Widok

Mamusie marcowe (6)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-5-t520875,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
7. termin: 08.03.2014r. kiave
8. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
9. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
10. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja?/cc/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/ poród sn/imię?/ Kliniczna
12. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
13. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
14. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
15. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
16. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
17. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
18. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
19. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/ poród sn? lub cc?/ imię?/ kliniczna
20. termin:? malgocha
21. termin:? Kejt
22. termin:? Magdula
23. termin:? AgaMalaCzarna
24. termin:? Martyna.89
25. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
5.03/13.02/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/poród?/szpital?/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam 2 torby. Jedna z moimi rzeczami i rozek z pampersem i body na sam poród. Druga rzeczy dla dzieci.

Poniewaz sypialnia dla maluchow jest na pietrze to do salonu wstawie turystyczne lozeczko, mam akurat takie szerokie 80x100 wiec dwa maluchy sie zmieszcza.
mikka dzięki za info o termometrze

hehe tak myślałam, że ta ilość torb zabrzmi :)))
nie mam 1 wielkiej torby, a specjalnie nie będę kupować, więc zobczę ile rzeczy wyjdzie do zapakowania i jakoś to porozdzielam, opiszę każdą co i jak żeby mąż się nie pogubił

Asiula gratuluję spakowania ! :)
w nocy maz dzwonil na Kliniczna spytac czy jak wody odeszly to mamy jechać do szpitala i babka powiedziała żeby jechać na Zaspe bo nie maja miejsca dla wcześniaków..ja Zaspy nie znam Kliniczna jakas bardziej przyjazna, znana wiec zdecydowaliśmy się tam jechać bo w sumie to 38 tydzień rozpoczęty (zależy kto jak liczy)..babki z IP dzwonily do lekarzy czu uznac małego za wcześniaka czy nie i czy przyjmą..na szczęście się zgodzili:) porodowka była pusta wiec z tym ok ale po porodzie ponad pol dnia bylam w sali poporodowej bo miejsc brak na położnictwie..ale jak ja lezalam to tak mało się rodzilo ze kilka pokoi stało pustych wiec nie ma reguly i jeżeli ktoś chciałby tam rodzic to wolalabym jechać i sprawdzić dopiero ewentualnie inny szpital..
ja na noc tez mam drewniane lozeczko a na dzień rozstawimy turystyczne u Julci w pokoju żeby w dzień spal w spokoju..Julcia już kilka miesiecy ma swoje lozko wiec z przekazaniem lozeczka nie było problemów;)
Hej, AsiulaB ciągle jestem, już napisałam do ciebie maila na priv :) także czekam na pytania.

Co do termometru to ja kupiłam jakoś przed świętami fajny w Lidlu, elektryczny, dotykowy/ bezdotykowy za 50 zł, bardzo sobie chwalę. Warto obserwować ich promocje bo mają fajne sprzęty medyczne mam też inhalator i obie rzeczy się sprawdzają :)

Ja już też praktycznie spakowana :) brakuje tylko kapci pod prysznic i pampersów. Udało się pozostać przy jednej torbie :) hurra ;) chociaż nie powiem, że było łatwo :D

image
no to fendika szybko Ci poszło :)a jak krocze - ocalało czy konieczne było rozcięcie ? bo się zastanawiam czy położne starają się ochronić czy rutynowo tną :)

ja po wizycie u gin.w środe - rozwarcie na 1,5 palca i podobno wszystko gotowe do porodu :) powiem tylko AAAAAAAA bo nie mam jeszcze spakowanej do końca torby i chciałam jeszcze ponosić Bąbla do marca :) a po drugie od przyszłego tyg.dopiero ma być jakaś mama z nami- w razie czego więc się teraz nie przemęczam

a poza tym tym to puchną mi stopy i mnie bolą :) i ze względu na fakt,że miałam niedawno opryszczkę mam brać kurację z Heviranu. w tej ciąży kilka razy miałam opryszczkę i się troche obawiam żeby nic Bąblowi nie było. i zaczęło mnie boleć gardło... ale koniec narzekania :)
niria to ciekawe która z nas pierwsza będzie - w końcu ten sam termin mamy :-)
ja też mam nadzieję że do marca córcie donoszę.
Dobrze że już się ciepło robi, to chociaż szybko będzie można z dzieckiem wyjść na dwór :)

Aga - dodatkowy rabat już na wózek dostaliśmy, chociaż jego wysokość jest niewielka... ehh ja nie mam siły z nimi walczyć bo jak tylko się denerwuje to od razu boleśnie twardnieje mi brzuch. więc spokój i cisza to u mnie teraz podstawa :) dobrze że w grudniu zamawiałam wózek :P

piękna dzisiaj pogoda! życzę miłego dnia! :-)
niria 1,5 palca? to ja juz tak chodze ponad tydzien:), wiec spokojnie
ja tez chciałam do marca poczekać żeby dzidzia była wieksza i wogole no ale niestety na to wpływu nie miałam..lekarz mowil ze gdyby to był np. 32 tydzień ciąży to jakos by te wody powstrzymali czy cos zrobili a tak normalnie kazali czekac na skorcze i rodzic...a krocze miałam nacinane i to chyba robia rutynowa oczywiście wcześnie musiałam podpisac karteczke ze się zgadzam..(zgodziłam się bo balam się ze mi peknie i może być gorzej a tak już mi się goi i jest ok:))wogole po 2 godz wstałam a po 4 bylam już po prysznicu:) chyba ta choroba Pawelek tyle mi sil dala zebym mogla przy nim być od początku:)
kasienkas co do karmienia piersią to nie ma obaw ze ktoś będzie ci kazal karmic albo krzywo patrzeć..polozne przynoszą mleko jak chcesz i karmisz nikt za specjalnie tym się nie inetresuje (chyba ze trafisz na laktacyjne to na pewno spytają dlaczego nie karmisz) ale tak to dla nich nawet lepiej bo nie musza cie pilnować i pomagać w przystawianiu..
aha...niestety Pawelka jeszcze nie wypisali:(..lekarz już czekal z wypisem ale radiolog opisal zdjecie ze ma jeszcze szare pluca (co się zdarza u wczesniakow a mój niby wcześniak niby nie każdy ocenia inaczej ale pewnie dmuchają na zimne, chociaż wcześnie opisal ze jedno jest ok a drugie zainfekowane a dziś już inaczej może inny radiolog nie wiem) w tazdym bądź razie czekamy do poniedziałku i ponowne badania..juz się nie nastawiam jak dziś bo się znowu zawiodę..
Fendika trzymam mocno kciuki żeby maluszek jak najszybciej zdrowy był z Wami!Ja po wizycie w szpitalu dostałam skierowanie do szpitala na patologie na 27.02 na zdjęcie szwu po zdjęciu zadecydują czy zostanę na patologii czy wyjdę do domku mały ma się ok waży 2900g :-) a ja odliczam jeszcze 6 dni i będę w normalnej ciąży jak to mój lekarz określił :-) Miłego weekendu!!!
Gosia tobie należy się medal:) jesteś naprawdę wytrwala ale wiadomo dla dzidzi zrobi się wszystko:) dobrze ze już bliżej końca i maly wazy już ladne kg:) a do jakiegi szpitala się wybierasz? p.s.dzięki za kciuki;)
Ja teraz mam wrazenie ze ta ciąża nigdy sie nie skonczy. Ostatnie tygodnie strasznie sie dlużą. Dzisiaj naszly mnie znow watpliwosci co do wyboru szpitala. Mialam isc na Zaspę ale sklaniam sie za Kliniczną. Jade w poniedzialek do obu szpitali aby wypytac co i jak to bedzie wygladało w moim przypadku, czy mam czekac az sie zacznie poród czy klasc sie wczesniej. Do niedawna mialam plan ktory ustalilam z moja lekarz, ale uslyszalam o niej teraz takiego newsa ze juz chyba mnie wiecej nie zobaczy. Niewiem teraz co ze soba zrobić...
17 lutego o godz. 19.20 przyszła na swiat przez cc moja córeczka Maja 2700 g 50 cm, 10 pkt. Nieco się pośpieszyła (odeszły mi wody) ale na szczescie wszystko ok i pediatrzy ja bardzo chwalili, że ładnie się urodziła. Miała tylko chwilowy problem z termorec ja trogulacją więche ogrzewali (nie w inkubatorze tylko pod taka jakby lampką). Obie czujemy się dobrze i od wczoraj jestesmy w domku:)J a mam tylko problem z piersiami są mega obrzekniete że mała nie może jej chwycic i jest poki co na sztucznym. Przed tym obrzekiem ładnie chwytała mi piers ale po chwili sie wkurzała bo jeszcze nie miałam pokarmu- troche mi sie ta laktacja opóźniła. Dzis wzywam laktatorke moze cos doradzi ale cos czuje że znów mi karmienie piersia nie wypali, ale widzę tego coraz wiecej plusów więc przestałam sie tym martwic. Jestem wykonczona, najgorsze że moj synek jest chory i boje sie zeby Mai nie zarazil:(aha rodziłam w wojewodzkim bo pojechałam karetka gdyz bylam sama w domu i nie chcialam czekac na meza zeby jak najszybciej byc w szpitalu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Opieka poporodowa super, wszystkie położne miłe i bardzo pomocne jesli chodzi o laktacje i inne sprawy. Po tej cc czuje sie 100 razy lepiej niz po cc na Zaspie. Chodze juz normalnie, mało co mnie boli a wstalam po 8 godz. i nawet sama sie umyłam pod zlewem:)pozdrowienia
Gratulacje BWN!!!! Super! Pośpieszyła się, ale zdrowa i waży ładnie :) No i Ty szybko się ogarnęłaś więc obu Paniom należą się gratulacje :))

Fendika jeszcze troszkę i Pawełek będzie z Tobą, dasz radę, silna babka jesteś :) Ważne, że już będzie zdrowiutki! Oby jak najszybciej!!!

Gosia Tobie już należą się gratulacje :p jeszcze troszkę, dasz radę, już pewnie te 6 dni to zleci z górki, w porównaniu z tym czasem, który przeleżałaś, ale jaka będziesz szczęśliwa.. :)

Luciolla a co się stało? Jak możesz to pisz na forum, będziemy my i inne babeczki się jej wystrzegać... Chyba najlepiej będzie jak podjedziesz, popytasz, może w którymś poczujesz się po prostu lepiej i go wybierzesz :)
BWN gratuluję :D a miałaś termin dzień po mnie ;) tak się bałaś, ale cesarkę wykonali i nie było problemu jak zobaczyli te skierowanie? czy był jakiś problem?

Gosia no to może będziesz kolejną mamusia :) jeszcze tylko 5 dni.

Fendika ważne, że mały już wraca do zdrówka, a Ty szybko do siebie dojdziesz po taki kursowaniu do szpitala;)
Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
7. termin: 08.03.2014r. kiave
8. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
9. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
10. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja?/cc/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/ poród sn/imię?/ Kliniczna
12. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
13. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
14. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
15. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
16. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
17. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
18. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
19. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/ poród sn? lub cc?/ imię?/ kliniczna
20. termin:? malgocha
21. termin:? Kejt
22. termin:? Magdula
23. termin:? AgaMalaCzarna
24. termin:? Martyna.89
25. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
5.03/13.02/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
12.03/17.02/BWN/córka Maja/2700 i 50cm/CC/Wojewódzki/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny :) Gratuluję rozpakowanym mamusiom. :) Ja już też się nie mogę doczekać, zwłaszcza jak jest taka śliczna pogoda, że już by się chciało spacerować z wózeczkiem :)

Widziałam, że niektóre z was mają wątpliwości co do nacinania krocza... dziewczyny nie martwcie się tym, to NIE jest robione rutynowo.
Położna też kobieta, więc nie sprawia jej radochy jak ma naciąć :p przyjmując poród najpierw staramy się zawsze tego uniknąć, dopiero jak jest ryzyko pęknięcia, to stosujemy nacięcie. I to tylko i wyłącznie dla bezpieczeństwa mięśni odbytu, bo krocze, jak samo pęka to niestety zawsze w jego stronę :/ co potem może powodować wieeeele kłopotów. Natomiast nacięcie jest w bok, dla ochrony.

Poza tym, jak podczas porodu słuchacie się instrukcji położnej, która przyjmuje poród to naprawdę nacięcia nie czuć... tylko trzeba słuchać i odpowiednio mocno przeć.
Najwyżej po założeniu szwów może potem troche boleć, ale czym to jest w porównaniu z porodem ... i jak ma się już na rękach swojego maluszka :)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
BWN gratuluje:) To ty tez urodzils w tym tyg co ja..dobrze ze malutka zdrowa i jestescie juz w domku (czego zazdroszcze;P) zdrowka dla synka:)
BWN gratulacje :)) z okazji narodzin córci i gratuluje szybkiej reaktywacji po cc.

Dzisiaj jakiegoś speeda dostałam na sprzątanie od rana i muszę coś robić, bo mnie energia rozpiera, to chyba przez tę pogodę :).

Jakiej wielkości macie torby ? Ja zapakowałam 2, moje są dość małe (1. 40x20x20 a druga 55x35x35). Jedną mniejszą zapakowałam na sam poród a 2 na czas pobytu w szpitalu. Szlafrok zabiera mi prawie pół torby masakra. Jeszcze dorzucić muszę drugi ręcznik dla siebie, sztućce, talerzyk, kubek oraz kosmetyczkę no i dokumenty.Ciuchy z IP mąż weźmie w siatkę i zabierze do auta, żeby się nie walały.

Na wyjście ciuchy dla małej i dla mnie zapakowałam w 1 większą siatkę i kładę mężowi do fotelika z kartką "na wyjście ze szpitala". Zostało mi jeszcze spakowanie z 2-3 kompletów w woreczki, gdyby pobyt się w szpitalu przedłużył, żeby miał mężuś łatwiej.

Piękna pogoda dzisiaj, już by się chciało z wózkiem wyjść na spacer...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry