Widok

Mamusie marcowe (9)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marta jak chcesz podtuczyć Marcela to może dawaj mu na kolacje kaszkę na gęsto np. bananową. Te kaszki tuczą bo mojemu siostrzeńcowi lekarz nie kazał dawać kaszek żeby go nie utuczyć choć wcale gruby nie był.
Dla mnie te siatki centylowe i normy ile powinno dziecko przybrac na tydz sa jakies chore. Koleżanka ma półroczną córkę otyłą chyba na 90 centylu a jak w jednym tygodniu mniej przybrała (moim zdaniem na szczescie dla niej) to pediatra wielkie hallo zrobiła i kazała szybciej obiadki wprowadzać szok normalnie
Ja cały czas notuję ile mała je i ile kupek zrobiła, tak dla siebie. I tez uważam, że je tyle ile może, jakby była głodna to by się w nocy też wybudzała, czasem po nocy mi wciągnie 160 a czasem raptem 130. Nie ma reguły. dorosły też raz zje więcej, raz mniej,a czasem wcale.

Siatki centylowe i te wszelkie prównania dzieci to dla mnie paranoja, w ogóle w to się nie wciagam, mała jest radosna, widać, że rośnie, rozwija się wg mnie prawidłowo i nie zamierzam teraz jeszcze popadać w jakieś przeliczanie czy jest rozwój ok.
Ja tych kaszek nie będę podawać, bo mały zapowiada się, że będzie alergikiem
Hej ojej jak czytam Was o tych sprawach mlekowych ile dajecie to jestem zielona w tym temacie i stwierdzam ze bardzo wygodne jest karmienie piersia ja nie licze ile wypija jak mu sie chce pic to pije no i na wyjazdach super sprawa młody to mały turysta jeździmy bardzo duzo nad jeziora ze wzgledu na starszaka on ma taka tam frajdę a ja z młodym w cieniu leżakuje na kocyku :-) A mój bak wazy 6200g własnie zjadł ziemniaczka z marchewką z babci działki popija cycusiem i właśnie odleciał :-)
Gosia oj taaak, ja też się gubię w tych mlekowych sprawach :)
Klaudia miała dzisiaj szczepienie i waży 7300. Patrząc na centyle to o te ok 300 za dużo, ale patrząc na wzrost to z kolei jest za długa :) więc też nie patrzymy, poza tym na cycku ten tłuszczyk, który się ewentualnie odłoży to się szybciej spali niż na mm. My od jutra marchewka - podobno się normy żywieniowe zmieniły i teraz na cycku szybciej. Wszędzie inne info, trzeba dzieciaczka obserwować i samemu oceniać czy jest gotowy chyba :) Ja też się obawiam tego wprowadzania, czy się naje czy nie, ale dopije najwyżej cycka tyle ile będzie potrzebowała, bo też wypluwa jak nie chce więcej.
Ja podałam dziś małemu dwie lyzeczki marchewki, ale był ryyyyk że chce więcej... Więc szybko do cycusia a głodomorra szczesliwy :-)

Pytanie do Was - co sadzicie o sloiczkach z Rossmana? Babydream? Bo jest duża roznica w cenie Gerbera a Babydream a w środku to samo?
my na hippie. na bobovite sa z kolei czesto promocje.
U nas Pawełek 14 lipca też ważył 7300 i lekarz nic nie mówił mało czy dużo ale kazał wprowadzać jedzenie ze względu na żelazo .. Dziś zjadł prawie pol słoiczka marchewki chyba mu lepiej zaskakiwała jak jabluszko tylko widzę ze kupy słabo ida:/tylko teraz nie wiem czy przez moje smażone jedzenie(jesteśmy na wakacjach i trochę odpuscilam) czy przez te obiadki chociaż też miał problem wczesnie ze smażonym jak wrócę to będę uważać i obserwować..co do tych centyli to nigdy na to nie patrzalam dla mnie to tylko wykresy i prawdę mówiąc nie wiem jak to obliczac;)
Fendika u mnie też jak podałam pierwszy raz marchewkę i jabłuszko kupka się zmieniła bo dotąd robił bardzo luźną a teraz ta kupka zamieniła się w taką prawdziwą plastelinowatą :-) i pierwszy raz nie umiał jej zrobić płakał biedaczek ale 3 kupki i już jest ok teraz robi mi nawet 2 razy dziennie a jak był na samym cycku to robił jedną na 4-5 dni
Ojej tak zadko robil bo u mnie codziennie jak nie jadlam csekolady i smazonego nie martwilas sie? U nas tez sie zmienily i 2 dni temu mial juz twarda i dzis zrobil kleksa i to wszystko..mam nsdzieje ze mu sie unormuje..
U nas marchewka okazała się złym pomyslem. Maly zawsze zasypial ok 21 i dopiero ok 2.00/ 3.00 budzil sie na cyca i do 5.00 spal w lozeeczku, później bralam go do nas by pospal chociaż do 6. Minioną noc masakra : o 22.30 wstał z płaczem, a od polnocy co godzinę pobudki i całą noc był przy mnie. W końcu o 6 udało mu się zalatwic... Poczekam kilka dni i sprobuje z jablkiem. :-)
no własnie ta marchewka robi czasem duzo szkod, my wczoraj dalismy pol lyzeczki marchewki z ziemniaczkiem i noc spokojna, zobaczymy jak dzisiejszy dzien, ale mysle ze za pierwszym razem jak dawalam marchewke to dostala jej za duzo bo byla taka porzadna łyzeczka, a powinno byc pol

http://dziecko.trojmiasto.pl/Dolacz-razem-z-maluchem-do-zajec-fitness-n81761.html#
Super sprawa ten fitness!!

Bylam u lek. i mamy poczekać jeszcze z wprowadzaniem pokarmów do połowy sierpnia ( szczepienie i skonczone 5 mies będzie).
Na początku martwiłam się, że tak mało kupek zaczął robić raz na 3-4 dni ale Pani dr powiedziała, że dzieci karmione piersią mogą tak mieć bo mały trawił mleczko w całości i nie miał co wydalać U nas po marchewce i ziemniaczku i jabłuszko spoczko nic się nie dzieję a mały wcina tylko te inne kupki ale mam nadzieję, że się unormuję i będzie umiał je robić
U nas dwie kupki w ciągu dnia to norma. Jem wszystko, tylko dopiero teraz zaczynam czekoladę i orzechy a cytrusy po 6 miesiącu. Dzisiaj pierwsza marchewka. Zjadła, ale smak jej nie zachwycił :-) słodki cycuś lepszy :-p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mikka skąd teoria, że "na cycku ten tłuszczyk, który się ewentualnie odłoży to się szybciej spali niż na mm"? Śmieszne, tłuszczyk to tłuszczyk. Coraz więcej mitów krąży o karmieniu piersią. My też sporo czasu spędzamy z małą nad jeziorkiem i w innych miejscach i nie karmienie piersią w niczym nas nie ogranicza. Mamy dobre termoopakowanie i podgrzewacz do auta i nie ma żadnego problemu. Marta to co, że mały jest alergikiem to kaszki ryżowej nie może takiej bez mleka (że robi się na swoim mleku)?Jak coś to jest specjalna kaszka dla argików- SINLAC nie wiem czy słyszałaś?
Bwn to nie teoria tylko samo życie porównaj dzieci karmione piersią a mm od razu widać różnice wiem z autopsji jak karmiła julie jaką była a jak później jak przeszłam na mm.. Mleko matki jest lekkostrawne i szybciej się spała to tak jak wypić herbatę a kawę z mlekiem np.3,2 po którym czujesz się ppełniejsza?mleko matki poprzedżonę są różnymi badaniami i stąd wiemy że jest najlepsze.. Dlaczego też piersią możemy karmić bez ograniczeń a mm już trzeba pilnować czasu i ilość wybitnego mleka?dlaczego te dzieci budzą się częściej w nocy jak te z mm? Mleko matki produkuje się samo a mm trzeba stworzyć różnymi specjalami i dlaczego nazywamy je sztucznym?.. Ja oczywiście nie neguje wyboru karmienia ale o mitach też nie mówmy bo karmienie piersią jest od pradziadow a mm nie oszukujmy się od jakiś 20paru lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
I tłuszczyk i tłuszczyk to niestety nie to samo.. Dlaczego ciężej spalić paczka niż banana..dlaczego kobiety dbający o linie piją mleko 0 albo 0,5 a nie 3,2? Takich przykładów można pisać i pisać..
Dokladnie, mleko mamy szybciej sie spala. Dlatego też, nie ma co porównywać ile dziecko waży w wieku niemowlęcym. Bo nawet jeżeli to karmione piersią waży 2kg więcej od tego karmoonego mm to wiadomo, że spali jak zacznie siadać, chodzić.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry