Widok

Mamusie marcowe (9)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja zmienię trochę temat...

Zapisałam moją córę do żłobka... wybrałam 3,
w 1 jest 650 na liście rezerwowych
w 2 jest 629 na liście rezerwowych
a w 3 jest 454 również na liście rezerwowych...

Nie ma to jak polityka prorodzinna w naszym kraju :(((.

Co zrobić z dzieckiem kiedy matka musi wrócić do pracy a nie ma z kim dziecka zostawić jeśli chodzi o rodzinę (babcie, dziadki itp).... ,
w żłobku publicznym miejsc nie ma, za prywatny każą sobie płacić krocie (800-1000zł za miesiąc + koszt wyzywienia 10zł/ dzień=kolejne 220zł, czyli już mamy 1020-1220zł za miesiąc plus wpisowe 400-700zł ), opcja opiekunki minimum 1200zł za miesiąc ...

Jak żyć Panie Premierze ??
Już teraz wiem czemu ludzie nie chcą mieć dzieci..
Małgosia jeśli ktoś jest zakompleksiony to raczej Ty, bo ja nie mam żadnych powodów. Nie wiem jaki miałabym mieć kompleks gdybym chciała to bym karmiła na siłę cycem bo pokarm miałam ale nie zamierzam szkodzić swoim dzieciom, które lekarz kazał od piersi odstawić. Tak jak ktoś wspomniał powyżej to niektóre matki chcą się podbudować bo myślą że jak karmią cycem to są dla dziecka ważniejsze (ja mam nadzieję, że i bez tego jestem dla nich równie ważna). Mam wspaniałe dzieci, z których jestem dumna i jak mam czym to się będę chwalić, bo żyjemy w wolnym kraju i jest swoboda wypowiedzi. Jak Ci się coś nie podoba to nie czytaj. Widocznie nie masz podobnych powodów do dumy dlatego tak Cię to razi. Tylko współczuć. Fendika niestety się z Tobą nie zgadzam, nie mów że nie widzę żadnych zalet karmienia piersią, bo nie raz podkreślałam że jest to wygodniejsze i tańsze a jedynie uważam że dla dziecka nie ma znaczenia czy są na cycu czy na mm bo tak czy inaczej dostają potrzebne składniki i witaminy i tak samo się rozwijają i mają szanse być otyłe. Ty nie znasz a ja znam nie jedno dziecko NA SAMYM CYCU zdecydowanie otyłe. Wiele zależy od przemiany materii. Co do mm ja nigdy nie pilnowałam ilości wypijanego mleka, może gdyby były za grube to bym to robiła, a tak to nie ma absolutnie takiej potrzeby.
Widzę, że moja wypowiedź obudziła forum :P nie pomyślałabym, że wywoła to taką burzliwą dyskusję :)
Fendika nic dodać nic ująć :) Małgosia coś w tym jest, też miałam takie wrażenie...
niektóre mamusie czy to kp czy mm mega się nakręcają, czy to anty kp (pewnie to te co karmią mm patrząc z zazdrością na kp) albo zagorzałe fanki kp (cyc jest najlepszy i koniec)..i jednych i drugich słuchać się nie da :D wyluzujcie i tak każda będzie karmić jak będzie chciała i czym będzie chciała, tak jak np. koleżanka danio :P
Jeśli ktoś ma kompleksy to właśnie zagorzałe mamy karmiące cycem i podkreślające na każdym kroku, że to lepsze niż mm, bo w ten sposób chyba tylko czują się dla kogoś ważne. Kasia niestety u nas podobnie, Maja też była 650 na Chełmie więc stwierdziłam że nie ma sensu i ja wykreśliłam a zapisałam ją bliżej do dwóch żłobków we Wrzeszczu i na Przymorzu tam jest trochę mniej chętnych ale i tak jest 400 któraś w kolejce, więc marne szanse. Ale prywatny można znaleść za 700 zl a za publiczny teraz płaci się też prawie 500 zł, więc różnica jest 200 zł. Ale pocieszę Cię, że do przedszkola publicznego chyba łatwiej się dostać, mój Mikołaj się dostał chociaż spełnialiśmy tylko 2 kryteria i będziemy od września płacić za przedszkole niewiele ponad 200 zł już z jedzeniem.
Fendika przepraszam, ale mam wrażenie że nie potrafisz czytać tekstu ze zrozumieniem- przeinaczasz moje wypowiedzi, żle je interpretujesz- nie pisałam że karmienie piersią to mity (tylko że są mity na ten temat np. taki że ilość mleka dostosowuje się do potrzeb dziecka- sama potwierdzasz na przykładzie Julci że to mit bo Ci go zabrakło)- ani na nikogo nie naskakuje- piszę że obie metody są równie dobre to Ty twierdzisz że cyc jest lepszy- właśnie mam wrażenie że troche fanatyczką jednak jesteś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak czy inaczej nikogo urazić nie chciałam, szanuję Wasze prawo do swoich opinii odmiennych od mojej.
Szkoda Tylko, że niektórych z Was nie stać na to samo i musicie od razu kogoś wyzywać od zakompleksionych. Przykre naprawdę.
Może skończmy już z takimi wypowiedziami:
"Jeśli ktoś ma kompleksy to właśnie zagorzałe mamy karmiące cycem i podkreślające na każdym kroku, że to lepsze niż mm, bo w ten sposób chyba tylko czują się dla kogoś ważne"
Bwn już wcześniej pisałam, dajmy sobie spokój, nie możesz odpuścić?
Nie wiem o co Ci chodzi z tym czuciem się ważnym, ja jestem ważna dla najważniejszych dla mnie osób w życiu i to jest najpiękniejsze, a czy Ty i czy ktoś inny uważa mnie za ważną mam sorki ale gdzieś :)
ach no i nie czuję się zagorzała ani lepsza od innych mam :)
Bwn zakończ ten temacik ;) po co się denerwujesz każda mama wie co dla jego dziecka jest najlepsze:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny jak usypiają Wasze Maluszki? Wieczorem i w ciągu dnia? Długo śpią w dzień?
Mikka nie ja zaczęłam negatywne emocje i wyzwiska od zakompleksionych tylko niejaka małgosia a Ty się z nią zgodziłaś, co jest dla mnie przykre bo ja nikogo wcześniej osobiscie nie oceniałam tylko przedstawiałam swoje poglądy tak samo jak inne osoby. Kończę temat bo rzeczywiście nie ma to sensu i nie chce być więcej obrażana za to że myśle inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monika ja Marcela odkładam do łóżeczka daje smoczek i sam usypia. A śpi zależy od dnia po 1 godzince ale tylko można powiedzieć, że wciągu dnia ma dwie trzy drzemki.
Bwn masz rację nie dokładnie się wyraziłam. Pisząc miałam wrażenie nie chodziło mi że jesteś zakompleksiona - chociaż czytając teraz widzę że tak można było zrozumieć - tylko miałam wrażenie że chcesz pokazać że Twoje dzieci mimo że są karmione mm nie odbiegają niczym od innych a nawet szybko łapią - bardzo dobrze! Pewnie dużo leży w genach ;-)
Nie uważam że dzieci karmione mm są gorsze czy mają źle, w końcu to liczy się podejście rodziców do dziecka, ich miłość, sposób w jaki karmimy, przytulamy itp. Badania i artykuły są przeróżne i nie ma co się zagłębiać, czy na ten czy inny temat np. Wprowadzanie jedzenia można znaleźć sprzeczne informacje.. trzeba czymś się kierować ale przede wszystkim matczyna intuicja :-) także mam nadzieję że temat wyjaśniony i stałe forumianki nie urażone :-D
u mnie jest wlasnie z zasypianiem problem :/ dziś dopiero wlasnie usnal od 19 :/ przez pierwsze 3 mce tez odkladalam i sam zasypial ale później się przeprowadziliśmy i nawet nie wiem kiedy a nauczyl się przy cycu:/ tez zawsze jakiś sposób ale zdarzają się przypadki jak dziś ze ciężko i przy tym..w dzień woze w wozku bo akurat salon mamy 50 m wiec jest miejsce:) nie chciałam tak usypiac ale po nieprzespanych nocach dalam spokoj i wole ukolysac chwile i maly spi i nie placze..
wczoraj wrocilismy z wakacji i powiem wam ze największym plusem wyjazdu były przespane nocki Pawelka (wstawałam 1 gora 2 razy ale jak dla mnie to sa przespane nocki;))jak się obudzil to grzecznie zjadł i spal dalej i wstawal przeważnie o 7..rarytas to mało powiedziane ;) ale niestety już wczoraj powrocil "do siebie"..dziś zmieniłam mu pozycje zobaczymy mam jeszcze kilka opcji może zle mu się lezy czy co nie wiem już sama albo klimat slabo mu odpowiada?chyba przeprowadze się do Wroclawia ;)
Marta ale Marcel nie płacze tylko ze smokiem spokojnie sam zasypia? Klaudia sama ale z cycem w buzi ;-) w ciągu dnia albo w wózku albo z cycem albo na rękach.. czasem udało mi się wyczaić moment, w którym odłożyłam zmęczoną i sama zasnęła (smoka nie używamy), a śpi po 30min 2-3 razy w ciągu dnia (jak z zegarkiem w ręku! - podziwiam ;-) ) więc przy cycu w ciągu dnia zanim dobrze zaśnie to już wstaje ;-)
mikka ciesz się ze mało spi w dzień bo przynajmniej nocki masz przespane:) ale widze ze masz jak ja teraz ciężko nauczyć samego zasypiania.. moja kumpela uczyla tydzień czasu metoda 3 5 7 ale malutka miała wtedy 6 tyg..wiec jak nasze dzieci maja po 5 mcy to byłoby ciężko:/ dlatego tez tak usypiam i na razie neich tak zostanie może będzie starsze to się cos zmieni:)
Julice nauczyłam zasypiania samej już od początku i zadnego problemu nie było ..z Pawelkiem ciężej bo nie dawałam mu plakac raz ze względu na Julice żeby nie obudzić a dwa miał ta przepuklinę i jak plakal to się wieksza robila..no i tak wyszlo jak wyszlo ;)
Hej ale zawrzało na naszym forum łoł :-) Mój też dziś ciężko z zaśnięciem śmiał się co chwila łapał cycka i dalej mamusie zaczepiał śmieszek mi już do śmiechu nie było jak mineła 1h od kąpieli ale wreszcie padł może za ciepło im?choć nie przykrywam śpi w samym rampersie w salonie okno otwarte mój w dzień śpi z zegarkiem w ręku co 1,5h tyle jest aktywny i po minięciu 1,5h usypia a sen trwa 30-45min raz śpi dłużej ok 2h Mój starszak pożegnał na zawsze pieluchy również na noc jestem z niego bardzo dumna :-) ps był karmiony cyckiem dlatego pewnie taki mądry ;-) oczywiście żarcik ;-) miłego wieczorku ps był ktoś z Was na red bullu w Gdyni?
Monika jak widzę że marudzi odkładam do łóżeczka daje smoczek i bez płaczu usypia ale on go i tak wypluje i bez niego zasypia. Jak idziemy na dwór i wkładam do wózka i sobie leży potrafi tak jak dziś dwie godziny na spacerze nie spać a do domu wróciliśmy dałam mleczko odłożyłam do łóżeczka i zasnął. Na dworze leży i zabawki chwyta które wiszą nisko
Ja próbowałam 5 różnych smoczków niestety nie da się oszukać pluje nimi a któraś z Was już przeszła na spacerówkę? za 2 tyg jedziemy na wczasy i zastanawiam się czy go nie przerzucić bo mniej miejsca zajmuję w bagażniku a zapakować 2 dzieci na 14 dniowe wczasy i jeszcze nas to wyzwanie haha A mój w gondoli to lubi leżeć tylko jak śpi :-) a tak najdłużej to wytrzyma 30-40min i się podnosi chcę do góry oglądać świat :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry