dokładnie dziewczyny, ostatnio u mnie wszystkie dni tygodnia są "tłuste" :D
a co ja mam powiedziec... 12 kilo na plusie....

nulka dzieki za info. Dokupie kilka bodziakow na 56 bo my z mezem nie jestesmy zbyt wysocy.
hmm no to szkoda że ta szkoła w Białej Rzece tylko dla "swoich", no ale fakt czego można się po naszym kraju spodziewać- nie ma nic za darmo :(
Dziękuję za info odnośnie SR w Wejherowie- też się dowiadywałam i mi niestety termin też nie pasuje bo w pon pracuję do 16.30, zresztą z mężem stwierdziliśmy że bez sensu dojeżdżać z Gdyni do Weherowa skoro w Gdyni też są szkoły i nie trzeba tracić pieniążków na paliwo.
Ja się chyba ostatecznie zdecyduję na p. Iwonę Guć- chodzą do niej moje koleżanki i są bardzo zadowolone, a ja mam w zasadzie bardzo blisko :)
Ja jem głównie do 16-17, ale za to wszystko na co mam ochote, tak porządnie, poźniej to juz bardziej owoc, jogurt itp ... ale ja mam ciagle minus 6kg od wagi sprzed ciąży, wiec w ciągu 25 tyg przytyłam 4kg
a ja mam dzis 100 dni do porodu :-))))
powoli mnie to przeraza :-)
Makuszka, pewnie jesteś wysoka a 12 kg to woda :D
Ja wg kalulatora mam do przytycia w ciąży max 13 kg...ciekawie się zapowiada :D
Studniówka Makuszka :D Gratuluję !!! :D
pg - krasnal ze mnie. Ledwo siegam 160... ale pol biedy ze gin mowi ze jest ok. moja mama przytyla 20 kg wiec moze tycie w ciazy jest u nas "dziedziczne" :-)
Noooo studniowka :-)
nulka,
mam prośbę, jak będziesz w tej szkole rodzenia to podpytaj położną jaki materac do łóżeczka najlepiej kupić i dlaczego,
bo jak byłam z azurą w mama i ja to polecali nam cuda za 600 zł a z tego co zdąrzyłam poczytać to wcale nie jest najbardziej optymalny materac więc jestem ciekawa co polecą w SR,
swoją drogę teraz jest coraz więcej wad kręgosłupa a materace niby coraz lepsze.....

co do tyciea to ja nadal mam 1-2 kg na plusie - zlaeży od dnia, ale neistety od tygodnia to już jest walka o to, żeby nie nabierać.
Mi lekarz nie pozwolił przytyć wiecej niż 7 kilo więc zostało mi tylko 5 na 18 tygodni, no więc naprawdę muszę uważać :)
poza tym troszkę boję się cukrzycy i nadciśnienia bo mam to uwarunkowane genetycznie,
dlatego dużo ruchu i mam nadzieję, że jakoś się uda.
Ja też mam 160...moja Mama też a w ciąży ważyłą ....uwaga, uwaga...86kg ... aż strach się bać co to będzie.

Ale na pocieszenie, ostatnio spotkałam się z moimi kumpelami, które mają roczne dzieci i dziewczyny są chude jak patyki, a w ciąży przytyły sporo :D
Azura jeszcze jedno pytanie, a TY ręcznik bierzesz na te zajęcia?? Teraz patrze i nie mam żadnej sportowej średniej torby, zastanawiam w co się zapakować:p

Kochane, a w tłusty czwartek teraz wypadają moje urodziny, więc ja to w ogóle się objem.

A co do wagi, zawsze ważyłam 53-54 w zeszłym tygodniu zważyłam się u teściów (oczywiście w ubraniach) i wskazało 59,9..............nigdy tyle nie ważyłam. Nie wiem, czy waga jest ok, ale wydaje mi się, że to za dużo jak na ten czas.
Teraz wyliczyłam sobie na jakiejś stronce, chyba Masia link podsyłała i wskazuje prawidłowy przyrost wagi, no ale jak patrzę na końcową....jeszcze 10 kg przede mną
Jolaa ja startowalam od wagi 54 a dzis mam 66. Roznica miedzy nami to kilka tygodni wiec mysle ze nie masz sie czym martwic. Moj gin ciagle mowi ze 2 kilo na miesiac jest OK a pozniej nawet 3 na miesiac.

pq - kolezanka w ciazy tyla podobnie jak ja - w dniu porodu 18 na plusie. Minal rok - dziewczyna jest plaska jak decha, wyglada jak anorektyczka. Mysle ze duzy wplyw ma karmienie piersia. Wtedy szybciej waga schodzi.
Jolaa myślę, że nie masz się czym martwić, jak na 23 tydzień to chyba niewiele przybrałaś. W razie czego sprawdź:
http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/
Dokładnie:)

Dziewczęta a właśnie nie wiem, czy temat był poruszany, są różne kobiety różne zdania....będziecie karmiły piersią?? (oczywiście jeżeli będzie to możliwe). Ja mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemów w tym temacie.
baaaardzo chcialabym karmic do roku. A pol roku to minimum. Jestem gotowa na wszelkie wyrzeczenia jesli Dzidziol bedzie alergikiem.
Mikulka, słyszałam, ze materac najlepszy Kokosowo gryczany... a one są w normalnej cenie... ale jeszcze podpytam jakby co :)
Ja chciałabym karmić pół roku, do czasu powrotu do pracy, później najwyżej dokarmiać...ale wiadomo, że już będzie ciężko z pokarmem
Dokładnie, do momentu powrotu do pracy to bardzo bym chciała, a później zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało:)
Ale Wy macie tempo! Człowiek ledwo pracą się zajmie a tu musi z 20 min nadganiac w czytaniu ;)

Mikulka bardzo dziękuję, bo moja mama mi nagadała,że mam baaardzo złe wyniki... ;)

Ja narazie trzymam się chytrego planu z kalulatora żeby osiągnąć końcową wagę max +14 kg. W czwartek będę się ważyc u lekarza na wizycie.

A co do karmienia piersią to chciałabym karmić jak najdłużej może być rok czasu. Wiem ,że cycuszki pewnie już będą straszne ale co tam :) Moja przyjaciółka przez karmienie piersią schudła to co przybrała w ciąży i dodatkowo miała -8 kg. Wiem,że nie ma reguły, ale to tak na pocieszenie dla tyjących :)
Moja mama bardzo chciała mnie karmic i niestety chyba z tej wielkiej chęci nie mogła... :/ Ja tez bym chciała, ale nie napalam sie jakos mega, bo to podobno powoduje jakies blokady... wiec jak sie uda, to chce, mysle ze 4-6mcy, jesli nie to trudno... nie bede sie uwazac za wyrodną matke ;)
Moja produkcja powoli sie rozkręca, wiec mam nadzieje, ze to dobry znak ;)
Nulka, no one właśnie podobno nie są dobre bo uczulają i pleśnieją od środka, no i są za twarde :(

jeśli chodzi o karmienie piersią to bardzo bym chciała, mniej więcej przez 6 miesięcy, ewentulanie 8 (do wiosny) a później marzę, żeby Młodą od razu na nasze jedzenie przestawiać - tz. wolabym etap przecierów i gotowania specjalnie dla niej skrócić do minimum - ząbki w końcu będzie miała po to żeby gryść :)
O popatrz, to nawet nie wiedziałam... to tym bardziej dopytam :)

Dobra, prosze mi nie klikac tyle, bo ide do Lidla, do fryzjera ( moze zostane jak bedzie miejsce ) i z psem, wiec wracam za 2-2.5 godziny i nie chce potem doczytywac przed 30 min :P
hehe :)
a wracajac do tych ubranek to ja mam wiekszość tez w rozmiarze 62-68. Narazie nie kupuje mniejszych bo dzieciatko cały czas gabarytami ma 2 tygodnie do przodu. Jeżeli okaże się ze teraz jego przyrost zacznie się normować to pewnie zaopatrzę się na wszelki wypadek w kilka sztuk mniejszych ubranek.
oki laseczki, a ja spadam na pierwsze zajęcia pt. Forma w ciąży:P do później
ja wyznaje zasade - chciec to moc - tak a'propos karmienia.
Kwestia nastawienia na TAK i dobry doradca laktacyjny po porodzie ktory nawet w domu pomoze dziecko przystawiac do piersi. Wtedy powinno pojsc dobrze.
Ja też bym chciała karmić do czasu aż wrócę do pracy. Ale mam też nadzieję że mały nauczy się w miarę szybko jeść odciągnięty pokarm z butelki abym mogła czasem go zostawić z mężem i pójść np na jakiś sport :)
hejka ;)
Ja na karmienie piersia tez jestem otwarta, ale jeśli bedzie taka sytuacja jak byla z Bianka to nie bede sie katowac dietami, ale jesli wszystko bedzie ok to do pół roku chce karmic ;)

Musze wam powiedzieć że jestem tak chora że ledwo oddycham, moja młoda też. a do tego jutro na poranie krwi, w czwartek wizyta u gina ciekawe co ta durna baba mi powie bo usg pewnie nie zrobi i znowu bede musiala isc prywatnie ehhhh rece opadaja
dziewczyny, robicie echo serca płodu? eśli tak to gdzie? ja planuje isć do dr Leszczyńskiej, a póki co dzisiaj mam wizytę po długim czasie, więć się nie mogę doczekac:)
Czołem po długiej przerwie! Ale pędzicie - na marginesie suuuper brzuchacze z nas, przynajmniej z tych, które się okazały :)

Co do echa serca u Leszczyńskiej, to ja byłam 3 lutego i było trochę śmiesznie. Po 1-sze nie spodziewałam się, że to będzie 3D a ona przykłąda głowicę do brzucha a tu córeczka do mnie macha i kręci pępowiną. Poryczałam się :)

Po drugie, to pamiętam, jak mówiłam, że płyta z usg to strata kasy, a 3D to głupota i tylko fanaberia rodziców. I co - na pytanie - chce Pani płytkę odpowiadam bez zastanowienia nie pytając o cenę - tak, oczywiście !!!! Ach, te kobity w ciąży.....
A w invikcie wznowili bezpłatną dla gdańszczanek szkołę rodzenia, tak na marginesie.
Akamara, a my już jutro rozpoczynamy SR na klinicznnej! Będę miała zielony płaszcz i mam zawsze w kucyk długie blond włosy. Mam nadzieję, że się jakoś znajdziemy ;)
Dziewczyny a czy macie skurcze macicy? Ja pierwszy miałam w zeszłym tygodniu i bardzo się ucieszyłam ze coś się tam dzieje, ale później były 3 dni przerwy i znowu i teraz 3 dni przerwy i znowu skurcz. Trwają kilka sekund i nie są bolesne. Powinnam się martwic?
A tu od rana klawiatury się dymią hehe
Witam z południa :)

A mi się dziś dzień zaczął ciężkim sennym przeżyciem.
Wyśniło mi się, że urodziłam przedwcześnie. Jakoś w 28 tygodniu. Jak zaczęła się akcja porodowa to nie mogłam się dodzwonić ani do Męża ani do mamy ani na pogotowie. Urodziłam synka w łazience. Krew się lała. Byłam w szoku i zostawiłam to maleństwo same w domu. Brrrrrrrrrrrryy
Aż bałam się obudzić. Na szczęście Mąż do mnie zadzwonił i mnie obudził i uspokoił heheh

Jakie macie plany na jutrzejsze Walentynki?
jejku ale napisałyście .....

co do karmienia - ja karmiłam 8 m-cy, i na pewno dłużej teraz też nie będę ;))

co do wagi - jak was czytam to mnei zazdrość zżera ja tyje średnio kg na 2 tyg. - mam już +9 a tu dopiero 20 tc.
i staram się pilnować i nie jeść węglowodanów za dużó, pieczywo w ogóle odstawiłam ... a tyje i tak ;(
przy kręgosłupie chorym ruszac się teraz nie moge za bardzo ...eeeee bleee
to sobie ponarzekałam ;))

a jutro walentynki ;)))
a ja bym sobie z tej okazji wypiła margerite truskawkową - ale pomarzyć mogę tylko ;))
Wróciłam- z fryzjera nici, bo zamkniete dziś :( ale za to kupiłam młodej rajtki w Lidlu za 8zł :) plus swierze bułki i wcinam 2 śniadanie ;)

Pogoda piękna wiec jak któraś może, warto wybrać sie na spacer :)))

A jeśli chodzi o walentynki to spedze je sama w domu bo maz jedzie do swoich rodziców pomagac tacie przy remoncie :(
jak mi kregoslup pozwoli to zrobie na obiad sajgonki a na deser mus truskawkowy. Do picia maz kupil mi malinowe karmi :-)
nigdzie nie wychodzimy - za duzo ludzi, wszyscy zakichani i zakaszlani, ja sie boje przeziebic.
Ja teraz przy 172 ważę 71 kg i czuję się jak wieloryb :) wegług kalkulatora wagi mogę dobić do 80-tki. Super, nie mogę się doczekać. Będę jedynie 10 kg cięża od męża :)
A walentynki miałam przedwczesne wczoraj polecam ciasto czekoladowe w piętrowej kawiarence z domową atmosferą na Długiej zaraz koło zielonej bramy. Co do czekolady, to na jej widok moje zachowanie przypomina zespół odstawienny. Czekolada i steki. Najbardziej optymalna dista w ciąży, prawda? Może od dodatkowej suplementacji żelaza mi przejdzie - mam przynajmniej taką nadzieję...
Jonka6 a do kogo chodzisz na prywatne usg ? Bo rozumiem, ze lekarz prowadzacy jest na NFZ ? I wtedy idziesz na USG z wizytą? Czy samo USG ?
Bo ja małą widziałam ostatni raz 4tyg temu i już sie za nią stęskniłam a to 31 tygodnia jeszcze tyle czasu :(((
My na Walentyki idziemy na kręgle do Manhattanu, a póxniej na kolację do Rucoli :) Już tak długo nie mieliśmy romantycznej randki a teraz jeszcze mamy tą przeprowadzkę, wiec dobrze nam zrobi chwila relaksu :)
A mi Mąż zapowiedział, że jutro gdzieś wychodzimy i że dziś po pracy jedzie to załatwić :) Podobno to ani kino ani restauracja, a nic innego mi do głowy nie przychodzi, więc mam nadzieję, że nie czeka mnie bezsenna noc na rozmyśleniach co to może być hehe

Ja dla Męża to mam prawdziwą niespodziankę :D
On Malutki myśli, że ja kupiłam sobie jakąś fajną bieliznę. Co prawda kupiłam bieliznę, ale nie dla siebie a dla Niego heheheheh :D :D :D
Jego mina będzie bezcenna :D
Uznałam też, że kawałek szmatki to za mało dla Niego, więc kupiłam jeszcze dobrą maszynkę do strzyżenia włosków, bo starą jak Go obcinam to dostaje trzepaczki nerwowej :) To trochę prezent dla mnie i dla Niego, ale na pewno będzie zadowolony :)
Cześć:), jeśli chodzi o tyle to ja boję już się stawać na wagę chociaż aż tyle nie przytyłam bo na razie 4,5 na plusie jest. Wg kalkulatora jeszcze tylko 10 kg przed mną, masakra:/ ale jedzenia sobie nie odmawiam, z wyjątkiem słodyczy które staram się ograniczyć do minimum.
Wierze że uda nam się to jakoś łatwo zrzucić i wrócić do formy z przed ciąży:)
A pogoda dziś rewelacyjna, prawie wiosna.:) Polecam spacer
nulka, wizyty mam na NFZ na ul Wassowskiego w przychodni i to jakas porażka, wizyta czyli badanie trwa hmmm 2 min? baba ma usg ale go nie robi i nie pytaj mnie dlaczego.Dostaje skierowanie do przychodni na grunwaldzkiej i tam mam tylko USG. Ale ostatnio bylam u babeczki na zaspie i tam wyszly kwiatki o ktorych juz pisalam wiec jeśli moja w czwartek mnie znowu oleje to ide gdzies prywatnie.
A co do Walentynek to w domu spędzamy:) Mam zamiar przygotować dobry obiad z łososia a na deser czekoladę do picia z bitą śmietaną, nigdy nie robiłam mam nadzieję że wyjdzie:)
A my nigdy nie obchodziliśmy Walentynek i tak raczej będzie w tym roku. pamiętam, że kiedyś jakiś rok lub dwa lata temu pojechaliśmy do Gdańska tak po prostu na kolację a tu wszystko zajęte...kurcze o co chodzi...jakiś weekend za pół ceny?...a to właśnie Walentynki:D
Ja też w Walentynki sama :( Mąż do późna w pracy, wraca tak koło 21.30 :( Na jakieś igraszki nie mam siły ani ochoty, więc odpada.

Powiedzcie mi jak u was w tych sprawach, bo mój mężuś zaczyna powoli narzekać, a ja jakoś nie mogę :( Czuję się taka gruba i obolała...
Agusia u nas w TYCH sprawach raczej kiepsko. Na początku lekarz zalecił nam wstrzemięźliwość a teraz ja się trochę boję i mimo pożadania jak patrzę na męża i ogromnej chęci męża ;) to jakoś się blokuję ze względu na maluszka :(
Co do wagi to ja mam 5 kg na plusie.
Karmić piersią chcę oczywiście najdłużej pół roku bo potem czeka mnie powrót do pracy.

A ja jeszcze nie mam żadnych ubranek bo nie wiem dokładnie czy będzie chłopak czy dziewczyna więc nic nie kupowałam. Ale jak już coś będę kupować to raczej na zapas, najmniejsze ciuszki na 62.

My walentynek nie obchodzimy odkąd jesteśmy małżeństwem. To znaczy nie kupujemy sobie prezentów i nie chodzimy na kolacje bo uważamy, że zawsze można to zrobić i bez okazji w dniu kiedy nie będzie takiego oblężenia. Mąż i tak jest chory więc napewno posiedzimy w domku, zagramy w coś lub film obejżymy.
Nasz staż małżeński jest dość krótki i znamy się też krótko, bo niecałe dwa lata, i póki co robienie sobie niespodzianek sprawia Nam przyjemność, ale mam nadzieję, że tak będzie zawsze :)
Na całe szczęście jesteśmy dość praktycznymi osobami, więc nie są to pieniądze wyrzucone w błoto :)

Co do przytulanek z Mężem to ja nie jestem dobrą żoną :D
Mój Mąż to wcielenie osoby nadpobudliwej ruchowo. Mimo, że pracuje fizycznie to jest ciągle naładowany energią jak królik z reklamy baterii Duracel!
A ja czuję się wiecznie zmęczona, wiecznie śpiąca, wiecznie obolała, wiecznie narzekająca, wiecznie nie wyspana i marudząca :)
Krzyczę jak próbuję mnie przytulić, bo albo mnie załaskoczę albo mnie zaboli.
Podziwiam Go za to, że ze mną wytrzymuje :)
Hanulek sr jutro? bo z tego co ja mam zapisane w kalendarzu to 15.02 godz 17-spotkanie organizacyjne:) także warto to sprawdzic.

Jolaa i co byłaś na zajęciach?

Ja chciałbym karmić max do 6-7miesiąc, koleżanka ma teraz roczne dziecko i ma ogromny problem z odstawieniem od cycka, dlatego dla mnie styka te 6-7 miesięcy, ludze się,że w tym czasie nie będzie jeszcze takiego problemu.
To jak my byliśmy niecale 2 lata razem to tez kazda okazja byla dobra do prezentów ;) Po prawie 8 latach repertuar sie wyczerpał :P
Ale na Święta kupilismy sobie lepsiejszy aparat za kupe kasiorki i to jest nasz prezent na wszystkie teogoroczne okazje :P

Jeśli chodzi o te sprawy to my tez na początku zakaz, poźniej można było ale jakos oboje bywalismy zmeczeni i obustronny brak chęci, potem znowu mała główką nisko i zabronione... i teraz można,ja ciągle zmeczona i obolała mąż troche jęczy ale nie jest źle ;)
Nadrobilismy przy kilkumiesiecznych starankach ;) wtedy to on sie nie mógł ode mnie odpędzić :P
Akamara tak byłam. W czerwonej bluzce:) niestety tyle Pań, że nie wiedziałam które to wy:p Zajęcia super, bardzo mi się podobało. Pomimo tego, że męczyłam się (długo nie ćwiczyłam) to tak mnie to naładowało energią.
Byłam dzisiaj w Inviccie, samo nagranie płytki usg 3d- 80 zł. Zapisałam się na przyszły poniedziałek do doktora Gniadka. Zna go któraś z was??

Biała Katarzynko ja na jutro przygotuję jakiś obiad fajny- myślę o zapiekance makaronowej no i do tego jakiś deserek (zobaczę na co mi przyjdzie ochota). No i rano muszę wyruszyć do drogerii po jakiś perfumik.

Co do bliskości z mężem czytałam, że teraz niby kobieta ma większe libido (pewnie tak jest) ja natomiast trochę się stresuje i u nas to jak w starym małżeństwie "raz na jakiś czas". Myślę, że to po prostu lęk, czy żadnej krzywdy nie zrobimy.
Jolaa to wiem która to Ty:) ja stalam zaraz po lewej stronie prowadzącej w szarych dresach i czarnej bluzce,a w czwartek będziesz? To się umówimy na jakiś znak,żeby poplotkowac:)
będę na pewno:) Zajęcia są super, jakby co to podejdź do mnie i wtedy sobie poplotkujemy:p
Jola nie ma sprawy:)

Dziewczyny czy którąś z was miała teraz w ciąży opryszczke wargowa? Ja generalnie mam to paskudztwo raz w roku,ale myślałam że w ciąży mnie to ominie-niestety opryszczka przypaletala się i teraz nie wiem czym mogę się jej pozbyć, zawsze uzywalam maści hascovir, albo plastrow compled.
Hejka,
ja również kojarzę która to musiała być Jola, miałaś mały problem z piłką ;) w sumie ja też, byłam w brązowych dresach :)

Akamara, no nie mam pojęcia, lepiej podpytaj lekarza ;]

Jak ja długo chcę karmić, no myślę ze 6-8 m-cy, ale to się okaże. po 2-3 chce Małego nauczyć też doić z butli ( przy tych nowych smoczkach podobno nie ma problemu i można karmić zamiennie) aby Tatuś też się wykazał, jak Mama będzie miała wyjściowe :P
Tak w skrócie:

SR w mama i ja zaczynają się od początku m-ca, 2x w tyg. w pon. i czwartek 16:30, koszt 250zł, czy można dołączyć w trakcie nie wiem- nie pytałam, wg Pani z SR odpowiedni tydz. to ok. 30. My idziemy w marcu bo wtedy mąż będzie w domu.

Dziewczyny gdzie chodzicie do Papińskiej? W luxmedzie są koszmarne terminy.

Walentynek dla mnie nie ma, no chyba że na skypie :/ Trudno.
Te sprawy- kiepsko, mam opory.

Wzrost 160cm, waga przed 57kg, obecnie 61-62kg.

Na opryszczkę pomogły mi plasterki compeed, szybko się zagoiło.
Akamara ja miałam, brałam nawet 3 dni jakieś tabletki, które zapisała mi doktor ginekolog, ale jak zaczęłam czytać w necie to zrezygnowałam. Po czasie sama przeszła. Jak się ją ma co roku to nie ma się czym martwić, dziecko dziedziczy przeciwciała.
Azura- nie miałam pojęcia, że te piłki mają różne rozmiary:p kurczę liczę, że na następnych zajęciach się do mnie odezwiecie. A na imię mam Ola:p
Hejka, ale bylo czytania!:) Fajnie.

Ja dzis sobie zrobilam dzien wolny, korzystajac, ze Babcia siedziala z pociecha i tez bylam pierwszy raz od dawna u fryzjera:) Baardzo poprawilo mi to humor. Poza tym sie przeszlam, spotkalam z kumpela, zrobilam badania krwi w Inviccie i kupilam sobie w Tchibo na sprobowanie kawke bezkofeinowa - ciekawe, czy bedzie smaczna:) Caly zeszly tydzien przelezalam w domu, wiec odpoczelam psychicznie bedac na dworzu i wsrod ludzi:) Niestety moja Maja przeziebiona, wiec czeka nas dalsze siedzenie glownie w domu, mimo cieplejszej pogody...
Maje karmilam piersia do roku i akurat ja nie mialam problemow z odstawianiem - sama sie odstawila. Kolezanka mi wczesniej radzila, zeby wyczuc moment, kiedy dziecko samo chce mniej ssac piers i u nas sie to sprawdzilo...:)
Akamara plasterki Compeed jak najbardziej mozna. Opryszczka wyskakuje u mnie przy kazdym oslabieniu organizmu. Teraz mialam juz chyba 2 razy, w ciazy z Tomkiem to nawet nie zlicze. Gin powiedziala,ze jak jestem nosicielem wirusa (czyli wyskakuje mi to od dawna) to nie jest to w zaden sposob grozne. Z tego co piszesz tez masz co roku, wiec zupelnie sie nie przejmuj. Oststnio pierwszy raz wyprobowalam te plasterki "na noc"-nie sa idealnie przezroczyste ale jak siedze w domu, to mi to nie przeszkadalo, a dzialaja mocniej.
Co do karmienia, to Tomka chcialam karmic do roku, ale sam sie odstawil miesiac wczesniej. Byly lipcowe upaly, on zabkowal i strasznie przy tym cierpial, no i po prostu nie chcial cyca. Probowalam go przystawic na sile, plakalam, blagalam i nic z tego. Skonczylo sie tak,ze maly zaczal pic mm z bidonu ze skomka (bo z butelki nigdy nie korzystal i nie potrafil), a ja musialam wziasc antybiotyk, tabsy na zatrzymanie laktacji i przeszlam meczarnie sciagajac resztki z zapalonych piersi pod goracym prysznicem-koszmar.
jeny jak Wy szybko piszecie, ciężko nadążyć :) Jolaa ja też chodzę na zajęcia do Medisona. Dziś nawet ze sobą zamieniłyśmy słowo ale nie wiedziałam że Ty o Ty;p stałam zaraz obok Ciebie po prawej :)
:)
no dzisaj to faktycznie wysztkie rozpisane :)
mi na opryszkę kazał spirytusem bo nie była duża, ale nie miałam spirytusu więc smarowałam żubrówką :)

opryszka po raz kolejny nie jest groźna ale trzeba uważać, żeby nie przeszła na sfery intymne.

co do walentynek to zrobie jakiś obiadek ale po dzisejszej pogodzie nie mam zamiau stać przy garach tylko lecę na bardzo długi spacer, a ugotuję coś szybkiego.

Może ktoś chce jutro przejść się nad morzem?
chyba że Azura Was przestraszy :P
Zaraz się okaże, że na tych zajęciach to połowa forum uczęszcza ehhehe

Ja Mężowi wczoraj zafundowałam spacer ponad 3 godzinny!
On to twardziel, więc i ja chciałam Mu dorównać kroku i uniosłam się honorem, że żadnym autobusem nie wracam do domu, więc kiedy już w końcu się w nim znaleźliśmy to musiał mi buty ściągać :)
Hejka wszystkim :-)
Ja ostatnio jakaś bez życia jestem-nic mi się nie chce :-/
też bym poszła na spacer ale niestety w tym tygodniu pracuje do 18 wiec już za ciemno na spacer :-(
pozdrowionka
nulka daj znac jak po szkole rodzenia>

sylwiaagnieszka ja chodze do Lux medu, ale zawsze mam wizyty zarezerwowane dużo w na przód teraz to nawet do maja juz mam,żeby sie własnie nie martwic pozniej o terminy.

hanulek i co dowiadywałas sie co z tą naszą SR? :)
dzieki dziewczyny za rady co do opryszczki, ja zeby sie nie martwic to poszłam do lekarz i dostałam recepte na tabletki, ginka powiedziała, ze maja takie same działanie jak te wszystkie masci i ze nie ma sie co martwic, bo po pierwsze nie mam jej pierwszy raz po drugie u mnie to juz 3 trymestr wiec te tabletki i wszelkie masci też nie są groźne, takze jestem spokojna no i chyba wykupie te piksy, a w necie nie bede czytac, bo pewnie jak pisze Jolaa zejde na zawał od rewelacji tam zamieszczonych:)
muszę Wam się pożalić, byłam dzisiaj u gina i jestem bardzo zawiedziona, zrobił usg po łebkach, musiałam wyciągać informacje, nawet nie zmierzył dziecka, jedynie zmierzył kosć udową, cyz co ś takiego, powiedział, że wszystko ok z dzieckiem. Ciesze się, że ok, ale czuje bardzo duży niedosyt, wspomniałam mało tego że nie zrobił mi ostatnio badania na przezierność karkową to powiedział, że to sie robi między tym i tym tygodniem, więc powiedziałam, że dokładnie wtedy byłam, a on, że robił usg wiec pewnie wszystko ok. Powiedział, że jestem młoda, pierwsza ciąża wiec nie mam sie co martwić. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego lekarze olewają pacjetnów na NFZ, czy zawsze trzeba dawać albo łapówke, albo iść prywatnie? Co za kraj powalony... No i się umówiłam prywatnie do dr Boćkowskiego no bo co zrobić...? płać i placz...
syrenka83 to faktycznie nie fajnie Cie potraktował ten lekarz, ale moge coś na pocieszenie powiedziec, ze z Bockowskeigo bedziesz na pewno zadowolona, ja co pradwa nie miałam z nim stycznosc, ale moja dobra kolezanka prowadz u niego ciąże i jest za kazdym razem bardzo zadowolona-wizyta dokładna, dzieciątko spradzone z kazdej strony, takze nic sie nie martw i daj znac jak po wizycie u Bockowskiego.
syrenka,

no niestety na NFZ tak jest,
a do tego często mają taki sprzęt że choćby bardzo chciali to i tak nie pomierzą bo nic nie widać :(
zrobisz sobie połówkowe u boćkowskiego i później w 32 tygodni i nic więcej nei trzeba, będziesz wszystko wiedzieć :)

a ile bierze boćkowski za połówkowe?
ja dzis bylam na usg kontrolnym nereczek - nie jest zle :-) Male dzis bylo bardzo slabo wspolpracujace - pokazalo wylacznie d*pencje :-) Piekne okragle poslady :-D Ale dzieki temu kolejny raz wyszlo ze miedzy nogami nic nie ma wiec bedzie cora. Jednak intuicja mnie nie zawiodla, od pierwszego testu ciazowego czulam dziewczynke :-))) Mala ma 30 cm i wazy 800 gram. Jest wielkosciowo akurat jak na swoj wiek cyli 25-26 tydzien.
Zapytalam mojego lekarza o znieczulenie na Klinicznej bo on tam pracuje. Powiedzial ze znieczulenie nadal jest ale od stycznia maja tylko jednego anestezjologa na zmianie i przyjeli zasade ze anestezjolog prowadzi tylko jedno znieczulenie. Jesli wiec poprosicie o znieczulenie ale ktos przed Wami tez o nie poprosi to anestezjolog prowadzi tylko ta pierwsza pacjentke. Kolejne znieczulenie podane bedzie tej osobie ktora zalapie sie zaraz po porodzie tej pierwszej. Dlatego jedni mowia ze jest ZZO a drudzy ze nie ma. Wszystko zalezy od szczescia. Przygotowuja sie rowniez do wprowadzenia znieczulenia gazem. poki co w pelni funkcjonuje to znieczulenie na Zaspie. Oblezenie na Klinicznej jest duze. W styczniu pobili rekord - ponad 160 porodow gdy norma zwykle nie przekracza 120. Lekarz mi radzil zeby zanim przejade cale trojmiasto pedzac na porod na kliniczna zadzwonila tam z pytaniem czy wogole mnie wezma. W pierwszej kolejnosci odsylaja na Zaspe. Zaspa zapycha sie po 1,5 dnia i odsyla do Wojewodzkiego. Jak zapycha sie Wojewodzki to odblokowuje sie kliniczna. I tak to sie kreci.
Mała, a Ty pracujesz ??? Kojarzyło mi sie, ze na zwolnieniu jestes...

Syrenka, faktycznie lekarz nie bardzo... :/ ale niestety, na te kilka USG trzeba wyłożyć kasiorke..

No wiec jestem , SR hmm... zdziwiła mnie ilość osob, około 60 było... ale to dlatego, ze faktycznie nie ma tam przerwy, czyli ja np dzis mialam wyklad o kąpaniu, czyli np wyklad nr 5... wiec musze isc jeszcze na 6 7 8 1 2 3 4... a jak ktoś dojdzie za 2 tygodnie to bedzie musiał zaczac od 8 a i tak pójdzie na wszystkie ;) takze dziewczyny idące do SR na Zaspe- i tak sie spotkamy ;)
Ogólnie było sympatycznie, mąż pilnie notatki robił, uważnie słuchał... wyprawke moge Wam jutro napisać, ale chyba nie różni sie niczym od innych ;) Wykład trwał 1.5 godziny.
Zapytałam tez o materacyk, pani położna powiedziala, ze różni ludzie rózne polecają, bo jak dziecko spi od malego z rodzicami to spi nawet na sprężynach ;) Jednak jesli chodzi o taki typowy do łożeczka, to poleca np kokos-gryka albo coś z trawa morską... zeby jedna strona byla miekka, dla maluszka, a jak bedzie wieksze dziecko to zeby odwrócic na twardszą część.
Hej dziewczyny, ale się dzisiaj rozpisałyście, nadgonienie całego dnia zajęło mi dłuuuższą chwilę :-)

Akamara - co do opryszczki, jeśli te tabletki to hascovir, to tylko z mojego doświadczenia napiszę- na mnie wcale lepiej nie działają i nie leczą opryszczki szybciej niż maści, a chyba jednak większe ryzyko, że lek przeniknie do dziecka. Moja gin też powiedziała, że wszelkie maści i plastry można stosować, bo to jest tak mała powierzchnia wchłaniania i mała ilość leku, że na pewno nie zaszkodzi dziecku, A tabletkami najlepiej przeleczyć się porządnie (kilka tygodni) już po ciąży, niektórym to pomaga pozbyć się opryszczki wargowej na dłużej.

Do Papińskiej chodzę też do lux medu i zarejestrowana jestem na wizyty już do lipca :)

No to ja pobiję dziś wszystkiech i przywitam się o tej porze :D
Niestety bezsenna noc za mną.

Dziewczyny orientujecie się może co ze znieczuleniem w Wojewódzkkim, czy jest jaka kolwiek szansa.

Miłego dzionka
Czesć Mamusie :)

Wczoraj byłam u koleżanki jeszcze na plotkach, która rodziła na Klinicznej. Mówi,że jezeli ktoś nie ma znajomości to będzie cięzko tam dostać się na proodówkę bo tam jest niesamowite oblężenie.
Na Zaspie wprowadzono gaz rozweselacjący, żeby zachęcić kobitki do porodu w tym szpitalu, a w Wojewódzkim jest tak,że jest 1 anastazjolog i żeby dostać znieczulenie trzeba się z nim wcześniej umówić i przejść jakies szkolenie? czy coś tam...

Tak wiec z Gdańskiego Ujeściska żeby nie rodzić w Wojewódzkim chyba pojade do Wejherowa... ;)
Makuszka to nie pocieszyłaś mnie z tym szpitalem na Klinicznej, wydaje mi się że nawet jakby się wcześniej zadzwonili to czy byłoby miejsce czy nie to i tak powiedzieli by że wszytko zajęte skoro mają takie oblężenie.
Zaspa w moim przypadku odpada..bo to troszkę za daleko jednak.
Zostaje wybór między Wojewódzkim i nie pewną Kliniczną. Dobrze że jeszcze mam troszkę czasu na te przemyślenia, ale raczej szaro to widzę, tym bardziej że chciałam skorzystać ze znieczulenia:/
Jeśli chodzi o znieczulenie w Wojewódzki to słyszałam że też jest jeden anestezjolog na cały szpital, i czy te znieczulenie się dostanie to trzeba mieć szczęście.
Witam dziewczynki :)
Ja dzisiaj cała połamana- chyba źle wstałam i od rana rwą mnie plecy, jakoś nie wyobrażam sobie jak mam przetrwać jeszcze 6h w pracy :( Trzeba się czymś zająć to szybciej minie :)

Co do wizyt na NFZ to fakt że nie można spodziewać się niczego dobrego :( Smutne to bo przecież różne są sytuacje finansowe a ciąże też coraz częściej zagrożone. Nic nam nie zostaje płacić i płakać, ale przynajmniej być spokojnym o maluszka.

My za to wczoraj usiedliśmy z mężem wieczorkiem i wybraliśmy imię dla malucha, nareszcie :) Chociaż łatwo nie było, ostatecznie nasza pociecha będzie się zwała Szymon Marcin.

Wybrałam też sobie w końcu wózek, teraz tylko muszę pojechać gdzieś gdzie go mają i zobaczyć jak wygląda na żywo :) Wybór padł na El Nino w kolorze Laguna Blue :)
Dziewczyny czy orientujecie się czy po spotkaniu z anestezjologiem w sprawie dostania znieczulenia, dostaje się jakieś potwierdzenie o braku przeciwwskazań do znieczulenia?
dziewczyny,
wrajcając do tematu opryszczki to zalecena jest, żeby się tym hascovirem przeleczyć w 37 tygodniu ciąży, żeby nie dostać opryszczki po porodzie bo taki wysiłek jej sprzyja,
a opryszka jest szalenie niebezpieczna dla noworodka - jak się zarazi dzieciaczka po urodzeniu to może umrzeć a ciężko się od maleństwa odizolować :)

a jeśli chodzi o znieczulenie to jak widać jest to loteria, a jak się będziemy głowić to będziemy się tylko denerwować,
a może pójdzie nam ekspresowo i nawet nie zdążą nam dać :)

jedno jest pewne, urodzić musimy:)
mi lekarz mowil o sytuacji na "teraz". Do maja/ czerwca/ lipca duzo sie moze zmienic wiec poki co badzmy spokojne. Jak bede lizej "mojego czasu" to zapytam o najnowsze wiesci. Cisnelam go tez o opinie o szpitalach. Oczywiscie nie odpowiedzial. Jedno tylko co ze jak ma byc zly porod to bedzie zly nawet w najlepszym szpitalu a jak ma sie obyc bez problemow to tak tez bedzie nawet w Koziej Wolce. Zalecal zeby jechac najblizej domu.
Hej dziewczyny, dzisiaj walentynki i nie ma jak kłótnia z rana z mężem.... ehh szkoda gadać
masia- to mi sąsiadki bliskie jesteśmy- z ujeściska jeszcze do stargardu jest blisko heheheh
makuszka- ja przepytałam moją znajomą lekarkę - i mówiła mi tak że na klinicznej "opłaca" się rodzić jeżeli jest "patalogiczna" ciąża bo tam patologia ciąży jest genialna ale za to opieka nad noworodkiem jest kiepska
więc jeżeli już w czasie ciązy wiadomo że sa jakieś kłopoty z maluszkiem, a nie z mamą to warto od razu wybrać wojewódzki bo tam podobno dla odmiany jest lepsza neonatologia .. moja znajoma właśnei rodziła na klinicznej ale ponieważ z dzidziakiem były problemy wypisała sie na własne życzenie i leciała do wojewódzkiego

poradziła mi właśnie tym się kierowac przy wyborze .... ale wiadomo jest to jedna opinia z tysiąca ...
Jolaaa ale zawsze mozna później się super godzić z mężem :)
olll no faktycznie jeszcze Starogardu nie przemyślałam ;)

My lipcowe jesteśmy w bardziej komfortowej sytuacji od majowych mam ale tylko z tego względu,że będziemy miały na bierząco od Was informacje co i jak tam wygląda :)
Najważniejsze żebyśmy wszytskie urodziły zdrowe maluszki a poród nie trwał dłużej jak 40 min :)
Agusia dopisuj wybrane imię do listy :) My cały czas zastanawiamy sie nad drugim-ja bym chciała imię meża żeby dzieciątko miało ale nie będzie fajnie brzmiec :/
mam pytanie. nie wiem czy powinnam się niepokoić. Od jakiś 3-4 dni strasznie boli mnie brzuch na samym dole w podbrzuszu.Czytałam gdzieś że to normalne bo macica się rozciąga. Jestem w 21 tygodniu. Pomyślałam że najszybcie się zorjętuję czy to normalne jeśli zapytam Was. W końcu jesteście w podobnym czasie. Zastanawiałam sie czy dzownić do lekarza ale nie chce robić z siebie wariatki i z każdą pierdoła zawracać mu głowę.
Brzuch najczęściej mnie boli gdy coś robię, chodzę, wstaję itd. Gdy jestem w bezruchu robi się ok. Ale nie mogę przecież cały czas siedzieć lub leżeć bo zwariuję.
Co o tym sądzicie? Macie podobne dolegliwości.
Hej laseczki :)

Ja z okazji walentynek dostalam od męża... pączki na śniadanie :D plus oczywiscie padło pytanie czy zostane jego Walentynką ;) o córce tez nie zapomniał, wiec poźniej jeszcze gadal do brzucha, czy Olcia zostanie jego Wakentynką ;)

sweet, jedno jest pewne, macica sie rozrasta i prawdopodobnie te bole są stad, jesli nie masz zadnych innych objawów, to powinnas sie po prostu bardziej oszczedzać i jednak sprobowac chociaz kilka dni polezec, poodpoczywać..
Uaktualniam :)

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
23.06 - minika86 - Synek
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki

Lipcowe:
03.07 - elfik5555
07.07 - oooll
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
A jeszcze apropo SR, jak mozecie brac swoich mezów, to bierzcie :) mój to był tak wszystkim zafascynowany, pilnie robił notatki... słuchał, zagladał... za to jego mina byla bezcenna jak położna powiedziala, ze pępek odpada miedzy 14a20 dobą... a mój mąż z wielkimi oczami i przerażeniem- ale jak odpada ?????????????????? ;) hihihih
sweet ja jestem tego samego zdania co nulka :)
U każdej z Nas takie coś się robi raz na jakiś czas, Dzieciaczki coraz większe i coraz więcej miejsca potrzebują, i faktycznie jeżeli nie masz innych objawów to odczekaj, a powinno samo przejść :)
Poleń się też trochę, bo to na pewno nie zaszkodzi :)
hhahahah...dobre nulka :D biorę biorę :D

Rozumiem że na wykładach w poniedziałki jest 60 osób, ciekawe jak będzie na zajęciach, bo tutaj rozumiem że są jakieś podziały...
Dobrze pamiętam że zaczynasz 23. 02, są do wyboru godziny 16, 17 ?
Nie nie, wykłady są w poniedzialki na 17, cwiczenia we wtorki i czwartki na 16, tylko ja cwiczenia zaczynam dopiero 23 z wyłączeniem 28ego.

No i na wykladach pewnie nie zawsze bedzie tyle osob, bo te dziewczyny z duzymi brzuchami pewnie konczą zaraz... a wtedy pojawią sie nowe i tak ciągiem ;)
Czy posiada któraś z Was telefon kontaktowy do Szkoły rodzenia na Klinicznej? Będę wdzięczna za info :)
Niuta tel do położnej która prowadzi SR na kilnicznej: 502 156 827.
Więc dzisiaj robię walentynkowy obiad- zapiekankę makaronową z pieczarkami, szynką serem i pysznym sosikiem:) (miałam straszną ochotę). No, a na deserek truskawki z mascarpone i biszkopcikami, no i sos truskawkowy do tego. Mam nadzieję, że mąż się zrehabilituje za poranną sprzeczkę:)
mniam mniam :)
Jolaa a jak się nie zrehabilituje to ja coś czuję, że bym się do Ciebie wprosiła na obiad heheh

Mój Mąż okazał się jednak mniej niekonwencjonalny niż myślałam i idziemy na kolację do restauracji :)
Na Jego korzyść przemawia to, że od jakiegoś czasu Mu marudziłam, że chcę tam pójść, ale jakoś się nie złożyło :)
Widziałam już nawet menu i będzie pysznościowo :D
My w zeszłym roku byliśmy w restauracji na walentynki, specjalne menu- fajna sprawa:)
Coś dzisiaj moje maleństwo leniwe, w ogóle nie bryka i nie kopie....zaraz wskoczę do wanny to się obudzi, zawsze jak czuje ciepłą wodę to tak jakoś szaleje:)
Biała Katarzynko już brzusio nie boli??
Jolu już mi nic nie dolega :D
Śmigam już jak młoda fryga ;)

PS. Jak już się w końcu doczekam swojego własnego mieszkania to marzy mi się właśnie wanna..mmmmmmm..zazdroszczę :)
Ja też uwielbiam wylegiwac sie w wannie i musze wam powiedziec, ze po takiej kompieli czesto jak mnie plecy bolą to mi po prostu przechodzi.

agusia85 to ten wózek? http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2482&osCsid= ?

z tego co widze mozna go zobaczyc w bobo wózki, całkiem fajny no i cena przystepna:)
ja dzisiaj tez sie wziełam za przegladanie wozków i wpadł mi w oko taki:

image
image
image

musze jescze tylko poczytac cos o nim no i przedewszystkim pojechac i zobaczyc.
no, my już porządnie z fasolą przewietrzone,
poszłyśmy sobie pod szpital na zaspie i wróciłyśmy zahaczając o biedronkę :)
jak by nie było 1,5 h nam zaszło na słoneczku :)

my dzisaj z okazji walantynek zjemy kolacje w domu,
niestety plan dziecko wymaga oszczędzania bo wyprawka wyszła mi 4000 i chciałabym kupić ją z bierzącej pensji, więc staram się jak mogę poodkłdać,
szczególnie, że bólu dla nas nie ma bo mój mąż nie przepada za restaruacjami a mi obecnie nic nie smakuje.

dziewczyny, które mogą, idzcie na spacer bo jaest przepięknie - człowiek ma wrażenie, że wiosna. no i bardzo ciepło!

no i teraz ja się pochwalę wymażonym i wybranym wózkiem
- kolor szary :)

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1042&
my juz wybralismy wozek. Pozostala kwestia koloru.
kupimy Tako Laret
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=3336&%3CosCsid%3E
W tym co mi sie podoba z kolorem jest własnei problem, bo są tylko dwa do wyboru.
a ja siedze w pracy póki co
ale jak wyjdę to idę parkiem kilka przystanków do głównego miasta ;)

ja dzisiaj walentynkowo - chce obejrzec program Aj love ju - nahbo o polakach w egipcie heheheh nie wiem czy widziałyście ;) beka pełna ... i masakra ...

do tego w capone dzisiaj pizza w kształcie serduszka- więc pizza i dla mnie karmi malinowe i będzie dość jak na walentynki ;)))
makuszka,
moja koleżanka ma ten wózek i jest super zadowolona :)
Akamara możesz zdradzić co to za model wózka co wkleiłaś? :p
całkiem fajny :)
Ja wyskoczyłam na 1,54 godzinki właśnie z pravy i potwredzam ciepło i słonecznie :) No i mieszkanie sprzedane teraz chwilowa przeprowadzka... do mamusi ;)
Tak Akamara to ten :) Mi się podoba ten jasno niebieski albo fioletowy. Fajnie że można zobaczyć go w bobowózkach bo mam blisko ale pewnie tam pojadę jak już będę na zwolnieniu czyli w kwietniu :)
A ten fioletowy śliczny co to Za model??
Mój jest na tej stronce http://www.babyactive.pl/el-nino/
to jest wózek jakiejs niemieckiej firmy: kinderkraft.

http://www.kinderkraft.pl/wozki/kraft-5-60
Masia zazdroszczę, bo my ciągle czekamy na kupca. Póki nie sprzedamy mieszkania to nie możemy kupić tego, które sobie wypatrzeliśmy, a właśnie zjechało z ceny o 18tys. zł!!! kosztuje ono teraz 200.000zł. W tym 3 pokoje i 70 m2. No jak za darmo :)
agusia mój typ tez moge zobaczyc w bobo wozki, wiec jakos w marcy czeka mnie wyprawa, ale wole tak niz w ciemno zamawiac, wiec napewno sie z mężem przejedziemy, a jak juz tam bedziemy w gdyni to napewno zahaczymy o "pączusia", tylko tam maja takie dobre ciepłe z wisnia i czekolada:)
Mikulka to super! Jeszcze jedna pozytywna opinia o tym wozku! My juz nie szukamy innego. Ten ma wszystko czego chcielismy i normalna cene.
Biała katarzynko wiem co czujecie. Myśmy bali sie strasznie o sprzedaż i mieliśmy upatrzone mieszkanie, którego cena zjechała o 50 tysiecy, ale teraz będziemy załatwiać kredyt na to wymarzone, poźniej akt notarialny, odbiór dopiero wykończenie i oby zdąrzyć do końca maja...
Dziewczyny a skąd łóżeczka macie zamiar kupic?
To trzymam kciuki, aby to wykańczanie poszło Wam migiem :)
A i Nam życzę, aby tamto mieszkanie poszło do kogoś kto będzie z niego bardziej zadowolony niż My :)

Co do łóżeczka to nie będziemy szaleć póki nie mamy swojego mieszkania. Odziedziczyliśmy po moim siostrzeńcu łóżeczko turystyczne i będziemy z niego korzystać :) Jeden wydatek mniej heh
Ja łóżeczka jeszcze nie wybrałam, ale wiem na pewno,że ma byc z 140x70 tak zeby można było je poźniej przerobic na tapczanik.
Dziewczynki współczuję z tą sprzedażą i kupnem nowych mieszkanek, ja to przechodziłam ponad rok temu- papierki, latanie po doradcach, bankach, notariuszach- stres, stres i jeszcze raz stres. Cieszę się bardzo, że udało nam się kupić 3-letnie mieszkanie, zrobione i wyposażone w zasadzie tak jak nam się podoba. Jedynie ściany były do odświeżenia. Teraz mąż jak się cieplej zrobi przeniesie nam sypialnię do mniejszego pokoju, doda tapetę na jedną ze ścian i tyle. No i zaczniemy kombinować z pokoikiem dla synusia:)
Biała Katarzynka wanna musi być obowiązkowo:) mam porównanie z prysznicem u moich rodziców i wolę zdecydowanie wersję dla leniuszków, wyłożyć się tyłkiem i poleżeć.
Nasze mieszkanie nie jest duże ma tylko 56m2, ale jest nasz własne i to najważniejsze:)
Akamara tylko z BoboWózków d pączusia daleka droga :) Bo BoboWózki są na Karwinach a Pączuś w centrum Gdyni :)
Ja też już raczej jestem zdecydowana na ten wózek, no chyba że pojadę do sklepów i tam zobaczę jakieś cudo które zwali mnie z nóg :)

Ehh sprzedaż mieszkania nas czeka za jakieś 2 lata :( na razie trzeba spłacić samochód a wtedy będziemy sprzedawać mieszkanko i szukać nowego- chyba gdzieś bliżej rodziców.

A łóżeczko ja mam już wypatrzone na allegro i też już raczej innego szukać nie będę :)
Mój Szymuś będzie miał takie łóżeczko http://allegro.pl/lozeczko-buk-haft-tkanina-materac-16el-darland-i2092928934.html
pg, jesli chodzi o spotkanie z anastezjologiem w wojewodzkim, to nie dostaje sie zadnego papierka o braku przeciwskazan. To jest bardziej jak taki wyklad - jest mnostwo babek w ciazy i tylko sie czlowiek zapisuje na liste obecnosci, ze byl i wysluchal. Mozna Mu tez zadawac pytania - ja sie pytalam, czy skolioza i astma pod kontrola wykluczaja znieczulenie i uslyszalam, ze nie. A potem na porodzie pytaja sie czlowieka o date, kiedy byl na tym wykladzie i wszystko...
Troche przybila mnie wiadomosc, ze na Klinicznej tez tylko jeden anastezjolog - masakra!

oooll, widzialam chyba ten dokument - niezly ubaw. Cos w stylu "Czekajac na sobote", nagrywany w Pl dla bodajze BBC.
agusia85 ale łatwiej na "paczusia" bedzie mi namowic meza jak bedziemy na karwinach niz z domu mielibysmy specjalnie jechac:) a jakie łóżeczko wypatrzyłaś, bo ja dalej szukam inspiracji?
już widze :)
ale cena..... fiu fiu...
śliczne to Agusiowe łóżeczko :) Ogląałam je na allegro i przeglądałam też te z oferty Ikei. Ale czy cena 800zł za łóżeczko to nie jest duzo? Ja nie bardzo się orientuję...
ojj mebelki dla malluszków sa rewelacyjne, ale na co moge wam zwrocic uwage to materac, moja sis zamawiala ostatnio na allegro i kupila kokos-gryka - gabka , jezu jaka masakra takie g***o ze szok a czytalam ze polecane.

Ja dalej chora wiec walentynki w domu, ale w zeszlym roku bylismy na Lotos Baltic Cup i teraz jak dobrze pojdzie oczywiscie jak bede zdrowa to tez sie wybieramy ;)
Ja tez własnie wróciłam ze spaceru - pogoda boska ! Az musiałam rozpiąć kurtke, bo tak pięknie słoneczko swieci i tak ciepło :) Czuje w powietrzu wiosneeee :)))
Fryzjer zaliczony wiec samopoczucie tez super :)))

Wózek mamy wybrany, jest to jedo fyn 4ds, tylko ciągle myslimy nad kolorem ;) a łóżeczko niby chcemy komplet Fino z fimy Bellamy ale ostatecznie tez decyzja jeszcze nie podjęta :)

Narazie czeka nas zrobienie szafy typu komandor, wtedy wszystko z pokoju Oli pójdzie do szafy i wtedy trzeba bedzie odmalować, zrobic listwy itp :)
Ale ze szafa kosztuje koło 4.5 tys to jeszcze myslimy... i szukamy tańszych rozwiązań :)
Banka a wiesz może kiedy należy udać się na takie spotkanie z anestezjologiem? Mają wyznaczone jakieś terminy, minimalny wiek ciąży?

Świetne łóżeczko ŁÓŻECZKO buk HAFT tkanina MATERAC-16el DARLAND :)
Co do wózków to fajnie mają w Mama i ja, bo jeśli wózek się popsuje to na miejscu mają serwis i dają wózek zastępczy. Zamawiając np. na allegro gdy wózek się zepsuje to można zostać bez niego na 2 tyg i dłużej. Myślę, że warto się nad tym zastanowić:)

Też miałam prawie bezsenną noc, serce waliło mi jak szalone i było mi gorąco, choć wszystkie kaloryfery pozakręcane.

Spacerek w taką pogodę jak najbardziej wskazany, wyciągnęłam kumpele do parku oruńskiego i też się dotleniliśmy :)
727zł za łóżeczko + materacyk + pościel wg mnie to nie jest jakaś wygórowana cena.
Nulka myśmy chcieli zrobić zabudowę do sypialni, ale trafiliśmy do Ikei i szafa za którą nam krzyczeli 3200 kosztowała nas niecałe 1500 w Ikei z transportem :) Może warto popatrzec.
No właśnie też tak myślę bo tak jak bym miała osobno kupić łóżeczko, materac i pościel to niewiele mniej by wyszło :)
A że my mamy Baran na nazwisko to baranki na pościeli mnie urzekły, serduszka w łóżeczku też i teraz już nie chcę nic innego :)
Jola stresik stresikiem, ale własne mieszkanie jest tego warte :)
A mieszkanie nawet z najlepszymi rodzicami staje się z czasem uciążliwe dla obu stron.

Akamara a po co do Pączusia to po co aż do Gdyni skoro jest przy SKM Politechnika na przeciwko Maxa i jest jeszcze jeden na ul. Partyzantów we Wrzeszczu ;) Jak dla mnie najlepsze są z serem i z wiśniami :D
SylwiaAgnieszka, to Ty tez tu z okolic ze do parku Oruńskiego chodzisz ??? :)
Tak jest! Na Zamiejskiej mieszkam :)
nulka,
ja mam rewelacyjnego stolarza,
nasza szafa w komandorze miała kosztować 6000 a on nam zrobi za 3250 - wymiary: 360 cm długa i 270 wysoka, 4 drzwi z tego 2 lustrzane.
jest naprawdę bardzo porządnie zrobiona, facet jest sprawdzony - robił np. meble do hotelu i wielu moim znajomym robił meble.
materiały do wyboru te same co komandor.

my łóżeczko z ikea bierzemy :)
Mikulka w Ikei mają łóżeczka z szufladą? Jak kształtują się tam ceny zwyczajnych łóżeczek w porównaniu z innymi sklepami, wiesz może ?
SylwiaAgnieszka, to przynajmniej raźniej nam bedzie latem park odwiedzać ;)
A co do wózka, tez sie zastanawiam, czy dopłacic 200zł i miec gwarancje na miejscu, czy kupic w sklepie internetowym i w razie co zastanawiać sie...

Mikulka, nam na początku w Komandorze szafa wyszła ponad 5tys... po malych zmianach 4.5, udało mi sie wynegocjować 4200... w Indeco za taka sama szafe około 3900, jeszcze do negocjacji, jutro bedzie przedstawiciel wiec zobaczymy co on powie :) Jeszcze tez mam 'swojego' stolarza, który robił nam kuchnie poł roku temu, wiec jeszcze jemu musze projekt wysłać...
biała_katarzynka no wlasnie cos slyszałam ze "paczus" jest tez koło maxa, ale nigdy nie jadłam nic z tamtat,czas najwyzszy to zmienic moze czwartek bedzie dobra okazja:)
Nulka będzie mi bardzo miło razem pospacerować :)
Hejka :)

Akamara, bardzo ładny wózek, ja to mam świra na punkcie fioletowego, także od razu przypadł mi do gustu.
Już na samą myśl o tych pączkach mi ślina cieknie :D

Ja to już czekam na 17 i badanie połówkowe :) My walentynek nie obchodzimy, dla mnie to jest mega machina marketingowa i nic poza tym ;]
Mi ten fioletr tez sie podoba, ale jeszcze nie wiem co mąż na to, bo do tej pory stawialismy raczej na cos bardziej neutralnego w sensie szarosci i czernie z jakimis ewentualnie wstawkami.

Azura na godzine 17 dzisiaj, tak? to bede trzymac kciuki.
No piękny jest, bierz go, bierz go :D

dokładnie 17,40, ale znając zycie i wieczne obsuwy to grubo po 18 wejdziemy :D

Dam znać :)
Jeszcze mi się przypomniało, że w mama i ja można negocjować ceny wózków właśnie porównując do cen internetowych. Byliśmy tam raz i trafiliśmy na bardzo fajnego doradcę, wszystko nam wytłumaczył co i jak z tymi wózkami, pokazał choć wiedział, że jeszcze nie kupujemy.
Akamara polecam, żebyś spróbowała :)
Myślę, że to ta sama pączkarnia, więc w smaku raczej nie powinno być różnicy :)

Z tego co mi mówiły znajome z kolorowymi wózkami to każda mi odradza, bo latem do żywych, jaskrawych zlatuje się robactwo.
Ja tez trzymam kciuki :)

Kurcze, ja tez bym poszła moją mała oblukać... coraz bardziej korci mnie ta wizyta w Invicta i zeby znowu wydać te 80zł... bo co z tego ze na NFZ mam wizyte za 3 tygodnie jak moje dziecko tam wygląda jak ameba z pikającym punkcikiem ;) a jeszcze 6 tygodni do kolejnego lepsiejszego...
Akamara fioletowy jest ok, moim zdaniem pasuje zarówno dla chłopca jak i dla dziewczynki, nie jest ekstrawagancki. Tylko zobacz go na żywo gdzieś bo fiolet z netu może okazać się całkiem innym fioletem na żywo.
sylwiaagnieszka,
z szuflasą w ilea jest słabo niestety, ale same łóżeczka są bardzo przyzwoite,
najtańsze jest już za 90 zł, najdroższe chyba za 400 zł

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18755/

jakościowo są nie złe, spełnają wszystkie normy bezpieczeństwa, a niestety patrząc z doświadczenia moich koleażanek dzieci masakrują swoje łóżeczka np. gryzą więc nie do końca jest dla mnie sens kupować drogiego,
my chcemy kupić hensvik :)
a tak po 2 latach kupimy jej tapczanik i tyle.
Akamara mi się marzył wóżek fioletowy znaczy jasny fiolet bardz chciałam dostaliśmy inny więć nie ma wybrzydzania. A pokoik też myśłalam o niebiesko-fioletowym w jasnych odcieniach, ale znalazłam coś takiego i narazie bardzo mi się podoba:
http://img-pl1.b-dn.net/upl/xxl/zdjecie3402-pokoj-dla-niemowlaka-chlopca-pokoj-dzieciecy-styl-wspolczesny-aranzacje-bialy-niebieski-.jpg
Masia, cudny pokoik :)
Ja uwielbiam białe meble i te niebieskie dodatki , cudnie :)
Ja własnie bez ogladanie to na pewno nie kupie, ale na szczescie mam gdzie go zobaczyc- juz sie nie moge doczekac:)
Jeśli ikeowskie łóżeczka nie mają szuflady to odpadają, dzięki za info:)

Również zamierzamy kupić zwyczajne łóżeczko w rozsądnej cenie + lepsiejszy materacyk, wolimy dołożyć więcej kasy do wózka, fotelika itp.
Miałam takie zaległości że czytałam to prawie godzine :-) Dziś miałam jakiś kiepski dzień i na poprawę humoru pojechałam na zakupy. Kupiłam sobie spodnie ciążowe i śliczną tuniczkę, dresik dla dzidziusia i piżamkę dla córci. TYlko dla męża nic nie mam :-) no trudno ...
Też bym chciała iść na to USG do invikty ale patrze na ich stronie i nie ma takiej opcji za 80zł i zastanawiam się jak to nazwać dzwoniąc się umówić.?? Bardzo bym chciała iść, mąż jeszcze nie widział maluszka, ja też już nie widziałam długo, bardzo bym chciała znać już płeć, a połówkowe dopiero gdzieś za 5 tyg. :-(
A co do seksu to moje libido też jest w bardzo kiepskim stanie. mam Nadzieję że to kiedyś minie :-)
iwonka_ika jak bedziesz sie rejstrowac to powiedz, ze jestes w ciąży i chciałabys nagrac tylko filmik na pamietke, bez pomiarów i sprawdzania dzieciatka, ja tak powiedziałam i nie było problemu, tylko jak płaciłam juz przed sama wizyta to musiałam jeszcze to zaznaczyc, bo pani z automatu chciała mnie skasowac jeszcze za badanie.
SylwiaAgnieszka, moje info co do wojewodzkiego ma juz prawie 2 lata, ale w zeszlym roku jedna kolezanka rodzila i bylo podobnie. Trzeba przekrecic na izbe przyjec ginekologii i sie wypytac - spotkania byly co czwartek na godz. 12.00. Nikt sie nie pytal o wiek ciazy;)

Masia, sliczny pokoik!:)

Ja sie zdrzemnelam dwie godziny razem z cora i od razu lepszy nastroj:) Teraz jeszcze niecale dwie godzinki i wroci maz.
Co do SR Dobry Początek w Mama i ja: któraś z Was się pytała czy można dołączyć do grupy w trakcie miesiąca, właśnie dowiedziałam się ii odp brzmi TAK. Należy wtedy zadzwonić po 1 marca i dowiedzieć się jaki będzie plan zajęć, "stracone" zajęcia będzie można odrobić z grupą kwietniową.
Dzięki Banka:)
Ja rozważam kupno tego wózka http://nestor-wozki.com/hornet.html (bez fotelika) lub JEDO FYN. Zastanawiam się czy koniecznie będę chciała mocować fotelik samochodowy maxi cosi na wózku bo z tych dwóch będzie pasował tylko do JEDO. Wózki nestor są bardzo fajne i niedrogie bo już od 880zł za zestaw gondola i spacerówka.
Jeżeli chodzi o łóżeczko to mi podoba się to zielone z Ikei. Mamy zielono-fioletowe ściany w sypialni więc będzie pasować. Póki nie podzielimy naszej sypialni na pół to mały będzie z nami,a potem za ścianą.

Już nie mogę się doczekać poniedziałku -> połówkowe :)
Hej dziewczynki

Nulka tak ja zwolnieniu jestem ale moja koleżanka ma pracownie ceramiczną i czasami jej pomagam a zawsze jakiś grosik wpadnie

My mamy łóżeczko po Gabrysi takie tylko bez szuflady

http://allegro.pl/lozeczko-klups-radek-vii-teak-szufl-materac-i2099352261.html

Bardzo mi się podobało a kupiłam jako używane a jak Gabrysi bylo już ciasno w szczebelkach to pozbyłam się jednego boku i było jako taki mały tapczanik ale już od jakiegoś czasu ma takie pojedyńcze bo ona bardzo dużo miejsca potrzebuje dla swojego małego ciałka :-)

Jeżeli chodzi o wózek to nie mamy jeszcze pojęcia jaki chcemy :-/
Podoba nam sie bardzo typ Roan albo BEBECAR STYLO albo coś w tym stylu ale z drugiej strony chciała bym ze skrętnymi kółkami z przodu i żeby łatwo do bagażnika wszedł więc musimy zacząć jeździć i oglądać jakieś wehikuły :-)
Hejka Dziewczyny,
my już po badaniu, Synuś super, waży już prawie 750 gram. Po raz kolejny na dzień dobry pochwalił się klejnotami, to lekarz mu strzelił fotę, bo tego jeszcze w kolekcji nie mamy.
Serduszko piko belo, główka również, rośnie elegancko i nadal jest o jeden tydzień do przodu.

Ale jestem trochę w niedosycie, chciałam Go więcej i bardziej zobaczyć, lekarz nastawił się na oglądanie tego co ma w brzuchu, co dla Nas było czarną magią.

Także myślę aby za 2 tygodnie pójść na USG 3D, aby zobaczyć więcej. Kogo polecacie ?

Pozdrowionka :)
Azura to super że takie dobre wieści :)

Ja do gina idę dopiero za dwa tygodnie :( Ale jakoś zleci :) Powiedzcie mi czy gin ma jakieś specjalne druczki do SR o braku przeciwskazań do uczestniczenia w zajęciach?? Czy to SR coś daje a gin tylko podpisuje? Muszę to załatwić na najbliższej wizycie a nie wiem jak to jest.

Mój maluch wczoraj wieczorem dał mi do wiwatu :) Kopał i się kręcił a mama nie mogła spać :) Ale wolę tak niż jak się wogóle nie rusza :)
Cześc Dziewczynki!

Ja wczoraj byłam w Smyku na zakupach...masakra...3 godziny w jednym sklepie i wszytsko takie super...Płacąc poprosiłam Panią, żeby mnie już więcej nie wpuszczała :D:D:D Ale jeszcze można trafi na fajne okazje, promocje, więc polecam...Jak Mąż zapytał ile wydałam - to najpierw obliczyłam różnicę w cenie z przed promocji i po, żeby wiedział jaką ma gospodarną żonę.

A orientujecie się właśnie na jak długo może starczyc dziecku takie klasyczne łóżeczko 120X60. To pewnie zależy od wzrostu panienki bądź kawalera, ale chociaż mniej więcej...

pozdrawiam
Czesć brzucholki :)
My mamy dziś połowę drogi!! :) A jutro wizytę u lekarza i mam nadzieję,że potwredzi,że z maluszkiem wszytsko dobrze, bo jak się nie ruszał tak się nie rusza nadal :(
A na USG 3d byłam w Invicie u dr Puzio i będę szła tam znowu 6.03 :)
Cześć kobietki,

na początek Azura- super, że z dzidzią wszystko oki- to najważniejsze:) w sumie u nas na połówkowym też p. doktor oglądała w sumie tylko główkę, brzusio, przepływy, serduszko, pomierzyła raz jeszcze kość udową i w sumie wszystko mężowi tłumaczyła- ja byłam mega zestresowana, czy aby wszystko oki. Nie byłam jeszcze na tym usg 3d, ale ostatnio po zajęciach podeszłam i zapisałam się na samo nagranie- dr Gniadek chyba.
Akmara- pączusie z politechniki- najlepsze, żałuję że mam do nich taki kawała, bo bym nawet teraz wyskoczyła:p
Ogólnie powiem wam, że obrzydła mi kawa jak miałam te mdłości, no ale teraz czuję, że do pączka mogłabym wypić, no ale już tyle nie piłam....
Jeżeli chodzi o wózki to mi od zawsze podobały się może już przereklamowane x-l andery wielofunkcyjne, no i gdyby była córeczka to wybór w kolorach byłby lepszy, no ale cóż:)
Jeżeli chodzi o IKEA to widziałam w katalogu super wyglądający komplet biały- łóżeczko, przewijak, szafa i komoda chyba dodam, że cena atrakcyjna, ale jak zobaczyliśmy na "żywo"....pozostawia wiele do życzenia. Jakościowo dno.
Masia musisz pozytywnie myśleć:) Jutro dr Ci potwierdzi, że z dzidzią wszystko ok, zobaczysz:) Głowa do góry. U mnie się mega ruszał po śniadanku jak się położyłam przed TV, a teraz coś mu się przestawiło i dyskotekę sobie urządza jak się do snu położę, czyli około 23. A może Twoje maleństwo jak TY śpisz:)
Kochane macie jakieś sprawdzone, łatwe przepisy na dania urodzinowe. W sobotę wyprawiam, będą tylko moi rodzice, teście, ja z mężem no i brat. Sama rodzinka no, ale trzeba coś przygotować- jestem otwarta na propozycje "jedzeniowe"
Dziewczyny założyłam nowy wątek:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-18-t310624,1,16.html
Jolaa no ja wiem, ale dopóki nie usłyszę od lekarza że z maluszkiem wszytsko dobrze, to chyba zwariuję :( Chciałabym tak jak mój mąż-on jest przekonany że z Franusiem wszystko dobrze i idzie go sobie tylko pooglądać.

A co do Gniadka to moja koleżanka z pracy, która ma ciążę młodszą o 3 tygodnie od mojej chodzi do tego lekarza i barzdo sobie chwali :)
Masia ja mam tak samo jak TY, można w jakąś paranoje popaść. Mój mąż natomiast mówi, że z juniorem wszystko na pewno ok. Zresztą zawsze mi wypomni, że ja wszystko w czarnych kolorach widzę...
Hejka z rana :)

Jolaa, a może jakieś sałatki typu gyros, są dość sycące a dość łatwo się je robi.

Właśnie tak myślę o Invicie, bo w sumie Synuś jest wymierzony i nie ma potrzeby jeszcze męczyć raz badaniem, samo nagranie 3D by mi wystarczyło, w czwartek po zajęciach podejdę się zapisać :)

Ale nasypało...my z Mikulką idziemy spacerkiem do Akpolu, mam nadzieje że Jaśkowa jest już udeptana :)
brzuchatki do nowego :)
Słuchajcie, mam mały problem z brzuchem - jeśli choć trochę więcej pochodzę czy się poforsuję, czuję coraz częściej takie "napinanie" brzucha i jakby trochę rozpieranie /rozciąganie Małej w brzuchu. Nie jest to zbyt przyjemne. A do wizyty u ginka mam prawie miesiąc....
Macie podobne odczucia? Właśnie przeczytałam, że któraś z Was wybrała się na 3-godzinny spacer. Mnie po 3 godzinach chodzenia trzeba byłoby chyba odwieźć na porodówkę...Zazdroszczę kondycji - u mnie lipa, bo pierwsze 4 miesiące musiałam leżeć jak kłoda i prawie od początku jestem na zwolnieniu. Zwariować można na dłuższą metę - nie polecam.
Akamara, byłam na tym spotkaniu SR, a z tą datą, to dobrze, że napisałaś, bo miałam źle zaznaczone w kalendarzu , ale był tłok!!!!!
Mam nadzieję, że w maju na oddziale będzie trochę luźniej :)
Jestem zapisana na 18:30

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry